SamletestTermisk pasta

Rett pasta gir deg enda kaldere PC

Vi har testet hele ni typer.

Introduksjon

For de som liker å presse maskinvaren sin til det ytterste, kan ofte noen få grader være avgjørende for suksess eller fiasko. Én av de mange små tingene du kan gjøre for å sørge for å kjøle komponentene mest mulig effektivt, er å bruke den riktige typen termisk pasta. I dag skal vi prøve å finne den som passer best til deg.

Er termisk pasta så viktig da?

Termisk pasta har som oppgave å gjøre varmeoverføringen mellom en varm komponent og dets kjøler så god som mulig. For omtrent fire år siden foretok vi en test av datidens mest populære termiske pastaer, og resultatene våres viste at det er et par grader å spare på riktig kjølepasta. Det er også store forskjeller i pris. Nå gjentar vi testen, og prøver ut både nykomlinger og noen klassikere i dette markedet.

Nesten all pasta er bedre enn ingen pasta

Det er flere andre andre kjøletriks som har større effekt på prosessortemperaturen, enn de få gradene du kan spare på å velge den optimale termiske pastaen. Tiltak som flere og mer effektive vifter, bedre kjølere og bytte av kabinett vil nok i mange tilfeller være mer utslagsgivende. Men å finne den rette kjølepastaen handler ganske enkelt om optimalisering. Alle monner drar, mange bekker små, og alt det der.

Bredt utvalg

Vi har i dag funnet frem hele ni ulike termiske pastaer som det selges mye av. Disse er varierer veldig i konsistens, materialer, mengde og ikke minst pris. Vi har tatt med noen klassiske pastaer som burde være godt kjent for de som er bevandret i den termiske pasta-verdenen, og noen nykomlinger som hevder å være det råeste av det rå. Vi tester:

  • Antec Formula 7
  • Arctic Alumina Ceramic
  • Arctic Cooler MX-2
  • Arctic Cooler MX-4
  • Arctic Silver 5
  • Cooler Master E1
  • Cooler Master V1
  • Gelid GC-Extreme
  • Noctua NT-H1

I tillegg til disse pastaene har vi også tatt med en vanlig type termisk tape, eller pad. Dette har vi gjort for å sammenligne med den type kjølemateriale som minnebrikker som regel får, og i noen tilfeller brikkesett og prosessorer. Altså er det totalt ti produkter som skal testes ut.

Som testbenk har vi brukt en middels kraftig stasjonær datamaskin, der helten er en Intel Core i7-2600K. Det er denne som produserer varmen for dagens test. Av kjøling benytter vi vannkjølingssettet Corsair H80, som skal avsløre hvilken av de termiske pastaene som er mest effektiv.

Bli med på neste side, for å ta en nærmere kikk på de utvalgte termiske pastaene som skal settes på prøve >>