SamletestSeks idiotsikre ørepropper

Passer ikke øreproppene til ørene dine?

Vi har testet seks par ørepropper som passer alle typer ører.

Denne våren og sommeren har vi testet seks ulike typer ørepropper. Øreproppene vi har testet er til dels ganske kostbare, med prislapper på mellom 800 og 3500 kroner. Grunnen til at vi har testet akkurat disse proppene er at veldig mange ikke får vanlige, universale ørepropper til å passe.

Hvis du er en av dem som har prøvd mange vanlige ørepropper uten å finne noe som virker, har du muligens også en av disse dyre flokene med et titalls gamle øreplugger liggende i en skuff. Det er nettopp for deg at en løsning med formstøpte ørepropper kan være en billigere og enklere vei til godlyden enn å fortsette å prøve plugger som ikke passer.

Formstøpte hodetelefoner er nemlig en investering du garantert slipper å gjøre igjen med det første, og siden de er støpt etter formen av akkurat dine ører vet du at de kommer til å passe.

Av de seks settene med propper som vi har testet er fem formstøpte og laget for ett bestemt sett ører. Det siste settet er et universalt sett ørepropper fra Bose. Årsaken til at vi tok med det siste settet er flere tips om at akkurat dette skal passe vanskelige ører godt.

Disse øreproppene testet vi:

Universale ørepropper passer nesten ingen perfekt. Har du vanskelige øreganger er sjansen stor for at du har en floke med rimelige ørepropper liggende i en skuff et sted – de øreproppene du rakk å kjøpe før du ga opp og gikk for et større sett hodetelefoner.

Det fins likevel håp for deg som drømmer om et kompakt sett ørepropper du kan ha i lommen når de ikke er i bruk. Formstøpte ørepropper er nemlig skreddersom som skal passe dine, og bare dine, øreganger perfekt. Dermed er sjansen for at de ikke vil passe omtrent lik null.

Ulempen er at de koster mer enn universalpropper.

Dette er de tre vinnerne av samletesten:

Logitech UE4 Pro

Logitechs UE4 Pro er det klart beste settet ørepropper i denne testen. Det utmerker seg ved å være ekstremt allsidig, og det spiller nesten alle typer musikk like godt.

Diskanten er ekstremt detaljert, og tydelig plassert i lydbildet. Det er likevel gjort på en måte som aldri blir dominerende eller som låter skjærende. Disse proppene er relativt nøytrale i klangen, men hvis du spiller mye rytmisk musikk vil du merke at UE4 Pro er i stand til å gi fra seg kjellerdyp bass. Mellomtonen er silkemyk og blir aldri overdøvet av hverken bass eller diskant. Det enorme stereoperspektivet er prikken over i-en.

Logitech UE4 Pro har bare to ulemper. Prisen er forholdsvis høy i Norge, der frakt av avstøpninger og propper til og fra USA bidrar med en stor del av kostnaden. Den andre ulempen er at de ikke har fjernkontroll eller mikrofon for bruk med mobiltelefon.

Starkey HF-2

På en tett annenplass kommer øreproppene fra Starkey. Disse låter relativt likt UE4 Pro, men de koster under det halve.

Som med UE4 Pro er diskanten i HF-2 svært god. Den er hakket mer tilbaktrukket i lydbildet, men den drukner aldri i mellomtone og bass. Starkey-proppene spiller de lavere frekvensene med overbevisning, men de livner virkelig til med en god lydkilde. Like fjellstøtt som med Logitechs propper blir det ikke, men avstanden er overraskende kort. Mellomtonen er det ingenting å utsette på.

Starkey HF-2 er relativt krevende til lydkilden du bruker. Det er først og fremst stereoperspektivet og bassgjengivelsen du merker det på. Likevel går det langt mellom enhetene der vi synes lyden blir dårlig – det er mer snakk om å ikke leve fullt opp til sitt potensiale i alle sammenhenger.

Til 1500 kroner skal du lete svært lenge før du finner propper som låter og sitter bedre i ørene enn Starkey HF-2. Proppene er forresten også utstyrt med mikrofon og fjernkontroll på kabelen.

ACS T15

ACS T15 spiller relativt godt, men de når ikke helt opp til Starkey HF-2, og de er også betydelig dyrere.

Bassfundamentet som begge de to testvinnerne kan vise til er fraværende her. De viser sjelden noe skikkelig bunndrag, og selv på veldig energiske og rytmiske låter høres bassen litt veik ut sammenliknet med UE4 Pro og HF-2.

Nedre del av mellomtonen og opp er imidlertid god. Og med unntak for noen få låter spiller T15 alt i alt svært godt. Fordi fokuset går fra mellomtonen og opp til diskant støter vi av og til på enkelte låter der lyden blir unødvendig spiss og grenser mot ubehagelig å lytte til. Dette hører likevel til sjeldenhetene.

ACS T15 er altså litt dyre tatt i betraktning prislappen på 2500. Vi nevner dem likevel, fordi du får med et sett dempefiltre når du kjøper de formstøpte forsatsene. Dempefiltrene er laget for at lyden skal påvirkes minst mulig – den skal bare bli lavere. Det betyr at du får et sett eminente dempepropper til konsert med på kjøpet. Dette er en fordel ingen av de andre proppene i testen har.

Vil du vite mer?
Les hele testen av de seks øreproppene på Amobil.no »

Les også
Her er Neil Youngs audiofil-drøm
Les også
Denne høyttaleren endrer form
Les også
10 tips til iPhone-proppene dine
annonse