Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestSpill-PC under 10 000 kroner

Full krig om å være best og billigst til spill

Butikkene strekker seg langt for å gi deg mest ytelse i vår kåring.

Vegar Jansen, Tek.no

Før jul i fjor satte vi i Tek i gang en ny kåring kalt «Beste PC-tilbud». Poenget var enkelt og greit å la de store elektronikkbutikkene konkurrere om din gunst ved å tilby så kraftige spillmaskiner de bare klarte, uten å trå over grensen vi satte på 10 000 kroner.

Det var Power som stakk av med seieren i den første kåringen i desember. Deres tilbud var pakket med grafikkmuskler rivalene ikke på langt nær kunne matche, men mye kan skje på få måneder i dataverdenen, og konkurrentene ønsket selvsagt revansje. Når vi nå er klare for en ny «Beste PC-tilbud»-kåring skal vi finne ut om de andre butikkene har noe å stille opp med.

Butikkene som konkurrerer om å få pryde sin maskin med vår «Beste PC-tilbud»-logo i denne runden er – ved siden av tittelforsvarer Power – Multicom, Komplett, og Elkjøp.

Mens Komplett og Multicom stiller med maskiner de selv har skrudd sammen, sender Power og Elkjøp masseproduserte maskiner fra henholdsvis HP og MSI.

Spennende komponentmiks

Samtlige maskiner til test legger seg, som i forrige runde, tett opptil 10 000-kronersgrensen vår. Nedenfor tar vi et blikk på de viktigste egenskapene:

Komplett Winter Gamer - Coffee Lake Ed.
Vegar Jansen, Tek.no

Den viktigste egenskapen til en spill-PC er selvsagt at den kan vise god grafikk med en høy og jevn bildeflyt, og dette er det i hovedsak maskinens grafikkort som bestemmer. Her har Power og Elkjøps PC-tilbud allerede skaffet seg en soleklar fordel ettersom de kommer med et kraftig Nvidia GTX 1070-grafikkort fremfor de svakere GTX 1060-kortene konkurrentene leverer sine maskiner med. Men, som vi skal se i ytelsestestene våre er det forskjell selv blant grafikkort fra samme serie, så det er faktisk én maskin som leverer den aller beste spillytelsen.

Elkjøps MSI Codex 3 VR7RD-090EU.
Vegar Jansen, Tek.no

Også prosessoren kan imidlertid påvirke spillytelsen, og det er spennende at vi har fått inn maskiner med såpass ulike prosessorer. Komplett har nemlig satset på Intels i7-8700, en virkelig råtass-prosessor med seks kjerner. Med denne innabords bør du være sikret god prosessorytelse i mange, mange år fremover. Multicom har også plukket fra den nye prosessorgenerasjonen, men da gått for en rimeligere og svakere i3-variant med fire kjerner uten såkalt Hyper-threading. Power og Elkjøp setter sin lit til relativt rimelige i5-prosessorer fra forrige generasjon.

De ferdigbygde maskinene fra Power og Elkjøp kommer også med en helt standard kjøleløsning for prosessor, mens Komplett og Multicom har spandert på mer solide saker som sannsynligvis bidrar til mindre støy og lavere temperaturer – særlig under spilling. Alle maskinene i denne runden leveres med 8 GB minne, men fordelt på enten én eller to moduler. Førstnevnte kan være mer oppgraderingsvennlig, mens sistnevnte kan gi noe høyere ytelse. Om vi merker denne forskjellen i praksis gjenstår imidlertid å se.

Multicom Tyrion i518C.
Vegar Jansen, Tek.no

De fleste maskinene i testen kommer med SSD-enheter som gir rask oppstart av Windows og nok plass til lagring av noen av favorittspillene dine, mens en ekstra, tradisjonell, snurredisk med mer kapasitet står for resten av lagringen. Komplett prøver imidlertid å slå to fluer i en smekk med sin hybriddisk som har 8 GB raskt SSD-minne i tillegg til øvrig lagringsplass som ligger på plater som spinner med en hastighet på inntil 7200 RPM.

Strømforsyningen til Power-maskinen er ikke nevneverdig større enn hva GTX 1070-grafikkortet og de andre komponentene krever. Elkjøp har også spart inn her, men gitt deg 50 watt ekstra for fremtidige oppgraderinger, kanskje til et kraftigere grafikkort. De øvrige maskinene fra Komplett og Multicom har på sin side godt med rom for fremtidige oppgraderinger være seg flere lagringsdisker, kraftigere prosessorer eller neste års heftige grafikkort.

Powers HP Omen 870-270NO DT.
Vegar Jansen, Tek.no

To av maskinene er fysisk mindre enn mange vanlige stasjonære. Power og Multicom har nemlig sendt såkalte mATX-bygg. Disse er mer kompakte enn de tradisjonelle ATX-byggene fra Komplett og Elkjøp. Dette sparer plass på pulten, men gir mindre plass til eventuelle oppgraderinger til større grafikkort i fremtiden.

Ytelsesmessig har det lite å si hvilken formfaktor maskinen eller hovedkortet holder. Elkjøp-maskinen kommer med et mATX-hovedkort, men ettersom kabinettet er av vanlig ATX-størrelse er det god plass inne i maskinen og en smal sak å snike inn et ATX-hovedkort om du ønsker det senere.

Slik testet vi

Ettersom kun fire av de spurte dataforhandlerne hadde anledning til å stille med spillmaskiner til årets første runde av «Beste PC-tilbud», tok vi like godt med oss alle sammen inn på testlabben for en grundig sjekk.

Spillene vi tester i er det tunge «AAA»-spillet Deus Ex: Mankind Divided, det umåtelig populære overlevelsesspillet Playerunknown's Battlegrounds og esport-titlen Overwatch. Vi tester ytelsen i de tre mest brukte oppløsningene med detaljnivået satt til «High».

Ved siden av ytelse har vi undersøkt hvor mye maskinene støyer når vi spiller og hvor rask systemdisk de har.

Vi vurderer hver maskin med særlig tanke på spillytelse, men også mulighet for fremtidig oppgradering og kvalitetsfølelse spiller inn.

Mye av poenget med å spille på en PC fremfor en konsoll er nettopp muligheten til å oppgradere enkeltkomponenter som grafikkort og prosessor, eller legge til mer minne og lagring dersom behovet melder seg. Slik kan datamaskinen kontinuerlig holdes oppdatert i stedet for å kjøpe alt nytt hvert femte år eller så.

Raskt oppsummert

Her presenterer vi de viktigste resultatene og konklusjonene.
Rull lenger ned for å se alle ytelsesmålinger og underlaget for testen.

Konklusjon

Power – Best i test

HP OMEN 870-270NO DT

Den forrige kåringen av «Beste PC-tilbud» i desember vant Power med god margin takket være sin kraftige og aggressivt prisede HP Omen-maskin. Derfor var det kanskje ikke veldig overraskende at Power meldte opp den samme spillriggen som tittelforsvarer også i årets første kåring.

Det skulle vise seg å ikke være et dumt grep, for Powers kandidat går til topps denne gangen også!

Det til tross for at Powers kandidat denne gang møter tøff motstand fra Elkjøps MSI-tilbud med samme kraftige grafikkløsning, noe som gjorde det langt vanskeligere å kåre en vinner nå enn forrige gang. Det som til slutt vippet i Powers favør var at deres HP Omen-maskin er mer støysvak og snill mot ørene, samtidig som det er praktisk å ha integrert trådløst 802.11ac-nettverk samt blåtann.

GTX 1070-kortet dens arbeider riktig nok noe tregere enn kortet fra samme serie i Elkjøps MSI-tilbud, men ytelsesforskjellen er ikke nok til å veie opp for at sistnevnte støyer merkbart mer både i spill og på tomgang.

GTX 1070-kortet er uansett i en helt annen klasse enn Multicom og Kompletts GTX 1060-baserte kort. Med et GTX 1070-kort innabords kan du nemlig spille selv de nyeste stortitlene på raske Full HD-skjermer eller mer høyoppløste 1440p-skjermer. Du har altså nok kraft til at du bør klare deg uten oppgraderinger av noen sort i et par år. I alle fall om du holder deg unna 4K-oppløsningen, som uansett blir for kraftig kost.

Vi skulle gjerne sett en prosessor fra Intels nyeste prosessorgenerasjon heller enn den forrige, men foreløpig ser uansett ikke prosessorytelsen ut til å være noen flaskehals i våre testspill.

Mulighetene for oppgradering er sparsomme, uten mulighet for å legge til flere lagringsdisker enn de to som allerede sitter i maskinen. Den lille strømforsyningen på kun 300 watt betyr dessuten at du ikke kan installere de aller kraftigste grafikkortene som krever mer strøm.

Ettersom bare ett av de to minnesporene på hovedkortet er i bruk er det enkelt å smette inn en ekstra minnebrikke siden om behovet melder seg.

Byggekvaliteten er god, og selv om maskinen ikke kan konkurrere med oppgraderingsmulighetene til Komplett- eller Multicom-maskinen, står i alle fall ikke designet dens tilbake for noen. Her får du et kompakt, lekkert og minimalistisk kabinett med LED-belyst aluminiumsfront.

Powers PC-tilbud er skreddersydd for å gi deg så høy spillytelse til prisen som mulig. I prosessen ofres muligheten til betydelig oppgraderinger senere, men det er slettes ikke helt håpløst om du finner ut at du vil ha et nytt grafikkort om noen år, erstatte en disk med en større eller legge til mer minne.

HP OMEN 870-270NO DT
9
Imponerende

HP OMEN 870-270NO DT

9
Imponerende
sitatTopptrimmet for spillytelse

Fordeler

 • +
  Svært god grafikkytelse
 • +
  Mye for pengene
 • +
  USB Type-C-port
 • +
  Stilig kabinett
 • +
  WiFi og blåtann integrert

Ting å tenke på

 • Ikke veldig oppgraderingsvennlig
 • Liten strømforsyning

Elkjøp

MSI Codex 3 VR7RD-090EU

Elkjøp frir til PC-spillere med en ferdigbygget maskin fra MSI med samme kraftige grafikkort som Powers tittelforsvarer. Ettersom grafikkortet her jobber litt raskere enn det i Powers tilbud, yter det faktisk også hakket bedre. Så, hvorfor gikk ikke Elkjøp-tilbudet helt til topps?

Det skyldes irriterende nok noe så «dumt» som at PC-produsenten har spart noen tiere på å gå for en helt udugelig prosessorvifte som hviner i ørene selv på tomgang. Den billige, generiske prosessorviften støyer faktisk mer, og oppleves som mye mer påtrengende, enn det tidvis kraftigere suset man hører fra konkurrentenes maskiner under last.

Det er synd, for grafikkortet, som er et MSI Armor, yter knallgodt, er stille som en sommernatt og svært godt kjølt.

Viftesuset er altså det verste med Elkjøps PC-tilbud, men annenplassen sikres likevel med klar margin takket være den langt høyere grafikkytelsen enn det nest kraftigste kortet på lista gir. Dette er tross alt en spillsentrert kåring. Men, selv om det ikke er meningen at man skal trenge å gjøre endringer på de ferdigbyggede maskinene vi tester, er det verdt å nevne at prosessorviften tross alt kan skiftes ut for noen få hundrelapper i etterkant.

Det som, ved siden av hakket bedre grafikkytelse er bedre med Elkjøps PC-tilbud, er oppgraderingsmulighetene. Selve kabinettet er større og har plass til flere komponenter enn Powers HP Omen-maskin. Strømforsyningen er også hakket kvassere med 350 fremfor 300 watt, og kanskje viktigst: SSD-en er dobbelt så romslig.

Om du velger Elkjøps PC-tilbud bør du enten ha et par lukkede hodetelefoner på lur eller planer om å erstatte prosessorviften, men ytelsen er det som nevnt ikke noe i veien med.

MSI Codex 3 VR7RD-090EU
8.5
Meget bra

MSI Codex 3 VR7RD-090EU

8.5
Meget bra
sitatKraftig spill-PC med irriterende viftestøy

Fordeler

 • +
  Svært god grafikkytelse
 • +
  Mye for pengene
 • +
  USB Type-C-port
 • +
  Stilig kabinett
 • +
  Godt med lagringsplass

Ting å tenke på

 • Høyfrekvent og støyende prosessorvifte

Komplett

Komplett Winter Gamer - 3,2GHz HC 8GB 1TB

Med sin Winter Gamer Edition leverer Komplett kåringens store overraskelse. Her har de nemlig satset alt på å tilby en virkelig oppgraderingsvennlig grunnpakke som du kan fortsette å «bygge ut» etter behov i mange, mange år fremover. En splitter ny og råsterk Intel Core i7-8700-prosessor med seks kjerner er hjernen i maskinen, og den sitter på et hovedkort med det mest moderne brikkesettet Intel kan tilby. Dette betyr helt overlegen prosessorytelse, noe som kommer til nytte om du for eksempel driver med video- eller bilderedigering, eller strømmer og tar opp spilløkter samtidig som du «gamer».

En konsekvens av at det brukes store summer på en kraftig prosessor og et godt hovedkort er imidlertid at Kompletts PC-tilbud ikke leverer like god ytelse i spill som de GTX 1070-baserte maskinene til Power og Elkjøp. Komplett har nemlig sverget til et GTX 1060 3GB-kort som yter svakest i testen.

Likevel er dette en utrolig spennende maskin som begge artikkelforfatterne kan anbefale for deg som tenker langsiktig fremfor å få maksimal grafikkytelse for pengene fra dag én. Takket være et romslig kabinett, den solide prosessoren og strømforsyningen på hele 500 watt kan du med letthet kaste inn et langt kraftigere grafikkort om et år eller to. Det kan du til en viss grad hos konkurrentene også, men der må du i større grad tenke over om strømforsyningene deres er kraftige nok for grafikkortet du ønsker, om du har fysisk plass til det, samt om prosessoren og hovedkortet fra det som allerede er forrige generasjon vil begynne å fungere som store flaskehalser for spillytelsen.

Kabinettet er av den enklere og billige sorten, men får plusspoeng for at det er lett å gjemme kabler, disker og strømforsyning. Også det sotede vinduet i sidepanelet er en fin detalj som gir deg innsyn til det LED-belyste hovedkortet.

Det vi virkelig savner fra Komplett er en dedikert SSD som i det minste hadde hatt plass til Windows og et par programmer. Hybriddisken (SSHD-en) som følger med er langt tregere enn dedikerte SSD-er alle konkurrentene by på, og støyer dessuten når den mekaniske lesearmen dens er i aktivitet – noe som stadig skjer.

Komplett Winter Gamer - 3,2GHz HC 8GB 1TB
7.5
Bra

Komplett Winter Gamer - 3,2GHz HC 8GB 1TB

7.5
Bra
sitatSvært solid oppgraderingsobjekt med svakere grafikkytelse ut av boksen

Fordeler

 • +
  Svært god prosessorytelse
 • +
  Kraftig strømforsyning
 • +
  Oppgraderingsvennlig kabinett
 • +
  God løsning for å gjemme disker, kabler og strømforsyning
 • +
  USB Type-C-port

Ting å tenke på

 • Svakere grafikkytelse
 • SSHD ikke like optimalt som SSD + HDD

Multicom

Multicom Tyrion i518C - 3,6GHz QC 8GB 2,24TB

Multicom leverer testens mest balanserte maskin, og som forrige gang er det ingen spesielle feil som gjør at Multicom ikke kommer høyere opp på lista med denne PC-en enn en delt «jumboplass». Det er bare at de andre er noen hakk mer spisset. Enten med tanke på spillytelse rett ut av boksen, eller ved å legge enda bedre til rette for fremtidige oppgraderinger.

Dette blir dermed det interessante, men litt særere alternativet for deg som vil ha en relativt oppgraderingsvennlig, men svært kompakt spill-PC som gjør lite ut av seg både når det kommer til design og støy. Denne hører du nemlig ikke mye til, takket være super kjøling – noe som bare skulle mangle, gitt at prosessorkjøleren tar opp mye plass!

Det skal dog nevnes at en løs USB-ledning hadde kilt seg fast i den ene grafikkortvifta på vår testmaskin. Dermed måtte vifte nummer to jobbe dobbelt så hardt, noe som skapte betydelige mengder støy. Straks vi fikk lirket løs ledningen som var på avveie ble imidlertid grafikkortet musestille, men her må Multicom se på rutinene sine, da det ikke er sikkert alle oppdager slikt. Dette er jo et kabinett med begrenset plass og mange ledninger.

Grafikkmessig leverer GTX 1060 6GB-kortet godt i Full HD-oppløsning, og mens det kan brukes i enkelte lettdrevne spill i 1440p-oppløsning er dette ikke tilfelle for de nyeste trippel-A-spillene. Dette kan imidlertid oppgraderes uten problemer senere, takket være en sterk strømforsyning på 500 watt og nok av PCIe-kabler.

Prosessoren bør holde koken de nærmeste årene, men Kompletts maskin yter ikke veldig mye svakere i spill og er en enda noe tryggere oppgraderingskandidat med sin råsterke prosessor.

I motsetning til Komplett-maskinen trenger du ikke tenke på noen treg og støyende lagringsløsning her, for hele 240 GB dedikert SSD-lagring står til din disposisjon sammen med 2 TB tradisjonell lagring på harddisk. Dette sikrer masse plass til programmer og spill, og for Multicoms PC-tilbuds del, den samme scoren som Komplett-maskinen.

7.5
Bra

Multicom Tyrion i518C - 3,6GHz QC 8GB 2,24TB

7.5
Bra
sitatKompakt og støysvak spillmaskin for deg med oppgraderingsplaner

Fordeler

 • +
  Kraftig strømforsyning
 • +
  Mulighet for fremtidige oppgraderinger
 • +
  Masse lagringsplass og stor SSD
 • +
  USB Type-C-port

Ting å tenke på

 • Svakere spillytelse

Målinger og resultater

Om du forsvinner inn i spillverdenen med lukkede hodetelefoner på ørene eller ei er det viktig at stua eller kontoret ikke gjøres om til en testbase for jetmotorer mens du spiller. Mange deler rommet med noen eller foretrekker åpne hodetelefoner, og som vår lydmåling avslører er det forskjeller i hvor stille de ulike maskinene er mens de kvitter seg med overskuddsvarmen grafikkortet og prosessoren produserer.

Fra grafen ovenfor ser det kanskje ikke ut som forskjellene i støynivå er spesielt dramatiske, men det er fordi lydmåleren vår ikke plukker opp høyfrekvent og ujevn hvining like godt som lavfrekvent og mer søvndyssende sus.

Elkjøp-maskinen har for eksempel et svært godt grafikkort som gir god kjøling og lite støy, men det hjelper ikke når den enkle, generiske, prosessorviften er den som overdøver samtlige konkurrenter med sin høyfrekvente støy. Ikke bare under last når du spiller, men også når maskinen står på tomgang. Du får med andre ord aldri fred fra Elkjøp-maskinen og med mindre du konstant sitter med lukket hodesett på ørene bør du styre klar av denne maskinen, eller rive i noen hundrelapper for en bedre kjøler.

Multicom og Power leverer på sin side ganske støysvake maskiner som suser mer enn de «hviner». Komplett får også godkjent, men det er mer takket være fraværet av høyfrekvent støy, for denne maskinen hører du det blåser godt gjennom fra tid til annen.

Kanskje trenger du bare bytte grafikkortet ditt?
Dette er våre anbefalinger for ulike lommebøker og behov »

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
HP OMEN 870-270NO DT
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
MSI Codex 3 VR7RD-090EU
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Komplett Winter Gamer - 3,2GHz HC 8GB 1TB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Multicom Tyrion i518C - 3,6GHz QC 8GB 2,24TB
annonse