Tek.no

Samletest Sammenbrettbare tastaturer

Et sammenleggbart tastatur gjør mobilen til en arbeidsstasjon

Vinneren banker LG og Microsoft, og er noe av det lekreste vi har sett.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
24 Mai 2016 06:00

Introduksjon

Det hender man vil være produktiv på farten, og da gjerne med et nettbrett eller en mobiltelefon. Men det er ikke alltid like enkelt – hvem vil vel sitte og skrive møte- eller forelesningsnotater på et skjermtastatur hele tiden? Resultatet blir gjerne at mange drasser med seg datamaskinen overalt.

Ikke at vi har noe i mot datamaskiner, men om du uansett ikke skal gjøre noe annet enn å ta notater og skrive et dokument eller to er det litt «overkill».

Til akkurat dét finnes det også en mer hensiktmessig – og ganske underkommunisert – løsning der ute, i form av sammenleggbare bluetooth-tastaturer. Det er akkurat slike vi skal ta en nærmere titt på i denne testen.

Fem sammenleggbare tastaturer

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Testing av sammenleggbare tastaturer er strengt tatt nybrottsarbeid her på Tek, selv om vi flere ganger tidligere har omtalt slike i nyhetssaker og sniktitter. Det nærmeste vi kommer er vel egentlig tester av omslagstastaturer, slik som Sonys spesialtilpassede Xperia Z4 Tablet-tastatur.

Slike tastaturer fungerer fint også med mobiltelefoner og andre enheter, men løsningen blir sjelden optimal. I praksis tilsier størrelsen at du da enten like godt kunne tatt med deg en bærbar datamaskin eller et nettbrett i utgangspunktet.

Vi tenker altså ikke bare på et trådløst tastatur, men et tastatur som på en eller annen måte kan komprimeres slik at det er lett å ha med seg rundt. Det er ikke så mange som produserer slikt – her til lands er det egentlig bare Microsoft som er tilstede, med sitt Universal Foldable Keyboard.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Etter å ha lett litt på nettet fant vi imidlertid raskt et knippe konkurrenter som var kapable til å ta opp kampen mot teknologigigantens brettbare tastatur, deriblant LG med sin Rolly 2. Ellers er alle konkurrentene nykommere i vår bok.

Resultatet ble altså denne samletesten, der totalt fem tastaturer som kan brettes, foldes og rulles skal knive om vår gunst.

Her er en kjapp spesifikasjonsliste:

Hvorfor må det kunne komprimeres?

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Som vi ser er det stor variasjon ikke bare i pris, men også i størrelse, batteritid og vekt. Det blir derfor spennende å se hvordan dette utarter seg i praksis, og hva det har å si for skrivehastighet, komfort og ikke minst presisjon. Det finnes vel knapt noe mer irriterende enn å måtte gå tilbake og endre annenhver setning når du forsøker å være produktiv på trikken, bussen eller venteværelset hos legen.

Portabilitetsaspektet er grunnleggende her: tastaturene skal på et eller annet vis kunne komprimeres slik at de får bedre plass i lomma, veska eller sekken mens du farter rundt.

Det betyr samtidig er vi utelukker en lang, lang rekke konkurrenter som ikke har denne muligheten, og som sikkert kan være gode, trådløse tastaturer ellers. Uten komprimering vil de uansett ikke være like aktuelle å drasse med seg rundt.

Til tross for at tilfanget av komprimérbare tastaturer er nokså smalt, så er ikke testen på noen måte ment å være en uttømmende oversikt.

Vi har forsøkt å finne unike og spennende produkter, som samtidig skal være mulig å få kjøpt her i Norge. Du skal altså kunne få tak i alle disse her på berget relativt enkelt, selv om du for flere må innom utenlandske butikker for å bestille.