Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestDet beste oppladbare batteriet

Vi har funnet det beste oppladbare AA-batteriet

Ikeas oppladbare batterier møter 13 utfordrere.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

På tampen av fjoråret viste vi hvordan Ikeas nye oppladbare batterier kunne være bedre alternativer enn de gule engangsbatteriene deres mange har hatt et forhold til, men som nå er utgått.

De oppladbare viste seg å kunne gi vel så lang driftstid og være tjent inn igjen etter bare 4 til 6 ladesykluser.

Såpass gode resultater ga oss lyst til å sjekke om noen av Ikeas mange konkurrenter kunne utfordre batteriene deres. Enten ved å tilby høyere kapasitet, eller mer for pengene.

Eller tør vi håpe på begge deler?

Best kapasitet og best for pengene

Vi tok inn 13 oppladbare AA batterier fra 9 ulike produsenter for å sjekke.

Alle av den vanligste typen, såkalt «NiMH», som er kjemisk forseglet for å hindre lekkasje, og med den vanligste spenningen på 1,2V.

Det ga oss mulighet til å finne ut to ting som du får svar på i testen:

  • Hvilke har høyest kapasitet?
  • Hvilke gir best driftstid for pengene?

Som det er lett å tenke seg er oppladbare batterier mer miljøvennlige enn engangsbatterier. Ikke fra øyeblikket du kjøper dem, men etter at du har brukt dem flere ganger. Jo flere sykluser de går gjennom, jo mer elektronisk og kjemisk avfall har du «spart» kloden for om alternativet var engangs.

Ikea hevder for eksempel at deres oppladbare batterier er mer miljøvennlige enn engangsbatterier etter omtrent 50 sykluser.

Med tanke på at de fleste oppladbare batterier kan brukes flere hundre ganger innen de blir gamle og grå – noe som oftest skjer rundt sin 5-årsdag – kan de fleste spare mye avfall ved å gå over til disse.

Dette er ikke del av testen: Levetid

Vi forsøkte også å finne informasjon om hvilke batterier som kan holde på ladingen lengst om du ikke setter dem i aksjon umiddelbart, samt hvilke som kan brukes om igjen flest ganger.

Dette har imidlertid vært vanskelig. Flere produsenter opplyser ikke om antall sykluser batteriene deres er bygget for, eller de bruker testmetodikk som ikke er dokumentert eller sammenlignbar med konkurrentenes.

Enkelte produsenter, som Panasonic, viser for eksempel til at Eneloop-batteriene deres kan brukes inntil 2100(!) ganger. Men, deres testmetodikk skiller seg også ut fra konkurrenter som melder om mer konservative 300 til 600 sykluser.

Ettersom påstandene i tillegg er vanskelige å etterprøve har vi ikke tillagt ladesykluser eller utlading så mye vekt, men heller referert til dem for enkelte batterier.

Her viser vi deg aller først hvilke batterier som varte lengst. Fargene i grafen går fra lyst til mørkt, for å skille mellom angitt mAh-kapasitet, fra mest til minst.

Testen ble utført ved at vi lastet et batteripar inn i en klassisk Gameboy Advance. Den viste den samme billedsekvensen i sløyfe, med 50 prosent lydvolum. Vi overvåket så hvor lang tid det tok før skjermen slukket.

Som du kan se holder de fleste batterier omtrent det de lover, der et batteri med flere oppgitte milliampertimer (mAh), altså høyere kapasitet, stort sett varer lenger enn batteriene med lavere oppgitt milliampertimer.

Men, unntak finnes. Som Energizer Recharge Extreme 2300 mAh der batteriet ikke varte særlig lenger enn Recharge Power Plus med 2000 mAh fra samme produsent. Tilsvarende har testens sterkeste batteri, Panasonics Eneloop Pro, en lavere oppgitt kapasitet enn testens nummer to på driftstid.

Kapasiteten kan selvsagt variere basert på oppgaven batteriet står overfor, men vi mener like fullt oversikten vår kan være et nyttig utgangspunkt når du skal på litt mer miljøvennlig batterishopping og er ute etter kapasitet fremfor noe annet.

Som vi så allerede i den første grafen vår (i høyrekolonnen) er det ekstremt stor forskjell på pris. Også for batterier med omtrent lik driftstid.

Men når vi rangerer batteriene etter hvilke som gir lengst driftstid for pengene blir det enda klarere hvilke som er gode kjøp for mer vanlig bruk, uten spesielle krav til enkeltegenskaper.

Et eksempel vi vil trekke frem er Biltemas batterier som koster nær en femtedel av testens kraftigste, samtidig som det leverer rundt 95 prosent av driftstiden.

Det er også klart at begge batteriene vi anbefalte fra Ikea i forrige test står seg som ekstremt gode kandidater om du ikke trenger den aller, aller beste driftstiden.

Når vi har regnet ut driftstid per krone har vi sett på kostnaden for 2x AA-batterier. Det er jo «stort sett» par man vil bruke.

Batteriene som gir mest for pengene

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

For de fleste er det batteriene som gir deg lengst driftstid for pengene som er desidert mest interessant. I alle fall så lenge ikke kapasiteten eller antallet ladesykluser er problematisk lavt, men de færreste vil treffe på sistnevnte innen fem år har gått uansett.

Og her er det veldig enkelt å fortelle deg hvilke batterier du bør kjøpe:

Biltema 2450 mAh

Biltemas batterier med 2450 mAh kapasitet er nok det smarteste kjøpet for de fleste. De har som nevnt 95 prosent av kapasiteten til testens drøyeste batteri, men koster bare en femtedel.

Batteriet danker blant annet ut Ikeas Ladda 2450 mAh på både pris og ytelse.

Biltema opplyser at batteriene skal tåle inntil 500 sykluser og holde på rundt 70 prosent av ladningen i inntil 12 måneder. Her skal du altså kunne la batteriet ligge ladet opp i skuffen noen måneder uten at det har ladet seg ut til du skal ta det i bruk.

Biltema (2450 mAh)
Anbefalt

Biltema (2450 mAh)

Ikea Ladda 2450 mAh

Her har vi Ikeas kraftigste oppladbare batteri. Det har god driftstid der det legger seg omtrent 10 prosent bak testens drøyeste, men også dyreste fra Panasonic.

Batteriet har ikke overraskende en høyere driftstid enn lillebroren med 1900 mAh kapasitet, men kan bare lades ut halvparten så mange ganger før det halter og kapasiteten reduseres kraftig; 500 mot 1000. For de fleste vil likevel inntil 500 sykluser være vanskelig å nå før alderen innhenter det etter omtrent fem år.

Ikea opplyser dessverre ikke om batteriets selvutlading når det ligger uvirksomt.

Batteriet gir deg mye for pengene og er et fint alternativ om du ikke får tak i det enda litt bedre alternativet fra Biltema.

IKEA Ladda 2450 mAh AA
Godt kjøp

IKEA Ladda 2450 mAh AA

Ikea Ladda 1900 mAh

Ikea Ladda 1900 mAh har kortest driftstid av alle batteriene i testen vår, men det er overlegent når det kommer til å gi deg verdi for pengene. Prisen er nemlig lavest av alle og det er jo ikke som om driftstiden er dårlig akkurat. Det aller kraftigste batteriet varer 34 prosent lenger per opplading, men koster hele 250 prosent mer i innkjøp.

Ikea mener batteriet deres skal tåle inntil 1000 sykluser, og uansett om man kan feste lit til det eller ei er det verdt å merke seg at dette er dobbelt så mye som selskapet oppgir for sitt «Ladda»-batteri med høyere 2450 mAh kapasitet. Dette bør altså tåle å være ofte i bruk, og i det minste mer enn «storebroren».

Om du trenger et batteri som skal vare lenger uten tilsyn eller mulighet for å lade, bør du heller velge Ikeas andre alternativ eller konkurrenten fra Biltema.

Ikea opplyser dessverre ikke om batteriets selvutlading når det ligger uvirksomt.

IKEA Ladda 1900 mAh AA
Godt kjøp

IKEA Ladda 1900 mAh AA

De kraftigste batteriene vi anbefaler

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

GP ReCyko 2600

GP ReCyko 2600 har «bare» testens nest beste kapasitet, men den legger seg svært tett opp til testens drøyeste og mye dyrere batteri fra Panasonic.

Dette blir dermed det batteriet med skikkelig høy kapasitet vi anbefaler.

For øvrig skal batteriet ifølge produsenten holde svært bra på energien, og bevare hele 80 prosent av ladningen om det ikke har vært i bruk på 12 måneder.

Om du er skikkelig storforbruker, og ikke ønsker å kjøpe flere batterier, bør du muligens tenke på at disse «bare» er oppgitt å støtte omtrent 300 ladesykluser før kapasiteten forringes. Det er testens laveste oppgitte antall.

For de fleste vil likevel dette være av mindre viktighet ettersom de fleste oppladbare batterier uansett blir trette når de passerer omtrent 5 år. For at antallet sykluser skal bli et problem innen den tid må du tappe og lade det 1,15 ganger hver eneste uke.

Biltema 2450

Ikke bare gir Biltemas batterier med 2450 mAh kapasitet deg mye for pengene slik at det får vår «godt kjøp»-logo, men det er også blant testens drøyeste batterier.

Dermed fortjener det også en plass her nede i kategorien for de kraftigste batteriene vi anbefaler.

Biltema (2450 mAh)
Anbefalt

Biltema (2450 mAh)

Andre kraftige batterier

Panasonic Eneloop Pro 2500 er batteriet i testen med lengst driftstid. Det holdt koken bitte litt lenger enn 2. og 3.-plassen, men på grunn av den høyere prisen gir vi det ikke en generell anbefaling nå. Batteriet gir nemlig lavest driftstid for pengene i testen.

Noe som likevel kan få deg til å vurdere det, om du stoler på produsenten, er deres påstander om at Eneloop 2500 mAh holder på 85 prosent lading etter 12 måneder uten bruk og støtter inntil 600 oppladingssykluser.

Merk at dette ikke er påstander vi har fått sjekket.

Panasonic Eneloop Pro (2500 mAh)

Panasonic Eneloop Pro (2500 mAh)

Varta Power 2600 varer like lenge som GP ReCyko 2600 som vi trekker frem som et kraftig batteri vi anbefaler. Det er også på samlet nest beste-plass rett bak Eneloop Pro fra Panasonic når det kommer til driftstid.

Per nå er det for dyrt til å trekkes frem som vinner i en spesiell kategori, produsenten oppgir ikke hvor mange sykluser batteriet støtter, og utladingen er blant de høyeste i testen med 65 prosent kapasitet etter 12 måneder.

Skulle prisene falle fra dagens 200 kroner er likevel dette en kandidat å følge med på for deg som er ute etter høy kapasitet uten behov for langtidslagring på hytte uten strøm eller lignende.

Dette er batteriene vi testet

Om du vil sjekke detaljene for batteriene vi har testet, men ikke nødvendigvis trukket frem som «anbefalt» eller «godt kjøp», finner du dem med lenke til vår produktside her. Der finner du spesifikasjoner, priser og informasjon om hvilke butikker batteriene er tilgjengelige fra.

Listen er sortert på vår målte driftstid.

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Biltema (2450 mAh)
Biltema (2450 mAh)
IKEA Ladda 2450 mAh AA
IKEA Ladda 2450 mAh AA
IKEA Ladda 1900 mAh AA
IKEA Ladda 1900 mAh AA
GP ReCyko (2600 mAh)
GP ReCyko (2600 mAh)
Biltema (2450 mAh)
Biltema (2450 mAh)
Panasonic Eneloop Pro (2500 mAh)
Panasonic Eneloop Pro (2500 mAh)
Varta Power (2600 mAh)
Varta Power (2600 mAh)
annonse