Til hovedinnhold
SamletestUltraportable datamaskiner

Dette er de beste ultraportable PC-ene

Redaksjonen har samlet sine stalltips.

Shutterstock/ dotshock

Budsjettklassen

Det er stor forskjell på bærbare og bærbare. Det vet alle som har trasket rundt i timesvis med en 15-tommer på tre kilogram i skulderveska, betalt overvekt på flyplassen, eller fått sinte blikk fra sidemannen på toget idet halvparten av maskinen din ble liggende i hans fang.

I løpet av de siste årene har heldigvis et helt nytt segment kommet til i bærbarverdenen, såkalte ultraportable datamaskiner. Disse kom som en konsekvens av at de små minibærbare som formelig invaderte markedet mot slutten av Windows XP- og Vista-æraen ble større og fikk mer voksne komponenter, samtidig som vi vinket farvell til det store DVD-drevet og den trege og utsatte snurredisken.

De ultraportable maskinene har en størrelse som gjør de komfortable å jobbe på, samtidig som de har beholdt mye av de minibærbares portabilitet. Maskinene i det nye segmentet er dermed lette, tynne, solide og ikke minst mer enn kraftige nok til normalt arbeid, noe de som støtt og stadig frakter den digitale sekretæren med seg vet å sette pris på.

Tre faktorer

Vi mener det hovedsaklig er tre faktorer som spiller inn når du skal velge en skikkelig bærbar datamskin:

Størrelse: En bærbar PC som er liten og lett, uten å bli så liten at den er vanskelig å bruke, er alfa og omega. Vi er veldig glade for at 13-tommere er blitt en godt etablert størrelse i PC-markedet, og det samme er mellomstørrelsen 14-tommer i ferd med å bli.

Batteritid: Ideelt sett skulle vi gjerne hatt batteritid nok for en hel dag med morsomme utfordringer, men slike maskiner finnes det ikke mange av. Velger du maskin med omhu er det likevel fullt mulig å kjøpe en PC med god batteritid til en fornuftig pris, spesielt nå som produsentene for lengst har fått på plass Intels strømsparende Haswell-prosessor i sine bærbare.

Kvalitet: Det er kjedelig å jobbe med en bærbar maskin som har et dårlig tastatur, eller plastkropp som det gynger i bare du berører den. Det kan være en god investering å legge litt ekstra penger i kvaliteten, slik at du kan jobbe mer effektivt, på en maskin som tåler å brukes. Du skal tross alt stirre inn i denne maskinen flere timer hver eneste dag, og bedre ytelse får du også.

I denne anbefalingen har vi derfor konsentrert oss om bærbare i 13-tommer-sjiktet, som vi mener gir deg en fin balanse mellom størrelse, styrke og batteritid – i tillegg til at skjermene på disse er store nok til at de er behagelige å jobbe med gjennom dagen.

Budsjett – under 6000 kroner

Det er faktisk få oppgaver som krever virkelig kraftige datamaskiner, og for de som kjører tunge beregninger kan kanskje anbefalingene våre for bærbare maskiner til hjemmet eller spillbærbare passe bedre. Med budsjett på under 6000 kroner må du klare deg med en lavoppløst skjerm og forrige generasjons Intel-prosessorer, Ivy-Bridge, men vårt viktigste kriterium –nemlig lynrask SSD-lagring og god portabilitet – har samtlige maskiner. Her er vårt tips:

Samsung Ativ Book 9 Lite

En av Samsungs bærbare er den eneste vi ønsker å hente frem i vår budsjettkategori denne gangen. Til gjengjeld stiller selskapet opp med den stilige AtivBook 9 Lite. Denne er drevet av en AMD A-serie prosessor og integrert grafikk fra samme selskap.

Mens fire gigabyte minne skulle holde for de fleste, er det den 128 gigabyte store SSD-en som er rosinen i pølsa på Ativ Booken.

Dette er den rimeligste ultraportable datamaskinen i klassen med en fullverdig SSD du kan få tak i, noe som i mange tilfeller kan veie opp for den labre skjermoppløsningen på 1366 x 768 piksler.

Et trådløst 802.11n-nettverkskort får plass i en stilig hvit innpakning som måler 1,7 høydecentimeter og som til sammen veier 1,4 kilogram.

Dette er kanskje ikke den sprekeste kombinasjonen du får, men helheten er likevel ganske god. En stor pekeplate er nyttig, og det bakbelyste tastaturet er ikke dumt om du er av typen som pleier å gå til sengs med maskinen din.

Batteritiden oppgis til hele 8 timer, noe vi ville tatt med en liten klype salt, men dette er uten tvil likevel en god kandidat om du ser etter en maskin som kan følge deg store deler av dagen.

Finn beste pris for Samsung Ativbook 9 i Prisguide »

Mellom- og toppklassen

Mellomklasse – mellom 6000 og 10 000 kroner

Det kan være en hel del å hente i funksjonalitet og kvalitet når du passerer 6000-kronersgrensen. Både SSD og god skjerm er en selvfølge her, dessuten kan du regne med å få den nyeste strømsparende teknologien som Intels Haswell-prosessor bringer med seg.

Asus Zenbook UX31LA

UX31LA skulle klare de fleste utfordringer.Foto: Asus

Her begynner Haswell-moroa. En strømgjerrig tokjerners i5-prosessor på 1,8 GHz med integrert Intel HD 4400-grafikk sørger effektiv og lang brukstid.

Fordelt på den 13 tommer store blanke skjermen lyser 1600 x 900 LED-bakgrunsbelyste piksler. Denne oppløsningnen er for eksempel nyttig når du vil ha to vinduer oppe ved siden av hverandre – noe du kan glemme på modellene i budsjettklassen.

For å holde prisen nede har Asus kuttet berøringsskjermen, men denne finnes i en dyrere utgave om du ønsker den.

SSD-en på 128 gigabyte er all lagringsplass du får, men med dagens skytjenester klarer menigmann seg ofte med atskillig mindre, og det gjør du også med mindre du er svært glad i lokalt tilgjenglig multimedia.

Zenbook har den aller nyeste trådløsstandarden, 802.11ac, som tillater hastigheter på opptil 1,3 gigabit i sekundet.

Maskinen kommer i aluminiumutføreslse og du får også med en egen bag for oppbevaring og beskyttelse av maskinen når du er på flyttefot. Hele maskineriet veier bare 1,4 kilogram, og måler 1,8 centimeter fra bunn til topp.

Finn beste pris for Asus Zenbook UX31LA i Prisguide »

ASUS Transformer Book T300

Transformer Book T300 har en sprek skjerm.Foto: Asus

Det IPS-bakgrunsbelyste full-HD-panelet til Transformer Book er supert til å ha flere vinduer oppe på samtidig, og er en sjeldenhet i prisklassen. Asus har lagt seg på et fornuftig prisnivå med denne modellen, og er nesten alene om å tilby en så høyoppløst skjerm til prisen.

Skjermen er berøringssensitiv, så om du har lyst kan du bare sveipe i vei. Dessuten kan skjermen løsnes fra basen og dermed brukes som et nettbrett når tastaturet ellers bare hadde vært i veien.

Du får en SSD på 128 gigabyte, fire gigabyte minne og en i5-prosessor med den nå standard HD 4400-grafikkløsningen. Transformer Booken har den noe eldre trådløsstandarden, 802.11n, men den strømgjerrige Bluetooth 4.0-standarden er på plass.

Maskinen leveres i metallfinish og veier 1,7 kilogram.

Finn beste pris for Transformer Book i Prisguide »

Microsoft Surface Pro 2

Surface 2 Pro er en skikkelig hybrid. Nettbrett i ett øyeblikk, skrivemaskin i det neste.Foto: Microsoft

Microsoft Surface Pro 2 er arvtageren til Surface Pro – en liten datamaskin med en berøringsfølsom skjerm på 10,6 tommer.

Det er lett å tenke på Surface Pro 2 som et nettbrett, men den bør absolutt sees på som en bærbar PC. Innvendig har den nemlig mye av den samme maskinvaren som vi finner i dagens Ultrabook-varianter.

Med sin nettbrett-formfaktor er det klart at denne datamaskinen er ment for fingerstyring, og kommer naturlig nok med Windows 8.1 som operativsystem. Men tastatur må til for den som ønsker å skrive en del, og brettet har derfor spesielle magnetfester for egne lettvektsomslag som fungerer som kombinert tastatur og skjermbeskytter under transport.

De elektroniske musklene er det en Intel Haswell-prosessor som står for, næmere bestemt en Core i5 4300U på 1,9 GHz. Noen spillmaskin skal vi ikke påstå at Surface Pro er, men dens integrerte HD 4000-grafikk bør takle selv litt nyere spill dersom du lemper noe på kravene til detaljer og oppløsning. Videre byr denne hybriden på fire gigabyte minne og 128 gigabyte lagring i form av en SSD.

Kvaliteten er det lite å klage på med Surface Pro 2. Den har en god IPS-skjerm med Full HD, altså 1920 x 1080 piksler, og resten av datamaskinen følger i samme takt. Karosseriet er lagd av en magnesiumlegering og føles solid. I forhold til et vanlig nettbrett er den slett ingen lettvekter – den veier drøye 900 gram, men selv med et av tastaturomslagene koblet til veier den mindre enn de aller fleste bærbare datamaskiner med like god ytelse.

Legg merke til at tastatur ikke følger med, og at du ikke finner den raske trådløse 802.11ac-standarden her. Batteritiden for Surface 2 Pro oppgis til seks timer, noe den nesten holdt i vår relativt tunge test.

Finn beste pris for Surface Pro 2 i Prisguide »
Les vår test av Surface Pro 2 »

Apple MacBook Air 13

MacBook Air startet hele trenden med de ultraportable maskinene og er fortsatt blant de aller beste.Foto: Apple

Apple rustet i sommer opp sin tynneste, letteste og rimeligste bærbare, altså MacBook Air, på nesten alle punkter. Air byr på god kvalitet, lavt støynivå, meget god batteritid på hele 8,5 timer kontinuerlig videoavspilling, og fikk vår soleklare anbefaling da vi testet den.

Air har ett litt svakt punkt, og det er skjermen. Den er ganske god, men ikke spesielt høyoppløst med sine 1440 x 900 pikseler, og har ingen støtte for berøring. Dog er den alene i prissjiktet om å skilte med en skjerm med høyde-breddeforholdet 16:10, en skjermtype vi virkelig har sansen for. Videre er skjermen av den blanke typen, men refleksjonene tar på ingen måte overhånd slik som hos enkelte andre bærbare maskiner. Bakbelyst tastatur er på plass, sammen med den utvilsomt mest presise pekeplaten som finnes.

Prosessoren er en tokjernet 1,3 GHz i5-prosessor som takler de fleste oppgaver om du ikke skal drive hardbarket videoredigering, 3D-modellering eller konvertering av film. Grafikkdelen hører dog til i toppklassen, og er av et helt eget kaliber. Intel HD 5000 er mye kraftigere enn den mer utbredte HD 4400-brikken, og med Air kan du faktisk driste deg til å gjøre mer enn å legge kabal om du kjeder deg – bare ikke forvent full guffe på høye oppløsninger i nye spill.

Om du klarer deg med fire gigabyte minne og 128 gigabyte SSD er MacBook Air en hendig følgesvenn på farten.

Finn beste pris for MacBook Air 13 i Prisguide »

Toppklassen – Fra 10 000 kroner

Her finner vi de kraftigste portable maskinene. Mens du i budsjettklassen fikk helt OK ytelse mot å inngå kompromisser på skjermkvalitet og gårsdagens teknologi, fikk du i mellomklassen både litt bedre ytelse og bedre byggekvalitet, i tillegg til gode skjermer.

Trenden fortsetter her i toppklassen, hvor både mengde minne og lagring gjerne kommer opp på et nivå som tilsvarer det du finner i maskinene for hjemmet, i tillegg til at skjermoppløsningen virkelig begynner å ta av.

Lenovo Yoga 2 Pro

Lenovo Yoga 2 Pro er en helt annerledes datamaskin, dog ikke bare i farge- og materialvalg. Yogaen går nemlig inn for å eliminere behovet for å eie både en bærbar datamaskin og et nettbrett. Ved å ta et godt tak i skjermen og dreie den helt rundt, sitter du med et fullverdig og kraftig nettbrett i fanget på under to sekunder.

I senter av maskineriet finner vi prosessoren Core i5-4200U. I prosessoren finner vi også den integrerte grafikkløsningen Intel HD Graphics 4400, som med seg på laget har åtte gigabyte minne og en 256 gigabyte stor SSD. Her finnes altså kraftige komponenter i mengder.

Det hele toppes av en svært høyoppløst skjerm med hele 3200 x 1800 pikslers oppløsning av typen IPS, som skal gi gode farger og innsyn fra selv de spisseste vinkler. I tillegg er skjermen berøringssensitiv på opptil ti punkter.

Litt synd er det at Lenovo har gitt sin spenstige ultraportable den noe eldre trådløse 802.11n-nettverksstandarden, men nyeste Bluetooth-versjon er i alle fall på plass.

Finn beste pris for Yoga 2 Pro i Prisguide »
Vi ble svært begeistret for storebroren i den allsidige Yoga 2 Pro-familien da vi testet den »

Hewlett Packard Spectre 13-3000

Denne maskinen er i skrivende stund fortsatt ikke lansert, men den skal være rett rundt hjørnet ifølge vår Prisguide. Da vi tok en titt på Spectre hos HP tidligere i høst fikk vi et godt inntrykk av maskinene som i tillegg til å ha solig byggkvalitet og har utseende med seg, byr på flere godsaker under panseret.

Intel i5 4200U-prosessoren med sin integrerte HD 4400-grafikk ligger strengt talt i mellomklassesjiktet, men sammen med åtte gigabyte minne og en SSD på 256 gigabyte har du her en solid arbeidskamerat.

Inkludert i pakken får du lynrask trådløs overføring og Bluetooth 4.0. Skjermen er av den høyoppløste typen, og byr på hele 2560 x 1440 bildepunkter fordelt over det blanke 13,3 tommer store LED-belyste IPS-panelet.

Bakbelyst tastatur er på plass, og det samme er en behagelig pekeplate med egne markerte områder på hver av sidene som innbyr til bruk av Windows 8.1 sin flerbevegelsefunksjoner.

Spectre veier 1,5 kilogram, og HP lover 9 timer batteritid fra sin nye sjarmør, noe vi som alltid tar med en klype salt før vi har sjekket det selv. Likevel er det ingen tvil om at batteritiden er god, og maskinen vil neppe dø fra deg før det har gått rundt seks - syv timer om du bruker den til vanlige kontoroppgaver.

Finn beste pris for Spectre 13-3000 i Prisguide »
Se hva vi syntes om Spectre i vår test »

Apple MacBook Pro 13 Retina

Du får kvalitet som du betaler, og Apples 13 tommer store MacBook Pro Retina er intet unntak. Inne i et helstøpt solid karosseri av aluminium, får du en kraftig tokjernet Intel i5 prosessor på 2,4 GHz, åtte gigabyte minne og romslig PCI-E-basert flash-lagring på 256 gigabyte.

PCI-E-lagringen gir mye raskere skrive- og lesehastigheter enn konkurrentenes SSD-er som er basert på den tregere SATA III-standarden. Den integrerte grafikkløsningen er også av de mer solide, da Intels Iris HD 5100 tar styringen når det trengs.

Det beste med MacBook Pro Retina er likevel den behagelige og presise styreflaten, og det faktum at du får en lyssterk 16:10 skjerm av IPS-typen som leverer lekre og ikke minst riktige farger. Selvsagt er også oppløsningen god med sine 2560 x 1600 piksler, og med sin Retina-skjerm har Apple – til tross for at den er i glass – klart å redusere refleksjoner til et absolutt levelig nivå.

Batteritiden oppgis til ni timer, noe vi ikke har noen grunn til betvile.

Finn beste pris for MacBook Pro 13 Retina i Prisguide »
I Hardware.nos test gikk MacBook Pro Retina 13 helt til topps »

Få også med deg våre tester av mobiltelefoner og nettbrett her »

annonse