SamletestDen beste termosen (2021)

Åtte termoser, flere potensielle vinnere og én tydelig taper

Vi har funnet den aller beste termosen du kan kjøpe.

Se for deg scenarioet: Etter endeløse timer med trasking i minusgrader, skal du endelig sette deg ned og nyte en kopp varm kaffe. Euforien varer dessverre ikke lenge, ettersom den [sett inn foretrukket skjellsord] termosen ikke har holdt godt nok på varmen og kaffen er lunken.

Ingen liker lunken kaffe. I alle fall ikke når du forventer den varm. Men har du attpåtil tatt med det du trodde var varmt vann i termosen, for å lage en «rett i koppen»-ettellerannet, da er krisen komplett. For de krever vann over en viss temperatur. For å unngå slike fadeser, har vi testet en rekke termoser, i håp om å finne den beste av de beste.

Kjøkkenet ble til zombie-Titanic i løpet av testperioden etter ørten liten vann som måtte kokes opp.

Det skulle vise seg vanskeligere enn forventet. Ikke fordi de ikke er gode nok, men fordi det krevde sin kvinne å finne forskjellene. Helt presist krevde det et kjøkken som så ut som zombie-versjonen av Titanics heiteste scene, en sikring som gikk minst en gang om dagen og alarmer som gikk i hytt og pine fordi en eller annen termos måtte hentes ut av frysen og få målt temperaturen.

Men vi fant forskjellene. Og selv om det er veldig tett i toppen, blir jumboplassene desto tydeligere i dette selskapet.

Disse er med:

 • Thermos Light & Compact (1L)
 • Stanley Adventure (1L)
 • Asaklitt ståltermos (1L)
 • Stanley Legendary Classic (1L)
 • GSI Outdoors Glacier
 • Rast ståltermos (0,9L)
 • Rast gummiert (0,9L)
 • Heldre Vidden

I tillegg til de åtte vi har til test, vil testen utvides med i alle fall to produkter til så fort vi har anledning. Den første er Urberg Classic Termo, som vi faktisk hadde inne til test, men som ble ødelagt etter et par runder i fryseren. Der har vi bedt om et nytt eksemplar, da vi antar at vi fikk en defekt enhet. Den andre er Eagle, som vi nok må vente på en stund grunnet fraktproblemer, men vi oppdaterer så fort den er inne. Det tredje kunne vært Colemans 1 liters termos, som vi etterspurte, men som viste seg at var på vei ut av butikkhyllen fordi distributøren mente «den er for dårlig».

Asaklitt ståltermos 1.0LRast Termos 0.9LStanley Classic Vacuum 1LStanley Adventure Bottle 1.0LThermos Light & Compact 1.0LHeldre Vidden termos 1LGSI Outdoors Glacier 1LRast Termos, Gummiert
annonsePris100 NOK299 NOK399 NOK396 NOK235 NOK-299 NOK349 NOK
Målt vekt550562807637526564653553
Volum1 liter0,9 liter1 liter1 liter1 liter1 liter1 liter0,9 liter
Høyde31 cm31,5 cm35,4 cm30 cm31 cm33 cm30,3 cm31,5 cm
Temperatur målt etter 12 timer i -15°C69,2°C71,9°C71,5°C70,1°C69,4°C37,4°C70,7°C53,0°C
Helletut eller helleåpning på skrukorkHelletutHelleåpningHelleåpningHelleåpningHelletutHelleåpningHelleåpningHelleåpning

Slik har vi testet

Kriteriet for termosene vi har hentet inn var at de måtte romme mellom 0,9 - 1,1 liter væske. Målingene vi har gjort i denne testen vil derfor være gyldig for termoser av dette volumet og er ikke direkte overførbart til andre størrelser som samme merker kan ha produsert.

Fra en av flere runder i kjøleskapet.

Alle termosene har blitt målt regelmessig over tid, i henholdsvis et kjøleskap (6°C) og en fryser (-15°C). Fordi det å åpne og lukke termosene gjentatte ganger i løpet av en 12 timers periode kan gi varmetap, og således feil temperaturmålinger, ble de også lagt i fryseren i 12 timer over natten. Altså uten at noen verken åpnet termosene eller selve fryseren.

På denne måten kunne vi sjekke at målingene faktisk stemte, og samtidig ta høyde for vanlig bruk og hva det har å si for termosenes evne til å holde på varmen.

Kort fortalt er at det har veldig lite å si om du åpner termosen en gang iblant. Det skal mer til for at innholdet i termosen mister varmen.

Alle produsenter ber deg om å forvarme termosen før du bruker den for optimal termoeffekt. Derfor ble de også forvarmet før hver test. Men vi testet også hvor store temperaturforskjellene var når vi ikke forvarmet dem. Vi fant ingen målbare forskjeller i temperaturene ved forvarming eller ikke-forvarming.

Det er derimot ikke dermed sagt at det gjelder all form for oppvarmet væske, men kokende vann i fryseren tåler fint 12 timer uten forvarmet flaske.

I tillegg til temperaturmålingene har vi også vurdert bruk, form og materiale, pris og vekt.

Best i test: Thermos Light & Compact (1L)

Ingen termo uten Thermos. De er fortsatt særdeles gode.

Det er lite å si på evnen til å holde på varme, det gjør den, om enn i gjennomsnitt én grad lavere enn Stanley og GSI Outdoors etter 12 timer i fryseren. Men det er så marginale forskjeller at det ikke ilegges noen som helst vekt.

Designet er helt enkelt, den har en grei og romslig termoskopp, termosen passer i omtrent hvilken som helst sekk, prisen er blant de laveste og vekten likeså. Den er rett og slett veldig enkel. Men i all sin enkelhet har den én kvalitet ingen andre har. Den har en «åpne/lukke» helletut. Som fungerer.

Thermos’ helletut.

Hvis den helletuten skulle bli ødelagt er jo hele flasken ubrukelig. Men all den tid undertegnede har trykket febrilsk på den som en super-fan hvis favorittband la ut konsertbilletter for 0,5 sekunder siden, og den enda ikke har vist antydning til å ha planer om å takke for seg, så velger jeg å tro og håpe at den tåler litt «behandling».

For den helletutens eksistens gir meg så mye glede i hverdagen. Etter å ha skrudd opp og ned på alle termosenes skrukorker i en uke, kan jeg med hånden på hjertet si at det er ikke alltid like greit å skru dem av når de har ligget 12 timer - eller bare 3 timer - i iskulde. Hvis du har vært så uheldig å søle litt utenpå, og dette er blitt til is, da er det bare å ønske deg lykke til.

Men har du en helletut så er dagen reddet. Og Thermos sin, den er testens desidert beste.

Thermos Light&Compact Vacuum Flask 1.0L
9
Imponerende
Best i test

Thermos Light&Compact Vacuum Flask 1.0L

sitat"Enkelt og greit, veldig god termos"

Fordeler

 • Krysse av
  Enkelt design som passer enkelt i enhver sekk
 • Krysse av
  God størrelse på koppen
 • Krysse av
  Holder godt på varmen over tid
 • Krysse av
  Lav vekt
 • Krysse av
  Ikke spesielt dyr

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ståltermos kan bli ubehagelig i kulde

Stanley Adventure (1L)

Stanley Adventure er mer eller mindre samme termos som Stanley Legendary Classic. Stort sett er eneste forskjell at denne kommer uten hank. Og det er et innmari godt alternativ all den tid hanken ikke passer inn i enhver situasjon og sekk.

Det er lite å si på temperaturmålingene for Stanleytermosene, utover at denne er gjennomsnittlig 0,5 - 1 grad lavere enn Stanley Classic i løpet av en tolvtimers periode. Hvorfor vites ikke, men det er som bemerket tidligere så lite at det overhodet ikke er avgjørende. Den holder væske varmt. Lenge.

Den har derimot ikke en like bra kopp som klassikeren fra Stanley, men den er ikke noe dårlig av den grunn. Helt greit kopp, intet mer, intet mindre.

Helleåpningene for å få ut væske er greit markert på toppen av skrukorken og finnes på hver sin side. Skru den akkurat nok opp til at du tror den faller av, men lenge før den faktisk gjør det. Akkurat der heller den best. Forøvrig er denne skrukorken ganske grei når ting egentlig har frosset litt fast, fordi den har et godt grep.

Den har også et belegg utenpå termosen som gjør det mer behagelig å håndtere den når det er kaldt. Det er en kjempebonus .

Pris- og vektmessig scorer den bedre enn klassikeren, hvilket også gjør at den kommer høyere opp på listen vår.

Stanley Adventure Bottle 1.0L
9
Imponerende

Stanley Adventure Bottle 1.0L

sitat"Stanleys termoser holder koken, lenge. "

Fordeler

 • Krysse av
  Holder godt på varmen over tid
 • Krysse av
  Har et godt ytre lag som er behagelig å holde i selv i kulde
 • Krysse av
  Grei størrelse og form

Ting å tenke på

 • Bytt
  Innsnevringen på toppen gjør at det kan bli klønete å få den opp av fullpakket sekk

Asaklitt ståltermos (1L)

Både første, andre og tredjeinntrykket av denne termosen var «men hvor er logoen?». Den er nesten ikke synlig. Litt som den lille kaffeflekken på duken du prøvde å sette en vase over fordi ingen skulle se den.

Ikke at logoen er viktig, men denne termosen hadde fortjent å skrike høyere at «her er jeg, se på meg!», fremfor å prøve å forsvinne i mengden. For denne termosen er ikke bare den desidert billigste termosen i testen, den er også like god til å holde på varmen som gamlekarene Thermos, Stanley og kompani. Dette her er kvalitet!

Men selv om den er oppe og konkurrerer med termos-eliten, så klarer den ikke helt riste av seg rævadilter-stempelet. Den har i likhet med Thermos en helletut. Og den har en god stråle og grei funksjon, selv om den fremstår mindre hardfør enn Thermos sin. Estetikken er derimot mye svakere. Den grønne flippen du trekker opp for å åpne helletuten gjør absolutt jobben, men det er det.

Alt i alt. Den vinner ingen designpriser, men kvaliteten er det likevel lite å si på.

Asaklitt Vacuum Flask 1.0L
8.5
Meget bra
Godt kjøp

Asaklitt Vacuum Flask 1.0L

sitat"Det billige alternativet leverer sterkt!"

Fordeler

 • Krysse av
  Holder godt på varmen over tid
 • Krysse av
  Enkelt design som passer fint i sekken
 • Krysse av
  Grei helletut

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ståltermoser kan bli ubehagelige når de er ekstra kald
 • Bytt
  Litt bred og lav kopp

GSI Outdoors Glacier

Det er vanskelig å beskrive hvor standhaftig denne termosen fremstår. Men jeg er overbevist om at når verden endelig har gått under så er det kun kakkerlakkene og GSI Outdoors Glacier termos som overlever. Helt uten sammenligning forøvrig.

Den er tung i bunn, den er kompakt i form og den står støtt. Tross at den fremstår ordentlig tung, så er den ikke blant de tyngste i testen, enn dog heller ikke blant de letteste.

Termoskoppen er den mest romslige i testen, og den hadde vært den beste koppen hadde vi sluppet å drikke av stålbelegg. Her hadde vi foretrukket plast, tross alt. Men den er god og romslig, og i likhet med hele denne termosen, så står den helt støtt.

Som om den ikke føltes stoisk nok allerede så er også skrukorken av det virkelig gode slaget. Den er formet som et lite tannhjul og buer litt ut fra flaskens tut. Dermed får du et veldig godt grep, selv når ting er litt sammenfrosset. Den har også intet mindre enn tre ulike helleåpninger.

Evnen til å holde på varmen er det heller ingenting å si på og den er helt der oppe i toppen på målingene.

Sist, men ikke minst, det er utrolig deilig å slippe å holde på kaldt stål. Plastbelegget som går rundt termosen er vesentlig bedre å holde i, og trekker absolutt positivt opp.

GSI Outdoors Glacier 1L
8.5
Meget bra

GSI Outdoors Glacier 1L

sitat"Solid termos som står støtt"

Fordeler

 • Krysse av
  Den mest stabile termosen i testen
 • Krysse av
  Stor og romslig kopp
 • Krysse av
  Behagelig ytre materiale - godt for kalde fingre

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe høyere vekt enn andre i testen

Stanley Legendary Classic (1L)

Den gode gamle klassikeren er fortsatt en favoritt hos mange, og den er også en favoritt hos oss.

Temperaturmålingene viser at den holder veldig godt på varme over tid, og har et ganske begrenset varmetap selv etter 12 timer i fryseren. Med 71 grader celsius er kaffen reddet og humøret på topp.

Humøret blir heller ikke dårligere av at koppen enkelt lar seg skru av. Selv etter at en svær istapp har satt seg fast i den, fordi en annen termos fikk lekkasje utover hele fryseren. Fremfor å holde godt fast i en sleip og sirkulær termos, tar du bare tak i håndtaket og skrur av korken. Null problem.

Stanley Legendary Classic har i tillegg testens desidert beste kopp. Alle termoskoppene har en småtjukk kant på toppen fordi det er der rillene til skrukorken naturlig nok er. Men på Stanley sin Legendary Classic er rillene noen millimeter lenger ned, hvilket gjør at akkurat der du lener leppene for å ta en sipp er helt slank. Det er rett og slett bare mye mer behagelig å drikke av.

For å helle ut væske til nevnte vidunderkopp må du skru litt på korken. I likhet med Stanley Adventure må den skrus akkurat nok til at du tror den skal falle av, men før den faktisk gjør det. Med det menes: den ligger ikke helt i ro, den virker å flytte litt på seg når du har skrudd på den. Men den heller bra.

Så hvorfor er den ikke testvinner når alt er såpass bra? Fordi den veier mest, koster mest og det er ikke alltid like praktisk med en termos med håndtak når den skal opp og ned i en sekk. Det kan også være noe upraktisk med en innsnevret topp, fordi ekstra tøy, kopper, kar, hva-enn-du-har-i-sekken, vil legge seg rundt den. Og således gjøre den vanskeligere å dra opp.

Men er ikke det så viktig? Vel, da er dette en helt utmerket termos.

Stanley Classic Vacuum Bottle 1.0L
8.5
Meget bra

Stanley Classic Vacuum Bottle 1.0L

sitat"Den gode gamle klassikeren er helt der oppe fortsatt."

Fordeler

 • Krysse av
  Holder godt på varmen over tid
 • Krysse av
  Har et godt ytre lag som er behagelig å holde i selv i kulde
 • Krysse av
  God hank å holde i
 • Krysse av
  God termoskopp

Ting å tenke på

 • Bytt
  Hanken er god, men gjør at termosens form blir knotete i sekken
 • Bytt
  Innsnevringen på toppen gjør at det kan bli klønete å få den opp av fullpakket sekk

Rast ståltermos (0,9L)

Den marginalt beste på å holde på varmen er denne termosen. Det er kanskje kun snakk om 0,5 grader, men med tanke på kvaliteten i toppen er det bare å ta den lille seieren.

Begge Rast sine termoser har et slankt og enkelt design. Det gjør dem også veldig enkle å ta med seg hvor som helst. Satt sammen med de øvrige termosene fremstår Rast som ganske mye tynnere enn resten, men de er faktisk nesten helt lik Thermos i størrelse.

Pris og vekt er helt på det jevne og Rast er absolutt en god konkurrent til Thermos. De er på mange måter dønn like. Bortsett fra den, i dette tilfellet, manglende helletuten. Til gjengjeld har de to veldig stabile helleåpninger på skrukorken.

Med andre ord, vil du ha en ståltermos med skrukork? Gå for Rast.

Rast Termos 0.9L
8
Meget bra

Rast Termos 0.9L

sitat"Enkelt design som fungerer helt utmerket."

Fordeler

 • Krysse av
  Slank form som passer i enhver sekk
 • Krysse av
  Holder godt på varmen over tid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Stålet kan være vond og sleip å holde i når det blir veldig kaldt
 • Bytt
  Ingen lukkbar helletut, du må ta av hele skrukorken

Rast gummiert (0,9L)

For de av oss som foretrekker å ta med oss mest mulig knasj-fargede ting på tur, bare sånn i tilfelle dette skulle bli den turen hvor alt går i dass og nødhjelpen må tilkalles og knallfarger gjør det enklere å finne deg, så ville dette i utgangspunktet vært midt i blinken. Men så er det ikke det likevel.

Vi har slitt med å forstå hva det er som er grunnen til at denne versjonen av de to termosene fra Rast får så dårlige temperaturmålinger. De fremstår helt like i størrelse, samme materialer og burde i teorien fungere like bra.

Det eneste vi har bemerket oss er at denne termosens vekt er lavere (553 gram) enn ståltermosen (562 gram). Det er ikke mye, men vi ville i utgangspunktet trodd at det var omvendt. At man rett og slett hadde lagt et gummiert lag utenpå ståltermosen, fremfor å ta bort plass på innsiden, som kan gjøre at isolasjonen fungerer dårligere.

Temperaturmålingene viser nemlig at etter 12 timer i fryseren så er Rast sin gummierte termos nede i 53 grader celsius. Det er ikke krise, vi har ikke nådd fullstendig kroppstemperatur på væsken (37 grader celsius), men den kaffen, den smaker dritt.

Den gummierte Rast-termosen er utover dette svært lik ståltermosen. Den har en skrukork med helleåpning, en smal kopp og slank form som passer enkelt i sekken.

Gummilaget utenpå termosen fungerer som utmerket anti-skli for premiekløner som undertegnede hvor alt bare «sklir ut av hendene», fargen er fantastisk og den er kjempegod å holde i når den er kald. Vi skulle så gjerne tatt denne med oss på tur, men vi foretrekker dessverre varmere kaffe.

Rast Termos, Gummiert
6.5
Helt greit

Rast Termos, Gummiert

sitat"Holder på varmen en stund, men ikke i lengden."

Fordeler

 • Krysse av
  Fantastisk farge og deilig gummimateriale
 • Krysse av
  Enkelt design som får plass i enhver sekk

Ting å tenke på

 • Bytt
  Holder ikke godt nok på temperaturen i lengden

Heldre Vidden (1L)

Den ser bra ut, den er god å holde i, men dette ble dessverre lunkent.

Heldre stakk av med den laveste plasseringen ene og aleine fordi temperaturmålingene dumpet altfor fort. Hvis du ikke skal lenger enn en 1–3 timers tur, så kan denne termosen fungere helt fint. Men hva er poenget når de fleste andre termosene i testen holdt 80 grader celsius etter 3 timer, mot Heldres såvidt 60?

Når vi er oppe i 12 timer så er det bare å kaste inn håndkleet, for da har vi falt ned til 37 grader celsius - mot de beste på 71 grader.

Heldre Vidden termos 1L
5.5
Middelmådig

Heldre Vidden termos 1L

Fordeler

 • Krysse av
  Godt ytre materiale
 • Krysse av
  God størrelse på koppen
 • Krysse av
  Enkel å få plass til i sekken

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dårlig på å holde på varmen over tid

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse