Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestDen beste termosen (2022)

Tretten termoser, flere potensielle vinnere og én tydelig taper

Vi har funnet den aller beste termosen du kan kjøpe.

Vilde M. Horvei, Tek.no

Oppdatert oktober 2022 med tre nye termoser: Spiis termos, Mizu D10 og Primus Trail Break. Vi har også nedjustert en av karakterene.

Se for deg scenarioet: Etter endeløse timer med trasking i minusgrader, skal du endelig sette deg ned og nyte en kopp varm kaffe. Euforien varer dessverre ikke lenge, ettersom den [sett inn foretrukket skjellsord] termosen ikke har holdt godt nok på varmen og kaffen er lunken.

Ingen liker lunken kaffe. I alle fall ikke når du forventer den varm. Men har du attpåtil tatt med det du trodde var varmt vann i termosen, for å lage en «rett i koppen»-ettellerannet, da er krisen komplett. For de krever vann over en viss temperatur. For å unngå slike fadeser, har vi testet en rekke termoser, i håp om å finne den beste av de beste.

Kjøkkenet ble til zombie-Titanic i løpet av testperioden etter ørten liten vann som måtte kokes opp.
Vilde M. Horvei, Tek.no

Det skulle vise seg vanskeligere enn forventet. Ikke fordi de ikke er gode nok, men fordi det krevde sin kvinne å finne forskjellene. Helt presist krevde det et kjøkken som så ut som zombie-versjonen av Titanics heiteste scene, en sikring som gikk minst en gang om dagen og alarmer som gikk i hytt og pine fordi en eller annen termos måtte hentes ut av frysen og få målt temperaturen.

Men vi fant forskjellene. Og selv om det er veldig tett i toppen, blir jumboplassene desto tydeligere i dette selskapet.

De to tilskuddene fra oppdateringen april 2022: Eagle Products ståltermos (1L) og Urberg Classic Thermo (1L)
Vilde M. Horvei, Tek.no
De tre siste tilskuddene fra oppdateringen oktober 2022: Primus Trail Break, Spiis termos og Mizu D10
Vilde M. Horvei, Tek.no

Disse er med:

 • Thermos Light & Compact (1L)
 • Stanley Adventure (1L)
 • Asaklitt ståltermos (1L)
 • Stanley Legendary Classic (1L)
 • GSI Outdoors Glacier (1L)
 • Rast ståltermos (0,9L)
 • Rast gummiert (0,9L)
 • Heldre Vidden (1 L)
 • Eagle Products ståltermos (1L)
 • Urberg Classic Thermo (1L)
 • Spiis termos
 • Mizu D10
 • Primus Trail Break

I tillegg til de tretten vi har testet, kunne vi også ha tatt inn Colemans 1 liters termos, som vi etterspurte, men som viste seg at var på vei ut av butikkhyllen fordi importøren mente «den er for dårlig».

---
Asaklitt ståltermos 1.0LRast Termos 0.9LStanley Classic Vacuum 1LStanley Adventure Bottle 1.0LThermos Light & Compact 1.0LHeldre Vidden termos 1LGSI Outdoors Glacier 1LRast Termos, GummiertUrberg Classic Thermo 1LEagle Products Ståltermos 1LMizu D10Spiis termosPrimus Trailbreak
annonsePris149.9399412397239249399449125299---
Målt vekt (g)550562807637526564653553640617649562735
Volum1 liter0,9 liter1 liter1 liter1 liter1 liter1 liter0,9 liter1 liter1 liter1 liter1 liter1 liter
Høyde31 cm31,5 cm35,4 cm30 cm31 cm33 cm30,3 cm31,5 cm29 cm-28,5 cm23,5 cm30,2 cm
Temperatur målt etter 12 timer i -15°C69,2°C71,9°C71,5°C70,1°C69,4°C37,4°C70,7°C53,0°C61,8°C63,7°C59,1°C48,5°C44,8°C
Helletut eller helleåpning på skrukorkHelletutHelleåpningHelleåpningHelleåpningHelletutHelleåpningHelleåpningHelleåpningHelletutHelleåpning med knappKun lokkHelleåpning med knappBåde helletut og lokk følger med

Slik har vi testet

Kriteriet for termosene vi har hentet inn var at de måtte romme mellom 0,9 - 1,1 liter væske. Målingene vi har gjort i denne testen vil derfor være gyldig for termoser av dette volumet og er ikke direkte overførbart til andre størrelser som samme merker kan ha produsert.

Fra en av flere runder i kjøleskapet.
Vilde M. Horvei, Tek.no

Alle termosene har blitt målt regelmessig over tid, i henholdsvis et kjøleskap (6°C) og en fryser (-15°C). Fordi det å åpne og lukke termosene gjentatte ganger i løpet av en 12 timers periode kan gi varmetap, og således feil temperaturmålinger, ble de også lagt i fryseren i 12 timer over natten. Altså uten at noen verken åpnet termosene eller selve fryseren.

På denne måten kunne vi sjekke at målingene faktisk stemte, og samtidig ta høyde for vanlig bruk og hva det har å si for termosenes evne til å holde på varmen.

Kort fortalt er at det har veldig lite å si om du åpner termosen en gang iblant. Det skal mer til for at innholdet i termosen mister varmen.

Alle produsenter ber deg om å forvarme termosen før du bruker den for optimal termoeffekt. Derfor ble de også forvarmet før hver test. Men vi testet også hvor store temperaturforskjellene var når vi ikke forvarmet dem. Vi fant ingen målbare forskjeller i temperaturene ved forvarming eller ikke-forvarming.

Det er derimot ikke dermed sagt at det gjelder all form for oppvarmet væske, men kokende vann i fryseren tåler fint 12 timer uten forvarmet flaske.

I tillegg til temperaturmålingene har vi også vurdert bruk, form og materiale, pris og vekt.

Best i test: Thermos Light & Compact (1L)

Ingen termo uten Thermos. De er fortsatt særdeles gode.

Det er lite å si på evnen til å holde på varme, det gjør den, om enn i gjennomsnitt én grad lavere enn Stanley og GSI Outdoors etter 12 timer i fryseren. Men det er så marginale forskjeller at det ikke ilegges noen som helst vekt.

Designet er helt enkelt, den har en grei og romslig termoskopp, termosen passer i omtrent hvilken som helst sekk, prisen er blant de laveste og vekten likeså. Den er rett og slett veldig enkel. Men i all sin enkelhet har den én kvalitet ingen andre har. Den har en «åpne/lukke» helletut. Som fungerer.

Thermos’ helletut.
Vilde M. Horvei, Tek.no

Hvis den helletuten skulle bli ødelagt er jo hele flasken ubrukelig. Men all den tid undertegnede har trykket febrilsk på den som en super-fan hvis favorittband la ut konsertbilletter for 0,5 sekunder siden, og den enda ikke har vist antydning til å ha planer om å takke for seg, så velger jeg å tro og håpe at den tåler litt «behandling».

For den helletutens eksistens gir meg så mye glede i hverdagen. Etter å ha skrudd opp og ned på alle termosenes skrukorker i en uke, kan jeg med hånden på hjertet si at det er ikke alltid like greit å skru dem av når de har ligget 12 timer - eller bare 3 timer - i iskulde. Hvis du har vært så uheldig å søle litt utenpå, og dette er blitt til is, da er det bare å ønske deg lykke til.

Men har du en helletut så er dagen reddet. Og Thermos sin, den er testens desidert beste.

Thermos Light&Compact Vacuum Flask 1.0L
9
Imponerende
Best i test

Thermos Light&Compact Vacuum Flask 1.0L

9
Imponerende
sitatEnkelt og greit, veldig god termos

Fordeler

 • +
  Enkelt design som passer enkelt i enhver sekk
 • +
  God størrelse på koppen
 • +
  Holder godt på varmen over tid
 • +
  Lav vekt
 • +
  Ikke spesielt dyr

Ting å tenke på

 • Ståltermos kan bli ubehagelig i kulde

Stanley Adventure (1L)

Stanley Adventure er mer eller mindre samme termos som Stanley Legendary Classic. Stort sett er eneste forskjell at denne kommer uten hank. Og det er et innmari godt alternativ all den tid hanken ikke passer inn i enhver situasjon og sekk.

Det er lite å si på temperaturmålingene for Stanleytermosene, utover at denne er gjennomsnittlig 0,5 - 1 grad lavere enn Stanley Classic i løpet av en tolvtimers periode. Hvorfor vites ikke, men det er som bemerket tidligere så lite at det overhodet ikke er avgjørende. Den holder væske varmt. Lenge.

Den har derimot ikke en like bra kopp som klassikeren fra Stanley, men den er ikke noe dårlig av den grunn. Helt greit kopp, intet mer, intet mindre.

Vilde M. Horvei, Tek.no

Helleåpningene for å få ut væske er greit markert på toppen av skrukorken og finnes på hver sin side. Skru den akkurat nok opp til at du tror den faller av, men lenge før den faktisk gjør det. Akkurat der heller den best. Forøvrig er denne skrukorken ganske grei når ting egentlig har frosset litt fast, fordi den har et godt grep.

Den har også et belegg utenpå termosen som gjør det mer behagelig å håndtere den når det er kaldt. Det er en kjempebonus .

Pris- og vektmessig scorer den bedre enn klassikeren, hvilket også gjør at den kommer høyere opp på listen vår.

Stanley Adventure Bottle 1.0L
9
Imponerende

Stanley Adventure Bottle 1.0L

9
Imponerende
sitatStanleys termoser holder koken, lenge.

Fordeler

 • +
  Holder godt på varmen over tid
 • +
  Har et godt ytre lag som er behagelig å holde i selv i kulde
 • +
  Grei størrelse og form
 • +
  Kommer med livstidsgaranti

Ting å tenke på

 • Innsnevringen på toppen gjør at det kan bli klønete å få den opp av fullpakket sekk

Eagle Products Ståltermos 1L

Vi var nær ved å plassere denne termosen helt på toppen, ene og alene basert på termosens hellefunksjon.

For hellefunksjonen kombinerer det beste fra alle de testede termosene: Den har både 360 graders helling og en åpne/lukke-knapp. Den fungerer så bra at undertegnede (bokstavelig talt) hylte av glede, og ringte sjefen for å entusiastisk meddele at «Thermos har fått en konkurrent!».

I likhet med Thermos’ magiske åpne/lukke-knapp avhenger selvsagt hele termosen av at knappen ikke avgår med døden, for da fungerer flasken bedre som blomsterpotte enn termos. Men etter kontinuerlig, fokusert og intensiv «trykking» over tid, kan vi bekrefte at det er større fare for at fingeren får vondt enn at knappen stryker med med det aller første.

Selve flasken er også en deilig affære. I motsetning til Thermos’ stålete ytre har Eagle sin termos et belegg som beskytter noe mot den voldsomme kulden det er å holde i en termos som har stått i fryseren (eller snøen) over tid.

Skrytekoret til tross, vi har likevel ikke gitt den førsteplassen. Ikke andreplassen heller. Rett og slett fordi den ikke er best på temperaturmålingene. Faktisk er målingene dårligere enn flere av termosene i denne testen. Etter 12 timer i frysen er det 8 grader mellom Eagle og Rast sin ståltermos, som har den beste målingen.

Den er heller ikke den billigste, ei heller den letteste.

Men den er så innmari langt fra å være noen dårlig termos av den grunn, og vi vet at konkurransen mellom hvilken termos med magisk knapp som blir med på neste tur, blir steinhard.

Eagle Products HB9 Steel Thermos 1L
8.5
Meget bra
Anbefalt

Eagle Products HB9 Steel Thermos 1L

8.5
Meget bra
sitatGode målinger og tidenes beste hellefunksjonen

Fordeler

 • +
  Gode temperaturmålinger
 • +
  Den enkleste hellefunksjonen
 • +
  Pent og enkelt design

Ting å tenke på

 • Selv om temperaturene er gode, er de lavere enn de andre termosene

Asaklitt ståltermos (1L)

Både første, andre og tredjeinntrykket av denne termosen var «men hvor er logoen?». Den er nesten ikke synlig. Litt som den lille kaffeflekken på duken du prøvde å sette en vase over fordi ingen skulle se den.

Ikke at logoen er viktig, men denne termosen hadde fortjent å skrike høyere at «her er jeg, se på meg!», fremfor å prøve å forsvinne i mengden. For denne termosen er ikke bare den desidert billigste termosen i testen, den er også like god til å holde på varmen som gamlekarene Thermos, Stanley og kompani. Dette her er kvalitet!

Men selv om den er oppe og konkurrerer med termos-eliten, så klarer den ikke helt riste av seg rævadilter-stempelet. Den har i likhet med Thermos en helletut. Og den har en god stråle og grei funksjon, selv om den fremstår mindre hardfør enn Thermos sin. Estetikken er derimot mye svakere. Den grønne flippen du trekker opp for å åpne helletuten gjør absolutt jobben, men det er det.

Alt i alt. Den vinner ingen designpriser, men kvaliteten er det likevel lite å si på.

Asaklitt Vacuum Flask 1.0L
8.5
Meget bra
Godt kjøp

Asaklitt Vacuum Flask 1.0L

8.5
Meget bra
sitatDet billige alternativet leverer sterkt!

Fordeler

 • +
  Holder godt på varmen over tid
 • +
  Enkelt design som passer fint i sekken
 • +
  Grei helletut

Ting å tenke på

 • Ståltermoser kan bli ubehagelige når de er ekstra kald
 • Litt bred og lav kopp

GSI Outdoors Glacier

Det er vanskelig å beskrive hvor standhaftig denne termosen fremstår. Men jeg er overbevist om at når verden endelig har gått under så er det kun kakkerlakkene og GSI Outdoors Glacier termos som overlever. Helt uten sammenligning forøvrig.

Den er tung i bunn, den er kompakt i form og den står støtt. Tross at den fremstår ordentlig tung, så er den ikke blant de tyngste i testen, enn dog heller ikke blant de letteste.

Termoskoppen er den mest romslige i testen, og den hadde vært den beste koppen hadde vi sluppet å drikke av stålbelegg. Her hadde vi foretrukket plast, tross alt. Men den er god og romslig, og i likhet med hele denne termosen, så står den helt støtt.

Som om den ikke føltes stoisk nok allerede så er også skrukorken av det virkelig gode slaget. Den er formet som et lite tannhjul og buer litt ut fra flaskens tut. Dermed får du et veldig godt grep, selv når ting er litt sammenfrosset. Den har også intet mindre enn tre ulike helleåpninger.

Evnen til å holde på varmen er det heller ingenting å si på og den er helt der oppe i toppen på målingene.

Sist, men ikke minst, det er utrolig deilig å slippe å holde på kaldt stål. Plastbelegget som går rundt termosen er vesentlig bedre å holde i, og trekker absolutt positivt opp.

GSI Outdoors Glacier 1L
8.5
Meget bra

GSI Outdoors Glacier 1L

8.5
Meget bra
sitatSolid termos som står støtt

Fordeler

 • +
  Den mest stabile termosen i testen
 • +
  Stor og romslig kopp
 • +
  Behagelig ytre materiale - godt for kalde fingre

Ting å tenke på

 • Noe høyere vekt enn andre i testen

Stanley Legendary Classic (1L)

Den gode gamle klassikeren er fortsatt en favoritt hos mange, og den er også en favoritt hos oss.

Temperaturmålingene viser at den holder veldig godt på varme over tid, og har et ganske begrenset varmetap selv etter 12 timer i fryseren. Med 71 grader celsius er kaffen reddet og humøret på topp.

Humøret blir heller ikke dårligere av at koppen enkelt lar seg skru av. Selv etter at en svær istapp har satt seg fast i den, fordi en annen termos fikk lekkasje utover hele fryseren. Fremfor å holde godt fast i en sleip og sirkulær termos, tar du bare tak i håndtaket og skrur av korken. Null problem.

Vilde M. Horvei, Tek.no

Stanley Legendary Classic har i tillegg testens desidert beste kopp. Alle termoskoppene har en småtjukk kant på toppen fordi det er der rillene til skrukorken naturlig nok er. Men på Stanley sin Legendary Classic er rillene noen millimeter lenger ned, hvilket gjør at akkurat der du lener leppene for å ta en sipp er helt slank. Det er rett og slett bare mye mer behagelig å drikke av.

For å helle ut væske til nevnte vidunderkopp må du skru litt på korken. I likhet med Stanley Adventure må den skrus akkurat nok til at du tror den skal falle av, men før den faktisk gjør det. Med det menes: den ligger ikke helt i ro, den virker å flytte litt på seg når du har skrudd på den. Men den heller bra.

Så hvorfor er den ikke testvinner når alt er såpass bra? Fordi den veier mest, koster mest og det er ikke alltid like praktisk med en termos med håndtak når den skal opp og ned i en sekk. Det kan også være noe upraktisk med en innsnevret topp, fordi ekstra tøy, kopper, kar, hva-enn-du-har-i-sekken, vil legge seg rundt den. Og således gjøre den vanskeligere å dra opp.

Men er ikke det så viktig? Vel, da er dette en helt utmerket termos.

Stanley Classic Vacuum Bottle 1.0L
8.5
Meget bra
Anbefalt

Stanley Classic Vacuum Bottle 1.0L

8.5
Meget bra
sitatDen gode gamle klassikeren er helt der oppe fortsatt.

Fordeler

 • +
  Holder godt på varmen over tid
 • +
  Har et godt ytre lag som er behagelig å holde i selv i kulde
 • +
  God hank å holde i
 • +
  God termoskopp
 • +
  Kommer med livstidsgaranti

Ting å tenke på

 • Hanken er god, men gjør at termosens form blir knotete i sekken
 • Innsnevringen på toppen gjør at det kan bli klønete å få den opp av fullpakket sekk
 • Den tyngste termosen

Rast ståltermos (0,9L)

Den marginalt beste på å holde på varmen er denne termosen. Det er kanskje kun snakk om 0,5 grader, men med tanke på kvaliteten i toppen er det bare å ta den lille seieren.

Begge Rast sine termoser har et slankt og enkelt design. Det gjør dem også veldig enkle å ta med seg hvor som helst. Satt sammen med de øvrige termosene fremstår Rast som ganske mye tynnere enn resten, men de er faktisk nesten helt lik Thermos i størrelse.

Pris og vekt er helt på det jevne og Rast er absolutt en god konkurrent til Thermos. De er på mange måter dønn like. Bortsett fra den, i dette tilfellet, manglende helletuten. Til gjengjeld har de to veldig stabile helleåpninger på skrukorken.

Med andre ord, vil du ha en ståltermos med skrukork? Gå for Rast.

Rast Termos 0.9L
8
Meget bra

Rast Termos 0.9L

8
Meget bra
sitatEnkelt design som fungerer helt utmerket.

Fordeler

 • +
  Slank form som passer i enhver sekk
 • +
  Holder best på varmen over tid

Ting å tenke på

 • Stålet kan være vond og sleip å holde i når det blir veldig kaldt
 • Ingen lukkbar helletut, du må ta av hele skrukorken

Mizu D10

Noen produkter er designet på en sånn måte at man begynner å lure på om «praktisk funksjon» var et konsept man glemte bort som kriterium da produktet ble utarbeidet. Mizu, med sin oransje trådhank, er blant disse. Men selv om hanken er, vel, det den er, så holder den på varmen.

Etter seks timer i fryseren er vi nede i 75 grader celsius. Det er kanskje ikke helt i toppsjiktet, men det er innmari langt unna bunnen. Og den kaffen har tross alt fortsatt en anstendig temperatur.

Det er kan hende ikke så rart, all den tid Mizu, i tillegg til den spesielle hank-løsningen, også droppet helletut fullstendig. Den har kun et skrulokk. Den heller jo forsåvidt helt greit, ettersom den til gjengjeld har en mer innsnevret åpning. Forutsatt at du ikke bruker den lealause tråd-hanken som hank. For den er dinglete.

Vilde M. Horvei, Tek.no

I et forsøk på å unngå en for lang avhandling om trådhanker, så stiller vi bare spørsmålet; hvorfor? Hvorfor i alle dager har den en trådhank? Den er helt elendig.

Trådhank til side, den har en utmerket romslig kopp, selv om vi foretrekker kopper med plastbelegg på innsiden - det er mer behagelig å drikke av når det er kaldt ute. Men den står støtt, i likhet med hele termosen som sådan.

Derimot koster den mye. Og vi mistenker at du betaler for trådhanken. Det er synd, for det er den minst interessante delen med hele termosen. Temperaturmålingene derimot? Helt super.

MIZU D10 1L
7
Bra

MIZU D10 1L

7
Bra
sitatTemperaturmålingene er gode nok, men hva er greien med den hanken?

Fordeler

 • +
  I mangel på helletut er den godt innsnevret øverst
 • +
  Gode temperaturmålinger

Ting å tenke på

 • Koster en del
 • Trådhanken er upraktisk
 • Har ingen helletut, skrulokk må tas av

Rast gummiert (0,9L)

For de av oss som foretrekker å ta med oss mest mulig knasj-fargede ting på tur, bare sånn i tilfelle dette skulle bli den turen hvor alt går i dass og nødhjelpen må tilkalles og knallfarger gjør det enklere å finne deg, så ville dette i utgangspunktet vært midt i blinken. Men så er det ikke det likevel.

Vi har slitt med å forstå hva det er som er grunnen til at denne versjonen av de to termosene fra Rast får så dårlige temperaturmålinger. De fremstår helt like i størrelse, samme materialer og burde i teorien fungere like bra.

Det eneste vi har bemerket oss er at denne termosens vekt er lavere (553 gram) enn ståltermosen (562 gram). Det er ikke mye, men vi ville i utgangspunktet trodd at det var omvendt. At man rett og slett hadde lagt et gummiert lag utenpå ståltermosen, fremfor å ta bort plass på innsiden, som kan gjøre at isolasjonen fungerer dårligere.

Temperaturmålingene viser nemlig at etter 12 timer i fryseren så er Rast sin gummierte termos nede i 53 grader celsius. Det er ikke krise, vi har ikke nådd fullstendig kroppstemperatur på væsken (37 grader celsius), men den kaffen, den smaker dritt.

Den gummierte Rast-termosen er utover dette svært lik ståltermosen. Den har en skrukork med helleåpning, en smal kopp og slank form som passer enkelt i sekken.

Gummilaget utenpå termosen fungerer som utmerket anti-skli for premiekløner som undertegnede hvor alt bare «sklir ut av hendene», fargen er fantastisk og den er kjempegod å holde i når den er kald. Vi skulle så gjerne tatt denne med oss på tur, men vi foretrekker dessverre varmere kaffe.

Rast Termos, Gummiert
6.5
Helt greit

Rast Termos, Gummiert

6.5
Helt greit
sitatHolder på varmen en stund, men ikke i lengden.

Fordeler

 • +
  Fantastisk farge og deilig gummimateriale
 • +
  Enkelt design som får plass i enhver sekk

Ting å tenke på

 • Holder ikke godt nok på temperaturen i lengden

Primus Trail Break 1L

Primus er en tungvekter som produsent av friluftsutstyr, da spesifikt ulike portable kokeapparater. Når de da også setter navnet sitt på helt andre produkter, slik som en termos, er det derfor å forvente nøyaktig samme øye for kvalitet som deres repertoar assosieres med.

Men termosen deres lever dessverre ikke opp til merkevarens gode rykte.

Den oppleves ved første øyekast som rimelig standhaftig. En sånn type termos som tåler å ramle ut av sekken og ned på steiner uten å ta ordentlig skade (vi har ikke testet om dette er en realitet, men den fremstår slik).

Med i pakken kommer også to ulike topplokk. Ett med en helletut, og ett som bare er et skrulokk. Fordi de aller fleste termoser i denne testen kommer med helletut, gjennomførte vi i hovedsak frysetestene med helletutlokket. Vi har likevel også testet termosen i seks timer i fryseren, med skrulokket for å vurdere hvorvidt dette spiller inn på evnen til å holde på varmen.

Resultatet er nedslående. Vi hadde forventet mye, mye mer fra Primus. Etter tre timer med helletutlokket hadde temperaturen falt 30 grader, og innen vi hadde kommet oss til seks timer var vi nede i 65 grader celsius. Det er som vi har beskrevet tidligere ikke direkte kritisk dårlig temperatur, men det ville resultert i lunken kaffe hvis vi var på tur.

Det redder derimot Primus litt at skrulokket i det minste holdt 75 grader celsius innen seks timer, og innen ti timer var omme holdt den seg på 62 grader. Men det er samtidig langt unna toppen.

Dessuten hadde vi problemer med selve helletutfunksjonen. Den lekker overhodet ikke så lenge den faktisk er skrudd igjen, men hvordan i alle dager vi klarte å åpne den nok til at det likevel sev ut nok dråper til å lage en isrenne langs termosen i fryseren, fremstår fortsatt for oss noe uklart.

Beklager Primus, men denne gangen ble vi ordentlig skuffet.

Primus TrailBreak Vacuum Bottle 1.0L
6.5
Helt greit

Primus TrailBreak Vacuum Bottle 1.0L

6.5
Helt greit
sitatStor, stødig og god og holde i, men temperaturene daler

Fordeler

 • +
  God kopp
 • +
  Kommer med både helletut og skrulokk

Ting å tenke på

 • Ikke de beste temperaturmålingene
 • Noe usikkert hvor godt lukket «lukket» er på helletuten

Spiis termos

Obs’ eget husmerke, Spiis, sin termos ligner en del på Eagles termos. Det vil si, de har nærmest identisk hellefunksjon. Og den hellefunksjonen er det ikke til å komme forbi at vi mener er helt fabelaktig. Men det holder ikke når vannet som kommer ut av hellefunksjonen, er lunkent.

For det er få ting som er mer nitrist på tur enn å langt om lenge, og lenger enn langt, sitter oss ned for å nyte en kopp varm (!) kaffe. Men kaffen som kommer ut så vidt er lunken.

I temperaturtesten vår falt temperaturen i termosen med 13 grader på 1,5 timer og 33 grader på seks timer.

Men for all del, noen tar korte turer, og så lenge turene gjennomsnittlig varer under tre timer, så ligger temperaturen på 20 grader under starttemperaturen. Det er helt greit. I alle fall når termosen koster under 50 kroner.

Derimot bør man dobbeltsjekke at selve helletuten er skrudd ordentlig fast i selve lokket, for den har sin egen agenda og det er å skru seg løs.

Som sagt, til en prislapp under 50 kroner er Spiis-termosen testens desidert billigste. Det er merkbart på temperaturmålingene, men den er likevel like god som bautaer som Primus.

SPiiS Termos 0.5L
6.5
Helt greit

SPiiS Termos 0.5L

6.5
Helt greit
sitatDen desidert billigste termosen i testen, men ikke de beste målingene

Fordeler

 • +
  Koster under 50 kroner
 • +
  360 graders hellefunksjon + knapp

Ting å tenke på

 • Temperaturmålingene er middelmådige
 • Må hele tiden skru på plass igjen helledelen av korken

Urberg Classic Thermo (1L)

Urbergs termos inkluderer flere funksjoner vi i utgangspunktet digger. Den har en romslig kopp, den har en drikkehank, den heller 360 grader, samtidig som den også har det som av undertegnede stadig refereres til som en «magisk åpne/lukkeknapp».

Men så er den dessverre ikke så magisk likevel.

Åpne/lukkeknappen er helt grei - den gjør jobben. Enn så lenge i alle fall. For hver gang vi oppbevarer den i fryseren lenge nok til at den blir kald, så blir knappen så hard å trykke opp og ned, at vi frykter den skal knekke.

Drikkehanken fungerer helt fint, men langt fra så sømløst som Stanley sin, hvor hanken bare funker. Punktum. Urberg sin hank er rett og slett klønete og hard å trekke ut. Når du først har fått den ut fungerer den utmerket, men samme problem oppstår når du skal dytte den tilbake på plass. Det er ingen krise, men et irritasjonsmoment man kunne vært foruten.

Limet på koppen løsnet etter første tur i fryseren.
Vilde M. Horvei, Tek.no

Men den mest irriterende oppdagelsen, var at limet på koppen ikke var godt nok. Med det resultat at den løsnet etter første runden i fryseren. Både koppen og termosen fungerte fortsatt, men irritasjonsnivået var makset.

Og synd er det, for temperaturmålingene er ikke dårlige. De er ikke best, de ligger 10 grader under høyeste temperaturmåling i fryseren, men nesten 62 grader etter 12 timer er fortsatt helt innafor.

Men når vi risikerer å pådra oss magesår av ren irritasjon, så tenker vi at denne termosen, den får bli hjemme.

Urberg Classic Thermo 1L
6
Helt greit

Urberg Classic Thermo 1L

6
Helt greit
sitatGode temperaturmålinger, men designet er svakt

Fordeler

 • +
  Kommer med en hank
 • +
  Holder godt på varmen

Ting å tenke på

 • Bra med hank, men den er klønete å bruke
 • Limen på koppen gav seg etter første runde i fryseren
 • Kvaliteten på åpne/lukke-tuten er usikker

Heldre Vidden (1L)

Den ser bra ut, den er god å holde i, men dette ble dessverre lunkent.

Heldre stakk av med den laveste plasseringen ene og aleine fordi temperaturmålingene dumpet altfor fort. Hvis du ikke skal lenger enn en 1–3 timers tur, så kan denne termosen fungere helt fint. Men hva er poenget når de fleste andre termosene i testen holdt 80 grader celsius etter 3 timer, mot Heldres såvidt 60?

Når vi er oppe i 12 timer så er det bare å kaste inn håndkleet, for da har vi falt ned til 37 grader celsius - mot de beste på 71 grader.

Heldre Vidden termos 1L
4
Svakt

Heldre Vidden termos 1L

4
Svakt

Fordeler

 • +
  Godt ytre materiale
 • +
  God størrelse på koppen
 • +
  Enkel å få plass til i sekken

Ting å tenke på

 • Dårlig på å holde på varmen over tid

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Thermos Light&Compact Vacuum Flask 1.0L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Stanley Adventure Bottle 1.0L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Eagle Products HB9 Steel Thermos 1L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Asaklitt Vacuum Flask 1.0L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
GSI Outdoors Glacier 1L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Stanley Classic Vacuum Bottle 1.0L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Rast Termos 0.9L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
MIZU D10 1L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Rast Termos, Gummiert
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Primus TrailBreak Vacuum Bottle 1.0L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
SPiiS Termos 0.5L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Urberg Classic Thermo 1L
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Heldre Vidden termos 1L
annonse