Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestSamletest TV 75 tommer

Vi tester 75-tommere til rundt 20 000 kroner

Seks TV-er har vært i ilden.

Vinter-OL i Beijing nærmer seg med stormskritt, og kanskje er du en av mange som nå vurderer å kjøpe deg en ny til til å se de olympiske lekene på.

Vi har nå gjennomført en samletest av store TV-er som passer godt når du skal se Klæbo rykke i siste bakke.

Nærmere bestemt et knippe på seks modeller som alle er på 75 tommer. Samtidig er de ikke blant de aller dyreste modellene du får kjøpt, selv om du fortsatt må belage deg på å punge ut rundt 20 000 kroner for flere av kandidatene.

Skjermene har LCD-paneler, og vi hadde selvsagt ønsket oss en OLED med i dette beitet, men da blir den 77 tommer og ikke minst betydelig dyrere. Vi hadde også håpet å få med en modell fra Hisense, men de rakk dessverre ikke bli med i denne omgang.

Merk at disse modellene også leveres i mindre utgaver.

Dette er modellene som er med:

 • Sony 75" X89J 4K
 • Xiaomi 75" Q1 4K QLED
 • Philips 75" PUS8506 4K
 • LG 75" NANO80 4K
 • TCL 75" QLED850 4K
 • Samsung 75" The Frame LS03A
Vi kalibrerer alle skjermene med utstyr og programvare fra Calman. I tillegg kjører vi igjennom en rekke ulike klipp som setter skjermene på prøve.

Slik tester vi:

Når vi skal sette en karakter på disse TV-ene er det flere punkter vi vurderer, der noen naturligvis betyr mer eller mindre enn andre. For eksempel vektes billedkvalitet langt høyere enn for eksempel utseende.

 • Det første vi tar en rask titt på er design og byggekvalitet. Her er det greit å ha en god og solid fot, slik at TV-en ikke blir stående ustøtt, samtidig som utformingen gjerne må være tiltalende. En rask kikk på hvordan tilkoblinger og andre tillegg sitter plassert er også med i vurderingen.
 • Vi sjekker også hva slags tilkoblinger som TV-en har å by på. Er du en av mange som liker å spille på TV-en vil for eksempel en HDMI-port av nyere dato med støtte for 4K @ 120 Hz være et must. For andre vil støtte for ARC også være essensielt for å gjøre det enkelt å hente ut lyden til et ekstern anlegg.
 • Så ser vi på brukervennligheten. Her er det helhetsinntrykket som gjelder. Hvordan er menyene og funksjonene sydd sammen, kan du for eksempel styre andre enheter med TV-ens fjernkontroll, er plattformen stabil, og ikke minst; er den rask og responsiv å bruke. Vi tar samtidig et blikk på selve fjernkontrollen, og hvordan denne er utformet.
 • Det viktigste for TV-en er billedkvaliteten. Før vi starter å bedømme blir samtlige skjermer i testen kalibrert mot standard signaler (SDR), slik at de kan yte på sitt aller beste. Noen av skjermene har automatisk kalibrering, mens andre gjøres «manuelt». Alle har de samme målene for øyet, rundt 180 nits lysstyrke, en gamma-verdi på 2,2 og en hvitbalanse på 6500 kelvin. I tillegg ser vi også på hvordan skjermene presterer når vi setter på innhold med HDR, men her bruker vi modusene slik de kommer rett fra fabrikk. Hvordan du leser resultatene av våre målinger med Calman, ser du i en egen faktaboks litt lenger ned i artikkelen.
  Med skjermene kalibrert bruker vi flere videoklipp til å se hvor godt skjermene takler ulike utfordringer. Da ser vi hvor gode skjermene er til å takle bevegelse og skarphet, hvor godt de klarer å vise ulike overganger mellom ulike nyanser av samme farge, hvor godt de oppskalerer og generelt tolker og løser ulike oppløsninger og kvaliteter. Vi ser også på hvor gode skjermene er til å gjengi detaljer i lyse og mørke partier av bildet. Ofte referert til som «crush». Vi ser også på hvor jevnt panelet er belyst, og om det finnes sjenerende lekkasjer. Her kan det variere fra eksemplar til eksemplar, men vi får i alle fall en god indikasjon på hvor god kontroll skjermen har på baklyset. Lyset er også en viktig faktor når vi ser på HDR. Her er det fint om skjermene har godt med lys, men uten god kontroll kan det fort falle litt igjennom.
  NB: Nederst i saken ser du innstillingene til alle skjermene som er med i testen.
 • Et annet element som vektlegges en del er hvor gode skjermene er å spille på. Her bruker vi en inputlag-måler for å se hvor raskt skjermene klarer å respondere på signalene de får fra konsoller og PC-er, samt at vi vurderer egnede tilleggsfunksjoner som synkronisering av grafikken mellom TV og avsender.
 • En punkt vi også er innom er lydkvalitet. Selv om mange velger å bruke ekstern lyd på flatskjermer, er det fortsatt kjekt å ha god nok lyd fra selve skjermen til å se innhold uten å være avhengig av å slå på lydplanken.
 • Til slutt vurderes de ovennevnte punktene mot prisen på TV-en. Er to skjermer likeverdige ellers, vil hva du betaler vippe den billigste foran den dyrere.
Sony Bravia KD-75X89JXiaomi Mi TV Q1 75"Philips 75PUS8556LG 75NANO80 (2021)TCL 75QLED850Samsung QLED QE75LS03AAUXXC
annonsePris12 990,-15 128,-17 999,-18 137,-11 990,-17 990,-
Oppløsning3840 x 21603840 x 21603840 x 21603840 x 21603840 x 21603840 x 2160
Teknologi-QLED-NanoCellQLEDQLED
PaneltypeVAVAMVAIPSVAVA
Kvanteprikker-Krysse av-Krysse avKrysse avKrysse av
BelysningDirekte-LEDDirekte-LEDDirekte-LEDKant-LEDKant-LEDKant-LED
Panelhastighet120 Hz120 Hz60 Hz60 Hz (TruMotion-oppskalering)120 Hz120 Hz
8 eller 10 bit farger?10 bit10 bit10 bit10 bit11 bit10 bit
Testet responstid14,814,810,81013,19,8
Antall HDMI434444
HDMI 2.1-støtteJa, HDMI 3 & 4Ja, 1Ja, HDMI 1 & 2ByttJa, alleJa, alle
HDMI m. ARCJa, alleJa, 2Ja, alle - eARC HDMI2Ja, HDMI2Ja, HDMI1Krysse av
HDR-støtteDolby Vision, HDR10, HLGDolby Vision, HDR10+, HLGDolby Vision, HDR10+, HLGHDR10 Pro, HLGDolby Vision IQ, HDR10+, HLGQuantum HDR, HDR10+, HLG
Smart OSAndroid TVAndroid TVAndroid TVwebOSAndroid TVTizen
Lydsystem med subwooferDolby AtmosDolby Audio, DTS HDDolby Atmos-Dolby Atmos, DTS HD + Onkyo4 høyttalere
Nettverk og trådløstWiFi / Eth. / BTWiFi / Eth. / BTWiFi / Eth. / BTWiFi / Eth. / BTWiFi / Eth. / BTWiFi / Eth. / BT
Vekt32,6 kg31,1 kg32,8 kg34,6 kg26 kg35 kg
AnnetAutokalibrering av lyd-Kan kobles til trådløse høyttalere--One Connect-boks, Art Mode for kunst

Best i test: Samsung 75" The Frame LS03A

Øverst i testen troner Samsungs The Frame. Den femte generasjonen kan sammenlignes med Q70-serien til selskapet på mange områder, men har i tillegg noen helt særegne egenskaper uten at det koster noe mer.

Konseptet har vært med oss noen år – og handler om en TV som kan «kles ut som» en billedramme. Ved siden av å være en TV, kan den også vise bilder eller kunst. Hvis du ikke har innhold å vise frem selv kan du abonnere på det for en femtilapp i måneden, og velge fra store museumssamlinger rundtom i verden. Kanskje ikke helt som å reise dit selv – men billedkvaliteten ser såpass bra ut at det banker en plakat i glass og ramme. Om du i stedet synes tapetet eller veggfargen din er helt fantastisk kan du ta bilde av den med mobilen og overføre til TV-en via Smartthings-appen. Da viser The Frame frem tapetet din på skjermen og forsøker å blande seg med omgivelsene som en kameleon. Dette bruker noe strøm, selv om det er vesentlig mindre enn TV-en i fullt HDR-firsprang og vanlig drift. For å kompensere kan The Frame skru seg av når du forlater rommet eller skrur av lyset.

Som TV har den særdeles god oppskalering. Der mange av konkurrentene har mye såkalt «black crush», altså at nyanser og detaljer i mørke områder blir litt borte – viser The Frame nær perfekte detaljer i svart. Det er mye lysstyrke i denne skjermen, og selv i svært lyssterke områder viser TV-en godt med detaljer. Vi noterer oss at den blør bitte litt lys langs kantene, men ikke mye og den fortoner seg mer enn god nok. Videre er dette den skjermen som har best presisjon i fargene. Du kan fint bruke Film-modusen, men en kalibrering gir enda et par hakk bedre resultat.

TV-en er middels på lyd. Det den presterer er klart, men bassfattig. Her bør du ha en sub og gjerne en lydplanke for å gi gåsehud.

Kort forsinkelse gjør dette til en utmerket TV å game på, og det er støtte for HDMI 2.1 og variabel bildeflyt her. Den utmerkede One Connect-boksen er plasseringsvennlig og gjør det veldig lett å koble til og fra kilder uten å måtte være slangemenneske mellom TV og vegg. Hvis du vil henge denne på vegg følger det forresten med oppheng i pakken som lar deg klistre skjermen helt tett på veggen.

Det som ikke følger med er rammer i ulike design, slik som vårt testprodukt er avbildet med. Disse koster ekstra. Uten dem fremstår den i hovedsak som en vanlig svart firkant med skjerm inni. Men totalt sett er denne best av alle de fremmøtte. Den deler på å være best på bilde med Sonys skjerm, og har i tillegg et lite hav av smarte funksjoner attåt.

Samsung "The Frame" QLED QE75LS03AAUXXC
8.5
Meget bra
Best i test

Samsung "The Frame" QLED QE75LS03AAUXXC

sitat"Samsungs The Frame er best på både bilde og funksjoner"

Fordeler

 • Krysse av
  Flott og lyssterkt bilde
 • Krysse av
  Massevis av funksjoner
 • Krysse av
  One Connect-boks gjør tilkoblinger enkelt
 • Krysse av
  Veggfeste følger med
 • Krysse av
  Lynraske og enkle menyer
 • Krysse av
  Grei lyd
 • Krysse av
  Kunstmodus med naturlig bilde og lavt strømforbruk
 • Krysse av
  Oppladbar fjernkontroll med solceller på

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ramme må kjøpes utenom
 • Bytt
  Trenger ekstra lyd for å engasjere maks

Godt kjøp: TCL 75" QLED850

TCLs TV er testens overraskelse. Den i skrivende stund billigste TV-en er også en av dem som gir den beste helhetsopplevelsen. Den er lyssterk og fargene «popper», med godt detaljnivå. Som for de fleste TV-ene i testen blør også denne litt lys langs hjørnene, men det er langt fra sjenerende, slik det er hos de to testjumboene. Sortnivået er greit nok, men ikke like godt som hos Samsung og Sony.

Dette er også en relativt rask skjerm der panorerende innhold og testvideoer ser ut til å flyte bra, om enn ikke aller best i utvalget.

TCL-TV-ens svakeste side er på eldre innhold, der vi merker at oppskaleringen ikke er like god til å gjøre lavoppløst tekst leselig, for eksempel. Det er generelt noe mer støy i lavere oppløst innhold enn hos TV-ene som er best på akkurat dette. Det står litt i kontrast til den gode kvaliteten på høyoppløst innhold. Men med stadig mer innhold i 1080p og opp til 4K er det ikke nødvendigvis kritisk at det eldste innholdet presenteres litt svakere.

Når vi skrur opp lyden på denne skjermen kommer en dugelig overraskelse; Onkyo-logoen på esken var ikke bare «ljug». Her har noen virkelig gjort seg flid med å lage en TV som ikke egentlig trenger hverken subwoofer eller lydplanke. Det er god og fyldig lyd som duger både til nyhetssendingen og til favorittserien.

I likhet med flere av testens andre deltagere, deriblant Sony og Philips, kjører TCL QLED850 en Android TV-variant. Men her svinger menyene seg kjappere og vi opplevde færre bugs underveis i testingen.

Et lekkert bordstativ trekker opp. Lavest vekt i testen gjør dessuten at du står litt friere når du velger veggoppheng enn med de tyngre alternativene – selv om 75-tommere nok setter sine viktigste og vanskeligste krav til oppheng i kraft av sin fysiske størrelse.

TCL-TV-en er ikke aller best i andre disipliner enn lyd. Men den er nest best på det meste – og avstanden til topps er ikke stor. For de rundt 15.000 kronene den koster betyr det at du får svært mye for pengene, og at TCL har stått for testens åpenbare «Godt kjøp».

TCL 75QLED850
8
Meget bra
Godt kjøp

TCL 75QLED850

sitat"Masse TV for pengene, og du trenger ikke kjøpe lydanlegg attåt."

Fordeler

 • Krysse av
  Skikkelig god lyd
 • Krysse av
  Sylskarpt og godt bilde på høyoppløst innhold
 • Krysse av
  Meget gode farger
 • Krysse av
  Fin fot

Ting å tenke på

 • Bytt
  Blør litt lys i hjørnene
 • Bytt
  Kunne vært bedre på lavoppløst innhold

Anbefalt: Sony 75" X89J

I renspikket billedkvalitet er Sonys TV meget god etter en kalibrering. Den gjør det også særdeles bra med Dolby Vision rett ut av esken, mens vanlig HDR-signal fra eksterne kilder gir et blast bilde som kan bli noenlunde greit om man stiller på den. På sitt beste gir den meget bra svartnivå og har godt med lysressurser for hånden.

Skjermen har knapt nok noe lysblødning, og den er meget god på bevegelse og hurtig dimming av lyset i takt med endringer av innhold på skjermen. Vi liker at ansikter fremstår svært naturlige på skjermen, og dette er en av de som gjør det aller best på oppskalering av eldre innhold. Tekst som knapt var leselig på andre skjermer fremsto som svært lettlest her.

Dette er altså en flott skjerm å se på. Men det er en litt irriterende skjerm å navigere rundt på. Android TV oppfører seg tregt og noen ganger buggy. Vi opplever av og til å sette oss fast i menyer som vi knapt kommer oss ut av, og TV-en har lang oppstartstid sammenlignet med de andre.

Lyden her er ikke voldsomt god. Den låter ikke så blikkboksaktig som de verste, og har greie mengder diskant og mellomtone, men noen bass må du se langt etter. Det er tålelig greit til «vanlig TV» og nyhetssendinger, men skal du se eller spille noe engasjerende bør du ha en lydplanke og gjerne en basshøyttaler attåt.

Denne TV-en må stilles litt på for å bli perfekt, med mindre du bruker Dolby Vision der den er meget god rett ut av esken. Men på sitt beste er den sammen med Samsungs alternativ best på bilde i denne testen. Den trekkes mest ned av en ruskete brukeropplevelse. Utover det får den hverken drahjelp eller trekk for middels lyd.

Sony Bravia KD-75X89J
8
Meget bra

Sony Bravia KD-75X89J

sitat"Fantastisk bilde, men Android TV kunne vært enklere i bruk."

Fordeler

 • Krysse av
  Meget godt bilde
 • Krysse av
  Super oppskalering av lavoppløst innhold
 • Krysse av
  Grei nok lyd
 • Krysse av
  Takler bevegelser svært godt
 • Krysse av
  Ekstremt god med Dolby Vision

Ting å tenke på

 • Bytt
  Android TV overbeviser ikke
 • Bytt
  Vanlig HDR fra eksterne kilder blir litt blasst

Xiaomi 75" Q1

TV-en fra Xiaomi er en underlig tass. Den har et bilde som flere ganger fikk oss til å undres på om vi tittet på en «OLED-variant». Men dette er en QLED-LCD som trikser litt med fargene for å skape et enormt svartnivå og voldsomt poppende farger. Det er umiddelbart et veldig tiltalende bilde denne skjermen stiller til test med.

Og enda deiligere; det er absolutt ikke noe lysblødning her. Svart er svart. Overalt.

Uheldigvis skyldes nok dette lite grann triksing. For her er det mye såkalt «black crush», altså at detaljer blir borte i alt det svarte i mørke områder. Skyggene og foldene i en svart frakk blir borte – og klesplagget fortoner seg bare som et tegneserieaktig omriss, fremfor som et levende plagg med nyanser. Dette opplever vi både når TV-en er i kalibrert SDR-modus og i ukalibrert HDR-modus.

Samtidig er hudtoner meget gode, og det er masse kontrast her. Skjermen er også svært lyssterk og fremstår tidvis som nesten ubehagelig å se på hvis den står på full guffe i et mørkt rom. Som TCL-en er også denne skjermen litt svak på oppskalering av eldre innhold, men skarp på de fleste nyere opptak.

En ting vi likevel noterer oss er at overganger mellom nærliggende farger takles dårligere enn hos de beste. Her er det såkalt «color banding» å spore – altså at det kommer synlige kontrastlinjer mellom ulike nyanser av samme farge. I tillegg dukker det opp litt blokkete urenheter i bildet rundt tekst og andre detaljer. Det kan nesten virke som om det er en form for bildeforbedring som jobber mot Xiaomi-skjermen akkurat her.

Denne TV-en er enda en av deltagerne med Android TV som grunnmeny, og dette er den mest buggy av dem. I likhet med Sony bruker den lang tid på å starte opp.

Her sliter vi tidvis med å i det hele tatt komme inn på menyer. Vi opplevde ved flere anledninger å ikke komme inn på menyer ved tastetrykk på fjernkontrollen, før vi minutter senere kom inn på den samme menyen etter å ha gått ut av og inn igjen på innholdet vi tittet på. Vi irriterte oss ellers litt over fjernkontrollen, der midtknappen er «tilbake» og ikke «ok», slik den er på fjernkontroller flest.

TV-en er nest best på lyd bak TCL, og har for øvrig også en kledelig og pen metallfot, som er kjekt å ha for deg som ikke skal ha den på veggen.

Xiaomi Mi TV Q1 75"
7.5
Bra

Xiaomi Mi TV Q1 75"

sitat"Xiaomis 75-tommer driver med overbevisende lureri. Og kanskje er det godt nok?"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært lyssterk
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Ålreit lydkvalitet
 • Krysse av
  Godt svartnivå og kraftige farger

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svakt detaljnivå
 • Bytt
  Buggy menyer

Philips 75" PUS8506

Philips-TV-en har produsentens kjente Ambilight-funksjon. Det er en funksjon vi liker meget godt. Den får bildet til å fremstå som litt større enn det er, ved at omgivelsene rundt TV-en lyses opp i fargene som vises på skjermen. Nå er 75 tommer en dugelig størrelse på en skjerm, men ekstralyset øker kinofølelsen enda litt.

Vi liker at fargegjengivelsen på innholdet er god, og at skjermen fremstår som rask og ikke har problemer med innhold i bevegelse eller panorering.

Men det er noen ulemper her – og den viktigste er alt lyset denne skjermen blør. Her er det kraftig lyslekkasje langs rammene på TV-en, og det som skal være svarte områder fremstår som «urent» på farge. Noen steder ser det grått ut, andre steder ser det brunt ut. Disse tendensene er såpass påfallende at det hverken hører hjemme i denne prisklassen TV-er eller i 2021 for den saks skyld.

Menysystemet er en variant av Android TV, men med Philips’ tilpasninger. Det er til en viss grad med kronglete enn i Sony og Xiaomi, men i det minste opplevde vi ikke særlig med bugs her.

Denne TV-en gir relativt magert med lyd og trenger strengt tatt en lydplanke for å engasjere nesten uansett hva du ser på.

Philips 75PUS8556
7
Bra

Philips 75PUS8556

sitat"På sitt beste er Philips-skjermen god, men man legger fort merke til skjermens svakheter"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god fargegjengivelse
 • Krysse av
  Ambilight tilfører stemning
 • Krysse av
  God på bevegelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svart fremstår urent
 • Bytt
  Lyslekkasjer langs rammene

LG 75" NANO80

LGs Nanocell-skjerm er en av testens bedre på oppskalering av gammelt innhold. Den har dessuten gode farger på ansikter og lite støy i bildet. Men der slutter også skrytelista for en stor del.

Svartnivået her er ikke påfallende bra, og det er heller ikke detaljene i de svarte områdene. I de lyseste områdene blir det lett utbrent og detaljløst der også.

Men verst er lysblødningen langs kantene på denne skjermen. Det er faktisk så ille at det tidvis ser ut som noen står med en kraftig lommelykt under et kinolerret og lyser opp på bildet. Store lyskjegler fra kant-LED-ene flytter seg langs bunnen av TV-en etter hvor bildet er på sitt mest intense midt på. Det kan virke som om baklys-sonene går i TV-ens fulle høyde – slik at når noe lyssterkt skjer midt på skjermen, kommer også baklyset på for fulle mugger midt på panelet nederst.

Det er så påfallende og irriterende at det er merkbart nærmest uansett hva slags innhold du ser på, og i en skjerm til 20.000 burde ikke denne tendensen være i nærheten av like sterk.

Bevegelser er heller ikke en favoritt for denne skjermen, som er testens eneste med et panel som er 60 hertz. Den har en såkalt «Tru Motion»-funksjon som skal avhjelpe det litt, og gjør det til en viss grad – men når konkurrentene har paneler som grunnleggende er 100 eller 120 hertz rekker det bare så langt.

Lydmessig er denne TV-en god til å late som. Den spiller nemlig fyldig og pent til et visst volum, før den går over i full vreng og det «smekker» i høyttalerne. Det skal ikke være veldig høyt før det skjer, og ingen av de andre TV-ene har problemer med å nå samme volum uten å bli bråkete på samme måte – selv om mange av dem låter spinklere i utgangspunktet.

En lydplanke er et must, med mindre du alltid har TV-en relativt lavt justert.

De færreste TV-er i denne prisklassen er direkte dårlige. Og det er ikke LGs deltager heller. Men den stiller i et svært sterkt felt, og spesielt måten den behandler det sterke baklyset sitt på gjør at den havner på en ganske klar jumboplass. I skrivende stund kan du spare fem tusenlapper på å velge en TCL-TV og da får du en skjerm som er bedre på nesten alt. Med unntak for oppskalering av eldre innhold – og selv der er TCL-en grei nok.

Det blir altså ingen direkte slakt av denne TV-en, men såpass svak verdi for pengene som den er i dette utvalget hadde vi likevel valgt noe annet.

LG 75NANO80 (2021)
5.5
Middelmådig

LG 75NANO80 (2021)

sitat"LGs TV kommer til kort i dette utvalget."

Fordeler

 • Krysse av
  God på oppskalering
 • Krysse av
  Bra lyd ved lave volum
 • Krysse av
  Gode farger

Ting å tenke på

 • Bytt
  Voldsomme skjemmende lyslekkasjer
 • Bytt
  Mister mye detaljer i lyst og mørkt
 • Bytt
  Ikke så glad i raske bevegelser

Innstillingene vi brukte:

Samsung:

TCL:

Sony:

Xiaomi:

Philips:

LG:

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse