Til hovedinnhold
SamletestJulekort

Last opp bildene dine og lag flotte julekort

Skal du bestille kort med bilder til jul? Vi har testet hvilken leverandør du bør benytte deg av.

Vinnere

De siste årene har fotojulekort tatt stadig mer over for de tradisjonelle håndskrevne julebrevene.

Enten det er familiens kjæledyr eller oppveksten til slektas småfolk som dokumenteres, er fotojulekortene en enkel og morsom måte å sende noen en liten juleoppmerksomhet på.

Stort utvalg

Konseptet er enkelt: du laster opp bildet du vil bruke og finner en kortdesign du liker. Så bestiller du så mange kort du trenger og sender ut til venner og familie.

De fleste som tilbyr bildefremkalling, tilbyr også julekort. I tillegg kommer en rekke utenlandske aktører. Det er rett og slett fort gjort å gå seg litt bort i jungelen av tilbud.

En fotokalender er en perfekt julegave til den som har alt:
Vi har også testet fotokalendere fra seks leverandører »

Det er her Tek.no kommer inn. Vi har satt de største og mest brukte fotoprodusentene på prøve, og her får dere resultatet. Hvem er best? Hvem kan du trygt styre unna?

Vi har vurdert produsentene ut fra følgende kriterier:

  • Bildekvalitet – hvor godt gjengis bildene, er fargene riktig og trykken pen? Er alle detaljer med?
  • Generell kvalitet – hvordan er papirkvaliteten?
  • Programvare – hvor intuitiv er den å bruke? Hvor mye muligheter har du for tilpasninger? Hvor kjapt er det?
  • Utvalg – hvor mange forskjellige design tilbys og er de fine?
  • Levering – hvor lang tid tar det å få kalenderen og hva koster porto?

Slik foregikk testen

Samtlige produsenter har en nettløsning, så alle kortene er bestilt og snekret sammen på nett. Det er brukt PC med Chrome-nettleser.

Testbildet vårt kunne hatt godt av litt mer livlige farger, samt lysnes et lite hakk.

Der hvor produsentene selv tilbyr «optimalisering», har vi takket ja til dette. Tanken bak var å se hvor mye produsentene kan få ut av bilder som kanskje ikke har det beste utgangspunktet.

Her er bildet vi brukte:

Ingen katter ble skadet i fotograferingen, bare veldig, veldig fornærmet. Foto: Kjersti Stuestøl

Rangering

1. FotoKnudsen

FotoKnudsen leverer best bildekvalitet. Utvalget i kortdesign er også godt, og editoren er svært oversiktlig.

Det koster 49 kroner å få ordrer under 149 kroner sendt hjem, 110 kroner dersom ordren er på over 149 kroner. For 10 kroner per produkt tilbyr FotoKnudsen det de kaller «bildeoptimalisering». Julekortet vi bestilte koster 4.99 kroner per kort.

2. Japan Photo

Når det kommer til bildekvalitet er Japan Photo en av de beste. Bildet er et lite snev rødere enn vi liker, men utvalget av kortdesign er definitivt testens beste.

Det koster 99 kroner i porto å få ordren tilsendt, men dersom du henter ordren selv, betaler du 49 kroner i porto. Julekortet vi bestilte koster 3,99 per kort, men kan kun bestilles i pakker på 10 og 10 kort.

3. EliteFoto

EliteFoto har testens kjappeste levering og en god nettløsning for å designe kortene. Men de redigerer ikke bildene før fremkalling, så dersom bildet ditt ikke er optimalt tilpasset vil resultatet bli dårligere, slik som i vårt tilfelle.

Dersom du har en EliteFoto i nærheten, kan du slippe unna porto ved å hente bestillingen din der. For å få ordren tilsendt koster det 69 kroner. Julekortet vi bestilte koster 8.90 kroner per stykk.

4. Nfoto

Nfoto tilbyr bildeoptimalisering for 30 kroner per produkt, men vi syns resultatet er langt fra optimalt. Dette, kombinert med et litt slapt utvalg i kortdesign gjør at Nfoto ikke når lengre opp.

Nfoto oppgir at det maksimalt koster 99 kroner i porto å få ordren tilsendt, minimum 50 kroner. Kortet vi bestilte koster fra 7.99 kroner og nedover, avhengig av antall.

5. PhotoBox

Testens eneste utenlandske produsent leverer et trykt kort, ikke fremkalt. Det betyr at mye av detaljene forsvinner i bildet. Fargene er riktignok OK, men utvalget av kortdesign er katastrofalt dårlig. Dermed blir det jumboplass på PhotoBox.

Portokostnader avhenger av antall kort du bestiller, fra 29 kroner og oppover til 169 kroner. Kortet vi bestilte kostet 15 kroner per stykk, eller 109 for 10 stykker.

På de påfølgende sidene kan du lese mer om hver enkelt produsent: Hvordan nettløsningen fungerer, utvalg og bildekvalitet. Bruk navigasjonen under:

FotoKnudsen

FotoKnudsen vil ha deg til å logge deg inn før du får gå i gang med å lage kalenderen. Nettløsningen benytter seg av hele nettleserflaten og er dermed blant testens mest oversiktlige.

Utvalget av design kunne vært bedre og det er ikke mulig å sortere design ut fra antall bilder, men flere av designene er basert på fotografier og er svært stemingsfulle.

Klønete editor

God utvalg hos FotoKnudsen.Foto: Skjermdump

I bruk er editoren ikke helt intuitiv. Blant annet er det kronglete å få flyttet eller forstørret bilder. Der hvor man kan klikke på bildet direkte for så å flytte rundt på det hos de andre, må du her først klikke på bildet, klikke på «Rediger bilde» i dialogboksen som popper opp og så velge «flytt».

Du kan velge om du vil laste opp bilder, hente bilder fra bildearkivet ditt eller fra Facebook og Instagram.

Også hos FotoKnudsen må du bestille kort i 10 av slengen, og her kommer konvolutt utenom.

Best bildekvalitet

Julekortet fra FotoKnudsen.

Det koster 49 kroner å få ordrer under 149 kroner sendt hjem, 110 kroner dersom ordren er på over 149 kroner. For 10 kroner per produkt tilbyr FotoKnudsen det de kaller «bildeoptimalisering».

Og det blir fort klart at FotoKnudsen har fikset på julebildet vårt. Det er både bedre farger og pent lysnet opp, og selv om det har litt mindre gult enn optimalt, er det testens peneste resultat.

Japan Photo

Japan Photos nettløsning er svært enkel å bruke. Du velger produkttype (i dette tilfellet julekort) og så design. Utvalget er enormt, både i design og i format. De fleste av designene er elegante og stemningsfulle, og du kan sortere design ut fra hvor mange bilder du ønsker å bruke.

Svært mange valgalternativer hos Japan Photo.Foto: Skjermdump

Selve editoren er intuitiv og det er lett å finne frem, men den er ikke den kjappeste å bruke. Dessverre har du ikke selv anledning til å velge antall kort du vil bestille, men må kjøpe pakker på 10 og 10 kort. Upraktisk hvis du trenger 23, med andre ord

God bildekvalitet

Julekortet fra Japan Photo.

Du kan velge mellom å hente ordren i nærmeste Japan Photo-butikk eller å få den tilsendt i posten. Henter du selv betaler du 49 kroner i porto, mens det å få den tilsendt koster 99 kroner.

Når det kommer til bildekvalitet er Japan Photo en av de beste. Bildet er et lite snev rødere enn vi liker, men er fint lysnet opp og gitt bedre smell i fargene.

Japan Photo brukte fire dager på å levere kortene i butikk.

EliteFoto

Elitefoto har en enkel og intuitiv nettløsning. Velg produkt, velg design, last opp bilder og «lim» inn. Du kan hente bilder fra både Facebook og Instagram, om ønskelig og du trenger ikke logge inn for å lage fotoprodukter. Editoren er en av de kjappeste i testen.

Designutvalget i kort er ikke det største og bærer preg av å ha vært med noen år, men det er mange stemningsfulle og pene design å velge mellom.

Lokalproduksjon

Enkel og grei editor hos EliteFoto.Foto: Skjermdump

Elitefoto produserer sine fotoprodukter lokalt. Dermed vil resultatet kunne variere ut fra hvilken filial man besøker. Bildene du bruker til julekort blir heller ikke justert på noe vis, de fremkalles slik de er.

Julekortet fra Elite Foto.

Dermed har EliteFoto en ulempe sammenlignet med enkelte av produsentene. Bildet vårt trenger nemlig litt drahjelp for å nå sitt potensial. Det er både for mørkt og for lite trøkk i fargene, og da hjelper det lite at kvaliteten ellers er god. Dersom man har et ferdigoptimalisert bilde stiller saken seg selvsagt annerledes.

EliteFoto hadde testens kjappeste leveranse, kortene kunne hentes på butikken etter to dager. Henter du i butikk koster det deg ingenting, mens det koster 69 kroner å få ordren tilsendt.

Nfoto

Nfotos nettløsning er kjapp og fordi den bruke hele nettleserflaten er den nokså oversiktlig også. Selve layouten i editoren ser glorete og utdatert ut, og den er langt fra intuitiv å bruke. Blant annet er tekstredigeringsverktøyet helt håpløst, og det er tydelig at editoren har en del små bugs.

Stort utvalg hos Nfoto.Foto: Skjermdump

Utvalget av design og korttyper er stort, men mange av designene ser rett og slett ikke så pene ut. De bærer preg av clipart og lek i MS Paint, og det føles rett og slett ganske billig.

Skuffende bildekvalitet

Julekortet fra Nfoto.

Nfoto tilbyr bildeoptimalisering for 30 kroner per produkt, så vi slo til på det. Ifølge Nfoto er det «våre fotografer» som gjør denne jobben og de anbefaler deg på det sterkeste å velge bildeoptimaliseringen. Så da bør vel bildekvaliteten være helt på topp også, eller?

Dessverre langt derfra. Bildet er ganske kraftig oppskarpet og tilført et snev av gult. Likevel er det altfor mørkt. Vi hadde ventet oss betraktelig bedre enn dette for 30 kroner!

Nfoto reklamerer med at det blir maks 99 kroner i porto per ordre.

PhotoBox

PhotoBox er testens eneste utenlandske produsent. De har en svært oversiktlig og enkel nettløsning som på mange felt er testens beste.

Huff.Foto: Skjermdump

Det er et par småting som irriterer, sånn som at man først laster opp bildene for så velge hvilke av disse bildene man ønsker å bruke. Er det ikke åpenbart at man ønsker å bruke bildene man laster opp? Det er et unødvendig ekstratrinn.

MS Paint vender tilbake

Julekortet fra PhotoBox.

Utvalget av kortdesign er ikke mye å skryte av. Alternativene er få og det som er ser vitterlig ut som det er laget i MS Paint, det også.

Kortet fra PhotoBox er testens eneste på trykk, ikke fotopapir. Det går ut over detaljnivå, og selv om fargene ikke er helt på bærtur, blir totalinntrykket slett.

Hos PhotoBox kan du bestille kort enkeltvis, og vårt kort dukket opp i postkassen etter fire dager. Porto avhenger av hvor mange produkter du bestiller.

En fotokalender er en perfekt julegave til den som har alt:
Vi har testet fotokalendere fra seks leverandører »

Les også
Instagram har nådd stor milepæl
Les også
Fotokalendere: Dette er de beste fotokalenderene
annonse