SamletestTest av mekaniske tastaturer 2020

Det beste mekaniske tastaturet har justerbare brytere og OLED-skjerm

Vi har testet 11 av de mest populære tastaturene over 1000 kroner.

Oppdatert 8. april: Vi har lagt inn Ducky One 2 Mini i testen.

Tastaturet ditt må gi deg den rette følelsen og tilbakemeldingen. Det er en av bare to muligheter du har til å kommunisere godt med datamaskinen din, så enten du hamrer ut titusener av tegn på jobb og skole, eller alt handler om å sikre Chicken Dinner eller ta lauget ditt til seier i det siste «raidet», må dere bli dus. Altså skikkelig godt kjent med hverandre.

Mens vi nylig serverte en test av billige tastaturer, som gjerne var med membran-taster, har tiden nå kommet til å se nærmere på hvilket mekanisk tastatur som fingrene dine vil digge å trykke på dag ut og dag inn, timer i strekk.

Vi har testet 11 tastaturer over 1000 kroner. Her har vi tatt utgangspunkt i hvilke som har vært mest populære ifølge prissammenligningstjenestene, samt hvilke nyheter de mest kjente produsentene har sluppet den siste tiden.

Vi har vurdert byggekvalitet, design, bryterstabilitet, støy, komfort, programvare, funksjonalitet og brukervennlighet, samt pris. Vi har selvsagt også gjort oss opp en mening om selve bryterne, men der tastaturene leveres med flere alternativer har vi lagt mindre vekt på dette. Smaken er som kjent som baken, og mens vi kanskje foretrekker røde eller brune brytere, vil du kanskje ha «Silver» eller blå.

ProduktSteelSeries Apex 5HP Omen EncoderDucky One 2 Mini RGBSteelSeries Apex 7Corsair K70 RGB MK.2Logitech G Pro XRazer Huntsman EliteLogitech G513 CarbonSteelSeries Apex ProCorsair K95 RGB Platinum XTLogitech G915 Lightspeed
annonsePris1389 NOK2734 NOK1449 NOK1597 NOK1517 NOK-1075 NOK1451 NOK2189 NOK2299 NOK1997 NOK
Pris ved test1300,-1350,-1400,-1400,-1500,-1500,-1700,-1900,-2200,-2300,-2400,-
Testet med bryterSteelSeries Blue HybridCherry MX BrownCherry MX RedSteelSeries RedCherry MX RedGX BlueRazer Opto-Mechanical ClickyGX BrownOmniPoint/SteelSeries RedCherry MX SpeedGL Tactile
Levetid på bryter20 millioner trykk50 millioner trykk50 millioner trykk50 millioner trykk50 millioner trykk70 millioner trykk100 millioner trykk70 millioner trykk100/50 millioner trykk50 millioner trykkIkke oppgitt
BryteralternativerByttByttCherry MX Brown, Silent Red, Blue, Silver, BlackSteelSeries Blue, BrownCherry MX Blue, Silent Red, Brown, SpeedGX Red, BrownRazer Opto-Mechanical LinearGX Red, BlueByttCherry MX BlueGL Clicky
Induviduell RGB-belysning?Krysse avByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Profil/størrelseHøy/FullHøy/FullHøy/60%Høy/FullHøy/FullHøy/TKLHøy/FullHøy/FullHøy/FullHøy/FullLav/Full
ByggematerialeAluminiumrammeAluminiumrammePlastrammeAluminiumrammeAluminiumrammePlastrammeAluminiumrammeAluminiumrammeAluminiumrammeAluminiumrammeAluminiumramme
Dedikerte funksjonstasterVolumhjul, multifunksjonstastByttByttVolumhjul, multifunksjonstastMediekontroll, volumhjul, profilveksler, lyssregulator, spillmodusLysregulering, spillmodusMediekontroll, volumhjulByttVolumhjul, multifunksjonstastMakrotaster, mediekontroll, volumhjul, profilveksler, lyssregulator, spillmodusMakrotaster, mediekontroll, volumhjul, profilveksler, lyssregulator, spillmodus
Ekstra USB-inngangByttByttByttKrysse avKrysse avByttByttKrysse avKrysse avKrysse avBytt
HåndleddstøtteKrysse avByttByttKrysse avKrysse avByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avBytt
Høyderegulering2 nivå2 nivå2 nivå2 nivå2 nivå3 nivå3 nivå2 nivå2 nivå2 nivå3 nivå
TilkoblingUSB-AUSB-AUSB-C2x USB-A2x USB-AMicro-USB (avtagbar)2x USB-A2x USB-A2x USB-A2x USB-ATrådløs mottaker, Blåtann, USB-C
Mål (BxHxD)444x40,5x139mm445x38x145mm302x40x108mm435x40,5x139mm435x40x157mm361x34x153mm448x36x140mm455x34x132mm435x40,3x139mm465x40x157mm475x22x150mm

SteelSeries Apex Pro

SteelSeries ferskeste toppmodell skiller seg ekstra positivt ut blant alle tastaturene i testen vår. Både fordi du får gode, stabile, lynraske og stille taster uten noen form for resonansstøy, men også fordi tastaturet som helhet er så gjennomført. Stilig, stramt og solid er beskrivende for designet og byggekvaliteten. Det er også svært kompakt av seg til å være et 100%-tastatur, og den magnetiske håndleddsstøtten med gummibelegg er både smart og komfortabel.

Vi har også sans for den opplyste ekstra USB-porten bak tastaturet, og at du kan velge hvor kabelen skal stikke ut via kanaler på undersiden.

Under tastehettene på Apex Pro skjuler det seg dessuten noe ganske unikt: SteelSeries nye lineære OmniPoint-brytere. Disse er fjærlette og har en responstid på lave 0,7 millisekunder. Og, magneter(!) i bryterne lar deg justere aktueringspunktet til hver av tastene individuelt i 10 nivåer. Altså når trykket registrerer inn til datamaskinen. Fra du nesten ikke er nær tasten (0,4 millimeter) til du bunner den helt (3,4 millimeter).

Vi brukte muligheten til å senke følsomheten til taster vi ikke ville komme borti når vi spilte, som «Caps Lock», og øke sensitiviteten til «WASD»-tastene.

Det er verdt å nevne av OmniPoint-bryteren kun brukes under hovedtastene (60 %)-oppsettet. Resten er SteelSeries Red-brytere som føles like, men mangler justering av aktueringspunktet.

OLED-skjermen på tastaturet er kanskje «kul», men vi synes den har lite for seg. Du kan justere aktueringspunkt, makroer, lysstyrke og bytte profiler herfra. Men mulighetene er uendelig mange flere i den lettbetjente SteelSeries Engine-programvaren, og har du tid til å knote rundt på OLED-skjermen har du tid til å «Alt-Tab»-e ut av spillet.

Det sagt, var det jo artig å mate inn en Tek-logo på skjermen, og for esport-lag og lignende kan dette være et pluss. I programvaren kan du også sette opp skjermen til å vise låtinfo fra Tidal, samt litt mindre nyttig info fra CS: GO og DOTA2, eller Discord og lignende. Skjermfunksjonene trenger imidlertid bredere støtte før den blir nyttig.

Makrofunksjoner startes og programmeres i kombinasjon med SteelSeries-tasten, og mediefunksjoner styres via volumhjulet eller den nye «multifunksjonsknappen» som pauser, eller hopper frem eller tilbake basert på hvor mange ganger du trykker på den. Den er imidlertid gjemt bak høye taster og ganske hard å trykke inn, så helt optimal er den ikke.

Totalt sett er Apex Pro er knallgodt og lynraskt spilltastatur som kan tilpasses i det uendelige og som alltid tar seg godt ut. Best i test!

SteelSeries Apex Pro
9
Imponerende
Best i test

SteelSeries Apex Pro

sitat"Lynraskt og lekkert spilltastatur med unike tilpasningsdyktige brytere."

Fordeler

 • Krysse av
  Unike brytere med tilpasset aktuering
 • Krysse av
  Høy byggekvalitet og stilig design
 • Krysse av
  Smart og behagelig håndleddstøtte
 • Krysse av
  USB-port og kabelgate i tastaturet
 • Krysse av
  Ekstremt støysvake og raske brytere
 • Krysse av
  Funksjonsrik og brukervennlig programvare
 • Krysse av
  Kompakt for formfaktoren

Ting å tenke på

 • Bytt
  Uklar nytte av OLED-skjermen
 • Bytt
  Litt knotete multifunksjonsknapp

Logitech G915 Lightspeed

Egentlig skulle dette være en test av kablede mekaniske tastaturer, men da vi oppdaget at Logitech hadde lansert G915 Lightspeed, en trådløs versjon av G815 som vi nylig roste fælt, måtte vi bare hanke inn også dette.

Og siden den gang har vi hatt det alle tiders med nykommeren. Det er helt identisk med G815 og er dermed like stilrent med den samme solide finishen i aluminium, men kan brukes trådløst i inntil 12 dager med 8 timers bruk med lys på, eller 135 dager uten lys. Vi har ikke brukt det lenge nok til å bekrefte at det står så bra til, men det er uten tvil snakk om mange kvelder med trådløs spilling her. Vi skulle dog helst hatt USB-C-lading heller enn micro-USB.

Men, best av alt: vi merker ingen forsinkelser over den nye Lightspeed-dongelen til Logitech. Denne bygger bare en knapp centimeter ut fra USB-porten, og med mindre du er en helt ekstrem konkurransespiller skal det ikke ha noe å si at dette er trådløst. Men, blåtann-forbindelsen ville vi nok forbeholdt kontorarbeid.

G915 Lightspeed er alene i testen å ha lav profil. Det bygger bare 22 millimeter over pulten og kan dermed brukes uten håndleddsstøtte.

Under tastehettene på vårt testeksemplar finner vi Logitechs brune GL-brytere. Disse er taktile slik at du både kjenner og hører innslagspunktet, men er samtidig så stille at vi kan bruke det på kontoret uten at kollegaene hever øyenbrynene. Faktisk er de brune GL-bryterne mer støysvake enn flere tradisjonelle membrantastaturer.

Og det er nydelig både å skrive på og spille med.

Med både fem dedikerte macro-taster, tre profilhurtigtaster og en dedikert tast som lar deg spille inn makroer på farten, samt en egen tast som aktiverer spillmodus, er det lite å utsette på funksjonaliteten. Du har også dedikerte medietaster.

I den lettfattelige G Hub-programvaren kan du justere lyseffekter, sette opp mer avanserte makroer og laste ned profiler fra nettet som er laget av andre med samme tastatur.

Om du skal ha et tastatur som passer til både kontorarbeid og spilling, har du en soleklar kandidat her. Det koster, men innfrir på alle områder. Om du ikke trenger trådløs kommunikasjon er det rimeligere G815 et like godt valg.

Logitech G915 Lightspeed
8.5
Meget bra
Anbefalt

Logitech G915 Lightspeed

sitat"Trådløst lavprofil tastatur med herlige taster og masse funksjonalitet."

Fordeler

 • Krysse av
  Trådløst, med umiddelbar respons
 • Krysse av
  Gode taster for spilling og skriving
 • Krysse av
  Støysvakt
 • Krysse av
  Dedikerte medie- og makrotaster
 • Krysse av
  Enkel og funksjonsrik programvare
 • Krysse av
  Høy byggekvalitet og minimalistisk design
 • Krysse av
  God batteritid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lades med Micro-USB

Razer Huntsman Elite

Razers mest forseggjorte skiller seg også ut fra det gjengse mekaniske tastaturet. Bryterne, kalt «Opto Mechanical Switch», registrerer nemlig trykk ved hjelp av lysstråler som brytes heller enn ved mekanisk kontakt. Dette skal gjøre tastaturet svært raskt og gi mindre slitasje.

Vi prøvde den taktile lilla «clicky»-bryteren som er anbefalt om du også skal skrive med tastaturet. Motstanden i bryterne er akkurat kraftig nok til at vi aldri står i fare for å skyve dem ned ved uhell, men gir samtidig etter svært raskt når de treffes direkte. Aktueringen utløser også et hørbart raskt klikk.

De lineære bryterne tastaturet også kan leveres med skal faktisk koble inn enda raskere, ved 1 millimeter heller enn 1,5 millimeter. Men her får du ikke den samme fysiske tilbakemeldingen.

Tastene er behagelige og stabile, og de lineære bryterne egner seg til både spill og skriving. Men, skal du bare spille vil nok de lineære røde bryterne være et bedre valg, for de taktile er ikke for støyallergikeren! De støyer faktisk mer enn de blå taktile GX-bryterne Logitech bruker i sitt G Pro X.

Selve tastaturet har ellers en overbevisende byggekvalitet med topplate av aluminium og et tøft, minimalistisk design uten unødig «dilldall»

Håndleddsstøtten er også veldig god, og passe høy med mykt kunstskinn. Denne festes til tastaturet med sterke magneter og har LED-belysning rundt seg som får den til å henge enda mer «sammen» med tastaturet. På grunn av dette mister du imidlertid den ekstra USB-inngangen mange andre tastaturer har.

Multimedieknappene av plast føles litt billige, og påtrykket er tidvis umulig å se da de ikke er belyste. «Num-paden» er også litt i veien for å bruke hele volumhjulet, og det kan være lett å komme borti hjulet om du flytter på tastaturet siden det stikker litt ut på høyresiden.

Synapse-programvaren gir deg et virkelig berg av tilpasningsmuligheter. Fra makroer til lyssetting. Men modusen som lar deg lyssette tastene ved hjelp av ulike «lag» er komplisert og lite intuitiv. Heldigvis er mange av forhåndsoppsettene stilige.

Om du har Philips Hue-pærer eller Nanoleaf-produkter hjemme, kan disse synkronisere mot belysningen til tastaturet slik at rommet får en helhetlig atmosfære. Tilsvarende kan andre Razer-produkter lenkes opp i Chroma Studio hvor de kan samarbeide om å lage artige lyseffekter sammen.

Huntsman Elite er et godt valg om du vil ha et tastatur som er veldig behagelig å bruke, men som samtidig gir deg valget mellom to ulike mekaniske brytere.

Razer Huntsman Elite
8.5
Meget bra
Anbefalt

Razer Huntsman Elite

sitat"Superkomfortabelt, lynraskt og solid."

Fordeler

 • Krysse av
  Raske, stabile taster med god tilbakemelding
 • Krysse av
  Superbehagelig håndleddstøtte - med lys
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet og stramt design
 • Krysse av
  Synkroniserer mot smartlyspærer
 • Krysse av
  Dedikerte medieknapper

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen ekstra USB-port
 • Bytt
  De «clicky» bryterne høres godt

SteelSeries Apex 7

Steelseries Apex 7 er stort sett en blåkopi av Apex Pro, bare uten de unike OmniPoint-bryterne.

Det er en positiv ting, for prisen er jo langt lavere, og du kan tilpasse tastaturet med flere typer brytere som de taktile blå (for skriving) eller brune (for skriving og spilling). Samtidig er kvaliteten på tastaturet ellers den samme, med en solid ramme av aluminium, svært forseggjort design og en haug av avanserte muligheter i den intuitive programvaren.

Vi testet tastaturet med røde lineære brytere. Lineære er også OmniPoint-bryterne vi virkelig digget fra Apex Pro, men disse røde er mer tradisjonelle i form av at de er basert på mekanisk kontakt og dermed høres bedre. Litt mer støy, og ikke det samme fløyelsmyke nedtrykket som Apex Pro altså, men fortsatt en solid opplevelse som gir deg mulighet for lynrask reaksjon med tastene og ikke minst valgfrihet.

Det finnes ingen dedikerte makrotaster, men seks «M»-taster over piltastene kan låses i en egen makro-modus for tilfellene du trenger tilgang til dette.

Håndleddstøtten er fast, men behagelig gummiert og magnetisk festet. I selve tastaturet finner du en ekstra USB-port samt en kabelgate der du kan trekke ledningen til hodetelefonene dine.

OLED-skjermen kan tilpasses med loger og animasjoner, lar deg skifte mellom lagrede profiler og kan vise informasjon som skal berike opplevelsen din i andre apper og spill. Per nå er det imidlertid bare Tidal som kan vise låtinfo, og to-tre store spill som viser stort sett unyttige ting som «ammo» og helse.

«Multifunksjonsknappen» ved siden av skjermen lar deg navigere på skjermen eller styre musikkavspilling basert på hvor mange ganger den trykkes ned. Det sparer plass og fungerer helt greit, men samtidig er den gjemt bak høye taster og ganske hard å trykke inn, så helt optimal er den ikke.

Til tross for noen svakheter, og taster som ikke føles like eksklusive eller jevne som hos storebroren, er dette et av tastaturene i testen som gir mest for pengene akkurat nå.

SteelSeries Apex 7
8
Meget bra
Anbefalt

SteelSeries Apex 7

sitat"Elegant spilltastatur med masse funksjonalitet og gode raske taster."

Fordeler

 • Krysse av
  Høy byggekvalitet og stilig design
 • Krysse av
  Smart og behagelig håndleddstøtte
 • Krysse av
  Kompakt for formfaktoren
 • Krysse av
  USB-port og kabelgate i tastaturet
 • Krysse av
  Raske brytere
 • Krysse av
  Funksjonsrik og brukervennlig programvare
 • Krysse av
  «Mye for pengene»

Ting å tenke på

 • Bytt
  Uklar nytte av OLED-skjermen
 • Bytt
  Litt knotete multifunksjonsknapp
 • Bytt
  Støyer mer enn Apex Pro

SteelSeries Apex 5

Det er en litt merkelig situasjon akkurat nå der Apex 5 faktisk koster mer enn storebroren Apex 7. Merkelig fordi tastaturene er basert på samme støpeform og har omtrent samme funksjonalitet med den samme gode og omfangsrike programvaren.

Men, tross i prisforskjellen kan det faktisk være du ønsker deg et Apex 5 heller enn et Apex 7. De blå «hybrid»-tastene dette tastaturet leveres med er nemlig utrolig avhengighetsskapende.

Motstanden i bryterne er akkurat kraftig nok til at vi aldri står i fare for å skyve dem ned ved uhell, men gir etter svært raskt når de treffes direkte. Aktueringen utløser også et følbart og hørbart raskt klikk. De er ikke for støyallergikeren, men tilbakemeldingen de gir er skikkelig tilfredsstillende. Spesielt kan vi anbefale dette tastaturet om du skal skrive en del i tillegg til å spille. Slik sett er det et godt og rimeligere alternativ til Razers Huntsman Elite, som det oppleves relativt likt som.

Kanskje er Apex 7 like bra for skriving med sine blå eller brune brytere, men det er umulig for oss å svare på.

Det vi vet er imidlertid at Apex 5 ikke har en ekstra USB-port tilgjengelig, det er ørlite bredere enn Apex 7 og Pro, og bryterne har ikke den samme lange levetiden som de andre alternativene i testen. Vi tør likevel å spå at du har skiftet tastatur igjen av helt andre årsaker innen du når «grensen» på 20 millioner trykk for hver av bryterne. Her snakker vi tiår.

I løpet av de årene har du dessuten fått en rimelig og god tasteopplevelse å se tilbake på.

SteelSeries Apex 5
7.5
Bra

SteelSeries Apex 5

sitat"Stilig tastatur for blandet bruk med høy byggekvalitet og mange tilpasningsmuligheter."

Fordeler

 • Krysse av
  Passer både for spill og skriving
 • Krysse av
  Stabile og raske taster med god tilbakemelding
 • Krysse av
  Høy byggekvalitet og stilig design
 • Krysse av
  Smart og behagelig håndleddstøtte
 • Krysse av
  Kabelgate i tastaturet
 • Krysse av
  Funksjonsrik og brukervennlig programvare

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen ekstra USB-port
 • Bytt
  «Kneppene» fra de blå hybridbrytene høres godt
 • Bytt
  Koster nesten det samme som Apex 7
 • Bytt
  Uklar nytte av OLED-skjermen
 • Bytt
  Litt knotete multifunksjonsknapp

Logitech G Pro X

Logitechs G Pro X har en «Tenkeyless»-formfaktor og er for deg med begrenset plass på pulten, som ønsker kort avstand til musen eller som skal transportere det mye rundt. Den avtagbare kabelen kan også være hendig, men Micro-USB i 2020, Logitech? Knurr.

Tastaturet har et stilig og veldig stramt design som passer inn over alt. Som det eneste i testen er det ikke spor av aluminium her, men plasten som er brukt i konstruksjonen er solid og er heldigvis matt på overflaten. Den brede rammen av blank plast ser på sin side pen ut ut av esken, men blir av erfaring ripete og fettete med tiden, så den kunne de spart seg.

Vi skjønner at G Pro X skal være kompakt, men samtidig er tastaturet relativt høyt, så vi ville investert i en smal håndleddsstøtte ved siden av for bedre ergonomi.

Vårt tastatur har svært stabile «Blue GX Clicky» taster, og det høres. Skarpe lynraske klikk, som en mitraljøse, rager gjennom rommet det skrives i. Tastaturet er imidlertid aldeles herlig å skrive på og det er lett å la seg rive med.

Det er ikke antydninger til resonans mot basen som på en del andre tastaturer. Kanskje skyldes det fraværet av en metallplate. Det lover veldig godt om du vil teste G Pro X med brune eller røde taster, som vi heller vil anbefale for spilling.

Verktøy som lar deg løfte opp tastehettene for lett rengjøring følger med, og med dette kan du også skifte selve bryterne. Hva med røde taster på «WASD» og brune på resten? Det kan ordnes.

Flere av tastene på øvre rekke får mediefunksjoner om du holder «Fn»-tasten inne. Helt greit, men vi skulle ønske symbolene for medieavspillingen var belyste.

Funksjonstastene er begrenset til å skru belysningen av og på, eller aktivere spillmodus.

Gjennom det enkle og intuitive «G Hub» kan du tilpasse i mye større grad, blant annet bestemme hvilke ekstra taster som skal låses i spillmodus. En svakhet vi finner er imidlertid at spillmodus deaktiverer Fn-tasten. Dermed forsvinner muligheten til å regulere musikkavspilling og volum når du spiller. En fiks er å aktivere «Fn-konvertering» i innstillingene, som setter mediekontroll som standard for den øvre tasteraden.

I programvaren kan du også spille inn makroer med et utall regler og variasjoner, og om du er koblet til OBS eller Overwolf kan du ta opp og strømme direkte med hurtigtaster du setter opp her.

Vi liker også hvor enkelt det er å finne nye lyseffekter fra andre brukere via G Hub, være seg for et gitt spill eller tastatur som du rask kan teste.

G Pro X er et sterkt alternativ med herlig skrivefølelse og alt det essensielle på plass for deg som vil ha noe kompakt.

Logitech G Pro X
7.5
Bra

Logitech G Pro X

sitat"Kompakt tastatur med taster som får frem skrivegleden."

Fordeler

 • Krysse av
  Fantastiske blå brytere for den skriveglade
 • Krysse av
  Stabile og gode taster
 • Krysse av
  Kompakt, men funksjonsrikt
 • Krysse av
  Design som passe inn over alt
 • Krysse av
  God byggekvalitet
 • Krysse av
  Du kan skifte bryterene
 • Krysse av
  Enkel programvare

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe høyt støynivå
 • Bytt
  Kobles til med Micro-USB
 • Bytt
  Ingen ekstra USB-port i tastaturet
 • Bytt
  Håndleddstøtte følger ikke med

Ducky One 2 Mini RGB

Vi har knapt opplevd så mye «hype» rundt et tastatur som Duckys One 2 Mini, 60%-tastaturet som tar opp ekstremt lite plass på pulten, men som også kommer uten dedikerte piltaster. Dette har ligget på førsteplassen til prissammenligningstjenestene i mange måneder, og er stort sett utsolgt i butikkene som fører det. Nettopp derfor har det også tatt litt tid før vi fikk lånt oss et eksemplar for denne samletesten.

Med klørne endelig godt festet i det kan vi si vi forstår noe av grunnen til at det er ettertraktet. Men, på andre områder har vi også hatt litt for høye forventninger til akkurat vår testmodell.

For selv etter et par ukers av-og-på-bruk bare klarer vi ikke forstå hvordan man kan leve uten dedikerte piltaster! Vi savner dem hele tiden. Til å bla i menyer i spill, til å velge «autocomplete»-adresser i nettleseren, til å hoppe mellom tegn og linjer i tekst og til å bla mellom bilder eller opp og ned på en nettside.

Vi har rett og slett fått bekreftet at et 60%-tastatur er og blir et skikkelig nisje-tastatur, og for oss gir et litt større TKL-tastatur som Logitech G’s Pro X mye mer mening.

Det sagt har Ducky flere titalls ulike modeller, og vårt tastatur kommer også i en fortsatt svært kompakt 65%-utgave med dedikerte piltaster. Det bør være aktuelt for mange, menge flere. Derfor er det fint å kunne bekrefte at tastaturet ellers oppleves som godt, selv om vi gjerne skulle hatt en metallramme fremfor en av plast. Det er er ingen «fleks» i tastaturet når vi skriver og det er overraskende tungt til størrelsen, men det er også lett å bøye på om man vil. Litt metall ville gitt oss en større følelse av eksklusivitet enn blandingen av matt og blank plast.

Du kan få Ducky-tastaturene levert med et utall Cherry MX-brytere, og våre røde brytere oppleves som et godt valg for en blanding av spilling og skriving. Med så stor valgfrihet vil det være feil av oss å henge oss mer opp i bryterne, men om vi skal komme med en liten kritikk må det være at mellomromtasten oppleves som litt treg og har en «kvakkende» lyd som skiller seg fra resten.

Tastehettene er både litt tykkere enn mange andre og såkalt «Double Shot»-type, som vil si at symbolene deres ikke kan slites bort. Hettene er også veldig resistente mot fettmerker, og svakt ruglete, noe du ikke skal undervurdere. Det betyr at tastaturet vil se pent ut mye lenger. En artig detalj er at det følger med en håndfull ekstra hetter, der noen har en tilfeldig farge, som kan brukes for å sprite opp uttrykket litt ekstra.

Hver eneste tast får en sekundærfunksjon om du holder inne «Fn»-tasten. Hvilken kan du se fra symbolet som vender mot deg på tastehettene. På vårt «Mini» kan for eksempel flere av tastene brukes til å styre musepekeren eller volumet, og «IJKL»-tastene kan fungere som piltaster. Sistnevnte fungerer imidlertid svært dårlig, da du må strekke fingrene dine unaturlig langt for å nå dem samtidig med «Fn»-tasten. Det kan hjelpe å fysisk flytte Fn-tasten lenger mot venstre dog, noe du i så fall må fortelle tastaturet at du har gjort ved hjelp av «dip»-switchen på baksiden.

All programmering gjøres via kommandoer på tastaturet selv. Dette fungerer for å spille inn og sette opp makroer, samt styre lyssettingen. Dette oppleves imidlertid som ganske tungvint. Forklaringene står i manualen, som du aldri må finne på å kaste ettersom det ikke er gitt hvilke taster du må holde inne for å aktivere funksjoner eller skifte mellom moduser.

Ting som å hoppe mellom spor i en spilleliste eller aktivere spillmodus hvor Windows-tasten og lignende deaktiveres, kan også stort sett programmeres inn.

For å oppsummere er Ducky One 2 Mini et utrolig funksjonsrikt tastatur som er godt å skrive og spille på. Samtidig er det et tastatur for fåtallet. Flere vil bli langt mer fornøyde med 65%-versjonen med piltaster, og mange som er litt i tvil kan nok også bli vel så fornøyde med et tastatur fra en produsent som leverer sitt med programvare du kan styre fra Windows.

Ducky One 2 Mini RGB
7.5
Bra

Ducky One 2 Mini RGB

sitat"Et superkompakt og godt, men også sært tastatur forbehold nisjene."

Fordeler

 • Krysse av
  Superkompakt
 • Krysse av
  Artig design
 • Krysse av
  Gode røde brytere
 • Krysse av
  Funksjonsrikt
 • Krysse av
  Avtagbar USB-C-kabel

Ting å tenke på

 • Bytt
  Savner veldig dedikerte piltaster
 • Bytt
  Håndleddstøtte følger ikke med
 • Bytt
  Ingen ekstra USB-port i tastaturet
 • Bytt
  Tungvinn programmering - savner programvare
 • Bytt
  Plastkonstruksjon
 • Bytt
  Ingen dedikerte funksjonstaster

Corsair K95 RGB Platinum XT

Dette er et stort tastatur som tar plass og veier en del. Det er noe designet heller ikke forsøker å skjule, men omfavner. Her får du både dedikerte mediekontrollere, profilveksler og seks dedikerte makro-taster. Sistnevnte kan være gull verdt for deg som spiller MMO-er eller lignende, og de er teksturerte så du skal kjenne dem igjen. En USB-port bak og kabelgater på undersiden er kjekke ekstradetaljer.

Håndleddsstøtten med topp av kunstskinn er både passe myk og sikrer hendene dine fra å «skli». Men, festemekanismen med to lange og tynne armer av sprø plast gir et svært dårlig inntrykk og blir nok det første som ryker.

Det er lett å fiske opp taster med et eget verktøy. Enten for rengjøring, eller for å bytte til noen av de seks ekstra makro-tastene eller de ti andre mye brukte «FPS»-tastene som følger med.

Vårt K95 XT leveres med lineære MX Cherry Speed-brytere Disse registrerer trykk ekstremt lett. Vi merker at vi av og til kommer borti taster utilsiktet, gjerne mellomromstasten hvor tommelen vår hviler. Speed-bryteren er jo laget slik og kan være super for spilling, men bare merk at den ikke er det samme for skriving. Her er det imidlertid plenty med andre Cherry-brytere å velge blant.

Vi opplevde dessverre litt resonans fra tastaturet og støy fra fjæringen i speed-bryteren under tastene. Tilfeldigvis hadde en kollega investert i den forrige utgaven av K95, med identiske brytere. Han tok dette med til kontoret, og vi ble overrasket over hvor mye «billigere» den nye K95 XT modellen føltes. Tastene og bryterne på den gamle versjonen føltes rett og slett overlegen, med en bedre tilbakemelding fra tastene, ingen knirkestøy fra fjærene i bryteren og ingen plager med resonans fra tastaturet overhodet.

Etter en direkte sammenligning må vi si at det eneste vi likte bedre på den nye XT-modellen var de svakt ruglete og matte tastehettene, som er mer avvisende mot fettmerker og dermed holder seg pene mye lenger.

Programvaren iCUE lar deg sette opp ulike lysprofiler, nerde med avanserte makroer, og aktivere og deaktivere visse taster. Det står aldri på mulighetene, men programvaren er svært lite intuitiv der den skjuler masse funksjoner bak faner, undermenyer og små «pop up»-ikoner fordelt på flere ulike seksjoner som er vanskelige å sette i kontekst med hverandre.

Det tok oss lang tid å finne ut hvordan det var mulig å lagre en statisk farge til en profil. Vi fant heller ikke ut hvordan vi kunne velge ulike farger for enkelttaster på en rask og enkel måte. Forhåndsvisningen speiler dessuten ikke tastaturet vårt med nordisk oppsett, og enkelte av menyene har navn som ikke står i stil til valgene de skjuler.

Corsair bruker jo iCUE til å styre alle sine ulike dingser, fra prosessorkjølere til strømforsyninger og vifter. Det er kanskje greit for de med mange Corsair-dingser, men fokus og brukervennlighet har forsvunnet ut døren.

K95 Platinum XT er ikke noe dårlig tastatur, men forgjengeren oppleves som bedre på nesten alle områder. Vi ville derfor spart penger og valgt utgaven uten «XT»-merking så lenge det går.

Corsair K95 RGB Platinum XT
7
Bra

Corsair K95 RGB Platinum XT

sitat"Full pakke med alle funksjoner, men dyrt og uten skriveytelsen vi forventet. "

Fordeler

 • Krysse av
  Seks makrotaster
 • Krysse av
  Mediekontrollere og flere dedikerte knapper
 • Krysse av
  Raske taster for spilling
 • Krysse av
  God og myk håndleddstøtte
 • Krysse av
  Resistent mot fettmerker
 • Krysse av
  USB-port og kabelgate
 • Krysse av
  Følger med flere utskiftbare tastehetter
 • Krysse av
  Funksjonsrik programvare
 • Krysse av
  Kan fås med svært mange ulike brytere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak festemekanisme for håndleddstøtte
 • Bytt
  Noe resonans og ulyder fra tastaturet
 • Bytt
  Den forrige modellen gir en bedre følelse
 • Bytt
  Programvaren er tungvinn i bruk
 • Bytt
  Ruglete mellomromtast fungerer dårlig for skriving

Corsair K70 RGB MK.2

K70 er tilnærmet identisk med storebroren K95 XT som omtales ovenfor. Men, vi har testet det med andre brytere og det er fysisk mindre siden de dedikerte makrotastene utgår her. Alt annet, som USB-hub, kabelgate, medieknapper og programvare går vi derfor ikke gjennom.

Håndleddsstøtten som følger med er også uten mykt kunststoff, men heller hard plast som er gummiert og teksturert. Denne er litt glatt, og festemekanismen er like svak som hos storebroren. Vi lurer også på hvordan skitt og hudrester vil samle seg i gropene med tiden.

Tastaturet har samme utforming som K95 XT, med et skikkelig spill-preg. Det er tungt, med et design fylt av detaljer, kurver og ulike teksturer og brytere i forskjellige materialer. «Minimalistisk» design var aldri noen målsetning her, men overflaten av riflet aluminium gjør det kanskje «tøffere» enn en del andre tastaturer.

Vi prøvde tastaturet med MX Cherry Red-brytere. Det er «spillbryteren over alle spillbrytere», og den er jo lineær og fin den, men tastene «subber» en smule og resonnerer med underlaget. Klang som henger igjen lenge etter at man har skrevet noe, og særlig brukt de store tastene som «Enter», «Tilbake» og «Mellomrom», drev oss tidvis til vanvidd.

Vi mistenker at selve konstruksjonene til tastaturet bidrar til denne resonansen, og er usikre på om det hjelper å skifte brytere.

Mellomromstasten er kraftig teksturert for bedre grep. Kanskje noen vil like det under spilling, men vi kan vel aldri si vi har opplevd at tommelen vår har falt av tasten uansett, og under vanlig skriving føles det unaturlig og trettende for tommelen med stadige gnisninger mot den røffe overflaten.

Resonansene og subbingen gjør at vi ikke kan anbefale Corsair K70 RGB MK.2. Også den lite intuitive programvaren taler for at du bør velge alternativer fra SteelSeries eller Razer.

Corsair K70 RGB MK.2
6.5
Helt greit

Corsair K70 RGB MK.2

sitat"Masse funksjoner, men utfordringer med resonans i basen."

Fordeler

 • Krysse av
  Mediekontrollere og flere dedikerte knapper
 • Krysse av
  USB-port og kabelgate
 • Krysse av
  Funksjonsrik programvare
 • Krysse av
  Kan fås med svært mange ulike brytere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak festemekanisme for håndleddstøtte
 • Bytt
  Resonans i tastaturet
 • Bytt
  Programvaren er tungvinn i bruk
 • Bytt
  Ruglete mellomromtast fungerer dårlig for skriving
 • Bytt
  Tastene «subber» litt

Logitech G513 Carbon

Logitechs G513 er solid bygget med en blank plate riflet grå aluminium på toppen for syns skyld. Til det blir støvete, i alle fall. Det er også relativt kompakt til et 100%-tastatur å være, men har ingen dedikerte makro- eller medieknapper. Sistnevnte aktiveres med Fn-tasten som på G Pro X, men til forskjell fra den mer kompakte broren kan du regulere lysstyrken uten å gå via programvaren her.

G-Hub-programvaren byr ellers på nøyaktig de samme funksjonene som for G Pro X og deler dermed både styrker og svakheter.

Håndstøtten som følger med av mykt imitert skinn er behagelig og løfter hendene opp til riktig posisjon, men den er ikke festet til tastaturet på noen måte, noe som er negativt.

Det er ellers hendig å ha tilgang til en ekstra USB-port fra tastaturet, og på undersiden strekker det seg en grøft for hodetelefonledning, noe som kan være praktisk. Pluss i margen for at det følger med ekstra taster for de du bruker mest «QWERASD» for å nevne noen, samt verktøy for å skifte dem.

Tastene gir imidlertid en lyd som henger igjen etter seg. Det er en svak resonans i basen om du taster litt hardt, men i tillegg virker det som den stammer fra fjæringen i selve bryteren. Det er irriterende og gjør noe med kvalitetsinntrykket.

De brune taktile tastene som er brukt her skal passe for både spilling og skriving, men vi opplever dem som for faste til å nyte i lange skriveøkter av gangen og for uklare og trege i nedslaget til å spille med. Tastene føles rett og slett litt seige. Kanskje er tastaturet bedre med røde taster, men det har vi ingen garanti for.

Til prisen er Razers Huntsman Elite et mye bedre valg.

Logitech G513 Carbon
5.5
Middelmådig

Logitech G513 Carbon

sitat"Kjedelig og overpriset tastatur som aldri finner «godfølelsen»."

Fordeler

 • Krysse av
  Solid konstruksjon
 • Krysse av
  Pent design
 • Krysse av
  Ekstra USB-port i tastaturet
 • Krysse av
  Enkel programvare
 • Krysse av
  Behagelig håndleddstøtte

Ting å tenke på

 • Bytt
  Verken dedikerte makro- eller medieknapper
 • Bytt
  Håndleddstøtten ligger løst
 • Bytt
  Antydning til resonans i basen
 • Bytt
  Litt «seige» taster
 • Bytt
  For dyrt

HP Omen Encoder

Omen Encoder leveres bare med brune Cherry MX-brytere. Disse er raske og lette, og selvsagt svakt taktile slik de skal være for å egne seg til både skriving og spilling.

Dessverre oppleves tastene som svært ustabile, og relativt ofte henger noen av dem seg opp i hverandre eller stanser halvveis på veien ned slik at skrivingen blir oppstykket. Tastatur handler om følelse, og dette føles ikke bra. Tasten er også blant de mer støyende i testen.

Tastaturet har et tydelig spill-preg, men særlig muligheten til tilpasninger er begrenset. Det er tydelig at tastaturet stammer fra et selskap som bare så vidt har duppet tåa i spilltilbehørsmarkedet.

De knall røde hettene på «WASD»-tastene oppleves som støy for alt annet enn spilling. Og mens disse har et hvitt baklys, er de resterende tastene begrenset til å lyse knall rødt. I tre ulike intensitetsnivåer, men dog. De fire animasjonene er også gørrkjedelige.

Du kan sette opp inntil fem relativt omfangsrike makro-funksjoner via Omen Command Center. Men programmet ser mer ut som det er snekret sammen for hjelpemiddelsentralen enn «gamere».

Vi savner dessuten en håndleddsstøtte, og du finner ingen USB-hub eller kabelgater på undersiden.

Til prisen er det ekstremt vanskelig å forsvare anskaffelse av HPs Omen Encoder, som står ut som en svært enkel skapning i en jungel av høyteknologiske og tilpasningsdyktige artsfrender. Styr unna.

HP Omen Encoder
3
Dårlig

HP Omen Encoder

sitat"En enkel og overpriset skapning med flere problemer."

Fordeler

 • Krysse av
  Metalltopp
 • Krysse av
  Støtter makro-funksjoner

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ustabile taster
 • Bytt
  Forstyrrende med røde «WASD»-taster
 • Bytt
  Ingen ekstra USB-port
 • Bytt
  Kun rød LED-belysning
 • Bytt
  Dårlig designet app med lite funksjonalitet
 • Bytt
  «Seige» brytere med mye støy
 • Bytt
  Ingen media/funksjonstaster
 • Bytt
  Ingen håndleddstøtte

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse