Til hovedinnhold

Skal du bygge en god PC, trenger du disse kabinettene

Vi har testet 43 store og små kasser de
siste to årene.

Introduksjon

Skal du bygge PC? Eller har du lyst til å gi nytt liv til den litt slitne kassa under skrivebordet? Vi føler med deg, og foreslår at du plukker med deg et nytt kabinett når du gjør storhandelen for datamaskinen din. Det er deilig med nytt utstyr, og kabinettet blir dessverre ofte oversett.

Det er litt av en jungel du skal forsere når du begir deg ut på kabinett-markedet for å handle nå til dags. Noe av det vanskeligste med kabinetthandel, som jo også gjelder for internetthandel generelt, er at du egentlig ikke vet hva du har kjøpt før du sitter med varen mellom hendene.

Det er her Hardware.no kommer inn, vi prøver å gi et nøytralt bilde av det som ikke er så lett å lese seg frem til i spesifikasjonene på kabinetter, nemlig hvordan de er i bruk. Design og detaljer som kan være flotte på bilder har ofte vist seg å være både klønete og unødvendige i virkeligheten. I tillegg kan smarte små detaljer ofte ikke vises i bilder eller spesifikasjoner, men oppleves veldig godt i den virkelige verden.

Kabinettet Prosjekt Bender
Laget av Bizardo

Teknologisk utvikling

En av de viktigste tekniske endringene i kabinetter den siste tiden er i hovedsak overgangen til USB 3.0. Vi fikk først typen der en USB-kabel måtte ut på baksiden av kabinettet for å festes i I/O-panelet til hovedkortet. Etterhvert fikk hovedkort en intern kontakt for USB 3.0, og kabinettene fulgte etter. Nå har de fleste kabinetter den interne kontakten som er standarden i dag, med overgang til intern USB 2.0 for de som har litt eldre hovedkort.

Nye trender

Trendmessig har vi også sett stadig flere støydempede kabinetter. Med støydempede kabinetter mener vi altså både de som har ferdigmonterte støydempede matter, men også de med omfattende vibrasjonsdempede gummifester til harddisker og strømforsyning. Nå kan vi faktisk med SSD-er lage nærmest lydløse, men allikevel kraftige, datamaskiner.

Selv om det ikke er noe nytt har det blir også stadig vanligere å støtte montering av vannkjølingsradiatorer i toppen av kabinettet. Det er gjerne plass til radiatorer av dobbel størrelse. Vi ser mange flere ferdige vannkjølingssett nå enn for noen år siden, og derfor vil jo også flere kabinettprodusenter støtte slikt utstyr.

Hva kommer nå?

På de neste sidene i denne samletesten finner du høydepunktene av kabinettene vi har testet de siste årene. Det er egne kategorier for kjøpsanbefalingene våre, samt en egen side for kabinettene av det morsomme og sære slaget, men som så absolutt har en nytteverdi.

Noen av kabinettene ble testet før USB 3.0 ble standard, men vi har allikevel satt det som et minus der dette mangler. Så får du selv velge om dette er et avgjørende punkt for deg. Det er uansett lett å tilføye ekstra USB 3.0-porter i en 5,25-tommers eller 3,5-tommers brønn.

Bli med til neste side, så starter vi med de tradisjonelle kabinettene »

God fornøyelse! Og husk at vi ikke har testet samtlige kabinetter som finnes på markedet. Det er sikkert mange av dere der ute som har helt andre oppfatninger enn oss, så skrik ut og del deres anbefalinger og erfaringer med alle i kommentarfeltet nedenfor.

Mini, midi, maxi og HTPC

Det er hovedsakelig tre kategorier av kabinetter, mini, midi og maxi. Disse representerer størrelsene liten, mellomstor og diger. Men det finnes løsninger som er både mindre og større enn dette. HTPC er et eksempel på en type kabinett som både kan være liten nok til å gjemmes bak TV-en eller så stor at den lett danker ut en receiver eller forsterker i stereobenken.

Mini: SilverStone Temjin TJ08-E
Pent, smått og smart

Med Temjin TJ08-E har SilverStone laget et kabinett rettet mot de som ønsker noe smått og stilrent. TJ08-E er en videreutvikling av klassikeren TJ08, der de største forskjellene er en innside som er snudd opp ned, en ny vifte er på plass, og to USB 3.0-porter er lagt til.

De termiske egenskapene er gode, og spesielt skjermkortet skal i alle fall ikke bli for varmt. Det skulle heller ikke være noe problem å ha mange harddisker, da disse får nok av kald luft og vel så det.

Det mest positive med Temjin TJ08-E etter vår mening er det pene utseendet kombinert med en artig vri, bokstavelig talt, på innsiden av kabinettet. En litt knotete installasjonsprosess som inkluderer mange ulike typer skruer trekker litt ned, men ellers er vi ganske fornøyde.

Vi falt rimelig kjapt pladask for denne lille sjarmøren av et kabinett, så her har SilverStone virkelig levert varene. Designen er pen å se på, og Temjin TJ08-E har noen ess i ermet i form av støtte til prosessorkjøleren, lett tilgjengelig støvfilter og en enkel viftestyring, for å nevne noe.

Midi: Corsair Carbide 500R
En umiddelbar klassiker

Med Carbide 500R har Corsair laget et kabinett de mener har alt du trenger og ingenting du ikke trenger. Carbide 500R skal også ha et lite overtak på lillebror 400R med bedre kjøling, fleksible harddiskrammer og viftestyring. I tillegg leveres den også i hvitt.

Når det kommer til termiske egenskaper er det liten tvil om at den 200 mm store viften i sidedøren til 500R gjør underverker. Prosessor, hovedkort, skjermkort og harddisk holdes alle kjølig, og vi får noen av de beste resultatene vi har sett.

Det vi liker best med Corsair Carbide 500R er ganske enkelt at vi får i både pose og sekk. Vi er slettes ikke vant til å få servert gode termiske egenskaper sammen med pen design, smarte løsninger og plass til mye ekstra kjøling på ett og samme fat. Til en pris på rundt 600 kr klarer vi faktisk ikke å finne noe negativt med dette kabinettet.

Corsair Carbide 500R er et kabinett som frir til alle de som vil ha mye for pengene. Du får ikke noe særlig støydemping, og du skal lete lenge etter børstet aluminium dersom det er slikt du tenner på. Men for alle andre er Carbide 500R rett og slett et suverent bra kabinett.

Midi: Fractal Design Define R3
Folkefavoritten

Det flommer over av ulike kabinetter i dataverdenen, og det er ikke alltid lett å vite hva som er kvalitet, og hva som bare ser bra ut. Fractal Design har derimot gjort det enkelt for oss, Define R3 har litt for enhver smak!

De termiske egenskapene til Fractal Design Define R3 er knallgode. Med veldig lave temperaturer på både skjermkort og prosessor, skal dette kabinettet også fungere godt for de som ønsker å presse maskinvaren sin litt. Resultatene med et par ekstra vifter ville nok vært enda bedre.

Av alt vi liker med Define R3 er det nok den stilrene designen kombinert med lave temperaturer og stillegående drift som gjør at vi umiddelbart la vår elsk på dette kabinettet. Det er ikke ofte vi får i både pose og sekk, men her er det ikke langt unna.

På grunn av de sterke fordelene kan vi lett leve med det negative. Slik som litt tungvinn installasjon, at det ikke plass til de største skjermkortene og at kabinettet har litt mangelfull kabelorganisering.

Fractal Design Define R3 er lett å like, og har nesten alt vi ser etter i et kabinett. Define R3 viderefører en solid arv fra Define R2, og forbedringene gjør seg tydelige særlig i lavere temperaturer. Define R3 kan vi trygt anbefale til de som måtte ønske seg et pent, stillegående og kjølig kabinett til en relativt billig penge.

Maxi: BitFenix Shinobi XL
Stort og stilrent

BitFenix Shinobi XL er en forstørret utgave av BitFenix Shinobi, og utseendet er tilnærmet identisk med lillebror. På innsiden derimot er kabinettet nesten helt likt innsiden av BitFenix Colossus med unntak av ekstra støtte for XL-ATX-hovedkort.

Ytelsesmessig har vi lite å utsette på Shinobi XL som med sine to 230 mm og én 120 mm Spectre-vifter gjør en god jobb med å holde maskinen kald i kampens hete. Det er for de med ekstra kjølebehov plass til enda flere vifter, og Shinobi XL har gode muligheter for vannkjøling med radiatorplasseringer flere steder i kabinettet.

Det vi liker best med Shinobi XL er det stilrene utseendet kombinert med bra vannkjølingspotensiale. Det er tre gode og stillegående vifter som holder maskinvaren tilstrekkelig kald, med støvfiltre som er lette å rengjøre. Den integrerte "SuperCharge" USB-laderen kan lade enheter opptil fem ganger raskere enn en standard USB-port.

Med en pris på rundt 1100 kroner vil ikke BitFenix Shinobi XL ha mye konkurranse i den delen av markedet det sikter mot. Og tilbyr derfor en av de billigste inngangsbillettene til vannkjølingsmoro med XL-ATX.

Et annet kabinett vi liker veldig godt i samme størrelsesorden som Shinobi XL er Cooler Master Storm Trooper som vi omtaler senere i denne samletesten.

HTPC: SilverStone Grandia GD06
Nesten perfekt for TV-benken

Når vi leser om SilverStone Grandia GD06 på produsentens hjemmesider mener de selv at dette kabinettet kan huse kraftig maskinvare og være liten, pen og praktisk samtidig. I skrivende stund koster Grandia GD06 fra omtrent 900 kroner.

I våre termiske tester produserte Grandia GD06 imponerende lave prosessortemperaturer, og temperaturene på hovedkort, skjermkort og harddisk var heller ikke dårlige. Du kan altså trygt fylle dette kabinettet med godsaker uten å bekymre deg for temperaturene.

Det mest positive vi har å si om SilverStones siste bidrag i HTPC-verdenen er at kabinettet har et lekkert ytre. I tillegg er hot-swap-brønnene et helt genialt tiltak for å senke støynivået. På toppen av det hele kommer solide termiske egenskaper som stiller mye større og dyrere kabinetter i skammekroken.

Av negative ting vi kan finne med Grandia GD06 kan vi trekke frem at monteringen er ganske tungvinn. I tillegg synes vi SilverStone har ødelagt litt av det stilrene ytre med låsen i front som vi ikke helt ser vitsen med på en HTPC. Viftestyring bør dessuten være påbudt ved kjøp av dette kabinettet.

Nesten 1000 kroner må du ut med for å få et skikkelig bra HTPC-kabinett i form av Grandia GD06. Dette kabinettet bør lett få plass i enhver TV-benk både hva utseendet og størrelse angår, og byr på smarte løsninger og gode termiske egenskaper. Vi vil varmt anbefale SilverStone Grandia GD06 med ett forbehold, kjøp en viftestyring i samme slengen.

For de spesielt interesserte

Her er kabinettene vi føler har sin helt egen nisje. De har egenskaper som gjør dem ekstra godt egnet til den delen av markedet de sikter mot, og det liker vi. Har du litt spesielle behov og ønsker finner du kanskje ditt drømmekabinett her.

Støydempet: Corsair Obsidian 550D
Helt suveren kvalitet

Corsair prøver med Obsidian 550D å fri til PC-byggere som liker at PC-en ikke gjør så mye ut av seg, både hva utseende og støy angår. Kabinetter som kommer ferdig støydempet fra fabrikk er i og for seg ikke noe nytt, men Corsair prøver å skille seg ut med noen veldig brukervennlige finesser.

Støydempingen som 550D kan by på har nok gått litt utover de termiske egenskapene til kabinettet. Men selv om temperaturene ikke er noe å hoppe i været for, kan de som måtte mislike dette faktisk bare slenge inn noen ekstra vifter. Ja, her får du lett plass til enda fem vifter, eller seriøs vannkjøling om du vil.

Det vi liker best med 550D er helt klart de små, smarte løsningene her og der. Du kan forsegle vifteåpningene du ikke bruker uten å ty til skruer, åpne frontdøra fra hvilken side du vil og åpne sidedørene lekende lett med ett enkelt trykk. I tillegg er konstruksjonskvaliteten høy og utseendet veldig stilrent, med kun et funksjonspanel som bryter den minimalistiske fronten.

Vi synes alt i alt Corsair Obsidian 550D er et veldig behagelig kabinett som kan by på mye kabinettglede som vil vare i mange år, og er dermed lett å anbefale.

Som et negativt punkt nevner vi billigere konkurrenter, da snakker vi helt spesifikt om det tidligere omtalte Fractal Design Define R3 og det enda billigere Cooler Master Silencio 550.

Lydløs: Impactics K.I.S.S.S.
Stillere får du det ikke!

Impactics har med K.I.S.S.S.-systemet og kabinettet C3LH-B laget noe som helt utvilsomt må kunne kalles et nisjeprodukt. Av denne grunn må vi også prøve å vurdere dette kabinettet med de som skulle ha bruk for et slikt produkt for øyet.

De termiske egenskapene med vår svake maskinvare i C3LH-B var ganske gode. Men vi kan ikke annet enn å undres over hvor kraftig prosessor du kan bruke før det blir litt i varmeste laget for vedvarende tung belastning i dette passivt kjølte systemet.

Det mest positive med C3LH-B blir i vår mening det veldig minimalistiske og stilrene utseendet. I tillegg er det få kabinetter som tilbyr en helt lydløs PC-opplevelse, og vi kan ikke annet enn å ta av oss hatten for Impactics sin enkle løsning for montering av kjøleblokker og varmerør.

Når det gjelder lydløse kabinetter finnes det stort sett kun én stor fordel, men mange ulemper. Vi kan for eksempel trekke frem negative begrensninger på ytelse, lagringskapasitet og maskinvarekompatibilitet. Alt dette kommer i tillegg til en relativt stiv pris, så man må nesten bare spørre seg, "Er viftesusen virkelig så irriterende?". Dersom svaret er ja, er Impactics K.I.S.S.S.-systemet vel verdt en kikk.

SFF: SilverStone Sugo SG07
Liten utenpå, stor inni

SSF-kabinetter vil aldri kunne konkurrere med sine storbrødre midi- og fulltower-kabinetter når det gjelder fleksibilitet og termisk ytelse, men det betyr ikke at de ikke har livets rett. Silverstone viser med deres Sugo SG07 at smått kan være veldig godt.

De termiske egenskapene til SG07 er de beste vi har sett på mini-ITX-plattformen til dags dato. Det er den store vifta som blåser rett ned på prosessoren som skal ha æren for dette. Harddisk-temperaturene er også godkjent. Det hadde vært spennende å prøve dette kabinettet sammen med en kraftig prosessor og et stort skjermkort, men det har vi dessverre ikke hatt muligheten til i denne omgang.

Det vi vil trekke frem som mest positivt er utvilsomt den gode plassen. Det skal mye til for å oppleve et SSF-kabinett som romslig, men det har Silverstone jammen fått til. I tillegg er det tilrettelagt for kraftige komponenter med plass til selv de lengste skjermkort og den medfølgende strømforsyningen yter hele 600 W.

Er du på jakt etter et lite, kompakt og kjølig SSF-kabinett er Sugo SG07 fra Silverstone en sterk kandidat. Dette kabinettet passer like godt som en støysvak kontormaskin, som en praktisk HTPC i stua og som en liten gaming-kraftpakke til gutterommet. En soleklar anbefaling fra oss.

Skal du ha plass til mange harddisker i samme format burde du ta en kikk på Fractal Design Array R2.

Gameren: Cooler Master Storm Trooper
Beistet du ikke tuller med

Det finnes ikke så mange kabinetter til de ekstra store XL-ATX hovedkortene. Cooler Master Storm Trooper blir derfor nærmest et nisjeprodukt, som heldigvis også godt kan brukes med ATX- eller mATX-hovedkort. Storm Trooper skal lokke med barskt utseende, lave temperaturer og praktiske løsninger.

Når det kommer til termiske egenskaper synes vi Storm Trooper gjør en god innsats. Det kunne godt vært montert en vifte rett over prosessoren som tidligere har vist å betydelig senke prosessortemperaturen, og kunne samtidig gitt Storm Trooper et overtrykk innvendig. Skal du ha veldig lave temperaturer støtter Storm Trooper omfattende vannkjøling.

Det vi liker best med Storm Trooper er at de har satset hardt på utseendet, du kan like det eller ikke, men gjennomført er det i alle fall. Vi får en god viftestyring, fleksibel harddiskløsning og et lite gjemmested som er akkurat passe stort for små hemmeligheter.

I tillegg er det uhyre praktisk for de som drasser mye på riggen sin å ha et integrert håndtak som er gummiert, har godt balansepunkt og tåler belastning på opptil 43 kg.

Cooler Master Storm Trooper gir deg mye kabinett for pengene, bokstavelig talt. Vi klarer ikke engang å finne noe smått å pirke på ved dette kabinettet som i skrivende stund gjør deg 900 kroner fattigere. Hvorvidt du bør kjøpe dette kabinettet kommer nok aller mest an på om du liker utseendet eller ikke, og selvsagt om du har bruk for all plassen Storm Trooper kan by på.

For de som kan klare seg med mindre plass, men fremdeles liker et litt tøft utseende kan muligens Cooler Master HAF 912 Plus være et godt valg. Her får du i vår mening mye for pengene.

Det enkleste: Cooler Master Elite 430
Billig, men brukbart

Cooler Master Elite 430 er et kabinett som frir til de som bare trenger noe enkelt og smått. Designen kan minne litt om en spillmaskin, og det faktum at Cooler Master sier det er plass til to digre skjermkort samtidig understreker denne profilen. Men spilleren som har råd til å bruke flerfoldige tusen på skjermkort velger nok ikke et kabinett til noen få hundrelapper.

Når det kommer til de termiske egenskapene er Elite 430 helt grei. Det skal nok ikke mye mer enn et par vifter til for at vi kunne fått gode resultater. Når det er sagt ville vi ikke benyttet noe mer enn middels kraftige komponenter med Elite 430. Da hadde det blitt trangt om plassen, og med kun den ene medfølgende viften ganske varmt.

Men med lav pris følger det selvsagt også noen ulemper. Metallet er veldig tynt og lett, som gir en klar billigfølelse. Den ene medfølgende viften er ikke nok for dem som har litt kraftig maskinvare og derfor trenger å dytte mer luft. Det er heller ingen støy- eller vibrasjonsdemping noen plass.

Det finnes få kabinetter i denne prisklassen vi faktisk ville anbefalt, men det kan vi med god samvittighet gjøre med Cooler Master Elite 430. For 350 kroner får du som regel det du betaler for, men her vil vi si at man får litt mer. Selv uten flere vifter har man en god og billig løsning som holder for de aller fleste.

De morsomme kabinettene

Vi har samlet et knippe morsomme kabinetter på denne siden. De er forresten ikke bare morsomme, men også temmelig gode. Så dersom du liker utseendet og løsningene snakker vi faktisk om potensielt meget gode kjøp her.

Fra verdensrommet: NZXT Phantom
Et friskt pust

Rett ut av esken skal Phantom i følge NZXT være et kabinett som oser av både personlighet og kvalitet, og det vil vi si oss delvis enig i. Personligheten er definitivt tilstede, men det er også plastfølelsen når du leker med den.

Av temperaturene vi registrerte med Phantom var prosessoren og skjermkortet imponerende kjølig. Heller ikke hovedkortet ble særlig varmt under topplokket og harddisken holdt en sunn temperatur.

Det vi er mest fornøyd med når det kommer til NZXT Phantom er det spennende og gjennomførte utseendet. Når kabinettet i tillegg har gode termiske egenskaper, en genial og enkel viftestyring, og lettvinne monteringsløsninger må vi bare ta av oss hatten for NZXT.

Ikke alt er en dans på roser derimot, og de spesielt utformede dekslene på toppen og i front vil fort bli støvete. Kabinettet kan også gi en liten "plastic fantastic"-følelse, som nok får noen til å skygge banen.

NZXT Phantom er et kabinett som ikke bare prøver å skille seg ut med et spesielt utseende, det er i bunn og grunn et knakende godt kabinett. Vi kan selvsagt peke på noen små feil og mangler, og utseendet vil nok ikke falle i smak hos alle, men vi synes absolutt dette er spennende saker. Vi får med NZXT Phantom mye kabinett for pengene som trygt kan anbefales.

Snudd på hodet: SilverStone Raven RV02-E
Litt forvridd

SilverStone markedsfører Raven 2 mot gamere. Dette produktet heter RV02-E, og denne E-en på slutten betyr at vi har med en oppdatert utgave å gjøre. Med nye vifter og metode for montering av harddisker skulle Raven 2 igjen være klar for å ta verden med storm.

De termiske egenskapene til Raven RV02-E er ganske gode, men ikke overlegne. Vi kan altså ikke helt se at det har hjulpet nevneverdig å snu hovedkortet 90 grader. Kanskje ville det vist seg større forskjeller med litt heftigere maskinvare, slik som overklokket prosessor og flere skjermkort.

Det vi vil trekke frem som mest positivt med Raven 2 må være et tøft utseende. Det skriker ikke etter oppmerksomhet og er samtidig solid i konstruksjonen. Av negative ting kan det nevnes at hele konseptet med å snu hovedkortet i vårt tilfelle ikke hadde så mye for seg. At USB 3.0 mangler er også for oss et lite mysterium.

SilverStone Raven 2 er en liten variasjon av originalen. Ja, den har nye vifter og en annen måte å feste harddisker på, men ellers er det lite nytt under sola. For den som har RV02 fra før av ser vi liten grunn til å oppgradere.

Det er kommet en ny utgave av dette kabinettet som bygger på de samme prinsippene som RV02-E, og det heter Raven 3. Vi har ikke testet dette kabinettet, men her er i alle fall USB 3.0 på plass, som seg hør og bør i 2012.

En koloss: BitFenix Colossus
Kan lyse opp din hverdag

Det er liten tvil om at BitFenix Colossus skiller seg ut, det har et veldig gjenkjennelig utseende, og er ikke minst veldig stort. Det er nok mange som liker den oppmerksomheten man ville fått med dette kabinettet på The Gathering i Vikingskipet for eksempel.

Når det gjelder ytelsen derimot, har ikke Colossus så veldig mye å skilte med. De to viftene på lav hastighet er ikke nok for å gi maskinvaren gode arbeidsvilkår, og vi ville enten satt opp hastigheten, som fører til mer støy, eller installert en vifte eller to ekstra.

Når vi vil trekke frem det mest positive er det robustheten til Colossus som slår oss først. Den er stor, tung og føles ganske solid. Det er i tillegg god kvalitet på både plasten og metallet som er brukt. Om ikke utseende faller i smak hos folk flest setter vi i alle fall pris på dristigheten til folka hos BitFenix.

Den største ulempen til Colossus er i vår mening noen litt rare løsninger, som for eksempel at man først må åpne sidedøren, for deretter å løfte opp den lille luken på toppen for å skru på maskinen. Kabinettet er i tillegg veldig tungt, spesielt sidedørene, og temperaturene er heller ikke spesielt gode.

Hendig: BitFenix Survivor
Perfekt til LAN

Bitfenix prøver igjen å finne sin nisje med Survivor, og ønsker å tilby noe andre produsenter ikke har tenkt på eller ikke har lykkes med. Ideen om et LAN-kabinett er ganske god, og resultatet er herlig originalt.

De termiske egenskapene er ikke noe å skryte av, men med et par ekstra vifter bør selv kraftige spillmaskiner være sikret fra overoppheting. Vi synes absolutt det burde vært direkte ventilasjon over prosessoren og skjermkortet, så her skuffer Survivor litt.

Det mest positive med dette kabinettet er designen og de artige detaljene. Overraskelsen blir nok stor blant vennene dine når du får håndtaket på Survivor til å sprette opp av topplokket og du spaserer nonchalant ut av vikingskipet med maskinen i hånda når TG er over.

Men noen irritasjonsmomenter har Survivor også, slik som de tungvinne sidedørene. Sammen med en relativt dårlig kabelhåndtering og lite plass er ikke dette kabinettet akkurat noen drøm å montere maskinvare i.

For de som flytter mye på maskinen, ikke oppgraderer maskinvare ofte, og heller ikke har for vane å gi skjermkortet sitt et godnattkyss, kan Survivor være et godt alternativ.

Tårnet: SilverStone Fortress FT03
Har et lite fotspor

Med Fortress FT03 prøver Silverstone å skille seg ut fra mengden, og det har de sannelig fått til. FT03 er et kabinett som ikke har en tradisjonell bakside, og som kun har omtrent halve dybden av et typisk midi-kabinett.

De termiske egenskapene til FT03 er ganske gode. Vi ser lave load-temperaturer for prosessor, hovedkort og skjermkort. Med mer enn én harddisk installert kan det nok bli litt varmt på baksiden av hovedkortbrettet.

Vi synes det mest positive med FT03 unektelig må være det lekre utseendet. At kabinettet i tillegg har et lite "fotavtrykk", og generelt er ganske minimalistisk vil nok mange like. USB 3.0 er også på plass, noe vi ser på som et must på et såpass nytt kabinett.

Det mest negative er den tungvinne installasjonen av maskinvare, her må det nemlig skrus mye. I tillegg kan man stille spørsmålstegn ved nytten av et kabinett som ikke er særlig dypt. Dersom man har kabinettet under pulten, synes ikke dybden, og dersom man har det oppå pulten blir kabinettet uansett for høyt.

Et mulig bruksområde vi kan se for oss for dette kabinettet er som en stue-PC. Med et relativt potent maskinvareoppsett vil ikke en maskin med dette utseende gjøre skam ved siden av TV-benken. Her vil også dybden være viktig, hvor Silverstone Fortress FT03 kan stå helt inntil veggen.

Flatpakket: Lian Li Pitstop T60
Skifter du maskinvare ofte?

Lian Li T60 er tilsynelatende ikke et kabinett alle bør ha på gutterommet, men er heller kun laget for de meget spesielt interesserte. T60 utfordrer ideen om at et kabinett bare er en boks du oppbevarer maskinvaren i. Dette "kabinettet" er heller en veldig mobil ramme du kan montere maskinvaren på.

Når det gjelder de termiske egenskapene til T60 blir vi ikke akkurat overbevist. Ved full last skaper vifta til prosessoren og hovedkortet nok flyt og turbulens til at temperaturene er lave. Men når viftene roer seg stiger temperaturene raskt, og da kan det være lurt med en ekstra vifte eller to som skaper en bedre luftflyt.

Det vi vil trekke frem som mest positivt er utvilsomt den solide og lekre gjennomføringen i designen. Kabinettet byr på en skikkelig monteringsjobb, men har du en liten nerd i magen er det faktisk bare moro.

Noe av det negative med T60 er at både ramme til ekstra vifter og eksterne tilkoblinger er ekstrautstyr som vi enda ikke har funnet i Norge. I tillegg synes vi at Lian Li har valgt unødvendig mange forskjellige typer skruer i dette byggesettet. Ved lett aktivitet blir også komponentene og spesielt harddiskene varme.

Lian Li T60 er en testbenk, enkelt og greit. Dersom du oppgraderer, bytter og monterer maskinvare på en daglig eller ukentlig basis kan dette være et lettvint alternativ til et tradisjonelt kabinett, og vi vil absolutt anbefale det. Men hvis miksing og triksing med maskinvare ikke er din yndlingshobby bør du rett og slett styre unna.

Konklusjon

Det er helt umulig å kåre en vinner av alle kabinettene vi har beskrevet her. Skal vi absolutt dele ut en medalje må den nesten deles med alle kabinettene på side to og tre. Dette er i vår mening de beste kabinettene vi har testet i deres respektive klasse.

Av alle kabinettprodusentene vi har hatt gleden av å stifte bekjentskap med føler vi at det er noen som skiller seg litt ekstra ut. Det er særlig Corsair, SilverStone og Lian Li vi har best erfaringer med, som gang på gang leverer skikkelig kvalitet. Men like morsomt er det med selskaper som tør å tenke annerledes og her må særlig nykomlingene BitFenix nevnes.

Hva vil fremtiden bringe?

Ut ifra den utviklingen vi har sett de siste årene har vi en liten anelse om hva som vil bety mest i tiden fremover. Vi tror at medfølgende og allerede integrert støydemping vil være et stort lokkemiddel. Det har lenge vært mulig å etterisolere kabinetter med støydempende matter, men først i senere tid har kabinetter med integrert støydemping blitt billig og tilgjengelig for folk flest.

I tillegg føler vi at smarte og praktiske detaljer dukker opp i stadig større grad. Hvor lett maskinvaren kan installeres er helt klart et godt salgsargument for maskinvareentusiaster. Det er for eksempel ikke særlig moro å dra frem tre ulike skrutrekkere for å sette inn en ekstra harddisk, eller demontere hele maskinen for å bytte prosessorkjøler.

Er Wall-E det perfekte kabinettet?
(hentet fra www.casemods.ru)

Hva er det perfekte kabinettet?

Det er nærmest umulig å svare på hva det perfekte kabinettet er, og vi har ikke noe svar som vil passe for alle. Det er ganske enkelt opp til hva du liker og hva du trenger. Du må også veie fordeler mot ulemper, for veldig sjeldent kan du få i både pose og sekk.

Skal du ha noe du er sikker på å bli fornøyd med kan det være en god idé å lage det selv. Ta en tur innom arbeidsloggene i forumet. Her finner du hjemmesnekrede prosjekter i alle størrelser og fasonger, og kanskje litt inspirasjon til ditt eget fremtidige prosjekt?

Dersom du føler vi har oversett noen gode kabinetter tar vi gjerne i mot forslag til produkter vi kan teste i kommentarfeltet. Har du en kommentar til denne samletesten, forslag til forbedring i testrutiner, eller rett og slett bare ønsker å snakke kabinett er det også bare å skrike ut. Vi ser frem til å høre hva du mener!

annonse