Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste kaffetrakter - 500 - 1000 kroner

Vi har testet ni rimelige kaffetraktere

Tre av kaffetrakterne skiller seg ut som smaksvinnere.

Noen traktere er bedre valg enn andre. Det beviser denne trioen, fra henholdsvis Russell Hobbs, OBH Nordica og Melitta.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud
mer

For mange av oss er kaffe det som hjelper oss med å gni søvnen ut av øynene på morgenen, konsentrere oss om en oppgave på jobb eller det naturlige å sette frem når vi får besøk. Gjerne med noe annet godt til.

Men, for flere er også kaffe skikkelig kos som en drikk helt for seg selv.

Tidligere har vi både testet kaffekverner, som legger grunnlaget for enhver god kopp kaffe, og vi har funnet de beste kaffetrakterne over 1500 kroner som sikrer optimalt brygg.

Etter å ha tatt for oss toppmodellene spurte vi oss imidlertid om ikke billigere traktere kunne diske opp med like god kaffe.

Så nå er vi klare med en test av traktere alle har budsjett til.

3 traktere er smaksvinnere

Vi har tatt for oss ni traktere fra 500 til i overkant av 1000 kroner som enten har ligget høyt på bestselgerlistene til prissammenligningstjenester, eller som butikker satser stort på.

Trakterne er testet med fokus på riktig bryggetemperatur, smak (både ved brygging av en liter og en kopp), brukervennlighet og funksjoner.

Størst forskjell på smak fant vi mellom trakterne som er godkjent av ECBC (European Coffee Brewing Centre) i Oslo, og de som ikke var det.

Vi fant større forskjeller på smaksprofilene til trakterne i denne budsjettrunden, enn da vi testet «toppmodellene» mot hverandre. Flere av trakterne i denne testen leverte heldigvis kaffe som kan måle seg med de mye dyrere testvinnerne fra forrige test.

Og spesielt tre av dem imponerte i tillegg på andre viktige områder.

Se hvilke traktere vi snakker om like under!

Disse trakterne er testet

ProduktOBH Nordica BloomingMelitta Aroma Signature ThermDeLuxeWilfa Classic TallMelitta Excellent 5.0Point POCM501Russell Hobbs EleganceBosch StylineBraun KF7020WMF Bueno Cromargan
annonsePris1 287,-2 001,-1 394,-849,-999,-1 099,-874,-972,-824,-
Pris ved test1000 kroner1200 kroner1000 kroner800 kroner800 kroner800 kroner700 kroner700 kroner600 kroner
Effekt1430 W1525 W1550 W1525 W1800 W1600 W1160 W1000 W760 W
Kapasitet1,25 liter1,25 liter1,25 liter1,25 liter1,25 liter1,25 liter1,25 liter1,5 liter0,75 liter
ECBC-godkjentKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse avByttByttBytt
Avtakbar vanntankByttByttByttByttByttByttKrysse avByttBytt
Tømmes helt for vannByttByttByttByttKrysse avByttByttByttBytt
TimerfunksjonByttByttByttByttByttKrysse avByttKrysse avBytt
Slå av varmeplateByttByttByttByttByttByttByttByttBytt
Auto-avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
KabeloppbevaringKrysse avKrysse avByttKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse avBytt
DryppstoppManuellAutomatiskAutomatiskAutomatiskAutomatiskAutomatiskAutomatiskAutomatiskAutomatisk
Bredde280 mm380 mm375 mm265 mm192 mm290 mm255 mm200 mm204 mm
Dybde150 mm155 mm170 mm160 mm240 mm160 mm250 mm210 mm135 mm
Høyde345 mm340 mm345 mm335 mm (425 mm med lokk åpent)418 mm355 mm (495 mm med lokk åpent)350 mm360 mm (530 mm med lokk åpent)312 mm (470 mm med lokk åpent)
UtførelseMatt sølv eller sort aluminium med plastdetaljer, glasskanneBørstet stål (sølv)Børstet stål (sølv), matt hvit, matt sortBlank sort eller hvit plast, glasskanneSort, hvit, sølv plastBørstet stål og plast, glasskanneSort blank plast, glasskanneSort blank plast, glasskanneSort matt plast, børstet aluminium, glasskanne

Styrker og svakheter ved trakterne

Utvid tabellen for å se detaljerte beskrivelser, eller åpne i fullskjerm for best oversikt!

9
OBH Nordica Blooming
Bytt
8.5
Melitta Excellent 5.0
Bytt
8.5
Russell Hobbs Elegance
Bytt
7
Melitta Aroma Signature ThermDeLuxe
Bytt
7
Wilfa Classic Tall
Bytt
6.5
Point POCM501
Bytt
5.5
Bosch Styline
Bytt
4.5
Braun KF7020
Bytt
4.5
WMF Bueno Cromargan
Bytt

Best i test: OBH Nordica Blooming

OBH Nordica Blooming. Finnes også i matt sort.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Alle de tre topplasseringene i testen har forutsetningene på plass for å lage veldig god kaffe. Hvem av dem som lager den aller beste for akkurat deg kommer nok an på personlig preferanse og type kaffe.

Ved siden av å brygge med korrekt temperatur og levere brygget på passe tid, merket vi oss uansett hvordan akkurat OBH Nordicas Blooming leverte det beste litersbrygget i vår smakstest. Brygget var balansert og rikt, med mange nyanser, fin syrlighet og stor sødme. Ettersmaken var også behagelig.

Hemmeligheten til dette gode resultatet ligger dels i navnet på trakteren. Blooming. Det betyr «blomstring» på norsk, og er et velkjent begrep i kaffeverdenen.

Med et trykk på «Blooming-knappen før brygging, tar trakteren et halvt minutt pause i bryggeprosessen like etter start. Slik gis den malte, og nå våte kaffen, tid til å kvitte seg med karbondioksid som har ligget innesperret i den siden brenneprosessen. Ved å «avgasse» kaffen på denne måten, før hoveddelen av bryggingen skjer, oppnår man en jevnere ekstraksjon. Du kan se effekten av avgassingen ved at det bobler i kaffegruten – om kaffen er fersk i alle fall.

Dette er så vidt vi vet første gang en blooming-funksjon er tilgjengelig på en automatisk kaffetrakter, der man ellers har måtte brygge kaffen manuelt med en V60 eller Kalita-type brygger for å oppnå det samme.

Vi testet også trakteren uten blooming-funksjonen aktivert. Det ga en god kopp, men med en anelse mindre sødme. Dette bekrefter for det første at blomstring-prosessen har noe for seg, men illustrerer i like stor grad at funksjonen kunne vært «standard» på trakteren. Det ville kanskje gjort den vanskeligere å markedsføre?

Trakteren besto også testen for brygging av en enkelt kopp med glans, selv om 2.-plassen i denne testen var enda et knepp bedre akkurat der.

Ut over å levere varene i smakstestene, vil vi fremheve den god gode byggekvaliteten i metall og glass, i tillegg til matt plast. Materialvalget gjør trakteren lett å holde ren. Det attraktive designet gjør det dessuten lett å ha den fremme på kjøkkenbenken, og vi liker spesielt den stilige karaffelen, som også er god å helle av.

Trakteren er den eneste i testen med en manuell dryppstopp. Det er en ekstra ting å huske på, men til gjengjeld lekker den aldri. Trakteren er også veldig plasseringsvennlig og har dønn presise markeringer i vanntanken.

Den lager også lite støy mens den trakter.

Selv om trakteren vinner testen vår, har den forbedringspotensial. Blooming-funksjonen fungerer bare optimalt med 500 milliliter vann eller mer - selv om det skal sies at den gjør en forskjell så lenge du trakter med vel 350 milliliter eller mer. Det er også synd at på-bryteren går tilbake til opprinnelig posisjon straks den er aktivert, for det hindrer deg i å gi trakteren «timer»-funksjon med en smartplugg.

Ellers fremstår OBH Nordica Blooming som en svært god kaffetrakter som lager like god kaffe som mye dyrere maskiner, er enkel å bruke og tar seg svært godt ut på kjøkkenbenken. Tommel opp!

OBH Nordica Blooming
9
Imponerende
Best i test

OBH Nordica Blooming

9
Imponerende
sitatLager knallgod kaffe med «håndbrygg-metoden», ser stilig ut og er enkel i bruk.

Fordeler

 • +
  Lager god kaffe
 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Rask
 • +
  Støyer lite
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Nyttig «blooming»-funksjon
 • +
  God byggekvalitet, stilig design
 • +
  Lett å holde ren
 • +
  Plasseringsvennlig

Ting å tenke på

 • Blooming-funksjonen fungerer ikke for små kopper
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Tømmes ikke helt for vann mellom brygginger

Anbefalt: Melitta Excellent 5.0

Melitta Excellent 5.0. Finnes også i hvit.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

God kaffe disker også Melittas Excellent 5.0 opp med, og det til en rimeligere pris enn testvinneren.

For literbrygget noterte vi oss god balanse, med fin syrlighet og behagelig ettersmak, men hakket lavere sødme enn testvinneren.

Trakteren har en egen modus for mindre mengder (inntil en halv liter), og for oss leverte den virkelig varene med testens beste enkeltkopp. Vi vil beskrive den som «leskende», med topp balanse mellom syrlighet og sødme, og god fylde.

Trakteren ser pen ut og har et funksjonelt design, men vær obs på at den blanke, mørke plasten er som en magnet for fettmerker og at den raskt får småriper i seg etter rengjøring. Støv kommer også raskt til syne. Den hvite modellen vil trolig eliminere disse problemene.

Det er ikke noe stort problem at trakteren er bygget nesten utelukkende i plast, men testvinneren føles definitivt mer solid og vi synes mekanismen for å trekke ut filterholderen er litt kinkig. Her må du holde inne et håndtak av plast mens du drar ganske hardt, og vi liker ikke ergonomien eller presisjonen dette gir.

Ellers vil vi trekke frem at trakteren lager desidert minst støy av alle i testen, med bare litt godt hørbar surkling helt mot slutten. Til tross for at lokket til vanntanken vinkles skrått oppover, er trakteren plasseringsvennlig ettersom den er såpass lav fra før. Markeringene på vanntanken er dessuten presise og lette å se, med belysning for å gjøre det lettere å trakte kaffe på mørke morgener når du vil unngå flombelysning på kjøkkenet.

Karaffelen er god å helle av og enkel å rengjøre. Den automatiske dryppstoppen fungerer også godt.

Trakteren kan ikke tidsinnstilles ved hjelp av en smartplugg. Men, om du ikke trenger den funksjonen, og kan se forbi den ganske middels byggekvaliteten, er det ingen andre traktere i testen vår som leverer så god kaffe så billig som Melitta Excellent 5.0.

Melitta Excellent 5.0
8.5
Meget bra
Anbefalt

Melitta Excellent 5.0

8.5
Meget bra
sitatHar full kontroll på små og store brygg, raskt og enkelt.

Fordeler

 • +
  Lager god kaffe
 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Rask
 • +
  Støyer svært lite
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Nyttig funksjon for enkeltkopper
 • +
  Pen design
 • +
  Plasseringsvennlig

Ting å tenke på

 • Middelmådig byggekvalitet
 • Blank plast tåler mindre og krever stadig rengjøring
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Tømmes ikke helt for vann mellom brygginger

Anbefalt: Russell Hobbs Elegance

Russell Hobbs Elegance.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den tredje trakteren du bør vurdere om du prioriterer smak og kvalitet er Russell Hobbs Elegance.

I denne ligger alle forhold til rette for å brygge en topp kopp kaffe, og vi merker oss at den er raskest av samtlige traktere i testen til å nå en stabil temperatur på mellom 92 og 96 grader, som er optimal bryggetemperatur.

Vi vil beskrive literbrygget dens som bra, med behagelig ettersmak, men også noe høyere syrlighet og noe lavere sødme enn de to alternativene over.

Enkeltkoppen var god og leskende, med fin balanse. Vi savnet noe sødme sammenlignet med trakteren fra Melitta, som har eget program for dette.

I tillegg til å lage god kaffe har Russel Hobbs-trakteren en stor fordel: innebygget timerfunksjon.

Du kan dermed programmere den til å ha kaffen ferdig til du våkner, eller kommer ut av dusjen på morgenen, som er utrolig praktisk. Funksjonen er veldig lett å bruke. Så lett at det ikke gjør så mye at trakteren ikke husker klokkeslettet mellom hver gang den har vært strømløs og du da må stille inn klokken igjen. Det går kjemperaskt.

Karaffelen er god å helle av, dryppstoppen fungerer godt og vi er enige med produsenten i at trakteren ser veldig elegant ut. Den er også godt bygget, med en miks av metall og plast med «krom»-utseende.

Det eneste negative med designet må være at den blanke overflaten kan bli full av fettmerker om du ikke passer på. Du må også regne med å gå over den med en klut for å fjerne støv litt oftere enn hos andre traktere i testen, om du vil at den skal se pen ut.

Om du har overskap bør du sjekke at du har plass til at lokket til filterholderen kan åpnes fullstendig (495 mm).

Den lager ellers godt hørbare slurpelyder gjennom hele bryggeprosessen og er ikke blant de stilleste trakterne. Vi må også bemerke at markeringene i vanntanken ikke er helt presise, men overestimerer innholdet med rundt fem prosent.

I sum gir Russel Hobbs Elegance deg alt du trenger for å lykkes med å lage en god kopp kaffe, og bør være førstevalget om du er like opptatt av enkelhet og fleksibilitet som av god smak.

Russell Hobbs Elegance
8.5
Meget bra
Anbefalt

Russell Hobbs Elegance

8.5
Meget bra
sitatLager god kaffe til du står opp, med timerfunksjon.

Fordeler

 • +
  Lager god kaffe
 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Rask
 • +
  Nyttig og enkel timerfunksjon
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Pen design og godt bygget

Ting å tenke på

 • Lager litt lyder under brygging
 • Ikke helt presise merker på vanntank
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Ikke program for små mengder
 • Overflaten kan bli skitten
 • Ikke for deg med overskap
 • Tømmes ikke helt for vann mellom brygginger

Melitta Aroma Signature Deluxe Therm

Melitta Aroma Signature DeLuxe Therm.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det finnes ikke så mange kaffetraktere med termokanne, og særlig ikke til rundt tusenlappen. Når vi kom over «Melitta Aroma Signature Deluxe Thermo» (puh!) og den i tillegg var godkjent av ECBC, måtte vi selvsagt teste den.

Vi tar det positive, og i grunn selvsagte, først: her får du kaffen brygget rett i en termokanne. Det er genial om du lager mye kaffe som du ikke skal servere med en gang. Termokannen holder kaffen varm, men vi oppdaget at det var behov for å forvarme den med varmt vann om du vil ha kaffen skikkelig varm når den skal serveres. Uten dette blir kaffen «drikkeklar» med en gang og raskere kald enn fra de andre trakterne i testen.

Når det gjelder smak har trakteren ikke overraskende en del til felles med Melitta Excellent 5.0, og vi synes den hadde en fin balanse mellom sødme og syrlighet, selv om vi også merket oss at brygget var hakket mildere enn øvrige testdeltakere. Den ga ingen munntørrhet, som enkelte overekstraherte brygg lett gir. Dette er uansett ikke trakteren for deg som vil ha «sterk» kaffe, med mindre du vil gå bananas med blandingsforholdene.

Trakteren har et eget program for små mengder der den kan redusere bryggetiden for å tyne ut litt mer smak fra den malte kaffen. Dette utvidet bryggetiden med ca 25-30 prosent for vår test med bare én kopp. Det er fint å se, selv om resultatet uansett ble vanskelig å skille fra enkopp-brygget til Wilfas Classic Tall som ikke har noen «enkoppfunksjon» og som vi smakstestet sammen med. Resultatet ble bra, uten at det helt utfordret de tre trakterne på topp i smakstesten vår.

Vi synes trakteren med børstet stål og termokanne gir litt assosiasjoner til en industritrakter, men den er heldigvis ikke veldig stor, så den glir nok greit inn på kjøkkenet hos de fleste. Byggekvaliteten er helt grei, der selve termokannen er høydepunktet. Den er solid, samt veldig god å helle av og håndtere. Vi liker også at det tennes et lite lys i vanntanken når du heller i vann - da blir det lettere å se målene en tidlig morgenstund. Den automatiske dryppstoppen fungerte i våre stikkprøvetester. Trakteren støyer lite.

Det er litt fiklete, og krever bruk av manualen, om du vil skru av lydsignalet for ferdig brygging. Vi liker heller ikke mekanismen for å fjerne filterkurven. Du må presse inn et lite plasthåndtak og dra for å løsne, men ofte må vi dra hardt så maskinen flytter seg før noe skjer. Enkelte deler er av blank plast, og disse blir raskt ripete, med synlige fettmerker og støv.

Om du ønsker deg en relativt rimelig trakter med termokanne kan du helt fint prøve denne så lenge du er inneforstått med forvarming av kannen, samt at enkelte deler kunne vært smartere utført.

OBS: Melitta selger en identisk modell med glasskaraffel (og varmeplate). Ved lansering kostet begge to rundt 1200 kroner, men termokanneversjonen har i senere tid økt til over 2000 kroner. Derfor har vi justert karakteren ned fra 7,5 til 7. Du betaler i praksis omtrent 1000 kroner bare for termokannen. For glasskaraffelversjonen kan du kikke her.

Melitta Aroma Signature ThermDeLuxe
7
Bra

Melitta Aroma Signature ThermDeLuxe

7
Bra
sitatFint alternativ for deg som vil ha termokanne.

Fordeler

 • +
  Lager god og balansert kaffe
 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Rask
 • +
  Program for små mengder
 • +
  Solid termokanne som er lett å helle av
 • +
  Plasseringsvennlig
 • +
  Støysvak

Ting å tenke på

 • Kannen bør forvarmes
 • Mekanisme for filterkurv er dårlig
 • Har deler av blank plast
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Tømmes ikke helt for vann mellom brygginger
Melitta Aroma Signature DeLuxe
Melitta Aroma Signature DeLuxe

Wilfa Classic Tall

Wilfa Classic Tall (CM2B-A125)
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Wilfa har gjort det skarpt i testen vår av «premium» kaffetraktere, der prisene strekker seg opp mot 3000 kroner. En liten, men også viktig del av grunnen er det stilige og rene designet trakterne deres har. Denne langt rimeligere Classic Tall-modellen synes vi gir noe av det samme inntrykket, og vi liker også byggekvaliteten. Trakteren kommer ikke minst i matt utførelse, helt uten synlige elementer av hardplast, og det gjør den langt mindre utsatt for stygge flekker og skitt.

Den er veldig plasseringsvennlig, har presise oppmålinger av vannmengde og en glasskaraffel det er lett å helle av og rengjøre.

Kaffen er god og varm når den er ferdig, er brygget med riktig temperatur og smaker godt. Vi synes den heller mot det syrlige, og den er kraftigere på smak enn Melitta-trakteren på plassen over når vi lager én liter kaffe. For «enkopp»-brygget ble resultatet det samme. Bra, med noe overvekt av syrlighet enn sødme. Men det beskriver også kaffetypen vi brukte godt.

Vi har et par-tre ting å utsette på Wilfas «budsjettrakter». Det ene er at den sklir på kjøkkenbenken. Gummiføttene fungerer rett og slett ikke fordi to støtteben i plast midt under trakteren sørger for at de ikke kommer skikkelig ned mot underlaget.

I tillegg liker vi ikke mekanismen for å løsne bryggekurven etter bruk. Den må skrus ut av metallringen den hviler på, og den sitter ganske hardt, så hele trakteren må holdes igjen i prosessen for å ikke å vagle. Her trengs to hender. Når filterkurven er løsnet må du nøye manøvrere den over kanten på metallringen, men helle ikke stange den opp i armen som fører vann til den. Ofte kom vi borti metallringen med undersiden av filterkurven, noe som koblet ut den automatiske dryppstoppen dens og førte til en fresende varmeplate med kaffesøl.

Ettersom mekanismen for dryppstopp sitter rett under filterkurven kan den ikke settes ned på benken uten å lekke, om den har kafferester i seg.

Trakteren støyer en del under brygging, og selv om den lager god kaffe helt «etter boka» falt vi bare ikke for selve utførelsen denne gang.

Wilfa Classic Tall
7
Bra

Wilfa Classic Tall

7
Bra
sitatPen og oppskriftsmessig trakter som bommer litt på brukeropplevelsen.

Fordeler

 • +
  Lager god og balansert kaffe
 • +
  Brygger med rett temperatur
 • +
  Rask
 • +
  Plasseringsvennlig
 • +
  Pent og vedlikeholdsfritt design
 • +
  God kanne å helle av/rengjøre

Ting å tenke på

 • Kinkig mekanisme for filterkurv
 • Sklir på benken
 • Ikke særlig støysvak
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Ikke program for små mengder

Point POCM501

Point POCM501. Finnes også i sølv og blank sort.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Like utenfor pallplass finner vi trakteren fra Point, som er Power-kjedens egen trakter. Denne skiller seg fra de øvrige trakterne i både form og funksjon.

Her kokes nemlig vannet opp i selve vanntanken, før det så får renne ned til kaffen i filterholderen like under. Dette gir god kontroll over temperaturen på vannet og sørger for at bare friskt vann blir brukt hver gang. Temperaturen ligger på omtrent 92 grader ved brygging - som er helt etter boka - og den effektive traktetiden er også «innenfor». Men, dette er ikke trakteren for deg som har det travelt ettersom vannet bruker lang tid på å koke opp.

I vår smakstest leverer den et godt resultat når vi brygger en hel liter, og er sammenlignbar med smaksprofilen til trakteren fra Russell Hobbs over.

Ved brygging av bare én kopp merker vi oss imidlertid at denne er mindre balansert og noe overekstrahert, med en tørrere avslutning og mindre sødme enn ønskelig.

Med et godt nok resultat for litersbrygg kunne trakteren vurderes av deg som stor sett skal bruke den til nettopp det, og som setter pris på at den tar opp veldig lite plass i bredden.

Kabeloppbevaring på baksiden er også smart for en ryddig kjøkkenbenk, en stor vanntank gjør den lett å rengjøre, karaffelen er god å helle av og dryppstoppen fungerer godt.

Trakteren støyer veldig lite, og du hører den bare når vannet koker opp, som det gjør tre-fire ganger under bryggeprosessen.

Men, Point-trakteren har også en del særheter ved seg. Den er høy, så har du overskap må den trekkes frem hver gang du skal fylle vann. Mekanismen for å åpne og lukke filterholderen er også dårlig designet, der den krever at du holder igjen trakteren med en hånd når du lukker den for at den ikke skal velte rundt på seg. Når du skal kaste et nylig brukt filter med våt kaffegrut må du dessuten regne med søl, da det svinges ut fra trakteren og over kjøkkenbenken, uten en mekanisme som holder tilbake drypp.

Selv om trakteren kan levere god kaffe, synes vi ikke den er brukervennlig nok. Du må dessuten tenke nøye på plasseringen. Når den heller ikke er best på noe, eller kommer med noen «ekstra» funksjoner, er den vanskelig å anbefale.

Point POCM501
6.5
Helt greit

Point POCM501

6.5
Helt greit
sitatEt alternativ for deg som har mer plass i høyden enn bredden.

Fordeler

 • +
  Lager gode litersbrygg
 • +
  Brygger i hovedsak med rett temperatur
 • +
  Støyer lite
 • +
  Grei byggekvalitet
 • +
  Lett å holde ren
 • +
  Tar lite plass i bredden, og har smart kabeloppbevaring
 • +
  Tømmes helt for vann mellom brygginger

Ting å tenke på

 • Takler små brygg dårligere enn andre
 • Treg
 • Ikke for deg med overskap
 • Regn med søl ved kasting av filter
 • Dårlig designet mekanisme for åpning/lukking av filterkurv
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Ikke program for små mengder

Bosch Styline

Bosch Styline.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Bosch Styline bruker veldig lang tid på å nå rett bryggetemperatur, og mens den lager helt ok kaffe – enten du ber den brygge en liter eller bare en kopp – oppleves den ikke så balansert og god som brygget testvinnerne produserer. Her noterer vi oss for mye syrlighet, for lite sødme og en tørrere munnfølelse ved brygging av både en liter og én kopp. Da hjelper det ikke å være raskest av dem alle.

Trakteren er veldig plasseringsvennlig, og enkel å bruke.

Vi liker også at håndtaket for å åpne filterholderen er det samme du bruker for å ta med deg filteret for å dumpe kaffegruten i søppelet. Dette er også den eneste trakteren i testen med avtagbar vanntank, som kan være ekstremt praktisk fordi du kan fylle den rett fra springen fremfor å gå veien om et litermål – eller gud forby – den skitne karaffelen med rester av kaffeoljer som langsomt vil finne veien til maskinens interne komponenter.

Bosch kaster imidlertid sjansen til å bli testens mest brukervennlige og praktisk trakter på sjøen ved å innføre sine helt egne mål på vanntanken fremfor å bruke standard desilitermål. 1 liter er ifølge Bosch 7 store kopper. Forveksle dem for all del ikke med de 15 små koppene de har laget mål for (kun) på karaffelen – som de tydeligvis mener du bør bruke for å fylle den avtagbare vanntanken! Det gir ikke mening, og det er ikke brukervennlig.

At vi opplever at det kan renne fra filteret når det skal tømmes, og at dryppstoppen ikke gjør jobben sin med mindre karaffelen fjernes veldig forsiktig, gjør ikke situasjonen bedre.

Støymessig forvandles dessuten trakteren til et udyr den siste stunden av traktingen, der den begynner å hvese som en drage og smelle som fyrverkeri. Akkurat så lenge og så høyt at den enkelt kan vekke den som sover i rommet ved siden av.

Det som forsegler vurderingen er designet i sort, blank plast, som får fingermerker, synlig støv og påfølgende stygge mikroriper omtrent før den er ute av esken.

Bosch Styline
5.5
Middelmådig

Bosch Styline

5.5
Middelmådig
sitatTrakteren med halvutnyttet potensial.

Fordeler

 • +
  Rask
 • +
  Avtagbar vanntank
 • +
  Brukervennlig design
 • +
  Plasseringsvennlig

Ting å tenke på

 • Lager middelmådig kaffe
 • Når ikke riktig bryggetemperatur
 • Støyer voldsomt mot slutten av bryggingen
 • Bruker ikke standardmål
 • Svak dryppstopp
 • Enkel byggekvalitet
 • Overflaten blir raskt skitten og stygg
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Ikke program for små mengder
 • Tømmes ikke helt for vann mellom brygginger

Braun KF7020

Braun KF7020.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Etter å ha testet denne trakteren er det fristende å spørre seg hvorfor Braun i det hele tatt tilbyr kaffetraktere på det norske markedet, i konkurranse med så mange andre bedre produkter.

Kaffetraktere får de nemlig ikke til, noe testen vår av denne modellens «storebror», kalt Braun MultiServe, viste oss tidligere i år.

Med den mindre avanserte KF7020 går de i mange av de samme fellene:

Som å implementere en timer-funksjon som er umulig å forstå uten oppslag i manualen, bruke ikke-standardiserte mål, gjøre det unødvendig kronglete å kvitte seg med brukte filter, og designe trakteren så de utelukker alle med overskap på kjøkkenet.

Trakteren er bygget i hardplast som føles hul, og designet med elementer av blank plast som straks plukker opp fettmerker, blir støvete og deretter ripete.

Fyllingen av den interne vanntanken skjer ved å løfte topplokket, som må vinkles de fulle 90 gradene opp for å komme til. Fyllehullet er lite, og posisjonert lengst fra deg. Vel nede i det er det en trappestige med tall som fungerer som mengdeangivelse, men denne er vanskelig å se og dessuten ikke standardisert. 1 liter vann er ifølge Braun noe midt mellom 6 og 8 «kopper».

Når kaffen er traktet ferdig – noe du vet den er fordi trakteren har fyrt av noe alvorlig med smell og hveselyder – er det vanskelig å fjerne filteret uten å bli veldig varm på fingrene takket være små hanker. Du må bruke kraft for å trekke det opp, gjerne med begge hender. Det må også «stappes» på plass igjen, noe som er ukomfortabelt uten gode håndtak. Vær også på vakt for en ustabil dryppstopp.

Kaffen er selvsagt viktigst, og her kommer trakteren ut på delt jumboplass. Vannet når aldri opp til de anbefalte 92–96 gradene for bryggingen og traktetiden er altfor lang. Samlet ga dette en overekstrahert og bitter kaffe, som etterlot munnen tørr. Dette gjaldt både for litersbrygget og da vi trakter kun én kopp med funksjonen for mindre mengder.

Vi så for øvrig den samme tendensen til å lage for sterk kaffe med storebroren «MultiBrew», så det er tydelig at dette er slik Braun mener kaffe skal smake. Vi er altså ikke enige med dem i hva som er en god kopp kaffe.

Trakteren redder seg noe inn med lav pris og en timerfunksjon som husker klokkeslett mellom strømavbrudd. Men dette er uansett ikke trakteren for deg som først og fremst ønsker god kaffe. Og trenger du timer er trakteren fra Russell Hobbs et overlegent alternativ.

Braun KF7020
4.5
Svakt

Braun KF7020

4.5
Svakt
sitatBrygger dårlig kaffe og er vanskelig å bruke.

Fordeler

 • +
  Har timerfunksjon
 • +
  Eget program for små mengder

Ting å tenke på

 • Lager dårligst kaffe i testen
 • Brygger ikke med rett temperatur
 • Svært treg
 • Støyer kraftig mot slutten av bryggingen
 • Svært kronglete å bruke
 • Vanskelig betjening av timerfunksjon
 • Dryppstopp lekker
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Middels byggekvalitet. Utsatt for riper
 • Ikke for deg med overskap
 • Tømmes ikke helt for vann mellom brygginger

WMF Bueno Cromargan

WMF Bueno Cromargan.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

WMF Bueno-trakteren var en liten «joker» som snek seg med i testen da vi falt for det kompakte designet og syntes den så ganske så sjarmerende ut. Den ligger dessuten høyt på popularitetslistene til prissøketjenester.

Den desidert største fordelen trakteren har er at den er veldig mye mer kompakt enn de andre i testen. Den kunne dermed tenkes å gjøre nytten i husholdninger som sjelden trakter en hel liter kaffe av gangen, men nøyer seg med alt fra en kopp til 0,7 liter, som er makskapasiteten dens.

Den tar jo veldig liten plass på kjøkkenbenken, og får til og med plass i mange kjøkkenskap for oppbevaring om den ikke brukes daglig.

De viktigste testene våre gikk imidlertid ikke i favør av trakteren.

Temperaturmålingen vår viste at den brygger med altfor lav temperatur på mellom 80 og 85 grader. Den bruker også veldig lang tid.

Ikke overraskende førte den svake bryggeteknikken til at trakteren ikke leverte på smakstestene våre heller.

Vi fant at både literbrygget og enkeltkoppen var overekstrahert, med for mye syrlighet som grenset til det bitre og en tørr ettersmak. Vi savnet sødme i koppene, og plasserer den på delt jumboplass sammen med trakteren fra Braun.

Med såpass svake resultater i smakstesten hjelper det ikke at den er praktisk for mange med liten plass.

Vi syntes dessuten ikke den innfridde på byggekvaliteten eller designet – som virket mer forlokkende på PR-bildene enn i virkeligheten. Det er ingen krise, men i virkeligheten både ser og føles trakteren billigere og enklere ut enn forventet.

Angivelsen av mål er også veldig rar, der en kopp er 1,4 desiliter. Dryppstoppen er ustabil og trakteren hveser og surkler noe alvorlig avslutningsvis.

Totalt sett er altså ikke denne trakteren noe særlig annet enn kompakt. Og det tror vi ikke holder selv for de som ikke drikker så mye kaffe. De kan heller vurdere en manuell håndbrygger, som tar enda mindre plass og lager mye bedre kaffe, både til en eller 10 personer.

WMF Bueno Cromargan
4.5
Svakt

WMF Bueno Cromargan

4.5
Svakt
sitatLiten og kjekk trakter som skuffer smaksmessig.

Fordeler

 • +
  Svært kompakt og plasseringsvennlig
 • +
  Enkel å betjene

Ting å tenke på

 • Lager dårligst kaffe i testen
 • Brygger med alt for lav temperatur
 • Svært treg
 • Støyer mot slutten av traktingen
 • Bruker ikke standardmål
 • Ustabil dryppstopp
 • Ingen mulighet for timerfunksjon
 • Ikke mulig å slå av varmeplate
 • Enkel byggekvalitet
 • Tømmes ikke helt for vann mellom brygginger

Nye produkter lagt inn i testen 14. oktober 2022: Melitta Aroma Signature DeLuxe Therm og Wilfa Classic Tall er lagt til i samletesten.

Oppdatert noe tekst 20. januar 2023.

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10OBH Nordica Blooming
OBH Nordica Blooming
8.5 / 10Melitta Excellent 5.0
Melitta Excellent 5.0
8.5 / 10Russell Hobbs Elegance
Russell Hobbs Elegance
7 / 10Melitta Aroma Signature ThermDeLuxe
Melitta Aroma Signature ThermDeLuxe
7 / 10Wilfa Classic Tall
Wilfa Classic Tall
6.5 / 10Point POCM501
Point POCM501
5.5 / 10Bosch Styline
Bosch Styline
4.5 / 10Braun KF7020
Braun KF7020
4.5 / 10WMF Bueno Cromargan
WMF Bueno Cromargan
annonse