Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste billige hodelykt (2022)

Vi har funnet den beste «billige» hodelykten

Da vi testet hodelykter i en høyere prisklasse, og oppdaget at ingen av dem var direkte dårlig, stilte vi oss samtidig spørsmålet: «men er det så stor forskjell mellom prisklassen over og under tusenlappen?»

Det korte svaret er ja. Det lange svaret inkluderer et sammensurium av oppgitte sukk, gledesutbrudd, overraskende designgrep og hodelykter som minner om deler av et Star Trek-kostyme.

For det som er det tydeligste skillet mellom de to kategoriene er at den lavere prisklassen er et større sjansespill. Det oppleves litt som å stikke fingeren i været for å velge retning i livet – det kan gå kjempebra, men det kan også rakne fullstendig i sømmene. Slik det gjorde for i alle fall én av lyktene.

I tillegg er det tydeligere at disse lyktene har større begrensninger på hvilken typer turer de fungerer best på. Noen er for eksempel helt ubrukelig på skøytetur, hvor alt er svart, svart og mer svart. Samtidig kan de være utmerkede hodelykter for løping på enkle stier.

Med andre ord, fremfor å stå i butikken og putte fingeren i været, så har vi testet en rekke hodelykter i prisklassen (ca.) 500 – 1000 kroner. Så slipper du å bli skuffet når lykten du trodde var en god lykt til skituren, er bedre som løpelykt i delvis opplyst terreng.

Disse hodelyktene er med i testen:

 • Silva Explore 4
 • Petzl Swift RL
 • Petzl IKO Core
 • Olight H17R
 • Nitecore NU32
 • LMNTS Aurora 2000
 • Iiglo hodelykt
 • Asaklitt hodelykt

I tillegg til hodelyktene vi har hatt inne til test, var det andre som ankom akkurat for sent til å bli inkludert. Blant disse er to Black Diamond-lykter vi vil oppdatere testen med så fort det lar seg gjøre.

Slik har vi testet

Lysstyrken måles ved å sette opp et lerret med målelinjer (det er 40 cm mellom hver av de mindre målepunktene), hvor vi kan se hvilken form og styrke lyset har. Hodelyktene festet på et isopor-hode for mest mulig riktig posisjon. Deretter måler vi lyset ved hjelp av en lysmåler som står midt i krysset av mållinjene to meter unna hodelykten.

Lysmåleren måler lux fremfor lumen, hvilket vil si at den ikke måler mengden lys som skilles ut fra lyskilden (lumen), men mengden lys som treffer en flate (lux). Det vil derfor være en forskjell mellom oppgitt lumen og målt lux. Det bør også regnes med noe variasjon i målingene våre, altså at selv ved måling på 500 lux, vil det riktige svaret ligge et sted mellom 490–510 lux.

Begge stativene står i samme høyde, og alle lyktene blir festet på det samme punktet. Selv om flere lykter har mulighet for både skarpsyn og bredt, valgte vi å måle lysstyrken med utgangspunkt i deres mest intense lys. Så ser vi hvor mye lysstyrke de ulike styrkemodusene gir, som du kan se i resultatene nedenfor.

Lystest mot lerret og refleks

Trykk og dra på bildet for å se forskjellen. Velg modell fra rullgardinsmenyene.

Lystesten mot lerret kan kun fortelle oss så mye. Men de må også testet i et par andre, mer praktiske målinger.

For den ene testen har vi plassert en person med refleksjakke 20 meter unna hodelyktene. Kameraet er plassert like ved hodelykten, med samme lukkertid og blender. Den reflekskledde (og forfrosne) personen sto også på samme sted i bildetakingsperioden.

Bildene under er kun beskåret og ikke justert på noen som helst annen måte.

Trykk og dra på bildet for å se forskjellen. Velg modell fra rullgardinsmenyene.

Vi ønsket også å se hvor mye farger og omgivelser de ulike hodelyktene fanger opp. Derfor plasserte vi isoporhodet ca. 25 meter unna en graffitimalt vegg. Bildene er tatt på likt vis og resultatene kan du se i billedgalleriet nedenfor.

Lystest mot fargerik vegg

Trykk og dra på bildet for å se forskjellen. Velg modell fra rullgardinsmenyene.

Iiglo Headlamp 2000LMSilva Explore 4NiteCore NU32Asaklitt 36-6069-000 LedPetzl Swift RLPetzl IKO CoreOlight H17rLMNTS Aurora 2000
annonsePris549,-374,-399,-500,-799,-629,-699,-499,-
Maksimal lysmengde oppgitt (lumen)2000 lm400 lm550 lm450 lm900 lm500 lm550 lm2000 lm
Maksimal lysmengde målt (lux)990 lux260 lux630 lux1943 lux681 lux460 lux536 lux2500 lux
Minste lysmengde målt (lux)50 lux10 lux(måleren klarte ikke fange opp)91 lux5 lux2 lux37 lux400 lux
Produktvekt oppgitt (m/batteri)70.2 g88 g76.4 g325 g100 g79 g--
Batteritid fra høyeste styrke til den slår seg av (flere justerer seg ned i styrke for å holde ut lengst)2 t, 22minAvhenger av AAA-batteriene. Med batteriene som kom med: 12 t +12 t +6 t2 t, 10 min7 t2 t, 5 min5 t
Oppladbart batteri (tilsluttet/integrert)Krysse avJa, men da må man ha oppladbare AAA-batterier.Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av

Best i test: Iiglo hodelykt

Det er en del produkter som nok har latt seg kraftig inspirere av hverandre. Blant disse er Iiglo, som er mistenkelig lik HC65-modellen fra Nitecore, som vi testet i forrige hodelykttest.

Det gjør jo ingenting så lenge det funker, og i Iiglo sitt tilfelle gjør det det. Den er også billigere enn Nitecore og klarer å kare seg til helt til toppen av testen, på tross av å ikke ha den best målte lysstyrken!

Den måler «kun» 990 lux, mot andre i testen som når helt til 2500 lux, og holder bare ut i 2,5 time på høyeste styrke, mot andre som holder ut i over 12 timer. Så, har det endelig klikket for oss? Svaret er komplisert.

I løpet av noen uker har vi trykket på et tyvetalls hodelykter, hvorav mange krever en kombinasjon av dobbelttrykk, enkelttrykk, en spasertur til Mordor og et pust fra Magica fra Tryll for å få riktig innstilling. Vi har blendet oss selv nok til å vurdere å ringe øyelegen, og vi har hatt hodelykter som bokstavelig talt har falt fra hverandre.

Når vi da endelig finner en hodelykt som sitter godt, er enkel å justere og gir oss et godt, og stabilt lys. Ja, da skjer det noe med psyken.

For denne lykten er ikke bare usedvanlig behagelig på, den er også stabilt god. Den har flere dioder som til sammen gir deg det mest fleksible lyset i denne testen. Du får bra lysstyrke på både nær- og fjernlysinnstillingene, og samtidig også mulighetene til å kombinere disse.

Hodelyktfestet kommer også med gode justeringsmuligheter på reimene. I tillegg har disse et godt grep på innsiden av reimen, slik at den også holder seg godt på plass om du heller vil ha lykten festet på en hjelm.

Lykten har nesten to og en halv time brukstid på maks effekt, hvor du får maks lysstyrke i rundt et kvarter, før den dimmer ned et hakk for å unngå overoppheting. Kanskje ikke all verdens, men justerer man ned lyset holder den ut betydelig lenger.

Av alle lyktene i testen, er dette utvilsomt den vi ville tatt med oss på de mest mørklagte utfluktene i kupert terreng.

Iiglo Headlamp 2000LM
8
Meget bra
Best i test

Iiglo Headlamp 2000LM

sitat"Enkel i bruk, solid lys og behagelig hodereim."

Fordeler

 • Krysse av
  Behagelig å ha på
 • Krysse av
  God lysstyrke
 • Krysse av
  Muligheter for både nær- og fjernlys
 • Krysse av
  Enkelt å justere på innstillingene
 • Krysse av
  Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke den lengste batteritiden

Anbefalt: Petzl Swift RL

Vi hadde få forventninger til denne lykten. Den virket så enkel, så lite «ekstra». Men dens manglende «ekstra» er også det som gjør den så bra.

Den forsøker ikke å være fryktelig spesiell. Den har et kompakt lyktsystem (med batteri) plassert i pannen, et bånd med dobbeltbånd bakerst for bedre passform, og enkle lysjusteringer. Superenkelt.

Og det funker så bra. Reimen som følger med er behagelig å ha på, og holder lykten forbausende godt på plass, selv uten noen reim som går over toppen av hodet.

Lykten gir et behagelig lys, og er en av de lyktene som kan skilte med muligheten for å ha både nær- og fjernlysmodus, som kan brukes separat eller kombineres.

Under vår testperiode var dette en av lyktene som egnet seg best til å gå på skøyter med litt fart, hvor kombinasjonen av kraftig fjernlys og mye nærlys virkelig kommer til sin rett.

Trenger du en enkel, god lykt som ikke gjør så innmari mye ut av seg annet enn å bare funke? Ja, da er Petzl Swift RL en god kandidat.

Petzl Swift RL
7.5
Bra
Anbefalt

Petzl Swift RL

sitat"Enkle innstillinger, greit lys og uten noe ekstra «dill»"

Fordeler

 • Krysse av
  Sitter behagelig på hodet
 • Krysse av
  Mulighet for både nær og fjernlys
 • Krysse av
  Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke så lang batteritid

Nitecore NU32

Nitecore sin NU32 kan virke noe forvirrende med to knapper på toppen, og en kombinasjon av nær- og fjernlys som fikk oss til å rive av oss håret. Men da vi hadde fått kontroll på hårrivingen, viste det seg at denne lykten neimen ikke var så dum likevel.

Den har kanskje ikke det sterkeste lyset, men langt fra det svakeste heller. På det meste ble den målt til 630 lux, og ligger således nesten likt med Petzl Swift RL. Men i tillegg kommer den med røde markeringslys, hvilket kan komme godt med om du vil holde en lav profil når du, for eksempel, driver med nattfiske.

Reimen på lykten er god og solid, og ikke minst helt kurant å justere. Lykten i seg selv er svært lett, tross at batteriet sitter i en enhet. For øvrig måtte vi gi opp å måle hvor lenge denne lykten slår påslått. Etter 18 timer har vi registrert den som «12 timer +».

Hvorfor vi likevel ikke vil ta en fartsfylt skøytetur med denne, når vi ønsker det med Petzl Swift RL? Fordi nærlys og fjernlys ikke kan være på samtidig. Du kan derfor velge mellom bruken av ytre eller indre dioder, ikke begge samtidig. Og dermed mister du mye lys når du er i fart.

Men skal du på spasertur, eventuelt løpetur på sti? Absolutt. Kjør på med Nitecore NU32!

NiteCore NU32
7
Bra

NiteCore NU32

Fordeler

 • Krysse av
  Kommer med nødlys
 • Krysse av
  Veldig lang batteritid
 • Krysse av
  Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

 • Bytt
  Justerer seg selv automatisk ned i lysstyrke, umulig å velge bort
 • Bytt
  Må velge mellom nær og fjernlys - ikke begge kombinert

Olight H17R

Olight kom strålende ut i vår foregående test av litt dyrere hodelykter, så vi hadde en del forventninger også til deres mindre søsken. Det er noen vesentlige forskjeller blant dem, men den innfrir på mye denne også.

Hodelykten har enkle justeringsmuligheter. Trykk på den magiske blå knappen og «voila», du har lys i tre nivåer. Det er ikke all verdens med lys, det ble målt til 560 lux på det sterkeste, men det holder til enkle turer.

Det kan være litt uvant å ha knappen plassert under selve lyskilden, som også gjør at du «skygger» for lyset om du vil justere noe mens du er i fart.

Koblingen fra batteri til lykt.

Du må dessuten være obs på at du flytter kabelen fra batteriet i takt med at du strammer eller løsner reimen på lykten.

Batteritiden er ikke krise, men den er ikke blant de beste heller. Etter to timer på maks, takker den for seg. For å lade den opp igjen må du lokalisere hvor i alle dager du la den dumme, proprietære laderen, for gud forby at vi i 2022 kan holde oss til USB-C, eller mikro-USB.

Uansett, den kommer med et eget rødt markeringslys, bak på batteriet. Dette er jo aldri feil.

Alt i alt, en god lykt, men når ikke like langt opp som sine dyrere navnebrødre.

Olight H17r
7
Bra

Olight H17r

Fordeler

 • Krysse av
  Behagelig på hodet
 • Krysse av
  Enkle innstillinger
 • Krysse av
  Markeringslys bak

Ting å tenke på

 • Bytt
  Klønete innstillingsknapp
 • Bytt
  Krever proprietærlader
 • Bytt
  Ingen mulighet til å justere mellom nær og fjernlys

Petzl IKO Core

Prisen for det mest spesielle utseende går til denne hodelykten. Den har en del begrensninger for bruk, men én ting er den ordentlig god til: løpeturer.

For den føles fjærlett. Og ingenting er mer irriterende enn en hodelykt med tjukke, svette bånd rundt hodet når du er ute på løpetur. Med denne glemmer du fort at du har på deg en hodelykt overhodet.

Du trer den bare over hodet, strammer den oransje strikken ved å dra i tråden bak batterikassen, trykker et par ganger på knappen over lykten, og av gårde løper du.

Batteritiden er så, som så. Den holder ut i hele syv timer, men vi håper du har kommet deg i hus innen dens siste time. For på dette tidspunktet har den justert seg så kraftig ned at du muligens kryper hjemover for å kunne se hvor du er.

Det er også ganske klønete å lade opp denne lykten. Du må nemlig hente ut batteriet som ligger inni beholderen bak.

Det er heller ingen lysstyrkevinner. Den ligger langt der nede. men hvis det du trenger er en lykt på delvis opplyste stier, til nettopp løpeturen? Ja, da er ikke denne lykten så dum.

Petzl IKO Core
7
Bra

Petzl IKO Core

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig lett og nett konstruksjon, som sitter svært behagelig på
 • Krysse av
  Lang batteritid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe svakt lys
 • Bytt
  Klønete å ta inn og ut batteriet fra beholderen

LMNTS Aurora 2000 (aka «Uglen»)

Vil du ha en hodelykt med et noe unikt utseende, så er denne modellen fra LMNTS noe å merke seg.

De to diodene som holder hus i to sylinderformede skall, gjør at hele lykten ser ut som ugleøyne. Med den naturlige konsekvens at den for lengst har skiftet navn til «Uglen» internt i redaksjonen.

Uglens lysstyrke er (tilsynelatende) den absolutt kraftigste i denne testen. Med solid margin. Men det er dessverre en sannhet med modifikasjoner. For selv om den midterste kjeglen måler 2500 lux, så lyser alt utenfor den innerste kjeglen knappe 160–200 lux.

Kort fortalt, den lyser kjempegodt på en liten flekk der fremme, men breddelyset er fryktelig dårlig.

Også denne modellen har et markeringslys bak på batteripakken, som gjør at du også syns når du står med ryggen til.

Konstruksjonen er det for øvrig lite å utsette på, den fremstår ganske solid. Lykten er veldig komfortabel å ha på seg, og brukervennligheten er helt topp.

Med mulighet for justering av lyset ville også dette vært en lykt som ville havnet flere plasser opp i testen. Men et så konsentrert lysfelt begrenser bruksmulighetene en hel del.

LMNTS Aurora 2000
6.5
Helt greit

LMNTS Aurora 2000

sitat"Kult design, men det sterke lyset er begrenset til et lite område"

Fordeler

 • Krysse av
  Testens sterkeste lysstyrke
 • Krysse av
  Kult design
 • Krysse av
  Grei batteritid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyser kun sterkt i et begrenset område, området rundt er svakt
 • Bytt
  Ingen mulighet til å justere mellom nær og fjernlys

Silva Explore 4

Denne lille lykten fra Silva gir fra seg helt greit med lys, men det er det.

Den veier omtrent ingenting, og båndet er komfortabelt å ha på seg over tid. Reimen er enkel å justere, og den sitter tross alt såpass godt at du kan ta den med på joggetur.

Betjeningsknappen sitter på siden av lykten, og den slår seg på med full styrke med en gang. Problemet er at styrken er såpass begrenset at den ligger på sisteplass i målingene våre. Dermed har den særdeles begrensede bruksområder.

Den er heller ikke oppladbar, hvilket følgelig trekker ned. Istedenfor bruker den tradisjonelle AAA-batterier. For all del, du kan lade batteriene utenom, og kan hende du vil ha den med som nødlykt på tur skulle noe skjer og du har ekstra batterier. Men seriøst, 260 lux? Vi tipper nattesynet ditt gjør samme nytten.

Som ekstralys på kortere stiturer i delvis opplys terreng fungerer den derimot vesentlig bedre. Men til litt mer fartsfylte øvelser som for eksempel ski, sykkel eller skøyter, finnes det langt bedre alternativer.

Silva Explore 4
6
Helt greit

Silva Explore 4

sitat"Svakt lys, men lett lykt"

Fordeler

 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Føles lett på hodet
 • Krysse av
  Har batteriet i selve lykten

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke oppladbar, bruker vanlige AAA-batterier
 • Bytt
  Svak lysstyrke
 • Bytt
  Ingen mulighet til å justere mellom nær og fjernlys

Asaklitt hodelykt

Det er også flere hodelykter i denne testen som trolig har latt seg inspirere av hverandre. Asaklitt ligner eksempelvis veldig på LedLenser, som vi også fikk et godt inntrykk av i forrige test.

Men det som innledningsvis startet positivt – den har tross alt testens nest beste lysstyrke på hele 1943 lux – endte med å gi begge testjournalistene grå hår. For denne lyktene r nok et bevis på at sterkt lys er langt fra nok.

Selve lykten og batteriet er festet med magneter mot reimen, en løsning som på papiret virker smart, men som takket være (#$±&/%»!!!) svake magneter faller fullstendig sammen.

Star Treks «Borg» ringte og ville ha ansiktet sitt tilbake. Eventuelt lim for å feste Asaklitts hodelykt sammen.

Under testperioden var det slettes ikke uvanlig at en liten «hump» i isen var nok til at skøyteturen tok en dramatisk vending. Med lykten hengende og dinglende foran øyet kunne vi fort bekrefte at det vi måtte ha bygget opp av mørkesyn for kvelden effektivt var kortsluttet.

Likeledes kunne vi oppleve at batteriet plutselig hang og dinglet som en rivekule rundt ørene. Da hjelper det liksom ikke så mye at batteriet holder ut i seks timer.

Det var ikke sjeldent at vi vurderte å fiske frem superlimet og lime disse delene fast en gang for alle. Da ville vi i så fall gå glipp av muligheten til å bruke lykten med sykkelfestet som følger med, men ærlig talt. Det ville vi gladelig ofret.

Lykten er kanskje billig, men vi betaler heller mer for en lykt som lyser foran oss, fremfor rett i øyet.

Asaklitt 36-6069-000 Led
5
Middelmådig

Asaklitt 36-6069-000 Led

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig god lysstyrke
 • Krysse av
  God batteritid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Konstruksjonen faller fra hverandre pga veldig svakt magnetfeste
 • Bytt
  Innstillingsknapp bak, på batteriet
 • Bytt
  Vanskelig å justere frempartiet

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse