Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

SamletestBillige spillskjermer

Vi har samletestet billige og lynraske spillskjermer

To stikkord: 144 Hz og AMD FreeSync.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vil du lykkes på den digitale slagmarken er en god skjerm et av de viktigste verktøyene – sammen med en kraftig nok maskinvare. Det er nemlig et «must» at grafikken glir så problemfritt som mulig om du skal ha sjans til å plaffe ned fienden før han eller hun treffer deg.

Prisen på en skjerm varierer fra noen hundrelapper til flerfoldige tusenlapper, men i dag skal vi titte på noen av de rimeligste alternativene som egner seg til spill. Hils på de fire kandidatene, som alle ligger mellom 2500 og 3200 kroner.

Vi sier «billige» fordi samtlige også har ganske heftige spesifikasjoner – ikke minst har de både anti-rivingsfunksjonen AMD FreeSync og en oppdateringshastighet på opp mot 144 bilder per sekund.

Dette gir deg færre feil i grafikken, samtidig som skjermene kan gi deg nok antall bilder i sekundet til at bevegelsene flyter jevnt over skjermen.

En god mus er også viktig når du skal spille:
Sjekk vår test av de beste alternativene på markedet »

Et høyt antall bilder i sekundet (fps) er spesielt viktig om du spiller høyintensitetsspill, slik som skytespill eller det populære bil-, eh, unnskyld, fotballspillet Rocket League.

Videre er det en fordel å ha lav responstid, og derfor har ingen av kandidatene våre IPS-panel – men heller TN-paneler. Én av dem har sågar et VA-panel, som forsøker å kombinere fordelene fra både IPS- og TN-verdenen.

Dette er kandidatene:

Modell: AOC G2460PFSamsung C24FG70Asus MG248Q AOC G2770PF
Skjermstørrelse24 tommer23,5 tommer24 tommer27 tommer
Vekt6,54 kg4,4 kg7,2 kg8 kg
Oppløsning1920 x 10801920 x 10801920 x 10801920 x 1080
Type synkronisering AMD FreesyncAMD FreesyncAMD FreesyncAMD Freesync
Oppdateringsfrekvens 144 Hz144 Hz144 Hz144 Hz
Responstid 1 millisekund1 millisekund1 millisekund1 millisekund
Sideforhold16:9 (wide)16:9 (wide)16:9 (wide)16:9 (wide)
Skjermteknologi LCDLCDLCDLCD
PaneltypeTNVATNTN
Lysstyrke350 cd/m²350 cd/m²350 cd/m²300 cd/m²
HDMI Krysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Displayport Krysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Oppgitt strømforbruk 22,7 Watt36 Watt65 Watt27 Watt
Beste pris på nett: 2490 kroner3290 kroner2990 kroner3190 kroner

På papiret ser de fire modellene kanskje ikke så ulike ut, men i virkeligheten er forskjellene langt større. Selv om alle skjermene har den samme oppløsningen, ser vi forskjeller når eksempelvis sortnivå, fargegjengivelse og belysning av bildet tas med i beregningen.

I tillegg kommer de små tingene som du vil glede deg over i hverdagen, som at skjermen kan vris og snus i forskjellige retninger. Det er ergerlig å ta med drømmeskjermen hjem bare for å oppdage at den ikke lar seg heve eller senke nok til at du kan bruke den behagelig over tid.

Det er også andre spørsmål man burde stille seg. Kan skjermen fungere som en USB-hub, eller trenger jeg en ekstern USB-utvidelse? Har skjermen hodetelefoninngang?

Totalt sett er det mye å ta med i betraktningen, og når vi har vurdert de ulike skjermene har vi sett på en ganske omfattende liste av punkter:

  • Fargegjengivelse
  • Sortnivå
  • Kontrastnivå
  • Bevegelse
  • Belysning av bildet
  • Brukervennlighet
  • Justeringsmuligheter
  • Tilkoblinger
  • Pris

Om du ikke er interessert i å lese hele teksten til hver enkelt skjerm, kan du alltids lese deg frem til vår konklusjon i tabellen under. Helt nederst i saken finner du også en bildekarusell, der du kan ta alle modellene og deres egenskaper nærmere i ettersyn.

Resultatene kort oppsummert:

Modell: AOC G2460PFSamsung C24FG70Asus MG248Q AOC G2770PF
FargegjengivelseGreiGodGreiMiddels
SortnivåMiddelsGodGreiDårlig
KontrastnivåMiddelsGodGreiDårlig
BevegelseGodGodGodGod
Belysning av bildetMiddelsGodGodDårlig
BrukervennlighetDårlig, vanskelig menyGreiGodDårlig, vanskelig meny
JusteringsmuligheterGodt, alle veierMiddels, ikke roteringGodt, alle veier og fotenGodt, alle veier
TilkoblingerGodt. VGA, DVI, HDMI, DP, hodetelefoner, 4 x USBMiddels. 2 x HDMI, 1 X DP, ingen USBMiddels. 1 x HDMI, 1 X DP, 1 x DVI, ingen USBGodt. VGA, DVI, HDMI, DP, hodetelefoner, 4 x USB
PrisBilligMiddelsMiddelsMiddels

Rålekkert og rått fra Samsung

Samsung C24FG73

Det er jammen langt mellom kurvede paneler i denne prisklassen, og enda lengre mellom paneler som også har FreeSync og 144 Hz oppfriskningsrate. Det gjør Samsung C24FG70 til et knakende godt alternativ for den spillglade, til tross for at den kanskje er litt liten med sine 23,5 tommer.

Skjermstørrelsen sørger imidlertid også for at Full HD-oppløsningen ser enda skarpere ut enn på konkurrentene, og den kurvede skjermen gir enda mer oppslukende opplevelser. Sterkt medvirkende til de gode opplevelsene er også VA-panelet, som ved hjelp av kvanteprikker har utvidet fargerom (125 prosent av sRGB) og bedre sortnivå og kontrast enn TN-panelene i testen. Hvitbalansen er også god.

Her tar Samsung rett og slett rotta på resten hva angår ren skjermkvalitet, og det gir en ekstra piff til spillene dine. Fargene er videre også nokså presise rett ut av esken. Innsynsvinkelen er også høyst akseptabel, spesielt fra sidene (noe som er typisk for VA-paneler).

Når det kommer til inputlag ligger denne noe høyere enn de beste i testen, men forskjellen er marginal, hvor Samsungen ligger rundt 11,8 millisekunder.

Vi liker også designet. I tillegg til den svake kurven har skjermen også svært tynne rammer, en griselekker fot og gode byggematerialer som tilsier at skjermen kan være kontorsliter på dagtid og spillhelt på kveldstid.

De to eneste hønene vi virkelig har å plukke med Samsung, er mangelen på USB-innganger og litt mangelfulle tilpasningsmuligheter av skjermen. Der en del andre kan vris i alle mulige retninger, roteres i basen og vippes langt frem og tilbake, er Samsungen mer låst. Ja, du kan vippe den vertikalt, men den buede skjermen blir da mer til hinder enn til hjelp. Heller ikke vippes langt nok frem synes vi den kan. Men heves og senkes en del, det kan den i det minste.

USB-innganger synes vi også burde vært på plass, all den tid det er superkjekt og ikke koster produsenten all verden å implementere. Samsung skal imidlertid ha ros for den smarte kabel-organiseringen, der du kan lede kabler gjennom den hule foten og diskret ut gjennom et hull på baksiden.

Totalt sett stikker Samsung C24FG70 av med tittelen som testvinner, takket være det gode designet og den knallgode skjermen. Å spille på denne er en ren fryd, nesten uansett hva du mater den med – og spesielt actionglade spill trives godt her. Bare ha ulempene i bakhodet – samt vær bevisst på at den også er testens dyreste variant og har den minste skjermen.

Samsung C24FG73
9
Imponerende
Best i test

Samsung C24FG73

9
Imponerende
sitatKurvet 144 Hz-panel til rett over 3 000 kroner? Ja takk, Samsung!

Fordeler

  • +
    Svært god innsynsvinkel
  • +
    QLED gir presise farger og utvidet fargerom
  • +
    Jevnt belyst, godt sortnivå
  • +
    Kurvet skjerm er oppslukende
  • +
    Superlekkert design, tynne rammer
  • +
    FreeSync og 144 Hz gir god bevegelse
  • +
    Skarp og fin skjerm
  • +
    Flott menysystem

Ting å tenke på

  • Litt liten skjerm
  • Lite tilpassbar fot og konstruksjon
  • Ingen USB-innganger
  • Litt dyr

Gammel kjenning med mange gode kvaliteter

Asus MG248Q

Asus-skjermen har vi allerede testet en gang tidligere, da i en egen, separat test. Akkurat som da stikker den også denne gangen av med et Anbefalt-stempel.

Her får du et TN-panel på 24 tommer, med 1 920 x 1 080 piksler spredt utover flaten. I motsetning til AOCs panel er dette panelet imidlertid enda et hakk raffere på bakbelysningen, men sliter litt med sortnivået og kontrasten. Fargene er også hakket mer ute på blåbærtur rett ut av esken, men i testen vår greide vi å kalibrere skjermen noenlunde på plass.

Stinget i sortnivået vi så i eksempelvis Samsung-skjermen må vi dog se langt etter, og det er litt lyslekkasje langsmed kortsidene (noe som for øvrig er helt vanlig på LCD-paneler). Som de andre skjermene har den imidlertid gnistrende oppfriskningsrate på 144 Hz og AMDs FreeSync-teknologi på plass. Det innbyr til mange gode spillopplevelser. Samtidig er dette den beste skjermen hva gjelder inputlag, hvor måleren viser under 10 millisekunder.

Det at skjermen kan justeres på nær sagt alle tenkelige måter er også et stort pluss. Selv foten roterer i sin egen base, så her er det virkelig ikke spart på noe.

Foruten dette må vi også si at designet virkelig er ganske pent og ryddig, og i motsetning til alle de andre skjermene har den faktisk et design på baksiden. Rammene på fremsiden er videre nokså tynne, og egner seg godt til et oppsett med flere skjermer ved siden av hverandre.

Vi digger også knappeløsningen bak, som sammen med den lille, røde joysticken og de gode og intuitive skjermmenyene, er noe av det klart beste på markedet i dag. Her finner du uten problemer alt du leter etter kjapt og greit. Kudos, Asus!

Prisen er imidlertid litt for stiv og bildekvaliteten litt for dårlig til at den klarer å tukte Samsungs alternativ. AOCs skjerm er omtrent like god, foruten det litt kjedelige designet. AOC gir deg også langt flere innganger og USB-hub, noe Asus MG248Q mangler helt.

Asus MG248Q
8
Meget bra

Asus MG248Q

8
Meget bra
sitatEt godt alternativ for deg med AMD-grafikkort og 3000 kroner i lomma

Fordeler

  • +
    Meget god på bevegelser
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Enkel og ryddig meny
  • +
    Ganske presise farger
  • +
    Jevn belysning
  • +
    FreeSync hever opplevelsen enda et hakk

Ting å tenke på

  • Svak kontrast
  • Dårlig innsynsvinkel
  • Dårlige bildemoduser ut av esken

Perfekt om du vil ha mest mulig for pengene

AOC G2460PF

Neste ut på lista er AOCs 24-tommers alternativ, som også er den billigste skjermen i testen. For under 2 500 kroner får du fortsatt både FreeSync og 144 Hz, og like mange piksler som i de øvrige skjermene i testen. Da er det nærliggende å tenke at man har kuttet kostnader andre steder i produktet, og det er ikke helt feil.

Designet og byggekvaliteten er eksempelvis ikke det aller raffeste der ute, med mye matt plast over hele linja. Det får skjermen til å virke eldre enn den tross alt er. En annen ting som gir oss litt retrovibber er at det finnes både DVI- og VGA-innganger her, i tillegg til HDMI og DisplayPort. Ikke at det på noen måte er negativt, altså – det gir jo flere muligheter.

Men selv om designet ikke er et stort salgsargument, er det mange andre ting som taler for AOCs lille rakker. Først og fremst er det skjermen, som foruten å være superrask og ha høy oppfriskningsrate også er relativt jevnt bakbelyst og har akseptable farger til et TN-panel å være. I Dragon Age: Inquisition fikk både flammer og irrgrønne monstre nok av piff til at vi ikke tenkte videre over det.

Sortnivået er jevnere og bedre enn man kunne fryktet, og fargene er heller ikke så ille kalibrert ut av boksen. Det er lite avvik, foruten gul og grønn som kunne vært mer presise. Lysstyrken ligger på rundt 300 nits uten forandringer. Inputlaggen er det heller ikke mye å si på, som legger seg midt i mellom Asus og Samsung med en verdi på 10,9 millisekunder.

AOC har dessuten sørget for å utstyre skjermen med intet mindre enn fire USB 2.0-innganger. Det betyr at du kan koble til både mus og tastatur rett i skjermen, og andre USB-enheter du måtte ha. Skjønt, ren dataoverføring hadde gått raskere med USB 3.0-standarden.

Til sist er det også verdt å nevne at skjermen kan vris og vendes i omtrent alle tenkelige posisjoner, hvilket jo er praktisk. De litt tykke rammene er litt mindre praktisk for flerskjermoppsett, og skjermmenyene er ganske knotete å navigere i.

Foruten dette: har du stramt budsjett, trenger en god og rask skjerm og er villig til å lempe på et par ting, så kan det hende AOCs 24-tommer er midt i blinken. Vi kårer den i alle fall til «beste kjøp» i denne testen.

AOC G2460PF
7.5
Bra
Anbefalt

AOC G2460PF

7.5
Bra
sitatOm du bare skal ha en ålreit og billig spillskjerm er denne perfekt.

Fordeler

  • +
    Billig
  • +
    Jevn belysning
  • +
    Gode farger til å være et TN-panel
  • +
    USB-hub innebygget
  • +
    Flust med innganger og kabler
  • +
    144 Hz og FreeSync gir gode spilloppplevelser
  • +
    Skjermen kan vris i alle retninger

Ting å tenke på

  • Kjedelig design
  • Ikke den beste byggekvaliteten
  • TN-panelet gir dårligere sortnivå og farger
  • Komplisert og lite brukervennlig meny
  • Dårlig innsynsvinkel

Stor skjerm, men dårlig panel og design

AOC G2770PF

Den største skjermen i testen leveres fra AOC, og med 27 tommer er den ganske så velvoksen der den står ved siden av de mindre 24-tommerne. Desto mer lavoppløst er den også, all den tid oppløsningen stadig er på «bare» 1 920 x 1 080 piksler. I spill vil du neppe tenke særlig over dette, men til kontorarbeid kan det bli brysomt.

Sett bort i fra det siste: med både 144 Hz og FreeSync er det duket for gode spilloplevelser på AOC G2770PF. Inputlagen er den samme som på 24-tommeren fra AOC, men TN-panelet virker å være av dårligere kvalitet enn det du finner i lillebroren.

For det første blør panelet mye lys i kantene, og er det mest ujevnt belyste i hele testen. For det andre er hverken kontrast eller sortnivå spesielt imponerende – faktisk blir det aldri skikkelig sort, selv ikke på LCD-måten.

Fargene er også et knepp blassere enn konkurrentene, og skarpheten naturligvis noe lavere. Totalt sett er dette rett og slett ikke et veldig godt panel, og kommer du fra for eksempel et høyoppløst, godt kalibrert MacBook-panel vil du sannsynligvis bli skuffet. Selv om hvitbalansen ut av boksen er grei, er både grønn og gul langt fra så presise som vi ønsker.

Om du ikke bryr deg så mye om jevn bakbelysning og ren bildekvalitet, og heller prioriterer stor og rask skjerm, så stiller saken seg litt annerledes. Det er nemlig et par ting å like med denne skjermen også.

Først og fremst er den like fleksibel som lillebroren på 24 tommer, og kan vris og vendes i alle retninger. Videre er også denne utstyrt med et lite traktorlass av innganger, og har de fire USB-inngangene – der en av dem til og med har innebygget hurtiglading til mobiler. Snasent!

Designet er imidlertid litt... meh. Plast over det hele og kjip og kjedelig blokkfasong er ikke nok til å øke hjerterytmen til undertegnede, og rammene er tykke. Prisen er også litt høy.

AOC G2770PF
6.5
Helt greit

AOC G2770PF

6.5
Helt greit
sitatUjevn belysning og og dårlig panel – men stor skjerm og hyggelig prislapp.

Fordeler

  • +
    144 Hz og FreeSync gir gode bevegelser
  • +
    Stor 27-tommers skjerm
  • +
    Flust med tilkoblinger og innebygget hurtiglading!
  • +
    Hyggelig inngangspris
  • +
    Skjermen kan vris i alle retninger

Ting å tenke på

  • Ujevnt belyst
  • Dårlig innsynsvinkel
  • Dårlig byggekvalitet og kjedelig design
  • Lavoppløst
annonse
Samsung C24FG73 24" Buet Gaming Full HDI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Samsung C24FG73
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Asus MG248Q
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
AOC G2460PF
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
AOC G2770PF
annonse