Tek.no

Samletest Elektriske tannbørster under 1000 kroner

For 500 kroner får du en tannbørste som pusser nesten like godt som toppmodellene

Store forskjeller i vår test av de billigste elektriske tannbørstene.

David Auby Johansen/Tek.no
31 Jan 2017 06:00

Mange er skeptiske til elektriske tannbørster og ser det som et unødvendig luksusprodukt. Hvorfor skal man kjøpe en elektrisk tannbørste når man fint klarer å pusse tennene med en enkel tannbørste kjøpt på dagligvaren?

Selv om vanlige manuelle tannbørster fungerer fint er det også slik at mange tannleger anbefaler bruk av elektriske tannbørster fordi de fjerner mer plakk på kortere tid. Dessuten kan det være behagelig å la en maskin gjøre mesteparten av jobben for deg når klokken har passert midnatt og alt du vil er å kaste deg i seng.

Hvis du allikevel er skeptisk kan det å bruke flere tusen kroner på en tannbørste virke veldig risikabelt. Vi har derfor samlet sju tannbørste-modeller til under tusenlappen. Hvis du derimot er på utkikk etter en tannbørste i toppsjiktet og er villig til å betale for det, så har vi testet det også:

Samme fremgangsmåte

Vi har gått frem på samme måte som sist. For å teste tannbørstenes effektivitet bruker vi plakktabletter (kan kjøpes på et vanlig apotek) som legger igjen en rød film på tennene der det har dannet seg plakk. I tillegg ser vi nøye på bevegelseshastigheten til de ulike modellene. Det er svært merkbart rent fysisk hvor raskt tannbørstene vibrerer. På de svakere modellene må man i mye større grad hjelpe til selv med pussingen for å oppnå et godt resultat. Blir vibreringshastigheten for lav kan man like godt bruke en manuell børste.

Nest etter effektivitet ser vi batteritid som det viktigste. I vår første test av tannbørster over 1000 kroner målte vi store forskjeller på nettopp dette. Flere av disse modellene må dessuten lades i opp mot et døgn, og det er noe man gjerne ønsker å slippe å gjøre så ofte.

En merkbar forskjell på de billige modellene versus de eksklusive er at de billige modellene kommer med veldig lite ekstrautstyr. Ingen kommer med reiseetui og ingen kan kobles mot bluetooth eller wifi. Dessuten var det kun én av modellene som kom med ekstra børstehode. Dette koker ned til et spørsmål om pris.

Nye børstehoder kan koste opp mot flere hundre kroner (for en pakke med 3-4 stk), og bruker man tannbørsten sin to ganger daglig er man nødt til å skifte børstehode noen ganger i året. Derfor anbefales det å sjekke pris på ekstra børstehoder før man går til innkjøp av en ny tannbørste, siden dette kan bli en kostbar ekstrautgift på sikt.

Dette er de elektriske tannbørstene vi har testet i denne omgang:

Pusser best og best batterilevetid

Philips Sonicare EasyClean (HX6511/22)

Man skal ikke skue hunden på hårene, sier ordtaket. Den rett ut stygge plastinnpakningen får virkelig Philips Sonicare HX6511 til å se ut som noe billig ræl. Vel, noe sant er det i det. Philips HX6511er billig. Av de to Philips-tannbørstene i denne testen kommer denne best ut med en prislapp på rundt femhundrelappen.

Men det er ikke bare på pris at HX6511 imponerte. I batteritesten seilte denne modellen inn til en ganske overlegen førsteplass med en batteritid på nesten tre og en halv time. Det er over dobbelt så lenge som storebror HX6711 og faktisk den beste tiden vi har målt blant samtlige tolv modeller uavhengig av priskategori. Dette, kombinert med testens beste pusseresultat (denne kom likt ut med HX6711) gjør at det er enkelt å kåre denne modellen til best i test.

Noen trekk må vi allikevel gjøre. I likhet med samtlige Philips-modeller vi har testet kommer heller ikke denne modellen med innebygget trykksensor. I tillegg kommer den uten reiseetui og ekstra børstehoder. Dette gjelder uansett hvilken billigmodell man går for, og ønsker man ekstrautstyr er man pent nødt til å betale for det. Når det er sagt så kommer tannbørsten med en egen plasthette for børstehodet, så det er begrenset bruk for etui så lenge man pakker den godt inn.

I vår forrige test var det også en Philips-tannbørste som kom best ut. Da informerte vi om at denne modellen kanskje ikke var ideell for deg med sensitive tenner. Ironisk nok er ikke dette noe problem med denne svakere modellen. Svingningshastigheten er cirka halvparten til toppmodellene, og den reduserte styrken har rett og slett gitt bedre komfort. Dette har selvfølgelig litt å si når det kommer til pusseeffektivitet, men ikke så mye som man skulle tro.

Med en overlegen batterikapasitet og svært behagelige og effektive pusseegenskaper kommer Philips Sonicare HX6511 (testet modell 6511/04) best ut i vår test.

Philips Sonicare EasyClean (HX6511/22)
8.5
Meget bra

Philips Sonicare EasyClean (HX6511/22)

sitat"Philips slår til igjen med overlegen batteritid og solide pusseegenskaper."
 • Krysse av
  Overlegen batteritid
 • Krysse av
  Pusser svært godt
 • Krysse av
  Behagelig pussing
 • Bytt
  Ikke trykksensor

Billig og god

Jordan Clean (TB-60)

Jordan skryter på samtlige modeller at de er utstyrt med såkalt patentert SoftClean-teknologi som "...benytter en unik kombinasjon av effektive buster og et mindre hode som sikrer en svært grundig og skånsom rengjøring." Uten å gå vitenskapelig til verks kan vi si ut fra våre praktiske tester at dette ikke er spesielt overbevisende tannbørste-produsent-snakk.

Jordan-børstene var gjennomgående de svakeste i testen over toppmodellene. Her kommer de bedre ut enn Oral-B, men har ikke sjanse til å måle seg med Philips. Det som skiller denne modellen fra de andre Jordan-børstene er at denne kun koster 249 kroner. Med en slik pris blir det endelig verdt å kjøpe en Jordan-børste.

Det er generelt sett lite som skiller de ulike Jordan-børstene uansett hvilken prisklasse man ser på. Det er utrolig nok ikke stort som skiller denne modellen fra toppmodellen til Jordan vi hadde inne i forrige testrunde. Ja, med sine 8800 roteringer per minutt er den nok en del svakere, men plakktablettesten viser at børsten gir et godt resultat. I forhold til pris leverer Jordan Clean sammen med Philips 6511 det beste pusseresultatet i testen. Dessuten kom børsten også godt ut i batteritesten og klokket inn på cirka to og en halv time.

Som en liten sidenote er det verdt å sette spørsmålstegn ved hva utviklerne bak Jordan-børstene har tenkt. Hva er det som rettferdiggjør prisene når det er så små forskjeller? Den dyreste Jordan-børsten har eksempelvis 10000 roteringer per minutt, mens denne har en roteringshastighet på 8800 per minutt. Prisforskjellen er nesten på en tusenlapp.

Jordan Clean er en billig og enkel tannbørste. Plasten føles billig og av/på-knappen er tung. Men børsten leverer et godt resultat og batteritiden er det ingenting å utsette på. Med en pris på rundt 250 kroner er dette den perfekte tannbørsten for deg som er nysgjerrig på å bytte til elektrisk tannbørste, men ikke har lyst til å blakke deg.

Jordan Clean (TB-60)
7.5
Bra

Jordan Clean (TB-60)

sitat"Billig og bra elektrisk tannbørste fra Jordan. Det perfekte førstegangskjøpet. "
 • Krysse av
  Billigst i testen
 • Krysse av
  Pusser godt
 • Krysse av
  Godt batteri
 • Bytt
  Litt svak rotasjon
 • Bytt
  Tung av/på-knapp

Pusser godt, men batteriet gir seg for fort

Philips Sonicare HealthyWhite (HX6711/02)

Philips Sonicare HealthyWhite (HX6711/02)

Tannbørstene til Philips leverer jevnt over gode resultater når det kommer til batteritid. Philips Sonicare HX6711 er dessverre et negativt unntak. Etter kun en time og 37 minutter tok tannbørsten kvelden. Det er under halvparten av tiden til vår testvinner Philips Sonicare HX6511.

Dette må sies å være ganske spesielt og vi tar forbehold om at vårt testeksemplar kan ha levert under det som er normalt fra denne modellen. Et tips er uansett å sjekke batteritiden umiddelbart hvis du allikevel skulle gå til innkjøp av denne børsten, og eventuelt levere den tilbake om batteritiden ikke skulle leve opp til forventningene.

Når det er sagt så må det sies at Philips Sonicare HX6711 leverer gode pusseresultater. Sammenligner man med testvinner så gir den cirka samme resultater i vår plakktablettest. Forskjellene er minimale, og vibreringshastigheten er også identisk på de to børstene (31000 svingninger per minutt). Den store forskjellen ligger som sagt i batteritid, men også pris.

Denne modellen koster rundt 300 kroner mer enn testvinner, og selv om HX6711 kan skilte med to børstemoduser ser vi liten grunn til å velge denne modellen over HX6511.

Philips Sonicare HealthyWhite (HX6711/02)
7
Bra

Philips Sonicare HealthyWhite (HX6711/02)

sitat"Gir glattpolerte tenner, men batteritiden holder ikke mål."
 • Krysse av
  Fjerner plakk effektivt
 • Krysse av
  Behagelig pussing
 • Bytt
  Svak batteritid
 • Bytt
  Vibrerer i hånden
 • Bytt
  Ikke trykksensor

Fargesprakende og god å holde i

Jordan Clean Fresh (TB-120)

Jordan Clean Fresh (TB-120)

Blant trauste tannbørster i hvitt og grått finner man denne spreke fargesprakende varianten fra Jordan. Jordan Clean Fresh er tannbørsten for deg som absolutt må assosiere alt du eier med personligheten din. Tannbørsten kommer i både rosa, blått og sort, så her får du det du ønsker deg enten du er gutt, jente eller death metal-musiker. Det er ikke bare fargen som er annerledes på denne modellen. Tannbørsten skilter også med et bedre grep. Håndtaket er omsvøpet av en myk gummi som unektelig gjør den god å holde i.

Prestasjonsmessig gjør denne modellen det ørlite grann bedre enn standardmodellen Jordan Clean. Så blir spørsmålet om man ønsker å betale dobbel pris for litt sterkere kraft, et par fargevalg og et bedre grep.

Som de andre Jordan-modellene har denne modellen også god batteritid. Dessuten har akkurat denne modellen en egen hurtigladingsfunksjon som gir cirka én ukes brukstid med 20 minutters lading. Det kan absolutt være nyttig hvis man er mye på farten.

Er du opptatt av et godt grep og ønsker deg en sporty tannbørste så er ikke dette noe dårlig kjøp.

Jordan Clean Fresh (TB-120)
7
Bra

Jordan Clean Fresh (TB-120)

sitat"Tannbørsten for deg som liker å være sporty på badet."
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Hurtigladingsfunksjon
 • Krysse av
  God å holde i
 • Krysse av
  Sporty utseende
 • Bytt
  Betaler mye for designet
 • Bytt
  Pusser bare ørlite grann bedre enn billigmodellen til Jordan.

Dyrere, men ikke spesielt mye bedre enn billigmodellen

Jordan Clean Plus (TBPL-120)

Jordan Clean Plus (TBPL-120)

"That dentist like clean feeling". Ja, hvem elsker ikke den gode, rene tannlege-følelsen? Riktignok føles tennene rene etter et tannlegebesøk, men er ikke tannlegen det siste man vil bli minnet på når man pusser tennene? Uansett, det er ikke Jordan-børstene som er best på å gi denne gode følelsen av glattpolerte tenner. Det er det Philips som gjør.

Jordan stiller med hele tre tannbørster i denne testen over de beste billig-børstene. Dette er da "Plus"-modellen, men hva er det egentlig som gjør at denne modellen er en "Plus"-modell. Ja, den har to børstemoduser. Det kan sies å være et pluss. Utover dette sliter vi med å finne andre signifikante forskjeller. Børsten er noe sterkere enn Jordan Clean og gjør det litt bedre i pussetesten, men tannbørsten klarer ikke å forsvare sin ganske stive pris på rundt 800 kroner. Det er faktisk over tre ganger prisen til Jordan Clean TB-60, en tannbørste som vi mener er et virkelig godt kjøp.

Det må også legges til at Jordan Clean Plus vibrerer kraftigere og er mer ustø enn sin billigere lillebror. Dermed byr den på en mindre behagelig pusseopplevelse. Når det er sagt så er dette en helt ok tannbørste med svært god batteritid, men som dessverre er noe overpriset.

Jordan Clean Plus (TBPL-120)
6
Helt greit

Jordan Clean Plus (TBPL-120)

sitat"Pusser bra, men altfor dyr."
 • Krysse av
  Svært god batteritid
 • Krysse av
  Pusser effektivt
 • Krysse av
  2 moduser
 • Bytt
  Ganske ustødig
 • Bytt
  Dyr

En helt grei tannbørste

Oral-B Pro 2700

Oral-B Pro 2700

Sammenliknet med Oral-B Pro 600, som også er med i denne testen, kommer denne modellen fra samme produsent godt ut. Når det er sagt så kan det ikke sies at dette er noen spesielt god tannbørste, men den utfører jobben greit nok. I motsetning til Oral-B Pro 600 har denne trykksensor med lys, noe som gir en god indikasjon på når man trykker for hardt.

De to Oral-B-modellene som er med i denne testen har på papiret samme rotasjonshastighet, men denne føles overlegen og oppleves både raskere og mer effektiv. Dessverre er også denne modellen fra Oral-B ganske ustødig, men heldigvis ikke på samme nivå som 600-modellen.

Når det kommer til batteri har denne modellen cirka samme kapasitet som den billigere modellen. I testen gikk det snaut en time før børsten måtte resignere. Det er allikevel viktig å presisere at samtlige modeller fra Oral-B vi har forsøkt både i denne og forrige test har begrenset batterikapasitet, og alle har klokket inn på rundt én time.

Oral-B Pro 2700 er en ok tannbørste. I likhet med andre Oral-B-modeller har den svak batterikapasitet. Dessuten vibrerer den ganske kraftig, noe som trekker ned helhetsinntrykket.

Oral-B Pro 2700
5.5
Middelmådig

Oral-B Pro 2700

 • Krysse av
  Høy pulseringsfrekvens
 • Krysse av
  Har trykksensor med lys
 • Bytt
  Svakt batteri (som alle Oral-B)
 • Bytt
  Vibrerer ganske kraftig

Rett og slett ubehagelig å bruke

Oral-B Pro 600

Oral-B Pro 600

I vår tidligere test av tannbørster over 1000 kr kom de to toppmodellene til Oral-B godt ut. Om Oral-B skrev vi blant annet at tannbørstene er perfekte for de som sverger til runde børstehoder. Toppmodellene til Oral-B ga dessuten en svært behagelig tannpuss. Det samme kan dessverre ikke sies om denne billigmodellen.

Den relativt høye pulseringsfrekvensen på 28800 (rundt halvparten av toppmodellene) kombinert med ustødig mekanikk gir faktisk en effekt av god gammeldags skallebank. Så hvis du ikke er typen som aktivt oppsøker situasjoner som kan gi deg hjernerystelse, så foreslår vi at du dropper denne modellen fra Oral-B.

Nå skal det sies at de tekniske pusseferdighetene ikke er så aller verst. Selv om børsten knatrer på tennene sørger vibreringen for å løsne plakk (og tilsynelatende hjerneceller) i høyt tempo. Istedenfor en lysbasert trykksensor er det meningen at denne modellen skal avgi en egen lyd og sette ned hastigheten ved for høyt trykk. Dessverre fungerte ikke trykksensoren så godt på vår testmodell, og vi kunne ikke merke noen forskjell på børsten uansett hvor hardt vi trykket.

Oral-B CrossAction 600 både føles og høres billig ut. Knatrete lyd, ustødig mekanikk og en trykksensor som ikke fungerer skikkelig gjør at dette er en modell vi ikke har mye positivt å si om.

Oral-B Pro 600
3.5
Dårlig

Oral-B Pro 600

sitat"Tannbørste til å få vondt i hodet av."
 • Krysse av
  Høy pulseringsfrekvens
 • Bytt
  Ustødig mekanikk
 • Bytt
  Vibrerer kraftig i munnen
 • Bytt
  Trykksensor som ikke fungerer
 • Bytt
  Svakt batteri (som alle Oral-B)

Hva får du med de dyre tannbørstene?

Avslutningsvis kan det være greit å gi en liten kommentar på de to testene i sin helhet. Pris er en viktig faktor i alle forbrukertester og karakterene er satt ut ifra hva man får for pengene. Philips HX9333, som vant testen blant de eksklusive tannbørstene, er den tannbørsten som gir det beste resultatet på tvers av testene. Tannbørsten har en dobbel vibreringsfrekvens sammenlignet med vinneren i billigkategorien. Det gir utslag.

Philips HX9333 har dessuten mye mer ekstrautstyr (deriblant 3 børstehoder, ladeglass og reiseetui), noe som også er med på å rettferdiggjøre prisen. Dette er for øvrig en viktig forskjell på de billige versus de dyrere modellene. De dyrere modellene kommer generelt sett med mer utstyr og hva gjelder børstehoder må man uansett betale for de på et senere tidspunkt. Samtidig er det slik at Philips sin toppmodell koster over tre ganger så mye som vinneren i billigkategorien. Vi har allikevel vurdert det slik at kvaliteten man får ved å kjøpe Philips sin toppmodell er verdt prisen. Når det er sagt så gir vinneren i billigkategorien også et svært godt resultat og er derfor et veldig godt alternativ for deg som ikke ønsker å knuse sparegrisen.

Helt til slutt er det også viktig å påpeke at tannbørster, da spesielt siden det er et hygieneprodukt, oppleves forskjellig fra person til person. Hvor sensitiv man er i tannkjøttet er for eksempel en faktor det er vanskelig å ta høyde for i en slik test. Vi anbefaler derfor å lese «pluss og minus»-boksen nøye hvis du planlegger å kjøpe en elektrisk tannbørste i nærmeste fremtid.

Les også
Elektriske tannbørster over 1000 kroner: Joda, en av børstene har app, men velg den som gir deg renest tenner
annonse

Les også