Tek.no

Samletest Sju toppmodeller

Vi kårer den beste konserttelefonen

Kun noen få gir deg perfekt bilde og lyd uten skurring. Se hvilke vi anbefaler.

Shutterstock / Kurt Lekanger / montasje
18 Aug 2014 06:00

For deg som er musikkinteressert har virkeligheten endret seg kraftig de siste årene. Tusenvis av lightere har blitt erstattet av minst like mange mobilskjermer. Selv om det er gått sport i å filme og fotografere for å ta med seg et konsertminne hjem, er det ikke alltid minnene speiler virkeligheten.

Tre vanlige problemer

Det er først og fremst tre problemer som melder seg. For det første står du ofte ikke nærme nok til at opptaket blir noe annet enn små, bevegelige prikker på skjermen. Lyset er også en utfordring, og opptak fulle av bildestøy er et vanlig problem. Apropos støy – det er svært få telefoner som klarer å håndtere lydtrykket under en konsert.

Vi bestemte oss for å prøve ut sju av markedets beste og viktigste telefoner på konsert. Det skyldes ikke bare at mobilene dukker opp i enhver godt underholdt folkemengde, men også at noen av de mest utfordrende forholdene du kan filme i dukker opp her.

Enkelt sagt vil kameratelefoner som gjør en god jobb på konsert, også klare seg godt under alle andre forhold.

I testen tok vi med to Nokia-telefoner som er kjent for å ha gode kamera; Lumia 930 og Lumia 1020. I tillegg tok vi med Apple iPhone 5S, LG G3, Sony Xperia Z2, HTC One (M8) og Samsung Galaxy S5.

I denne videoen kan du selv se og høre hvor enorm forskjellen er mellom disse telefonene:

NB! Pass på volumet hvis du bruker hodetelefoner.

Alle videoene ble filmet i full-HD, og vi har altså ikke testet opptak i såkalt Ultra High Definition der det er støttet. For noen av telefonene bruker vi to korte opptak i videoen over. Det skyldes at enkelte opptak ble gjort under så gode forhold at det er vanskelig å sammenlikne med noen av de andre.

Det er viktig å merke seg at videoopptak gjøres under mange forskjellige forhold. Alle mobilene her er gode videomobiler under normal bruk. Her ser vi altså kun på ytterpunktene.

Sony Xperia Z2.

7. Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 leverer et greit bilde, selv om den innimellom sliter litt med fokuseringen. Det som tar telefonen ned til denne plasseringen er lyden. Av alle telefonene vi har med, er det bare Xperia Z2 som har levert en lydgraf som omtrent ser ut som en stor hvit firkant. Mikrofonene er ettertrykkelig overbelastet, og ut av høyttalere eller hodetelefoner får vi bare grums.

Det er verdt å merke seg at du kan kjøpe løs stereomikrofon til Xperia Z2, som skal gi bedre lyd blant annet under disse forholdene. Det så vi folk bruke ved et par anledninger da disse opptakene ble gjort, men vi hadde ikke tilbehøret tilgjengelig selv.

Les testen av Sony Xperia Z2
Finn beste pris på Sony Xperia Z2 i Prisguide

Samsung Galaxy S5.

6. Samsung Galaxy S5

Samsungs Galaxy S5 gjør en svært god innsats på selve videokvaliteten, men mikrofonene har ikke nubbsjans til å hamle opp med lydtrykket. Det blir noe bedre enn resultatet Xperia Z2 leverer, men her har vi altså atter en svært bråkete videosnutt i oversikten vår.

Vi imponeres likevel av hvor kjapt og godt bildet er, og at det henger godt sammen når det skjer mye på skjermen. Her har vi imidlertid ikke mulighet til å koble på ekstra mikrofon, slik vi kan på Xperia Z2.

Les testen av Samsung Galaxy S5
Finn beste pris på Samsung Galaxy S5 i Prisguide

5. LG G3

LG G3.

LGs G3 er ikke så langt unna å gjøre en grei jobb. Bildet er meget bra og godt stabilisert. Likevel blir mikrofonene overbelastet og store deler av det vi tar med oss hjem er grøt. Grøt kan også være minner, men det blir ikke spesielt severdig.

Som de to andre telefonene på bunnen av denne rangeringen har LG G3 mulighet til å ta opp video i 4K. Vi gjorde altså ikke dette under testen, blant annet fordi det for enkelte av modellene deaktiverer stabiliseringen, og fordi så høyoppløste skjermer fortsatt ikke er utbredt.

Les testen av LG G3
Finn beste pris på LG G3 i Prisguide

4. Apple iPhone 5S

Apple iPhone 5S.

Den første telefonen på listen som gjør en noenlunde grei jobb er også konsertklassikeren. Lenge før Android-telefoner hadde noe fornuftig å gjøre i luften på konsert var det Apples iPhone-modeller som faktisk fikk noe fornuftig ut av disse omgivelsene.

På de to små snuttene vi tok med fra iPhone 5S ser vi at bildet er svært godt, og relativt rolig og stabilt. Lyden klarer seg også forholdsvis greit, og blir først grøtete på de aller tyngste bassfrekvensene. Vi noterer oss at den også kan bli litt spinkel i noen tilfeller, slik som i det siste eksempelet.

Les testen av Apple iPhone 5S
Finn beste pris på Apple iPhone 5S i Prisguide

HTC One (M8).

3. HTC One (M8)

HTC One (M8) havner definitivt på pallen, med knallgodt bilde og meget bra lyd. At den ikke klatrer til topps skyldes at kameraet har svært lite å gå på. Vi forsøkte å zoome inn med den, men med en fire megapikslers kamerabrikke står det fryktelig få bildepunkter igjen til stabilisering av opptaket.

Det betyr at du må stå nærme motivet ditt for å få et fornuftig opptak, men gjør du først det er både lyd og bilde i toppklasse.

Les testen av HTC One (M8)
Finn beste pris på HTC One (M8) i Prisguide

Nokia Lumia 930.

2. Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 har kamera merket med PureView-logoen. Ifølge Microsoft og Nokias PR-materiale betyr dette blant annet svært god stabilisering. Produsenten har sine ord i behold. Opptakene blir svært stabile også når vi befinner oss midt i en folkemasse som er i full bevegelse.

Med en bildebrikke på over 20 megapiksler har vi gode muligheter til å zoome inn, og Nokias patenterte mikrofoner gjør en fantastisk jobb. Det er faktisk knapt mulig å overbelaste dem, selv om undertegnede selv måtte frem med øreproppene underveis. Bildet er noe jevnere og henger litt bedre sammen enn for telefonen på førsteplass, men den har to andre fordeler som Lumia 930 mangler.

Les testen av Nokia Lumia 930
Finn beste pris på Nokia Lumia 930 i Prisguide

1. Nokia Lumia 1020

Vi har kommet helt til topps. Den ultimate konserttelefonen heter Nokia Lumia 1020. Vår erfaring er at den også er den ultimate kameratelefonen generelt. Med over 40 megapiksler på brikken føles det litt som å ha en digital kikkert mellom hendene. Det betyr at du kan få flotte nærbilder av motiver langt unna.

Nokia Lumia 1020.

Vi nevner også at telefonen gjør en god jobb i mørke og vanskelige omgivelser, at de fabelaktige mikrofonene fanger selv de heftigste basstrommer og, er det mulig å ikke nevne at denne fantastiske telefonen nå bare koster 2000 kroner?

Da gjør det ikke så mye at enkelte av de andre telefonene leverer video med litt mindre bildestøy i noen situasjoner, og at nye Lumia 930 har videobilde med som henger bittelitt bedre sammen. Alle konkurrentene koster mer enn dobbelt så mye, og er langt mindre allsidige.

Les testen av Nokia Lumia 1020
Finn beste pris på Nokia Lumia 1020 i Prisguide

Les også
Disse telefonene har de raskeste nedlastings­hastighetene
Les også
HTC mener dette er verdens beste selfie-mobil
annonse

Les også