Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBillige fiskesett for ferskvann

10 billige fiskesett for ferskvann

Noen er langt bedre enn andre.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er ferietid og sola steker. Vannet lokker og det gjør de typiske sommeraktivitetene også. Klassikeren er at noen i bilen får én lys idé; fisketur!

Men har vi utstyret med?

Her har vi samletestet ti av de vanligste stang- og snellekombinasjonene fra norske butikker og bensinstasjoner. Vi har valgt kombinasjoner for lettere fiske som ørret og abbor. Disse får du kjøpt ferdig som pakker med påspolet sene.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Enorme forskjeller

Fiskeutstyr trenger ikke å koste all verdens. På sitt billigste selges det typisk som stang og fiskesnelle med ferdig påspolet snøre, og prisene starter fra rett over 300 kroner. I disse aller rimeligste prisklassene kan det være veldig stor forskjell på kvaliteten. Og selv om det er billig er det viktig at både turopplevelsen er god, og at settet ikke er til «engangsbruk».

Det risikerer både å bli én dyr gang, og veldig mye unødvendig søppel. I denne testen har vi sett enorm forskjell fra dårligste til beste kvalitet. Der de beste settene bokser langt over sin vektklasse, mens de dårligste etter vår mening heller burde bli igjen i butikken.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Disse settene er valgt

Pakkene vi har tatt inn har omlag den samme maksimale kastevekten, rundt 25 til 35 gram. Lengden varierer noe, men også her ligger de fleste stengene rundt 6 til 8 fot.

Det betyr at dette er stenger som egner seg godt for litt lettere fiske, som for eksempel ferskvannsfiske etter abbor og ørret. Du kan jo alltids bruke dette i sjøen også, men siden kastevekten er såpass lav, så bør du styre unna de store fiskene med disse.

De fleste av pakkene kommer med snelle med sene ferdig lagt på. Tykkelsen varierer litt, fra 0,20 til 0,30 mm. Og med unntak av et sett, er alle med tradisjonell monofilament. Det betyr at bruddstyrken matcher fisketypene vi nevnte ovenfor. Men klart, skulle du få på en rugg av en ørret på 0,20 mm sene, så gjelder det å være forsiktig med å ha bremsen altfor hardt strammet.

Prismessig ligger disse settene mellom 400 og 700 kroner, og som vi har vært inne på tidligere så er dette ferdige pakker du kan finne de fleste steder rundt om i landet.

---
---
Abu Garcia Cardinal Perfect, fiskesettSølvkroken Safir Allround fiskesett, 7"Norsjø Fiskesett 210 cm Expert haspelNorsjø Fiskesett 210 cm AllroundBiltema 40-491 Fiskesett Karbonfiber 210 cmHaspelsett Water Queen, 240 cm fiskesettKinetic Vildmark Combo Haspelsett 7' 5-25 gAbu Garcia Start 6,6 fiskesettAbu Garcia Perch/Zander 6 fiskesettDaiwa Sensor Spin Combo 6", fiskesett
annonsePris599699--429649336289369-
Vekt stang233g151g144g149g120g158g149g125g120g127g
Lengde stang8"/240cm7"/210cm7"/210cm7"/210cm7"/210cm8"/240cm7"/210cm6,6"/198cm6"/180cm6"/180cm
Antall deler3332223222
FutteralByttKrysse avByttByttKrysse avByttByttByttByttBytt
KrokfesteByttByttKrysse avByttByttKrysse avByttByttByttBytt
HåndtakKorkFoamKorkFoamFoamFoamFoamFoamKorkFoam
----------
Vekt snelle m. snøre295g230g250g254g276g294g252g262g265g247g
SpolematerialeAluminiumPlastAluminiumPlastAluminiumAluminiumPlastPlastAluminiumPlast
Antall kulelager2141351121
BremseBakForanForanForanForanForanForanBakForanForan
Umiddelbar baklåsByttByttKrysse avByttByttKrysse avByttByttByttBytt
----------
SnøretypeMono nylonMono nylonMultifilamentMono nylonMono nylonMono nylonMono nylonMono nylonMono nylonMono nylon
Snøredimensjon0,20mm0,25mm0,14mm0,30mm0,25mm-0,25mm0,30mm0,25mm0,30mm
Pris ved testing599 kr699 kr525 kr (tilbud, norm 699)337 kr (tilbud, norm 450)429 kr599 kr350 kr399 kr-345 kr

Best: Kayoba Water Queen (Jula)

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Settet fra Jula har et langt og kronglete navn, men det er det eneste som er kronglete med det. Her er det gode kvalitetsinntrykk hele veien. Stangen har riktignok ikke korkhåndtak, men den er delt med polstring nederst og over snellefestet, med et parti bar karbon mellom. Det er en trendy design mange dyrere stenger har, og få av testsettene kjører.

Det er krokhempe nede ved klingen, og ved første øyekast liker vi veldig godt at bruksinstruksjoner er med. Vante fiskere kan dette fra før, men i denne prisklassen er det nok mange som prøver seg for første gang.

Vi liker også snellen i dette settet meget godt. Den har spole i varig aluminium og den har svært jevn og lett gange, muligens på grunn av sine fem kulelagre – et uvanlig høyt antall i denne prisklassen.

I praktisk bruk kaster vi langt med dette settet. Stangen er stiv et stykke opp, men med god snert i enden. Dermed kan vi ta i ganske godt og pælme sluken godt av sted. Samtidig får vi god følelse med napp og eventuell fisk i andre enden av snøret.

Dette er rett og slett et helt ålreit utstyr som fint kan stå ved siden av mange som koster det dobbelte uten å være «det kjipe» alternativet.

Kayoba Haspelsett Water Queen 240cm Fiskesett
9
Imponerende
Best i test

Kayoba Haspelsett Water Queen 240cm Fiskesett

9
Imponerende
sitatJula-settet leverer kvalitet fra langt over sin prisklasse.

Fordeler

 • +
  Stang gir god kastelengde
 • +
  Krokhempe
 • +
  Snelle gjør godt kvalitetsinntrykk
 • +
  Jevn og god brems
 • +
  Instrukser på esken
 • +
  Umiddelbar baklås

Ting å tenke på

 • Stang kunne vært tredelt
 • Litt billige materialer i stang

Beste kjøp: Biltema fiskesett 210 cm

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Biltema-settet ble en liten joker i testen. Det ser ikke så flott ut ved første øyekast, men det har mange fordeler. Noe av det som «trekker ned» er designet på stangposen settet leveres i, helt til vi tar med i betraktningen at her får du faktisk en stangpose. Og ikke bare det; den er stor nok til å romme snellen montert på stangen også. Så her trekker du bare over futteralet etter å ha (skyllet og) tørket utstyret, så er du klar til neste gang.

Dette er også det andre settet i testen som har stangdesign med oppdelt håndtak, slik det har blitt vanlig i mer påkostede fiskestenger de siste årene. Stangen er langt fra den tykkeste i testen, men den fremstår likevel ganske stiv. Likevel får vi helt ok kastelengder med ekvipasjen.

At snellen har aluminiumsspole setter vi stor pris på, men et lite nedsig er at vi synes det er litt lite fiskesnøre påspolt snellen. Det er tilstrekkelig, men heller ikke mer, og det er noen millimeter «ledig» på spolen. Når det blir for lite snøre på en fiskesnelle kan det begrense kastelengden. Snellen oppleves for øvrig også som litt i største laget for en såpass «lett» fiskestang.

Dette settet er lett å sveive og gir i likhet med vinneren av testen god følelse med det som er i enden av snøret, være seg sluk, dupp eller fisk.

Designmessig vinner ikke Biltema-settet noen skjønnhetskonkurranser, og vi stusser litt over valget av snellestørrelse. Men i praksis likte vi dette settet langt bedre en førsteinntrykket ved utpakking skulle tilsi.

Biltema 40-491 Fiskesett Karbonfiber 210 cm
8
Meget bra
Godt kjøp

Biltema 40-491 Fiskesett Karbonfiber 210 cm

8
Meget bra
sitatFisketuren blir bra med en meget god stang og en helt ok snelle.

Fordeler

 • +
  Blant testens letteste stenger
 • +
  Finfin å kaste med
 • +
  Helt ok snelle å sveive og kjøre fisk med
 • +
  Aluspole er holdbart
 • +
  Pent designet stang
 • +
  Futteral som dekker stang og snelle er med

Ting å tenke på

 • Litt stor snellestørrelse for stangen
 • Litt sparsom mengde snøre påspolet
 • Ikke korkgrep

3. Abu Garcia Perch/Zander 6'

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Abus smekreste sett er dette vesle Abbor-settet, og det gjør det meste riktig for en stang og snelle-kombo som skal brukes i ferskvann. Stangen her er seks fot lang, og gir både gode kast og god følelse med enden av snøret.

Dette er en av de mest kompakte pakkene i testen, og egner seg fint for énhåndsbruk, for eksempel ved forsiktige kast rundt og under treklynger langs små tjern og vann.

Stangen har håndtak i kork der fremre del er del av snellefestet og skrus over snellen for å holde den på plass. Konstruksjonen virker forholdsvis solid og god.

Snellen fremstår som helt ålreit og har bremsen montert foran. Det er litt slarkete baklås på den, så den ikke umiddelbart stopper opp ved belastning bakover. Det er en liten ulempe når du skal rykke til litt når fisken biter.

Men ellers er dette et ærlig og ålreit sett som gjør akkurat den jobben vi er ute etter når både abbor og små til mellomstore ørrett skal ende på middagsbordet.

Her er det forøvrig både gode fiskeinstruksjoner på baksiden av pakken, og slukfeste på stangen.

8
Meget bra
Anbefalt

Abu Garcia Perch/Zander 6 fiskesett

8
Meget bra
sitatFlott snelle og god stang fra klassisk kvalitetsleverandør.

Fordeler

 • +
  Av de bedre snellene i testen
 • +
  Flott stang med korkgrep
 • +
  Snellespole i aluminium
 • +
  Kaster nokså langt til å være kort
 • +
  Gode fiskeinstruksjoner på baksiden
 • +
  Lett totalpakke

Ting å tenke på

 • Baklåsen på snella er ikke umiddelbar
 • Litt kort for tohåndsbruk

4. Daiwa Sensor Spin Combo

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Førsteinntrykket av snellen dro Daiwa-pakken langt ned. Her er det emaljert plastikk hele veien – også i spolen. Og det hele ser ganske «kindereggkvalitet» ut. Her er det også kun ett kulelager i snellen.

Men stangen er stilig med karbonfiberlook og farger. Her er det myk og god aksjon i hele stangen. Ellers er det vanlig skumhåndtak og et nokså basic snellefeste, slik flertallet av de testede stengene har.

Selv om den ga et svært «billig» inntrykk overrasket Daiwa-pakken litt.

Daiwa-stangen endte opp med å bli en av de vi foretrakk. Den er lett og god å kaste med, og sluken drar langt av gårde selv om senen som er valgt er litt tykkere enn vi hadde forventet med oppgitt slukvekt for stangen ned i 5 gram.

At det kun er ett kulelager i snellen gjør den likevel ikke dårlig å sveive med. I hvert fall ikke på de første fisketurene. Derfor føles dette som et ålreit sett å fiske med, til tross for at det nokså dårlige førsteinntrykket.

Det er vanskelig å anslå kvalitet over tid, men man danner seg unektelig et inntrykk ved å se på produktene. Og for Daiwa-settet havner det inntrykket vesentlig bak de tre pallplasseringene i testen. Like fullt er det et utmerket sett å fiske med så lenge alt er i orden, så om det tas godt vare på kan det være et ålreit alternativ.

7.5
Bra

Daiwa Sensor Spin Combo 6", fiskesett

7.5
Bra
sitatFlott fiskefølelse med utmerket stang, men bare grei nok snelle.

Fordeler

 • +
  Fin å fiske med
 • +
  Kaster nokså langt
 • +
  Snelle er grei å sveive inn med
 • +
  Sprek design på fiskestangen
 • +
  God aksjon og lange kast

Ting å tenke på

 • Ekstremt plastete snelle
 • Ikke alu i snellespole
 • Ganske grov sene med tanke på slukvekt fra 5g

5. Kinetic Vildmark 7' 5–25 (Clas Ohlson)

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Stangsettet fra Clas Ohlson både føles og er billig. Her det plast fra innerst til ytterst på snellen, kun ett kulelager og en slarkete frontbrems. Stangen er tredelt, som er et utmerket utgangspunkt, men også den føles billig når det kommer til resten.

Responsen i stangen er litt nummen sammenlignet med de beste, og du får ikke den samme gode følelsen som flere av de bedre pakkene gir deg.

Snellen er ganske storvokst, men er overraskende lett og enkel å bruke. Selv med litt tyngre sluker på så er det enkelt å sveive inn, og når vi har på fisk virker også bremsen helt kurant.

Så i denne pakken stikker snellen seg ut som det mest positive, mens stangen faller litt igjennom sammenlignet med de beste i testen.

Kinetic Vildmark Combo Haspelsett 7' 5-25 g
7.5
Bra

Kinetic Vildmark Combo Haspelsett 7' 5-25 g

7.5
Bra
sitatGreit nok sett til grei nok pris.

Fordeler

 • +
  Tredelt stang er lett og fin å gå med i skogen
 • +
  Fin å kaste med
 • +
  Snelle fungerer godt, tross billigfølelse

Ting å tenke på

 • Føles svært billig
 • Snellespole i plast

6. Norsjø Expert Haspel 210cm (Europris)

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Den mest påkostede stangen fra Norsjø og Europris ga oss det aller beste førsteinntrykket, men sviktet litt da det gjaldt. For her er det et utstyr som overbeviser designmessig.

Alt ser riktig ut, med en passe slank tredelt stang. Her er det kork i håndtaket og et enkelt og solid snellefeste. Og snellen er laget i pen, matt plast uten den lite flatterende «emaljen» mange av leverandørene har valgt. Det er hele fem kulelager i snellen, som for sikkerhets skyld også har aluminiumsspole og tynt multifilamentsnøre. Bare snøret alene kan ganske ofte koste flesk.

«Ut av esken» ser alt ut til å være gjort så riktig som mulig, og vi hadde denne som favoritt til å vinne – frem til vi faktisk fisket med den, og måtte moderere inntrykket.

Her er testens tregeste snelle. Til tross for alle sine kulelager føles det nærmest som om snellen motarbeider innsveiving. Hvis vi jaktet på en ergometersykkel for venstrehånden var jo dette ganske utmerket, men til fiske er det leit å miste følelsen med enden av snøret.

Men det er egentlig kun på sveivingen den svikter, selv om det er viktig nok. Det syltynne og sterke snøret gjør at vi kaster svært langt, selv med lave slukvekter. Og stangen er helt utmerket.

Med en prislapp som også ligger omtrent midt i hopen er dette et sett som nokså enkelt kunne kuppet hele testen. Men når det er vanskelig å vite om man har satt seg fast, fått fisk eller bare sveiver på en tom krok forsvinner en del av kosen.

7
Bra

Norsjø Fiskesett 210 cm Expert haspel

7
Bra
sitatTidenes førsteinntrykk senkes av en snelle som er altfor treg å sveive med.

Fordeler

 • +
  Snelle fremstår som god kvalitet
 • +
  Eneste med multifilament
 • +
  Svært langtkastende
 • +
  Finfin kvalitetsstang
 • +
  Tredelt stang er fint ved forflytning i kratt
 • +
  Krokfeste på stangen

Ting å tenke på

 • Treg snelle svekker følelse med fisk og agn mye

7. Abu Garcia Cardinal Perfect 8

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Neste stang på stigen kommer fra Abu Garcia, og faller litt mellom to stoler for oss. Snellen som følger med er ikke spesielt god å sveive med, og virker langt billigere og mindre raffinert enn den som følger med pakken fra selskapet som pryder pallen.

Samtidig er stangen ganske så storvokst av seg, og minner mer om en ganske robust sjøstang som burde holdt dobbelt så mye kastevekt. Men det har den altså ikke. Så den er litt unødvendig stor og klumpete etter vår mening.

Når det er sagt så er dette en god stang å kaste med. Og den har en god balanse som gjør at du får god presisjon. Samtidig er det kork i håndtaket som gir deg et godt grep uansett forhold.

Stangen er dessuten tredelt, slik at den er kurant å få med seg når du skal ha med stanga i sekken på tur.

Med en litt bedre snelle og et nettere ytre, hadde også denne stangen vært med på å krangle om podiumplasseringene.

Abu Garcia Cardinal Perfect, fiskesett
7
Bra

Abu Garcia Cardinal Perfect, fiskesett

7
Bra
sitatEn ålreit pakke med litt under middels snelle rettet mer mot saltvann enn mot ferskvann.

Fordeler

 • +
  Tredelt stang er praktisk
 • +
  Pent utført stang med korkegrep
 • +
  Aluminiumsspole på snellen
 • +
  Grei kvalitet snellefeste
 • +
  Fin "Ikea-instruksjon" for fisking bakpå

Ting å tenke på

 • Voldsomt kraftig stang
 • Dårlig brems på snelle
 • Låser ikke umiddelbart bakover

8. Sølvkroken Safir Allround

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Sølvkroken var leverandøren vi egentlig forventet ganske mye av. Gjennom mange år har merket vært store på sluk og tilbehør, men også på nettopp fiskesett, enten man har frekventert sportsbutikk eller bensinstasjon.

Men Sølvkroken Safir-settet er både ett av testens dyreste, og temmelig middels på opplevd kvalitet. For også her er hele snellen i plast, og den lager en del sjenerende lyd under helt vanlig gange. Noe av «greia» med å fiske i et stille vann er jo nettopp stillheten.

Som i flere pakker er det stangen som trekker opp, men snellen som trekker ned. Og både en bråkete ujevn brems og en fislete raklete sveiv gjør opplevelsen dårligere.

Selve stangen leverer myk helaksjon og kaster presist og fint. Men snellefestet er også av de enkleste med veikest utseende i testen og her er hverken krokholder eller korkehåndtak.

I praksis fungerer dette helt greit, men uten å overbevise nevneverdig på noen punkter gir den oss ikke rom for storskryt. Spesielt ikke når vi tar med at prisen er blant de høyeste i testen.

6.5
Helt greit

Sølvkroken Safir Allround fiskesett, 7"

6.5
Helt greit
sitatEt helt greit fiskesett i plast som burde kostet litt mindre.

Fordeler

 • +
  Tredelt fiskestang
 • +
  Lettvekter på totalen (drøyt 400g)
 • +
  Lett å kaste presist med
 • +
  Stangfutteral følger med

Ting å tenke på

 • Snelle føles billig
 • Plastspole er lite varig
 • Kaster ikke så langt
 • Dårlig følelse med agnet
 • Testens dyreste føles ganske billig

9. Norsjø Allround 210 cm (Europris)

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Nest sist finner vi denne kombinasjonen fra Norsjø. Og grunnen til det er at den mangler mye av de kvalitetene som den andre Norsjø-stangen har. Deriblant en god følelse i stangen når du fisker.

Stangen har et helt kurant grep, og snellefestet er også helt innafor, men den blir likevel litt nummen i følelsen når du fisker med lettere spinnere og sluker. Det er med andre ord ikke lett å kjenne når mindre fisk er på hugget, eller om er i ferd med å sette deg i bunnen.

Snellen er heller ikke blant de beste hva gjelder byggekvalitet. Her er det plast i spolen og den har en del dødgang før den går i baklås. Men i bruk er den likevel grei nok å sveive med, og du kaster helt kurante lengder.

Alt i alt er dette en helt brukbar stangpakke, men vi savner mer kvalitet og følelse på stangen, samtidig som snellen virker i billigste laget selv om den er kurant å sveive med.

5
Middelmådig

Norsjø Fiskesett 210 cm Allround

5
Middelmådig
sitatBilligfølelsen tar litt overhånd med det enkleste Europris-settet.

Fordeler

 • +
  Svært lav pris
 • +
  Fungerer greit nok

Ting å tenke på

 • Billige materialer
 • Under middels brems og fiskefølelse på snellen

10. Abu Garcia Start 6,6'

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Siden Abu Garcia er en stor aktør, har de flere sett hos flere av Norges største kjeder og varehus. Start-settet selges hos kjeden som også har testvinneren, Jula.

Men for en kontrast, både mot testvinneren og mot Abus egen besteplassering på pallen.

Her er snellen tvers gjennom i plast, og den fremstår som skikkelig usolid. Vår snelle laget en liten skrapelyd med plast mot plast når vi sveivet inn. Det kan være en defekt med akkurat det testede settet, men kvalitetsinntrykket her er likevel ikke all verden. Heller ikke av bremsen som lager svært høylytt og «hul» tikkelyd når spolen slurer.

En kort, stiv stang som ikke kaster fryktelig langt trekker ikke opp inntrykket, slik stengene gjør for flere av de andre pakkene i testen.

For et sett som tross alt heter «Start» er det finfint med instrukser bakpå esken. Og mange vil nok si at til 4–5 hundrelapper er dette ganske ok saker for junior. Men etter vår mening kan du få så mye bedre for pengene. I den øvre enden av testskalaen vil minstemann ha et fiskesett som kan vare noen år, og det vil være godt nok for hvem som helst.

Her er det rett og slett spart for mye penger.

3.5
Dårlig

Abu Garcia Start 6,6 fiskesett

3.5
Dårlig
sitatDette settet hadde vi latt stå igjen i butikken.

Fordeler

 • +
  Veldig "passelig" allround-lengde (198 cm)
 • +
  Pent integrert snellefeste i håndtak
 • +
  Fiskeinstruksjoner bakpå

Ting å tenke på

 • Testens desidert kjipeste snelle
 • Stiv stang som kaster kort
 • Ujevn bråkete brems
 • Hvor mange fisketurer holder dette til?

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Kayoba Haspelsett Water Queen 240cm Fiskesett
Kayoba Haspelsett Water Queen 240cm Fiskesett
Biltema 40-491 Fiskesett Karbonfiber 210 cm
Biltema 40-491 Fiskesett Karbonfiber 210 cm
Abu Garcia Perch/Zander 6 fiskesett
Daiwa Sensor Spin Combo 6", fiskesett
Kinetic Vildmark Combo Haspelsett 7' 5-25 g
Kinetic Vildmark Combo Haspelsett 7' 5-25 g
Norsjø Fiskesett 210 cm Expert haspel
Abu Garcia Cardinal Perfect, fiskesett
Abu Garcia Cardinal Perfect, fiskesett
Sølvkroken Safir Allround fiskesett, 7"
Norsjø Fiskesett 210 cm Allround
Abu Garcia Start 6,6 fiskesett
annonse