Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestSmarte strømplugger

Oppdatert: Derfor fjerner vi testvinneren

Strømpluggen er ikke godkjent for bruk i Norge, og vil ikke lenger bli å finne i oversikten vår.

Smarthus. Du har helt sikkert hørt ordet, som i all sin enkelhet beskriver våre stadig mer oppkoblede hjem – og da gjerne i form av oppkoblede, elektriske apparater. Dette kan være alt fra kjøleskap som snakker, til bevegelsesstyrte lys og fjernlåste dører. Alt koblet opp til nettet, selvfølgelig.

I dag skal vi ta en titt på noe vi vedder på at mange ville hatt stor glede av: smarte strømbrytere. Dette er enkelt og greit strømplugger med litt elektronikk som plugges mellom utstyret du vil kontrollere og strømuttaket.

Slike inngår gjerne som en del av større, mer omfattende systemer, og det gjelder også (de foreløpige) modellene vi har tatt inn til denne samletesten. Her skal vi imidlertid teste dem som enkeltstående produkter.

NB! Tidligere testvinner fjernet:

Da vi først publiserte denne testen, var en plugg fra Xiaomi med i testoversikten. I etterkant har vi fått mange henvendelser fra både lesere og til slutt også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som fastslo at produktet var ulovlig. Dette fordi den ikke var godkjent for bruk i Norge, blant annet fordi den ikke var jordet.

Derfor velger vi nå å fjerne produktet fra alle oversikter, og beklager for alle som har lest saken i god tro. Slikt skal vanligvis ikke skje når vi tar inn produkter til test, og vi vil ha større fokus på det i fremtiden.

Alle de resterende produktene i testen er godkjent for bruk i Norge, og om vi oppdaterer testen senere med nye alternativer vil vi sørge for at også disse er dette.

Dette er det flere grunner til, men først og fremst fordi dette er det nærmeste vi kommer en universalløsning for å kontrollere elektronikk av alle slag. Philips Hue er vel og bra, men du kan ikke kontrollere vannkokeren med en smart lyspære. Kobler du en smart strømkontakt på kokeren kan du derimot sørge for å få varmt vann nøyaktig samtidig som du står opp.

Gull for deg med panelovner

En fiffig idé, men kanskje enda mer nærliggende er det å koble slike strømbrytere til husets panelovner. Dette er stadig en svært populær form for oppvarming rundt om i det ganske land, og selv om de er langt mer effektive enn eksempelvis vedfyring kan strømregningen fortsatt mangedobles når temperaturen synker. Har du et ikke-smart aircondition-anlegg kan du om sommeren støte på samme problem ved høye temperaturer.

Vi tok imidlertid utgangspunkt i panelovner, og tok inn to smartbrytere som skulle få bryne seg på varmestyringen i huset (linker til prisguide.no, Kommersiell partner):

Alle pluggene er omtrent like tykke.

I tillegg tok vi inn en enklere plugg som kunne programmeres lokalt, og som kostet dertil mindre (til høyre i bildet over). Denne kan du lese mer om helt nederst.

Panelovner har undertegnede mer enn nok av i det privateide studentkollektivet, og dertil strømregninger. Spesielt det store fellesarealet med kombinert stue, spisestue, kjøkken og gang har vært et strømsluk, takket være tre enorme panelovner montert langs vinduene på hver side.

Å skru av og på ovnene manuelt hadde lenge vært en (irriterende og slitsom) løsning for å dempe strømbruken, men med det resultatet at det var iskaldt når man kom hjem og iskaldt når man stod opp. Udigg. Dermed var det både snakk om komfort og penger da undertegnede bestemte seg for at noe måtte gjøres.

Men hvilken av pluggene fungerte egentlig best?

  • PS: Se bildekarusellen nederst for alle skjermdumpene og flere bilder!

På førsteplass i testen kommer TP-Links smartplugg. Her får du potensielt god kontroll på strømforbruket, ettersom HS110-varianten av pluggen har strømmåler innebygget. Det finnes også en annen modell (HS100) som ikke har dette, og er en hundrelapp billigere. Hva du ønsker av funksjonalitet blir dermed opp til deg selv.

Appen er uansett noe av det penere vi har sett der ute, og heter «Kasa». Dette fungerer som en sentral som kan styre mange andre smartprodukter der ute også, det være seg lyspærer eller luftfuktere.

TP-Link har også en finfin app, som kan kobles opp mot både IFTTT og Amazons Alexa. Også egne dagsmoduser finner du her. Én av pluggene vi fikk måler strøm, og har følgelig en «Usage»-meny.

Grensesnittet er moderne og enkelt å forstå seg på, og har direkte integrasjon mot både IFTTT og – enda viktigere – Amazons taleassistent Alexa. Dermed kan du kjøpe for eksempel selskapets egen Echo-høyttaler, og styre TP-Link-utstyret med stemmen din, sammen med både musikk og for eksempel lys. Fiffig! I appen er også en rekke moduser du kan bruke for både kveld, morgen og andre formål.

Mer nyttig er tidsplanen, som her settes opp akkurat som alarmer på en moderne smarttelefon. Dermed er grensesnittet gjenkjennelig og lettforståelig, om enn ikke det mest grafisk oversiktlige. Men det enkle er jo ofte det beste.

Strømstyringen fungerer knirkefritt, og også manuell styring av pluggen. Oversikten over strømforbruket og brukstiden ble vi spesielt glad i, ettersom det gjør det svært enkelt å se hvor mye strøm akkurat dette utstyret trekker (og når på døgnet den gjør det).

Om vi har noe å utsette på TP-Links plugg, så måtte det være at den er ganske svær og unødvendig klumpete designet. De runde linjene ser kanskje pene ut, men blokkerer mye plass rundt selve pluggen. Det andre vi vil trekke for er prisen, samt den grafiske oversikten. Men ellers: en super løsning på et irriterende problem!

Digitalt koblingsur

I tillegg til «smarte» plugger finnes det også automatiserte strømstyrere som kan programmeres lokalt – altså uten appstyring eller nettilgang. Disse er gjerne en del billigere, spesielt om du ser etter de enklere modellene. Undertegnede hadde sett Clas Ohlson reklamere rundt om i Oslo en stund for nettopp et slikt produkt, og siden de tydeligvis ønsket å fremheve akkurat denne dingsen tok vi en nærmere titt.

«Digitalt koblingsur» het tingesten (link til Prisguide.no, Kommersiell partner). Den var firkanta, kosta rundt 100-lappen og hadde en liten skjerm på toppen. Samme produkt selges av en rekke andre forhandlere rundt om, så vi snakker nok om generisk «tsjainaware» ulike selskaper kan klaske logoen sin på.

For å gjøre en lang historie kort: vi hater dette produktet. For det første er det et svare strev bare å programmere den. Ved hjelp av to lite responsive knapper og en liten skjerm uten eget baklys skulle man klikke seg gjennom menyene og programmere tilslag og fraslag for uka.

Men for å programmere ett slikt tilfelle krevdes intet mindre enn 10 (!) trykk. Og skulle du – gud forby – stoppe og og tenke i mer enn 15 sekunder, ja, da kastes du tilbake til hovedmenyen.

Ikke var det helt klart hva som var fraslag og hva som var tilslag heller, og bruksanvisningen var lang og forvirrende. Ulike diskusjonsfora på nettet tydet dessuten på at det ikke bare var undertegnede som var evneveik, men at dette var et generelt problem.

Selv da vi trodde vi hadde fått pluggen riktig programmert, viste det seg at den overhodet ikke gjorde som vi trodde. Kundeservice hos Clas Ohlson henviste oss bare til bruksanvisningen, og da vi møtte opp i butikken skjønte de ansatte like lite som oss. Etter rundt en halvtimes knoting fra forskjellige ansatte fikk vi enkelt og greit tilbud om pengene tilbake.

Da er det bare én ting å si: styr unna!

annonse
TP-Link WiFi Smart Plug HS100 EUI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Sensibo Sky: Denne lille dingsen gjør den gamle varmepumpen din smart

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse