Til hovedinnhold

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Ta fotballdrømmen til topps eller reis på et magisk eventyr.

Side 1

[Gamer.no]: Det begynner å bli lyst ute nå, og fuglekvitringen utenfor gluggene vitner om at vi går en varmere tid i møte. Apropos fuglekvitter: Min kjære kollega Kristoffer maktet å snappe opp Angry Birds Space rett foran nesa på meg i sin månedlige Android-artikkel, så om du er på jakt etter en anbefaling av fugler i verdensrommet foreslår jeg at du vender snuten mot hans nyeste anbefalingstekst.

Som vanlig har jeg prøvd å anbefale noe for enhver smak. Denne måneden anbefales blant annet innfløkte gåtespill, nostalgiinduserende kjørespill, en gremmende vanskelig skytespill, og et herlig gjennsyn med et fantastisk musikkspill.

Swordigo

Sjanger: Eventyr/plattform Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: Touch Foo Kan kjøpes her

«Before you go, take this sword. It’s dangerous to go unarmed.» Ordene veller ut av den første oppdragsgiveren, og man skjønner allerede her hva slags opplevelse dette blir. Swordigo benytter seg skamløst av hurver med kjennetegn fra Zelda-serien, men klarer likevel å mane frem sin egen identitet i løpet av spillets gang — på både godt og vondt.

Swordigo er et sideskrollende hugg-og-slå-spill hvor du skal lede en unggutt ut på eventyr. I første omgang er målet å finne et legendarisk sverd, og selv om det utvikler seg videre derifra er det ikke snakk om en særlig engasjerende historie. Men så er det ikke historien som er det viktige heller.

Der Swordigo virkelig skinner er i utforskingen av det todimensjonale eventyrlandet. Et mengde gode og utfordrende plattformingnivåer, spennende sjefskamper, et enkelt nivåsystem og mange skjulte skatter bidrar til å holde spilleren fengslet. Dessverre er selve sverdkampmekanikken heller halvgjort, og det føles betydelig bedre å bruke de fire magiformlene for å knerte fiendene.

Det er ikke akkurat pent å se på de pastellfargede omgivelsene og figurene — det minner om den haltende PlayStation-æraen på midten av nittitallet. Heldigvis er det lett å overse grafikken og heller fokusere på utforskingen, og med et enkelt og funksjonelt kontrolloppsett er opplevelsen verdt å få med seg.

Swordigo: 7/10 Godt

New Star Soccer

Sjanger: Sport Pris: Gratis (7 kr for å låse opp karrieremodus) Type: Universell og Android Utvikler: New Star Games Kan lastes ned her

Selv om den forjettede Football Manager-serien i mange år har oppfylt mang en ungguttdrøm om å lede favorittlaget til toppen av tabellen har jeg alltid ønsket meg muligheten til å se den andre siden av mynten. Hvordan er det egentlig å være en fotballspiller? I New Star Soccer får du muligheten til å oppleve nettopp dette.

Det å starte fra en beskjeden begynnelse og nå helt opp til stjernetoppen krever mye. Valutaen her er stjernemynter, og du lønnes etter kontrakt. For å tilfredsstille fansen, treneren og laget må du trene flittig, tiltrekke deg luksuriøse sponsoravtaler, og ikke minst: du må spille en knallsterk kamp når det virkelig gjelder.

Mye av moroa med New Star Soccer er hvordan de håndterer kampene. En jevn tekststrøm forteller deg hvordan kampen utarter seg, og du får ta kontroll over spilleren din når muligheten byr seg. Enten får du ta en pasning, et frispark, gålle eller kapre ballen fra motstanderen. Ballkontrollen krever faktisk litt ferdigheter, og om du ikke passer på kan du ende opp med å skru ballen langt utenfor mål.

Tilfredsstillelsen når du sniker ballen inn i buret er overraskende sterk, og når fansen, treneren og laget digger deg etter en iherdig kamp føler du deg som kongen. Det er likevel kampforberedelsene og livsvalgene som holder deg gående, og når du til slutt sitter der etter å ha brukt timevis på å heve stjernestatusen og får drømmekontrakten fra yndlingsklubben i fanget, ja da blir det liv i stua.

New Star Soccer: 8/10 Svært godt

Final Freeway 2R

Sjanger: Racing Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: NEWTYPE K.K. Kan kjøpes her

Store deler av mine første spillår ble tilbrakt klistret foran det som nå er en PC fra steinalderen. Du vet, på den tiden da 256 farger var et privilegium i stedet for en selvfølge. Out Run var en storfavoritt, med valgbare fargerike kjøreruter, glimrende musikk og en unik kjørefølelse.

Final Freeway 2R er i bunn og grunn en ny klone av det klassiske bilspillet. Den samme kvasi-3D-grafikken preger kjørebanene, og kjørefølelsen er utrolig lik. Klonen makter likevel å by på noen nyvinninger og et plethora av kontrollmuligheter som egner seg perfekt for mobilplattformen.

Du suser sikksakk gjennom trafikken i varierte miljø i en cabrioliet med en blond og smekker sidepartner. I god gammel arkadestil racer du hele tiden mot klokken, og får mer tide når du når sjekkpunkter. Nytt i klonen er inklusjonen av en innpåsliten rival som kniver om å ta deg igjen, noe som gir kjøredynamikken en ny vri.

Musikken er dessverre ikke på nivå med inspirasjonskilden, men du kan mate inn dine egne favorittlåter fra musikkbiblioteket. Kontrollmulighetene er mange og gode, selv foretrekker jeg å ha rattet på venstresiden og gasspedalen på høyresiden. Kjørefølelsen er også glimrende, det er en fryd å kjøre gjennom de mange valgbare veiene. Alt i alt er Final Freeway 2R en glimrende hyllest til en svunnen arkadeklassiker.

Final Freeway 2R: 7/10 Godt

Bug Princess 2

Sjanger: Arkade/skytespill Pris: 49 kr Type: iPhone Utvikler: CAVE Kan kjøpes her

Knapt en måned etter at jeg anbefalte DoDonPachi Blissful Death slår ringrevene i CAVE til med nok en kulehelvete-skytter. Denne gangen er det en oppfølger til det insektsinspirerte Bug Princess som byr på en strabasiøs men underholdende opplevelse.

Det har aldri handlet om presisjonsskyting i de mange CAVE-skytespillene. Nei, som vanlig pumper det lille skipet ditt pumper ut kuler i hytt og gevær, og med et par styrkeoppgraderinger dekkes skjermen lett av seg selv. I stedet er det manøvreringen mellom kuleregnet og valg av våpen som står for utfordringen. Du veksler nemlig mellom det konsentrerte laservåpenet og det mer spredende skuddvåpenet i ulike situasjoner.

Som vanlig fungerer styringen uproblematisk, med en-til-en-berøringskontroll over det lille skipet. Pent er det også, med godt animerte insektsinspirerte fiender og gigantiske krevende sjefskamper, men jeg hadde ønsket at CAVE kjørte på med en litt høyere oppløsning.

Spillet skilter med fem fargerike og varierte baner, to ikke fullt så varierte figurer å velge mellom, en poengsankemodus og fire vanskelighetsmodi. Som vanlig påpekes det at det «riktige» er å lede skipet gjennom helvettesgraden, men om du som meg føler for å ta det litt mer med ro er «normal» eller «hard» veien å gå.

Bug Princess 2: 7/10 Godt

Light the Flower

Sjanger: Puzzle Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: TribeFlame. Kan kjøpes her

Det er sjelden en spilltittel er så beskrivende for opplevelsen som med Light the Flower. Utgiveren Chillingos nyeste puzzle-spill dreier seg nettopp om å dirigere sollyset fra vinduet og mot en doven blomst, og nok en gang er det snakk om en liten godbit av et spill.

Du dirigerer lyset ved hjelp av flere speilskjermer. Disse kan roteres og plasseres rundt i rommet, slik at du kan påvirke lysets bane fra vinduet og mot blomsten. For å komplisere det hele inkluderes det etter hvert flere blomster per brett, lyssensitive brytere, prismer som splitter lyskilden i tre, og lysfiltre som korresponderer med blomster av ulike farger.

Læringsgraden føles intuitiv og godt planlagt, og utfordringen ligger i å forstå hvordan lyset reflekteres mellom de forskjellige speilene. Som vanlig er det også tre stjerner som kan skaffes på hvert brett ved å lede lyset gjennom Med enkle og sensitive berøringskontroller uteblir den store frustrasjonen slik at gåreløsningen blir en behagelig opplevelse.

Dette er også et makeløst pent spill med et fargerik og detaljert utseende som ikke står i veien for utgiverens andre titler. Med hele seksti tilgjengelige og varierte brett burde spillet greie å holde på oppmerksomheten i en god stund. Light the Flower er et sikkert kjøp, og en av de bedre gåtespillene så langt i år.

Light the Flower: 8/10 Svært godt

Side 2

Amoebattle

Sjanger: Strategi Pris: 35 kr Type: Universell Utvikler: Grab Games Kan kjøpes her

Sanntids-strategispill burde være en av iPadens styrker. Med den relativt store skjermen og multiberøringsmuligheter i fleng er grunnene til å ikke få til et funksjonelt spill svinnende få. Likevel har det ikke akkurat flommet over av gode alternativer. Med Amoebattle gjør utvikleren Grab Games sin del for å bøte på mangelen.

I Amoebattle tar du kontroll over amøber, og mesteparten av dine strategiske valg går på hvordan du vil mutere eller duplisere de mikroskopiske skapningene. Plottet er enkelt: ganske tidlig i spillet blir du introdusert til fiendtlige amøber, og må finne ut hvor disse ødeleggende skapningene kommer fra. Det er ikke stort mer spennende enn det, men så er det heller ikke historien som er poenget her.

Grab Games har laget et system som passer perfekt til berøringsskjermen. Du slipper å håndtere bygninger og kan i stedet bruke tiden på å kontrollere, justere og fordele amøbehæren din gjennom de varierte oppdragene. Amøbene tilegner seg matpoeng på forskjellige måter basert på hvilken type det er, for eksempel får noen poeng ved å krige mens andre får det ved å spise planter.

Det hadde ikke skadet med en litt mer tydelig visuell distinksjon mellom amøbetypene, og det er en smule synd at spillet ikke har noen flerspillerdel — det hadde passet spillet perfekt. Jeg slår meg likevel til ro med det spillet tilbyr: et lekende lett kontrollsystem som baserer seg på multiberøring, mekanisk dybde ved flerfoldige amøbetyper og en durabelig kampanjedel venter alle som tør slenge inn kronene.

Amoebattle: 8/10 Svært godt

Pulse: Volume One

Sjanger: Musikk/rytme Pris: 21 kr Type: iPad Utvikler: Cipher Prime Kan kjøpes her

Spillet som kan pynte seg med denne månedens «til glede for nye spillere»-slør er musikkspillet Pulse: Volume One. Utvikleren av spillet, Cipher Prime, greide nylig å akkurat sanke inn nok penger gjennom Kickstarter til å utvikle sitt neste, så jeg benytter meg av muligheten til å grave litt i spillarkivet.

Pulse: Volume One føyer seg inn i musikkspilltradisjonen sammen med klassikere som Dance Dance Revolution og Guitar Hero, men i stedet for å bruke labbene eller en billig plastimitasjon av en gitar bruker du fingrene dine. Det hele føles intuitivt og presist.

På skjermen ser du det som ligner hvite årringer, sirkler i sirkler, mens en puls sprer seg fra sirkelens senter og ut mot yttersirklene i takt med musikken. Hvite punkter dukker opp i sirklene og følger låtens melodi, og din oppgave er å treffe punktene akkurat i det øyeblikket pulslinjen treffer punktet.

Låtutvalget er preget av at dette er et indie-spill, men spennvidden i sjanger er såpass bred at de fleste vil finne noe å nyte her. Dessverre mangler spillet poengføring, ledertavler og Game Center-integrasjon, noe som kunne ha hjulpet til med å forlenge spilletiden etter man har pløyd gjennom alle låtene.

Pulse: Volume One: 8/10 Svært godt

Fibble

Sjanger: Puzzle/fysikk Pris: 14 kr for iPhone, 35 for iPad Type: iPhone og iPad Utvikler: Crytek Kan kjøpes her (iPhone) eller her (iPad)

Fibble er et knøttlite oransje romvesen som etter et uhell i verdensrommet har krasjlandet i et hus. Resten av Fibbles mannskap er spredt i ulike rom i dette huset, og Fibble må nå rulle seg gjennom 30 nivåer for å finne vennene sine.

Grunnkonseptet er heller enkelt: du har tre forsøk på å få pælmet den lille oransje Fibble-kladden gjennom banen og ned i et hull, og du kan samle inn opp til tre stjerner på veien. Stjernene er selvsagt nødvendig for å få toppscore.

Når Fibble etter hvert finner vennene sine kan han plassere de ut på bestemte punkter i banen. Dette bidrar til å komplisere grunnmekanikken litt. For eksempel kan en av vennene endre Fibbles kurs i en kryssvei, mens en annen kan øke rullehastigheten. Dette gjør at du stadig blir introdusert for nye utfordringer, og øker variasjonen i banendesignet.

Selv om konseptet fungerer greit føles det hele litt vel trygt, og de 30 banene ble saumfart på kort tid uten den store utfordringen. Banene følger som regel fastlagte veier, noe som dessverre føles litt lite engasjerende. Som enkel moro er det likevel verdt tiden — bare ikke forvent den helt store opplevelsen.

Fibble: 6/10 Nokså godt

Rinth Island

Sjanger: Puzzle/plattform Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: Buzz Monkey Software Kan kjøpes her

Midt i forberedelsene til et stort kalas rammes innbyggerne av landsbyen Landingport av en orkan som tumler folk og fe i alle retninger. Etter å ha våknet på den andre siden av tropeøya inntar du rollen som enten Gimble eller Libby og setter ut å eventyr for å finne veien tilbake til Landingport. Men siden dette er et videospill må du selvfølgelig hjelpe andre strandede innbyggere eller utforske andre deler av øya ved å løse flerfoldige gåter på tur hjem.

Det første man biter seg merke i med Rinth Island er den noe merksnodige blandingen av 2D og 3D. Hvert eneste gåtebrett foregår på et slags sylinderformet tårn, og du vil alltid gå rundt i ring rundt denne formen mens du klatrer i stiger, interagerer med brytere, dytter på kasser og ruller kokosnøtter for å komme deg til målet.

Figuren din kan bevege seg til venstre eller høyre, men kan ikke hoppe. Flere av gåtene dreier seg rundt akkurat mangelen på hoppemuligheten, og du må stable kasser og andre objekter for å konstruere en fremkommelig vei fra A til B. Gåtedesignene er generelt gode. I begynnelsen er det lett, men det blir overraskende vanskelig etter hvert, og om du tabber deg ut må du starte gåtebrettet på nytt. Her er det ingen kjære mor.

Visuelt sett opereres det i nærheten av Nintendo-land, uten at det føles særlig upassende. Ønsker du å skape dine egne diabolske gåtebrett stiller spillet velvillig opp med et dugelig skaperverktøy. Det knaker litt i sammenføyningen når det kommer til menyer og lastetider, men med en gang man er i spillet flyter det hele godt. Alt i alt er dette et godt lite gåtespill for de som er på jakt etter en utfordring.

Rinth Island: 7/10 Godt

MotoHeroz

Sjanger: Racing Pris: 7 kr for iPhone, 21 kr for iPad Type: iPhone og iPad Utvikler: RedLynx Kan kjøpes her (iPhone) eller her (iPad)

RedLynx gjør seg i disse dager klar til å lansere Trials Evolutions, den etterlengtede oppfølgeren til det sadistiske men vanedannende Trials HD. I så henseende er det en viss fare for at utviklerens ferskeste tittel, MotoHeroz, flyr under radaren til mange iOS-brukere der ute. Det ville i så fall være nitrist.

MotoHeroz er i all hovedsak en portering av spillet med samme navn som ble sluppet til WiiWare i fjor høst, men egner seg like godt til smarttelefonen. Om du er kjent med Trials-spillene eller kulthiten Elasto Mania vet du allerede litt hva du kan vente deg her.

Du styrer en firehjuling gjennom intrikate baner i iherdig kamp mot klokken mens du driver gjennom ødeleggbare omgivelser og gjenstander, loop-de-loops i fleng og atskillige magekilende hopp. Nå og da glimter spillet til med en artig vri på konseptet, for eksempel i en bane der du har mållinjen på ryggen. Særlig godt liker jeg integreringen av spilleropptak fra ledertavlen, der den personen som ligger nærmest deg i poeng representeres.

Visuelt sett er det hele en fryd, med vakre fargerike omgivelser, og de virtuelle knappene fungerer godt. Om du greier å se bort fra den teite tittelen — seriøst, lever vi i 1998? — vil MotoHeroz være en liten godbit som alle Trials HD- og Elasto Mania-fans vil sette pris på.

MotoHeroz: 8/10 Svært godt

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (mars/april)
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (mars)

annonse