Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestTermisk pasta

Rett pasta gir deg enda kaldere PC

Vi har testet hele ni typer.

Introduksjon

For de som liker å presse maskinvaren sin til det ytterste, kan ofte noen få grader være avgjørende for suksess eller fiasko. Én av de mange små tingene du kan gjøre for å sørge for å kjøle komponentene mest mulig effektivt, er å bruke den riktige typen termisk pasta. I dag skal vi prøve å finne den som passer best til deg.

Er termisk pasta så viktig da?

Termisk pasta har som oppgave å gjøre varmeoverføringen mellom en varm komponent og dets kjøler så god som mulig. For omtrent fire år siden foretok vi en test av datidens mest populære termiske pastaer, og resultatene våres viste at det er et par grader å spare på riktig kjølepasta. Det er også store forskjeller i pris. Nå gjentar vi testen, og prøver ut både nykomlinger og noen klassikere i dette markedet.

Nesten all pasta er bedre enn ingen pasta

Det er flere andre andre kjøletriks som har større effekt på prosessortemperaturen, enn de få gradene du kan spare på å velge den optimale termiske pastaen. Tiltak som flere og mer effektive vifter, bedre kjølere og bytte av kabinett vil nok i mange tilfeller være mer utslagsgivende. Men å finne den rette kjølepastaen handler ganske enkelt om optimalisering. Alle monner drar, mange bekker små, og alt det der.

Bredt utvalg

Vi har i dag funnet frem hele ni ulike termiske pastaer som det selges mye av. Disse er varierer veldig i konsistens, materialer, mengde og ikke minst pris. Vi har tatt med noen klassiske pastaer som burde være godt kjent for de som er bevandret i den termiske pasta-verdenen, og noen nykomlinger som hevder å være det råeste av det rå. Vi tester:

  • Antec Formula 7
  • Arctic Alumina Ceramic
  • Arctic Cooler MX-2
  • Arctic Cooler MX-4
  • Arctic Silver 5
  • Cooler Master E1
  • Cooler Master V1
  • Gelid GC-Extreme
  • Noctua NT-H1

I tillegg til disse pastaene har vi også tatt med en vanlig type termisk tape, eller pad. Dette har vi gjort for å sammenligne med den type kjølemateriale som minnebrikker som regel får, og i noen tilfeller brikkesett og prosessorer. Altså er det totalt ti produkter som skal testes ut.

Som testbenk har vi brukt en middels kraftig stasjonær datamaskin, der helten er en Intel Core i7-2600K. Det er denne som produserer varmen for dagens test. Av kjøling benytter vi vannkjølingssettet Corsair H80, som skal avsløre hvilken av de termiske pastaene som er mest effektiv.

Bli med på neste side, for å ta en nærmere kikk på de utvalgte termiske pastaene som skal settes på prøve >>

Produkter og utstyr

Vi har valgt ut ni populære termiske pastaer som skal kjempe om heder og ære i kampens hete. På denne siden presenterer vi hver og en av pastaene, med innhold, konsistens, utseende og pris. Prisen vi legger til grunn er den laveste prisen vi finner på Hardware sin prisguide, uansett størrelsen på tuben.

Her sammenlignes konsistensen på alle pastaene.

Det første vi gjorde etter at vi pakket ut hver av pastaene var å sjekke konsistensen. Her varierte tykkelsen på pastaene veldig, fra ganske hard til nesten flytende. Konsistensen har mye å si for hvor lett stoffet er å påføre, og hvor lett det er å rense prosessoren etter bruk.

Etter en test av konsistensen, satte vi hver av pastaene på en ildprøve med testbenken vår. Vi leste av temperaturene på hver av kjernene i prosessoren og fant gjennomsnittet. Vi vet at flere av pastaene i testen vår ideelt sett skal kjøre i opptil flere hundre timer før de har "satt seg", men dette har vi jo selvsagt ikke tid til. Derfor har vi nøyd oss med å vente til temperaturen stabiliserte seg innenfor en tidsramme på 30 minutter med Prime95. Alle produktene er med andre ord testet på identisk vis.

Antec Formula 7.

Antec Formula 7

Antec Formula 7 Nano Diamond Thermal Compound, består blant annet av diamanter. Diamantpartiklene skal være 0,00000015 centimeter store, og tilby overlegen varmeoverføring. Diamanter er jo tross alt det mest varmeledende materialet i verden.

Den grå pastaen er veldig hard, den hardeste av alle pastaene vi tester i dag. Dette betyr at den kan være litt vrien å påføre dersom du er av typen som liker å smøre pastaen utover hele prosessoren. Prisen for en tube på 4 gram er 107 kroner.

Arctic Alumnia Ceramic.

Arctic Alumina Ceramic

Arctic Alumina Ceramic Premium Ceramic Thermal Compound er laget av Arctic Silver. I pastaen finner du små keramiske partikler av tre ulike størrelser og fasonger som skal maksimere varmeoverføringen. Polysyntetiske oljer skal være basen i pastaen, og ikke silikon, som produktet kan ligne på.

Den hvite massen til Alumina Ceramic er litt over middels i tykkelse i forhold til andre pastaer vi har testet i dag. Den er således ikke veldig enkel å smøre utover, men mye lettere enn Antec Formula 7. Prisen for 1,75 gram er 68 kroner.

Arctic Cooling MX-4.

Arctic Cooling MX-2 og MX-4

Arctic Cooling MX-2 og MX-4 Thermal Compound bruker begge mikro-karbon-partikler i massen sin. I følge Arctic sin egen markedsføring er begge pastaene veldig gode, med opptil 8 års holdbarhet, men MX-4 skal visstnok yte enda bedre enn MX-2.

Arctic MX-2 er litt lysere i fargen enn MX-4, men ellers oppfører de seg temmelig likt. De er middels flytende, som gjør at de ikke flyter for mye og samtidig ikke er vanskelige å smøre utover prosessoren. Prisen for 4 gram MX-2 er 30 kroner, 4 gram MX-4 koster 40 kroner.

Arctic Silver 5.

Arctic Silver 5

Arctic Silver 5 er en klassiker blant hardware-entusiaster. Den består av blant annet veldig rene sølvpartikler i tre ulike størrelser og fasonger for maksimal varmeoverføring. Hovedkomponenten i pastaen er et termisk ledende fyllstoff som også inneholder sinkoksid, aluminuimoksid og boron-nitrid.

Selv om innholdet til Arctic Silver 5 høres fancy ut, er det sluttresultatet som teller. Den mørkegrå massen, med et hint av brunt, er ikke like hard som Antec Formula 7, og litt lettere å smøre utover. Prisen for 3,5 gram er 59 kroner.

CM V1.

Cooler Master E1 og V1

Cooler Master E1 og V1 er to kjølepastaer fra et selskap vi som regel forbinder med kabinetter og tilbehør. De holder kortene tett til brystet hva innholdet til kjølepastaene deres angår. Det eneste vi får greie på er at V står for value, og E står for essential. Dermed er det naturlig å tro at E1 skal være bedre enn V1.

V1 er hvit i fargen, mens E1 er grå. Begge pastaene er veldig flytende. Det overrasket oss hvor flytende de var, noe som medførte en hel del søl. Dette gjør pastaen meget lett å smøre utover prosessoren. Ironisk nok er V1 nesten dobbelt så dyr som E1 i norske nettbutikker, med priser på henholdsvis 112 kroner og 65 kroner for 2,5 gram.

Noctura NT-H1.

Noctua NT-H1

Noctua NT-H1 har blitt en klassisk kjølepasta de siste årene, og vant den store kjølepasta-testen Hardware hadde for fire år siden. Noctua vil ikke fortelle hva stoffet inneholder, annet enn god blanding av mikropartikler, noe som selvsagt ikke sier stort.

Nuctua NT-H1 er grå i fargen, og konsistensen er litt over middels hard. Nuctua NT-H1 er ganske lik Arctic Silver 5 i konsistens, men er ikke like seig. Prisen for en tube på 3,5 gram er 69 kroner.

Gelid.

Gelid GC-Extreme

Gelid Soulutins GC-Extreme er en termisk pasta som har eksistert i mange år. Gelid sier ikke hva pastaen inneholder, men er veldig stolte av at det følger med en smøreskje som gjør det lett å smøre pastaen utover prosessoren. Gelid skilter også med å ha vunnet en hel rekke tester av termisk pasta på mange entusiast-sider på Internett, så her er forventningene våre selvsagt høye.

Gelid GC-Extreme er lysegrå og har en middels til hard konsistens. Den ligger på omtrent samme tykkelse som Noctua NT-H1 og Arctic Silver 5. De som liker å smøre ut kjølepastaen vil sikkert sette pris på smøreskjeen som følger med. Prisen for en tube på 3,5 gram er 119 kroner, som gjør den til dages dyreste pasta.

Bli med på siste side hvor vi avslører hvilken pasta som stikker av med seieren »

Resultater og konklusjon

Etter å ha testet oss igjennom ni ulike produkter som skal gjøre generell termisk pasta til skamme, kan vi trygt si at vi er blitt noen erfaringer rikere. Det er store forskjeller i konsistens på ulike termiske pastaer, og hva enn du gjør burde du sky bruk av termisk pad som pesten.

Resultatene våre gjør det hele klinkende klart. Det er ganske liten forskjell på de beste termiske pastaene under normal bruk. Men Gelid GC-Extreme er litt bedre enn alle de andre, med Noctua NT-H1 og Cooler Master E1 hakk i hæl. Vi brukte en ganske god prosessorkjøler i dette forsøket, og det kan jo godt tenkes at du vil få større sprik i resultatene med en dårligere kjøler, eller med høyere temperatur på prosessoren grunnet overklokking.

Når vi skal dømme pastaene på brukervennlighet, det vil si hvor lette de er å påføre og fjerne, synes vi Cooler Master E1 gjør den beste jobben. Her blir prosessoren 0,25 grader varmere enn med vinner-pastaen, men Cooler Master E1 er ekstremt enkel å påføre. Det er best å være litt forsiktig når du trykker på tuben, for det kan fort komme mer pasta enn du hadde håpet på.

Hvis prisen er avgjørende

Dersom du bruker en tube med kjølepasta i uken, kan det være greit å tenke litt på hva slikt koster. Vi har sjekket prisen på den billigste tuben med hver av kjølepastaene vi har testet i dag. Du sparer nok fort litt penger på å kjøpe kjølepastaene i større tuber, men det har vi ikke tatt hensyn til her.

Her ser vi at Arctic Cooler gir mest kjølepasta for pengene. Arctic Cooler MX-4, som visstnok skal være den beste av de to, overbeviste oss ikke helt med temperaturene vi registrerte.Men Arctic Cooler MX-2 gjorde prosessoren kun 0,75 grader varmere enn vinneren av testen.

Den kjøligste, den enkleste og den billigste

Det er Gelid GC-Extreme som går av med seieren i denne testen. Det viktigste for en termisk pasta er jo selvsagt hvilken temperatur prosessoren din får. Deretter vil vi gjerne trekke frem Cooler Master E1 som er ekstremt enkel å påføre, og ikke mye dårligere enn vinneren. Helt til slutt vil vi også anbefale Arctic Cooler MX-2, som gir mest kjølepasta for pengene.

Hvilken termisk pasta foretrekker du?

I denne testen har vi selvsagt ikke klart å ta med alle termiske pastaer på markedet. Derfor må du gjerne tipse oss om kjølepastaer som du synes er enda bedre enn de vi har testet i dag.

Har du ellers kommentarer til testen eller produktene vi har prøvd? Del med resten av oss i kommentarfeltet nedenfor!

Det finnes et materiale som er langt bedre enn termisk pasta:
Her har vi flytende metall på prosessoren »

Vil du gjøre prosessoren virkelig kald?
Se hvordan vi kjøte PC-en med vann rett fra springen »

Mer om
annonse