SamletestBærbare PC-er under 10 000 kroner (høst 2020)

Stortest av lette og nette bærbare PC-er

Særlig en imponerer stort.

For studenter er en god bærbar datamaskin alfa og omega. Om du ikke allerede har alt klart er det dermed på høy tid å finne deg en passende følgesvenn.

Det er imidlertid ikke alle som synes det er like stas å bruke tid på å lete gjennom et hundretalls bærbare som butikkene tilbyr i form av alskens «back to school»-tilbud.

Derfor har vi testet seks ulike bærbare datamaskiner og sett på hvor godt de egner seg for studentlivet.

Med basis i historisk salgsstatistikk for PC-salget i august har vi vurdert maskiner mellom 7.000 og 10.000 kroner. Maskinene som er med i testen er hentet inn fra de store elektronikkjedene i Norge, og noen også direkte fra produsent basert på deres forslag og kampanjeplaner for skolestart. I testen finner du dermed flere av de bærbare bransjen selv har mest tro på.

Her er deltagerne

ModellHuawei MateBook 13Lenovo Yoga Slim 7Multicom Talisa L140 MaxHP Envy x360 13Lenovo IdeaPad 5Acer Swift 3 14
annonsePris8997 NOK9490 NOK11995 NOK-8998 NOK5997 NOK
Pris ved test10 000,-10 000,-10 000,-9000,-8000,-7000,-
TypeBærbarBærbarBærbarHybridBærbarBærbar
Vekt og tykkelse1.33 kg, 1.8 cm1.35 kg, 1.9 cm1.1 kg, 1.9 cm1.23 kg, 1.7 cm1.45 kg, 2.2 cm1.2 kg, 2 cm
Skjerm13" IPS, 3:2, 2160 x 144014" IPS, 16:9, 1920 x 108014" WVA, 16:9, 1920 x 108013,3" IPS, 16:9, 1920 x 1080, berøring14" IPS, 16:9, 1920 x 108014" IPS, 16:9, 1920 x 1080
ProsessorIntel Core i5 10210U (4 kjerner)AMD Ryzen 7 4700U (8 kjerner)Intel Core i3 10110U (2 kjerner)AMD Ryzen 5 4500U (6 kjerner)AMD Ryzen 5 4500U (6 kjerner)AMD Ryzen 3 4300U (4 kjerner)
GrafikkNvidia MX250AMD Radeon RX Vega 7Intel UHD GraphicsAMD Radeon RX Vega 6AMD Radeon RX Vega 6AMD Radeon RX Vega 5
Lagring512 GB512 GB256 GB256 GB512 GB256 GB
Minne8 GB (2133 MHz)16 GB (4266 MHz)8GB (2666 MHz)8GB (3200 MHz)8GB (3200 MHz)8GB (3200 MHz)
SikkerhetFingerlåsAnsiktslåsAnsiktslåsFingerlås, kamera-"kill switch"Fingerlås, kameradekselFingerlås
KommunikasjonWiFi 5, BT 5, HD-kamera, NFCWiFi 6, BT 5, HD-kameraWiFi 6, BT 5, HD-kameraWiFi 5, BT 5, HD-kameraWiFi 6, BT 5, HD-kameraWiFi 6, BT 5, HD-kamera
Tilkoblinger2x USB-C (én med lading og en med video), hodetelefoner. Adapter med USB-C, USB-A, HDMI, DisplayPort medfølger2x USB-C (én med lading og en med lading + video), 2x USB-A, HDMI, MicroSD-leser, hodetelefonerUSB-C (lading + video), 2x USB-A, HDMI, MicroSD-leser, ladeport, hodetelefoner, Kensington-låsUSB-C (lading + video), 2x USB-A, MicroSD-leser, ladeport, hodetelefonerUSB-C (lading + video), 2x USB-A, HDMI, SD-kortleser, ladeport, hodetelefonerUSB-C (lading + video), 2x USB-A, HDMI, ladeport, hodetelefoner, Kensington-lås,

Dette synes vi om maskinenes egenskaper

ModellBygg og designVekt og størrelseBatteritidSkjermTastatur og pekeplateLagring og minneProsessorytelseStøyPortutvalgLydKameraSpill- og 3D-ytelse
Huawei MateBook 13
Lenovo Yoga Slim 7
Multicom Talisa L140 Max
HP Envy x360 13
Lenovo IdeaPad 5
Acer Swift 3 14

Dette er de beste studentbærbare

Lenovo Yoga Slim 7 – en komplett testvinner

Lenovos Yoga Slim 7 er den ultimate studentbærbare og vi er overrasket over at den «bare» koster 10 000 kroner. Det kan være mye penger for en student det, men til gjengjeld kan du stole på at denne vil være med deg under hele studieløpet ditt, uansett om det er en bachelor eller master du snuser på.

Grunnen? Yogaen har plenty med arbeidsminne – dobbelt så mye som de andre i testen. Minne kan ikke oppgraderes senere og kravet øker litt hvert eneste år etter hvert som programmer og Windows får nye funksjoner. Du har også en halv terabyte med rask lagringsplass, noe som bør være mer enn nok i mange år fremover.

Ja, også har du den lynraske prosessoren da. Dette er en ny kreasjon fra AMD med åtte raske og effektive kjerner som bør sender sjokkbølger inn mot konkurrenten Intel som i alle år har «eid» bærbarmarkedet. Prosessoren er ikke normalt noe vi legger mye vekt på for bærbare som skal brukes til lett arbeid, men her bidrar kraftoverskuddet dens til å gjøre Yoga Slim 7 ekstremt fremtidssikker. I tillegg kan du faktisk snike deg til å spille litt på den.

Også er maskinen selvsagt veldig god og praktisk i det daglige.

Den er lett og slank, pent designet, solid bygget i metall og har en av testens aller beste batteritider slik at den takler lange dager på lesesalen uten at laderen er med.

Skjermen er matt og fri for reflekser slik at det ikke gjør noe at den ikke er mer lyssterk, og fargene er passe mettede. Tastaturet med de raske og godt dempede tastene er kanskje testens beste, og pekeplaten er super til alt annet en virkelig «pikselperfekt» pirkearbeid.

Både tradisjonelle og moderne tilkoblinger støttes, og dessuten er neste generasjon lynraskt WiFi på plass sammen med ansiktspålogging. Sensorer kan dessuten «blurre ut» skjermen når du går fra maskinen, varsle når sittestillingen din sklir ut, eller om at andre kikker på skjermen din.

Lyden er blant den beste i testen, og det eneste vi virkelig skulle sett var bedre er kameraet. Du vil ikke fremstå fra din beste side gjennom dette, for å si det forsiktig. Men, dessverre er selv ikke de beste alternativene til konkurrentene veldig mye bedre.

Oppsummert er det ingen andre i testen som kan vise til en like praktisk, balansert og fremtidsrettet pakke som du får i Lenovos Yoga Slim 7.

Lenovo Yoga Slim 7
9.5
Imponerende
Best i test

Lenovo Yoga Slim 7

sitat"En svært fremtidssikker pakke til uslåelig pris."

Fordeler

 • Krysse av
  Råkraftig prosessor
 • Krysse av
  Masse minne og lagringsplass
 • Krysse av
  Herlig tastatur og pekeplate
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Godt bygget med pent design
 • Krysse av
  Takler enkle spill
 • Krysse av
  Ingen viftestøy under lett arbeid
 • Krysse av
  Super batteritid
 • Krysse av
  Ansiktspålogging
 • Krysse av
  Godt med tilkoblingsporter
 • Krysse av
  God lyd

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dårlig kamera

HP Envy x360 13 – med nettbrettfunksjon og kamerasikring

På 2. plass velger vi å hente frem HPs stilige og solide Envy x360 13. Den koster en tusenlapp mindre enn testvinneren og har et par triks i ermet som Yogaen mangler.

Først og fremst tenker vi på at Envyen er en hybrid. Det vil si at skjermen dens kan roteres 360 grader og brukes som et nettbrett med fingerberøring eller penn. Praktisk for økonomistudenter som vil sette opp formler, eller kreative studenter som vil skissere og tegne.

I tillegg er Envy x360 testens slankeste maskin, og enda lettere og mer kompakt enn Yogaen. Ja, også har den god lyd og testens «beste» kamera, der Yogaen har et av de verste. For mye gruppearbeid på videochat kan jo det være noe å tenke på. HP lar deg dessuten koble fra kameraet når det ikke er i bruk med en såkalt «kill switch» som tar strømmen. Veldig betryggende med tanke på personvern.

Og også her får du svært god batteritid som sikrer deg heldags bruk på lesesalen. Tastaturet og pekeplaten er veldig bra og kun virkelig småpirk som at mellomromstasten lager en litt skarpere lyd enn resten av tastene og at pekeplaten er litt smal, gjør at ikke dette også får toppscore.

Fordi den er berøringssensitiv er skjermen blankere og mer refleksiv enn andre i testen, men fargene «popper» virkelig her og panelet fremstår som et av de to beste i testen. Alt av innhold du ser på fremstår som skarpt og spennende vist på dette.

Hovedkompromisset du inngår ved å velge en Envy x360-en fremfor Yogaen er at du får mindre minne og lagringsplass. Du velger altså en noe mindre fremtidssikker maskin som nok har gjort det meste av jobben sin etter fem år. Det er likevel viktig å påpeke at for typiske studentoppgaver som skriving, kommunikasjon og «research» på nett, skal denne maskinen være plenty god i de aller fleste tilfeller. Og i dag fremstår den i alle fall som lynrask. Merk at maskinen ikke har HDMI-utgang, og at den krever adapter for tilkobling til projektor og TV ved presentasjoner.

HP Envy x360 13
8.5
Meget bra
Anbefalt

HP Envy x360 13

sitat"Personvernfokusert bærbar og nettbrett i ett."

Fordeler

 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  God skjerm med berøringsfunksjoner
 • Krysse av
  Hybridfunksjonalitet
 • Krysse av
  Lite støy
 • Krysse av
  Testens beste kamera, med mulighet for utkobling
 • Krysse av
  Svært lett og slank
 • Krysse av
  Stilig design og god byggekvalitet
 • Krysse av
  Behagelige taster og god pekeplate
 • Krysse av
  God prosessorytelse
 • Krysse av
  Fingerlås

Ting å tenke på

 • Bytt
  Savner mer minne og lagringsplass
 • Bytt
  Ingen HDMI-port

Huawei MateBook 13 – for deg som vil ha en helt rå skjerm

Huaweis MateBook 13 er både et selvsagt og et ikke like selvsagt valg om du skal studere. På én side er den «sååå» kompakt og god å bruke, mens den på den andre siden ikke scorer like høyt på noen av de egenskapene enkelte forventer hos en studentbærbar.

For eksempel er dette maskinen i testen med svakest batteridriftstid og er dermed ikke et selvsagt valg om du ofte glemmer laderen eller tilbringer veldig mye tid på steder uten stikkontakt. Maskinen har også ekstremt begrenset med tilkoblingsporter. Den ene av de to USB-C-portene du ikke lader maskinen gjennom må du trolig smekke den medfølgende adapteren inn i for å få koblet opp mot en TV eller projektor.

Men, om du ikke må være garantert en lang dags batteridriftstid og klarer deg med «bare» seks-syv timer i praksis, eller sjelden trenger å koble noe sammen med maskinen via kabel, skylder du deg selv å vurdere denne.

For MateBook 13 er testens mest kompakte maskin, er rålekker og solid bygget og kommer med den langt på vei beste skjermen av de vi har testet. Panelet er i det spesielle 3:2-formatet, som gir deg mye bedre oversikt over det du jobber med enn tradisjonelle 16:9-skjermer. Panelet er også svært høyoppløst og lyssterkt, med fantastiske farger slik at bildet blir både sylskarpt og innbydende. Her er det ingen sak å ha to vinduer oppe side ved side og panelet kan være en kjøpsanbefaling i seg selv.

Tastaturet og pekeplaten er også helt herlige å bruke.

Med den integrerte fingersensoren logger du sikkert på maskinen i det samme du slår den på. Mer sømløst blir det ikke. En bonus er at du lett kan bruke mobilapper på maskinen eller utveksle filer med mobilen om du har en Huawei-telefon med NFC.

Vi skal ikke påstå at kameraet er bra, men det er blant de bedre i testen. Lyden er grei så lenge du ikke spiller høyt, noe som faktisk kan fremkalle elektronisk skurring. Under normal bruk er viften helt stille, og den blir plagsom først når du fyrer opp spill, som maskinen også takler greit.

Det står ikke på lagringsplassen, men i forhold til testvinneren har MateBook 13 mindre minne og prosessorkraft. Uviktig for enkle oppgaver, men noe å tenke på om du skal ha maskinen i fem-seks år og liker å ha mange nettleserfaner oppe eller drive med flere ting samtidig.

Huawei MateBook 13
8
Meget bra

Huawei MateBook 13

sitat"Supergod å bruke med en virkelig flott skjerm."

Fordeler

 • Krysse av
  Testens desidert beste skjerm
 • Krysse av
  Herlig tastatur og pekeplate
 • Krysse av
  Godt med lagringsplass
 • Krysse av
  Ingen viftestøy under lett arbeid
 • Krysse av
  Svært kompakt
 • Krysse av
  Godt bygget med pent design
 • Krysse av
  Takler enkle spill
 • Krysse av
  Smart fingerpålogging
 • Krysse av
  Bonus: vel integrert mot Huawei-mobiler

Ting å tenke på

 • Bytt
  Batteritiden kunne vært bedre
 • Bytt
  8GB minne kan bli knapt etter noen år
 • Bytt
  Kun USB-C-porter (adapter følger med)
 • Bytt
  Høyt volum kan fremkalle elektronisk skurring
 • Bytt
  Middelmådig kamera

Multicom Talisa L140 Max – en batterikonge som varer og varer

Ingen andre maskiner klarer seg lenger uten påfyll av batteriet enn Talisa L140 Max fra Multicom. Under vår batterimåling noterte vi vanvittige 17 timer driftstid. Dette var riktig nok under lett videoavspilling, men noen enkle nettsøk og et åpent Word-dokument trenger ikke dra særlig mer strøm, så her har du en garantert vinner om batteritid er viktig for deg.

Ellers får du også en godt bygget maskin med praktisk ansiktslås, solid helnorsk tastaturoppsett og god pekeplate, en fin og matt skjerm med gode farger og alt du trenger av tilkoblingsporter nå og i fremtiden.

Grunnen til at ikke Talisaen kommer enda høyere er at du ikke får like mye minne og lagring som testvinneren, og at prosessoren – selv om den absolutt gjør nytten i dag – kan by på problemer for enkelte i fremtiden. Denne er nemlig ingen «racer» av seg. Høyttalerne er også middelmådige, og kameraet relativt svakt. Vi opplevde dessuten at viften av og til aktiviserte seg selv under videostrømming, noe vi er litt lunkne til skal skje i 2020.

Talisa L140 Max er altså ikke en like total pakke som testvinneren og enkelte andre toppkandidater, men om batteritid er viktig for deg og du er villig til å bla opp ti høvdinger for en maskin som du bare skal bruke til relativt enkle oppgaver, er denne kanskje akkurat det du ser etter.

Multicom Talisa L140 Max
7.5
Bra

Multicom Talisa L140 Max

sitat"Den suverene batterikjempen."

Fordeler

 • Krysse av
  Helt suveren batteritid
 • Krysse av
  Ekstremt lett
 • Krysse av
  Herlig helnorsk tastatur og pekeplate
 • Krysse av
  Alt du trenger av tilkoblingsporter
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Godt bygget
 • Krysse av
  Ansiktslås

Ting å tenke på

 • Bytt
  Savner mer minne og lagringsplass
 • Bytt
  Svak prosessorytelse
 • Bytt
  Viften går av og til under lette oppgaver
 • Bytt
  Litt metallisk lyd
 • Bytt
  Dårlig kamera

Lenovo IdeaPad 5 – vårt budsjettalternativ

IdeaPad 5 fra Lenovo er denne testens «verdi for pengene»-maskin. Her sparer du et par tusenlapper i forhold til testvinneren, og det kan det være du ønsker å gjøre om du uansett ikke har behøv for all prosessorkraften og minnet som Yogaen til 10 000 kroner leveres med.

Om du også klarer deg med svakere batteritid, som likevel bør strekke til en typisk skoledag med lett bruk, og en skjerm uten et like presist og spennende panel, er det få andre elementære ting som står i veien for denne. Kanskje med unntak av kameraet, som «suger».

I praksis oppleves nemlig IdeaPad 5 som en støysvak, rask og god maskin å jobbe på, med et behagelig tastatur og en grei pekeplate. Alt av tilkoblingsporter og på plass, og selv om tilkoblingen til kameraet ikke kuttes helt, som hos HPs Envy, har du i alle fall mulighet til å skyve et deksel for her. Bedre enn hos mange andre. Du får også masse lagringsplass.

For enkelt arbeid, men fortsatt ønske om et godt tastatur og å ikke tømme kontoen helt, er denne et helt greit valg som tar deg gjennom studiene. Vi vil imidlertid gjøre oppmerksom på at en ellers klin lik konfigurasjon som vår testmaskin, bare mer fremtidsrettet med dobbelt så mye minne, i skrivende stund selges for samme pris (8000 kroner) hos Komplett.

Se priser for konfigurasjonen med mer minne og lagringsplass her.

Lenovo IdeaPad 5
7
Bra
Godt kjøp

Lenovo IdeaPad 5

sitat"En god maskin å bruke, om du kan gjøre noen kompromiss på maskinvaren."

Fordeler

 • Krysse av
  Gode taster og pakeplate
 • Krysse av
  Masse lagringsplass
 • Krysse av
  Topp prosessorytelse
 • Krysse av
  Lite støy
 • Krysse av
  Alt du trenger av tilkoblingsporter
 • Krysse av
  Fingerlås

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tyngre og tykkere enn de andre
 • Bytt
  Noe blåstikk i panelet og upresise farger
 • Bytt
  Svært dårlig kamera

Acer Swift 3 14

Acers Swift 3 er testen rimeligste bærbare til 7000 kroner. Den er svært lett, gir deg ok ytelse, et kobbel av tilkoblingsporter som dekker alle behov, støtte for den nyeste WiFi-standarden og praktisk biometrisk fingerlås. I tillegg kan batteriet strekke seg til en dag ved lett bruk og skjermen er helt grei, til tross for at den ikke viser korrekte farger og hadde hatt godt at høyere kontrast.

Til prisen ville vi ikke klaget på altfor mye, hadde det ikke vært for at IdeaPad-en over viste seg som en totalt sett mer gjennomført pakke til en tusenlapp mer.

Swift 3-skallet av magnesium gjør maskinen lett, men gjør at basen ikke føles så stødig som den burde. Skjermhengselen kan tidvis knirke. Små deler av lakkeringen har også løsnet langs siden av maskinen og avslørt et par svarte flekker. Dette er ikke problemer hos IdeaPad-en, som dessuten er raskere, har dobbelt så mye lagring og et mye bedrer tastatur.

Like viktig er det at Swift 3 kjører i gang viften under såpass enkle oppgaver som strømming av video fra YouTube, noe IdeaPad ikke gjør. Det er veldig godt å slippe konstant – selv lav – viftestøy dersom man kan.

Så, mens en Swift 3 selvsagt kan få de fleste greit gjennom studiene – prøv å fiske opp en tusenlapp til for valget vårt over.

Acer Swift 3 14
6
Helt greit

Acer Swift 3 14

sitat"Få høydepunkt og for mange kompromiss til å hevde seg."

Fordeler

 • Krysse av
  God nok ytelse for de fleste
 • Krysse av
  Alt du trenger av tilkoblingsporter
 • Krysse av
  Svært lett
 • Krysse av
  Fingerlås

Ting å tenke på

 • Bytt
  Byggekvaliteten overbeviser ikke
 • Bytt
  Middelmådig tastatur
 • Bytt
  Viften starter under lette oppgaver
 • Bytt
  Dårlig kamera

Utvalgte målinger

Vi kan beskrive og synse til krampa tar oss. Noen ganger er det kanskje mer betryggende å se noen objektive grafer og målinger også før man kjøper dyr elektronikk. Under finner du resultatene fra alle målingene vi utførte på testkandidatene våre før vi konkluderte.

Her er det viktig å poengtere at den opplevde ytelsen for typiske kontorprogrammer og nettlesere er svært god hos alle maskiner. Ytelsesforskjellen mellom de seks vil altså oppleves som marginal eller klin umulig å merke ved lett arbeid. Kandidaten fra Multicom skiller seg ut som den maskinen bare du som skal drive med lette oppgaver som nettsurfing, skriving og lignende bør vurdere – men særlig mange studenter vil nok også falle inn under akkurat denne kategorien.

Batteritiden er målt med middels lysstyrke på skjermen og med en Full HD-video i sløyfe. Reell brukstid for deg kan bli lavere enn målingene våre viser, basert på hvordan du bruker maskinen.

Ingen av maskinene støyet merkbart under vanlig bruk, så i målingen vår av støy har vi fremprovosert denne ved å pine maskinene i tunge programmer i 15 minutter først. Tallene du ser i grafen er derfor skrekkeksempler og generelt lite å bry seg om for de fleste som utfører lette arbeidsoppgaver eller strømmer video fra nett.

Tips til å velge studentbærbar

 • Føleri er viktigere enn spesifikasjoner

De rene tekniske spesifikasjonene bør som oftest komme i andre rekke når en studentmaskin skal velges. Vi anbefaler heller at du ser på hvordan maskinen er i bruk. Og, for å få en maskin med et godt tastatur, en presis pekeplate og ikke minst en klar og lyssterk skjerm må du forbi de aller rimeligste maskinene du finner. Nettopp derfor ligger våre testkandidater i prisklassen 7.000 kroner og over.

 • Velg en lett maskin med godt batteri

Nesten uansett hvor du studerer har du litt skolevei og gjerne vil du at maskinen skal få plass sammen med noen bøker i en ryggsekk eller i en veske. Vekten bør ikke overstige mer enn et par kilo, og om skjermen blir større enn 15 tommer kan den bli mer utfordrende å transportere.

Dessuten, enten du planlegger å henge på skolen fra åtte om morgenen til åtte om kvelden, eller bare noen timer om dagen, er det greit å ha en datamaskin som ikke skriker etter strøm allerede etter fire-fem timer. Det har en verdi å kunne legge igjen laderen hjemme uten at det ødelegger dagen. Vi anbefaler å velge en maskin med minst syv timer batteridrift, men gjerne mer for litt sikkerhetsmargin ettersom alle batterier mister noe kapasitet med alderen.

 • Se etter en god skjerm

For å være effektiv når du studerer er det viktig å kunne ha flere vinduer oppe på skjermen samtidig, eller i det minste vise så mye informasjon som mulig på skjermen uten å behøve å rulle rundt eller veksle mellom vinduer. Ikke undervurder det å ha skikkelig overblikk. Derfor anbefaler vi maskiner med minimum Full-HD-oppløsning, som altså er 1920 x 1080 piksler.

Det kan også være greit å velge en maskin med litt større skjerm for å slippe og myse ned på den, for eksempel 12 til 14 tommer. Mindre skjermer bør i det minste være sylskarpe og ha høy kontrast. Sørg også for at skjermen har god lysstyrke slik at du ikke plages med refleksjoner.

 • Prioriter interaksjon

Under studiene kommer du nok til å føle skrivekrampa minst en gang. Ettersom du skal levere lange rapporter og ta mange notater er derfor tastaturet en svært viktig del av maskinen du skal kjøpe.

Her er forskjellen mellom de bærbare maskinene enorm, og ingen spesifikasjonsark i hele verden kan fortelle deg hvordan et tastatur føles. Da er det greit å vite at vi i Tek ikke gir gode karakterer eller anbefalinger til maskiner med dårlige tastaturer. Til det er tastaturene en for viktig del av den bærbare.

For noen kan det også ha stor verdi om du kan notere på skjermen med en penn. Økonomistudenter kan raskt tegne formler og diagrammer, mens gruppearbeid og idémyldring gjerne blir litt «løsere» ved å skrible ned tankene enn å sitte med punklister i Word.

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse