Tek.no

Samletest Sporingsbrikker

Er disse sporingsbrikkene bedre enn de forrige vi testet?

Vi har fått 6 nye sporingsbrikker på testbenken – her er dommen!

Torstein Norum Bugge, Tek.no
1 Mar 2016 06:00

Introduksjon og sammenligning

Uansett hvor forskjellige vi mennesker er, så er det i det minste én ting vi har til felles: vi liker ikke å miste ting, spesielt ikke viktige ting som lommebøker og nøkler. I den anledning gjennomførte vi et par uker før jul en samletest av seks forskjellige sporingsbrikker, der vi til slutt kåret et par klare vinnere.

Nå har vi gravd frem tilsvarende mange nye sporingsbrikker, for å se om det finnes noe der ute som kan hamle opp med brikkene vi allerede har testet. Spesielt interessant blir det å se om noen av dem kan måle seg med den regjerende mesteren, Chipolo, som gikk av med seieren i den forrige samletesten.

Chipolo er lekker, brukervennlig og kompakt, og vant dermed den forrige stortesten vår med glans. Kan noen av de nye brikkene vippe Chipolo ned fra tronen?
Torstein Norum Bugge, Tek.no

For øvrig er det verdt å nevne at de nye brikkene er valgt ut på nøyaktig samme grunnlag som de forrige, og representerer et bredt og variert utvalg fra både kjente og ukjente produsenter.

I denne omgang har et par av dem dessuten svært spesialiserte egenskaper, som gjør at de skiller seg ut i mengden. Det blir derfor svært spennende å se hvor godt dette fungerer i praksis – og om det er nok til å heve brikken over konkurrentene.

Slik fungerer en sporingsbrikke

Hvis du har fulgt med på sidene våre tidligere, så vet du sikkert hva en sporingsbrikke er. Men for ordens skyld skal vi forklare det kort én gang til: dette er enkelt og greit bluetooth-brikker som kobler seg opp mot en app på telefonen din, og som du dermed kan bruke til å spore opp mistede gjenstander med.

De fleste sporingsbrikker har dessuten mulighet for å finne telefonen din, ved at du rister, klikker eller gjør andre ting med brikken – hvorpå telefonen vil ule en eller annen form for alarm. Dermed kan du enkelt finne igjen lommeboka, nøkkelknippet, veska, sekken eller hva det nå enn skulle være ved å klikke deg inn i appen og se hvor dingsen befinner seg.

Ettersom brikkene skal sitte trygt og godt fast på nevnte gjenstander, er de aller fleste utstyrt med en eller annen form for festeanordning – gjerne et hull og en nøkkelring. For å hjelpe med selve finneprosessen er brikkene som regel utstyrt med lyd (og noen også med lys), og de vil stort sett kunne varsle deg om du i villfare er i ferd med å gå fra enten selve brikken eller mobilen.

Selv om de aller fleste brikker deler disse ovenfornevnte egenskapene, så er det erfaringsmessig stor forskjell på hvor godt det hele fungerer. Eletra Bluetooth Tracker fikk for eksempel slakt i den forrige testen vår – rett og slett fordi den overhodet ikke gjorde det den skulle på noen måte.

Det viktigste er kanskje at brikken er pålitelig, men et annet aspekt er også at den ikke er irriterende. Optimalt sett burde den også ha en eller flere unike egenskaper som gjør at den skiller seg fra konkurrentene. Uansett, dette er altså brikkene som skal konkurrere om vår gunst i denne omgang:

  • iHere3 – 149 kroner
  • Nokia Treasure Tag – ca. 210 kroner
  • XY Find It – ca. 260 kroner
  • Protag Duet – ca. 280 kroner
  • TrackR Bravo – ca. 370 kroner
  • Protag Elite – ca. 710 kroner
Tykkelsen på brikkene varierer kraftig.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er altså totalt seks brikker, og av disse kan totalt tre kjøpes i norske butikker og nettbutikker. Disse tre er iHere3, Nokia Treasure Tag og TrackR Bravo.

Resten må dermed kjøpes gjennom utenlandske nettbutikker, men som du kan se av oversikten blir det ikke nødvendigvis så dyrt av den grunn. Alle prisene er oppgitt med estimert frakt, og der prisen er oppgitt i en annen valuta har prisen blitt omsatt til norsk.

To av de utenlandske brikkene – utenom Protag Elite – havner dessuten under momsgrensen, så det vil ikke påløpe noen ytterligere, uforutsette kostnader her.

Forskjellene på papiret

Forskjellene mellom brikkene er som nevnt ikke så fryktelig store, og de gjør stort sett det samme. Spørsmålet blir derfor ikke først og fremst hva de gjør, men heller hvor godt de gjør det. Det er tross alt grenser for hvor mye du kan variere et nisjeprodukt på størrelse med en 20-kroning, som først og fremst skal gjøre én ting – nemlig å spore opp tingene dine.

Hovedspørsmålet i testen blir derfor: hvilket produkt kan spore eiendelene dine mest effektivt, tryggest og for minst mulig penger? La oss først ta en titt på spesifikasjonene til de individuelle brikkene, før vi kaster oss ut i selve testen:

Les også