SamletestBeste billige aircondition 2021

Varm? Vi har testet billige klimaanlegg

Aircondition trenger ikke koste mye.

Vi tok inn seks av markedets billigste klimaanlegg til test. De starter på rundt 2500 kroner, og forskjellene er store.

Med sommeren følger solfylte, varme dager som innbyr til utepils og herlige turer på stranda. Men med stigende temperatur ute blir det også langt varmere innendørs. Noe som igjen kan gjøre det utfordrende å få sove om natten – eller holde maskinparken din kjølig.

Uansett hva slags grunn du har for å kjøle ned rommet ditt, vil en aircondition være den beste løsningen.

Disse finnes i mange ulike størrelser og prisklasser. Vi har nå testet seks av de billigste, portable airconditionene som koster deg mellom 2000 og 4000 kroner.

De utvalgte maskinene er langt fra de kraftigste modellene vi kommer til å teste i år, men likevel gode nok til at du fint kan gjøre et mindre rom langt mer levelig i sommer.

Best i test - Julas modell: Anslut 2300W

Senz SEAC2005Sandstrøm SAC05C19EAnslut Klimaanlegg 2300WBiltema Portabel AC 7000 BTUAndersson ARC 1.3Wilfa Cool 7
annonsePris2999 NOK2995 NOK2999 NOK2499 NOK2490 NOK2394 NOK
Støy70 dB (66 dB sleep m.)62,466,867,766,265
Reduserte grader per 20 min0,81,82,72,642
BTU500050008000700070007000
Effekt (watt)150014002300210020502100
Anbefalt romstørrelse (m2)141016152920
Temperatur i spjeld13,517,410,81010,516
Automatisk svingByttByttByttByttByttBytt
Manuell svingJa, opp/ned/h/vByttJa, opp/ned/h/vJa, opp/nedNjaJa, opp/ned/h/v
FjernkontrollKrysse avJa, med skjermJa, med skjermKrysse avKrysse avJa, med skjerm
Skjerm oppå/foran?SkråstiltOppåOppåOppåOppåSkråstilt
Vekt (kg)18,519,524,7211824
Dimensjoner30,5 x 32,8 x 68 cm32,9 x 31,8 x 61,5 cm35,5 x 34,5 x 70,3 cm37 x 35 x 69 cm33 x 28 x 68 cm31,5 x 39,5 x 77 cm
Enkel å montere?ByttKrysse avKrysse avKrysse avByttJa*
Slangelengde (m)1,81,51,61,51,51,5
Omtrentlig pris i kroner300035002000250028003400
Julas maskin har høyest effekt for minst penger, og er proppet med gode funksjoner for prisen.

Med litt forvirrende prising - tilgjengelig både til 2000 og 2500 hos Jula - deiser Anslut inn som ett av de billigste flyttbare klimaanleggene du kan kjøpe. Det har også den høyeste kjøleeffekten blant billigmodellene, med 8000 BTU. Når vi pakker ut denne boksen ser vi at den er nødt til å ha kommet fra nabosamlebåndet til Sandstrømmen som leveres av Elkjøp.

Fjernkontroll og vindusmontering antyder sterkt at Anslut-modellen kommer fra omtrent samme sted som Elkjøps Sandstrøm-maskin.

For eksempel er fjernkontrollene og vindusmonteringssettene helt like. Men du får likevel betydelig mer for pengene hos Jula. Her er det snakk om en vesentlig kraftigere maskin, og testens nest beste kjøleresultat da vi skulle dra ned tempen på vårt 12 kvadratmeter store bad.

Du får svingbart spjeld - men du må svinga det sjøl, som Bjørn Eidsvåg aldri riktig sang. Displayet på selve enheten er ikke spesielt detaljert, og peker rett opp. Men du ser alt du trenger på fjernkontrollen. Jula-modellen bråker litt mer enn de snilleste, men det er en nokså jevn motordur kamuflert bak vindsus - en type lyd som lett drukner i hverdagen og ikke er fullt så irriterende som verstingene. En god maskin som gjør en god jobb til forholdsvis lite penger her, altså.

Anslut Klimaanlegg 2300W
8.5
Meget bra
Best i test

Anslut Klimaanlegg 2300W

sitat"Jula leverer en svært rimelig AC som gjør jobben."

Fordeler

 • Krysse av
  Enkel og grei vindusmontering
 • Krysse av
  Manuell sving alle veier
 • Krysse av
  Fjernkontroll med skjerm
 • Krysse av
  Nest best på praktisk kjøling av rom
 • Krysse av
  Behagelig støyprofil
 • Krysse av
  Løftehåndtak for enkel flytting

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingenting spesielt til denne prisen

Biltema Portabel AC 7000 BTU

Biltemas klimaanlegg gjør en sabla god jobb - men den lager Nintendo-lyder hver gang du stiller på den.

Da vi startet Biltemas klimaanlegg ble lydene det ga fra seg beskrevet som «nervøse Gameboy-lyder». Her er det en liten trudelutt for hver knapp, og det kan bli sånn passe irriterende. Dessverre gnåler den også når du bruker fjernkontrollen, som betyr at det kan bli utfordrende å ha denne maskinen gående om natten dersom man må stille på den.

Enkle fjernkontroller til klimaanlegg ser som regel slik ut. Denne hadde flest knapper, men form og layout er omtrent lik mellom alle som ikke har skjerm. Ulempen er at du ikke riktig vet hva du får om du ikke samtidig kan se skjermen på maskinen.

Fjernkontrollen er forøvrig en nokså overlesset liten sak uten skjerm, som gjør at du mister litt oversikt over hva AC-en faktisk driver med. Det er forøvrig ikke stort håp om å se tallene på denne fra avstand, siden de er forholdsvis små, og funksjonene beskrives med enda mindre enkeltdioder fordelt utover toppen av enheten. I mørket bør det være enklere enn ellers, dog - og med god spredning utover hele toppanelet er det mulig å lære seg hvor det lyser for de ulike funksjonene.

Dette er dingser som ofte stues bort, og en kabeloppkveiler med sted å stikke kontakten bakpå maskinen vil være velkommen hver høst. At den gir solide 10 grader ut av spjeldet med 25–26 grader inne og ute er nokså sterkt, og betyr at dette er en fin maskin å sitte midt i strålen fra om du trenger akutt nedkjøling på hjemmekontoret. Den lager forøvrig forholdsvis mye bråk, men det er en jevn hvit støy uten for mye dunkdunk, knirk eller hviiin.

Biltema gjør det sterkt på de praktiske løsningene også - her kommer slangedelene satt sammen rett ut av eska, og du slipper å dille med for mye montering.

Biltema Portabel AC 7000 BTU
8
Meget bra

Biltema Portabel AC 7000 BTU

sitat"Biltemas AC er et solid kompromiss med fristende prislapp."

Fordeler

 • Krysse av
  Enkel kabeloppkveiling bak
 • Krysse av
  Grei ytelse
 • Krysse av
  Manuell sving opp og ned
 • Krysse av
  Litt mer design enn "hvit boks"
 • Krysse av
  Behagelig støyprofil
 • Krysse av
  Svært enkel å montere

Ting å tenke på

 • Bytt
  Funksjonslysene oppå er små
 • Bytt
  Alle knappene lager lyder
 • Bytt
  Bråker en del
 • Bytt
  Batteri til fjernkontroll ikke med

Wilfa Cool 7

Design og fin ytelse. Med Wilfas lange fartstid overrasker det ikke at de lager et helt ålreit produkt.

Det finnes knapt den kategorien husholdningsprodukter Wilfa ikke har et tilbud i, og på flyttbare aircondition-maskiner har de vært representert i rundt 20 år. Med lang erfaring og produkter som faktisk fremstår som designet og ikke bare hvite «bokser» hadde vi forhåpninger for Cool 7. Og den innfrir dem et greit stykke på veien - spesielt med tanke på at dette er en Wilfa som blander seg helt ned i billigsegmentet - de fleste av Wilfas klimaanlegg er vesentlig høyere oppe i priskabalen.

Oversiktlig og fint.

Men du får manuelt justerbart spjeld, du får nokså pen design og et veldig oversiktlig styringspanel på toppen. Fjernkontrollen er også god, med skjerm og fin oversikt - om enn litt lite display. Displayet på selve maskinen er såvidt skråstilt, og med veldig store tall - i akkurat passe lysstyrke til å være lett å lese fra avstand på soverommet.

Det bråker ganske lite, dette klimaanlegget, og bråket det gir fra seg er for det meste ganske uniformt og lett å leve med. Innimellom kan det lage en liten ulyd når kompressoren må jobbe litt hardere - det låter litt som når man trekker noe over en litt ujevn overflate. Men det er helt i bakgrunnen, og for det meste er det vindsus man hører fra denne tassen.

Wilfas maskin la seg midt i hurven av maskiner, selv om kompressoren typisk begynner umiddelbart på jobben når maskinen starter, og til tross for 7000 BTU, som er samme kjøleeffekt som de fleste av de andre maskinene har. Hovedfordelene her er enkel montering, lavt støynivå og tiltalende design. Ulempen er at Wilfa faktisk ikke inkluderer en vindusskinne - dermed får du mye lekkasje inn hvis du ikke kobler den til en ventil.

Wilfa Cool 7
7.5
Bra

Wilfa Cool 7

sitat"Wilfas AC er lett å bruke, bråker lite og pen å se til. "

Fordeler

 • Krysse av
  Pen design
 • Krysse av
  "Behagelig" støy
 • Krysse av
  Lite bråk
 • Krysse av
  Fjernkontroll med skjerm
 • Krysse av
  Grei ytelse
 • Krysse av
  Stort lettlest display såvidt skråstilt
 • Krysse av
  Tømmeverktøy følger med
 • Krysse av
  Manuell sving i alle retninger

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vindusskinne følger ikke med
 • Bytt
  Kompressoren lager en liten ulyd når den går for fullt

Sandstrøm SAC05C19E

Sandstrøm-maskinen er en boks med riller på. Intet mer, intet mindre.

«Oi så liten den er!»

Et kjempekompliment for klimaanlegg i 2021, og mobiltelefoner i 1998. Og Sandstrøms maskin er den aller minste klossen i testen. Kloss er virkelig beskrivende, for denne maskinen har knapt utvendige egenskaper. Den er en hvit plastboks. Den har noen riller i fronten, noen knapper på toppen og dett var dett. Det kan nesten virke som den trillet av samlebåndet mens designerne hadde en inneklemt dag. Men fravær av estetisk uttrykk er kanskje ikke så farlig når maskinen er så liten og grei at den nesten gjemmer seg bort under vinduet.

Den er enkel å montere, og hvis du vil kan du tette vinduslisten med en skumgummilist som følger med. Til å bare ha 5000 BTU kjøler denne maskinen faktisk noenlunde greit - og gjør det vesentlig bedre enn Senz-maskinen med samme oppgitte styrke. Men prisen er faktisk den høyeste i denne samlingen airconditioner, og da rynker vi litt på nesen av at den for eksempel mangler sving på luftstrømmen, og ikke har høyere oppgitt og opplevd effekt.

Kjekt er det at tømmeslange følger med, og fjernkontrollen med skjerm er også finfin. Men hvis du er villig til å spare tusen kroner og få høyere effekt, er det hos Jula du får storebroren - om enn under et annet navn.

Sandstrøm SAC05C19E
7
Bra

Sandstrøm SAC05C19E

sitat"Sandstrøm treffer på det viktigste - den er lett å bruke, svært kompakt og fungerer godt."

Fordeler

 • Krysse av
  Enkel vindusmontering
 • Krysse av
  Forholdsvis lavt maksimalt strømforbruk
 • Krysse av
  Fjernkontroll med skjerm
 • Krysse av
  Skumgummilist med lim medfølger for tetting
 • Krysse av
  Tømmeslange følger med
 • Krysse av
  Meget kompakt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Absolutt ingen sving
 • Bytt
  Minimalt med info på display

Andersson ARC 1.3

Andersson-maskinen leverte fryktelig kald luft, men laget bråk mens den gjorde det.

Hvis det var én maskin i denne testen som fikk oss til å fryse, så var det ARC 1.3 fra Andersson og NetOnNet. Den tordner ut 10,5 grader rett fra spjeldet, og begge involverte testere hutret da vi målte og funderte foran maskinen. Dessverre er ikke kjøleeffekten alt for et klimaanlegg. Skal det erstatte en vifte i en liten stue, på hjemmekontoret eller soverommet er det flere faktorer som må med. Støy er spesielt viktig.

Å få plass til hele avløpsslangen gjennom vindussprekken kan være utfordrende med noen vinduer. Det blir sjelden spesielt fabelaktig.

Og bråket fra Andersson ARC 1.3 var kanskje testens mest merkbare og irriterende motorhvin. Det låter absolutt ikke ille nok til å være «noe feil», men bare som motordur i et frekvensområde der man har ekstra lett for å legge merke til det. Den første tanken som slo ned hos undertegnede var at dette er en typisk serverromskjøler. Hvis du har en plass der lyden er uvesentlig, eller der det er mye bråk fra før - for eksempel der du har mange datamaskiner, eller i en arbeidsbrakke på en byggeplass, er Andersson ARC 1.3 perfekt.

Utover det svikter denne maskinen på en del praktiske valg. At den ikke har innsnevring på slangen i vindusmonteringen gjør at vinduet må stå ganske åpent for å slippe ut luften - og større åpning ut er også større åpning inn. Det er heller ikke sikkert det er så enkelt å få en full «tørketrommelslange» gjennom alle vinduer. Et spjeld som såvidt lar deg styre luftstrømmen opp og ned understreker det lite fleksible ved denne maskinen.

Men et så kraftig kjøleresultat som vi fikk fra denne kan likevel ikke ignoreres, og viser seg i en helt ålreit karakter.

Andersson ARC 1.3
6.5
Helt greit

Andersson ARC 1.3

sitat"Andersson 1.3 er den som kjøler best, men lider under dårlige praktiske valg."

Fordeler

 • Krysse av
  Kjøler mest for minst penger
 • Krysse av
  Tømmeslange følger med
 • Krysse av
  Bikkjekaldt midt i luftstrømmen (10,5 grader)

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen innsnevring på vindusslangen
 • Bytt
  Ikke skjerm på fjernkontroll
 • Bytt
  Ikke sidelengs sving på luftstrøm
 • Bytt
  Såvidt sving opp/ned på luftstrøm
 • Bytt
  Irriterende hvin fra kompressoren som man legger merke til
 • Bytt
  Veldig plastig vindusmontering
 • Bytt
  Ingen design. Hvit boks.

Senz SEAC2005

Senz ble for dyr og for svak i dette utvalget - du kan få betydelig kraftigere saker for 2500 kroner.

Det er tett i toppen, men Senz er dessverre alene på jumboplass. For det første koster maskinen rundt 3000 kroner, og er en av de to med lavest oppgitt effekt i testen. For det andre snek den seg bare opp mot en grad nedkjøling i løpet av tjue minutter. Kan hende skyldes det at den bruker en god stund på å starte kompressoren - men det er like vilkår for alle sammen.

Den bråker også mye. Med oppe i 68–70 dB på en meters avstand, og en nokså uren støy som låter litt som en gammel lastebil, er det vanskelig å «sone ut» bråket fra denne maskinen. Den har også en av testens mest gammeldagse og slarkete vindusmonteringssett, som reddes noe av at det har en faktisk bolt og vingmutter som stiller riktig lengde på vindusdelen, der mange av de andre maskinene har plastknotter. Like fullt blir det lett stående litt på halv åtte. Vi må likevel gi pluss for forholdsvis lang slange.

En ting denne er alene om er å ha relativt kraftig skråstilt display, sånn at det er mulig å se hva maskinen driver med også når ikke hodet ditt svever en meter over den. Men dette løses av flere av de andre maskinene ved å ha skjerm på fjernkontrollen også, noe Senz ikke har.

Det er kjekt med sving på spjeldet, og oversiktlige kontroller på maskinen. Men maskinen svikter på hovedjobben, og å sove til denne støyprofilen her blir ikke så enkelt, selv om bråket demper seg noe i «sleep mode».

Senz SEAC2005
5.5
Middelmådig

Senz SEAC2005

sitat"Senz SEAC2005 blir i svakeste laget om du ikke sitter midt i strålen."

Fordeler

 • Krysse av
  Skråstilt skjerm er lett å se
 • Krysse av
  Manuell sving opp/sidelengs
 • Krysse av
  Lang slange på 1,8 meter
 • Krysse av
  Forholdsvis lavt strømforbruk (1,5 kW)
 • Krysse av
  Vingmutter og skru gir lett justering av vindusdel

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke display på fjernkontroll
 • Bytt
  Ikke så sterk kjøling
 • Bytt
  Raklete vindusmontering
 • Bytt
  Bråker mer enn resten
 • Bytt
  Kompressor låter litt som gammel dieselmotor
 • Bytt
  Ikke batteri til fjernkontroll
annonse