Tek.no

Samletest Store, trådløse ladeplater

Hvilken ladeplate er raskest og best?

Vi tester store Qi-ladere.

Niklas Plikk, Tek.no
9 Juni 2019 14:00

De siste årene blir stadig flere dingser levert med støtte for trådløs lading. Selv om den trådløse ladingen teknisk sett ikke er like rask som vanlig lading med kabel, er det likevel noe mange foretrekker. Rett og slett fordi det er så enkelt å bare legge fra seg mobilen eller klokken på en ladeplate, fremfor å måtte fikle med en kabel.

Apple skulle revolusjonere ladeplatemarkedet med en dings de kalte AirPower. De viste den frem for første gang i 2017, men etter en rekke forsinkelser bestemte de seg tidligere i år å kansellere hele prosjektet.

Derfor bestemte vi oss for å samle inn en rekke ladeplater, spesifikt de som har plass til flere å lade flere dingser på én gang, for å se hva man bør velge nå som AirPower er kansellert.

I første runde har vi bare fått inn fire modeller, men venter på flere for å utvide testen senere, blant annet trippellader fra Zens:

 • Deltaco QI Wireless Charger for 3 Units
 • Ikea Nordmärke
 • Nomad Base Station Apple Watch Edition
 • Nomad Base Station Hub Edition

Den største forskjellen mellom de fire modellene er ladeeffekten og prisen:

Fordeler trådløs lading

Det er ganske stor størrelsesforskjell på de trådløse laderne.
Niklas Plikk, Tek.no

La oss ta det viktigste først: Hvorfor skal man velge en trådløs lader foran en kablet variant, når sistnevnte lader mobilen mye raskere?

Svaret er rett og slett enkelthet. Det er enkelt å bare legge mobilen ned på en plate, og i praksis, i hvert fall på kontoret, har en trådløs ladeplate gjort at mobilen min nesten alltid er fulladet. Selv om jeg tidligere hadde en ladekabel liggende ganske tilgjengelig, tok jeg meg sjeldent tid til å koble den til mobilen. Nå får mobilen alltid litt lading. Selv om det ikke går særlig raskt, lades den ofte nok til at jeg nesten alltid går ut av kontoret med over 90 prosent strøm igjen. Det merkes.

Der slutter egentlig fordelene for en trådløs lader med bare én ladeplate. Men for en lader med plass til flere enheter er det et par ekstra fine fordeler. På reise trenger du bare å ha med deg én dings, og i for eksempel Nomads tilfelle følger det med ulike plugger for forskjellige standarder – enten du reiser til USA eller Storbritannia.

Med én ladeplate som kan lade flere ting blir det også færre kabler totalt sett, noe som kan være en fordel for alle som hater kabelrot.

Ulemper med trådløs lading

Deltacos lader bruker lang tid på å lade. Testmobilen vi puttet kom bare opp til 16 prosent strøm etter en halvtime lading.
Niklas Plikk, Tek.no

Den største ulempen med å bruke en trådløs lader er at det går treigt å lade opp mobilen. Med en kabel koblet rett til mobilen, eller hva enn du lader, vil det nesten alltid gå betydelig raskere enn å gjøre det trådløst. Det varierer dog hvor mye futt de forskjellige kablede laderne har også, for eksempel om det er en lader ment for et nettbrett eller bare en mobiltelefon, eller om den har støtte for teknologier som Qualcomms Quick Charge eller ei. Resultatet er uansett at kablet lading har et mye høyere maksimalt ladenivå enn du kan drømme om hos trådløse ladere.

Selv med de trådløse laderne som lader litt raskere, i denne testen Nomad-laderne, er det fortsatt snakk om ganske treg lading.

En annen ulempe er at du må være ganske påpasselig med hvor på ladeplaten du legger mobilen. Noen ladere er litt mer tilgivende enn andre, men stort sett må du være ganske nøye med å legge enheten akkurat på toppen av der ladespolen befinner seg for at den skal lade. Legger du den litt skrått, eller litt på siden, skjer det ingenting. Det kan være spesielt irriterende hvis du har laderen på nattbordet og ikke ser i mørket at du har lagt mobilen litt feil på ladeplaten før du sovner.

Lysindikator på siden er en fordel for å se at mobilen faktisk lader.
Niklas Plikk, Tek.no

Tredje, og kanskje mest innlysende problem, er at det ikke er så lett å bruke mobilen mens den lader på en ladeplate. Du kan naturligvis vekke skjermen og trykke deg litt rundt, men det er ikke noe du gjør i mer enn et par sekunder før du heller plukker den opp.

Slik har vi testet de trådløse Qi-laderne

Først og fremst var vi ute etter å teste trådløse ladere med plass til flere enn én enhet. Stadig flere ting kommer med støtte for trådløs lading, slik som ørepluggetuier og nødladere, og siden trådløs lading går relativt tregt, kan det være kjekt å kunne lade flere ting samtidig.

Det viste seg imidlertid at utvalget av multiladere er ganske labert, og derfor endte vi opp med bare fire ladere i første runde.

Vi har brukt en iPhone Xs og en Samsung Galaxy S10 for å sjekke de forskjellige laderne. Samsung-mobilen tømte vi regelmessig for strøm, før vi la den på laderen og så hvor mye den ble ladet opp på 30 minutter.

Vi oppdaget at noen ladere var bedre til å lade mobiler med tjukt deksel, så vi tok det med i testfasen også, og vurderte deretter. Det er ganske klønete hvis man er nødt til å ta av mobildekselet sitt hver gang man skal lade mobilen.

For å se hvor godt mobilen ligger satte vi dem på hell, omtrent 15 grader, for å se om mobilene skled av.

Testresultat kort oppsummert:

Her er vår endelige vurdering:

Best i test: Lekker og smart

Nomad Base Station Hub Edition

Nomad Base Station går av med seieren i samletesten vår, men strengt tatt klarer ingen av laderne å levere akkurat det produktet vi hadde håpet på. Alle har sine begrensninger, men i våre øyne er de minst graverende i Nomads enkleste variant.

Nomad-laderen kan lade dingsene dine relativt raskt, ettersom den kan by på to samtidige 10 watt-ladeplater. Dette er dobbelt så mye som laderne fra Deltaco og Ikea. I ladetesten vår fikk den en Samsung Galaxy S10 opp fra 0 til 23 prosent på en halvtime – omtrent 50 prosent mer enn det de konkurrerende laderne klarte. For en lader er naturligvis ladetiden blant det viktigste vi vurderer.

Niklas Plikk, Tek.no

I motsetning til Apple Watch-versjonen av laderen er det enkelt å få plass til to mobiler på ladeplaten, men vi skulle ønsket oss indikatorer for å vise hvor ladeplatene på undersiden befinner seg. Det er nemlig tre ladeplater som gjemmer seg under, selv om man bare kan lade to ting om gangen. Det kommer ikke tydelig frem av designet, bortsett fra tre indikasjonslys på fremsiden som viser hvilken ladeplate som er aktiv.

Niklas Plikk, Tek.no

Nomad skryter av «non slip feet» på laderen, men vi skulle også gjerne sett at det var en «non slip»-overflate her. Med mindre du plasserer laderen helt flatt, er overflaten såpass glatt at ting du lader står i fare for å skli av.

Vi liker at det er både en USB-A- og en USB-C-utgang på baksiden, for å koble til ytterligere ladere, og at designet generelt er så kompakt og fint. I tillegg følger det med flere forskjellige strømplugg-adaptere, så du kan plugge den inn inn enten du befinner deg i Storbritannia eller Nord-Amerika. Kjekt å ha.

Det største aberet til Nomad Base Station er prisen på cirka 1000 kroner. Her betaler du mye for design og utføring, men med rask lading og USB-C-plugg på baksiden byr den likevel på mer enn det de billigere konkurrentene gjør.

Nomad Base Station Hub Edition
7
Bra

Nomad Base Station Hub Edition

annonse
Prisjakt
990 NOK
Sjekk nå
NetonNet
1390 NOK
Kjøp nå
sitat"Byr på rask trådløs lading i en lekker forpakning"
 • Krysse av
  10 Watts-lading
 • Krysse av
  Både USB-A og USB-C-innganger bak
 • Krysse av
  Lysindikasjon under lading
 • Krysse av
  Kompakt
 • Krysse av
  Følger med internasjonal plugg til reise
 • Krysse av
  Lekkert design
 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Kan bare lade to ting om gangen
 • Bytt
  Glatt overflate
 • Bytt
  Vanskelig å vite hvor ladesonene er

Mest for penga

Deltaco QI Wireless Charger for 3 Units QI-1023

Den billigste laderen i testen vår heter Deltaco QI Wireless Charger for 3 Units QI-1023, men for å gjøre det litt enklere for oss selv har vi valgt å bare kalle den Deltaco Wireless Charger.

Niklas Plikk, Tek.no

Deltaco-laderen er et helt streit produkt som gjør akkurat det den skal. Den lader opptil tre enheter samtidig, og ladesonene er tydelig markert med store plusstegn på overflaten og indikasjonslys på siden. Vil du koble inn flere ladere kan du gjøre det via to USB-A-utgangen på siden. Selv om Deltacos ladeplate er betydelig større enn Nomad-laderne, fremstår den som relativt nett og kompakt satt ved siden av Ikeas Nordmärke-beist.

Deltacos største ulempe er ladeeffekten på bare 5 watt. Det tar lang tid å lade ting på den, og vår Samsung Galaxy S10 kom seg bare opp til 16 prosent etter en halvtime – nøyaktig det samme resultatet som vi fikk med Ikea-laderen. For en lader, som er laget for å lade ting, er dette et essensielt punkt, og Nomad-laderne kommer begge bedre ut.

Deltaco Wireless Charger er langt ifra et premiumprodukt, med hardt og glatt plastmateriale på toppen og halvgjennomsiktig plast på siden som får lysindikatorene til å blø over i hverandre. Med en prislapp på 399 kroner hadde vi imidlertid heller ikke forventet så mye mer heller.

Hvis du bare vil ha en enkel og grei Qi-lader som kan lade flere ting på én gang, vil Deltaco-laderen gjøre jobben.

Deltaco QI Wireless Charger for 3 Units QI-1023
6.5
Helt greit

Deltaco QI Wireless Charger for 3 Units QI-1023

sitat"Gjør akkurat det den skal, til en hyggelig pris"
 • Krysse av
  Billig
 • Krysse av
  Tydelig merking av ladesoner
 • Krysse av
  To USB-utganger
 • Krysse av
  Lysindikator på siden
 • Krysse av
  Kan lade tre enheter samtidig
 • Bytt
  Lader tregt
 • Bytt
  Veldig glatt overflate
 • Bytt
  Billige materialer

Den lekreste måten å lade på

Nomad Base Station Apple Watch Edition

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk, Tek.n

Ved første øyekast kan det se ut som Apple Watch-versjonen av Nomad Base Station er helt lik som den vanlige Nomad Base Station, men med én ekstra fordel: Apple Watch-laderen.

I praksis viser det seg imidlertid at Apple Watch-laderen gjør at produktet er langt mer begrenset i bruk enn lillebroren.

Men la oss ta det positive først: Den lader enheter raskt og effektivt, med 10 watts ladestyrke, noe som resulterte i at vår Samsung Galaxy S10 ladet opp til 23 prosent på en halvtime. Altså nøyaktig samme resultat som den vanlige Base Station-laderen.

Materialbruken, vekt og utseende oser kvalitet og de små indikasjonslysene på fremsiden som viser ladestatus er prikken over i-en. For noen Apple-brukere vil dette være den perfekte trådløse laderen, men det forutsetter at du har trioen av Apple-produkter: Apple Watch, iPhone og Airpods med trådløst ladeetui. Hvis du har noe annet utstyr, eller vil lade noen andre ting på ladeplaten, er basisversjonen et mye bedre valg.

For denne laderen har nemlig ikke en eneste USB-utgang på baksiden – hverken USB-A eller USB-C, og på grunn av plasseringen til Apple Watch-laderen kan du ikke lade to mobiler på platen samtidig.

Akkurat som med den vanlige Nomad Base Station savnet vi også indikatorer for å vise hvor de tre ladeplatene på innsiden er plassert, slik at det blir lettere å plassere mobilen som skal lades. Begge modellene krever nemlig at du plasserer mobilen hakket lenger ut enn man skulle tro, og også lenger ut enn de selv viser på promomaterialet sitt.

Dette er ikke et dårlig produkt, langt derifra, men det er veldig spesifikt for deg med Apple Watch, en iPhone og et par trådløse hodetelefoner, og dette er de eneste tre produktene du vil lade. For alle andre, og kanskje selv deg med disse tre tingene, anbefaler vi heller den billigere, vanlige Base Station-varianten.

Nomad Base Station Apple Watch Edition
6
Helt greit

Nomad Base Station Apple Watch Edition

sitat"Trådløsladeren for deg med veldig konkrete behov"
 • Krysse av
  10 Watts-lading
 • Krysse av
  Kompakt
 • Krysse av
  Egen Apple Watch-lader
 • Krysse av
  Lysindikasjon under lading
 • Krysse av
  Følger med internasjonal plugg til reise
 • Krysse av
  Lekkert design
 • Bytt
  Apple Watch-laderen blokkerer for annen lading
 • Bytt
  Ingen USB-utganger på baksiden
 • Bytt
  Glatt overflate
 • Bytt
  Vanskelig å vite hvor ladesonene er

Stor og klumpete

IKEA Nordmärke E1402

Ikea Nordmärke har vært på markedet helt siden 2015, og var på den tiden en av de få aktørene som hadde Qi-ladere med flere ladeplater. I løpet av årene har imidlertid konkurransen blitt langt hardere, og produktet fremstår nå som både litt gammelt og overraskende dyrt.

Niklas Plikk, Tek.no

På mange måter er laderne til Ikea og Deltaco veldig like, men Deltaco-laderen gjør det meste litt bedre. Ikea Nordmärke er større, tjukkere og dyrere, og mangler tydelige indikasjonslys for at produktet du har lagt på faktisk lader. Lyset befinner seg nemlig under produktet, så det er alltid tildekt. Dette virker som en ganske stor designblemme. De andre aktørene har lys på siden i stedet.

Niklas Plikk, Tek.no

Ladeeffekten per ladeplate er på bare fem watt, noe som gjør at det vil ta veldig lang tid å lade opp mobilen din. På en halvtime gikk vår Samsung Galaxy S10 opp fra 0 til 16 prosent. Har du ladeplaten på nattbordet og du kan lade hele natten er nok dette en grei nok hastighet, men ikke noe du kan bruke hvis du raskt og hendig vil ha litt ekstra strøm.

Til tross for gummierte plusstegn som viser hvor man kan legge dingser for å lade, er laderen veldig glatt. Mobilen din sklir lett av hvis ladeplaten ikke står helt flatt. Ikea skal dog ha skryt for å lade selv gjennom et mobildeksel med tre kredittkort på innsiden, noe kun Deltaco av de andre laderne klarte. Nomad-laderne klarte ikke mer enn to.

Det mest overraskende med Ikea Nordmärke er prisen. Siden den er såpass sammenlignbar med Deltacos lader, men gjør flere ting dårligere, hadde vi forventet at den i hvert fall kunne holde seg konkurransedyktig med en lavere pris. Men det er ikke tilfelle. Nordmärke selges for 549 kroner, noe som er 150 kroner mer enn Deltacos modell. Det er billigere enn begge Nomad-modellene, men de har til gjengjeld flere unike funksjoner som ikke Ikeas modell har.

IKEA Nordmärke E1402
4
Svakt

IKEA Nordmärke E1402

 • Krysse av
  Tydelig merking av ladesoner
 • Krysse av
  Kan lade tre enheter samtidig
 • Krysse av
  Lader selv gjennom tjukke deksler og kredittkort
 • Bytt
  Lader tregt
 • Bytt
  Stor og klumpete
 • Bytt
  Veldig glatt overflate
 • Bytt
  Lysindikator ligger skjult under enheten du lader
 • Bytt
  Bare én USB-utgang
 • Bytt
  For dyr
annonse

Les også