SamletestFotokalendere

Dette er de beste fotokalenderene

Skal du gi bort en kalender med bildene dine til jul, bør du lese denne testen.

Hvordan og vinnere

Jula nærmer seg med stormskritt, og en gave som alltid blir satt pris på er en kalender med selvbestemte bilder.

Enten du fotograferer dyr, natur eller bare familien, er en fotokalender en personlig gave som gleder og er nyttig på en og samme gang.

Hvilken er best?

Men i havet av tilbydere, hvilken skal man egentlig benytte seg av? Er det verdt å betale en hundrelapp ekstra? Det ser kanskje greit ut i programvaren, men hvordan er kvaliteten på trykken i det endelige produktet?

Det er her Tek.no kommer inn. Vi har satt de største og mest brukte fotokalenderprodusentene på prøve, og her får dere resultatet. Hvilken er best? Hvilken bør man styre unna?

Vi har vurdert produsentene ut fra følgende kriterier:

  • Bildekvalitet – hvor godt gjengis bildene, er fargene riktig og trykken pen? Er alle detaljer med?
  • Generell kvalitet – hvordan er papirkvaliteten? Virker kalenderen holdbar eller er den av dårlig kvalitet?
  • Programvare – hvor intuitiv er den å bruke? Hvor mye muligheter har du for tilpasninger? Hvor kjapt er det?
  • Levering – hvor lang tid tar det å få kalenderen og hva koster porto?

Skal du handle elektronikk på nett?
Sjekk hvem som er billigst i vår store nettbutikktest

Slik foregikk testen

Fra venstre til høyre: Elitefoto, Japan Photo på trykk, PhotoBox, Nfoto, FotoKnudsen og Japan Photo på fotopapir.

Samtlige produsenter har en nettløsning, så alle kalenderne er bestilt og snekret sammen på nett. Det er brukt en Windows-PC og nettleseren Google Chrome.

De tretten bildene (ett forsidebilde til de kalenderne som hadde slikt) er valgt ut for å dekke så mange utfordringer som mulig. Det er brukt bilder fra både mobiltelefon, kompaktkamera og dyrere systemkamera, og noen av bildene kunne trengt et lite strøk av justeringer, mens andre er gode nok som de er.

Der hvor produsentene selv tilbyr «optimalisering», har vi derfor takket ja til dette. Tanken bak var å se hvor mye produsentene kan få ut av bilder som kanskje ikke har det beste utgangspunktet. Ikke alle ønsker eller har mulighet til å etterbehandle bildene selv heller.

Rangering

1.plass

Japan Photo på fotopapir: Testens peneste resultat! Bildene er så godt som optimalt justert, kvaliteten på kalenderen virker solid og god og de har testens beste utvalg i design. Enkel og grei i bruk er editoren også, hvis man ser bort i fra den lille feilen som ble rettet etter henvendelsen fra oss.

Her har Japan Photo virkelig tatt seg opp siden forrige samletest av fotokalendere. Pris: kr 169,-. Frakt kr 49,-.

Les mer om kalenderen fra Japan Photo her

2. plass

FotoKnudsen: Her betalte vi ekstra for justering av bildene, og det er tydelig at FotoKnudsen har gjort en varsom og god jobb. De mest utfordrende bildene taklet de fint og har fått så mye ut av som mulig. Alle bildene har et snev av gulstikk, men ikke så påfallende at det legges merke til om kalenderen ses alene.

FotoKnudsen har også testens mest oversiktlige editor. Pris: kr 179,-. Frakt kr 110,-.

Les mer om kalenderen fra FotoKnudsen her

3. plass

EliteFoto: Denne kalenderen hadde noen skjemmende feil. Blant annet var kalenderen ikke pent kuttet til, hvor hullene var kommet et godt stykke inn på bildet. I tillegg gjøres ingenting med bildene, noe som er helt optimalt om du er sikker på at bildene er slik de bør være, men kanskje ikke like praktisk om du ikke er så dreven på etterbehandling selv.

Elitefoto hadde testens kjappeste leveringstid på kun to dager. Pris: kr 175,-. Frakt: kr 69,-.

Les mer om kalenderen fra EliteFoto her

4. plass

Nfoto: Også hos Nfoto tilbys det bildeoptimalisering, men vi er usikre på hva som egentlig er gjort her. Bildene er nemlig svært like EliteFotos ubehandlede bilder, utenom ett tilfelle: det har skjedd noe alvorlig galt med fjærene til kråka vår. Det er rett og slett for dårlig når Nfoto har testens stiveste pris for bildeoptimaliseringen, 30 kroner per produkt.

Nfoto har også testens mest rotete editor, som verken ser tiltalende ut eller er intuitiv å bruke. Pris: kr 149,-. Frakt: kr 79,-.

Les mer om kalenderen fra Nfoto her

4. plass

PhotoBox: Hadde kvaliteten på selve kalenderen vært eneste kriterium, hadde PhotoBox vært vinner av testen. Men produsenten gjør ikke en god nok jobb med bildene, mange bilder er alt for lyse og for mye skarpet opp. I tillegg er bildene trykket, ikke fremkalt, noe som går ut over detaljnivået i bildene.

Noen småsærheter til tross, PhotoBox har en av testens beste editorer. Pris: kr 119,-. Frakt: kr 69,-.

Les mer om kalenderen fra PhotoBox her

6. plass

Japan Photo på digitaltrykk: Ai ai, her må noe rart ha skjedd. Da vi først bestilte kalender fra Japan Photo, fikk vi feil kalender – digitaltrykk i stedet for fotopapir. Den var rett og slett ikke pen. Man kan se hvor skriverhodet har beveget seg og flere av bildene er preget av skjemmende striper over hele bildeflaten. Pris: kr 149,-. Frakt kr 49,-.

Les mer om kalenderen fra Japan Photo her

Bildene vi brukte

I bildekarusellen nedenfor ser du alle bildene vi brukte til kalenderne. Noen er greie som de er, andre trenger åpenbart en liten finpuss. Noen er tatt med eldre kamera og mobiltelefoner, andre nyere speilrefleks og speilløse.

Tar du mye bilder? Prøv å laste opp bildene dine til vår populære Bildekritikk-tjeneste, og få andre til å si hva de synes om dem »