Dette er det beste vaffeljernet
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
Det rutete bakverket vi kjenner som vafler spises i forskjellige varianter over hele verden, men føles til tider like norsk som bunad og 17. mai. Ved mange sosiale sammenkomster – fra idrettsarrangementer til rolige slabberas med venner – er vafler en like naturlig ingrediens som luft og kaffe.
At vi er et vaffelspisende folkeslag gjenspeiles også i at vafler ikke akkurat er noen småindustri. Tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at det i 2019 ble solgt hele 251 000 vaffeljern her til lands.
Fra den kanten får vi også vite om en undersøkelse som sier at 53 prosent av norske husholdninger eier et enkelt vaffeljern, mens 40 prosent visstnok eier et dobbelt vaffeljern.
- Holder det med én vaffelplate? Sjekk vår samletest av enkle vaffeljern >>>
- Vil du ha et helt ekstremt vaffeljern? Sjekk testen vår av Sage The Smart Waffle Maker til 3000 kr (!)
Så at vi nordmenn har en vaffelkultur er det ingen tvil om. Det er tradisjoner, sterke følelser og ikke minst forskjellige preferanser når det gjelder riktig tilbehør – som
pølse
. Likevel har vi de siste årene også gitt såkalte
belgiske vafler
større innpass, og dette er da et alternativ for deg som synes vår skandinaviske variant blir for tynn.
Ute etter gode vaffeloppskrifter? Søsternettstedet vårt Godt.no har mange alternativer:
- Sjømannskirkens klassiske vafler
- Vafler med smak av kardemomme
- Glutenfrie vafler
- «Det søte liv»-Kristines beste vafler
Vafler som vitenskap
Vafler er dog ikke kun følelser – det er en bråte vitenskap inne i bildet også. Vaffelrutene er jo ikke bare til pynt, men har som oppgave å gi en stor stekeoverflate på hva som forhåpentligvis blir en god og fyldig vaffel. Blir det for tynt og slapt, kan man like godt holde seg til pannekaker.
En del vaffeljern har luftespalter som skal gjøre det enklere å få bort fuktighet fra vaffelrøra.
Vegar Jansen, Tek.no
For at vaflene skal få den riktige konsistensen, må også jernet være i stand til å transportere bort fuktigheten fra vaffelrøra. Det er dette som gir opphavet til den varme dampen som i visse tilfeller kan skålde uvørne fingre.
Derfor bruker altså produsentene forskjellige plateformer og triks som luftespalter. Et vaffeljern er altså ikke bare et vaffeljern. Så hvilket skal du velge når du skal plukke ett? Det er nemlig mange modeller på markedet. Når vi for eksempel taster inn «vaffeljern» i prissammenligningstjenesten Prisjakt.no får vi
drøyt hundre treff
.
Derfor har vi vært nødt til å sette visse kriterier til jernene for å snevre inn utvalget:
#1: Doble stekeplater
Argumenter for én plate går gjerne på at disse steker jevnere og blir fortere varme. Men dette sier seg nesten selv dersom vi sammenligner et vanlig vaffeljern og et såkalt dobbelt vaffeljern der begge har samme effekt – eksempelvis 1000 watt.
Og hvor ofte steker du egentlig kun én vaffel? I denne testen har vi derfor valgt å bare fokusere på modeller med doble plater.
#2: Temperaturkontroll
De enkleste vaffeljernene har vanligvis ikke en termostat du selv kan justere, og det er en ulempe. Ved selv å kunne kontrollere temperaturen – i hvert fall til en viss grad – blir det langt enklere å få riktig konsistens og farge på vaflene.
Det er jo heller ikke slik at vaffeljern nødvendigvis kun må brukes til å steke vafler heller. Du kan lage toast på det, steke en omelett eller putte på en fiskefilet. Men da er det kjekt å kunne variere temperaturen, og derfor har vi kun tatt med vaffeljern med justerbar termostat.
#3: Bare tradisjonelle «skandinaviske» vafler
Som nevnt er det mange vaffelspisende folk rundt om på kloden, og med avstander kommer også forskjeller. Av mer kjente vaffeltyper har vi den såkalte «belgiske» vaffelen, som egentlig er en nordamerikansk variant av vafler fra Brussel.
Vaffeljern som kun lager belgiske vafler – som er grovere og dypere enn våre hjemlige skandinaviske variant – finner du nå i de fleste butikker som også selger tradisjonelle jern. Men vi har kun valgt å se på vaffeljern som lager den skandinaviske typen.
Det er dog ikke gjort noen diskriminering når det gjelder selve vaffelformen.
Ellers har prisen vært avgjørende. Så langt det har latt seg gjøre har vi holdt oss til vaffeljern som koster mindre enn tusen kroner.
Disse er med
Modell
|
Pris
|
Oppgitt effekt
|
Termostat
|
Ferdigindikator
|
Plateform og -størrelse
|
Annet
|
---|
Cloer CL1329
|
Fra ca 500,-
|
1200 watt
|
Trinnløs, markert
|
Ja
|
5 hjerter
Str. ikke oppgitt
|
Ikke noe spesielt
|
---|
OBH Nordica 6969
|
Fra ca 250,-
|
1600 watt
|
Trinnløs, markert
|
Nei
|
5 hjerter
Str. ikke oppgitt
|
Ikke noe spesielt
|
---|
Wilfa Hjerte Dobbel Stål (WAD-518MS)
|
Fra ca 500,-
|
1600 watt
|
Trinnløs, markert
|
Ja
|
5 hjerter
18 cm
|
Øse medfølger
|
---|
Wilfa Hjerterom (WAD-619)
|
Fra ca 600,-
|
1700 watt
|
Trinnløs, markert
Kan slås helt av
|
Ja
|
6 hjerter
19 cm
|
Øse medfølger
|
---|
Wilfa Tradisjon (DWA-516W)
|
Fra ca 400,-
|
1200 watt
|
Trinnløs, markert
|
Ja
|
5 hjerter
16 cm
|
Ikke noe spesielt
|
---|
Åviken Elegance/Supreme
|
Fra ca 500,-
|
1600 watt
|
Trinnløs, markert
Kan slås helt av
|
Ja
|
4 hjerter
Str. ikke oppgitt
|
Ikke noe spesielt
|
Vegar Jansen, Tek.no
Som vi kan se er norske Wilfa overrepresentert – men vi har da også fått med representanter fra andre merker også. Svenske Åviken, OBH Nordicas nye modell og Cloer fra Tyskland.
Egentlig ønsket vi også å teste noen av Powers unike modeller, herunder Point og Senz, men fikk beskjed om at disse var på vei ut og skulle erstattes av nye modeller i løpet av april måned. Det var derfor lite hensiktsmessig å hanke inn disse.
Testresultater
Modell
|
Vekt
|
Maks effektbruk
|
Temperaturspenn
|
Oppvarmingstid
|
Typisk steketid
|
Vaffelplatestørrelse
|
Stekeresultat
|
---|
Cloer CL1329
|
2,6 kg
|
1100 watt
|
170 – 240 grader
|
5 min
|
Ca 3,2 min
|
16 cm
|
Litt ujevnt, men godkjent
|
---|
OBH Nordica 6969
|
2,5 kg
|
1450 watt
|
180 – 245 grader
|
2,5 min
|
Ca 3,25 min
|
15,5 cm
|
Veldig bra
|
---|
Wilfa Hjerte Dobbel Stål (WAD-518MS)
|
3,2 kg
|
1400 watt
|
180 – 250 grader
|
4 min
|
Ca 3 min
|
17,5 cm
|
Ekstra stekt i midten
|
---|
Wilfa Hjerterom (WAD-619)
|
3,5 kg
|
1570 watt
|
65 – 265 grader
|
4,5 min
|
Ca 3 min
|
17 cm
|
Veldig bra
|
---|
Wilfa Tradisjon (DWA-516W)
|
2,8 kg
|
1075 watt
|
175 – 235 grader
|
3,5 min
|
Ca 3 min
|
15 cm
|
Herlig!
|
---|
Åviken Elegance/Supreme
|
3,8 kg
|
1400 watt
|
70 – 250 grader
|
4 min
|
Ca 2,3 min
|
15 x 17 cm
|
Veldig bra
|
Som vi kan se er det visse forskjeller, og noen jern varmer seg opp raskere enn andre. Men når ting stekes på omtrent samme temperatur, er det klart at de helt store forskjellene uteblir.
Uansett burde det ikke spille spesielt stor rolle for deg om du må vente i to og et halvt eller tre minutter for å steke to vafler. Vi mener det er mer viktig at vaflene blir riktig stekt – gang etter gang.
For to av jernene har vi ikke notert steketid. Dette fordi de to ikke er i stand til å steke en anstendig vaffel.
Det er også verdt å merke seg at modellene som kan slå helt av varmen gjennom termostaten har et videre spenn i temperaturer. Det kan ha noe å si dersom du ønsker å bruke jernet til å steke andre ting, men vår foretrukne vaffelsteketemperatur fant vi til å ligge på litt over 200 grader.
Best i test og mors valg
Wilfa DWA-516W / Wilfa WDWA-516W
Tradisjon fra Wilfa (DWA-516W) er testens vinner. Det er ujålete og enkelt i bruk, men langt fra et simpelt vaffeljern. Vi synes den er passe liten, eller stor om du vil, uten å være for tung. Overflaten er lett å holde ren.
Kvalitetsinntrykket er jevnt over godt, og én indikatorlampe – som også fungerer som ferdigindikator – gjør det lite komplisert ettersom den ganske enkelt skifter mellom oransje og grønt lys.
Men det som virkelig gjør susen er uten tvil vaflene den produserer. Her får vi helt enkelt jevne, gyldne og deilig sprø vafler gang etter gang. Et steike bra jern!
Wilfa Tradisjon får du også i
en utgave som kun steker én plate om gangen
, men det er ikke like bra.
OBS: I 2018 het dette jernet DWA-516W, men heter nå WDWA-516W. Jernet er dog nøyaktig det samme.
Wilfa WDW-516W
Det beste vaffeljernet
Fordeler
- Ikke spesielt stort eller tungt
- Steker godt, jevnt og sprøtt
- Lett å holde rent
- Enkelt å bruke
- Ferdigindikator
Ting å tenke på
- Lager ikke de største vaflene
Tungvekter med høy steketakt
Åviken Elegance 910
Elegance er testens tyngste jern, og egentlig det samme som Åviken Supreme – forskjellen ligger kun i designen.
Her får du kvalitetsfølelse så det holder. Jernet står fjellstøtt på benken og har avtagbar strømkabel av standard 3-pins type – så den kan byttes ut med en lenger ledning hvis det er langt til strømkontakten din.
På dette vaffeljernet kan varmen slåes helt av selv om strømmen er tilkoblet og det har stort spenn i mulige temperaturer, selv om du jo bør vri termostaten – som er stor og enkel å traktere – godt opp når du skal steke vafler.
Det tar lang tid før overflaten på jernet blir skikkelig varmt, så man kan fint steke noen plater og flytte det etterpå uten å bruke grytekluter eller lignende.
Vaffelplatene er vel så firkantede som de er hjerteformede, med en størrelse på 15 eller 17 centimeter, alt etter hvilken retning vi måler. Dette er altså et naturlig valg for deg som foretrekker vaffelplater med denne formen.
Jernet er ikke den enkleste å beregne røremengde til, og for mye fører til at det fort renner utenfor, men det er nok en vanesak.
Alt i alt ble vi godt fornøyde med de jevne og gylne vaflene vi fikk ut fra denne modellen – og det til testens korteste steketid.
Åviken Elegance 910
Fordeler
- Avtagbar ledning
- Stort og godt termostathjul
- Steker jevnt, godt og kjapt
- Varmen kan stenges helt av
Ting å tenke på
- Ingen lettvekter
- Blir lett søl - ha kluten klar
Gjør det meste veldig riktig
Wilfa WAD-619
Hjerterom (WAD-619) er Wilfas mest påkostede og rent wattmessig kraftigste doble vaffeljern. Fysisk sett er det også en solid sak som både finnes i hvit og matt sort utførelse.
Øse følger med i pakken, og det er testens eneste jern som gir sekshjertede vafler. Men noen i Wilfa må ha blingset da de skulle måle størrelsen på platene – spesifikasjonene sier 19 centimeter, vi målte 17 centimeter.
Termostaten, som er omkranset av indikatorlyset, er funksjonell nok og sørger for at varmen dessuten kan slås helt av dersom det skulle være ønskelig. Dette sørger også for et stort temperaturspenn.
Hva vi dog ikke liker er selve termostathjulet. Dette er for glatt, og det lille festet som er oppleves mer som en indikator enn noe annet.
Men så er det jo begrenset hvor mye du trenger å vri på denne under stekeøkten, og selve vaffelkvaliteten er det lite å si på. Resultatet blir jevnt, gyllent og sprøtt.
Wilfa WAD-619
Fordeler
- Ferdigindikator
- Steker godt, jevnt og sprøtt
- Øse for passe mengde røre medfølger
- Varmen kan stenges helt av
Ting å tenke på
- Termostathjulet kunne vært enklere å vri
Godt jern til god pris
OBH Nordica 6969
OBH Nordica Select 6969 har overraskende nok ikke ferdigindikator, men etter litt eksperimentering med stoppeklokka fikk vi da presset ut sprø og jevnt stekte vafler fra denne tassen. Det er blant testens lettere og nettere modeller, men byr likevel på en ålreit kvalitetsfølelse.
Termostaten er stram og fin, men likevel lett å stille på. Er du av den utålmodige typen kan vi legge til at dette jernet er blant de kjappeste til å nå riktig steketemperatur.
Det største «problemet» vi hadde med denne relativt nye modellen var en spesiell gummipakning under håndtaket. Denne holder over- og underdelen festet sammen og gjør jernet litt vanskelig å åpne så lenge det ikke er i ferd med å steke vafler.
OBH Nordica 6969
Fordeler
- Steker jevnt og godt
- Lav pris
- Ganske lite og lett
Ting å tenke på
- Ingen ferdigindikator
- Du må presse ned lokket
Ekstra varm i midten
Wilfa WAD-518M
Wilfa WAD-518M
På papiret har Wilfa Hjerte Dobbel (WAD-518M) det meste – inkludert medfølgende øse, solid vekt, luftespalter, ferdigindikator og overflate i børstet metall. Sistnevnte sammen med en lav profil er vi ingen stor tilhenger av – det gir mye varm overflate og får fort ulekre fingermerker.
Jernet gir ellers et solid inntrykk, men de ferdige vaflene blir nesten overraskende ujevnt tilberedt. Liker du dine vafler godt stekt, vil du merke at de ramler fort fra hverandre på grunn av tynne «vaffelskjøter», altså de delene av vaffelen som skiller men holder sammen de forskjellige hjertene.
Med litt mindre varme på jernet fikk vi et mer håndterlig resultat, men det er fremdeles ingen tvil om at det blir hardest stekt på midten.
Wilfa WAD-518M
Fordeler
- Ferdigindikator
- Øse for passe mengde røre medfølger
- Lager anstendige vafler
Ting å tenke på
- Lav profil gir ekstra høy overflatetemperatur
- Vaflene blir mer stekt i midten
- Vaffelhjertene løsner lett fra hverandre
Sprø og litt ujevn tysker
Cloer 1329
Cloer 1329
Tyske Cloer CL1329 er ett av de mindre og lettere jernene i testen. Kvalitetsinntrykket er greit, men mye slark i termostaten trekker litt ned. Dessuten glir det lett på underlaget, samtidig som den lave profilen og rene metallfinishen gjør at det er mange varme overflater å passe på. Dette er ikke jernet for den uvørne.
Modellen er utstyrt med ferdigindikator, altså får du vite når vaffelen er ferdig stekt.
Etter å først ha bommet litt med temperaturen fikk vi etter hvert trykket ut fine nok vafler, men det er ingen tvil om at dette jernet steker ganske ujevnt når vi ser på oversiden kontra undersiden. En annen ting er at det er vanskelig å få røren til å fylle vaffelformen helt ut til kantene.
Selve vaffelen er godkjent, men om jernet må vi si at det er et godt stykke opp til de beste.
Cloer 1329
Fordeler
- Ferdigindikator
- Lager anstendige vafler
Ting å tenke på
- Steker ikke jevnt på overside og underside
- Lav profil gir ekstra høy overflatetemperatur
- Vanskelig å fylle vaffelformen helt til kanten
- Glir lett på underlaget
Wilfa Tradisjon
Vegar Jansen, Tek.no
Wilfa Tradisjon
Vegar Jansen, Tek.no
Wilfa Traktorjern
Vegar Jansen, Tek.no
Wilfa Traktorjern
Vegar Jansen, Tek.no
Biltema
Vegar Jansen, Tek.no
Biltema
Vegar Jansen, Tek.no
Åviken Elegance
Vegar Jansen, Tek.no
Åviken Elegance
Vegar Jansen, Tek.no
Wilfa Hjerte Dobbel Stål
Vegar Jansen, Tek.no
Wilfa Hjerte Dobbel Stål
Vegar Jansen, Tek.no
Wilfa Hjerterom
Vegar Jansen, Tek.no
Wilfa Hjerterom
Vegar Jansen, Tek.no
OBH Nordica 6969
Vegar Jansen, Tek.no
OBH Nordica 6969
Vegar Jansen, Tek.no
Cloer CL1329
Vegar Jansen, Tek.no
Cloer CL1329
Vegar Jansen, Tek.no
Les også
Kaffekvern:
Disse kaffekvernene gjør underverker for kaffen din
Les også
Enkle vaffeljern:
Vi har funnet det beste vaffeljernet
Les også
Barisieur kaffe-vekkerklokke:
Den ultimate dingsen for den som har alt?
Les også
Test av 11 kjøkkenmaskiner 2020:
Vi har funnet den aller beste kjøkkenmaskinen
Les også
Sage the Smart Waffle:
Kan et vaffeljern til 3000 kroner virkelig lage bedre vafler enn et jern til 300?
Les også
Store nødladere:
Ingen over: denne nødladeren knuser alle konkurrentene
Les også
Med disse klærne slipper du å fryse i vinter
Les også
Slow-juicere:
Vi har funnet den aller beste slow-juiceren