SamletestOppblåsbare liggeunderlag

Velg riktig liggeunderlag til turen

Det er større forskjeller på kvalitet enn på pris.

Sju ulike liggeunderlag har måttet bryne seg i park og på kjølerom (!) for at vi skulle kåre hvilket som er det beste.

Skal man sove ute er liggeunderlag en selvskreven gjest. Men havet av valgalternativer kan gjøre det mest erfarne friluftsmennesket utmattet. Som en begrensning i denne testen har vi derfor forholdt oss til de mer rimelige oppblåsbare liggeunderlag som ligger under normalpris på tusen kroner.

Det har dessverre ikke vært like enkelt å få inn alle utgavene vi gjerne skulle tatt med, men syv ulike underlag med ulik R-verdi, vekt, komfort og pris har blitt testet.

Les også
Den beste turhengekøyen for den som vil ha komfort

Det finnes også gummiunderlag, og disse vil vi ta for oss i en senere test. Det er derimot nyttig å vite at denne typen liggeunderlag er utmerket til å bruke under oppblåsbare. Både fordi isoleringen blir bedre, men også fordi oppblåsbare underlag kan få rifter. Da er det bra å ha gummiunderlaget som beskyttelse.

Hva trenger du?

Hvilket liggeunderlag som er best for deg er subjektivt. Det kommer an på din vekt og lengde og hvilke forhold du skal bruke det i. Skal du sove i telt, under tarp, i hengekøye eller campe med bil? Skal du bruke det i minusgrader eller plussgrader? Alt dette spiller inn når du skal velge riktig underlag.

Hele poenget med liggeunderlag utover å være mer komfortabelt enn å ligge rett på bakken, er å skape en isolerende barriere mellom deg og bakken. De fungerer ved å minimere tap av varme, slik at kroppen din ikke bruker i overkant mye energi på å holde seg varm.

Man kan selvsagt ikke lene seg på at et liggeunderlag alene skal holde deg varm, ettersom både liggeunderlaget og soveposen jobber sammen for å holde temperaturen i vater. Derfor er det også viktig å ha med seg riktig sovepose sammen med liggeunderlaget.

Alle gode produsenter oppgir R-verdi, som angir underlagets termiske motstand. Jo høyere R-verdi, desto mer motstandsdyktig er den.

Det vil være noen små variabler mellom hva ulike produsenter og utsalgssteder oppgir som anbefalt R-verdi. Dette fordi det ikke er definitive verdier, men omtrentlige. Vår R-verditabell er derfor også omtrentlig.

R2R3-R4R5
Sommer. Ved fjellturer bør man vurdere noe høyere R-verdi også på sommeren.Sen vår, sommer og tidlig høst. For tidlig vår og sen høst bør man velge minimum R4.Vinter.
Sea to Summit Camp SI Regular 4.0 (183cm)Falkeberg Cloud 9 liggeunderlagUrberg Airmat Insulated 6.0 (185cm)Urberg Airmat Nova 5.5 (187cm)Sydvang Austfjell Insulated Air Mat (195cm)Sydvang Burfjord Foam 3.8 (183cm)Robens Vapour 6.0 (190cm)
annonsePris643 NOK999 NOK449 NOK599 NOK889 NOK649 NOK589 NOK
Testet pris539899559399499649569
R-verdi4,24,53,91,64,23,81,6
Vekt (gram, fra)780790535407976997425
Dimensjoner pakket (cm x cm)16 x 2617 x 2111 x 309,5 x 2412 x 2316 x 268 x 27
Tykkelse (cm)3,8965,58,53,86
UtformingMummyRektangulærMummyMummyRektangulærMummyMummy
LuftlommerIngenPå tversPå tversDiamantformetLangsgåendeIngenDiamantformet
Størrelser (maks p. lengde [cm])Medium - Large (198)Short&Wide - Long & Wide (195)One size (185)One size (183)One size (195)One size (183)One size (190)
Bredde testet (maks [cm])51 (64)65 (65)50 (50)56 (56)54 (54)51 (51)55 (55)
Stofftype75D Nylon75D Nylon70D Nylon20D Nylon190T Polyester240T Polyester20D, 390T
Medfølgende pumpeIkke nødvendigNei, tilbehørNei, tilbehørNei, tilbehørNei, tilbehørIkke nødvendigNei, tilbehør
SelvoppblåsendeKrysse avByttByttByttByttKrysse avBytt

Varmen trenger gjennom langs sømmene

Vi tok med termisk kamera for å se hvordan varmen fordelte seg under de ulike mattene. Kameraet er av nokså enkel sort, og viser relative temperaturforskjeller, der rødt indikerer varme, mens blåere og tendenser mot helt svart viser relativt kalde overflater.

I et kjølelager vil for eksempel en ting som holder 6–7 grader være ildrødt og «kjempevarmt» mot sine omgivelser, selv om de samme 6–7 gradene kan fremstå som blå og iskalde hvis man flytter dem over i et rom der omgivelsene holder 20–30 grader.

Kameraet vi brukte var ikke egnet for noen skikkelig termografi av mattene, men bildene viser tydelig hvordan underlagene forsøker å fordele varmen, og viser et mønster i hvor de isolerer minst.

Les også
Utstyret du må ha med deg på tur i skog og mark

Best i test: Sydvang Austfjell Insulated

Sydvang Austfjell isolerer godt mot underlaget enten det er steinete og ujevnt eller bare bikkjekaldt.

Prismessig ligger dette underlaget egentlig i øvre klasse rundt en normalpris til omtrent 900 kroner. Men til gjengjeld får du veldig mye for prisen, og prishistorikken for underlaget viser at det nokså jevnlig ligger mellom 500 og 700 kroner på tilbud.

Det er formet med langsgående luftkanaler og fylt med et syntetisk isoleringsmateriale for ekstra isolasjon. Det merkes.

Dette er utvilsomt blant de mest komfortable liggeunderlagene vi har testet, med sine 8,5 cm i tykkelse, og holdt oss god og varm selv i et kaldt kjølerom. Det er aldri noen fare for at rumpen treffer bakken gjennom underlaget, slik vi opplevde med flere andre.

Den er 195 x 54 cm lang, som gjør at også dem opp til 185 cm kan bruke det, men for den 195 cm lange testjournalisten vår er den dessverre i korteste laget. Det er derimot alle liggeunderlagene i denne testen, hvilket dessverre er gjennomgående. Er du for høy er det vanskelig å finne et liggeunderlag med bra lengde. For den 170 cm lange testjournalisten er den derimot helt perfekt.

Begge er derimot enig i at skal man vurdere lyd og bevegelse på underlagene så er det ingen som er like bra som Sydvangs Austfjell. Den har et elastisk ytterlagsmateriale som gjør at soveposen ikke sklir av underlaget, samt at lyd dempes betraktelig.

Vekten trekker derimot ned, da den veier hele 976 gram og det kun er ett annet underlag som veier såpass mye i denne testen.

Totalt sett er likevel Sydvang Austefjell den klare vinneren.

Sydvang Austfjell Insulated Air Mat (195cm)
8.5
Meget bra
Best i test

Sydvang Austfjell Insulated Air Mat (195cm)

sitat"Dette liggeunderlaget gir veldig mye for pengene."

Fordeler

 • Krysse av
  Behagelig antiskli-materiale på ytterlaget
 • Krysse av
  Veldig komfortabelt å ligge på
 • Krysse av
  Høy R-verdi

Ting å tenke på

 • Bytt
  Koster en del (normalpris 899 kroner)
 • Bytt
  Høy vekt

Anbefalt: Falkeberg Cloud 9

Falkeberg Cloud 9 likner en god del i komfort på testvinneren, men er en del dyrere, og har mindre komfortabelt stoff oppå.

Dette underlaget er i likhet med testvinneren blant de dyreste i testen, men har også den høyeste R-verdien (4,5) blant alle testproduktene.

Cloud 9 fra Falkeberg har i det hele tatt mange likheter med testvinneren fra Sydvang, med sine langsgående luftekanaler, gode isolasjon og navnets 9 centimeter tykkelse opp fra bakken.

Det er likevel to vesentlige forskjeller mellom Cloud 9 og Sydvang Insulated; Cloud 9 er betydelig bredere, med sine 65 centimers bredde i alle tre størrelser av liggeunderlaget. I tillegg har ikke Cloud 9 det myke toppstoffet som Sydvang har - for testerne denne gang betød det at den ene følte seg friere til å snu seg rundt på liggeunderlaget, mens den andre likte bedre komforten ved direkte hudkontakt fra Sydvang insulated.

Samtidig gjør bredden på Cloud 9 at det er lettere for en større person å holde vingene innenfor underlagets bredder. For øvrig er dette også ett av testens tyngre underlag, men det er like fullt knappe 200 gram lettere enn Sydvang Insulated.

Falkeberg Cloud 9 liggeunderlag
7.5
Bra

Falkeberg Cloud 9 liggeunderlag

sitat"For dem som vil ha et godt og bredt liggeunderlag."

Fordeler

 • Krysse av
  Er bredt og passer bra for personer som trenger litt mer plass
 • Krysse av
  Svært behagelig å ligge på
 • Krysse av
  Høy R-verdi

Ting å tenke på

 • Bytt
  Er i øvre prisklasse i denne gruppen
 • Bytt
  Veier en del
 • Bytt
  Tar mye plass når pakket sammen

Urberg Airmat Insulated

Urberg Airmat Insulated har tversgående kanaler. Av de kompakte og lette liggeunderlagene kom dette nærmest de to beste.

Urbergs Airmat er ikke like tjukk som de andre underlagene, men ruver likevel seks centimeter over bakken. Luftkanalene på tvers er flere og mye tettere enn Falkenberg Cloud 9.

Prismessig ligger den nærmere toppen enn nederst, men du får også mye for pengene her. Blant annet med en R-verdi på 3,9 og en vekt på svært respektable 535 gram ligger dette underlaget høyt oppe for oss.

For dem som har smale telt vil også dette underlaget gjøre susen siden den har en «mummy»-form, altså at den er smalere nederst mot bena.

Urberg Airmat Insulated er kompakt og lett å få med seg.

Apropos bredde - for testens største deltaker ble Urberg Insulated en blandet opplevelse. Matten er nokså smal, og det glatte stoffet gjorde at albuene stadig falt utenfor kantene. Rett nok ikke det største problemet om man forutsetter en lukket sovepose til å holde albuene på plass, men så er også dette underlaget egentlig for lite for de største turfuglene.

Fordi dette er det beste av de kompakte underlagene som er lette å ta med, og som garantert passer i alle telt, deler vi ut et anbefaltstempel til testens tredjeplass denne gangen. Hvis størrelse er ekstra viktig får du tilstrekkelig komfort her.

Urberg Airmat Insulated 6.0 (185cm)
7.5
Bra
Anbefalt

Urberg Airmat Insulated 6.0 (185cm)

sitat"Kompakt innpakning og god komfort."

Fordeler

 • Krysse av
  Høy R-verdi
 • Krysse av
  Pakkes til en relativt smal forpakning som enkelt går i sekken
 • Krysse av
  God komfort og lav vekt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt for smal og kort for en større person

4. Sydvang Burfjord Foam

Sydvang Burfjord Foam blåses ikke opp manuelt. I stedet åpner man en ventil som slipper luft inn til det komprimerte «madrasstoffet».

Sydvang vinner testen med sitt isolerte liggeunderlag, men deltar også med en av testens to skumbaserte underlag. Disse underlagene behøver ingen egen pumpe. De skal blåse seg opp på egen hånd så lenge du løser en ventil og lar skummet inni «jobbe» med å trekke inn lufta.

Det er betydelig enklere når du skal sette opp leir, men litt mer arbeidskrevende når du skal forlate igjen, siden matten må presses godt sammen før den lar seg komprimere i den medfølgende posen.

Sydvang Burfjord er et tykt og nokså behagelig liggeunderlag - som også blir nokså stort når det pakkes sammen.

En ulempe med disse er at de ikke kan bli voldsomt tjukke før de nærmer seg å ha med en ordinær madrass på tur. Her har du skarve 3,8 centimeter mellom deg og moder jord.

Testens høyeste og tyngste tester syntes denne var litt lite polstret, men ellers varm og grei. Vesentlig lettere kollega mente den var både behagelig og varm. For øvrig har dette underlaget minst liggeareal av alle deltakerne, og finnes ikke i flere størrelser - så stolper på nærmere to meter bør uansett vurdere noe annet.

Forøvrig ble det notert at toppmaterialet i Sydvang Foam ikke støyet like mye som forventet i kontakt med andre stoffer. Vekten er imidlertid nedsig her - underlaget er kun tre gram unna å utgjøre et helt kilo ekstra i ryggsekken.

Sydvang Burfjord Foam Sleeping Mat 3.8 (183cm)
7
Bra

Sydvang Burfjord Foam Sleeping Mat 3.8 (183cm)

Fordeler

 • Krysse av
  Høy R-verdi for pengene
 • Krysse av
  Komfortabel å ligge på

Ting å tenke på

 • Bytt
  Høyeste vekt av alle testet
 • Bytt
  Tar mye plass i sekken

5. Sea to Summit Camp SI

Sea to Summit blåser seg opp på egen hånd, i likhet med Sydvang Burfjord, men er ikke like behagelig å ligge på.

Det er uvisst om noen av redaksjonens to testere er egnet som prinsesser på erter. Men like fullt mente begge at Sea to Summits selvoppblåsende skumunderlag føltes tynnere enn Sydvang Foam. Det til tross for at den altså er 0,2 centimeter tykkere.

Kan hende kommer noe av den svakere opplevde komforten av luftlommene inni matten. Her er det trekantformede hulrom i skummet som er ulikt fordelt etter hvor kroppen din trenger best isolasjon, heter det seg. I praksis ga denne matten den dårligste isoleringen mot ujevnheter i underlaget.

– Denne kjennes mye tynnere enn Sydvang, ble det slått fast underveis.

Like fullt ble den opplevd som noenlunde varm og god av begge testerne da døra til kjølerommet gikk igjen. Her ble det for øvrig bemerket at stoffet var litt bråkete sammenliknet med en del av de beste underlagene i testen.

Som Sydvang Foam er det ingen form for oppblåsing nødvendig. Her fikser underlaget den biffen selv, men du må også her trykke godt til hvis du skal klare å komprimere matten skikkelig igjen. Når det er sagt har Sea to Summits trekantutskjæringer i skummet vært godt for noe; Sea to Summit-underlaget veier mer enn to hekto mindre enn Sydvang Foam.

Sea to Summit Camp SI Regular 4.0 (183cm)
6.5
Helt greit

Sea to Summit Camp SI Regular 4.0 (183cm)

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig enkelt å blåse opp
 • Krysse av
  Høy R-verdi

Ting å tenke på

 • Bytt
  Er ikke så kompakt som man skulle ønske, føler bakken er altfor nær

6. Urberg Airmat Nova

Urberg Airmat Nova er blant de to underlagene i testen som kom med diamantmønstrede luftkanaler.

Urberg Airmat Nova 5.5 løfter deg 5,5 centimeter over bakken. Dette er ett av testens to liggeunderlag med diamantformede luftriller. Luftlag både inni matten og rundt diamantene skal gi matten en viss isolasjon. Men som begge variantene av denne typen er det ikke allverdens til R-verdi den skryter på seg, med 1,6.

De relativt små luftrillene er muligens mer effektive kubikkcentimeter for kubikkcentimeter enn de større rillene i de andre liggeunderlagene. Men den største fordelen disse underlagene har er antakeligvis vekten. Urberg Nova er testens letteste underlag, med en vekt på bare 407 gram, dermed er det veldig enkelt å ta med på tur, i hvert fall.

Hvis plassen er alt som teller er de mumieformede lettvektsunderlagene aller best. Men de krever grei temperatur og greit underlag for å være behagelige.

Problemet her er at ulempene for folk flest antakeligvis er større enn fordelene. Svak R-verdi og luftputer som er så små at det ikke skal store «akseltrykket» til for å presse en av dem flat teller nemlig imot. Da deiser lett rumpa, eller albuen, nedi og selv skarve 1,6 R nærmer seg bikkjekalde 0-verdier.

Begge de to variantene med diamantformede luftkanaler kan være vanskelige å snu seg rundt på. Utformingen har veldig lyst til å følge deg rundt når du vrir på deg.

Som en del av en strikt oppakning der hver eneste bit har sine nøkternt tilmålte gram, i de varmeste delene av året, kan Urberg Nova være et greit valg. For turmuligheter flest blekner det mot en del tyngre og mye varmere og behageligere alternativ.

Urberg Airmat Nova 5.5 (187cm)
6
Helt greit

Urberg Airmat Nova 5.5 (187cm)

sitat"For turer i den varmeste delen av året"

Fordeler

 • Krysse av
  Behagelig når du ligger helt i ro
 • Krysse av
  Enkel å blåse opp og ta ut av luften

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lager mye lyd når du beveger deg
 • Bytt
  Flytter seg gjerne sammen med deg hvis du beveger deg rundt på sidene
 • Bytt
  Lav R-verdi
Testjumbo Robens Vapour ble hverken opplevd som spesielt varmt eller behagelig å ligge på.

7. Robens Vapour 6.0

Testens andre liggeunderlag med små diamantformede luftkanaler avrunder på jumboplass. Det er svært lite som skiller Robens Vapour 6.0 fra Urberg Nova 5.5. Men noen ting er det; hvis vi tar det positive først er Robens-underlaget tre centimeter lengre enn det fra Urberg. Det er også litt tykkere opp fra bakken.

Men der stopper også listen over oppturer, før den går over i flere av de samme nedturene som varianten fra Urberg. Det skal ingenting til for å trykke hver enkelt luftcelle flat, slik at du kjenner kulda fra dørken tvers gjennom - igjen er det enten det er rumpa eller albuen som slår gjennom, med sine noe ulike behov for oppvarming på kjølige netter. Og du hadde tross alt bare et R-tall på 1,6 å rutte med fra før.

Selv om den har omtrent samme konsept og størrelse som Urberg Nova er Robens Vapour noe større i sammenpakket utgave.

Selv om det strengt tatt er tykkere enn Urberg-underlaget, syntes begge testere at Robens Vapour var mindre komfortabelt å ligge på. Begge konstaterte også at det gjorde vondt å ligge på siden på Robens Vapour.

– Hadde underlaget vært mer utfordrende hadde jeg muligens reist hjem, lød et utbrudd i testperioden.

Matten er også rundt 50 prosent dyrere enn Urbergs i skrivende stund. Prisene på dette feltet varierer gjerne litt, men det er utgangspunktet akkurat nå.

Robens Vapour 6.0 (190cm)
5.5
Middelmådig

Robens Vapour 6.0 (190cm)

sitat"Robens Vapour er litt lenger enn Urbergs "

Fordeler

 • Krysse av
  Er en god lengde til prisen
 • Krysse av
  Komfortabel hvis du ligger helt i ro
 • Krysse av
  Enkel å blåse inn og ut luften av

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lager mye lyd når du beveger deg
 • Bytt
  Flytter seg gjerne sammen med deg hvis du beveger deg rundt på sidene
 • Bytt
  Lav R-verdi
annonse