SamletestDen beste VPN-tjenesten

Vi finner den beste VPN-tilbyderen for surfing og anonymisering

Vi har testet 7 VPN-tjenester.

Introduksjon »

De siste årene har det ikke vært manko på saker som burde få de fleste til å tenke seg om før de går online. Alt fra datainnsamling fra amerikansk etterretningstjeneste, svenske myndigheters mulighet til å overvåke norsk internettrafikk (Tek Ekstra), og ikke minst europeiske og norske myndigheters vedtatte datalagringsdirektiver, som bare midlertidig er satt på is, har virkelig satt fokus på hvor sårbart personvernet vårt er blitt på internett.

Som en konsekvens av myndighetenes ønske om total overvåkning har en type tjeneste som tilbyr deg en mer privat og sikrere ferdsel på «verdensveven» nå eksplodert i popularitet.

Vi snakker selvsagt om VPN-tjenester.

Et VPN, altså et «Virtuelt Privat Nettverk», er en tjeneste som lar deg kjøre all din internettrafikk gjennom en virtuell tunnel. Tunnelen er i praksis en server som står et helt annet sted enn der du bor og som gjør at fremmede makter, etterretningstjenester eller din egen stat for den saks skyld, ikke vil kunne spore din kommunikasjon tilbake til deg.

Som et eksempel kan vi si du vil ha anonym tilgang til en nettside i Danmark. Da kobler du datamaskinen din til VPN-tilbyderens svenske server, som i sin tur henter nettsiden fra Danmark på dine vegne og videresender til deg. Slik får den danske nettsiden kun beskjed om at noen har besøkt den fra Sverige, og ingen kan se at det er du som sitter i Norge og surfer med norsk IP-adresse som har lest den. Alt dette skjer i bakgrunnen, uten at du merker noe til det – annet enn at ting kanskje tar noe lengre tid.

Ikke bare kan en VPN-tjeneste være en god forsikring mot at uvedkommende får innblikk i dine private gjøremål på internett. Enkelte internettjenester, som nett-TV og strømmetjenester, har også begrensninger i hvor brukerne deres kan få tilgang til innholdet fra – såkalt geoblokking. Det betyr at hvis du bruker et VPN som får det til å se ut som du surfer fra USA, vil du kunne miste tilgangen til NRKs Nett-TV, men låse opp tilgang til et mye større utvalg av filmer på Netflix enn vi nordmenn i dag er avspist med.

Usikker på hvorfor det lønner seg å være anonym på nettet?
Les vår komplette guide til hvordan du skjuler deg på Internett »

Hvilken VPN-tjeneste bør jeg velge?

Uten å gå mer inn på hvorfor en VPN-tjeneste er noe som kan være vel verdt investeringen, hopper vi rett over på et annet viktig spørsmål. I mylderet av VPN-tjenester, hvilken bør du velge?

VPN-tjenester tilbyr forskjellige hastigheter og sikkerhetsløsninger til ulik pris. Noen VPN-tjenester lar deg koble deg til hundrevis av servere i Norge og utlandet, mens andre bare tilbyr en håndfull servere innenfor ett lands grenser.

Hvilken VPN-tjeneste du bør velge kommer dermed an på om du setter hastighet, sikkerhet eller pris i førersetet, samt om du ønsker å få tilgang til geoblokkert innhold. Om du vil se amerikansk Netflix må du følgelig velge en VPN-tilbyder som har servere i USA, og i tillegg tilbyr god nok hastighet til at du kan motta en jevn videostrøm tilbake til Norge.

Vi har plukket ut syv ulike VPN-tjenester til det som primært er en hastighetstest, men vi tenker også på pris, sikkerhet og brukervennlighet når vinneren skal kåres på siste side.

Når du har installert et VPN og nettleverandøren din loggfører hvilke IP-adresser du kommuniserer med, vil selv ISP-en bare se datatrafikk mellom deg og VPN-tilbyderen. Dermed vil det bli umulig å vite hvilke nettsider du har besøkt, også ved hjelp av disse loggene.

Trafikklogger som lagres hos VPN-leverandøren utgjør imidlertid en potensiell sikkerhetsrisiko, ettersom disse alltid kan havne på avveie etter datainnbrudd, politibeslag eller annet. Trafikkloggene deres gjør det nemlig i de fleste tilfeller mulig å spore hvilke nettsider du har besøkt tilbake til deg. Vi krever derfor at de ulike VPN-tilbyderne erklærer på sine nettsider at de ikke fører eller lagrer trafikklogger for å få være med i testen.

AirVPN

AirVPN koster 65 kroner per måned eller 515 kroner om du forhåndsbetaler for et år. Eventuelt betaler du 8 kroner for å prøve tjenesten i tre dager eller tar kontakt med kundestøtte for å få en gratis prøveperiode. Betaling skjer med kredittkort, PayPal eller Bitcoin.

Datatrafikken du overfører via AirVPN beskyttes med AES-256-bit-kryptering.

Installasjon og oppsett er enkelt, og det samme er bruken av programmet. Du får god oversikt over servere, og med informasjon om lokasjon, forsinkelse og last er det raskt og enkelt å velge den beste serveren der og da.

AirVPN gir mye detaljert statistikk også over VPN-økten din, slik som total overføringsmengde, hastigheter og forsinkelse om VPN-serveren du er koblet til. Utseendet er kanskje litt «2004», men så er klienten svært funksjonell.

CyberGhost

CyberGhost kan du prøve gratis i 30 dager, men da med begrenset hastighet. Tjenesten koster 475 kroner om du takker ja til et årsabonnement, eller 50 kroner per måned løpende. Ved å betale 20 kroner ekstra hver måned kan du koble opp flere enheter til tjenesten samtidig. Betaling gjennomføres med enten kredittkort, Bitcoin eller PayPal.

Datatrafikken du overfører via CyberGhost beskyttes med AES-256-bit-kryptering.

CyberGhost kan gjøre det vanskeligere å snappe opp identifiserbar informasjon om deg ved å kamuflere hvilket språk nettleseren din er satt opp til å bruke, samt hvilket operativsystem og nettleser du bruker. I tillegg kan tjenesten hjelpe deg med å holde Facebooks sosiale tillegg på armlengdes avstand samt blokkere tilkoblingsforsøk fra diverse sporingsservere. Beskyttelse mot DNS-lekkasje fant vi i innstillingene, men vi fant ingen innstilling får å koble ned internettforbindelsen om tjenesten falt ut.

CyberGhost har en godt utformet installasjonsveiviser, og selve VPN-programmet er stilfullt og lettfattelig. Bare logg inn med brukernavn og passord, og trykk koble til så er du i gang. CyberGhost tilbyr seg å finne den beste serven innenfor et lands grenser, men vi hadde langt større suksess med å teste hastighet og deretter velge en server selv.

Seks servere står klare i Norge alene, mens totalt 500 servere står til din disposisjon utenfor landet vårt. 73 amerikanske servere skulle være rikelig om du vil undersøke hvilket video- og musikkstrømmetilbud de har å boltre seg i over dammen. Til informasjon er enkelte servere stengt for fildeling.

IPredator

IPredator tilbyr tre dager gratis prøveperiode som du kan aktivere ved å kontakte kundestøtte via en lynmelding på nettsiden. IPredator koster omtrent 60 kroner per måned eller 685 kroner for 12 måneder. Betaling gjennomføres med Bitcoin eller PayPal.

Datatrafikken du overfører via IPredator beskyttes med AES-256-bit-kryptering.

IPredator har kun servere i Sverige og lar deg ikke velge server manuelt. Dermed er ikke IPredator tjenesten for seg som er ute etter å se på geoblokket innhold (med mindre du er en hund etter SVT-programmer, da – som kun er tilgjengelig i Sverige).

Tjenesten anbefaler at du benytter OpenVPN-klienten «Viscosity» som koster 9 dollar om du vil bruke det utover en 30-dagers prøveperiode. Oppsettet av Viscosity er enkelt forklart med en illustrert steg-for-steg-guide, det samme er oppsett for den fritt tilgjengelige klienten som er navngitt etter teknologien, altså «OpenVPN». Her er imidlertid nedlastingen og installasjonen mer knotete og krever mange steg for å komme i gang. Er du vant til å velge mellom en rekke ulike nedlastinger fra en «typisk» åpen-kildekode-nettside og uredd for å utforske mappene på harddisken din og importere informasjon fra filer, kjør på, ellers gå videre – det finnes mer elegante gratisklienter der ute. (Vi benyttet Viscosity til vår testing)

IVPN

IVPN er med en avgift på 130 kroner per måned eller 850 kroner for et år, testens desidert dyreste alternativ.

En av forklaringene for den drøye prisen kan være IVPNs mulighet for å rute deg via to VPN-servere i stedet for kun en, ved hjelp av såkalt «multihop». Dette øker sikkerheten og senker sporbarheten din på bekostning av noe hastighet. Vi har testet IVPN med kun ett hopp for å bedre kunne sammenligne mot konkurrentene.

Installasjon og oppsett av IVPN er selvforklarende, og selve klienten er både enkel, funksjonell og elegant.

Datatrafikken du overfører via IVPN beskyttes med AES-256-bit-kryptering og beskyttelse mot DNS-lekkasje kan aktiveres fra innstillingsmenyen.

Hos IVPN tillater de bruk av P2P-tjenester på alle servere.

Dessverre ligger IVPNs nærmeste server litt langt unna – i Nederland – så det blir spennende å se hva dette får å si for ytelsen mot Norge og USA.

Mullvad

Mullvad koster 50 kroner per måned og trekkes løpende. Du betaler for tjenesten ved bankoverføring, kontantforsendelse i posten (!), PayPal, kredittkort eller Bitcoin.

Datatrafikken du overfører via Mullvad beskyttes med AES-256-bit-kryptering. Beskyttelse mot DNS-lekkasje er på plass, og tjenesten kan dessuten koble deg fra internett om VPN-forbindelsen plutselig dropper ut – noe den kan gjøre fra tid til annen.

Mullvad har, i likhet med IPredator, svenske aner. Mullvad lar deg imidlertid veksle mellom servere i flere ulike land. Tyskland, Canada, Nederland, Sverige og USA er de landene du har tilgjengelig. Selv om denne listen fremstår som noe spartansk i forhold til CyberGhosts mer enn 500 servere, bør utvalget gjøre nytten for de fleste.

I stedet for å logge inn med brukernavn og passord må du legge inn abonnementsnummeret du har fått tildelt før tilkoblingen til Mullvad-serverne kan skje.

Ellers installerer og konfigurerer VPN-klienten seg praktisk talt på egenhånd. Den er imidlertid ikke den peneste eller mest intuitive vi har vært borti, og tilkobling og skifte mellom servere tar lang tid.

Private Internet Access

Private Internet Access koster 60 kroner per måned eller 340 kroner for et årsabonnement – noe som betyr at PIA er testens rimeligste VPN-tjeneste

Datatrafikken du overfører via PIA beskyttes med AES-128-bit-kryptering som standard, men du kan velge AES-256-bit-kryptering i valgpanelet.

PIA kan beskytte mot DNS-lekkasje og automatisk koble deg fra internett om VPN-forbindelsen dropper ut.

Installasjonen er rett frem og vi synes det er en fordel at alle de «avanserte» valgene ligger skjult til vanlig. Det øker brukervennligheten betydelig. Det er ikke mulig å spesifisere hvilken server en vil koble seg til, kun hvilket land.

TorGuard

TorGuard koster 85 kroner per måned eller 515 kroner for et årsabonnement.

TorGuards standardklient er enkel å installere og koble opp første gang. Den gir etter vår mening litt for mange valg på «hjemskjermen», men det er i alle fall enkelt å velge server. Innstillingsmenyen byr blant annet på muligheten til å automatisk avslutte spesifikke programmer ved brudd på VPN-forbindelsen samt aktivere DNS-beskyttelse.

Til tross for den greie standardklienten slo vi heller til på tilbudet om å laste ned OpenVPN-klienten Viscosity gratis, og benyttet dette programmet til TorGuard-testen vår.

TorGuard tilbyr en egen «Stealth»-server, som kamuflerer den krypterte trafikken din som vanlig HTTP-trafikk for å ytterligere minske sjansen for at noen fatter mistanke ved den. P2P-trafikk, eller fildeling, er ikke tillatt på enkelte servere.