Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samletest65-tommere under 15.000 kroner

Vi har testet seks 65-tommere til 15.000 kroner

Spesielt én er et knallgodt kjøp.

Vi tester 65-tommere i «folkeklassen»: Ingen toppmodeller tillatt.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Helt siden de første flatskjermene kom har nordmenn kjøpt stadig større og større skjermer, og nå er 65 tommer den størrelsen vi oftest ender opp med. I denne samletesten har vi derfor samlet et solid knippe LCD-TV-er på nettopp 65 tommer, hvor prisen er innenfor det vi nordmenn ofte legger i en ny skjerm.

I skrivende stund spenner prisen på TV-ene fra rett under 8.000 kroner og hele veiene opp til rett under 20.000 kroner.

Akkurat pris har vist seg å være noe vanskelig å bruke som kriterie i denne testen. Da vi gikk ut til produsenter og butikker var budskapet at vi så for oss en øvre prisgrense på 15.000 kroner, men den har vist seg vanskelig å holde.

Bare de siste ukene har TV-ene vi har valgt ut til test nemlig variert til dels voldsomt i pris, både i positiv og negativ retning.

Eksempelvis var Samsungs kandidat, som nå snuser på 20.000 kroner, på tilbud under Black Friday til 13.990 kroner, og har også tidvis figurert under det den nå ligger til. På motsatt side er LGs utsendte nå overraskende billig sammenlignet med da vi hentet inn de ulike TV-ene.

Disse er med:

ProductSamsung QLED QE65Q70RTCL 65EC785Sony Bravia KD-65XG8577Panasonic TX-65GX830EPhilips 65PUS7354LG 65SM8200
TV-mottaker, digitalKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Antall HDMI-innganger4 stk3 stk4 stk4 stk4 stk4 stk
HDMI-versjon2.02.02.02.12.02.0
USB 2.02 stk2 stk3 stk1 stk2 stk2 stk
Bildestørrelse65 Tommer65 Tommer65 Tommer65 Tommer65 Tommer65 Tommer
Pris/tommer305.97 kr/tomme184.46 kr/tomme261.51 kr/tomme230.74 kr/tomme184.46 kr/tomme119.65 kr/tomme
Oppløsning3840x2160 (4K Ultra HD)3840x2160 (4K Ultra HD)3840x2160 (4K Ultra HD)3840x2160 (4K Ultra HD)3840x2160 (4K Ultra HD)3840x2160 (4K Ultra HD)
SkjermteknologiLCDLCDLCDLCDLCDLCD
PaneltypeVAVAIPSUkjentUkjentIPS
Bredde1449.5 mm1445,0 mm1428.51 mm1428.51 mm1459.3 mm1451 mm
Dybde285.8 mm-316 mm338 mm267.1 mm323.7 mm
Høyde910.4 mm865.0 mm899 mm893 mm872.5 mm910 mm
HDRKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
DiodeplasseringBakbelyst (Back)Kantbelyst (Edge)Kantbelyst (Edge)UkjentKantbelyst (EdgeKantbelyst (Edge)
Type av HDRHDR10, HLG, HDR10+Dolby Vision, HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10, HLGDolby Vision, HDR10, HLG, HDR10+Dolby Vision, HDR10, HLG, HDR10+HDR10, HLG
TV-ene blir nøye sjekket med kalibreringsutstyr
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Slik testet vi

Det første vi starter med å er å se om TV-en er plasseringsvennlig. Er for eksempel tilkoblingene plassert slik at du enkelt kan henge TV-en tett på veggen uten at kabler kommer i veien. Alt dette går under design.

Videre ser vi på tilkoblingsmuligheter. Ofte trenger du flere HDMI-porter, aller helst av nyeste versjon, og samtidig er det kjekt å ha gode muligheter for å koble skjermen mot hjemmenettverket ditt.

Før vi vurderer de neste punktene oppdaterer vi TV-ene slik at de har den nyeste versjonen av programvaren den bruker.

En annen faktor vi ser nærmere på er hvor brukervennlig TV-en er. Her er det viktig med en god fjernkontroll og en meny som er lettfattelig. Samtidig er det et pluss om TV-en er kjapp i bruk, slik at du enkelt kan bruke apper til å kjøre forskjellige tjenester. Antall apper betyr også en del for dette punktet.

Her har du de ulike fjernkontrollene til TV-ene i testen. Fra venstre Sony, Samsung, LG,
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Billedkvaliteten veier desidert tyngst i vår test. Her er alle TV-ene testet under kontrollerte former, der vi ser på kvaliteten både med lyset på og helt av. Her sjekker vi hvor godt sortnivå, farger, skarphet og bevegelser henger sammen.

Vi bruker kalibreringsprogrammet CalMAN Ultimate med bildegenerator og meter fra Portrait Displays. Med dette utstyret kan vi måle nøyaktig hvor gode farger, sortnivå og kontrastnivå TV-ene gir deg. I denne testen har vi tatt utgangspunkt i den modusen som gir det mest korrekte bildet, og gjort målinger ut ifra hvor godt denne presterer direkte fra fabrikken.

Når vi har målt TV-ene setter vi oss ned og tar i bruk ulike kilder for å se hvordan billedkvaliteten oppleves i praksis. Her utfordrer vi TV-ene med alt fra lav oppløsning til 4K med HDR-støtte. Her ser vi nøye på hvordan TV-ene løser de ulike utfordringene med tanke på skarphet, bevegelse, generell støy i bildet og fargegjengivelse.

Med denne boksen kan vi måle hvor høy inputlag TV-ene har.
Ole Henrik Johansen

Vi ser også på hvordan skjermene er å bruke til spill ved å måle inputlagen, altså hvor lang tid de bruker fra signalene sendes til skjermen til endringene er gjort. Desto raskere dette skjer, jo bedre egnet er TV-en til spill. Her settes alle skjermene i spillmodus for å få best mulig resultat.

Lydkvaliteten i flatskjermer er som regel ganske dårlig, så vi tar også dette med som en liten del av totalkarakteren. Er for eksempel lyden grei nok til at du fint kan se nyhetene uten å måtte slå på et ekstern anlegg?

Pris er også noe vi tar med i vurderingen. Da vi hentet inn TV-ene til test kostet som nevnt flesteparten rundt 15.000 kroner, men har siden den tid variert mye i både positiv og negativ retning. Dersom to TV-er presterer likt, vil prisen kunne være en avgjørende faktor for hvem som vinner. Dersom en av TV-ene er spesielt billig, men litt dårligere enn de aller beste, vil denne kunne stikke av med «mest for pengene».

Resultatene kort fortalt:

DesignTilkoblingerBrukervennlighet InputlagLydkvalitet BildekvalitetPris
Samsung QLED QE65Q70R
TCL 65EC785
Sony Bravia KD-65XG8577
Panasonic TX-65GX830E
Philips 65PUS7354
LG 65SM8200

Og vinneren er:

Samsung er testens vinner
Ole Henrik Johansen

Best på det meste

Seieren går denne gangen til Samsung sin Q70R-modell. Men den vinner langt fra noen overlegen seier.

Sony viser seg å holde tritt med denne modellen på det aller meste, bortsett fra når det kommer til sortnivået og kontrollen på lyset i skjermen. Her kan Samsung-TV-en skilte med et direktebelyst panel, og det gjør hele forskjellen.

Totalen blir det beste bildet av dem som er med i testen, hvor du får servert et engasjerende bilde med riktige og fengende farger, komplimentert med god skarphet og bevegelser.

Sammen med den beste billedkvaliteten får du dessuten en brukeropplevelse som også er av beste klasse. Menyene er enkle og sydd sammen på tvers av de ulike plattformene du bruker, og i tillegg kan du fint bruke TV-ens fjernkontroll til å kontrollere enheter du har koblet til.

Likevel er ikke denne TV-en best på alt. Den må blant annet se seg knepent slått på inputlag. Den er også den dyreste i testen, men skal du ha det beste produktet alt i alt, vil du være tjent med å spytte i det lille ekstra.

Samsung QLED QE65Q70R
9
Imponerende
Best i test

Samsung QLED QE65Q70R

9
Imponerende
sitatSamsung leverer den beste bildekvaliteten og brukeropplevelse – men er ikke billigst.

Fordeler

 • +
  Best sortnivå og kontrast i testen. Mye takket være et direktebelyst panel
 • +
  Leverer den beste brukeropplevelsen av alle TV-ene i testen
 • +
  Egner seg godt til spill. Lav inputlag
 • +
  AI-funksjonen gir bedre bildekvalitet
 • +
  Grei lydkvalitet
 • +
  Kan styre Apple TV og andre enheter ved hjelp av TV-ens egen fjernkontroll

Ting å tenke på

 • Dyr sammenlignet med flere av konkurrentene
 • Mangler Dolby Vision-støtte
Vi anbefaler deg også modellen fra Sony.
Ole Henrik Johansen

God allrounder

Sony kommer på en hederlig annenplass i denne testen. Og det er slettes ingen dårlig skjerm den japanske giganten har å komme med.

XG85-serien har flere varianter, og det er altså XG8577 vi har sett nærmere på denne gangen. Likevel kan det være verdt å merke seg at de andre utgavene av denne skjermen også vil være ganske så like denne utgaven. For eksempel XG8505.

Til prisen får du en TV som har meget god billedkvalitet. En av skjermens store styrker er fargegjengivelse, og dette smitter også over på resten av billedkvaliteten.

Det er også verdt å merke seg at Sony er en mester på bevegelse, slik at dette er en TV for deg som liker å se mye sport. Billedbehandlingen gjør at du får et friskere og mer oppskarpet bilde enn normalt, og det er noe å ta med seg i sekken.

Prismessig ligger denne noe under testvinneren, men brukeropplevelsen ligger også i samme posisjon. Android-plattformen tar stadig nye steg i å forbedre seg, men fortsatt er den ikke like god som den Samsung (Tizen) og LG (WebOS) kan skilte med.

Sony Bravia KD-65XG8577
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Bravia KD-65XG8577

9
Imponerende
sitatSony biter godt fra seg

Fordeler

 • +
  En mester på bevegelse
 • +
  Blant de beste på sortnivå
 • +
  God på fargegjengivelse
 • +
  Godt egnet til spill
 • +
  Kjedelig med velfungerende fjernkontroll

Ting å tenke på

 • Dårlig innsynsvinkel
 • Litt lav lysstyrke versus Samsung ved HDR-avspilling
LG er TV-en som gir deg mest for pengene
Ole Henrik Johansen

Løp og kjøp

Testens billigste TV er denne modellen fra LG. En TV som lå en del over hva den nå gjør i pris da vi hentet den inn.

Til 7777 kroner er dette et produkt som vinner «mest for pengene»-stempelet med solid margin. Du må opp et par tusen kroner for å få kjøpt TCL sin konkurrent, men LG danker ut denne på flere områder.

Og billedkvaliteten er imponerende til denne prisen. Den er riktignok ikke like god som hos de beste TV-ene i denne testen, men igjen får du likevel mye kvalitet for pengene her.

Fargene er overraskende gode og presise, og det samme kan vi si om skarpheten og bevegelsene. Det man kan sette fingeren på her, er at sortnivået og presisjonen i baklyset har en vei å gå innen den tukter vinneren.

Samtidig så er det greit å merke seg at innsynsvinkelen er dårligere enn de beste, men fortsatt ikke avskrekkende med tanke på prisen du betaler.

I tillegg får du WebOS med på kjøpet, og da er du sikret et system som er enkelt å bruke, blant annet takket våre en egen pekefunksjon i fjernkontrollen.

LG 65SM8200
8.5
Meget bra

LG 65SM8200

8.5
Meget bra
sitatDesidert mest for pengene

Fordeler

 • +
  God bildekvalitet
 • +
  WebOS er blant det mest brukervennlige
 • +
  Godt egnet til spill
 • +
  Pekefunksjonen på fjernkontrollen
 • +
  Bra med lysstyrke når du ser HDR
 • +
  I skrivende stund et kupp med tanke på pris

Ting å tenke på

 • Litt ujevn belysning av bildet
 • Dårlig innsynsvinkel
Panasonic gjør det ikke dårlig på noe spesielt, men er ikke best på noe heller.
Ole Henrik Johansen

Jevnt over god

Panasonic gjør seg heller ikke bort i denne testen, men har likevel et forbedringspotensial versus testvinneren når det kommer til billedkvalitet.

Selskapet har hatt for vane å lage TV-er som er gode på blant annet bevegelse, og det videreføres også i denne modellen. Bildet er likevel ikke like engasjerende å se på som hos Samsung eller Sony. Det blir mer platt takket være en kombinasjon av dårligere sortnivå og mindre metning i fargene.

Og det er litt synd, for på de øvrige parameterne scorer Panasonics skjerm minst like godt som de to konkurrentene. Det er ingen tvil om at selskapet fortsatt mestrer det å lage skikkelig bildebehandling, hvor du får lite støy og god skarphet i det som vises frem.

Samtidig så er fortsatt Panasonic dårligst i klassen hva gjelder brukeropplevelsen. Det skal sies at de har tatt mange steg i riktig retning de siste årene, men likevel så mangler det en del. For eksempel hadde det vært fint å få på plass en bredere støtte for apper.

Når det er sagt så er dette en TV som er jevnt over god på det meste. Den er altså ikke best på noe, men du vil neppe føle deg lurt om du kjøper deg en slik TV heller.

Panasonic TX-65GX830E
8
Meget bra

Panasonic TX-65GX830E

8
Meget bra
sitatPanasonic imponerer på inputlag – men havner litt bakpå på andre ting

Fordeler

 • +
  Laveste inputlag i testen
 • +
  Enkel i bruk
 • +
  God bildekvalitet over hele fjøla
 • +
  God på bevegelse
 • +
  Solid fargegjengivelse
 • +
  Kjedelig med velfungerende fjernkontroll

Ting å tenke på

 • Få apper
 • Dårlig innsynsvinkel
 • Litt blank overflate gir mer gjenskinn enn de beste
Philips kan skilte med Ambilight, noe den er helt alene om.
Ole Henrik Johansen

The One

Philips viser mot når man kaller TV-modellen sin for The One. Men det er ikke mye som skal til før den er nettopp det heller.

Selskapet har i mange år utviklet sin P-prosessor, som nå har kommet til den femte generasjonen. P5 gjør mye riktig når det kommer til å forbedre dårlige signaler til det bedre, selv om det noen ganger blir litt i overkant skarpt – og lager støy rundt objektene i bildet.

Når det kommer til bevegelse så henger skjermen med de aller beste. Mens lysstyrken faller litt igjennom når vi ser innhold i HDR.

Vi skal ikke påstå at den er lyssvak, men til forskjellen til de beste er ganske stor. Mens denne skjermen klarte 350 nits på det meste i et 10 prosent vindu, viste måleinstrumentet godt over 1000 nits for Samsungen.

Men, er du glad i Ambilight, har denne TV-en naturligvis det. Og vi har ingen problemer med å se at dette er en funksjon mange vil ha. Samtidig er prisen hyggelig, så dette er slettes ikke noe dårlig kjøp det heller.

Philips 65PUS7354
8
Meget bra

Philips 65PUS7354

8
Meget bra
sitatThe One har mange gode egenskaper – men er kun best på én ting

Fordeler

 • +
  Ambilight gir det lille ekstra
 • +
  God på bildebehandling
 • +
  God på bevegelse
 • +
  Stilren design
 • +
  God respons i fjernkontrollen
 • +
  Hyggelig pris

Ting å tenke på

 • Svak lysstyrke, spesielt ved HDR
 • Litt høyere inputlag enn de beste
TCL havner sist i testen, men er ikke noe dårlig produkt av den grunn.
Ole Henrik Johansen

Mangler det lille ekstra

TCL havner litt bak de beste i denne testen, men til prisen gjør den seg ikke helt bort.

Noe av problemet til denne skjermen er at den føles litt «gammeldags» og traust når du bruker den. Den er markant tregere enn sine konkurrenter til å reagere når du gir den oppgaver. For eksempel bruker den mange ganger så lang tid på å slå seg på enn testens raskeste fra Samsung.

Samtidig så går det litt tregt å laste inn apper, og da hjelper det ikke at fjernkontrollen samtidig er av typen du må sikte på et visst punkt på skjermen for at den skal reagere.

Bildemessig er det ikke noe flykrasj vi er vitne til. Likevel kunne TV-en med hell hatt noe bedre kontroll på lysstyrken, som jevnt over er justert for høyt uansett hvilken modus du velger ut av esken.

Det kan riktignok justeres noe til det bedre, men fortsatt er bildet generelt for lyst sammenlignet med de beste. Med litt mer kontroll her ville nok dette være en TV som hadde gitt LG-en hvassere kamp om å være mest for pengene.

For det er lite å utsette på utførelsen av selve skjermen, og vil du ha god lyd på kjøpet så følger dette med i form av en liten lydplanke som er integrert i TV-en.

TCL 65EC785
7
Bra

TCL 65EC785

7
Bra
sitatGjennomført grei TV som blir litt treg i bruk

Fordeler

 • +
  God presisjon i fargene
 • +
  God på bevelgelse
 • +
  God lyd
 • +
  Ryddig og enkel meny
 • +
  Hyggelig pris sammenlignet med flere i testen

Ting å tenke på

 • Høy inputlag
 • Må sikte med fjernkontrollen for å få respons
 • Bildet er for lyst
 • Tregere i bruk enn de andre konkurrentene

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Samsung QLED QE65Q70R
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Samsung QLED QE65Q70R
Sony Bravia KD-65XG8577
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Sony Bravia KD-65XG8577
LG 65SM8200
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
LG 65SM8200
Panasonic TX-65GX830E
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Panasonic TX-65GX830E
Philips 65PUS7354
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Philips 65PUS7354
TCL 65EC785
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
TCL 65EC785
annonse