Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestDen beste airfryeren (over 2000 kr)

Hard konkurranse om å være den beste airfryeren

Jo, man kan faktisk få en bedre airfryer hvis man går opp i pris.

David Johansen Auby, Tek.no
mer

Etter å ha testet en rekke modeller i vår tidligere publiserte samletest av rimelige airfryere satt vi igjen med en følelse av at dette er en type kjøkkenmaskin man ikke behøver å bruke all verdens av penger på. En airfryer er tross alt en ganske enkel maskin: en mini-ovn med varmluftsfunksjon.

Så hva forventet vi egentlig av disse premiummodellene til rundt 2000 kr eller høyere? For å være ærlig så vi for oss forskjønnede utgaver i en slags «pimp my airfryer»-stil, kanskje med noe bedre brukervennlighet, kapasitet eller konstruksjonskvalitet. Konklusjonen skrev seg nesten selv tenkte vi: «Derfor trenger du ikke bruke mer enn en 1000-lapp på airfryer». Så feil kunne vi ta.

Denne gangen testet vi også en modell med steam-funksjon.
David Johansen Auby, Tek.no

Flere av modellene vi har hatt inne til test denne gangen kan nemlig skilte med funksjonalitet som gjør dem til mer enn «bare en airfryer». For går man opp en prisklasse eller to finner man plutselig funksjoner som virkelig gjør kokkeleringen og airfryer-bruken mye mer allsidig.

Utmerker seg på hver sin måte

En airfryer er ikke bare en airfryer. Den kanskje viktigste konklusjonen fra denne testen er at det er mer variasjon når det kommer til funksjonalitet enn hva man kanskje skulle ha forestilt seg. Det er unektelig positivt, men det er samtidig viktig at man har det tydelig for seg hva man er ute etter. Er det viktig for deg å kunne lage all maten samtidig? Eller liker du variasjon og ønsker å for eksempel kunne steame maten og ikke bare fritere?

Det er tre modeller i denne testen som utmerker seg på hvert sitt område: Ninja Foodi Dual Zone, Philips XXL Smart Sense og OBH Nordica Easy Fry Steam. Dette er alle gode modeller, og vi anbefaler å lese testene av hver enkelt. Vår personlige favoritt og testvinner denne gangen ble modellen fra OBH Nordica. Det er fordi den både er en god airfryer, men i tillegg en god steamer: to apparater i ett.

Etter et par uker med frityr var det deilig med litt vanndamp.
David Johansen Auby, Tek.no

Hvis man derimot ikke er opptatt av å steame maten, må vi si at modellen fra Ninja er et veldig godt valg. To varmesoner opplevdes som en «game changer» og gjorde jobben på kjøkkenet mye enklere. Her slipper man å vente på de ulike ingrediensene og man slipper styret med å holde maten varm underveis. Alt kan lages samtidig med litt planlegging. Vel verdt pengene spør du oss.

På Ninja kunne vi tilberede mye mat samtidig – og det med ulik temperatur.
David Johansen Auby, Tek.no

Under kan du se en oversikt over hvor godt de ulike modellene gjorde det i vår test:

9
OBH Nordica Easy Fry Steam+ airfryer FW2018S0
Bytt
9
Ninja Foodi Dual Zone airfryer AF300EU
Bytt
8.5
Philips XXL Smart Sense Airfryer HD9870/20
Bytt
8
Philips Combi XXL Connected airfryer HD9880/90
Bytt
7.5
Breville Air Fryer Oven VDF127X
Bytt
7
Philips XXL Connected Airfryer HD 9285/96
Bytt
7
Cosori Dual Blaze P583S
Bytt
6
Electrolux Explore 6 airfryer E6AF16ST
Bytt
6
Cosori dehydrator/airfryer CP158-AF-DEU
Bytt

Best i test: OBH Nordica Easy Fry Steam+ airfryer FW2018S0

De fleste airfryerne som vi har testet fungerer omtrent på samme måte: man legger maten i en kurv, velger tid og temperatur før man setter den i gang. Når det så dukker opp en maskin med en helt ny funksjon – og når den funksjonen faktisk fungerer som et skudd – ja, da er det grunn til å feire.

OBH Nordicas Easy Fry Steam+ airfryer kommer nettopp med en sånn funksjon: nemlig steaming. Steam-funksjonen fungerer ved at man fyller vann på en egen liten vanntank som man så fester til maskinen. Til slutt velger man steam-funksjonen og tiden man ønsker å steame. Temperaturen settes automatisk på 100 grader. Så er det bare å vente på at maten gjør seg klar. Vanntanken er på 1,1 liter og skal holde til rundt 85 minutters bruk.

Nå er det sikkert noen som tenker «men jeg kjøper jo ikke en airfryer for å dampkoke, jeg kjøper den for å fritere!». Og ja, det er en god innvending. Men tro oss, etter noen dager (eller uker) med fritert mat smaker det himmelsk med litt variasjon. Vi dampet torsk og brokkoli og syntes at både fisk og grønnsaker fikk en fantastisk god konsistens. I tillegg til dette har maskinen også grillfunksjon, og det følger med en grillrist i god kvalitet.

Det eneste vi har å innvende med steam-funksjonen er at maskinen slipper ut ganske så mye damp på baksiden. Så her er det greit å tenke på hvor man plasserer airfryeren, slik at den for eksempel ikke slipper ut damp rett under en stikkontakt. På vårt litt eldre kjøkken var det en utfordring, men dette kommer selvfølgelig helt an på utformingen på ditt eget kjøkken. Dette er ikke noe vi trekker for (dampen må jo ut et sted), men likevel verdt å merke seg.

Med mye vanndamp er det lurt å tenke seg om hvor man plasserer airfryeren fra OBH Nordica.
David Johansen Auby, Tek.no

Også uten steam-funksjon vil vi si at denne modellen fra OBH klarer seg mer enn godt. Bollevolumet på 6,5 liter er veldig bra og maskinen har testens laveste lydvolum. Det er ikke enorme forskjeller her, men når vi laget mat med denne modellen hørte vi kun en lav behagelig summelyd i bakgrunnen. Pipelydene ved menyvalg derimot kunne med fordel vært satt enda litt lavere.

Det eneste vi egentlig har å innvende er at modellen ikke har avtagbar frityrkurv og at den ikke kan gå lavere enn 80 grader. Dette er med andre ord ikke en maskin man kan tørke mat på lav temperatur med. Det finnes også airfryere med enda mer behagelig menysystem – som for eksempel Philips XXL Smart Sense eller testvinneren Xiaomi Airfryer fra billig-kategorien. Ellers er OBH Nordica Easy Fry Steam+ en fantastisk god airfryer. Med steam-funksjon fungerer den dessuten som to maskiner i én – og da blir prisen heller ikke så verst.

OBH Nordica Easy Fry Steam+
9
Imponerende
Best i test

OBH Nordica Easy Fry Steam+

9
Imponerende
sitatEn veldig allsidig airfryer med fantastisk god steam-funksjon.

Nesten best: Ninja Foodi Dual Zone airfryer AF300EU

«Skulle hatt enda en maskin!», er noe man fort begynner å tenke etter å ha laget en del mat i airfryer. Å tilberede retter med ingredienser som krever ulik tid og temperatur kan nemlig være en utfordring. I prisklassen over 2000 kroner finner man imidlertid noen modeller med to kurver og/eller to varmesoner. Det er i utgangspunktet en kjempegod idé, men vår erfaring etter å nå ha testet to maskiner med denne funksjonaliteten er at det er stor forskjell på hva dette i praksis betyr. Tristars modell Fr-6970 som også er med i denne testen har også to kurver man kan plassere maten i, men den har ikke to separate varmesoner – noe som gjorde at man i begge kurver var nødt til å tilberede mat med samme steketemperatur. Nå skal det sies at modellen heter «Double Basket» og ikke «Dual Zone», men det er lett å la seg forvirre.

Når vi derfor pakket ut denne airfryeren fra Ninja forventet vi at den skulle fungere på samme måte. Men nei, dette er noe helt annet! Ninja Foodi Dual Zone har nemlig to separate varmesoner, og i praksis fungerer den som to små enkeltstående airfryere som kan brukes helt uavhengig av hverandre. Airfryeren har dessuten en kombinert kapasitet på hele 7,6 liter, så her er det muligheter for å lage mye mat av gangen.

Ninja har to varmesoner som gjør at man kan tilberede mat på ulik temperatur samtidig.
David Johansen Auby, Tek.no

De to sonene fungerer altså helt individuelt. Ja, man kan faktisk ta ut den ene skuffen mens maskinen tilbereder mat i den andre. Det gir total kontroll på ikke bare tid, men også temperatur. Vi testet også om varmen fra den ene sonen påvirket den andre, og det vil vi ikke si at den gjorde i noen større grad. Ja, det blir lunkent, men det har ikke noe å si på resultatet av maten.

På touch-displayet har man en sync-knapp og en match-knapp der «sync» gjør at maten ferdigstilles samtidig, mens «match» automatisk likestiller de to sonene så man kan tilberede dobbel mengde mat som krever samme tid og temperatur. La oss si at man for eksempel skal tilberede brokkoli på 160 grader i 5 minutter i det ene kammeret, og pommes frites på 200 grader i 15 minutter i det andre. Da plotter man bare inn tid og temperatur på sone 1 først og så på sone 2 etterpå. Dermed trykker man på sync og så gjør maskinen resten av jobben. Det eneste vi irriterer oss over er at airfryeren ikke gir noe signal på at man må snu eller riste maten. Når man i tillegg bruker flere soner kan det bli mye å holde styr på, så det er spesielt synd at det ikke finnes på denne modellen.

To soner som kan stilles inn hver for seg.
David Johansen Auby, Tek.no

Uansett, denne airfryeren fra Ninja er perfekt for deg som elsker å kokkelere og som er opptatt av å tilberede mye forskjellig mat – samtidig. I motsetning til de fleste andre modeller krever den litt prøving og feiling, og at man holder tungen rett i munn når man plotter inn instruksjonene, men etter et par ganger så tenker man ikke noe mer over det. Brukervennligheten er i det hele tatt veldig god. Signallydene er lave og menysystemet er enkelt å forstå. Det er også verdt å nevne at Ninja har det største spennet innen temperatur vi har vært borti i våre tester. Her kan man faktisk tilberede maten på mellom 40–240 grader. Perfekt til å både tine eller sjokk-fritere hvis man skulle ønske det.

I skrivende stund koster faktisk Ninja Foodi Dual Zone rett i underkant av 2500 kr. Det er utrolig nok mindre enn modellen fra Cosori. Mens man på Cosori fikk mindre for pengene enn hva man betaler for, er denne modellen svært lavt priset i forhold til det man får. Et godt kjøp med andre ord.

Ninja Foodi Dual Zone
9
Imponerende
Godt kjøp

Ninja Foodi Dual Zone

9
Imponerende
sitatTo varmesoner gjør at det er en fryd å lage mat med denne airfryeren fra Ninja

Anbefalt: Philips XXL Smart Sense Airfryer HD9870/20 med bakeform

Philips XXL Smart Sense er den mest behagelige airfryeren vi noensinne har testet. Det er også den dyreste. På denne modellen har Phillips nemlig luket vekk alle de typiske irritasjonene man så ofte finner: her er det enkelt å trekke inn og ut skuffen – ja, den er til og med festet til en skinne! Lydvarslene er tydelige, men likevel avdempet. Og brukervennligheten er ivaretatt på beste måte. Her kan man velge tid, temperatur eller program ved å trykke på touch-skjermen eller bruke navigeringshjulet. Det er intuitivt og veldig vanskelig å misforstå. Med andre ord: En airfryer man blir glad i å lage mat med. Men er prisen verdt det?

For Philips XXL Smart Sense er tross alt «bare» en airfryer. Den har ikke dobbelt kammer som på for eksempel modellen fra Ninja eller Tristar. Den har heller ikke innovative funksjoner som steaming som man finner på testvinner OBH Nordica Easy Fry. Nei, det er en vanlig airfryer – bare en veldig god og romslig en.

Denne modellen kommer riktig nok med bakeform og muffinsformer. Vi forsøkte å bake muffins, noe som ble sånn passe vellykket. Om det er bakeegenskapene eller airfryeren som sviktet er usikkert, men vi tipper på førstnevnte. Likevel stusser vi over at maskinen ikke har et eget program for baking. Her kan man selv finne ut av tid og temperatur.

Det er også verdt å nevne at denne modellen har noen interessante funksjoner som vi ikke har funnet på noen annen maskin. Den første er en såkalt «fettfjerningsteknologi» som visstnok skal separere ut fettet fra maten. Fettfjerningen foregår ved at maskinen har en spesielt designet bunn som lar fettet lettere renne unna. Greit nok. Men så blir spørsmålet om dette i det hele tatt er noen god idé. For det første er det gjerne fettet som gir maten smak. For det andre er det ikke alt fett som er usunt, og friterer man for eksempel et stykke fisk så vil man jo gjerne ha i seg de sunne fettsyrene også. Nå skal det sies at vi ikke merket noen forskjell på den maten vi tilberedte i denne maskinen kontra de andre, så det spiller uansett liten rolle.

Airfryeren er designet slik at fettet lettere skal renne unna. Vi merket lite forskjell på maten og ser heller ikke helt poenget med funksjonen.
David Johansen Auby, Tek.no

En annen funksjon er smart-sensing funksjonen som stiller inn tid og temperatur automatisk. Her legges maten i kurven før maskinen så beregner temperatur og tid. Vi forsøkte med først med pommes frites, så med brokkoli. Med potetene fungerte det helt utmerket! Her stilte maskinen seg først inn på 160 grader før den etter hvert økte til 180. Det er ikke noe de fleste av oss ville funnet på å gjøre på egen hånd, og det ga et veldig godt resultat. Så var det brokkoliens tur. Her ønsket maskinen å fritere brokkolien på 160 grader i 32 minutter, noe som utvilsomt ville ha forkullet de grønne bukettene. Men, som vi etter hvert forstod var dette en feil fra vår side. Programmet fungerer nemlig kun til ferske eller frosne pommes frites, kyllinglår, en hel kylling eller fisk. En smart funksjon med andre ord, men pass på så man bruker egnet mat.

Hvis du er typen som blir irritert av dårlig brukervennlighet, høye pipelyder eller slapt design – og som i tillegg kun ønsker en standard airfryer – så er dette modellen for deg. Men du må også være villig til å betale for det.

PS: Philips XXL Smart Sense kommer også i sort farge og uten bakeform. I skrivende stund er den priset rundt 600 kr lavere enn modellen vi testet. Modellen heter Philips XXL Smart Sense HD9867/90.

Philips XXL Smart Sense
8.5
Meget bra
Anbefalt

Philips XXL Smart Sense

8.5
Meget bra
sitatVeldig behagelig i bruk, men det koster.

Philips Combi XXL Connected airfryer

Det kommer stadig dyrere, større og mer forseggjorte airfryere på markedet. Denne Combi XXL Connected-modellen fra Philips er med en pris på rundt 6000 kroner den dyreste vi har testet til nå. Den må også sies å være den mest avanserte med funksjonalitet som inkluderer bruk av steketermometer og valg av viftestyrke.

På Philips Combi har man en rekke valgmuligheter, blant annet hvor mye mat som skal tilberedes.
David Johansen Auby / Tek.no

La oss ta steketermometeret først. Denne fungerer ved at man plugger den i airfryeren og så i maten man har tenkt til å tilberede - vi forsøkte med laks. Airfryeren måler kjernetemperaturen og viser denne underveis på displayet mens maten tilberedes. Det er smart og gir stålkontroll på resultatet. Alt dette høres lekende lett ut, men sannheten var at innretningen var noe knotete å forstå, og det gjaldt spesielt språket i menyene. Velger man norsk språk får man beskjed om å velge «sondetemperatur» og velger man engelsk får man besked om å «Adjust food thermometer». Her hadde ord og uttrykk som «kjernetemperatur» og «internal temperature» vært mer passende og i tråd med språket man finner i oppskrifter.

At det ikke følger med en fysisk manual i esken gjør det heller ikke enklere. Manualen kan man riktignok finne online, men på et apparat med såpass mye funksjonalitet hadde det vært nyttig å ha et fysisk eksemplar for hånden. Vi synes heller ikke manualen som ligger på nett er tydelig nok på å forklare hvordan termometeret skal brukes.

I det hele tatt oppleves Philips Combi som en maskin for den over gjennomsnittlige mat- og teknologiinteresserte. Mange valgmuligheter - inkludert valget om å bruke en eller to vifter samt fyllingsgrad - gir økt kontroll, men gjør også at du må prøve og feile en del.

Når vi tilberedte laks forsøkte vi oss på en kjernetemperatur på 50 grader, tilberedt på 160 grader med bruk av kun én vifte. Lavere kjernetemperatur beholder saftigheten på fiskekjøttet, så her kan man forsøke seg frem til det resultatet som er perfekt for deg.

Laks som nesten er rå i kjernen er enkelt å tilberede på Philips Combi.
David Johansen Auby / Tek.no

Når vi tilberedte potetbåter fikk vi et godt resultat på første forsøk. Her ble vi bedt om å velge tykkelse på potetbåtene, fyllingsgraden (altså hvor mye poteter som skal tilberedes) før maskinen bestemte seg for tid og temperatur. Det fungerte helt utmerket og potetbåtene ble perfekt stekt på første forsøk.

I det hele tatt er Combi en fryd å bruke. Den er spesielt stillegående og har et flott design der det meste styres av justeringshjulet. Det fungerer utmerket. I menyen har man en rekke valgmuligheter for tilpasning av blant annet språk, lysstyrke og varsling for å snu maten. Vi savner imidlertid muligheten til å slå av signallydene som vi synes det er langt flere enn nødvendige av. Her piper maskinen for eksempel når man åpner underveis for å sjekke på maten.

Brukervennligheten er generelt sett god, men vi sliter med den tilhørende NutriU-appen. Først så var det knotete å få den koblet opp til det trådløse nettverket. Når det endelig fungerte etter tre ganger står det at airfryeren ikke er slått på selv om den vitterlig er det. Dette kan være et lokalt problem, og vi har derfor valgt å ikke legge for stor vekt på bruk av NutriU-appen.

Philips Combi XXL Connected er en virkelig god airfryer. Men med en pris på rundt 6000 kroner er den også ganske så dyr. For den prisen får du mye ekstra funksjonalitet og blant annet muligheten til å bruke termometer under matlagingen. Modellen har imidlertid litt å gå på når det gjelder brukervennlighet. Combi koster, men har du råd til det og er interessert nok, er den verdt å sjekke ut.

Philips HD9880/90
8
Meget bra

Philips HD9880/90

8
Meget bra
sitatEn utrolig god airfryer som har litt å gå på når det gjelder brukervennlighet

Breville airfryer VDF127X

De fleste airfryere fungerer på omtrent samme måte. Så er det noen modeller som skiller seg drastisk ut fra de andre. Breville er en av dem. Istedenfor å legge alle ingrediensene i en frityrkurv, legger man dem her lagvis på ett eller flere stekebrett. Det er også mulig å bruke en kurv eller et rotisserie-sett som roterer inne i maskinen.

Det er fristende å kalle Breville for en mini-stekeovn, men maskinen har både styrker og svakheter som gjør at den skiller seg drastisk fra en tradisjonell ovn. Størrelsen gjør for eksempel at den ikke egner seg til hverken pizzasteking eller brødbaking.

På Breville legger man maten lagvis på brett, noe som gjør at man kan tilberede mye av gangen.
David Johansen Auby / Tek.no

Selv om Breville skiller seg ut finnes det modeller som fungerer omtrent på samme måte. En av dem - OneMoon OA9 - har vi allerede testet og gitt en varm anbefaling. Siden de to modellene ligner på hverandre blir det også naturlig med en sammenligning. Og det er nettopp her noe av utfordringen til Breville ligger. Vi ser ingen grunn til å velge Breville over OneMoon med unntak av utseende. Med sin retrolook vil kanskje OneMoon bli litt i overkant for noen. Ellers er OneMoon like god eller bedre til det meste, og det til en noe lavere pris. På OneMoon fikk man dessuten med både en ovnsvott og en frityrkurv som var ganske nyttig.

Men når det er sagt så har Breville mange gode egenskaper som vi setter pris på. Som nevnt kan man her legge maten i lag, og vi forsøkte å tilberede hele middagen samtidig - selv om vi brukte ingredienser som tar ulik tid for å bli ferdig. Vi satt airfryeren på 175 grader og tok ut brokkolien etter fem minutter og fisken etter ti minutter. Deretter økte vi varmen litt og stekte potetene videre i ytterligere ti minutter. Her kan man fint lage middag til i hvert fall 2-3 personer samtidig i en og samme maskin. Vi forsøkte selvfølgelig også å fritere pommes frites i den roterende kurven. Det fungerte over all forventning. Siden kurven roterer blir potetstavene jevnere fritert, så dette er en helt ypperlig måte å tilberede pommes frites på.

Av andre egenskaper som vi satt pris på ved Breville kan nevnes at den har et stort innsynsvindu som gjør at man kan følge med på friteringen underveis. Den har også innvendig lys, selv om vi synes at det ikke fungerte optimalt. Brukervennligheten ellers kunne også vært bedre. Knappene var lite responsive og maskinen har altfor høye signallyder. Begge deler er typiske problemer på mange airfryere og burde være enkelt å få til. Heldigvis har maskinen mange ulike programmer, så det er sjeldent man behøver å justere manuelt på tid og temperatur. Men når man først trenger å gjøre det, er det knotete og frustrerende å få til.

Breville er en veldig god og spesiell airfryer, men den er ikke bedre OneMoon OA9 på noen områder. Når OneMoon i tillegg kommer med med ekstrautstyr og koster mindre, blir valget mellom de to enkelt. Om man da ikke ønsker et mer stilrent og nøytralt design som man får med Breville.

Breville Air Fryer Oven VDF127X
7.5
Bra

Breville Air Fryer Oven VDF127X

7.5
Bra
sitatEn god airfryer-ovn som spesielt egner seg til å tilberede pommes frites med.

Philips XXL Connected Airfryer HD 9285/96

Philips har etter hvert ganske mange airfryer-modeller på markedet og vi har testet de fleste av dem. Med en prislapp på cirka 4500 kroner legger Connected seg omtrent midt på treet prismessig og det finnes gode modeller til både høyere og lavere pris. Selv om vi mener at en rimeligere og enklere airfryer vil være nok for mange, forstår vi også behovet for mer eksklusive modeller. Men Connected er hverken god nok eller med nok ekstra funksjonalitet til å rettferdiggjøre den ganske så stive prisen.

Kutter man prisen i tre finner man blant annet Philips Essential som vi ga en «Anbefalt»-utmerkelse da vi testet modeller under 2000 kroner. Essential har riktignok lavere kapasitet, men er man 1-2 personer i husholdningen ser vi få grunner til å gå for den langt dyrere Connected-modellen.

Det er allikevel noen fordeler med Connected over Essential. Det ene er som nevnt kapasiteten som er omtrent dobbelt så høy. Det gjør at man kan tilberede mer mat av gangen, men det gjør også at maskinen er større og at den tar opp mer plass på kjøkkenet. Det andre er ekstrautstyret som består av en kurv og en grillplate.

Grillplaten er nyttig for å løfte maten og lettere tilføre varme også fra undersiden. På noen matvarer gir det et jevnere resultat. Vi forsøkte med laks og det ga et pent og jevnt resultat. Kurven på sin side kan være fin å ha hvis man varmer opp mat som er flytende eller der det er fare for lekkasje.

Mens til tilberede maten forsøkte vi også å koble til Philips sin NutriU-app. Her kan man finne oppskrifter og også lage egne oppskrifter. Man kan også koble til airfryeren og styre den via appen. Vi slet imidlertid med å koble oss til både med en Android-telefon og en iPhone. Airfryeren klarte rett og slett ikke å finne det trådløse nettverket uansett hvor mange ganger vi forsøkte. Heller ikke å plotte det inn manuelt fungerte. Selv om vi ikke har hatt problemer med andre airfryere, kan det være snakk om et lokalt problem, så problemene vi hadde med NutriU-appen har ikke hatt innvirkning på testkarakteren.

Det er allikevel ingen tvil om at NutriU-appen kan ha sin nytte, spesielt når det kommer til å kunne lage eller justere oppskrifter: de ferdigdefinerte programmene er nemlig ikke alltid helt til å stole på. Skal man fritere pommes frites for eksempel stiller maskinen seg inn på 31 minutters steketid uansett og tar ikke høyde for hvor mye pommes man putter i kurven. Det er kanskje mye å forvente, men på Philips Combi - som også er med i testen - er det mulig å legge inn fyllingsgrad. Vi endte med å endre litt på tiden og pommes fritesen ble god og sprø. Men det krever altså litt egeninnsats.

Så, Philips XXL Connected er altså litt større, litt bedre, og ganske mye dyrere enn den sammenlignbare Philips Essential. Det vi savner aller mest på Connected er en bedre berøringsskjerm og mer funksjonalitet. Dette føles som en forstørret - men riktignok veldig god - billigmodell, og skal man først bruke såpass mye penger på en airfryer ville vi nok gått for noe annet.

PS: modellen kommer også i en litt billigere utgave uten ekstrautstyr. Da under modellnavnet Philips HD9285/90.

Philips HD9285/96 XXL
7
Bra

Philips HD9285/96 XXL

7
Bra
sitatEn god airfryer som er altfor dyr med tanke på hva man får

Cosori Dual Blaze

Grunnen til at denne modellen fra Cosori har fått tilnavnet “Dual Blaze” er fordi den har varmeelementer plassert både oppe og nede - i motsetning til kun oppe som er standard på de aller fleste andre airfryere. Men hva innebærer det? Fordelen er visstnok at maten skal bli jevnere fritert og at man slipper å snu eller riste den underveis.

Tanken er god og nyvinningen adresserer et reelt problem. Å stadig måtte passe på å riste eller snu maten for optimalt resultat er noe av det som hindrer matlagingen med en airfryer i å bli helautomatisert. Mange modeller har riktignok alarm som sier ifra når det er på tide å riste, men selve ristingen må man (i hvert fall foreløpig) gjøre selv. Hvem vet hva fremtiden vil bringe, men den som løser dette problemet vil nok få et lite markedsovertak. Cosori gjør her et forsøk, men fungerer det?

Nei, stort sett ikke, er svaret. Selv om maskinen har to varmeelementer, er det nederste varmeelementet dekket av kurven. Sånn må det naturligvis være - ellers ville maten kommet i kontakt med elementet - men samtidig gjør det at varmen fra undersiden blir mer indirekte, mens varmeelementet i toppen sørger for den direkte varmen. Vi testet med en større porsjon pommes frites som vi lot fritere i 20 minutter på anbefalt varme uten risting. Resultatet ble at maten ble ujevnt fritert der pommesen på toppen ble godt stekt, mens den mot bunnen ble slappere og mindre stekt. Det vil skje på alle airfryere om man ikke rister underveis, og det var resultatet også her. Cosori har også såkalt “360 Termo IQ-teknologi” som visstnok skal omfordele varmen bedre enn andre airfryere, men praktisk sett merket vi ikke forskjell på hvordan maten ble varmebehandlet på i denne modellen sammenlignet med andre modeller.

Tilbereder man en større porsjon pommes frites lønner det seg å riste kurven underveis om airfryeren har dobbelt varmeelement eller ikke.
David Johansen Auby, Tek.no

For ordens skyld testet vi Cosori Dual Blaze opp mot CP158, som er den andre Cosori-modellen i testen. For å sjekke om dobbelt varmeelement gjør at maten blir raskere eller bedre tilberedt tok vi samme mengde pommes frites som vi friterte like lenge og på samme temperatur. Resultatet var at vi hverken utseendemessig eller smaksmessig merket større forskjell, og trolig ville vi aldri gjettet hvilken pommes som kom fra hvilken maskin i en blindtest. Konklusjonen er at det lønner seg å riste kurven underveis - uavhengig av hvilken av maskinene man bruker. Når det gjelder tilberedning av laks kan det være at Dual Blaze gir hakket bedre resultat da varmeelementet i bunnen hjelper på å få fileten gjennomstekt.

Et metode for å få sprøtt skinn å skrelle det av halvveis slik at det  kan fritere for seg selv. Da kan man kose seg med crispy lakseskinn  - om du ikke bekymrer deg for tungmetaller, vel og merke.
David Johansen Auby, Tek.no

Når vi først er inne på en sammenligning mellom de to Cosori-modellene, vil vi si at Dual Blaze generelt sett er mer behagelig i bruk. Den har lavere pipelyder og ser bedre ut rent designmessig. Men vi stusser over at Dual Blaze ikke har avtagbar frityrkurv som CP158. Dette gjør det vanskeligere å ta ut maten av kurven. Vi liker heller ikke at det er to større hull i selve risten der mindre stykker mat har en tendens til å falle igjennom.

Brukervennligheten ellers er god. Maskinen har innebygget Bluetooth og kan kobles opp til appen VeSync. Installeringen av denne og tilkoblingen av appen gikk knirkefritt. Appen brukes hovedsakelig for å kunne se hvor lenge det er igjen av matlagingen, men man kan også legge til sine egne oppskrifter, eller endre på de forhåndsprogrammerte innstillingene.

Cosori Dual Blaze er ingen dårlig airfryer. Tvert imot, den er ganske god. Men til en pris på over 3000 kr kan man samtidig finne langt bedre modeller med funksjonalitet som steaming eller dobbelt varmekammer. Men når det er sagt så er Dual Blaze et godt valg om du ønsker å gå for Cosori.

COSORI Dual Blaze
7
Bra

COSORI Dual Blaze

7
Bra
sitatEn god, men noe overpriset airfryer med to varmeelementer.

Electrolux Explore 6 airfryer E6AF16ST

I prisklassen på rundt 2000 kr og oppover finner man airfryere som grovt sett kan plasseres i to kategorier: de som åpenbart er bedre enn gjennomsnittet med funksjoner som dobbel sone eller steam, og de modellene som minner om billigvarianter – bare litt bedre og med litt penere design. Denne airfryeren fra Electrolux tilhører sistnevnte kategori. Likevel er det en god og romslig airfryer som er behagelig i bruk. Men vi ser ingen grunn til å bruke pengene på denne modellen når man tross alt finner minst like gode modeller til halvparten av prisen.

Å ta i bruk Explore 6 fra Electrolux er likevel enkelt og behagelig. Den har lave usjenerende signallyder og avtagbar frityrkurv som gjør det lettere å få maten over på tallerkenen. Vi setter også pris på at det er mulig å kveile opp ledningen bak på maskinen. Modellen har dessverre ingen alarm midtveis. Vi tilberedte som vanlig fish and chips og brokkoli med ost. Resultatet var det ingen ting å utsette på, så denne modellen er absolutt et trygt alternativ.

Alt i alt er Electrolux Explore 6 ganske så gjennomsnittlig. Den har et godt bollevolum på 5,4 liter og den fungerer helt fint. Som veldig mange andre modeller har den også en rekke ferdigdefinerte programmer. Likevel, når man først skal bruke 2000 kr eller mer på en airfryer ville vi nok gått for en annen modell.

Electrolux Explore 6
6
Helt greit

Electrolux Explore 6

6
Helt greit
sitatEn gjennomsnittlig airfryer til litt høy pris

Cosori dehydrator/airfryer CP158-AF-DEU

«Den mest kjente av de, Cosori heter den vel», er gjerne svaret hvis man spør noen om de har kjennskap til airfryere. For mange er nemlig merket blitt synonymt med airfryere. Cosori Premium airfryer ble dessuten kåret til årets kjøkkenprodukt i 2022 av fagbladet Elektronikkbransjen. Så det er en seriøs aktør i airfryer-markedet vi har å gjøre med her. Derfor må det sies at vi hadde høye forventninger da vi pakket ut denne bestselgeren fra Cosori til test. For hva kunne gjøre nettopp denne airfryeren så unik sammenlignet med andre?

Lite, viste det seg. Cosori CP158 er nemlig en ganske så anonym og gjennomsnittlig airfryer som fungerer helt fint til det den skal – nemlig å luftfritere mat. Her finner man ingen ekstrafunksjonalitet eller annet spesielt som gjør at den skiller seg fra mengden. Jo, man får med såkalt grillsett og kapasiteten på 5,5 liter er god, men dette er ikke akkurat unikt. Langt rimelige airfryere har like god eller bedre kapasitet.

Skuffen på Cosori var knotete å få på plass. Dette føltes som en billig-maskin til altfor høy pris.
David Johansen Auby, Tek.no

Underveis av vår test av rimelige airfryere, forsto vi raskt at de var små forskjeller som skilte mange av modellene. Det betyr at man enkelt kan finne en airfryer som «får jobben gjort» til en relativt billig penge. Testvinneren fra Xiaomi er et godt eksempel på det. Den utmerket seg i tillegg med en smart app og muligheten for å tørke mat med en temperatur ned mot 40 grader. Det kan man ikke på Cosoris modell som har et temperaturspenn på 75–205 grader.

Men som nevnt, Cosori leverer en airfryer som fungerer helt fint. Designmessig er den i tillegg ganske lekker. Det er ikke fordi den er bygget i et annet materiale (her er det plast som gjelder), men fordi plasten har en fin teksturering. Det gjør at den både ser bedre ut enn mange andre modeller og at den ikke er like mottagelig for fettflekker.

Teksturen på Cosori gjør at den er lite mottagelig for fettflekker.
David Johansen Auby, Tek.no

På funksjonssiden derimot er Cosori like irriterende i bruk som veldig mange andre modeller. Her er typiske problemer med høye pipelyder og en skuff som er veldig hard å få igjen. Det motsatte av hva vi opplevde med testens mest behagelige modell Philips XXL Smart Sense. Det er en modell som koster noe mer, men som er utrolig mye bedre. På pluss-siden har Cosori avtagbar frityrkurv og den er relativt liten i fysisk størrelse i forhold til kapasiteten.

Vi hadde forventet noe mer fra Cosori. Og til denne prisen må vi si at dette var en skuffelse. Man kan få minst like gode modeller til langt hyggeligere pris. Cosori leverer en helt grei maskin, men en pris på rundt 2700 kr er den minst dobbelt så dyr som den burde være.

Oppdatert september 2023 med tre nye modeller: Breville airfryer VDF127X, Philips XXL Connected Airfryer HD 9285/96 og Philips Combi XXL Connected airfryer HD9880/90.

Hvilke modeller vi har hatt inne i til test finner du under:

Cosori Premium Airfryer
6
Helt greit

Cosori Premium Airfryer

6
Helt greit
sitatEn helt grei airfryer som koster altfor mye.
-
ProductOBH Nordica Easy Fry Steam+ airfryer FW2018S0Ninja Foodi Dual Zone airfryer AF300EUPhilips XXL Smart Sense Airfryer HD9870/20Philips Combi XXL Connected airfryer HD9880/90Philips XXL Connected Airfryer HD 9285/96Breville Air Fryer Oven VDF127XCosori Dual Blaze P583SCosori dehydrator/airfryer CP158-AF-DEUElectrolux Explore 6 airfryer E6AF16ST
annonsePris2 490,-2 326,-4 863,-5 947,-3 127,--2 585,-1 680,-2 052,-
Ca pris ved test3000 kr2500 kr3700 kr6000 kr4500 kr2200 kr3250 kr2690 kr1999 kr
TypeAirfryerAirfryerAirfryerAirfryerAirfryerAirfryerAirfryerAirfryerAirfryer
Effekt1900W2400W2225W2200W2000W2000W1700W1700W1800W
Kapasitet6,5 liter7,6 liter1,4 kg2 kg/8,3 liter1,4 kg/7,2 liter10 liter6,4 liter5,5 liter5,4 liter
Antall sonerEnkeltsoneDobbelsoneEnkeltsoneEnkeltsoneEnkeltsoneEnkeltsoneEnkeltsoneEnkeltsoneEnkeltsone
FunksjonalitetFrityr og steamFrityrFrityrFrityr og dehydreringFrityr og dehydreringFrityr og dehydreringFrityr og dehydreringFrityrFrityr
Høyde/omkrets40/112 cm29/107 cm31/109 cm31/103 cm33/112 cm35/126 cm35/109 cm29,5/103 cm33,5/104 cm
Temperatur80-200 grader40-240 grader40-200 grader40-200 grader40-200 grader50-200 grader80-205 grader75-205 grader80-200 grader
Timer0-60 minutter24 timer0-60 minutter3 timer0-60 minutter24 timer0-60 minutter0-60 minutter0-60 minutter
DisplayVarme/gjenværende tidGjenværende tidVarme/gjenværende tidVarme/gjenværende tid/vifterinnstillingVarme/gjenværende tid/vifterinnstillingVarme/gjenværende tidVarme/gjenværende tidVarme/gjenværende tidVarme/gjenværende tid
Forhånds. prog7 stykker6 stykker8 stykker22 stykker16 stykker7 stykker12 stykker11 stykker8 stykker
Lydvolum47 db48 db51 db53 db49 db50 db52 db53 db53 db
LokkLukketLukketLukketLukketLukketInnsynsvinduLukketLukketLukket
TilbehørGrillrist-Bakeform og muffinsformerTermometerGrillrist og kurvFire bakebrett og rotisserie-grillGrillrist og grillpinnerGrillsett-

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10OBH Nordica Easy Fry Steam+
OBH Nordica Easy Fry Steam+
9 / 10Ninja Foodi Dual Zone
Ninja Foodi Dual Zone
8.5 / 10Philips XXL Smart Sense
Philips XXL Smart Sense
8 / 10Philips HD9880/90
Philips HD9880/90
7.5 / 10Breville Air Fryer Oven VDF127X
Breville Air Fryer Oven VDF127X
7 / 10Philips HD9285/96 XXL
Philips HD9285/96 XXL
7 / 10COSORI Dual Blaze
COSORI Dual Blaze
6 / 10Electrolux Explore 6
Electrolux Explore 6
6 / 10Cosori Premium Airfryer
Cosori Premium Airfryer
annonse