Tek.no

Samletest Spilltastatur

Her er årets beste spilltastatur

Vi går igjennom alle tastaturene vi har testet, og kårer en vinner.

Hardware.no
Niklas Plikk
16 Nov 2012 18:31

Introduksjon

Godt utstyr er alfa omega for at en seriøs spiller skal kunne yte sitt beste, og nå helt opp til toppen av rangstigen. Uten en presis mus vil en FPS-spiller bomme på skuddene sine, uten et skikkelig tastatur vil strategi-spilleren ikke få trykket på alle knappene som trengs for å utføre angrepene perfekt, og uten et skikkelig hodesett kan kommunikasjonen med spillpartnere bli vanskelig for MOBA-spillere.

Nå som julestria nærmer seg med stormskritt og gaveinnkjøp står for tur, har vi tatt en kikk på alle de mekaniske spilltastaturene vi har testet i år, og funnet frem et par utvalgte tastaturer vi synes fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Mekanisk eller ingenting

Tastaturer med tynne taster er ikke lenger populært å produsere. Nå er det store og tjukke tastaturer som gjelder.Foto: Hardware.no

Selv om tastaturer nesten ikke har endret utseende de siste 20 årene, har de gått igjennom mange ulike endringer for å ende opp der de er i dag. "Vanlige", tynne membrantastaturer blir i dag sett på som utdatert elektronikk best egnet for kontorrotter og ikke seriøse spillere. Spillere har rett og slett blitt mer kravstore, og produsentene mer oppfinnsomme, noe som har ført til et år med drøssevis av virkelig gode tastaturer.

For oss som tester nye tastaturer til daglig har 2012 vært en fryd for fingrene våre. Bare ett av tastaturene vi har hatt inne til test i år har vært av den gamle membrantypen, og den kom vi ganske raskt frem til ikke var noe særlig å verken skrive eller spille på.

Resten av tastaturene har generelt vært gode, mye på grunn av måten de er bygget på. De har alle hatt mekaniske brytere, noe som umiddelbart gjør hele tastaturet litt tykkere enn det du kanskje er vant til fra tidligere tastaturer, og gjerne også mer solid.

Tastaturet har blitt personlig

Røde brytere er den nye moten blant spilltastaturer.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Den generelle overgangen til mekaniske tastaturer har også gjort markedet mer bevisst på hvordan vi vil at et tastetrykk skal føles. Hvor mye kraft skal vi bruke for å trykke en tast ned? Skal det kjennes? Skal det høres? Variasjonen av mekaniske brytere, hovedsakelig laget av bryterprodusenten Cherry, har plutselig gitt oss et et helt annet forhold til pultfjøla vi før bare hamret løs på i blinde.

Ettersom vi alle har ulike hender og preferanser, er det ikke lett å si hvilket tastatur som er den desidert beste. Problemet er nemlig at du ikke kan velge hvilke brytere du vil ha på hvert tastatur. Heldigvis har det begynt å bli mer og mer trendy å tilby denne valgfriheten, men av de 10 tastaturene vi har testet er det bare et par som lar deg bytte ut de forhåndsvalgte bryterne.

Fritt valg neste år?

Forhåpentligvis betyr det at vi ikke trenger å forholde oss til brytere neste år når vi skal vurdere et tastatur, da alle vil kunne komme med de bryterne du selv vil ha. Fokuset vært kan heller være på de andre aspektene ved tastaturet, slik som byggekvalitet, fasong, utganger, makroknapper, ekstrafunksjoner og programvare.

I år er imidlertid brytervalget med i den helhetlige vurderingen, noe som også gjør at ikke alle tastaturene nødvendigvis passer til enhver spiller.

Med alt dette i tankene hopper vi over til neste side, hvor vi tar for oss fem av tastaturene vi har testet i år og gir deg en rask oppsummering om hva vi synes om dem.

Les også