Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

Samletest65" TV (2020)

Dette er den beste LCD TV-en å spille PlayStation 5 og Xbox Series X på

Tre modeller har vært i ilden.

Niklas Plikk, Tek.no

Nå lanseres de nye konsollene fra Sony og Microsoft. Sony kommer med sin femte generasjon av PlayStation, mens Microsoft har laget to rivaler i form av Xbox Series X og Xbox Series S.

Felles for de nye konsollene er at de vil by på langt kraftigere maskinvare enn før. Blant annet kan du i teorien spille spill i 4K med hele 120 bilder i sekundet, noe som hittil har vært forbeholdt bare de aller kraftigste kraftig PC-ene.

Dette vil naturligvis kreve mer av en TV også. Har du i dag en aldrende flatskjerm vil ikke denne kunne gi deg all råskapen som konsollene sitter inne med. Så vi har nå samlet tre LCD-skjermer som alle er klare for å servere deg alt de nye konsollene er kapable til.

NB: Samsung har sluppet en oppdatering i dag, 9. november, som fjerner problemene vi har opplevd med å kjøre Xbox-konsollene i 4K@120hz med VRR. Versjonen heter 1403.

Hvorfor valgte vi disse tre modellene?

I denne testen har vi satt noen kriterier som vi mener er «et must» for deg som skal kjøpe TV for bruk mot de nye konsollene.

Sony har én flatskjerm som kan takle alt den nye PlayStation-modellen har å by på. Sony KD-65XH90 som LCD-TV-en heter, har altså følgende funksjoner:

 • Den takler 4K-oppløsning med 120 bilder i sekundet. Med et høyt antallet bildet i sekundet vil grafikken gli enda mer silkemykt over skjermen. Noe spesielt de som spiller skytespill setter pris på.
 • Skjermen har minst én 2.1-HDMI-port. Da får du støtte for en del funksjoner du ønsker deg når du spiller. For eksempel får støtte for VRR (Variable Refresh Rate) som gjør at skjermen kan synkronisere antallet bilder i sekundet som vises på skjermen mot det konsollen gir fra seg.
 • Den har oppgitt lav inputlag. Her er det viktig at tiden det tar fra en endring sendes fra konsollen til skjermen har utført disse er så lav som mulig. Spesielt om du liker å spille skytespill.
 • Skjermen har en egen automatisk spillmodus hvor du får de beste forutsetningene for å spille uten at du trenger å gjøre mange endringer selv. For eksempel kaller Sony sin variant for Bravia Game Mode. Dette fungerer på samme måte som HDMI ALLM (Auto Low Lantency Mode). Meningen er at skjermen skal automatisk oppdage at du har koblet til en spillmaskin, og bytte til spillmodusen.
Niklas Plikk, Tek.no

I tillegg har denne modellen også et direkte belyst LCD-panel. Så når vi skulle finne flere utfordrere, endte vi opp med to alternativer som er direkte utfordrere – Samsung QE65Q80T og LG 65NANO90.

Som dere ser ovenfor fant vi altså to LCD-modeller. Utenom dette finnes det også OLED-skjermer som takler de nye spillkonsollene. Som for eksempel LG sin nyeste C9-serie. Men vi valgte altså en ren duell mellom LCD-skjermer i denne testen.

Merk også at modellene vi har tatt inn er 65 tommer store. Men du finner disse modellene i andre størrelser også, om det skulle passe deg bedre.

Disse er med:

ProductSamsung QLED QE65Q80TSony Bravia KD-65XH9005LG 65NANO90
HDMI-versjon2.12.12.1
Standarder som støtteseARCeARCeARC
Bildestørrelse65 Tommer65 Tommer65 Tommer
Pris/tommer305.97 kr/tomme261.38 kr/tomme261.38 kr/tomme
Oppdateringsfrekvens120 Hz120 Hz120 Hz
Oppløsning3840x2160 (4K Ultra HD)3840x2160 (4K Ultra HD)3840x2160 (4K Ultra HD)
SkjermteknologiLCDLCDLCD
BakgrunnsbelysningLED (lysdiode)LED (lysdiode)LED (lysdiode)
DiodeplasseringBakbelyst (Back)Bakbelyst (Back)-
Lokal dimmingKrysse avKrysse avKrysse av
Smart TVKrysse avKrysse avKrysse av
HDRKrysse avKrysse avKrysse av
Type av HDRHDR10, HLG, HDR10+Dolby Vision, HDR10, HLGDolby Vision, HDR10, HLG
Lanseringsår202020202020
PaneltypeVAVAIPS
Testlabben vår er fortiden i en garasje, og her er kalibreringsriggen vi bruker til å måle flatskjermer med.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Slik testet vi

Det første vi starter med å er å se om TV-en er plasseringsvennlig. Utseendet betyr ikke mye for totalkarakteren, men vi tar det likevel med som en del av vurderingen.

Videre ser vi på tilkoblingsmuligheter. Her er det viktig at du får minst én 2.1-HDMI-port. Dette bør du ha for å klare å kjøre 4K-oppløsning med hele 120 bilder i sekundet. Og samtidig ha mulighet for å bruke VRR-funksjonen – slik at TV-en kan synkronisere seg etter det antallet bilder som konsollen sender ut.

Før vi vurderer de neste punktene oppdaterer vi TV-ene slik at de har den nyeste versjonen av programvaren den bruker.

PS: Merk at vi har hatt noen problemer i denne testen med å sette konsollene i 4K@120hz. Vi tester disse skjermene en stund før lanseringen, og trolig vil nyere programvare fikse opp i flere av de problemene vi har støtt på.

En annen faktor vi ser nærmere på er hvor brukervennlig TV-en er. Her er det viktig med en god fjernkontroll og en meny som er lettfattelig. Samtidig er det et pluss om TV-en er kjapp i bruk, slik at du enkelt kan bruke apper til å kjøre forskjellige tjenester. Antall apper betyr også en del for dette punktet.

Inputlag er noe av det vi måler i denne testen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi bruker CalMAN til å kalibrere TV-ene våre.

Bildekvaliteten veies alltid tungt. Her er alle TV-ene testet under kontrollerte former, der vi ser på kvaliteten både med lyset på og helt av. Her sjekker vi hvor godt sortnivå, farger, skarphet og bevegelser henger sammen. Vi bruker kalibreringsprogrammet CalMAN Ultimate med bildegenerator og meter fra Portrait Displays. Med dette utstyret kan vi måle nøyaktig hvor gode farger, sortnivå og kontrastnivå TV-ene gir deg. Vi kontrollmåler de ulike modusene som du får med, og sier noe om hvem av disse som er det tryggeste valget når du skal se på annet innhold enn å spille.

Når dette er unnagjort, går vi igjennom en rekke demosnutter for å se hvor godt de ulike modellene løser forskjellige utfordringer. Vi bruker materiale som spenner fra 720p til 4K med HDR. Med andre ord det meste innenfor det folk flest vil se på via dekodere, apper og Blu-ray-spillere.

Vi ser også på hvordan skjermene er å bruke til spill ved å måle inputlagen til skjermene. Altså hvor lang tid de bruker fra signalene sendes til skjermen til endringene er gjort. Desto raskere dette skjer, jo bedre egnet er TV-en til spill. Under dette punktet har vi også sjekket at TV-en automatisk merker at du har koblet til en konsoll, og slår på spill-modusen.

Lydkvaliteten i flatskjermer er som regel viktig for mange, så vi tar også dette med som en del av totalkarakteren. Produsentene har tatt stadig mer tak i å forbedre lyden i TV-ene, ved for eksempel å bruke surround-effekter der enkelte detaljer fremheves og gir en mer romfølelse.

Pris er også noe vi tar med i vurderingen. Skjermene som er med i denne testen koster mellom 17 000 og 20 000 kroner i skrivende stund.

Resultatene kort oppsummert:

Samsung QLED QE65Q80TSony Bravia KD-65XH9005LG 65NANO90
DesignHar den tynneste rammen. Foten er midt under skjermen, og er noe mer vinglete enn de to andre. Kan også gi utfordringer med å plassere enkelte lydplanker under skjermen. God plass mellom skjermen og underlaget om du vil ha en lydplanke.Stilren design. Kledelig metallstripe rundt rammen. Føttene er festet ut mot sidene.Litt større ramme enn de andre. Enkle og stødige føtter. Disse er plassert ut mot sidene. Litt dårligere byggekvalitet enn de to andre.
TilkoblingerHar alt du trenger.Har alt du trenger.Har alt du trenger. Ekstra pluss for 2 stk 2.1 HDMI.
BrukervennlighetMeget bra. Enkel og ryddig meny. Kan kontrollere flere enheter med kontrollen til TV-en. Laster raskt.Grei. Litt traustere enn de to andre. Apper avsluttes om du går ut i menyen. Laster raskt.Meget bra. Pekefunksjonen i fjernkontrollen er god. Bittelitt tregere til å laste inn apper.
BildekvalitetMeget bra. Testens beste kontrast og lysstyrke. Meget bra fargegjengivelse. Meget god på bevegelse. Meget god på gjenskinn. Bra innsynsvinkel til VA å være.Meget bra bildeprosessering. Meget bra fargegjengivelse. Meget god på bevegelse. Noe dårligere kontrast og lysstyrke enn Samsung. Noe blooming i overganger mellom lyse og mørke partier. Middels innsynsvinkel.Meget god på fargegjengivelse. Dårligere konstrast og lysstyrke enn de to andre. Noe blooming. Meget god på bevegelse. God innsynsvinkel.
Til spill9,3 ms inputlag ved 1080p@60hz. Oppdager begge konsollene. Støtter ikke VRR ved 4K@120Hz på Xbox ennå.14,3 ms inputlag. Oppdager PS5 uten problemer. Sliter med å kjøre 4K@120hz på Xbox.16,6 ms inputlag. Oppdaget ikke PS5 automatisk. Ingen problemer med å kjøre 4K@120hz og VRR via Xbox.
LydkvalitetHar mer bass en de to andre. Og spiller noe høyere. God på stemmer. Surround-effekten gir bedre romfølelse. Har automatisk funksjon som justerer lyden om noen for eksempel starter å støvsuge i nærheten.Helt grei. Mangler en del bass. God på stemmer. Surround-effekten gir større romfølelse.Helt grei. Mangler en del bass. Surround-effekten gir bedre og romseligere lyd.
PrisTestens dyreste.Testens billigsteTestens nest billigste.
Kino er den beste bildemodusen om du ikke skal spille.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Testvinneren: Samsung QE65Q80T

Kampen mellom disse tre TV-ene er skarp, men likevel er det denne skjermen fra Samsung som trekker det lengste strået. For selv om dette i skrivende stund er den dyreste TV-en i testen, er den best å spille på – og har dessuten best bildekvalitet.

Om vi starter med bildekvaliteten så har denne skjermen en del bedre kontrastnivå en de to andre kandidatene. Denne runden brukte vi TV-serien The Mandalorian til å sammenligne mørke partier, ettersom serien har mange mørke og fargemessig dystre scener å by på. Med Q80T fikk vi flere detaljer i mørke partier enn hva tilfellet var med Sony eller LG.

I tillegg har skjermen langt mer lysstyrke å klemme til med, spesielt når du skal se innhold med HDR. Samtidig så har denne skjermen noen mindre blooming rundt lyse detaljer mot mørk bakgrunn enn Sony sin konkurrent, og en god del mindre enn LGs alternativ.

Foruten dette så er Samsung flinke til å kontrollere gjenskinn på denne modellen. Akkurat som LG også er på sin.

Skal du spille på med enten de nye Xboxene eller PlayStation 5, vil Q80T være et solid valg. Her får du testens laveste inputlag og støtte for VRR med begge konsollene. Men merk at med eldre programvareversjoner (frem til 1402), vil du ikke kunne kjøre VRR kombinert med 4K@120hz. I tillegg fungerer automatikken godt når du kobler til en av de nye konsollene, slik at skjermen automatisk gjør de innstillingene du bør bruke for å ha best mulig forutsetninger på den digitale slagmarken.

Denne skjermen er også den beste på brukervennlighet – sammen med løsningen til LG.

Så foruten en stivere prislapp en de to deltagerne i testen, er denne Samsung-TV-en best på det aller meste. Og med det testens vinner.

Samsung QLED QE65Q80T
9
Imponerende
Best i test

Samsung QLED QE65Q80T

9
Imponerende
sitatTestens beste skjerm

Fordeler

 • +
  Meget god bildekvalitet
 • +
  God på gjenskinn
 • +
  Meget brukervennlig
 • +
  Meget lav inputlag
 • +
  Bedre lysstyrke og kontrast enn de to andre i testen
 • +
  Litt bedre lyd enn de to andre
 • +
  God innsynsvinkel til VA å være
 • +
  Velfungerende automodus for spill
 • +
  VRR-støtte
 • +
  Klarer 4K@120hz

Ting å tenke på

 • Testens dyreste
 • Noen vil savne støtte for Dolby Vision
 • Husk å oppdater TV-en din om du skal kjøre 4K@120hz med VRR på Xbox.
Cinema er den beste modusen på Sonys TV.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Anbefalt: Sony KD-65XH9005

Selv om Samsung stikker av med seieren, er ikke Sony langt unna topplasseringen. Spesielt ikke med tanke på at denne i skrivende stund er en del billigere å kjøpe.

Til prisen får du en TV som har testens beste bildeprosessor, hvor selv halvdårlig strømmekvalitet får et godt resultat. Sony har i flere år vist at de mestrer dette, og da er det litt synd at skjermen ikke henger like godt med på kontrast og lysstyrke. Dette kombinert med noe mer blooming, er mye av grunnen til at denne skjermen må se seg slått av Samsung Q80T. For utenom dette er også Sony sin skjerm, på samme måte som Samsungen, en meget habil TV som har meget bra fargegjengivelse, og ikke minst er meget bra på bevegelse.

Skal du spille så er også inputlagen et hakk høyere enn hva tilfellet er med Samsungs alternativ. Likevel er ikke en inputlag på 14,3 ms noe å riste på hodet av. Det er såpass lavt at du fint kan spille på skjermen, og de aller fleste vil neppe merke forskjellen fra dette og Samsungs 9,3 ms. Automatikken til Sony merker også automatisk at du for eksempel slår på PS5-en, og legger til rette ved å aktivere spillmodusen.

Men den sliter mer med å få Xboxene til å samarbeide. Når vi setter 4K@120Hz i menyene, får vi bare beskjed om at TV-en vi vi har koblet til ikke støtter dette. Hvilket den jo skal. Så her vil vi tro det snart kommer en programvareoppdatering som fikser problemet før konsollene slippes.

Android-plattformen føles ikke like smidig å bruke som Tizen-løsningen til Samsung – eller WebOS-grensesnittet til LG. Likevel så har Android tatt mange steg i riktig retning de siste årene, og nærmer seg stadig de vi mener best på brukervennlighet.

Selv om Sony-TV-en må se seg slått av Samsung Q80T på noen punkter, er dette fortsatt en meget god TV som vi kan anbefale deg.

Sony Bravia KD-65XH9005
8
Meget bra
Anbefalt

Sony Bravia KD-65XH9005

8
Meget bra
sitatSonys beste spill-LCD

Fordeler

 • +
  Meget god bildebehandling
 • +
  Meget for på farger
 • +
  Meget god på bevegelse
 • +
  Velfungerende auto-modus for spill
 • +
  Lav inputlag
 • +
  Testens billigste
 • +
  VRR-støtte
 • +
  Klarer 4K@120hz

Ting å tenke på

 • Litt dårligere lysstyrke og kontrast enn testvinneren
 • Litt blooming
 • Middels innsynsvinkel
 • Android-plattformen føles litt mer tungrodd enn Tizen og WebOS.
 • Sliter i skrivende stund med å sette 4K@120hz på Xboxen
Expert-modusene er de beste for LGs TV.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Deler andreplassen: LG 65NANO90

Kampen mellom disse tre modellene om å være den beste spill-TV-en er ganske jevn. LG viser at de også har noe i dette selskapet å gjøre med sin modell, men den mangler litt på et par punkter for å være med å kunne knive om seieren.

Den har først og fremst ikke like god bildekvalitet som Samsungs Q80T, hvor spesielt kontrastnivået ikke henger med. LG har valgt på bruke et IPS-panel i denne modellen, som gir deg god innsynsvinkel, men du taper altså litt på sortnivået og lysstyrke. Så når du ser The Mandalorian blir detaljene noe visket vekk i de mørkeste partiene. Samtidig så blir HDR-innhold en del mer «blodfattig» ved at skjermen mangler lysstyrke versus sin konkurrent.

Denne testen belyser dessuten hvor gode disse skjermene er å spille på. Og her viser våre målinger at denne skjermen har en del høyere inputlag enn spesielt Samsungen. Selv om 16,6 ms ikke er avskrekkende høyt.

Mens de to andre skjermene oppdaget PlayStation 5-konsollen automatisk, fikk vi ikke denne LG-TV-en til å gjøre det samme. Uansett hvilken av de to 2.1-HDMI-portene vi kobler til. Men om vi manuelt setter skjermen i spill-modus, har vi likevel ingen problemer med spille på denne skjermen.

Men når det kommer til Xboxen så er det kun LG-skjermen vi klarer å kjøre 4K@120Hz samtidig som vi har aktivert VRR. Igjen vil vi tro at en oppdatering av programvaren vil fikse problemet denne skjermen har med å oppdagen PS5-en før den kommer for salg.

Så LG havner omtrent like med Sony når vi oppsummerer de to. Bildekvaliteten taler til Sony sin fordel, mens LG enklere for å kunne brukes mot PS5 og Xboxene i skrivende stund.

LG 65NANO90
8
Meget bra
Anbefalt

LG 65NANO90

8
Meget bra
sitatSlettes ingen dårlig TV

Fordeler

 • +
  Meget god innsynsvinkel
 • +
  Meget god fargegjengivelse
 • +
  Meget god på bevegelse
 • +
  Meget brukervennlig
 • +
  Greit inputlag
 • +
  Rimeligere enn den dyreste skjermen i testen
 • +
  2 stk 2.1-HDMI-porter
 • +
  Pekekontrollen fungerer godt
 • +
  VRR-støtte
 • +
  Klarer 4K@120hz
 • +
  Eneste som kan kjøre 4K@120hz med VRR på Xbox i skrivende stund.

Ting å tenke på

 • Dårligere lysstyrke og kontrast enn de to andre
 • Mest blooming av de tre
 • Marginalt dårligere inputlag enn Sony, og en del dårligere enn Samsung.
 • Oppdaget ikke automatisk PS5-en

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Samsung QLED QE65Q80T
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Sony Bravia KD-65XH9005
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
LG 65NANO90
annonse