Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestDet beste tastaturet for gaming

Vi finner det beste spilltastaturet

Det er svært mange trykkebord der ute, men vi skal hjelpe deg.

Logitech, Razer, Kingston, Creatice, Cooler Master, DICE | Montasje: Tek.no

Mange av oss har jobber eller studier som gjør at vi bruker mye tid med tastaturet under hendene, og hvis du i tillegg spiller et og annet dataspill blir det mye trykking. Hvor mange timer sitter du egentlig med fingrene plantet på tastefjøla? Kanskje det ikke er så dumt å investere i en god en, som du kan være fornøyd med?

Vi går ut fra at tanken har slått deg, siden du leser dette. Og hvis du leter etter et godt spilltastatur, er dette et godt sted å starte. Vi oppdaterer denne testen med jevne mellomrom, slik at du får både en oversikt over de ulike modellene på markedet, og ferske testvinnere.

Hvilke tastaturer finner du her?

Her finner du tester av flere typer tastaturer for gaming; noen er litt mer spesielle enn andre.
Kristoffer Møllevik

Hva er egentlig et spilltastatur? Dette er et overraskende vanskelig spørsmål for oss å svare på, skal vi være helt ærlig. Hvilke kriterier skal vi sette for at et tastatur skal være et spilltastatur? Mekanisk holder for eksempel ikke, for det finnes mange membran-tastaturer beregnet for «gaming». Og det finnes selvsagt mekaniske tastaturer som ikke er beregnet for det. Må et spilltastatur ha masse fargeeffekter, ekstra skjerm, metallkarosseri og bøtter av makro-knapper? Åpenbart ikke; det finnes mange gode spilltastaturer som ikke har noen av delene.

Så hva slags krav setter vi for å inkludere et tastatur her? Først og fremst at det markedsføres for spilling. Ikke verdens mest solide definisjon, men et godt sted å begynne. Selv da finnes det alt for mange spilltastaturer av ymse varianter til at vi kan teste alle, så vi kommer til å fokusere på de mest populære merkene og spennende modellene. Og vi kommer heller ikke til å gå langt tilbake i tid og legge til tastaturer som er flere år gamle, selv om de kanskje fortsatt er på markedet og fungerer like fint i dag som de gjorde for både to, tre og fem år siden.

Så, med andre ord, her vil du finne de mest interessante, nyere spilltastaturene, så «best i test»-tittelen er med det forbeholdet. Dessuten handler det mye om preferanse, og våre favoritter er på ingen måte garantert å bli dine.

Så ta det for det det er: En gjennomtenkt og gjennomtestet anbefaling fra noen som bruker svært mange av sine våkne timer med tastaturet under hendene, både til skriving og spilling.

Dette har vi sett etter

 • Komfort: Er det flatt? Kan det justeres? Følger det med håndleddstøtte? Jo mer dette kan velges og tilpasses, desto bedre.
 • Taster: Flere tastevalg er bra, men dersom vi kan velge bare én bør den være litt nøytral. For eksempel mellomtingen Cherry MX Brown fremfor ytterpunktene Blue eller Red.
 • Størrelse og bærbarhet: Et kompakt tastatur uten numpaden (såkalt tenkeyless (TKL)) tar mindre plass på pulten, gir en bedre ergonomisk stilling for hånden, mer plass til datamusen og er lettere å frakte med på LAN eller hjem i feriene. Vi legger dette punktet litt i "smaksak-kurven", men hvis tastaturet kommer med og uten numpad er det jo et pluss.
 • Programvare: En god programvare skal gjøre det enkelt å sette opp ulike funksjoner i ulike spill, og gjerne ha noen kule muligheter for lysene for de som liker slikt.
 • Ekstra markoknapper: Dette er en rad med ekstraknapper, som regel til venstre på tastaturet, som vi kan sette opp med egne funksjoner. Veldig fint for spill der vi trenger å ha mye "greier" raskt tilgjengelig.
 • Ekstra medieknapper: Du vet, play, pause, volumkontroll og så videre. Ofte plassert på oversiden av tastaturet, og ikke noe alle vil savne hvis de ikke er der.

Slik har vi testet

Alle tastaturene er blitt spilt med i minimum tre timer, hvorav minst to timer sammenhengende. En tøff jobb, men vi får vår lønn i ekstralivet. Dessuten har alle vært brukt som skrivetastatur minst en halv arbeidsdag, men akkurat på det punktet har personlig preferanse så mye å si for en heltidsskribent at vi har ikke vektlagt skriveegenskapene i konklusjonen, annet enn dersom vi har funnet noe direkte feil.

Vår favoritt, full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving, ville vi uten tvil gått for Razer Ornata.

Designet ser for så vidt nøytralt nok ut (helt til vi skrur på lysene), men det er et ganske stort tastatur, svakt forhøyet bak og med skråstilte linjer for at det ikke skal se for «klosset» ut. En omtrent to meter lang, flettet kabel kan legges i kabelspor rett frem og til begge sidene, men det er ikke laget gjennomgang for hodetelefonledning midt under. Tastaturet er høyt, men det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som enkelt festes eller fjernes med passelig sterke magneter. Dette er fine finesser som skaper et godt kvalitetsinntrykk.

Men, som vi har vært inne på, er det først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk. For det første er de bare medium høye, noe undertegnede synes er helt herlig, siden vi får fordelen med god, lettkjennelig separasjon mellom tastene, uten at vi må holde fingrene så høyt når vi skriver med dem. For det andre så har Razer truffet blink med den nye brytertypen, som de kaller «Mecha-Membrane».

Som navnet kanskje sier er dette en slags hybridløsning som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. Tastene føles som en mellomting mellom MX Brown og Blue, som kort sagt vil si at de har et ikke-lineært nedtrykk, tydelig taktil tilbakemelding bekreftet av en finfin klikkelyd som undertegnede liker, men som nok kan få enkelte av mine kolleger til å klikke på en helt annen måte. Membrandelen av tastaturet demper lyden noe sammenlignet med MX Blue, men ikke mye.

Selve nedtrykket er dog ganske tungt, faktisk såvidt litt tyngre enn MX Blue, noe som krevde litt tilvenning. Dette vil gjøre det enklere å unngå å trykke ned knapper uten å mene det, noe vi opplevde som et lite problem med SteelSeries MX800, men hvis du fra før av er forelsket i det noe lettere, lineære nedtrykket til Cherry MX Red-bryterne er det ikke sikkert at overgangen blir helt smertefri. Vi hadde også gjerne sett at kabelene var avtagbar, slik som på for eksempel Cooler Masters tastatur, siden det da blir litt mindre risiko for slitasje på kabelen når vi frakter tastaturet.

Programvaren er heller ikke dum, med mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys, slik at du kan se hva slags profil som er aktivert. På toppen av det hele er ikke prisen så gal heller, sett i forhold til funksjonaliteten og den generelle kvalitetsfølelsen.

8.5
Meget bra
sitatVeldig bra til både skriving og spilling

Fordeler

 • +
  Gode, mellomhøye taster
 • +
  Flat profil og stor, behagelig håndleddstøtte
 • +
  Oversiktlig og god programvare
 • +
  Gir et godt, helhetlig kvalitetsintrykk
 • +
  Grei pris

Ting å tenke på

 • Har ingen ekstra makroknapper eller medieknapper
 • Kommer ikke i liten utgave uten numpad
 • Har ikke dedikerte medieknapper

Trådløst med litt av alt

Logitech G613 Lightspeed

Logitech G613 Lightspeed

Med tanke på at tastaturet stort sett ligger mer eller mindre i ro på pulten, hva er egentlig fordelen med et trådløst spilltastatur? Vi lister: 1. Det er veldig fint hvis du for eksempel vil spille fra sofaen. 2. Det er ypperlig for sånne kresne raringer som undertegnede, som skriver på ett tastatur og spiller med et annet. 3. Det er kjempefint for alle som hater ledninger som pesten og rett og slett bare vil ha et ryddigere skrivebord.

Med andre ord, langt fra alle vil ha nytte av det. Men for oss som gjør det, er det utrolig deilig å endelig få et trådløst spilltastatur som fungerer skikkelig. Med 1000 hz rapporteringsfrekvens (hvert millisekund), støtte for Bluetooth og opp til 18 måneders batteritid på to AA-batterier, kan vi egentlig ikke si at vi tapt noe på å kutte kabelen. Annet enn penger da, med dagens priser er det riktignok et kostbart tastatur.

Tastaturet er utstyrt med den nyere utgaven av Logitechs Roamer G-bryterne, samme som på G Pro og G413. Disse føles som en litt lettere utgave av Cherry MX Brown, og har et lett (45 gram), ikke-lineært nedtrykk (4mm vandring, innslag på 1,5mm), og er forholdsvis stillegående. Undertegnede liker dem godt, men Logitech gir ikke flere tastevalg slik som en del andre produsenter gjør, så hvis du for eksempel foretrekker en helt lineære taster må du egentlig se til G610 eller lete hos andre produsenter.

Seks makrotaster og dedikerte mediebrytere og svært god programvare er selvsagt også en fordel. Det eneste vi virkelig savner er en «tenkeylessutgave» uten numpaden, og så synes vi håndleddsstøtten burde vært avtagbar, slik at vi kan velge å enten ikke bruke den eller eventuelt bytte den ut med en høyere.

Konklusjon: Hvis vi ser på andre mekaniske tastaturer med makrotaster, som Razer BlackWidow Chroma V2, Logitechs egen G910 eller Corsair K95 RGB Platinum, betaler vi egentlig ikke så mye for «trådløsheten» her, og vi synes da G613 er et svært godt kandidat. Men det koster fortsatt ganske mye mer enn for eksempel Razer Ornata eller Logitech G610.

8.5
Meget bra
sitatYpperlig spilltastatur for alle som misliker kabler

Fordeler

 • +
  Trådløst (vi elsker trådløst)
 • +
  God batteritid
 • +
  Støtte for Bluetooth
 • +
  Gode, lette taster med taktil tilbakemelding
 • +
  Svært god programvare med automatiske profiler
 • +
  Ekstra medie- og makrotaster

Ting å tenke på

 • Håndleddstøtten er lav og ikke avtagbar
 • Kun F-tastene er åpne for makro-programmering
 • Finnes ikke i utgave uten numpad

Et interessant alternativ

Razer Tartarus V2 (PC)

Razer Tartarus V2 (PC)

Den er kanskje litt uheldig kalt opp etter Gresk mytologis svar på Helvete, men Tartarus V2 er overraskende enkel å bruke, om enn for de litt spesielt interesserte. Dette er et mekanisk mini-tastatur designet helt spesielt for spilling, med to knapper og en gamepad-aktig 4- eller 8-veisknapp (valgbart) for tommelen, og 19 «vanlige» taster og et rullehjul (slik du finner på datamus) for de andre fingrene.

De vanlige tastene er satt opp omtrent slik at øverste rekke fungerer som 1-5, rekke 2 dekker [Tab] til [R], rekke tre går fra [CL] til [F], og rekke fire fra [Shift] til [C]. Men du kan endre på alle etter behov i Razers programvare, for eksempel hvis du som undertegnede vil ha tilgang til [Esc] eller [Ctrl].

Den største fordelen med Tartarus V2 er nok at den tar svært, svært liten plass på pulten. Dette gjør at du får bedre plass på pulten, for eksempel til å bruke spillmusen, og du får samlet skuldrene mer, noe som kan være behagelig. Den er også mer ergonomisk utformet enn vanlige spilltastatur, men hvor komfortabel den er nok avhengig av hvor store hender du har. Undertegnede, med sine helt gjennomsnittlige herrehender, måtte for eksempel bygge opp den nederste tommelknappen med en liten kloss for å kunne nå den uten å måtte endre på grepet jeg spiller med. Med retningsspaken som kan styre opp til åtte knappefunksjoner får du også satt tommelen mer i arbeid, men vi synes den var enklere å bruke med bare 4 funksjoner. Men det er jo likevel bra.

Men etter å ha testet den litt i spill som Fallout 4 og PlayerUnknown's Battlegrounds, kommer vi frem til at den krever at du er villig til å eksperimentere litt med knappeoppsettet for å finne et oppsett som fungerer bra og som dekker alle funksjonene du finner i en del spill. En mus med mange knapper er også en fordel, og topper du det hele med en trådløs numpad, har du en særdeles fleksibel kommandosentral.

Det krever tilvenning av nye knappevaner, og avvenning av gamle. Som kan være tungt for de som har standardknappene «i fingrene», og skal du gå tilbake til et vanlig spilltastatur etterpå, risikerer du å gå gjennom hele prosessen om igjen. Dessuten må du ha et vanlig tastatur i tillegg, siden Tartarus ikke egner seg til å skrive med. Sånn sett passer den best i kombinasjon med et rent, og gjerne trådløst, skrivetastatur, slik at du lett kan flytte sistnevnte til side, men likevel ha det tilkoblet i nærheten hvis du trenger å skrive i chatten eller noe slikt underveis.

Konklusjon: For de fleste gir det nok mest mening å gå for ett tastatur som egner seg til både spilling og skriving. Men hvis du skal kjøre et to-tastatur-oppsett, med for eksempel et laptop-aktig tastatur for skriving, og er villig til å bruke litt tid på tilpassing og tilvenning, byr Tartarus V2 på helt klare praktiske, ergonomiske og funksjonsmessige fordeler.

8.5
Meget bra
sitatSvært interessant alternativ for de som vil lære å bruke den

Fordeler

 • +
  Svært, svært kompakt
 • +
  Ergonomisk utformet, behagelig hvis hånden passer
 • +
  God programvare

Ting å tenke på

 • Ingen justering av ergonomi
 • Krever en del tilvenning og endring av oppsett
 • Må egentlig brukes i kombinasjon med vanlig tastatur

Kvalitet som koster

Corsair K95 RGB Platinum

Corsair K95 RGB Platinum

Hvis vi tenker på tastaturer som SteelSeries M400 og Logitech G610 som den litt minimalsike, kompakte enden av skalaen for tastaturer i full størrelse, føler vi at vi ganske trygt kan plassere den siste utgaven av Corsairs K95-tastatur i den andre enden. Det er stort, tungt, det lyser i alle regnbuens farger og er godt utrustet med ekstraknapper.

Hvis det er ett ord som hele tiden banker mot pannelappen vår her vi sitter med den nye kongen fra Corsair, så er det ordet «byggekvalitet». Overflata på tastaturet er børsta aluminium, og på undersida finner vi gjennomgående kabelkanaler for deg som liker å legge hodetelefonledningen der, i tillegg til store gummierte felter som får det til å stå dønn i ro på pulten. Raden med makro-knapper på venstresiden er teksturert slik at vi skal kunne kjenne dem fra resten, og tastaturet har dedikerte knapper for medie- og lysstyring. En dobbel, flettet USB-kabel gir oss en ekstra USB-port i selve tastaturet, og som en prikk over i-en toppes det hele med et ganske herlig volumhjul i metall. Det er i det store og det hele ganske så forseggjort.

Tastaturet leveres med tre ulike Cherry MX-typer: Red, Brown og Speed. Speed-tastene er lineære, med samme nedtrykksvekt som de røde (45 gram), men med et kortere innslag på 1,2 millimeter, som skal gjøre tastaturet raskere i teorien. Vi sier i teorien, for tiden spart på de 0,8 millimeterne (!) mindre nedtrykk, er så lite at vi har store tvil om at det vil gi noen reell fordel. Men kanskje de kan føles raskere likevel, man skal ikke undervurdere placeboeffekten. Undertegnede ville gått for de brune tastene hvis tastaturet skal brukes til skriving også, siden de har et ikke-lineært nedslag som gir taktil tilbakemelding, men det er i stor grad en smak sak.

Programvaren som følger med er enkel nok i bruk, men ikke like forseggjort som Logitechs med deres ferdig innebygde spillprofiler.

Konklusjon: Hvis du har 2000 kroner å brenne av på et spilltastatur, får du mye valuta for pengene her med ekstra funksjonalitet og byggekvalitet. Men når du først er på et såpass høyt budsjett ville vi virkelig vurdert ASUS ROG Claymore, i alle fall hvis du skal ha et tastatur som er lettere å frakte med seg på LAN og lignende.

Corsair K95 RGB Platinum
8
Meget bra

Corsair K95 RGB Platinum

8
Meget bra
sitatTastaturet for deg som liker byggekvalitet og ekstra knapper og har en romslig lommebok.

Fordeler

 • +
  Svært god og forseggjort byggekvalitet
 • +
  Ekstra medie- og makrotaster
 • +
  Flere tastevalg ( MX Speed og Brown)
 • +
  Grei programvare

Ting å tenke på

 • Stort
 • Kostbart

I pose og sekk

Asus ROG Claymore

Asus ROG Claymore

Claymore er et tastatur der "gaming estetikken" lever i beste velgående, noe det sikkert vil være delte meninger om, men de har unektelig et ess i ermet som gjør tastaturet unikt.

Det numeriske tastaturet kan tas av, og om du vil plasseres på venstre side av tastaturet. Dette er smart av flere grunner. Det ene er at tastaturet kan bli mer kompakt , med alle fordelene det medfører. Det andre er at med det numeriske tastaturet på venstre side, kan det fungere som en veldig fin samling av makro-knapper, som kan være veldig fint for deg som spiller spill der du har bruk for mange slike.

Tastaturet produseres med både Cherry MX Red, - Brown, -Blue og -Black-brytere, så det er altså gode muligheter for å få en tastetype som du liker. Men etter et kjapt søk i norske nettbutikker finner vi bare Red-varianten (noen spesifiserer ikke i det hele tatt), så dette er noe du bør være obs på hvis du foretrekker en av de andre. Mange foretrekker Red til spilling, men undertegnede synes de er helt pyton å skrive med.

Selve tastaturet virker ellers velprodusert med mange smarte funksjoner lagt inn via Fn-tasten, og hvis hovedkortet på PC-en din har støtte for ASUS KeyBotII kan du bruke tastaturet for å kjøre overklokkingsprogrammer og styre viftene rett fra tastaturet.

Programvaren som hører til, ROG Armory, er grei nok i bruk, men litt ustabil, og noen makrofunksjoner måtte vi legge inn flere ganger for å få til å fungere. Vi kan heller ikke gå inn og redigere forsinkelsen mellom de ulike delene av en makro, noe som er fint å kunne gjøre hvis du vil være sikker på at den blir utført så raskt som spillet tillater det.

Konklusjon: Det som holder Claymore mest tilbake, er den stive prisen på over 2000 kroner. Det er betydelig mer enn de fleste andre tastaturene i testen, og med mindre du har veldig lyst til å sjekke ut de ekstra makro-mulighetene det gir å plassere den numeriske delen på venstre side av tastaturet, kan vi ikke helt se at det er verdt så mye penger. Du får for eksempel tre G610-tastaturer for den prisen.

Asus ROG Claymore
8
Meget bra

Asus ROG Claymore

8
Meget bra
sitatVi digger den avtagbare numpaden, men ikke prisen...

Fordeler

 • +
  Flere tastevalg («røde», «brune», «blå» og «sorte»)
 • +
  Det numeriske tastaturet kan festes på begge sider av tastaturet, eller tas helt av
 • +
  Grei, men litt ustabil programvare
 • +
  Avtagbar kabel for enkel transport
 • +
  Smarte funksjoner for kompatible ASUS hovedkort

Ting å tenke på

 • Grei, men litt ustabil programvare
 • Kostbart
 • Har ikke dedikerte medieknapper
 • Har ikke ekstra makroknapper, men numpaden kan ta denne jobben

Bra, men ikke helt som storebror

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2

Som navnet kanskje tilsier, er dette i all hovedsak en «tenkeyless» utgave av Razer BlackWidow Chroma V2. På godt norsk: en kompakt utgave uten det numeriske tastaturet (numpaden). For at det skal være enklere å frakte med seg på konkurranser og LAN kan USB-kablen tas av, noe som er veldig fint. Tastaturet bruker mini-USB, noe vi synes fungerer fint siden den da sitter litt bedre enn micro-USB-pluggene ofte gjør. Siden mini-USB begynner å gå ut på dato og ikke noe alle har liggende ekstra av lengre, synes vi Logitechs løsning med en micro-USB-plugg med ekstra haker som gjør at den sitter bedre, fungerer bedre. Men nå er vi nok litt pirkete.

Som den ikke-kompakte utgaven har også dette ganske høy og bratt profil, og i alle fall for undertegnede er det ikke noe behagelig å bruke uten den medfølgende håndleddsstøtten. Ssm jo ødelegger litt for bærbarheten, siden det da blir litt mer å ta med. Det kan selvsagt være at andre vil synes det fungerer greit uten håndleddsstøtten også, men vi anbefaler å gå til en butikk der du kan prøvekjøre det litt først.

Det er dog ikke bare numpaden som mangler sammenlignet med den «storutgaven», «Tournament Edition» kommer uten ekstra makroknapper, og har heller ikke USB- og mini-jack-portene vi fikk på storutgaven.

Sammenligner vi tastaturet med Logitech G Pro, vår favoritt blant de kompakte tastaturene, er nok den viktigste fordelen til BlackWidow TE at tastaturet kan leveres med flere typer taster (samme alternativer som den større utgaven), mens Logitech G Pro kun kommer med Roamer G-brytere. Til gjengjeld synes vi Logitechs programvare er mye bedre, og vi kan i større grad justere hvor bratt vinkel vi vil ha på det.

Konklusjon: Vi foretrekker fortsatt Logitech G Pro, men hvis du ikke liker Roamer G-tastene, eller bare foretrekker Razer, er dette helt klart et godt alternativ.

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2
8
Meget bra

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Kompakt, med avtagbar kabel for lett transport
 • +
  Oversiktlig og god programvare
 • +
  Flere tastevalg
 • +
  Følger med støtte for håndledd

Ting å tenke på

 • Bratt profil
 • Ingen ekstra makrotaster

Mye for pengene 2

SteelSeries Apex M400

SteelSeries Apex M400

Såvidt vi har forstått det skal M400 være en arvtaker til M500, men vi blir ikke helt kloke på det; tastaturet finnes nemlig ikke på SteelSeries egne nettsider, og vi kan ikke finne noen pressemelding på det, så det vi har av produktinformasjon utover hva vi kan se og føle selv, har vi fra produktsiden på Amazon.

Sånn rent designmessig er det lite spenstig over M400; det er et enkelt tastatur, forholdsvis kompakt med en ramme som ikke går stort lengre ut enn tastene, og uten den store mellomromstasten som SteelSeries har en tendens til å utstyre mange av sine andre tastatur med. Selve plata er nokså tykk, og med en tyngde som gir et solid inntrykk. Alt dette ser i grunn ut til å være likt som forgjengeren M500, til og med mangelen på RGB-belysning til fordel for enkel, blått baklys.

Det er heller ikke noen ekstra makro- eller medieknapper, men de vanlige mediefunksjonene er tilgjengelige via dobbeltfunksjon (Fn-knappen), og funksjonen til alle knappene kan endres i den tilhørende programvaren. I de tilfellene man setter opp mange makrofunksjoner vil nok mange føle at de har dem lettere for hånden med en ekstra knapperad på venstresiden, slik at man kan bruke dem uten å slippe spillmusa eller WASD-tastene, men F-tastene og numpadden kan fungere som en OK erstatning i en del tilfeller.

Der M500 brukte Cherry MX-brytere (røde eller blå), bruker MX400 SteelSeries egne QX1-brytere. Dette er mekansike brytere med et lineært nedtrykk, men såvidt vi kan se er spesifikasjonene helt like som Cherry MX Red; lineært nedtrykk, 45 gram, 4 millimeter total vandring og innslag ved 2 millimeter. Høyden på tastene og fraværet av taktil tilbakemelding gjør at dette ikke hadde vært førstevalget vårt for skriving, men til spilling fungerer tastene helt utmerket.

Konklusjon: Apex M400 er veldig sammenlignbart med Logitechs G610, både når det kommer til funksjon og pris, men den største forskjellen er at MX400 gir oss muligheten til å endre funksjonen på alle knappene, der G610 bare lar oss endre F-tastene.

Til gjengjeld får vi med G610 dedikerte medieknapper, som kan være fint hvis du hører mye på musikk fra PC-en, og muligheten til å velge tastaturet med Cherry MX Brown-brytere, som er fint hvis du foretrekker taktil tilbakemelding fra tastene.

SteelSeries Apex M400
7.5
Bra

SteelSeries Apex M400

7.5
Bra

Fordeler

 • +
  Gode taster for spilling
 • +
  God programvare, alle taster er programmerbare
 • +
  Mye for pengene
 • +
  Kompakt til fullstørrelse å være

Ting å tenke på

 • Ikke flere tastevalg
 • Ingen ekstra makro- eller medieknapper

Litt mer for mye mer

Logitech G513 Carbon Linear Gaming Keyboard (Nordisk)

Logitech G513 Carbon Linear Gaming Keyboard (Nordisk)

G513 er i korte trekk G413 med håndleddstøtte, RGB-lys og en ny brytervariant. Sett «utenfra» er tastaturene like; topplate i aluminium av «flykvalitet» (og dermed også samme dempede klang ved ivrig tasting), dobbel USB-kabel og USB-inngang på baksiden av tastaturet, som er fin for å koble til datamusen eller en trådløsmottaker, og gjennomgang for hodetelefonledning på undersiden av både tastaturet og håndleddstøtten.

Dette er det første tastaturet vi ser med Logitechs nye lineære Roamer-G brytere. Der de gamle, ikke-lineære bryterne var sammenlignbare med Cherry MX Brown, er disse mer som en variant av MX Red, som Logitech bruker i G610. De nye bryterene har et litt kortere innslag (1,5 mm) og litt kortere vandring (3,2 mm), uten at vi kan tenke oss disse tidels millimeterne har veldig mye å si i praksis). Vi liker bryterne, og det er fint at Logitech fortsatt kommer til å ha ikke-lineære alternativer ettersom G610 i stor grad er på vei ut av markedet.

Og vi liker den nye håndleddstøtten. Den er tilpasset tastaturets høyde, og ligger godt takket være vekten og gode gummifelter på undersiden, med en behagelig overflate i noe vi antar er imitert skinn. Men prisforskjellen på dette og G413 er i skrivende stund omtrent 700 kroner, som vi synes er mye å betale for nevnte håndleddstøtte og RGB-lys. Førstnevnte er kan kjøpes uoriginalt for en hundrelapp eller to, og sistnevnte ser kanskje fett ut der du sitter i mørket på TG, men er i realiteten lite nyttig siden den jevne spiller ser stort sett ser på skjermen og ikke på tastaturet.

Sånn sett tenker vi at du får mer for pengene ved å gå for G610 mens det enda er på markedet, eller G413 hvis du ikke har en sterk preferanse for ikke-lineære brytere. Såfremt du heller mot Logitech altså. Den gode programvaren med innebygde spillprofiler kan være én grunn til å gjøre nettopp det, men vi får ikke ekstra programmerbare knapper, og kan ikke endre funksjon eller legge makroer på annet enn F-knappene. Hvis du er på jakt etter å kunne gjøre det, kan det være verdt å se mot konkurrentene.

Konklusjon: Et godt tastatur med forseggjorte løsninger, men på ingen måte et klart førstevalg. I samme prisklasse (og under) kan du få dedikerte makro- og medietaster på toppmodellene fra Corsair og Razer, eller gå trådløst med Logitechs egen G613.

Logitech G513 Carbon Linear Gaming Keyboard (Nordisk)
7.5
Bra

Logitech G513 Carbon Linear Gaming Keyboard (Nordisk)

7.5
Bra

Fordeler

 • +
  Flat profil og stor, behagelig håndleddstøtte
 • +
  Svært god programvare
 • +
  Flere tastetyper (lineære og ikke-lineære)
 • +
  Kompakt til fullstørrelse å være

Ting å tenke på

 • Dyrt
 • Kun F-tastene er åpne for makro-programmering
 • Har ingen ekstra makroknapper eller medieknapper

Litt mindre for pengene

Logitech G413

Logitech G413

Da vi først fikk informasjon om Logitech G413, trodde vi at det var snakk om en utgave av Logitech Pro i full størrelse; altså med den numeriske tastaturdelen. Noe som ikke stemmer helt.

De er like i den forstand at begge har et nokså minimalistisk design, og begge er utstyrt med Logitechs Romer G-brytere. Disse bryterene føles som en litt lettere utgave av Cherry MX Brown, og har et lett, ikke-lineært nedtrykk. Dette gjør at de fungerer bra til både skriving og spilling, men siden de har full høyde savner vi en god håndleddstøtte for lengre skriveøkter. De er noe hevet fra selve tastaturplata, som vi tipper er for at vann og lignende ikke skal samle seg dersom uhellet er ute, men det gir også tastaturet et litt grovt, uferdig preg.

Topplata er i aluminium av «flykvalitet», som jo gjør at tastaturet virker veldig solid, men siden dette ikke er "«The Capital Wasteland» og vi ikke trenger å «crafte» fly av skrapmetall og datadeler, kan vi ikke se noen stor fordel med det. Annet enn at det kanskje ser litt stilig og forseggjort ut. Konstruksjonen virker ellers godt gjennomført, med en dobbel, flettet USB-kabel, USB-inngang på baksiden av tastaturet og gjennomgang på undersiden for hodetelefonledning. En ting vi ikke er så begeistret for, er at vi hører en svak, litt dempet klang når vi går løs på tastene med litt mer enn forsiktig kraft. Om dette kommer av metallplata, de hevede tastene, eller kombinasjonen vet vi ikke, men det er litt irriterende uansett. Vi legger ikke merke til det når vi hører på musikk eller sitter med hodetelefoner, men det er litt irriterende likevel, og trekker litt ned på helhetsinntrykket.

Men utover det fungerer alt som det skal. Ingenting har gått i stykker, vi liker tastene og Logitechs programvare er god, om enn med begrensede muligheter for makroer og andre mer avanserte funksjoner. Og det skuffet oss litt er at kabelen ikke kan tas av for enklere transport og tastaturbytte, som på det mer kompakte Logitech Pro. Hvis du ikke flytter mye på spillutstyret ditt, eller bytter tastatur iløpet av dagen er det jo ett fett, men det er en fin liten detalj vi ikke ser hos mange tastaturer av full størrelse, og kunne gitt G413 et fortrinn de tidligere nevnte sammenhengene.

Konklusjon: Til en pris på rett under 1000-lappen i skrivende stund får vi greit med valutta for pengene, men med tanke på at Logitech G610 er veldig likt, særlig med brune brytere, og har dedikerte medieknapper i tillegg, synes vi fortsatt at vi får mer for pengene der.

7
Bra
sitatVi får mer for pengene med G610 eller M400

Fordeler

 • +
  Svært god programvare
 • +
  Gode, lette taster med taktil tilbakemelding
 • +
  Kompakt til fullstørrelse å være

Ting å tenke på

 • Ingen ekstra makro- eller medieknapper
 • Kun F-tastene er åpne for makro-programmering
 • Dyrere enn lignende tastaturer som G610 og SteelSeries M400
 • Kun én tastetype

Kompakt, enkelt og LAN-vennlig

Cooler Master Storm Masterkeys Pro S

Cooler Master Storm Masterkeys Pro S

I all sin enkelhet har Cooler Master CM Storm Quickfire Rapid-I vært et av undertegnedes favoritttastaturer de siste årene. Kompakt og enkelt design, avtagbar kabel for enklere å bytte til skrivetastaturet, hvitt baklys og ikke noe dilldall. Og ved første øyekast ser Masterkeys Pro svært likt ut. Tastene har fått litt andre fonter, et fåtall funksjoner har byttet plass, men den eneste større forskjellen er at vi nå har full RGB-belysning. Det ser kanskje tøft ut på LAN, men gir oss ingen reell nytteverdi.

Men tastaturet er jo ikke blitt noe dårligere av den grunn. Her kan vi velge mellom både røde, brune og blå taster, i tillegg til at tastaturet kommer i en stor og en liten utgave, med og uten numpaden. Og vi kan fortsatt ta av kabelen, noe som gjør det enkelt og sikrere for deg som flytter mye på tastaturet, enten du bytter mellom ulike tastaturer, eller tar det med hjem i helgene. Dessuten er du litt mer sikret mot kabelbrudd, siden en ny USB-kabel ikke koster stort mer enn en kaffe og en bolle, mens et nytt tastatur ville blitt litt dyrere.

Som hovedtastatur for skriving blir dette neppe undertegnedes favoritt med det første. Med Cherry MX Blue-taster er det sikkert ikke så verst, men jeg foretrekker tynnere skrivebrett enn hva vi får her. Til spilling går det selvsagt mye bedre, og med tre ulike tastevalg (rød, blå og brun) burde de fleste kunne finne et oppsett de blir fornøyde med. Men vi savner en god håndleddsstøtte for å kunne ha en litt mer nøytral vinkel på håndleddene under lengre økter. Slike er selvsagt å få kjøpt rimelig der de selger kontorrekvisita, men vi hadde foretrukket ett som var tilpasset tastaturet, som på Razer Ornata.

Når det kommer til mer avansert funksjonalitet er det nok heller litt labert. Programvaren gir oss gode muligheter for å sette ulike lys og farger for ulike taster, men ingen makrokontroll. De må vi ta opp direkte på tastaturet, og fremgangsmåten er langt fra åpenbar. Og selv om vi kan sette opp ulike makroer i ulike profiler, savner vi den gode oversikten, finjusteringsmulighetene (endre forsinkelser i makro-kjeden, for eksempel) og muligheten til å knytte ulike profiler opp mot bestemte spill, som med Logitechs programvare.

Konklusjon: Helt klart en sterk kandidat for deg som vil ha noe både enkelt, bra og driftssikkert, men vi savner mer avansert programvare og en tilpasset håndleddstøtte, og synes prisen er høy i forhold til funksjonaliteten.

Cooler Master Storm Masterkeys Pro S
7
Bra

Cooler Master Storm Masterkeys Pro S

7
Bra
sitatFint for deg som vil ha et helt enkelt og kompakt tastatur

Fordeler

 • +
  Kompakt og transportvennlig
 • +
  Kommer i stor og liten utgave (med og uten numpad)
 • +
  Flere tastevalg (Rød, brun og blå)

Ting å tenke på

 • Svak makroløsning
 • Ikke dedikerte medieknapper
 • Kommer ikke med håndleddstøtte
 • Litt høy pris

Gjør ikke noe spesielt

SteelSeries APEX M750 TKL

SteelSeries APEX M750 TKL

TKL står for «tenkeyless», noe som ganske enkelt betyr at dette er et kompakt tastatur uten numpad, og at det finnes en utgave av M750 i full størrelse for de som måtte ønske det. Fordelen med kompakte tastaturer et at vi får bedre plass til datamusen, det kan være bedre rent ergonomisk siden vi ikke må sprike så mye med hendene, og det er enklere å ta med på LAN og turneringer. Det siste er vel kanskje ikke aktuelt for så veldig mange, men fortsatt fint.

M750 ser bra ut, med et skarpt design, aluminiumsplate og det sedvanlige RGB-lyset i samtlige taster. Det er ikke noe nøytralt design, men det har heller ikke det vi tenker på som et tydelig "gaming"-preg, som i alle fall vi synes er bra. Men SteelSeries har ikke strekt seg veldig på det praktiske. Det er ingen kanaler under tastaturet for hodetelefonledningen, eller gjennomgang for USB. Men det er ingen av de andre kompakte tastaturene i denne testen gir oss det heller, så vi kan ikke klage så mye over akkurat det. Men til forskjell fra de andre, kan vi ikke ta av kabelen på M750 TKL, noe som hadde vært å foretrekke for å gjøre det litt mer transport- og oppbevaringsvennlig. Men da er vi nok kanskje litt pirkete.

Tastaturet kommer med kun ett tastevalg, og det er SteelSeries' lineære (ikke-taktile/klikk-løse) QX2-taster, som med et nedtrykk på 45 gram, vandring på 4 millimeter og innslag på 2, oppleves helt like som Cherry MX Red. Siden de er ikke-taktile synes undertegnede de er pyton å skrive med, men som et rent gamingtastatur er det mest en smaksak. Men en MX Brown-lignende variant hadde vært velkommen, om ikke annet enn for bare valgmuligheten. En fordel med tastene slik de er lydløse, så fremt du lærer deg å bruke dem uten å «bunne» dem.

Vi kan ikke regulere høyden bak på tastaturet, som er vanlig med mange andre, men det har en skråstilt profil i utgangspunktet. Her foretrekker vi alternativene fra Logitech og Cooler Master som ligger flate i utgangspunktet, med føtter bak for de som vil heve det. På grunn av høyden savner vi også sårt en håndleddstøtte - slike kan man jo kjøpe utenom, og det fulgte hverken med Logitech eller Cooler Master sine alternativer. Men Razer huska det.

Konklusjon: Hvis du ikke synes skrå vinkel eller ikke-taktile, lineære taster høres ut som et problem, kan det fint være at M750 vil passe deg utmerket. Men det gjør i utgangspunktet ikke noe som ikke konkurrentene gjør bedre. Logitech og Cooler Master lar oss justere høyden selv, og båder Cooler Master og Razer lar deg velge mellom flere tastetyper.

SteelSeries APEX M750 TKL
6.5
Helt greit

SteelSeries APEX M750 TKL

6.5
Helt greit

Fordeler

 • +
  Gode, ikke-linære taster
 • +
  Oversiktlig og grei programvare
 • +
  Spesielle lysfunksjoner for noen spill

Ting å tenke på

 • Kommer ikke med håndleddstøtte
 • Skrå profil, kan ikke justeres
 • Kun én tastetype, ikke spes. god til skriving

God idé, svakt gjennomført

Roccat Isku+ Force FX

Roccat Isku+ Force FX

Roccat stiller til kamp med en spennende funksjon som vi tenkte har stort potensiale: Trykksensitive taster. Tastene W, A, S, D, Q og E er trykksensitive (trykket måles i prosent), og kan skille om vi trykker dem for eksempel 20% ned eller 100% ned.

Dette fungerer på to måter, enten ved at vi setter opp en regel som at et lett tastetrykk på W skal tolkes som W, mens et hardt trykk skal tolkes som shift+W (en vanlig kombinasjon for sprinting i mange spill). Vi testet dette i PlayerUnknown's Battlegrounds, som er et spill hvor undertegnede noen ganger føler at man ikke kan få nok taster på tastaturet. Idéen er god, men utførelsen er upresis. Etter at vi slipper opp det harde trykket, tar det et lite sekund (eller noe slikt) før tastaturet slutter å «holde nede shift», slik at jeg ofte løp opp til dører som ikke åpnet seg. Fordi når jeg trykker «F», som er tasten for å åpne dører, trykker tastaturet i praksis shift+F, som ikke er noen ting. Og det hendte mye at jeg trykket «TAB» mens jeg løp (for å åpne spillerinventaret), men siden tastaturet i praksis holdt inne shift for meg, oppfatta dataen det som «shift+TAB» og åpna den Steam-menyen istedet...

Den andre måten trykksensitiviteten kan fungere på er å være helt «analog». Tastaturet utgir seg ovenfor PC-en for å være en gamepad, og når vi trykker inn for eksempel W, A, S eller D, blir det noe tilsvarende som å bruke skulderknappene eller spakene på en Playstation- eller Xbox-kontroller. Dess mer vi trykker den ned, jo mer svinger vi eller jo mer gir vi gass (vi tror nemlig dette vil fungere best til bilkjøring). Men igjen føles det litt upresist, først og fremst på grunn av tastenes ikke-lineære nedtrykk, og vi kan ikke se at vi kommer til å bruke denne funksjonene noe særlig. Hvis du spiller mye bilspill og lignende og tenker at dette kanskje er funksjonen for deg, ville vi tenkt nøye gjennom om du ikke heller bare skal kjøpe en gamepad, joystick eller ratt og pedaler.

Men når vi slår av trykksensitiviteten fungerer tastaturet fint. Det er satt opp med mellomhøye membrantaster, og godt utstyrt med fem makroknapper på venstresiden og tre stykker under tastaturet, samt en rekke dedikerte medieknapper på toppen. Den innebygde håndleddsstøtten bidrer til noe komfort, men etter undertegnedes smak burde den vært høyere. Siden den i tillegg gjør også at tastaturet tar mye mer plass på skrivebordet, tenker vi at den burde vært avtakbar, slik at man kan velge om man vil bruke den eller ikke. En «tenkeyless»-utgave hadde nok også hjulpet på å få det til å virke mindre massivt.

Konklusjon: Hadde trykksensitiviteten fungert bedre hadde vi nok vært mer begeistret, men det hjelper at det er godt «beknappet». Vi synes likevel prisen på rundt 1000-lappen er høy for et membrantastatur.

Roccat Isku+ Force FX
6.5
Helt greit

Roccat Isku+ Force FX

6.5
Helt greit
sitatTrykksensitiviteten fungerte for dårlig i praksis, men vi liker de mange ekstratastene

Fordeler

 • +
  Ekstra makrotaster på siden og under «mellomrom»
 • +
  Trykksensitive taster (men de fungerte ikke spesielt godt for oss)
 • +
  Mellomhøye membrantaster (for de som liker slikt)
 • +
  Dedikerte medieknapper

Ting å tenke på

 • Håndleddstøtten er lav og ikke avtagbar
 • Trykksensitiviteten er for upresis
 • Litt dyrt
 • Mellomhøye membrantaster (kjipt for de som ikke liker slikt)

Stort, forseggjort, men ligger an til å bli dyrt

Creative Sound BlasterX Vanguard K08

Creative Sound BlasterX Vanguard K08

Vanguard er et nokså stort tastatur, med en rad av makrotaster på venstresiden, en oversiktlig rad av medietaster på oversiden, og et eget volumhjul ikke helt ulikt det vi finner på Logitech G610.

Tastaturet er utstyrt med USB-inngang, en dugelig lang, flettet dobbel USB-kabel, og en smal, avtagbar håndleddsstøtte. Sistnevnte er litt i minste laget, og langt på nær så forseggjort som den som kom med Razer Ornata, men bedre enn ingenting. Vekten på hele sulamitten gir oss en god kvalitetsfølelse, men heller ikke her er det laget gjennomgang for hodetelefonkabel under tastaturet. Litt synd, men ikke vanskelig å jobbe rundt.

De mekaniske tastene skal være laget i samarbeid med Omron, og er 0,5 millimeter grunnere og aktiveres 0,5 millimeter før de mer utbredte Cherry MX-bryterene. Creative fremstiller selvsagt dette som en fordel, men hvis du sparer ett helt millisekund per tastetrykk blir vi egentlig overrasket.

Men for all del, tastene er gode, og føles egentlig som en litt mer dempet utgave av Cherry MX Brown - altså med litt taktil tilbakemelding, men ikke noe særlig lyd utenom når tastene «bunnes». Fint hvis du vil ha et stille tastatur. Siden vi ikke har Nordisk-tasteoppsett er Enter-tasten bare halve størrelsen av en vanlig enter-tast (ganske lik Shift-tasten), noe undertegnede trengte et par-tre dager for å venne seg til. Irriterende i begynnelsen, men for all del noe man blir vant med. En annen irriterende ting er at ett eller annet (antakeligvis fjærene) i tastaturet «synger» når vi slår ned tastene. Altså, når vi går løs på tastaturet med undertegnedes sedvanlige iver og bravur, hører vi en dempet klang i hele tastaturet. Den overdøves lett av musikk og spillyd, men hvis du er av typen som irriterer deg over lyder, ville vi vært obs på akkurat dette.

God programvare gjør at vi får utnyttet de ekstra makro-tastene godt, men vi savner veldig muligheten til å sette opp flere profiler, slik at vi kan veksle mellom ulike makro-oppsett tilpasset forskjellige spill.

Konklusjon: Nordisk versjon er på vei, men i mellomtiden vet vi at prisen i euro tilsvarer omtrent 1600 kroner, så det ligger an til å bli et kostbart tastatur. uten at vi egentlig føler at vi får veldig mye tilbake for prisen. Hvis du mener at «størst er best» ville vi sett på Corair K95 Platinum hvis budsjettet tillater det, der synes vi at byggekvaliteten står litt mer til prisen, spesielt med tanke på «syngingen» i karosseriet.

Creative Sound BlasterX Vanguard K08
6.5
Helt greit

Creative Sound BlasterX Vanguard K08

6.5
Helt greit
sitatGir oss en god kvalitetsfølelse, men prisen ligger ikke an til å stå til funksjonaliteten

Fordeler

 • +
  Egne makro- og medietaster
 • +
  Gir en god kvalitetsfølelse (utenom litt «synging» i karosseriet)
 • +
  Lydsvake taster, for de som liker det
 • +
  Grei programvare, men uten flere profiler

Ting å tenke på

 • Dyrt
 • Programvaren støtter ikke flere profiler
 • For lav håndleddstøtte, sitter dårlig
 • Stort og litt lite transportvennlig

Enkelt og kompakt

HyperX Alloy FPS RGB

HyperX Alloy FPS RGB

Hvis «enkelt er bra» er et mantra du sverger til, kan denne tastefjøla fra HyperX kanskje være noe for deg. I korte trekk kan det beskrives som et mekanisk tastatur. Punktum. Selve «bunnpanna» er knapt større enn plassen tastene tar, her er ingen ekstra makro- eller medietaster (de siste finnes via dobbeltfunksjon), og det er heller ingen RGB-lys som kan svirre rundt fra tast til tast i alle regnbuens farger.

Men i all sin enkelthet ser vi at HyperX Alloy kan appellere til spillere som ikke trenger noe «dilldall», og som bare vil ha et godt, enkelt mekanisk tastatur. Alloy er ganske kompakt til fullstørrelse-tastatur å være, men fremstår likevel svært solid, takket være en metallplate under tastene. Og siden kabelen kan tas av er det et veldig fint tastatur hvis du kunne tenke deg å ha et tastatur for spilling og et annet for skriving, siden det gjør det litt enklere å legge det vekk mellom spilløktene. Dessuten kan du velge mellom både Cherry MX Red, Brown og Blue-taster, slik at du bør kunne få et oppsett du liker.

På en annen side har det ingen medfølgende programvare som lar oss sette opp egne makroer, og vi har ikke mulighet til å endre det ganske kraftige, røde baklyset, noe vi tenker oss kan bli litt plagsomt hvis du har datamaskinen på soverommet. Og selv om det har medieknapper som «Spill/pause» og volumstyring, er det via «Fn»knappen og ikke like praktisk; da er liksom ikke «Alt+tab» og «space» så veldig mye mer jobb. Og hvis du skal ha andre taster enn Cherry MX Red, står egentlig ikke prisen til enkelheten. For «brune»-taster må vi i skrivende stund ut med omtrent 1300 kroner. Det er om enn noe rimeligere enn fullstørrelse-utgaven av Cooler Master Masterykeys Pro, men likevel 500 kroner mer enn Logitechs G610, som gir oss dedikerte medietaster og makrofunksjoner.

Konklusjon: En god kandidat hvis du trenger et transportvennlig tastatur, enten for å ta med på LAN eller hyppige bytter hjemme. Men prisen er høy sett i forhold til den begrensede funksjonaliteten og rimeligere konkurrenter.

HyperX Alloy FPS RGB
6
Helt greit

HyperX Alloy FPS RGB

6
Helt greit
sitatLite funksjonalitet for prisen, men greit i sin enkelhet

Fordeler

 • +
  Kompakt til fullstørrelse å være
 • +
  Flere tastevalg («røde», «brune» og «blå»)
 • +
  Transportvennlig med avtagbar kabel

Ting å tenke på

 • Ingen støtte for makroer eller justering av kraftig, rødt baklys
 • Høy pris ift. f.eks. Logitech G610
 • Ingen ekstra makro- eller medieknapper

Vi skjønner ikke greia

Logitech G213 Prodigy Keyboard

Logitech G213 Prodigy Keyboard

Vi skjønner oss ikke helt på Logitechs «Prodigy» serie. Når vi leser hva Logitech selv sier om serien, virker det som det skal være de mest proffe spillproduktene de har. Men når vi ser på produktene, og nå sitter med ett av dem under hendene, er vi ikke så sikre lengre.

Det som slår oss mest når vi tester G213, er at vi egentlig ikke liker tastene. Det er en slags hybridløsning mellom mekanisk og membran, i den forstand at G213 er et membrantastatur, men med taster i full høyde og med et ikke-lineært nedtrykk som visstnok skal etterligne Cherry MX Brown. Samtidig skal det, ifølge en bloggpost hos Logitech, være stille som et membrantastatur. Men for å være helt ærlig, synes vi egentlig ikke at det er det - i alle fall så lenge vi sammenlinger med Cherry MX Brown og Red.

Tastene føles helt greie, men den taktile tilbakemeldingen fra det ikke-lineære nedslaget gir oss ikke den samme presise følelsen som Cherry MX Brown og Blue, og i motsetning til mekaniske brytere som aktiveres «lenge» før du trykker tastene helt ned, må disse bunnes før tastetrykket registreres. I en intens spillrunde rekker du kanskje ikke å merke så mye til det, annet enn kanskje i enkelte RTS-spill der du bruker hurtigtaster for å hoppe raskt fra sted til sted på kartet.

Men da er det vel billigere, i det minste? Nei, tvert imot. I skrivende stund koster G213 og G610 omtrent akkurat det samme, og på G610 får vi skikkelige mekaniske taster, samt et bedre volumhjul, i stedet for pluss- og minusknappen som er på G213.

Det vi egentlig lurer mest på er hvorfor Logitech ikke benyttet anledningen til å lage G213 med lave taster, eller i det minste mellomhøye, slik som på Razer Ornata. Et kortere nedslag hadde nok passet bedre til tastene, og hvis tanken med «Prodigy»-serien er å nå ut til nye spillere, tror vi egentlig at overgangen fra flatt tastatur til høyt, er større enn overgangen fra membran til mekanisk.

Konklusjon: Vi kan ikke se noen gode argumenter for å gå for dette foran for eksempel Logitech G610.

Logitech G213 Prodigy Keyboard
5
Middelmådig

Logitech G213 Prodigy Keyboard

5
Middelmådig
sitatGreit nok hvis du får det for mindre enn 500 kroner, ellers lite imponerende

Fordeler

 • +
  Egne mediekapper
 • +
  Svært god programvare
 • +
  Kommer med innebygd håndleddstøtte

Ting å tenke på

 • Høye membrantaster som må «bunnes» for aktivering, gir langt nedslag
 • Høy pris mtp. membranløsningen
 • Håndleddstøtten er lav og ikke avtagbar
 • Ingen ekstra makroknapper
 • Kun F-tastene er åpne for makro-programmering

Mye for pengene - men på vei ut

Logitech G610

Logitech G610

Siden G610 er på vei ut av markedet har vi flyttet den ned til bunnen av testen. Få nettbutikker har tastaturet på lager, men Elkjøp fører det til rundt 600 kroner i mange butikker.

Med en prislapp på drøyt 700 kroner er ikke dette akkurat et billig tastatur, men med tanke på hvor mange av konkurrentene som koster over tusenlappen, er det i grunn ikke så galt.

Det er i grunn lite som skriker «dataspill» med designet. Firkantet matt plast med blanke sidepaneler og hvitt baklys. Tastene er riktignok for høye til at undertegnede ville brukt det som skrivetastatur, men utover det har det lite til felles med det nesten overdrevne uttrykket til «storebror» G910. Et eget rullehjul for volumet får oss til å tenke på Logitech G710+, men bortsett fra noen ekstra knapper for mediestyring mangler G610 finesser som USB-port, kabelspor for hodetelefonledning, ekstra programmerbare funksjonsknapper og håndleddsstøtte. Sistnevnte koster dog ikke all verden å kjøpe utenom, men tastaturet er såpass høyt at vi synes det burde fulgt med.

Ellers kommer tastaturet med tastetypene Cherry MX Red eller Cherry MX Brown, som begge er gode alternativer med sine lette nedtrykk. Undertegnede foretrekker sistnevnte på grunn av den taktile tilbakemeldingen, men det er nok både en smaks- og vanesak.

Logitechs svært gode programvare gjør det for øvrig veldig enkelt å sette opp tastaturet med ulike funksjoner, med siden det ikke er noen ekstra programmerbare knapper på G610, er det F-knappene som er gjort tilgjengelig for makroer. For så vidt greit nok, men på Razer Ornata kan vi endre funksjonen på absolutt alle knappene. Det er ikke noe vi savner veldig, men vi liker å ha muligheten dersom behovet skulle dukke opp.

Konklusjon: Et bra tastatur i sin prisklasse, og vi liker det nøytrale uttrykket, men vi synes Logitech kunne hatt et litt bedre øye for detaljer som kabelspor og en god håndleddstøtte.

Logitech G610
7.5
Bra
Anbefalt

Logitech G610

7.5
Bra
sitatEt bra tastatur i sin prisklasse, selv om vi savner enkelte finesser.

Fordeler

 • +
  Gir mye for pengene
 • +
  Svært god programvare
 • +
  Dedikerte medieknapper
 • +
  Flere tastevalg (Cherry MX Brown og Cherry MX Red)
 • +
  Kompakt til fullstørrelse å være

Ting å tenke på

 • Ingen ekstra makroknapper
 • Kun F-tastene er åpne for makro-programmering

Tre ting å tenke på

Så hvilket tastatur trenger du egentlig? La oss se på tre punkter som er fine å ha med i betraktningen.

1: Hvilke brytere vil du ha? Rød? Blå? Mecha Membrane? Høye, lave, flate?

Mekanisk VS membran
Fordelen med mekaniske tastaturer er i korte trekk at tastene (med unntak av hovedsakelig Cherry MX Red) gir bedre taktil og hørbar tilbakemelding, slik at du i større grad vil både kjenne og høre når tasten er trykket langt nok ned for at trykket skal bli registrert. Kort sagt: De føles bedre. Enkelte brytere kan også være lettere å presse ned, som er fint i bilspill og spill der du løper mye rundt, som for eksempel DayZ (den gang det var gøy). Tror du ikke at du kan bli sliten i fingrene av å holde nede tastaturknapper, kanskje? Prøv å «spawne» i Cherno og løp opp til kameratene som venter oppe ved North West Airfield, så skal du få se. Bryterne har også lengre levetid enn membranbrytere, og ofte kan du velge mellom flere ulike typer med litt ulike egenskaper.

De fleste spilltastaturene har høye taster, men noen, som Razer Ornata (til høyre) har mellomhøye, som i alle fall undertegnede synes er bedre for lange skriveøkter.
Kristoffer Møllevik

En ulempe med mekaniske tastaturer er at de som regel er dyrere, det finnes svært få ergonomiske modeller, og de aller fleste har høye taster, noe som kan være litt kjipt hvis du skriver veldig mye. Undertegnede løser dette enkelt med å ha to tastaturer - ett mekanisk for spilling og ett med flate taster for skriving. Men for de aller fleste vil vel mesteparten av skrivingen foregå på kontoret, så da kan sjefen betale for et skrive-tastatur der, og så kan du heller spill-optimalisere oppsettet hjemme.

Ulike typer mekaniske
Det er også flere ulike mekaniske brytertyper med litt ulike egenskaper, og mange tastaturer kommer i utgaver med ulike tastetyper. De vanlige typene her er MX Cherry Red, Blue og Brown, i tillegg til ulike produsenters egne typer, som Logitech G og Razers nye halvmekaniske Mecha Membrane. Det blir for mye å ta alle her, men du finner en god oversikt i denne guiden.

2. Størrelsen teller

Mange tastaturprodusenter lager tastaturer med og uten num-paden. Undertegnede er veldig fan av spilltastaturer uten numpad, siden det blir bedre plass til å flytte på spillmusa, samtidig som vi kan ha en nøytral og behagelig stilling på armene, med albuene inn til siden og hendene innafor skulderbredden. De tar dessuten mindre plass under transport, og kan være fine på LAN hvis spillepulten er litt liten. Den manglende numpaden kan alltids erstattes med en ekstra, kablet eller trådløs. Dette er nok både en smaksak og en vanesak, men helt klart verdt å vurdere.

Lite ekstra dilldall, men en bokstavelig talt «killer combo» for FPS-spill, i all sin enkelthet, siden tastaturet uten numpad gir oss mye ekstra plass til peke rundt med geværet.
Kristoffer Møllevik

3. Trenger vi lys, ekstra knapper og skjermer?

En stund nå har trenden vært at alt som kan kobles til «gaming» skal være et salig lysorkester fra ende til annen, i ørten millioner farger og mønstre. Det ser tøft ut på utstilling og på LAN, men heller ikke her har vi sett noe stor nytteverdi. Noen har funksjoner for lysene i ulike spill, som for eksempel at en knapp kan blinke når et angrep er «ladet» i Overwatch - men mesteparten av tiden vi spiller ser vi jo på skjermen, og ikke tastaturet, og der er som regel den samme infoen. Trenger du at lysene på tastaturet skal fortelle deg hvor mye liv du har igjen i CS? Nei, egentlig ikke. Vi vil si at det er (toppen) 10 prosent nyttig og 90 prosent gimmick.

Hva med ekstra makrobrytere, da? Disse kan faktisk være litt nyttige, men det kommer an på om du er interessert i å bruke tid på å sette opp funksjoner for dem eller ikke - og F-tastene fungerer greit til den jobben i mange spill. Ekstra programmerbare knapper kan settes opp til å for eksempel automatisk skrive hurtigsvar i chatten, enten det er i spillet eller på Facebook. «No, you are the n00b, you n00b!» kan vi nå skrive med bare ett tastetrykk, uten å dumme oss ut ved å bli drept mens vi skriver. Happy day! Og kanskje mer nyttig, i RPG- og MMO-spill kan vi koble sammen nyttige kombinasjoner av «spells», «potions» og andre hjelpemidler for å ha det lett tilgjengelig i kampens hete.

annonse
Cooler Master MasterKeys Pro S Cherry MX Blue (Nordic)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Razer Ornata Chroma Gaming
Razer Ornata Chroma Gaming
Logitech G613 Lightspeed
Logitech G613 Lightspeed
Razer Tartarus V2 (PC)
Razer Tartarus V2 (PC)
Corsair K95 RGB Platinum
Corsair K95 RGB Platinum
Asus ROG Claymore
Asus ROG Claymore
Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2
Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2
SteelSeries Apex M400
SteelSeries Apex M400
Logitech G513 Carbon Linear Gaming Keyboard (Nordisk)
Logitech G513 Carbon Linear Gaming Keyboard (Nordisk)
Logitech G413
Logitech G413
Cooler Master Storm Masterkeys Pro S
Cooler Master Storm Masterkeys Pro S
SteelSeries APEX M750 TKL
SteelSeries APEX M750 TKL
Roccat Isku+ Force FX
Roccat Isku+ Force FX
Creative Sound BlasterX Vanguard K08
Creative Sound BlasterX Vanguard K08
HyperX Alloy FPS RGB
HyperX Alloy FPS RGB
Logitech G213 Prodigy Keyboard
Logitech G213 Prodigy Keyboard
Logitech G610
Logitech G610
annonse