Tek.no

Samletest Doble vaffeljern

Dette er det beste vaffeljernet

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
23 Mar 2020 10:29Først publisert 24 Mar 2018 06:00

Det rutete bakverket vi kjenner som vafler spises i forskjellige varianter over hele verden, men føles til tider like norsk som bunad og 17. mai. Ved mange sosiale sammenkomster – fra idrettsarrangementer til rolige slabberas med venner – er vafler en like naturlig ingrediens som luft og kaffe.

At vi er et vaffelspisende folkeslag gjenspeiles også i at vafler ikke akkurat er noen småindustri. Tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at det i 2019 ble solgt hele 251 000 vaffeljern her til lands.

Fra den kanten får vi også vite om en undersøkelse som sier at 53 prosent av norske husholdninger eier et enkelt vaffeljern, mens 40 prosent visstnok eier et dobbelt vaffeljern.

Så at vi nordmenn har en vaffelkultur er det ingen tvil om. Det er tradisjoner, sterke følelser og ikke minst forskjellige preferanser når det gjelder riktig tilbehør – som pølse. Likevel har vi de siste årene også gitt såkalte belgiske vafler større innpass, og dette er da et alternativ for deg som synes vår skandinaviske variant blir for tynn.

Ute etter gode vaffeloppskrifter? Søsternettstedet vårt Godt.no har mange alternativer:

Vafler som vitenskap

Vafler er dog ikke kun følelser – det er en bråte vitenskap inne i bildet også. Vaffelrutene er jo ikke bare til pynt, men har som oppgave å gi en stor stekeoverflate på hva som forhåpentligvis blir en god og fyldig vaffel. Blir det for tynt og slapt, kan man like godt holde seg til pannekaker.

En del vaffeljern har luftespalter som skal gjøre det enklere å få bort fuktighet fra vaffelrøra.
Vegar Jansen, Tek.no

For at vaflene skal få den riktige konsistensen, må også jernet være i stand til å transportere bort fuktigheten fra vaffelrøra. Det er dette som gir opphavet til den varme dampen som i visse tilfeller kan skålde uvørne fingre.

Derfor bruker altså produsentene forskjellige plateformer og triks som luftespalter. Et vaffeljern er altså ikke bare et vaffeljern. Så hvilket skal du velge når du skal plukke ett? Det er nemlig mange modeller på markedet. Når vi for eksempel taster inn «vaffeljern» i prissammenligningstjenesten Prisjakt.no får vi drøyt hundre treff.

Derfor har vi vært nødt til å sette visse kriterier til jernene for å snevre inn utvalget:

#1: Doble stekeplater

Argumenter for én plate går gjerne på at disse steker jevnere og blir fortere varme. Men dette sier seg nesten selv dersom vi sammenligner et vanlig vaffeljern og et såkalt dobbelt vaffeljern der begge har samme effekt – eksempelvis 1000 watt.

Og hvor ofte steker du egentlig kun én vaffel? I denne testen har vi derfor valgt å bare fokusere på modeller med doble plater.

#2: Temperaturkontroll

De enkleste vaffeljernene har vanligvis ikke en termostat du selv kan justere, og det er en ulempe. Ved selv å kunne kontrollere temperaturen – i hvert fall til en viss grad – blir det langt enklere å få riktig konsistens og farge på vaflene.

Det er jo heller ikke slik at vaffeljern nødvendigvis kun må brukes til å steke vafler heller. Du kan lage toast på det, steke en omelett eller putte på en fiskefilet. Men da er det kjekt å kunne variere temperaturen, og derfor har vi kun tatt med vaffeljern med justerbar termostat.

#3: Bare tradisjonelle «skandinaviske» vafler

Som nevnt er det mange vaffelspisende folk rundt om på kloden, og med avstander kommer også forskjeller. Av mer kjente vaffeltyper har vi den såkalte «belgiske» vaffelen, som egentlig er en nordamerikansk variant av vafler fra Brussel.

Vaffeljern som kun lager belgiske vafler – som er grovere og dypere enn våre hjemlige skandinaviske variant – finner du nå i de fleste butikker som også selger tradisjonelle jern. Men vi har kun valgt å se på vaffeljern som lager den skandinaviske typen.

Det er dog ikke gjort noen diskriminering når det gjelder selve vaffelformen.

Ellers har prisen vært avgjørende. Så langt det har latt seg gjøre har vi holdt oss til vaffeljern som koster mindre enn tusen kroner.

Disse er med

Vegar Jansen, Tek.no

Som vi kan se er norske Wilfa overrepresentert – men vi har da også fått med representanter fra andre merker også. Svenske Åviken, OBH Nordicas nye modell og Cloer fra Tyskland.

Egentlig ønsket vi også å teste noen av Powers unike modeller, herunder Point og Senz, men fikk beskjed om at disse var på vei ut og skulle erstattes av nye modeller i løpet av april måned. Det var derfor lite hensiktsmessig å hanke inn disse.

Testresultater

Som vi kan se er det visse forskjeller, og noen jern varmer seg opp raskere enn andre. Men når ting stekes på omtrent samme temperatur, er det klart at de helt store forskjellene uteblir.

Uansett burde det ikke spille spesielt stor rolle for deg om du må vente i to og et halvt eller tre minutter for å steke to vafler. Vi mener det er mer viktig at vaflene blir riktig stekt – gang etter gang.

For to av jernene har vi ikke notert steketid. Dette fordi de to ikke er i stand til å steke en anstendig vaffel.

Det er også verdt å merke seg at modellene som kan slå helt av varmen gjennom termostaten har et videre spenn i temperaturer. Det kan ha noe å si dersom du ønsker å bruke jernet til å steke andre ting, men vår foretrukne vaffelsteketemperatur fant vi til å ligge på litt over 200 grader.

Best i test og mors valg

Wilfa DWA-516W / Wilfa WDWA-516W

Tradisjon fra Wilfa (DWA-516W) er testens vinner. Det er ujålete og enkelt i bruk, men langt fra et simpelt vaffeljern. Vi synes den er passe liten, eller stor om du vil, uten å være for tung. Overflaten er lett å holde ren.

Kvalitetsinntrykket er jevnt over godt, og én indikatorlampe – som også fungerer som ferdigindikator – gjør det lite komplisert ettersom den ganske enkelt skifter mellom oransje og grønt lys.

Men det som virkelig gjør susen er uten tvil vaflene den produserer. Her får vi helt enkelt jevne, gyldne og deilig sprø vafler gang etter gang. Et steike bra jern!

Wilfa Tradisjon får du også i en utgave som kun steker én plate om gangen, men det er ikke like bra.

OBS: I 2018 het dette jernet DWA-516W, men heter nå WDWA-516W. Jernet er dog nøyaktig det samme.

Wilfa WDW-516W
8.5
Meget bra
Best i test

Wilfa WDW-516W

annonse
Prisjakt
449 NOK
Sjekk nå
Bakeren og kokken
576 NOK
Kjøp nå
sitat"Det beste vaffeljernet"
 • Krysse av
  Ikke spesielt stort eller tungt
 • Krysse av
  Steker godt, jevnt og sprøtt
 • Krysse av
  Lett å holde rent
 • Krysse av
  Enkelt å bruke
 • Krysse av
  Ferdigindikator
 • Bytt
  Lager ikke de største vaflene

Tungvekter med høy steketakt

Åviken Elegance 910

Elegance er testens tyngste jern, og egentlig det samme som Åviken Supreme – forskjellen ligger kun i designen.

Her får du kvalitetsfølelse så det holder. Jernet står fjellstøtt på benken og har avtagbar strømkabel av standard 3-pins type – så den kan byttes ut med en lenger ledning hvis det er langt til strømkontakten din.

På dette vaffeljernet kan varmen slåes helt av selv om strømmen er tilkoblet og det har stort spenn i mulige temperaturer, selv om du jo bør vri termostaten – som er stor og enkel å traktere – godt opp når du skal steke vafler.

Det tar lang tid før overflaten på jernet blir skikkelig varmt, så man kan fint steke noen plater og flytte det etterpå uten å bruke grytekluter eller lignende.

Vaffelplatene er vel så firkantede som de er hjerteformede, med en størrelse på 15 eller 17 centimeter, alt etter hvilken retning vi måler. Dette er altså et naturlig valg for deg som foretrekker vaffelplater med denne formen.

Jernet er ikke den enkleste å beregne røremengde til, og for mye fører til at det fort renner utenfor, men det er nok en vanesak.

Alt i alt ble vi godt fornøyde med de jevne og gylne vaflene vi fikk ut fra denne modellen – og det til testens korteste steketid.

Åviken Elegance 910
8
Meget bra
Anbefalt

Åviken Elegance 910

annonse
Prisjakt
599 NOK
Sjekk nå
Bakeren og kokken
702 NOK
Kjøp nå
 • Krysse av
  Avtagbar ledning
 • Krysse av
  Stort og godt termostathjul
 • Krysse av
  Steker jevnt, godt og kjapt
 • Krysse av
  Varmen kan stenges helt av
 • Bytt
  Ingen lettvekter
 • Bytt
  Blir lett søl - ha kluten klar

Gjør det meste veldig riktig

Wilfa WAD-619

Hjerterom (WAD-619) er Wilfas mest påkostede og rent wattmessig kraftigste doble vaffeljern. Fysisk sett er det også en solid sak som både finnes i hvit og matt sort utførelse.

Øse følger med i pakken, og det er testens eneste jern som gir sekshjertede vafler. Men noen i Wilfa må ha blingset da de skulle måle størrelsen på platene – spesifikasjonene sier 19 centimeter, vi målte 17 centimeter.

Termostaten, som er omkranset av indikatorlyset, er funksjonell nok og sørger for at varmen dessuten kan slås helt av dersom det skulle være ønskelig. Dette sørger også for et stort temperaturspenn.

Hva vi dog ikke liker er selve termostathjulet. Dette er for glatt, og det lille festet som er oppleves mer som en indikator enn noe annet.

Men så er det jo begrenset hvor mye du trenger å vri på denne under stekeøkten, og selve vaffelkvaliteten er det lite å si på. Resultatet blir jevnt, gyllent og sprøtt.

Wilfa WAD-619
8
Meget bra
Anbefalt

Wilfa WAD-619

annonse
Prisjakt
799 NOK
Sjekk nå
Bakeren og kokken
1156 NOK
Kjøp nå
 • Krysse av
  Ferdigindikator
 • Krysse av
  Steker godt, jevnt og sprøtt
 • Krysse av
  Øse for passe mengde røre medfølger
 • Krysse av
  Varmen kan stenges helt av
 • Bytt
  Termostathjulet kunne vært enklere å vri

Godt jern til god pris

OBH Nordica 6969

OBH Nordica Select 6969 har overraskende nok ikke ferdigindikator, men etter litt eksperimentering med stoppeklokka fikk vi da presset ut sprø og jevnt stekte vafler fra denne tassen. Det er blant testens lettere og nettere modeller, men byr likevel på en ålreit kvalitetsfølelse.

Termostaten er stram og fin, men likevel lett å stille på. Er du av den utålmodige typen kan vi legge til at dette jernet er blant de kjappeste til å nå riktig steketemperatur.

Det største «problemet» vi hadde med denne relativt nye modellen var en spesiell gummipakning under håndtaket. Denne holder over- og underdelen festet sammen og gjør jernet litt vanskelig å åpne så lenge det ikke er i ferd med å steke vafler.

OBH Nordica 6969
7
Bra

OBH Nordica 6969

annonse
Prisjakt
449 NOK
Sjekk nå
Bakeren og kokken
543 NOK
Kjøp nå
 • Krysse av
  Steker jevnt og godt
 • Krysse av
  Lav pris
 • Krysse av
  Ganske lite og lett
 • Bytt
  Ingen ferdigindikator
 • Bytt
  Du må presse ned lokket

Ekstra varm i midten

Wilfa WAD-518M

Wilfa WAD-518M

På papiret har Wilfa Hjerte Dobbel (WAD-518M) det meste – inkludert medfølgende øse, solid vekt, luftespalter, ferdigindikator og overflate i børstet metall. Sistnevnte sammen med en lav profil er vi ingen stor tilhenger av – det gir mye varm overflate og får fort ulekre fingermerker.

Jernet gir ellers et solid inntrykk, men de ferdige vaflene blir nesten overraskende ujevnt tilberedt. Liker du dine vafler godt stekt, vil du merke at de ramler fort fra hverandre på grunn av tynne «vaffelskjøter», altså de delene av vaffelen som skiller men holder sammen de forskjellige hjertene.

Med litt mindre varme på jernet fikk vi et mer håndterlig resultat, men det er fremdeles ingen tvil om at det blir hardest stekt på midten.

Wilfa WAD-518M
5
Middelmådig

Wilfa WAD-518M

annonse
Prisjakt
489 NOK
Sjekk nå
Bakeren og kokken
1249 NOK
Kjøp nå
 • Krysse av
  Ferdigindikator
 • Krysse av
  Øse for passe mengde røre medfølger
 • Krysse av
  Lager anstendige vafler
 • Bytt
  Lav profil gir ekstra høy overflatetemperatur
 • Bytt
  Vaflene blir mer stekt i midten
 • Bytt
  Vaffelhjertene løsner lett fra hverandre

Sprø og litt ujevn tysker

Cloer 1329

Cloer 1329

Tyske Cloer CL1329 er ett av de mindre og lettere jernene i testen. Kvalitetsinntrykket er greit, men mye slark i termostaten trekker litt ned. Dessuten glir det lett på underlaget, samtidig som den lave profilen og rene metallfinishen gjør at det er mange varme overflater å passe på. Dette er ikke jernet for den uvørne.

Modellen er utstyrt med ferdigindikator, altså får du vite når vaffelen er ferdig stekt.

Etter å først ha bommet litt med temperaturen fikk vi etter hvert trykket ut fine nok vafler, men det er ingen tvil om at dette jernet steker ganske ujevnt når vi ser på oversiden kontra undersiden. En annen ting er at det er vanskelig å få røren til å fylle vaffelformen helt ut til kantene.

Selve vaffelen er godkjent, men om jernet må vi si at det er et godt stykke opp til de beste.

Cloer 1329
4
Svakt

Cloer 1329

annonse
Prisjakt
719 NOK
Sjekk nå
Bakeren og kokken
808 NOK
Kjøp nå
 • Krysse av
  Ferdigindikator
 • Krysse av
  Lager anstendige vafler
 • Bytt
  Steker ikke jevnt på overside og underside
 • Bytt
  Lav profil gir ekstra høy overflatetemperatur
 • Bytt
  Vanskelig å fylle vaffelformen helt til kanten
 • Bytt
  Glir lett på underlaget
Les også
Kaffekvern: Disse kaffekvernene gjør underverker for kaffen din
Les også
Enkle vaffeljern: Vi har funnet det beste vaffeljernet
Les også
Barisieur kaffe-vekkerklokke: Den ultimate dingsen for den som har alt?
Les også
Test av 11 kjøkkenmaskiner 2020: Vi har funnet den aller beste kjøkkenmaskinen
Les også
Sage the Smart Waffle: Kan et vaffeljern til 3000 kroner virkelig lage bedre vafler enn et jern til 300?
Les også
Store nødladere: Ingen over: denne nødladeren knuser alle konkurrentene
Les også
Med disse klærne slipper du å fryse i vinter
Les også
Slow-juicere: Vi har funnet den aller beste slow-juiceren
annonse

Les også