Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestDe beste turskøytene 2023

Stor test av turskøyter: Disse gjør idyllen på isen komplett

Hvilken turskøyte er best?

Ole Henrik Johansen, Tek.no
mer

Oppdatert februrar 2023 med modellen Lundhags T-Skate turskøyte inkludert binding.

Selv om det er kaldt ute og strømprisen er hissigere enn normalt, har stadig flere klart å sklitakle dørstokkmilen og kommet seg ut i skog og mark. Hengekøyer er blitt skogens hårpynt, padleturer er like vanlig som sykkelturer, og «alle» skal ut på isen med turskøyter.

Turskøyter har vært med oss i en årrekke. Friluftsfolk sverger til dem, men det er først i senere år at fenomenet også er blitt allemannseie. Og det er ikke rart, for det er ren balsam for sjelen å gå over islagte, speilblanke vann, hvor du hører en blanding av vind og den velkjente «raslelyden» av skøytestålet som sklir over isen.

Selv ikke da isen skar mellom beina på den ene testjournalisten, og den andre lo så kroppen ristet fordi kollegaen fikk rakettmotor i retning «langt vekk fra skåret», var idyllen og euforien mulig å briste.

Men hvilke skøyter skal man kjøpe, og er noen av dem bedre enn andre?

Vi hentet inn et utvalg turskøyter, samt ulike bindinger for å finne svarene.

Vår innledende tanke var å lage en samletest med de ulike skøytene. Men etter timer, dager og uker på isen innså vi at forskjellene egentlig handler mer om hva du ønsker bruke skøytene til enn kvaliteten. Derfor er denne testen like mye en guide som en samletest.

Disse skøytene er med:

Zandstra NISIsvidda FlexLundhags T-Skate med BC-bindingZandstra Delta med BC-bindingFreeWind turskøyterFreewind Turskøyter Med Binding
annonsePris2 195,-2 173,-1 624,-2 289,-999,-1 439,-
BindingsystemRottefella, inkl NIS og SalomonRottefella og SalomonRottefella og SalomonRottefella og SalomonRottefella og SalomonRottefella, Salomon og «Snowboard-binding» for sko
Skøytelengden til testskøyten oppgitt49,5 cm54 cm50 cm48,7 cm46 cm46 cm
Vekt367 g421 g651 g inkludert bindingene370 g334 g657 g
Bredde på «skøyteplattform»4,2 cm5 cm4,2 cm4,2 cm4,8 cm4,8 cm
Høyde fra isen (ca)4,25 cm3,6 cm3,8 cm4,3 cm3,9 cm3,9 cm
Tilgjengelige skøytelengder40, 43, 45, 48 cm45, 50, 55 cm40, 45, 50, 55 cm40, 43, 45, 48 cm46 cm46 cm (passer til skostr 38 - 45)

Skøytene kan monteres med ulike bindinger. Noen bindinger passer til fjellskisko, som vi i denne testens tilfelle fikk låne fra henholdsvis Fjellsport og XXL. Andre passer til langrennskisko, og noen igjen kan du stroppe rundt fjellskoene dine.

Prismessig spenner de seg fra rundt 1700 kroner og opp mot cirka 3000 kroner. Og da kommer støvler og annet utstyr i tillegg.

Turskøyter kommer i flere former og farger.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Slik testet vi:

Disse løsningene kan du velge mellom

Sikkerheten kommer alltid først - husk dette før du går på isen

Testen kort oppsummert:

9
Zanstra N.I.S
Bytt
8.5
Isvidda Flex
Bytt
8
Lundhags T-Skate
Bytt
8
Zanstra Blade
Bytt
7.5
Freewind turskøyte
Bytt
7
Freewind turskøyte m/binding
Bytt

Best i test: Zandstra NIS

Dette er skøyten vi liker best i denne testen. De koster en del, men den har til gjengjeld de enkleste bindingsløsningene av alle inkludert.

Det er den eneste skøyten hvor du kan bruke Rottefella sitt NIS-system, hvor du klipser på langrennsbindinger. I tillegg har du også et eget spor hvor du kan legge inn en skive med gjenger på for å heller skru på BC-bindinger.

Dette gir deg stor frihet til å ganske raskt «sko» om disse skøytene utifra hva du skal bruke dem til. Er du en av mange som vil trene på skøyter, men også ha de med på tur i fjellheimen? Da får du i både pose og sekk med denne modellen.

Prismessig er skøytene blant de dyrere løsningene, alle de gode justeringsmulighetene veier godt opp for dette.

Zandstra N.I.S. med binding
9
Imponerende
Best i test

Zandstra N.I.S. med binding

9
Imponerende
sitatDen mest allsidige løsningen som gir flest valgmuligheter

Fordeler

 • +
  Støtte for NIS-system
 • +
  Meget god og robust skøyte
 • +
  Gode justeringsmuligheter også utenom NIS-systemet
 • +
  Kommer i flere skøytelengder

Ting å tenke på

 • Litt stivere i pris enn de andre

Mye for pengene: Isvidda Flex

Dette er en god og solid pakke hvor du får et par skøyter som egner seg godt til BC-bindinger. Prisen er heller ikke avskrekkende, og du får skøyter pluss Rottefella-bindinger til under et par tusenlapper.

Skøyten har testenes bredeste «plattform» til å feste bindingene, samt at de løfter deg minst mulig over isen. Denne kombinasjonen gir deg en stødig og fint opplevelse og du risikerer mindre «overtråkk» om du er fersk på skøyter.

Dette var testens lengste av de modellene vi fikk tilsendt, og lengden gir god retningsstabilitet, men noe mindre rapphet om du vil svinge rasket.

Isvidda Flex
8.5
Meget bra
Godt kjøp

Isvidda Flex

8.5
Meget bra
sitatEn billig pakke inkludert binding som holder god kvalitet

Fordeler

 • +
  Hyggelig priset med binding
 • +
  God kvalitet
 • +
  Lav høyde til isen
 • +
  Kommer i flere skøytelengder

Ting å tenke på

 • Ingen NIS-binding

Anbefalt: Lundhags T-Skate m/BC-binding

En skøyte som også er et trygt og godt valg er denne modellen fra Lundhags. Her får du en fin pakke med skøyte og BC-binding i skrivende stund til under to tusen kroner – som er en robust og fin løsning for deg som vil gå lange turer med stabile skøyter.

Du får denne skøyten i en rekke lengder, men du har ikke fullt så mange justeringsmuligheter som for eksempel på testvinneren. Du har to ulike posisjoner å velge mellom på selve bindingen, der du kan forflytte bindingen noen få centimeter bakover. I alle fall våre testeksemplarer levertes med bindingen montert lengt mulig frem, slik at støvelen står omtrent midt på skøyten.

Den ene turen vi var ute hadde det lagt seg litt frost på isen. Da lager disse skøytene en litt spesiell lyd. Ikke noe sjenerende eller noe sånt, bare litt uvant sammenlignet med resten av modellene i testen.

Alt i alt en ryddig og fint pakke vi uten problemer vil anbefale deg.

Lundhags T-Skate NNN BC
8
Meget bra
Anbefalt

Lundhags T-Skate NNN BC

8
Meget bra
sitatLundhags er en gjennomført og robust turskøyte

Fordeler

 • +
  God og robust turskøyte
 • +
  Greit priset inkludert binding
 • +
  Kommer i flere lengder

Ting å tenke på

 • Mindre justeringsmuligheter enn den beste i testen
 • Ingen NIS-bindinger

Anbefalt: Zandstra Delta

Disse ligner mye på Zandstra NIS-modellen, men har ikke de samme muligheten til å bruke bindinger du klipser på (NIS-system). Men skøyten har det som kalles Delta Fit All, et system som likevel gir god fleksibilitet når du skal feste bindinger til skøyten.

Likevel er det en robust og god skøyte som passer godt sammen med BC-bindinger for deg som vil ta lengre turer på isen, hvor kombinasjonen gir deg en solid og stødig løsning som innbyr til lengre turer med god komfort.

Prismessig legger disse skøytene seg noe høyere enn for eksempel Isvidda og Freewind.

Zandstra Blade with Bindings
8
Meget bra
Anbefalt

Zandstra Blade with Bindings

8
Meget bra
sitatEn solid turskøyte som har gode justeringsmuligheter

Fordeler

 • +
  Meget god og robust skøyte
 • +
  Fleksibelt system for å skru fast bindinger
 • +
  Kommer i flere skøytelengder

Ting å tenke på

 • Koster noe mer
 • Ingen NIS-binding

Anbefalt: FreeWind

Vi har fått inn to ulike typer skøyter fra FreeWind. Den ene kommer med bindinger til vanlige sko, mens den andre krever at du fester bindinger fra Rottefella eller Salomon, lik de øvrige skøytene i testen.

Turskøytene for vanlige sko er en god og velfungerende turskøyte hvor du slipper ganske rimelig unna ettersom det ikke kreves en ekstra skisko for å gå på skøyter. Bindingene er enkle å justere, og samtidig enklere å spenne på seg. Denne skøyten kommer også med mulighet for å feste på vanlige skibindinger.

Den andre turskøyten, som krever skibindinger, er en god skøyte som har noen færre justeringsmuligheter enn for eksempel Zandstra NIS, men støtter likevel de vanligste mulighetene som for eksempel tradisjonelle BC-bindinger.

Freewind er testens billigste, men etter vår mening slettes ikke noe dårlig valg om du vil ha en rimeligere innstegsbillett til turskøyter.

Freewind Turskøyter Med Binding
7
Bra

Freewind Turskøyter Med Binding

7
Bra
sitatTurskøyte med mulighet for å feste på vanlige sko

Fordeler

 • +
  Kurante bindinger til å feste rett på skoene
 • +
  Rimelige
 • +
  God kvalitet
 • +
  Kan både brukes til skofeste, og skibinding

Ting å tenke på

 • Kommer kun i én lengde
 • Ingen NIS-binding
FreeWind turskøyter
7.5
Bra

FreeWind turskøyter

7.5
Bra
sitatBillig inngangsbillett til turskøyter

Fordeler

 • +
  Rimelige
 • +
  God kvalitet

Ting å tenke på

 • Kommer kun i én lengde
 • Ingen NIS-binding

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Zandstra N.I.S. med binding
Zandstra N.I.S. med binding
8.5 / 10Isvidda Flex
Isvidda Flex
8 / 10Lundhags T-Skate NNN BC
Lundhags T-Skate NNN BC
8 / 10Zandstra Blade with Bindings
Zandstra Blade with Bindings
7 / 10Freewind Turskøyter Med Binding
Freewind Turskøyter Med Binding
7.5 / 10FreeWind turskøyter
FreeWind turskøyter
annonse