Til hovedinnhold
SamletestFotokalendere

Skal du lage fotokalender, er dette stedet

Vi har testet ti fotokalendere mot hverandre.

Introduksjon

Jula kommer hvert år, og like ofte ligger det fotokalendere under et pyntet bartre i stuer over hele furet værbitt. Fotokalendere er en svært populær gave å gi bort, men det er lett å gå seg bort i jungelen av tilbydere. Hvilken skal jeg velge? Hvorfor er den ene en hundrelapp dyrere enn den andre? Og er det virkelig verdt den ekstra hundrelappen?

Det er mye å ta hensyn til når man skal vurdere og sammenligne fotokalendere. Høy pris er ikke nødvendigvis synonymt med kvalitet, og det er umulig å se ut fra nettsiden eller programvaren man bruker til å designe kalenderen sin i hvor god bildekvalitet det er på det endelige produktet. Men fortvil ikke: Akam har tatt ansvar og bestilt kalendere fra ti av de mest brukte produsentene. Vi har sammenlignet bildekvalitet og kvaliteten på kalenderne generelt (den skal tross alt vare et år!), og sett dette i sammenheng med pris og leveringstid. I tillegg har vi vurdert hvor brukervennlige og funksjonelle de ulike løsningene for design og bestilling er. Bildekvalitet og kvaliteten på produktet vil, ikke overraskende, være desidert viktigst i vurderingen av hvilken produsent vi vil anbefale deg å betro julegaveshoppingen til.


Hvis du ønsker å lese mer er det bare å bla seg videre, eller hoppe direkte til det alternativet du ønsker å lese mer om.
CEWE Fotokalender
Elitefoto
Fotovideo
Allfoto
FotoKnudsen
Preus
SmartPhoto
Photobox
Nfoto.no
FujiDirekte

Hvis du ønsker det kan du selvfølgelig hoppe rett til kåringen av etappevinnerne (mest brukervennlig programvare, mest for penga, billigst, best kvalitet på selve kalenderen, beste bildekvalitet), eller til konklusjonen hvis du vi ha en rangering av samtlige alternativer med mer inngående begrunnelse for hvorfor den ene er bedre enn den andre.
Kåring av etappevinnere
Konklusjon og rangering

Testen er gjennomført som følger: Alle kalendere er bestilt på nett, og programvaren er testet på både PC og Mac med mindre annet er spesifisert. Der programvaren ligger på nett og standardnettleserne på testmaskinene (Firefox på PCen, Safari på Macen) ikke fungerte som de skulle er andre nettlesere også testet. Vi har, så langt det er mulig, forsøkt å holde oss til samme format på kalenderne for å få mest mulig jevnt vurderingsgrunnlag. Bildene som er brukt i kalenderen ser du i bildekarusellen under. Bildene er tatt med et utvalg kameraer, fordelt fra gode og dyre systemkameraer i semiproffklassen, til mobiltelefoner og billige eller gamle kompaktkameraer.

Vi testet også de samme leverandørene i fjor, med de samme bildene, men uten at det ble noen artikkel av det. Kalendrene fra i fjor er imidlertid tatt med i vurderingen av årets kalendre, for å ha et inntrykk av kvalitet over tid.

CEWE

CEWE fotokalender

Hvis du noen gang har bestilt fotobok, fotokalender eller bilder fra JapanPhoto eller Elkjøp har du sannsynligvis fått et CEWE-produkt. CEWE spesialiserer seg primært på fotobøker i utallige varianter, men leverer også andre trykksaker som bilder, kort og fotokalendere. Du kan ikke bestille noe direkte fra CEWE sine nettsider, så her må du gå via en av de som forhandler CEWE-produkter. Akam har her valgt å bruke JapanPhoto.

Oppdatering:
Her kom vi i skade for å skrive at Eurofoto også bruker CEWE som leverandør. Dette har vi senere fått bekreftet at ikke stemmer. Vi beklager feilen, og at vi dermed i denne omgang ikke fikk tatt med Eurofotos kalender i årets test. Vi kommer sterkere tilbake neste år!

Foto: Screenshot, Japanphoto

Programvare

Når man går via JapanPhotos nettsider trenger man ikke laste ned programvaren, alt foregår i nettleseren. Ved første øyekast ser programvaren oversiktlig og fin ut: Man får opp en forhåndsvisning midt på skjermen, bildemappe til venstre og alternativer til høyre. Det er godt utvalg av alternativer til designmal, layout og bakgrunnsfarge, og man kan velge startdato, format og papirkvalitet. Det eneste som savnes er muligheten til å legge inn eget design. På den annen side skal det godt gjøres å ikke finne noe man kan like her!

Å lage kalenderen går smertefritt: Bildene lastes raskt opp fra datamaskin til bildemappa, og så fort bildene er lastet opp er det bare å dra bildene over der man vil ha dem. Når bildet er plassert i kalenderen får man opp et ikon som forteller deg om bildet er stort nok, går an under tvil, eller for lite. Når du er ferdig med å designe og dille trykker du på "legg i handlekurv", og du kan endre antall hvis du ønsker å bestille mer enn en.

Pris og leveringstid

Standard A4 veggkalender på vanlig papir kom på 149 kr per kalender, pluss 49 kr dersom man henter i butikk eller 99 kr hvis man velger post. Fraktprisen ser ut til å være den samme uavhengig av hvor mange kalendere du bestiller. Produksjon og postgang angis til 6-10 virkedager på Japanphoto.no, og det stemte da Akam bestilte. Ikke den raskeste, men pålitelig.

Kvalitet

Festene virker mer solide og forseggjorte enn på de andre kalenderne, men førstesiden med strekkoder, tall og koder er ikke spesielt stilig. Personlig hadde jeg nok satt av noen minutter til å fjerne den første siden hvis jeg hadde kjøpt kalendere herfra for å bruke som gaver ... Arkene er av ordentlig kvalitet og holder seg rette og fine, i motsetning til et par av de andre kalenderne som bøyer og bulker seg. Det er mulig kalenderen holder seg penere fordi det er et litt solid pappark bakerst som hjelper den å holde formen. Foruten den litt grelle førstesiden er dette en meget estetisk pen kalender.

Bildekvalitet

Her var det ikke mye å rope hurra for! Dette er grått, mørkt og fargeløst. Det er også fint lite som ser ut til å være det minste skarpet opp, men hovedproblemet er definitivt fargene. Det fins praktisk talt ikke fargedynamikk i kalenderen fra CEWE. I bildet fra Las Vegas ("Eiffel-tårnet" i front, HP Photosmart) fins det ikke snev av grønnfarge i vegetasjonen i forgrunnen, mens bildet av klovnefisken på Lighthouse Reef, Egypt (tatt med Olympus Mju) har blitt en smørje av grå-gule stilker med en innmari knallblå bue i midten. I tillegg er det markant gulstikk i portrettet av James Randi (tatt med Canon 5D mkII), og detaljene i slipset til J. Randi er så godt som borte. Meget skuffende. Den eneste grunnen til at Cewe ikke skårer helt bånn i denne kategorien er at bildene ikke egentlig er ødelagt - de er bare ikke pene å se på.

Konklusjon

Her virket alt lovende i de første stegene. Behagelig programvare, brukbar pris og pålitelig leveringstid, forseggjort kvalitet og et trygt merkenavn. Derfor er det nesten litt trist å åpne kalenderen og registrere at det ene bildet er mer skuffende enn det andre. Som nevnt i forrige punkt er ingenting egentlig fullstendig ødelagt; det er bare ikke pent. Samtlige bilder har tapt seg på veien gjennom trykkpressa. Hadde bildekvaliteten vært fabelaktig hadde vi definitivt hatt en klar medaljekandidat, men dette holder dessverre ikke mål.

Elitefoto

Foto: Screenshot, Elitefoto

Programvare

EliteFoto har valgt en løsning som oppleves litt primitiv: Her velger du design og format først. Du har fire formater å velge mellom (20x30, 20x20, 15x30 og 12x20), og du kan velge om du vil ha 12 sider (en for hver måned) eller 1 side (hele året). Akam har i denne testen valgt å bestille 20x30, med 12 sider, Det er ikke så voldsomt mye spennende design-varianter å velge mellom, og en del av designene er rett og slett ganske grelle. Eller hva sier du til en svart kalender med en regnbuefarget rekke fuglesilhuetter nederst?

Når du har funnet et design er det bare å trykke på det; da får du opp en dialogboks som lar deg velge år. Du blir da sendt videre til en ny side hvor du kan legge inn bilder. Bildene må lastes opp et av gangen til hver eneste side i kalenderen. Om du ombestemmer deg hva design angår går det an å velge på ny, men da blir du sendt helt tilbake til start igjen. Tungvint, tungvint, tungvint! Halvparten av tiden går med til å laste nye sider og nye dialogbokser. Det er også litt tragikomisk at man kan legge inn svart-hvitt eller sepiafilter på bildene når man har lastet dem opp ... EliteFoto skal likevel ha litt kudos for å følge med i tiden: Du kan koble til Facebook-profilen din og hente bilder direkte fra bildealbumene dine til kalenderen. Dette måtte selvfølgelig testes, og det fungerte ganske bra.

Pris og leveringstid

Kalenderen Akam bestilte kostet 249 kr, frakt kom på 57 kr. Kalenderen var i postkassa innen en uke etter bestilling - kjapt levert!

Kvalitet

Kalenderen gir et brukbart førsteintrykk: Ingen skjemmende sider, arkene kjennes solide, og den blir hengende på veggen uten å true med å ramle ned. Kalenderen er dog ikke spesielt "stram i fisken": Det er tydelig at arkene kommer omtrent rett fra trykken, de "bøyer seg" nemlig litt og er umulige å få til å ligge eller henge flatt. Den er også litt vrien å bla om: Ringene øverst er rett og slett litt for små.

Bildekvalitet

Kvaliteten på bildene er generelt god, men ikke perfekt. Det er noe gulstikk i noen av bildene, særlig portrettet av James Randi (tatt med Canon 5D mkII), og bildene virker generelt nesten litt blasse sammenlignet med de beste kalenderne. Enkelte bilder er blitt utbrent her og der, og det ser nesten ut som bildene er blitt "duset ned" snarere enn å bli skarpet opp før print. I andre bilder igjen er fargekontrasten justert solid opp til det nesten komiske: Særlig bildet av klovnefisken (tatt med Olympus Mju) er blitt utsatt for overivrig fargejustering. Fisken har blitt KNALLBLÅ og lysende oransje! Jevnt over er kvaliteten sikkert god nok for de fleste, men den riktig kresne bruker bør lese videre.

Konklusjon

Tungvint programvare og en del småpirk stikker nok kjepper i hjulene for Elitefoto denne gangen. Dette er jevnt over midt på treet: Ingen fullstendige katatrofer, men heller ingenting som gjennomføres med stil.

Fotovideo

Fotovideo bør være godt kjent for de fleste. For de som bor i Oslo og omegn er det mulig å hente varene i Møllergata i Oslo sentrum.

Programvare

Fotovideos programvare må lastes ned og installeres før du kan bestille fotokalender. Både nedlasting og installering gikk relativt raskt og smertefritt, og selv om programvaren ikke akkurat er direkte lekker å se på er den relativt enkel å bruke - i det minste når man designer. Det er også lagt inn en hjelpfunksjon man kan benytte seg av hvis man har behov for det. Bestillingen er noe mer komplisert: Man blir videresendt fra programmet til en nettside hvor man betaler via nettløsning, og så må man tilbake i programmet for å sende filene og fullføre bestillingen.

Glemmer man å gå tilbake til programmet for å trykke på "send" går det ikke lang tid før man får en hyggelig mail fra Fotovideo-labben. "Hei, vi har mottatt bestillingen, værsåsnill å sende over filene. Dette gjør du sånn og slik." Noe komplisert, og på ingen måte opplagt - i hvert fall for en stresset journalist! Den lille glippen på programmets brukervennlighet veies dog opp av den raske, høflige responsen fra Fotovideo. Dessverre trekker det noe ned at programvaren må lastes ned og installeres før man kan bestille kalenderen da dette fordrer at du bestiller fra din egen maskin. Nedlasting og installering tar også litt tid.

Pris og leveringstid

Prisen kom på 195 kr, og frakt koster 88 kr. Av praktiske hensyn ble akkurat denne kalenderen hentet i Fotovideos lokaler i Møllergata. Kalenderen var ferdig til henting temmelig nøyaktig en arbeidsdag etter at bestillingen var levert; dette er med andre ord svært rask gjennomføring!

Kvalitet

Det generelle inntrykket av kvaliteten er helt midt på treet: Arkene kjennes litt kjipe ut, det er lite "dill-dall" utover en forside med bilde og de tolv kalendersidene. Ringene øverst er ikke akkurat Rolls Royce, men de duger. Design, fontvalg og den slags bærer litt preg av at det er fotografer og ikke designere som har mekket sammen Fotovideos designalternativer - spesielt det faktum at datoene er most sammen nederst på arket mens bildet tar opp mesteparten av plassen.

Bildekvalitet

Her er det praktisk talt ingen ting å sette fingeren på! Det er skarpt og detaljrikt, og fargegjengivelsen er tilnærmet perfekt. Særlig James Randi (som har vist seg å være en stor utfordring) er godt fornøyd: Han har hverken blitt gul eller rosa i ansiktet, han har fått hvitt skjegg, og detaljene i slipset er godt synlige, ikke en uskarp mølje av gult og blått. Fotovideo er også de eneste som klarer å få gjengitt noe som helst av detaljer i forskjermen på den enslige motorsykkelen på Torshov i Oslo (tatt med Leica M9-P). På de andre kalenderne ser det mest ut som forskjermen er ensfarget hvit, nærmest utbrent, med en kant i krom. På Fotovideos kalender kan man tydelig lese at sykkelen er en Harley Davidson. En meget viktig detalj å få med!

Det er egentlig ikke så mye mer å si. Dette er så langt den klart beste på bildekvalitet - og det er ikke utenkelig at Fotovideo vil få stå ubeseiret på dette området gjennom hele testen.

Konklusjon

Det skåres kanskje ikke mye stilpoeng på hverken programvare eller generell kvalitet, men bildekvaliteten er så uovertruffent god at småpirket rett og slett havner i andre rekke. Dette kan anbefales med hånden på hjertet! Med mindre du er ufattelig snobbete og ikke takler å bruke litt primitivt utseende programvare, selvfølgelig.

Allfoto

Allfoto er en relativt stor aktør i Norge og Sverige, og sender trykksakene sine fra trykkeriet i Haag i Nederland via Malmö sør i Sverige.

Foto: Screenshot, Allfoto

Programvare

Allfotos programvare ligger på nett, og er ganske enkel i bruk: Man velger først type (format, design etc.), så layout (som i Allfotos verden betyr hva det skal stå i datorutene, f.eks. navnedag og helligdag), før man til slutt kan laste opp egne bilder. Man laster opp alle bildene til en mappe på venstre side av skjermen, har forhåndsvisning av kalenderen midt på skjermen og velger hvilken side man ønsker å vise på høyre side. Bildeopplasting går fort og uproblematisk, og designet er så stilrent og enkelt at dette bør selv bestefar på 80 år kunne finne ut av uten problemer! Meget stort pluss i boka for brukervennlighet, med andre ord. Det er godt mulig designalternativene burde vært flere, men det oppleves ikke som noe problem. De alternativene som fins bør holde for de fleste behov. Den eneste grunnen til at Allfoto ikke får maks poengsum for programvaren er at det blir et lite hakk for simpelt. Det savnes rett og slett litt kreativitet - noe litt mer enn det aller mest grunnleggende.

Pris

Kalenderen Akam bestilte kom på 198 kr, frakt 69 kr. Lang reisevei til tross: Kalenderen brukte omtrent seks virkedager fra bestilling til levering.

Kvalitet

Allfoto har åpenbart en litt mer storslagen oppfatning av hva A4-format er! Der de andre kalenderne i A4-format er et enkelt A4-ark per måned, med oppheng på kanten, bilde øverst og datorubrikker nederst, har Allfoto sneket seg til å la hver måned ha to ark: Et liggende A4-ark øverst kun med bilde, og et liggende A4-ark nederst med datoene.

Ringfestene som holder arkene sammen kjennes solide nok ut, men hullet som det er meningen at man skal henge opp kalenderen i er ikke forsterket på noe vis og kommer nok til å bli slitt og stygt ganske fort. I likhet med Cewe (JapanPhoto) har også Allfoto dedikert den første siden til pjatt, men Allfoto har lagt seg på en mer diskret linje enn Cewe og har bare miljømerke, logo og en strekkode på første side. På side to er det her trykket små versjoner av samtlige tolv bilder i kalenderen, med en "til-og-fra"-rubrikk i midten. Praktisk hvis man vil gi bort i gave, med andre ord.

Bildekvalitet

Allerede i januar skjønner man at dette ikke er helt bra. Igjen er det portrettet av James Randi (tatt med Canon EOS 5D mkII) som lager trøbbel: Hverken rynker eller hvitt skjegg gjør seg spesielt bra etter en altfor solid runde med oppskarping - mannen ser rett og slett ti år eldre ut. Fargene er heldigvis relativt korrekt gjengitt, men oppskarpingen er dessverre noen hakk for mye. Det blir litt for hardt, ISO-støy blir mer synlig, og det er ikke lettere å skjelne detaljer i bildene til tross for at formatet er vesentlig større i Allfotos kalender enn de andre.

Det er samme tendens gjennom hele kalenderen: For mye oppskarping, god fargegjengivelse og litt i overkant synlig ISO-støy. Unntaket er bildet av klovnefisken, tatt med Olympus Mju: Bildet har blitt skjoldete og flekkete, og så fullt av støy og "orbs" at det er helt utrolig. Greit nok at dette bildet ikke holdt voldsomt høy kvalitet i utgangspunktet, men noe må ha skjedd med dette bildet da det gikk gjennom trykken. De siste to bildene ("sølebildet" fra Samsung Galaxy SII og bildet av guttestatuen med skilpadder i Torshovparken, tatt med Sony A900) er ironisk nok de to som har kommet best ut av det, men det hjelper lite med en opptur på slutten når det generelle inntrykket er at dette rett og slett ikke holder mål.

Konklusjon

Det som begynner sterkt med den hittil mest brukervennlige programvaren raser dessverre litt sammen på grunn av overivrig skarping av bildene. Det er heller ikke noen overveldende god detaljgjengivelse i bildene. Riktignok er fargene blitt ganske korrekt gjengitt, men det er en mager trøst.

FotoKnudsen

Foto: Screenshot, FotoKnudsen

Programvare

Programvaren vises i nettleseren, så her trengs det ikke å laste ned noe. Som med Fotovideos løsning er det småting som kanskje kunne vært bedre opplyst for å unngå forvirring og frustrasjon. Før man kan gå i gang for alvor med å lage kalenderen må man nemlig laste opp bilder til sitt FotoKnudsen-album. Hvis man ikke har gjort dette kommer man ikke lenger enn til å velge design og layout før man stanger: Det er nemlig ikke mulig å laste opp bilder mens man er i programvaren og jobber med å lage kalenderen, da er det kun mulig å velge bilder fra eksisterende FotoKnudsen-album. Ikke helt lett å forstå for førstegangsbrukere, og ikke står det opplyst noe sted heller. Løsningen er sikkert praktisk for trofaste kunder, men ikke fullt så selvsagt for nye kunder.

Så fort man har fått lastet opp bilder går resten som en lek: Programvaren er ukomplisert, og forhåndsvisningen er av de mer funksjonelle.

Pris

Kalenderen Akam bestilte kom på 229 kr, frakt 99 kr. Igjen er leveringstiden pålitelig: Få virkedager senere var kalenderen på plass!

Kvalitet

FotoKnudsen bruker åpenbart samme type kalendere som Elitefoto, for her kjennes både papir og metallringer like ut og kalenderen oppfører seg omtrent likt: Den er litt vrien å bla om, henger trygt på veggen, men er langt fra flat der den henger! Arkene er av brukbar kvalitet og det er stilrent og ikke noe pjatt. Det stusses dog over at det er et par hvite skrammer i forsiden. Det er ikke helt lett å bli klok på hva det er, men ved første øyekast ser det enten ut som om noen har sølt "blanko" på den eller at den har fått seg en skikkelig ripe. Ved nærmere inspeksjon blir det klart at det hverken er hakk eller korrigeringslakk på arket, så hva i alle dager de hvite feltene er er ikke godt å si. Det ser rett og slett litt ut som det mangler trykksverte akkurat der. Svært merkelig.

Bildekvalitet

FotoKnudsen må være glade i oransje! Samtlige områder hvor oransje opptrer i kalenderen er nemlig et par hakk skarpere i fargen enn de fleste andre fargene. Det er såpass markant forskjell at det er litt påfallende. I tillegg hjelper det ikke at en del områder som helst skulle vært gule - som slipset til James Randi (Canon EOS 5D mkII) - i tillegg har fått et guloransje skjær over seg. Selv den svarte dressen til Randi har fått et hint av oransje! Bortsett fra at det er litt for tungt innslag med oransje en del steder er det lite å sette fingeren på. Enkelte bilder kunne muligens vært skarpet opp noe mer kraftig, men det er jevnt over passe skarpt og fin fargedynamikk. Av en eller annen merkverdig grunn er resten av fargene ganske riktig gjengitt, til tross for at oransje er litt dominerende.

Her var det vrient å avgjøre om FotoKnudsen skulle få "OK" eller "bra". At en farge er såpass "off" er ikke akkurat noe som bør roses, men nå skal det sies at i så godt som alle bildene gjør det seg faktisk ganske godt med de fargejusteringene som er gjort. Litt smak og behag er det selvfølgelig, men i akkurat dette tilfellet skal tvilen få komme FotoKnudsen til side. Bildene er pene og behagelige å se på, og man ville neppe registrert overdimensjoneringen av oransje med mindre man hadde hatt en annen kalender å sammenligne med.

Konklusjon

FotoKnudsen er helt klart et godt alternativ hvis du ikke behøver den aller beste bildekvaliteten. Dessverre er FotoKnudsens kalender også blant de dyreste alternativene (inkludert frakt); det er med andre ord ikke så lukurativt å bestille herfra og forvente å få maks utbytte for penga. Hva pengene går til er igrunn ikke greit å vite, tatt i betraktning at kalenderen generelt ikke er spesielt solid og forseggjort. Igjen får tvilen komme FotoKnudsen litt til gode i konklusjonen, og FotoKnudsen får igjen smilefjes istedenfor likegyldig fjes. Pris sett i sammenheng med produktet man får er hovedproblemet med FotoKnudsens kalender, ikke produktet i seg selv.

Preus

Foto: Screenshot, Preus

Programvare

Preus sin programvare er så skremmende lik Elitefotos løsning at undertegnede nøkternt konkluderer med at det må være nøyaktig det samme: Det ser kun ut til å være gjort noen få justeringer i design og oppsett, og uten den eneste oppturen (mulighet til å hente bilder direkte fra Facebook). Utover det er alt likt. Samme forstemmende primitive måte å laste opp bilder på, samme håpløse fram-og-tilbake hver gang man skal legge inn et nytt bilde, gå videre til neste side, eller endre på den minste lille detalj. Selv fargene er like. Grøss.

Pris

Prisen landet til slutt på 360 kr. 300 er for selve kalenderen, 25 er for frakt, og 35 er en eller annen avgift det ikke er helt lett å tyde hva er. Nuvel: 60 kr i tillegg til varen(-e) er tross alt ikke så ille. Kalenderen var på døra fem virkedager etter bestilling.

Kvalitet

Solide fester og plettfritt oppheng, men kalenderen lider dessverre av samme syndrom som FotoKnudsen og Elitefoto: Arkene bøyer seg som bare det, og kalenderen står nærmest i bro mot veggen. Ellers er det lite å klage på: Forsiden er viet til små versjoner av samtlige bilder og tallet "2013", og kalenderen er minimalistisk snekret sammen og fri for ekstra ark med strekkoder og koder.

Det undres dog litt over hva man faktisk betaler for her. 300 kr for kun kalenderen er omtrent dobbelt så mye som et par andre alternativer, og selv om kvaliteten på ingen måte er for dårlig er det flere av de andre som har langt mer pondus kvalitetsmessig enn Preus sin kalender. 300 kr for 13 papirark og ringene øverst? Bildekvaliteten bør være god for å veie opp!

Bildekvalitet

Dessverre er ikke bildekvaliteten riktig god nok til å forsvare den høye prisen. Bildene har et distinkt rosaskjær, og flere av menneskene som er avbildet havner noe nærmere ferskenfarget enn de kanskje er komfortable med. Også mini-Eiffel-tårnet i Las Vegas har blitt smått ferskenfarget! Foruten det lille feilskjæret i fargetonene holder det mål: Bildene er skarpe nok uten at oppskarping har fremprovosert ISO-støy eller skarpe kanter, og det er brukbar fargedynamikk i de fleste bildene. I enkelte bilder ser det ut til at blåtonene har blitt noe svake, men det er ikke noe man legger merke til hvis man ikke sammenligner med en mer korrekt variant.

Konklusjon

Programvaren er litt kjip og prisen er høy - bare det er kanskje nok til å skremme vekk en del potensielle kunder. De som ikke lar seg skremme bort av et dårlig utgangspunkt får et produkt med en generell kvalitet som er helt midt på treet, og en bildekvalitet som riktignok er bedre enn snittet, men ikke på langt nær god nok til å forvare at de er testens dyreste. Endelig karakter trekkes en hel del ned av at kvaliteten ikke står i stil med prisen.

SmartPhoto

SmartPhoto.co.uk er en britisk nettside man blant annet kan bestille fotokalendere fra. Fordi Smartphoto er lokalisert i utlandet og postgangen mellom Norge og England ikke er den kjappeste bør du bestille herfra i relativt god tid før du trenger varene.

Foto: Screenshot, Smartphoto

Programvare

Her som hos de fleste andre ligger programvaren på nett. Man velger først størrelse, så design, deretter velger man startmåned før man kan begynne jobben med å laste opp bilder. Smartphoto har, i likhet med Elitefoto og Preus, en løsning som gjør at du må laste opp hvert enkelt bilde til hver enkelt side. Dette er unødvendig tungvint og gjør at hele prosessen med å lage fotokalenderen tar mye lenger tid! Pluss for at man hele tiden har muligheten til å forhåndsvise, lagre, se info og starte på nytt. Når du er fornøyd trykker du på "add to cart"-knappen, og betaler.

Pris og leveringstid

Prisen per kalender fra Smartphoto er £13.99 - cirka 130 norske kroner. Siden frilanseren som skrev denne saken for tiden er bosatt i London ble denne kalenderen av praktiske hensyn sendt rett til frilanseren, som dermed slapp å betale frakt siden det var forsendelse i UK. Det viste seg å være litt kronglete å finne ut hva frakt koster fra UK til Norge med Smartphoto, men det kan umulig være store summen. Til sammenligning er ordinær postgang for en slik kalender 36 kr fra Norge til UK.
Smartphoto var eksepsjonelt kjappe med leveringen, til tross for at kalenderen av en eller annen grunn er produsert i Belgia! Knappe tre virkedager tok det før kalenderen var på døra. Meget imponerende!

Kvalitet

Ringene øverst hadde nesten falt av allerede før kalenderen kom fram, og igjen ser vi denne grelle førstesiden med strekkoder og bestillingsinformasjon og tall på. Som nevnt tidligere: Sett av litt tid til å fjerne disse grelle førstesidene. Det hjelper ikke at de også ofte har fått gjennomgå litt i postgangen. Arkene kjennes litt stive og billige ut, og er ikke akkurat glanset for å hjelpe bildene til å komme til sin rett. Det merkes relativt godt at dette er et billig-alternativ! I tillegg er det fullstendig umulig å se på datorubrikkene uten å føle at man holder på å få epilepsi: Streker og bokstaver er så tynne at det faktisk ser ut som de blinker på arket.

Bildekvalitet

Hvor i all verden skal man begynne?! Det er ISO-støy og uskarpt, utbrent her og for mørkt der - dette er kort og godt en demonstrasjon av hva som kan gå galt når man printer bilder. På bildet av motorsyklene på rekke og rad (Fujifilm F31FD) ser det nesten ut som det er lagt på en slags vignettering på den ene siden av bildet: Venstre side, fra den lyseblå scooteren og ut, er brått blitt ganske uskarpt. ISO-støyen er særlig synlig i bildet av "Eiffel-tårnet" i Las Vegas, mens man på forskjermen på den enslige Harley Davidson-sykkelen overhodet ikke er i stand til å lese hva det står i små bokstaver - det er praktisk talt bare grøt. Bildet av seilbåten i solnedgang er blitt nesten ribbet for blåfarger, og er isteden ferskenrosa og gult så det holder. Portrettet av damen med smil og krøller (Olympus E-3) har blitt griserosa, og ansiktet er rett og slett blitt utbrent i ganske store partier.

Jeg har foreløpig bare kommet til juli, og jeg har til og med hoppet over et par bilder. Jeg kunne fortsatt en ganske god stund til. Det er rett og slett noe feil med hvert eneste bilde.

Konklusjon

Jeg beklager å måtte si det, men Smartphoto er beviset på hvorfor man sjelden skal stole på de som tar lavest pris. Dette er ikke noe du har lyst til å gi bort i gave. Les videre. Det frister nesten å gi laveste karakter, utelukkende fordi bildene er testens desiderte lavmål så langt.

Photobox

Photobox.co.uk er, i likhet med Smartphoto, en britisk nettside man kan bestille fotokalendere med mer fra.

Foto: Screenshot, Photobox

Programvare

Programvaren er nettleserbasert; det er ikke behov for å laste ned noe. Designet er forfriskende annerledes, og det fungerer godt. Her blir du tatt steg for steg gjennom prosessen med å utforme din egen kalender. Hvilken måned vil du begynne med? Hvit eller svart grunnfarge, eller kanskje et mønster? Neste steg: Last opp bilder. Neste steg: Plasser bildene der du vil ha dem. Enkelt, effektivt og stilrent!

En ting Photobox har, som andre tilbydere ikke gir deg mulighet til, er muligheten til å legge inn egne, trykte memoer i kalenderen. Trykk på en dato og skriv inn din egen tekst, for eksempel bursdager, bryllupsdager eller andre datoer du bør huske på gjennom året. Her har du mulighet til å gi din glemske onkel eller besteforelder en hjelpende hånd slik at han aldri mer glemmer en eneste bursdag! Stort pluss i boka for denne funksjonen, altså.

Pris

Kalenderen koster £16,99 (cirka 155 norske kroner), fraktpris avhenger av hvor mye du bestiller og hva slags levering du ønsker. Hva det vil koste å sende nøyaktig din ordre opplyses i handlekurven når du har lagt til produkter og er klar til å bestille. Ref. poststemplingen var kalenderen var i posten allerede dagen etter bestilling, så leveringstiden vil nok primært avhenge av hvor rask postgangen er. Postgang fra UK kan dog fort ta noen dager.

Kvalitet

Også på generell kvalitet skårer Photobox svært høyt! Tatt i betraktning at prisen er blant de laveste er dette en meget gledelig overraskelse. Kalenderen har et solid omslag i halvtransparent plast som beskytter fotoarkene, og både ringer og oppheng er solide nok til at de lett kommer til å holde et år. Arkene er gode å bla i, og har holdt seg rette og pene. Her er det ingenting som trekker ned.

Bildekvalitet

Det kan se ut til at Photobox blir en utenlandsk joker! Ei heller på bildekvaliteten er det stort å sette fingeren på: Dette er helt på høyde med Fotovideo, som hittil har hatt ledelsen i denne kategorien. Det er skarpt uten å være unaturlig skarpt, fargene er pene og korrekte, og detaljgjengivelsen er mer enn god nok. Det eneste ankepunktet er at fargekontrastene muligens kunne vært litt mer spisset; det er noe svakere farger enn i Fotovideos kalender. Dette er dog ikke noe man legger spesielt merke til med mindre man sammenligner de to kalenderne: Ser man på Photobox sin kalender alene oppleves fargene som helt gode, og inntrykket av bildene ligger svært tett opptil originalbildene sett på skjerm. Det lille ankepunktet oppleves ikke som stort nok til at det vipper Photobox ned fra toppkarakter på bildekvalitet, selv om Fotovideo altså er et ørlite hakk bedre.

Konklusjon

Toppkarakter i alle kategorier, en svært fornuftig pris og en produsent som sender kalenderen i posten allerede påfølgende arbeidsdag. Det er bare å ta av seg hatten: Dette er meget, meget sterkt. Bildekvaliteten er riktignok "bare" nest best, men Fotovideos seier der er så hårfin at det teller nesten ikke. At en av testens rimeligste i tillegg er den kalenderen som gir det beste kvalitetsinntrykket er også verdt å merke seg. Et meget sikkert kort!

Nfoto.no

Foto: Screenshot, Nfoto.no

Programvare

Her har vi testens store taper hva programvare angår! Dette må virkelig bare oppleves. Alt fra den håpløse introduksjonsvideoen man får opp når man åpner programvaren, til den grusomme bakgrunnen med brush-art og de forferdelige fargene overalt ... Det hele er LANGT fra innbydende. I tillegg er funksjonen for å laste opp bilder håpløst treg og fremstår rett og slett gammeldags. Det hele gir rett og slett inntrykk av at her er lite forandret siden nittitallet. Det er vanskelig å forstå hvor man skal trykke for å endre på det man ikke riktig er fornøyd med, og det legges ikke opp til noen naturlig "flyt" slik som de bedre alternativene byr på (ergo er det fort gjort å glemme en detalj eller tre).

Det hjelper heller ikke på inntrykket at hvert enkelt bilde må justeres manuelt: Det ser ut til at bildene skaleres for å passe i høyden, ikke i bredden, ergo får samtlige breddebilder i helt standard rett-fra-kameraet-format kantene solid kuttet. Dette må justeres manuelt på hvert bilde med et svært primitivt verktøy. Dette er rett og slett et skrekkeksempel på hvordan det ikke skal gjøres. Det eneste som er positivt er at det ser ut til å være fritt for "bugs": Opplasting av bilder, å legge inn bilder, og å sende kalenderen til print går uten at programmet henger seg.

Pris og leveringstid

Kalenderen koster 175 kr, og frakt kommer på 79 kr. Kalenderen var i posten allerede dagen etter bestilling, og var framme i postkassen tre dager etter bestilling.

Kvalitet

Nfoto sin kalender er definisjonen på enkel: Det er en forside hvor man kan velge om man vil ha eget bilde eller ikke, og den er bundet sammen med enkle, hvite ringer øverst. Arkene lider dessverre av samme sykdom som et par av de tidligere omtalte kalenderne: De er litt tynne, og "står i bro" mot veggen. Ringene øverst er litt "pinglete": De ytterste har bøyd seg litt i posten, og det skal nok ikke mye juling til før de blir ødelagt.

Bildekvalitet

Det er tydelig at Nfoto har spart på kruttet i de innledende rundene; bildekvaliteteten er jevnt over nemlig meget god! Noen få bilder (portrettet av James Randi og portrettet av den smilende kvinnen) har fått en liten overdose rosa, ellers er fargene en skikkelig fulltreffer. Kvaliteten minner mye om Photobox sin kalender: Det er sylskarpt uten å bli for mye, og lite har skjedd med bildene i printeprosessen hva fargene angår. Det eneste som oppleves som negativt er at enkelte bilder er blitt noe mørke: Det er særlig synlig i bildet av "Eiffel-tårnet" i Las Vegas, som rett og slett ser litt ut som om noen har vært litt harde på kontrastene når de har redigert. Bildekvaliteten får dermed karakteren god, men dessverre ikke helt topp.

Konklusjon

Testens desidert mest grusomme programvare og en litt "lurvete" kvalitet på kalenderen trekker dessverre helhetsinntrykket av Nfoto ganske mye ned, til tross for at bildekvaliteten definitivt holder mål. Om man ser totalt bort fra programvaren hadde nok sluttkarakteren vært et hakk høyere og Nfoto hadde dermed med vært med i toppen, men det må være lov til å forlange en programvare som ikke svir i øynene.

Fujidirekte

Foto: Screenshot, FujiDirekte

Programvare

FujiDirekte er den eneste norskspråklige utfordreren til Photobox, som foreløpig har hatt en klar ledelse hva programvare angår. For å begynne å designe kalenderen må man være registrert og logget inn, og bildene bør lastes opp til brukeren din før du begynner å jobbe med kalenderen. FujiDirekte har to alternativer man kan velge mellom til bildeopplastingen: En hurtigløsning hvor det lastes opp en versjon stor nok til å printe i standard størrelser, og en løsning hvor bildet lastes opp i full størrelse.

Når du setter igang med å designe kalenderen foregår alt i et vindu. Du kan enkelt fjerne eller legge til detaljer som navnedager og månefaser ved å huke av det man ønsker, og du kan kostnadsfritt legge inn personlige notater i kalenderen. Man velger design i en rullegardin-meny under forhåndsvisningen. Utvalget i designalternativer er ikke storslagent, og det savnes noe så grunnleggende som et enkelt, svart design! Programvaren er effektiv, og det går raskt og smertefritt å snekre sammen en kalender som er klar til å trykkes. Litt snevert utvalg av kalenderdesign trekker dessverre ned, og Photobox seirer nok i denne kategorien. FujiDirekte er like fullt det beste norskspråklige alternativet.

Pris og leveringstid

Kalenderen kostet 99 kr, og frakt koster 49 kr per bestilling uavhengig av størrelsen på bestillingen. Kalenderen var i postkassen omtrent fem virkedager etter bestilling; godt innenfor de syv virkedagene som oppgis på FujiDirektes nettsider.

Kvalitet

Er testens desidert billigste alternativ noe tess? En noe frustrert journalist er fristet til å svare "nei", etter å ha kranglet med kalenderen i godt og vel femten sekunder for å få bladd om første side uten å rive i stykker noe eller brette arkene. Ringene på toppen er rett og slett altfor små! Anbefales ikke til mennesker med kort lunte! Frustrasjonen over å ikke få bladd om uten å måtte krangle med kalenderen til side: Arkene er tynne og kunne fort hatt samme problem som flere av de andre slanke kalenderne (at de bøyer seg og ikke henger rett), men den oppfører seg nokså eksemplarisk. Det hjelper dog ikke når det virker enklere å klippe av arkene enn å bla om.

Bildekvalitet

Også på bildekvaliteten merkes det at FujiDirekte er et lavprisalternativ: De fleste bildene er blitt et lite hakk for mørke, og sammenlignet med de beste alternativene er fargene litt "blasse" og nærmest kjedelige. Bildet av klovnefisken er nærmest totalt ødelagt: Anemonen ser litt ut som en uskarp, grå-grønn grøt, mens fisken er blitt intenst blå og oransje! Bildet fra Birkelunden er blitt platt og kjedelig, "sølebildet" fra Samsung Galaxy SII ser plutselig ut til å være ute av fokus, og i de bildene hvor det er mur eller steinvegg i bakgrunnen ser man tydelig at mye tekstur er forsvunnet fra bildene.

Konklusjon

FujiDirekte beviser dessverre at lav pris ofte er et dårlig tegn. Programvaren er egentlig det eneste virkelige lyspunktet her; alt annet blir bare en lang rekke skuffelser. Kalenderen er håpløs å bla om, og bildekvaliteten holder dessverre ikke mål. Det er ikke engang godt nok til at man kan si at dette er et verdig alternativ for de med slunken lommebok. Spytt i litt mer penger; det tjener du faktisk mye på!

Etappevinnere

Kåring av etappevinnere

Det som er viktig for noen er ikke nødvendigvis viktigst for andre. Derfor gir vi deg her en rask oppsummering av hvem som gikk seirende ut i de ulike kategoriene.

Foto: Screenshot, Photobox

Beste programvare

Den første etappeseieren går til Photobox! Programvaren er meget pen å se på, effektiv å bruke og har det lille ekstra som gjør at man kan skreddersy kalenderen etter egne behov og ønsker.

Beste pris

Av praktiske hensyn har vi kun sett på pris per kalender, ikke totalpris inkl. frakt. Grunnen til dette er at det opereres med forskjellige priser og praksiser hva frakt angår: Noen har gratis frakt hvis man bestiller for en viss sum eller mer, noen tar bare betalt for kalenderen hvis man henter i butikk, noen tar mer for frakt hvis man bestiller mye osv. Beløpene som er oppgitt her er derfor kun basert på prisen per kalender.
Gjennomsnittpris per kalender i denne testen er omtrent 187,90 kr (med noe forbehold mtp. valutakurser etc.). Den dyreste og den billigste ligger omtrent en hundrings unna snittet i hver sin retning, så her er det mye å spare på å velge riktig alternativ!
Billigst: FujiDirekte sin kalender koster 99 kr, og er testens desidert billigste - nest billigst er Smartphoto sin til 130 kr. Begge disse to kom dessverre svært dårlig ut på generell kvalitet og bildekvalitet.
Mest for penga: Kalenderen fra Photobox har en prislapp på 155 kr, og ligger dermed ganske brukbart under gjennomsnittet. Likevel er bildekvaliteten testens nest beste, og den generelle kvaliteten står til toppkarakter.

Raskeste leveringstid

Kalenderen fra Nfoto.no var i postkassen allerede tre dager etter bestilling. Raskt levert! Jevnt over var langt de fleste produsentene gode til å sende ut varer allerede påfølgende arbeidsdag, så Nfoto hadde kanskje flaks med postmannen.

Kvalitet

Photobox er den eneste produsenten som ser ut til å ha lagt litt ekstra arbeid i å lage en riktig solid kalender. Plastark som beskytter kalenderen og holder den rett og fin, solide fester og godt fotopapir - her er det ingenting som er overlatt til tilfeldighetene.

Bildekvalitet

I den aller viktigste kategorien går Fotovideo til topps! Fotovideo er riktignok bare hårfint foran Photobox, men der Photobox "bare" er generelt svært god er Fotovideo et lite hakk nærmere perfekt. Hatten av for kompetansen i Møllergata 4 i Oslo sentrum; disse menneskene vet hva de driver med, og du kan trygt legge årets julegaver i deres hender.

Konklusjon

Det er ikke lett å rangere ti produkter med så ulike styrker og svakheter, men man prøver! Akam har brukt et enkelt poengsystem for å gjøre det hele mest mulig rettferdig: Bildekvalitet vekter tre ganger så mye som programvaren og generell kvalitet, mens prisen ga tilleggspoeng for de fem billigste og minuspoeng for de fem dyreste. Der flere havnet på samme poengsum er igjen bildekvaliteten vektet tyngst, så pris, og til slutt programvare og generell kvalitet.

Rangering

Gull: Photobox
Den beste programvaren, beste generell kvalitet og nest beste bildekvalitet - og i tillegg en av de beste prisene? Det er oppskriften på en sikker vinner! Akam gratulerer!

Sølv: FotoVideo
Best bildekvalitet, men med noe rusk på de andre områdene glapp seieren for FotoVideo. Gutta i Møllergata bør likevel være godt fornøyd!

Bronse: FotoKnudsen
Det største ankepunktet ved FotoKnudsens kalender er prisen, som er blant de høyeste. Bildekvaliteten er heller ikke så suveren som de to topplasserte.

4. plass: Nfoto
5. plass: CEWE
6. plass: Allfoto
7. plass: Preus
8. plass: FujiDirekte
9. plass: Elitefoto
Jumboplass: Smartphoto

Ironisk nok har de to engelskspråklige alternativene plassert seg i hver sin ende av skalaen, og på de fire nederste plassene er det annenhver dyr og billig (Preus er dyrest, FujiDirekte billigst, Elitefoto nest dyrest og Smartphoto nest billigst). Noen av de mer dølle nettsidene og programvarene er også godt representert i toppen (her nevnes særlig Nfoto, hvis programvare kan ryste selv den mest hardbarkede designer). Det bør vel være argument godt nok for at man ikke bør ta det for gitt at høy pris er lik kvalitet, at det ikke nødvendigvis er skummelt å bestille fra utlandet, og at grusom nettside eller programvare ikke betyr grusomt resultat.

Vi håper du har blitt litt klokere av dette, og at du føler deg litt tryggere når du skal ut og manøvrere i jungelen av fotokalendere. Ha en fortsatt strålende førjulstid!

Les også: Julegavetips: Fotoutstyr til under 200 kroner

Les også
Vant du i Akams Julekalender 2012?
annonse