Til hovedinnhold
SamletestHvilken opplysnings-app bør du velge?

Ikke ring for å få et nummer!

Det kan være mye penger å spare på å heller velge en app.

Ringer du en opplysningstjeneste kan det fort koste opp mot 20 kroner per minutt å få tak i et telefonnummer. Bruker du heller SMS ligger prisen på rundt 5-10 kroner per svarmelding. Begge deler er kaste penger ut av vinduet om du har en smartmobil, som kan hente nummer og opplysninger helt gratis.

Laster du ned en opplysnings-app får du navn og nummer like kjapt som opplysningstjenestene gjør over telefonen. Og det er enten gratis eller mye billigere sammenlignet med å ringe opplysningen.

Mange nummeropplysningstjenester

Kampen om kundene de siste årene har hovedsaklig stått mellom Gule Sider og 1881. Riktignok har mindre aktører som 1888, 1890, 180.no og flere andre også meldt seg på i kampen om kundene. Konkurransen er tøff, men for deg som forbruker er dyrt å bruke disse tjenestene.

Det samme gjelder derimot ikke mobil-apper som gir deg nummeropplysning. Vi lastet ned og brukt appene til 1881, Gule Sider, 180.no og True Caller, fordi vi anser disse fire å være de mest kjente nummeropplysningsappene som er tilpasset norske brukere til Android og iPhone.

Innførte månedspris

Gule Sider og 1880 var tidlig ute med mobilapper til iPhone og Android, og disse har lenge vært gratis, hvis vi ikke medregner eventuell datatrafikk.

I oktober valgte imidlertid 1881 å innføre månedsabonnement på sin Android-app. Nå må du betale 39 kroner per måned for å bruke appen - et løpende abonnement som fornyes automatisk. Samtidig er iPhone-appen satt på vent til de klarer å innføre samme type betaling for denne plattformen, og enn så lenge har den færre funksjoner enn Android-appen. Gule Sider-appene kan fortsatt brukes gratis.

Merk disse vilkårene før du laster ned 1881-appen i Android Market.

Les også: Her er månedens beste iPhone-apper

Store nummerdatabaser

Til normal bruk virker alle de fire appene tilfredstillende i våre stikkprøver. Samtlige finner mobilnumrene til privatpersoner og bedrifter som de normalt skal finne. På litt mer perifere søk, som "slakter oslo" eller "renseri trondheim" fikk vi opp noen færre treff i 180.no-appen og True Caller enn i de to andre, men likevel var de mest relevante treffene inkludert.

Et viktig plusspoeng går til 1881, som finner frem til riktig person selv når vi med hensikt glemmer en bokstav i etternavnet ("Andesen" i stedet for Andersen, for eksempel). Dette gjør verken Gule Sider, 180.no eller True Caller.

Inntrykket vi sitter igjen med etter stikkprøven er likevel at samtlige nummerdatabaser er store nok til å dekke behovet for vanlig nummeropplysning for folk flest.

Vurdering av appene

Gule Sider:

Med Gule Sider-appen kan du i Android-versjonen aktivere automatisk nummeroppslag for anrop, og dette er en fin funksjon. Denne er imidlertid ikke tilgjengelig på iPhone fordi iOS har strengere krav når det gjelder tilgang til telefonens kjernefunksjoner.

Begge variantene av appen gir deg derimot livesøk, hvor du enkelt og raskt finner alt fra restauranter til svømmehaller som ligger i nærheten. Kartjenesten fungerer tilfredstillende. Gule Sider Deals, som er et kupongsystem á la Groupon, virker for oss litt malplassert i denne appen og burde kanskje heller vært presentert som en egen tjeneste.

Nummerdatabasen er stor og omfattende, og søkeresultatene presenteres i en oversiktlig liste. Gult er kanskje kult, men designmessig kunne det gjort seg med mindre slitsomme elementer i menyene. Appen er gratis å bruke, og det er kanskje viktigst av alt.

Android/iPhone

Les også: Dette er månedens beste Android-apper

1881:

1881-appen er veldig forskjellig på Android og iPhone for øyeblikket. Den versjonen du finner på iPhone er veldig enkel til manuelt nummersøk, og designen er det lite å si på. Som ren nummeropplysningstjeneste finnes det ingenting negativt å si om denne, men samtidig savner vi noen av de litt mer avanserte egenskapene som vi finner i Android-versjonen og i andre tilsvarende apper. I Android-versjonen får du kart, nærhetssøk og mulighet til å lagre personen eller bedriften du søker opp i kontaktlisten på mobilen din.

Android-versjonen koster nå 39 kroner per måned å bruke, men vi forstår ikke helt hvorfor. Det er skuffende å plutselig måtte betale for noe vi har hatt gratis på mobilen lenge, uten å få noen banebrytende ekstrafunksjoner. Nummervisningen er god og oversiktlig, og her får du også automatisk nummeroppslag når noen ringer deg. Kartfunksjonen virker litt enkel og udetaljert, men fungerer greit.

I 1881-appene er det de vanlige søkefunksjonene som er viktigst, og det synes vi er bra. Vi ble også positivt overrasket over at 1881 som eneste app fant frem til en person vi søkte etter selv om det manglet en bokstav i navnet. Til iPhone er dette kanskje den foretrukne appen av alle - på grunn av sin enkelhet. Til Android er selve løsningen god, men månedsprisen har vi ingen forståelse for. Da er det bedre å bruke nettsidene til 1881 via mobilens nettleser.

180.no:

180.no-appen er kun tilgjengelig for iPhone. Den minner mye om konkurrentenes apper, bare med grønne og hvite menyer. I vår stikkprøve fikk vi færre treff på enkelte søk, selv om det ikke nødvendigvis gjorde så mye for oss. Det er likevel verdt å nevne at nummerdatabasen virker litt mindre enn den Gule Sider og 1881 har tilgjengelig.

Søk "i nærheten" fungerte spesielt bra med denne appen. Menyene er ryddige, men for treff i bedriftssøk kunne de kanskje valgt noe annet enn svart skrift på oransje bakgrunn - dette synes vi ble litt forstyrrende når vi scrollet nedover i treffene.

Appen er kun tilgjengelig for iPhone, noe som sikkert har vært en bevisst strategi så lenge populariteten til iOS i Norge har vært veldig stor de siste årene. Nå som Android har vokst seg størst blant mobilplattformene, tror vi imidlertid at det er hensiktsmessig å prioritere en Android-versjon av 180.no-appen i 2012 for å henge med videre.

iPhone

TrueCaller

Den største internasjonale utfordreren til de norske opplysningsappene heter True Caller. Appen er utviklet i Sverige, med fokus på det skandinaviske markedet. Det som er unikt med TrueCaller er at den fokuserer vel så mye på å blokkere uønskede numre som ren nummeropplysning. Nummerblokkeringen fungerer slik at du får advarselen "Blocked by TrueCaller" når firmaer som driver telefonsalg og markedsundersøkelser ringer deg, og det er en nyttig funksjon. Du kan også legge til egne numre på listen.

Nummeropplysningen er i Norge levert i samarbeid med Opplysning 1890, og deres database virker mindre enn Gule Sider og 1881 sine databaser. Du kan søke på navn, nummer og adresser i hele verden, men våre søk etter amerikanske, tysk og australske numre avslører at databasene er svært ufullstendige.

Menyene i TrueCaller-appen er gode og oversiktlige, men når du søker etter noe vises søkeresultatene kun med navn og eventuelt gatenavn. Deretter må du trykke deg videre for å få frem mobilnummer, full adresse og eventuell annen informasjon. Her burde du fått både by- eller stedsnavn og telefonnummer uten å måtte trykke videre, noe samtlige av de andre appene har.

Norsk Senter for Informasjonssikring har tidligere påpekt at TrueCaller deler din kontaktliste med andre brukere for å kunne tilby et utvidet nummeroppslag, noe de norske aktørene ikke gjør. Selv om du aktivt må godkjenne delingen, er vi meget skeptiske til denne praksisen. TrueCaller fungerer per i dag mye bedre som spam-filter for inkommende anrop enn som nummeropplysningstjeneste.

Android/iPhone

Andre alternativer

Det mange gjør i dag i stedet for å ringe opplysningen, er å åpne nettleseren på mobilen og taste inn for eksempel tlf.no (Gule Sider/Telefonkatalogen) eller 1881.no i adresselinja. Da kommer du til en mobiltilpasset utgave av nettsiden som gir deg mulighet til å foreta et søk på vanlig måte. For deg som sjelden har behov for en nummeropplysningstjeneste, og som dermed ikke trenger en egen app for dette, kan det være et bedre alternativ å bruke mobilsidene.

Totalt sett kommer Gule Sider-appene så vidt best ut i denne samletesten. Det er først og fremst fordi både iPhone- og Android-appen er en fullverdig opplysningstjeneste med alle funksjoner vi kan forvente, og en stor nummerdatabase, samtidig som de begge er gratis. 1881-appen til iPhone er super til ordinere søk, men mangler nyttige funksjoner som kartvisning eller søk i nærheten. 180.no-appen finnes kun til iPhone, men løsningen er god. TrueCaller fungerer dårligst av de vi har testet som opplysningstjeneste, men til å blokkere uønskede anrop er den derimot veldig bra.

Les også: Vil dette overta for SMS og MMS?

annonse