Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste billige hodelykt (2023)

Vi har funnet den beste «billige» hodelykten

Nå oppdatert med åtte nye modeller.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
mer

Oppdatert desember 2022 med åtte nye hodelykter: Black Diamond Storm 400LM, Black Diamond Spot 350LM, Fenix HL18R, Fenix HM23, Lumonite Vector, Lumonite Pizel, Olight H17S og Silva Terra Scout.

Da vi testet hodelykter i en høyere prisklasse, og oppdaget at ingen av dem var direkte dårlige, stilte vi oss samtidig spørsmålet: «men er det så stor forskjell mellom prisklassen over og under tusenlappen?»

Det korte svaret er ja. Det lange svaret inkluderer et sammensurium av oppgitte sukk, gledesutbrudd, overraskende designgrep og hodelykter som minner om deler av et Star Trek-kostyme.

For det som er det tydeligste skillet mellom de to kategoriene er at den lavere prisklassen er et større sjansespill. Det oppleves litt som å stikke fingeren i været for å velge retning i livet – det kan gå kjempebra, men det kan også rakne fullstendig i sømmene. Slik det gjorde for i alle fall én av lyktene.

I tillegg er det tydeligere at disse lyktene har større begrensninger på hvilken typer turer de fungerer best på. Noen er for eksempel helt ubrukelig på skøytetur, hvor alt er svart, svart og mer svart. Samtidig kan de være utmerkede hodelykter for løping på enkle stier.

Med andre ord, fremfor at du skal stå i butikken og putte fingeren i været, så har vi testet en rekke hodelykter i prisklassen (ca.) 300 – 1000 kroner. Så slipper du å bli skuffet når lykten du trodde var en god lykt til skituren, er bedre som løpelykt i delvis opplyst terreng.

Disse hodelyktene var med i første versjon av testen

  • Silva Explore 4
  • Petzl Swift RL
  • Petzl IKO Core
  • Nitecore NU32
  • LMNTS Aurora 2000
  • Iiglo hodelykt
  • Asaklitt hodelykt
  • Black Diamond Storm 400LM
  • Black Diamond Spot 350LM
  • Fenix HL18R
  • Fenix HM23
  • Lumonite Vector
  • Lumonite Pizel
  • Olight H17S
  • Silva Terra Scout

Disse hodelyktene er tidligere testet, men utgått fra produksjon:

  • Olight H17R er ute av produksjon

Slik har vi testet

Lysstyrken måles ved å sette opp et lerret med målelinjer (det er 40 cm mellom hver av de mindre målepunktene), hvor vi kan se hvilken form og styrke lyset har. Hodelyktene festet på et isopor-hode for mest mulig riktig posisjon. Deretter måler vi lyset ved hjelp av en lysmåler som står midt i krysset av mållinjene to meter unna hodelykten.

Lysmåleren måler lux fremfor lumen, hvilket vil si at den ikke måler mengden lys som skilles ut fra lyskilden (lumen), men mengden lys som treffer en flate (lux). Det vil derfor være en forskjell mellom oppgitt lumen og målt lux. Det bør også regnes med noe variasjon i målingene våre, altså at selv ved måling på 500 lux, vil det riktige svaret ligge et sted mellom 490 og 510 lux.

Begge stativene står i samme høyde, og alle lyktene blir festet på det samme punktet. Selv om flere lykter har mulighet for både skarpsyn og bredt, valgte vi å måle lysstyrken med utgangspunkt i deres mest intense lys. Så ser vi hvor mye lysstyrke de ulike styrkemodusene gir, som du kan se i resultatene nedenfor.

Lystest mot lerret og refleks

Trykk og dra på bildet for å se forskjellen. Velg modell fra rullegardinsmenyene.

Lystesten mot lerret kan kun fortelle oss så mye. Men de må også testes i et par andre, mer praktiske målinger.

For den ene testen har vi plassert en person med refleksjakke 20 meter unna hodelyktene. Kameraet er plassert like ved hodelykten, med samme lukkertid og blender. Den reflekskledde (og forfrosne) personen sto også på samme sted i bildetakingsperioden.

Bildene under er kun beskåret og ikke justert på noen som helst annen måte.

Trykk og dra på bildet for å se forskjellen. Velg modell fra rullegardinsmenyene.

Vi ønsket også å se hvor mye farger og omgivelser de ulike hodelyktene fanger opp. Derfor plasserte vi isoporhodet ca. 25 meter unna en graffitimalt vegg. Bildene er tatt på likt vis og resultatene kan du se i billedgalleriet nedenfor.

Lystest mot fargerik vegg

Trykk og dra på bildet for å se forskjellen. Velg modell fra rullgardinsmenyene.

Iiglo Headlamp 2000LMSilva Explore 4NiteCore NU32Asaklitt 36-6069-000 LedPetzl Swift RLPetzl IKO CoreOlight H17rLMNTS Aurora 2000Fenix HL18R-TFenix HM23Black Diamond Spot 350LMBlack Diamond Storm 400LMLumonite PixelSilva Terra Scout XTLumonite VectorOlight H17S
annonsePris1 249,-349,--500,-969,-700,--449,-659,-280,-378,-481,-499,-299,-729,--
Maksimal lysmengde oppgitt (lumen)2000 lm400 lm550 lm450 lm900 lm500 lm550 lm2000 lm500 lm240 lm350 lm400 lm250 lm300 lm500 lm600 lm
Maksimal lysmengde målt (lux)990 lux260 lux630 lux1943 lux681 lux460 lux536 lux2500 lux250 lux150 lux560 lux740 lux318 lux108 lux540 lux517 lux
Minste lysmengde målt (lux)50 lux10 lux(måleren klarte ikke fange opp)91 lux5 lux2 lux37 lux400 lux23 lux0,8 lux15 lux16 lux31 lux14 lux54 lux95 lux
Produktvekt oppgitt (m/batteri)70.2 g88 g76.4 g325 g100 g79 g--96 g43 g (uten batteri)86 g92 g62 g84 g77 g109 g
Batteritid fra høyeste styrke til den slår seg av (flere justerer seg ned i styrke for å holde ut lengst)2 t, 22minAvhenger av AAA-batteriene. Med batteriene som kom med: 12 t +12 t +6 t2 t, 10 min7 t2 t, 5 min5 t3-4 t (oppgitt av produsent)8 t (oppgitt av produsent)(måling mangler, men avhenger av batteri)(måling mangler, men avhenger av batteri)2 t (oppgitt av produsent)(måling mangler, men avhenger av batteri)2 t (oppgitt av produsenten)ikke oppgitt
Oppladbart batteri (tilsluttet/integrert)Krysse avJa, men da må man ha oppladbare AAA-batterier.Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrever 1 AA-batteri3 AAA-batterier3 x AAAJa, proprietærladerKrever 3xAAA eller Silvas hybridbatteriJa, proprietærladerKrysse av

Best i test: Iiglo hodelykt

Det er en del produkter som nok har latt seg kraftig inspirere av hverandre. Blant disse er Iiglo, som er mistenkelig lik HC65-modellen fra Nitecore, som vi testet i forrige hodelykttest.

Det gjør jo ingenting så lenge det funker, og i Iiglo sitt tilfelle gjør det dét. Den er også billigere enn Nitecore og klarer å kare seg helt til toppen av testen, på tross av å ikke ha den best målte lysstyrken.

Den måler «kun» 990 lux, mot andre i testen som når helt til 2500 lux, og holder bare ut i 2,5 time på høyeste styrke, mot andre som holder ut i over 12 timer. Så, har det endelig klikket for oss? Svaret er komplisert.

I løpet av noen uker har vi trykket på et tyvetalls hodelykter, hvorav mange krever en kombinasjon av dobbelttrykk, enkelttrykk, en spasertur til Mordor og et pust fra Magica fra Tryll for å få riktig innstilling. Vi har blendet oss selv nok til å vurdere å ringe øyelegen, og vi har hatt hodelykter som bokstavelig talt har falt fra hverandre.

Når vi da endelig finner en hodelykt som sitter godt, er enkel å justere og gir oss et godt og stabilt lys. Ja, da skjer det noe med psyken.

For denne lykten er ikke bare usedvanlig behagelig på, den er også stabilt god. Den har flere dioder som til sammen gir deg det mest fleksible lyset i denne testen. Du får bra lysstyrke på både nær- og fjernlysinnstillingene, og samtidig også mulighetene til å kombinere disse.

Hodelyktfestet kommer også med gode justeringsmuligheter på reimene. I tillegg har disse et godt grep på innsiden av reimen, slik at den også holder seg godt på plass om du heller vil ha lykten festet på en hjelm.

Lykten har nesten to og en halv time brukstid på maks effekt, hvor du får maks lysstyrke i rundt et kvarter, før den dimmer ned et hakk for å unngå overoppheting. Kanskje ikke all verdens, men justerer man ned lyset holder den ut betydelig lenger.

Av alle lyktene i testen, er dette utvilsomt den vi ville tatt med oss på de mest mørklagte utfluktene i kupert terreng.

Iiglo Headlamp 2000LM
8
Meget bra
Best i test

Iiglo Headlamp 2000LM

annonse
Utvalgte butikker
8
Meget bra
sitatEnkel i bruk, solid lys og behagelig hodereim.

Fordeler

  • +
    Behagelig å ha på
  • +
    God lysstyrke
  • +
    Muligheter for både nær- og fjernlys
  • +
    Enkelt å justere på innstillingene
  • +
    Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

  • Ikke den lengste batteritiden

Anbefalt: Lumonite Vector

For det første, kudos til Valostore sine iherdige (og irriterende) reklamer, som føles som de er «overalt». Markedsføringen fungerte nok til at vi til slutt tok dem inn til test.

Og til det andre, de løy ikke da de påstod at lyktene deres er skikkelig gode og praktiske. For det er de faktisk. Det betyr ikke at alle faller i smak, men konseptet med en slank lykt som både kan brukes som hodelykt og tas av og anvendes som lommelykt er faktisk genialt.

En ting er nemlig å bruke lykten til ski-, skøyte-, spaser- og løpeturer, en annen ting er å ta dem med på overnatting i telt på vinterstid. Vi er jo helt avhengig av den hodelykten, selvsagt. Men det er en ekstra luksus å kunne ta av hodelykten og bruke den som lommelykt når du bare skal leite etter ett eller annet i teltet, som i god vinterteltingsånd (med spesielt én vimsekopp i redaksjonen), er overfylt og sånn passe kaotisk.

Men så er spørsmålet om den lyser godt nok til en slik telttur, eller om den er bedre som hverdagslykt som kan brukes til å lyse opp hvor den kvikklunsjen du la nederst i sekken, faktisk ble av. Og vi heller nok mot det siste.

For Lumonites Vector har ikke høyere målinger enn 540 lumen på det sterkeste. Det er ikke krise, men det er heller ikke best. Litt som med prisen på gildet - den er ikke blant de billigste, men heller ikke de dyreste. Og hvis du overlever at den har en proprietær lader, så er dette en helt grei lykt.

Lumonite Vector
7.5
Bra
Anbefalt

Lumonite Vector

7.5
Bra
sitatKraftig og hendig hodelykt til prisen

Fordeler

  • +
    Blant de kraftigere i testen
  • +
    Lett og kompakt
  • +
    Kan enkelt klipses ut og brukes som for eksempel håndholdt
  • +
    Sitter godt på hodet takket være en ekstra stropp over hodet

Ting å tenke på

  • Proprietær lader
  • Kunne gjerne hatt litt bredere lyskjegle

Anbefalt: Olight H17S

Da vi på starten av året testet Olights H17R, kritiserte vi den blant annet for å ha trykknappen på undersiden av lykten, som resulterte i at lyset forsvant når vi prøvde å justere den. Med oppfølgeren Olight H17S er dette problemet løst. Og vi er hakket mer fornøyd med lykten bare med den enkle justeringen.

Lykten har tre innstillinger fra nederst til øverst, samt et SOS-signal i morse. I tillegg har den et rødt lys bak på batteriet som indikerer hvor mye som er igjen. Det samme lyset er også til dels synlig for dem som kommer bak deg. Vi sier til dels, for det er et svakt blinkende lys, ikke et strobelys.

Selve hodebåndet er behagelig å ha på og lysstyrken er anstendig med sine 517 målte lux på det høyeste og 95 på det laveste. I praksis opplevde vi likevel at lyset fremstod klarere og bredere enn andre lys i testen, som målte høyere lux.

Den er ikke den billigste i billigklassen, og ligger ute til tusen spenn, men den er til gjengjeld enkel å bruke og gir et godt lys.

Olight H17S
7.5
Bra
Anbefalt

Olight H17S

7.5
Bra
sitatEn kompakt og god allrounder

Fordeler

  • +
    Lett og kompakt
  • +
    Eget, rødt markeringslys på batteripakken
  • +
    Lyser ganske så bredt
  • +
    Komfortabel å ha på

Ting å tenke på

  • Kunne gjerne hatt litt mer "langlys"

Anbefalt: Petzl Swift RL

Vi hadde få forventninger til denne lykten. Den virket så enkel, så lite «ekstra». Men dens manglende «ekstra» er også det som gjør den så god.

Den forsøker ikke å være fryktelig spesiell. Den har et kompakt lyktsystem (med batteri) plassert i pannen, et bånd med dobbeltbånd bakerst for bedre passform, og enkle lysjusteringer. Superenkelt.

Og det funker så bra. Reimen som følger med er behagelig å ha på, og holder lykten forbausende godt på plass, selv uten noen reim som går over toppen av hodet.

Lykten gir et behagelig lys, og er en av de lyktene som kan skilte med muligheten for å ha både nær- og fjernlysmodus, som kan brukes separat eller kombineres.

Under vår testperiode var dette en av lyktene som egnet seg best til å gå på skøyter med litt fart, hvor kombinasjonen av kraftig fjernlys og mye nærlys virkelig kommer til sin rett.

Trenger du en enkel, god lykt som ikke gjør så innmari mye ut av seg annet enn å bare funke? Ja, da er Petzl Swift RL en god kandidat.

Petzl Swift RL
7.5
Bra
Anbefalt

Petzl Swift RL

7.5
Bra
sitatEnkle innstillinger, greit lys og uten noe ekstra «dill»

Fordeler

  • +
    Sitter behagelig på hodet
  • +
    Mulighet for både nær og fjernlys
  • +
    Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

  • Ikke så lang batteritid

Nitecore NU32

Nitecore sin NU32 kan virke noe forvirrende med to knapper på toppen, og en kombinasjon av nær- og fjernlys som nærmest fikk oss til å rive av oss håret. Men da vi hadde fått kontroll på hårrivingen, viste det seg at denne lykten neimen ikke var så dum likevel.

Den har kanskje ikke det sterkeste lyset, men langt fra det svakeste heller. På det meste ble den målt til 630 lux, og ligger således nesten likt med Petzl Swift RL. Men i tillegg kommer den med røde markeringslys, hvilket kan komme godt med om du vil holde en lav profil når du, for eksempel, driver med nattfiske.

Reimen på lykten er god og solid, og ikke minst helt kurant å justere. Lykten i seg selv er svært lett, tross at batteriet sitter i samme beholder som lykten. For øvrig måtte vi gi opp å måle hvor lenge denne lykten slår påslått. Etter 18 timer har vi registrert den som «12 timer +».

Hvorfor vi likevel ikke vil ta en fartsfylt skøytetur med denne, når vi ønsker det med Petzl Swift RL? Fordi nærlys og fjernlys ikke kan være på samtidig. Du kan derfor velge mellom bruken av ytre eller indre dioder, ikke begge samtidig. Og dermed mister du mye lys når du er i fart.

Men skal du på spasertur, eventuelt løpetur på sti? Absolutt. Kjør på med Nitecore NU32!

NiteCore NU32
7
Bra

NiteCore NU32

7
Bra
sitatGrei og gjennomført hodelykt

Fordeler

  • +
    Kommer med nødlys
  • +
    Veldig lang batteritid
  • +
    Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

  • Justerer seg selv automatisk ned i lysstyrke, umulig å velge bort
  • Må velge mellom nær og fjernlys - ikke begge kombinert

Black Diamond Storm 400lm

Dette er lykten som farger skogen i rødt, hvitt og blått. Og grønt. Supert på jakt. Nesten. For vi har fortsatt til gjengjeld å forstå nøyaktig hvilke dobbelt-, enkelt- og trippeltrykk som skal til for å få til mirakelet. Eller, sagt med en av testjournalistenes ord, da vi først lot oss imponere av innstillingene, for så å bli like uimponert over de samme innstillingene:

– Jeg skjønner jo ikke hvordan jeg får det til, for jeg står bare her og trøkker som en idiot.

Særlig intuitive innstillinger er det ikke. Den har to knapper på toppen, samt en hypersensitiv venstre vegg, som slår seg av og på litt som den vil. Det er selvsagt kun delvis sant, men det skal ikke mer til enn at du har fingeren litt feil og «vips», så er lyset slått av igjen.

Den ømfintlige veggen er forøvrig breddelyset ditt, og således en nyttig innstilling å gjøre deg kjent med. Vi ble derimot overrasket over at ikke lyset opplevdes bedre enn det gjorde da vi tok den med ut på praktisk test, for den har en ganske anstendig lysstyrke for prisklassen. 740 lux målte vi, og den ser bra ut på bildene også, men i praksis blir lyset for grønnaktig til at de gode kontrastene blir tydelige, i alle fall på snø. Og breddelyset forsvinner litt.

Helt grei billiglykt. Enkelt og greit.

Black Diamond Storm 400LM
7
Bra

Black Diamond Storm 400LM

7
Bra
sitatEn ganske kraftig hodelykt til pengene.

Fordeler

  • +
    Blant de kraftigere på lysstyrke
  • +
    Behagelig å ha på
  • +
    Flere moduser

Ting å tenke på

  • Litt knotete justeringer
  • Litt grønnskjær

Petzl IKO Core

Prisen for det mest spesielle utseende går til denne hodelykten. Den har en del begrensninger for bruk, men én ting er den ordentlig god til: Løpeturer.

For den føles fjærlett. Og ingenting er mer irriterende enn en hodelykt med tjukke, svette bånd rundt hodet når du er ute på løpetur. Med denne glemmer du fort at du har på deg en hodelykt i det hele tatt.

Du trer den bare over hodet, strammer den oransje strikken ved å dra i tråden bak batterikassen, trykker et par ganger på knappen over lykten, og av gårde løper du.

Batteritiden er så som så. Den holder ut i hele syv timer, men vi håper du har kommet deg i hus innen dens siste time. For på dette tidspunktet har den justert seg så kraftig ned at du muligens kryper hjemover for å kunne se hvor du er.

Den er også ganske klønete å lade opp. Du må nemlig hente ut batteriet som ligger inni beholderen bak.

Iko Core er heller ingen lysstyrkevinner. Den ligger langt der nede. men hvis det du trenger er en lykt på delvis opplyste stier, til nettopp løpeturen? Ja, da er ikke denne lykten så dum.

Petzl IKO Core
7
Bra

Petzl IKO Core

7
Bra
sitatEgner seg best til løping

Fordeler

  • +
    Veldig lett og nett konstruksjon, som sitter svært behagelig på
  • +
    Lang batteritid

Ting å tenke på

  • Noe svakt lys
  • Klønete å ta inn og ut batteriet fra beholderen

LMNTS Aurora 2000

Vil du ha en hodelykt med et noe unikt utseende, så er denne modellen fra LMNTS noe å merke seg.

De to diodene som holder hus i to sylinderformede skall, gjør at hele lykten ser ut som ugleøyne. Med den naturlige konsekvens at den for lengst har skiftet navn til «Uglen» internt i redaksjonen.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Uglens lysstyrke er (tilsynelatende) den absolutt kraftigste i denne testen. Med solid margin. Men det er dessverre en sannhet med modifikasjoner. For selv om den midterste kjeglen måler 2500 lux, så lyser alt utenfor den innerste kjeglen knappe 200 lux.

Kort fortalt, den lyser kjempegodt på en liten flekk der fremme, men breddelyset er fryktelig dårlig.

Også denne modellen har et markeringslys bak på batteripakken, som gjør at du også syns når du står med ryggen til.

Konstruksjonen er det for øvrig lite å utsette på, den fremstår ganske solid. Lykten er veldig komfortabel å ha på seg, og brukervennligheten er helt topp.

Med mulighet for justering av lyset ville også dette vært en lykt som ville havnet flere plasser opp i testen. Men et så konsentrert lysfelt begrenser bruksmulighetene en hel del.

LMNTS Aurora 2000
6.5
Helt greit

LMNTS Aurora 2000

6.5
Helt greit
sitatKult design, men det sterke lyset er begrenset til et lite område

Fordeler

  • +
    Testens sterkeste lysstyrke
  • +
    Kult design
  • +
    Grei batteritid

Ting å tenke på

  • Lyser kun sterkt i et begrenset område, området rundt er svakt
  • Ingen mulighet til å justere mellom nær og fjernlys

Lumonite Pixel 250lm

Miniatyrvarianten av Lumonites hodelykt er mest av alt søt og enkel. Men i praksis blir den nesten litt for simpel.

Den er i likhet med Lumonite Vector formet som en avlang enkel hodelykt, som også kan tas av for å brukes som lommelykt. Den koster ei heller all verdens, og er således en mer tilgjengelig lykt for mange. Til gjengjeld har den heller ikke de beste målingene, men 318 lux for rett over 300 spenn skal lommeboken fint klare.

Men så er det den praktiske bruken, da. For som lommelykt er den sikkert grei for ungene, men de samme ungene vil potensielt, i likhet med redaksjonens minst organiserte personer, prestere å legge den lykten fra seg på kjempelure steder. Og borte er den, for den er neimen ikke store greiene.

Som hodelykt er den god og lett på hodet, enkel i bruk og med kun justeringer opp og ned. Intet mer, intet mindre, men det er heller ikke noe dilldall med den, og for det får den pluss i boken. Men så går det også an å betale nesten det samme for en lykt med mer «oomph» og litt mindre risiko for «lure plasseringer».

Lumonite Pixel
6.5
Helt greit

Lumonite Pixel

6.5
Helt greit
sitatHar arvet mange egenskapene til storebror

Fordeler

  • +
    Ikke blant de aller kraftigste i testen
  • +
    Liten og nett
  • +
    Kan enkelt klipses ut og brukes som for eksempel håndholdt

Ting å tenke på

  • Proprietær lader
  • Kunne gjerne hatt litt bredere lyskjegle

Black Diamond Spot 350 lm

Den har nesten de samme innstillingene som Black Diamond Storm, minus det grønne og blå lyset. Den har vanlig lys med flere innstillinger som du kan dimme opp og ned, samt et rødt lys med samme funksjon, i tillegg til et hysterisk rødt blinklys, og en ømfintlig venstreside som slår av og på lyset som den vil.

Den har derimot ikke samme lysstyrke, og kan kun skilte med 560 lux målt (mot Storm sine 740 lux) på det sterkeste, og knappe 15 lux på det svakeste. Det er jo ikke all verdens, men som flere andre i denne testen koster den heller ikke så mye. 300 kroner er en mer enn anstendig nok pris for en så enkel lykt, all den tid den er god å ha på hodet og forholdsvis enkel å bruke – forutsatt at du blir venn med den der venstresiden som slår på det ekstra lille lyset, såklart.

Det er rett og slett en god billiglykt til prisen, og i en tid hvor alt er litt ekstra dyrt, så er kanskje denne et greit alternativ hvis du kun trenger den til enkle turer.

Black Diamond Spot 350LM
6.5
Helt greit

Black Diamond Spot 350LM

6.5
Helt greit
sitatKurant og god hodelykt

Fordeler

  • +
    God lysstyrke
  • +
    Behagelig å ha på
  • +
    Flere moduser

Ting å tenke på

  • Knotete justeringer
  • Litt grønnskjær

Fenix HL18R-T

Dette er lykten med det beste strammesystemet. Du kjenner dem kanskje som sykkel- eller løpeskostramming, eller som den gudegaven de er på ungenes fotballsko. Uansett, vi kan vel alle enes om at livet blir litt enklere med BOAs strammesystem, og den gjør jobben også på hodelykten.

Det som derimot ikke ble noe enklere med denne lykten, var å få på både bredde- og nærlys samtidig. For det går etter sigende ikke an. Hvis det er noe helgenialt vi ikke har forstått her, så beklager vi. Vi har nemlig trykket og styrt på med så mange dobbelt-, trippelt- og langtrykk vi klarte tenke oss frem til, uten å klare å få på begge lysene samtidig. Det er dumt, for nærlyset er fint, men det blir jo helt klart bedre av å kunne se både rett fremfor deg og i bredden.

Styrkemessig er den heller ikke sånn kjempemye å skrive hjem om. 250 lux til 450 kroner er ganske pinglete. I alle fall når andre i testen kan skilte med samme pris og det dobbelte i lysstyrke.

Fenix HL18R-T
6
Helt greit

Fenix HL18R-T

6
Helt greit
sitatEn helt kurant og grei hodelykt

Fordeler

  • +
    Kurant å bruke til gåturer
  • +
    Behagelig å ha på
  • +
    Lett og kompakt
  • +
    Flere moduser

Ting å tenke på

  • Ikke blant de mest lyssterke
  • Kan ikke slå på alle tre diodene samtidig
  • Langt gulere lys enn resten i testen

Silva Explore 4

Denne lille lykten fra Silva gir fra seg helt greit med lys, men dét er dét.

Den veier omtrent ingenting, og båndet er komfortabelt å ha på seg over tid. Reimen er enkel å justere, og den sitter tross alt såpass godt at du kan ta den med på joggetur.

Betjeningsknappen sitter på siden av lykten, og den slår seg på med full styrke med en gang. Problemet er at styrken er såpass begrenset at den ligger på sisteplass i målingene våre. Dermed har den særdeles begrensede bruksområder.

Den er heller ikke oppladbar, hvilket følgelig trekker ned. Istedenfor bruker den tradisjonelle AAA-batterier. For all del, du kan lade batteriene utenom, og kan hende du vil ha den med som nødlykt på tur skulle noe skje og du har ekstra batterier. Men 260 lux? Vi tipper nattesynet ditt omtrent gjør samme nytten.

Som ekstralys på kortere stiturer i delvis opplyst terreng fungerer den derimot vesentlig bedre. Men til litt mer fartsfylte øvelser som for eksempel ski, sykkel eller skøyter finnes det langt bedre alternativer.

Silva Explore 4
6
Helt greit

Silva Explore 4

6
Helt greit
sitatSvakt lys, men lett lykt

Fordeler

  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Føles lett på hodet
  • +
    Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

  • Ikke oppladbar, bruker vanlige AAA-batterier
  • Svak lysstyrke
  • Ingen mulighet til å justere mellom nær og fjernlys

Fenix HM23

Den er vanvittig enkel å bruke. En knapp justerer opp og ned tre ganger, og det var det.

Men lysstyrken er langt fra fantastisk, og kan kun skryte av 150 lux målt på det beste. På det laveste gav lykten fra seg så lite lys at måleren slo seg av - 0,8 er det magiske tallet.

Til rundt 400 spenn er lykten grei nok, men det er så langt vi strekker oss. Den funker til små turer i enkelt terreng, men utover dette må man opp i pris for å få noe ordentlig ut av det. På et barns hode i en akebakke gav den fra seg så lite lys at nevnte unge bad pent om å slippe å ha den på seg (les: «jeg gidder ikke ha den på») fordi den ikke lyste noe særlig og var «i veien».

Så der har du det. 400 kroner med kun ok lys, men et godt bånd og en enkel bruk.

Fenix HM23
6.5
Helt greit

Fenix HM23

6.5
Helt greit
sitatKompakt og enkel

Fordeler

  • +
    Kompakt og lett
  • +
    Enkel i bruk
  • +
    Behagelig å ha på
  • +
    Mer konsentrert lysfelt enn den andre Fenix-en i testen

Ting å tenke på

  • Er ikke blant de mest lyssterke
  • Har en begrenset lyskjegle

Silva Terra Scout

Terra Scout er en miljøsatsning for Silva, og er laget av hamp og resirkulert plast. Alt dette er vel og bra, men det er ikke ensbetydende med en god hodelykt av den grunn.

Lysstyrken er blant de absolutt svakeste, og når så vidt opp til 150 lux målt. Det er ikke så mye lykt, men den koster heller ikke særlig mye. Faktisk er den blant de aller billigste i testen.

At den har lav lysstyrke betyr ikke alltid at den er dårlig, men vanligvis at den har ekstremt store begrensninger på hva den faktisk kan brukes til. Silva Terra Scout er helt OK hvis du bare skal gå litt på tydelig markerte stier i et enkelt terreng, men du bør ikke forvente å se store detaljer og tydelige kontraster, for det er ikke denne lykten i stand til overhodet.

Men som en komfortabel lykt med enkle innstillinger, er den helt grei på lite krevende turer - selv om vi helt klart vil anbefale å påspandere seg selv en litt dyrere lykt og få mer igjen for pengene.

Silva Terra Scout XT
5.5
Middelmådig

Silva Terra Scout XT

5.5
Middelmådig
sitatEt miljøvennlig og billig alternativ til gåturer

Fordeler

  • +
    Enkel konstruksjon
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Komfortabel å ha på seg

Ting å tenke på

  • Svak lysstyrke

Asaklitt hodelykt

Det er også flere hodelykter i denne testen som trolig har latt seg inspirere av hverandre. Asaklitt ligner eksempelvis veldig på LedLenser, som vi også fikk et godt inntrykk av i forrige test.

Men det som innledningsvis startet positivt – den har tross alt testens nest beste lysstyrke på hele 1943 lux – endte med å gi begge testjournalistene grå hår. For denne lykten er nok et bevis på at sterkt lys er langt fra nok.

Selve lykten og batteriet er festet med magneter mot reimen, en løsning som på papiret virker smart, men som takket være svake magneter faller fullstendig sammen.

Star Treks «Borg» ringte og ville ha ansiktet sitt tilbake. Eventuelt lim for å feste Asaklitts hodelykt sammen.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Under testperioden var det slettes ikke uvanlig at en liten «hump» i isen var nok til at skøyteturen tok en dramatisk vending. Med lykten hengende og dinglende foran øyet kunne vi fort bekrefte at det vi måtte ha bygget opp av mørkesyn for kvelden effektivt var kortsluttet.

Likeledes kunne vi oppleve at batteriet plutselig hang og dinglet som en rivekule rundt ørene. Da hjelper det liksom ikke så mye at batteriet holder ut i seks timer.

Det var ikke sjeldent at vi vurderte å fiske frem superlimet og lime disse delene fast en gang for alle. Da ville vi i så fall gå glipp av muligheten til å bruke lykten med sykkelfestet som følger med, men ærlig talt. Det ville vi gladelig ofret.

Lykten er kanskje billig, men vi betaler heller mer for en lykt som lyser foran oss, fremfor rett i øyet.

Asaklitt 36-6069-000 Led
5
Middelmådig

Asaklitt 36-6069-000 Led

5
Middelmådig
sitatKraftig hodelykt som trenger å limes for å fungere godt

Fordeler

  • +
    Veldig god lysstyrke
  • +
    God batteritid

Ting å tenke på

  • Konstruksjonen faller fra hverandre pga veldig svakt magnetfeste
  • Innstillingsknapp bak, på batteriet
  • Vanskelig å justere frempartiet

Olight H17R

Olight kom strålende ut i vår foregående test av litt dyrere hodelykter, så vi hadde en del forventninger også til deres mindre søsken. Det er noen vesentlige forskjeller blant dem, men den innfrir på mye, denne også.

Hodelykten har enkle justeringsmuligheter. Trykk på den magiske blå knappen og «voila», du har lys i tre nivåer. Det er ikke all verdens med lys, det ble målt til 560 lux på det sterkeste, men det holder til enkle turer.

Det kan være litt uvant å ha knappen plassert under selve lyskilden, som også gjør at du «skygger» for lyset om du vil justere noe mens du er i fart.

Koblingen fra batteri til lykt.
Vilde M. Horvei, Tek.no

Du må dessuten være obs på at du flytter kabelen fra batteriet i takt med at du strammer eller løsner reimen på lykten.

Batteritiden er ikke krise, men den er ikke blant de beste heller. Etter to timer på maks, takker den for seg. For å lade den opp igjen må du lokalisere hvor i alle dager du la den dumme, proprietære laderen. Denne har nemlig verken USB-C eller til nøds mikro-USB.

Uansett, den kommer med et eget rødt markeringslys, bak på batteriet. Dette er jo aldri feil.

Alt i alt en god lykt, men når ikke like langt opp som sine dyrere navnebrødre.

Olight H17r
7
Bra

Olight H17r

7
Bra
sitatKompakt og kurant hodelykt

Fordeler

  • +
    Behagelig på hodet
  • +
    Enkle innstillinger
  • +
    Markeringslys bak

Ting å tenke på

  • Klønete innstillingsknapp
  • Krever proprietærlader
  • Ingen mulighet til å justere mellom nær og fjernlys

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

7.5 / 10Lumonite Vector
Lumonite Vector
7.5 / 10Petzl Swift RL
Petzl Swift RL
7 / 10Black Diamond Storm 400LM
Black Diamond Storm 400LM
7 / 10Petzl IKO Core
Petzl IKO Core
6.5 / 10LMNTS Aurora 2000
LMNTS Aurora 2000
6.5 / 10Lumonite Pixel
Lumonite Pixel
6.5 / 10Black Diamond Spot 350LM
Black Diamond Spot 350LM
6 / 10Fenix HL18R-T
Fenix HL18R-T
6 / 10Silva Explore 4
Silva Explore 4
6.5 / 10Fenix HM23
Fenix HM23
5.5 / 10Silva Terra Scout XT
Silva Terra Scout XT
5 / 10Asaklitt 36-6069-000 Led
Asaklitt 36-6069-000 Led
annonse