Tek.no

Samletest Multicom Talisa U831 møter Acer Swift 5

To ultrabærbare under 10 000 kroner møtes til duell

Men bare én får anbefalt-stempelet vårt.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon og konklusjon »

Det er en ærlig sak å prioriterer andre ting over å bruke hele månedslønner på en ny bærbar datamaskin, selv om det gjerne er i prisklassen over 10 000 kroner du finner de virkelige juvelene.

Ville det ikke da være fantastisk om vi fortalte deg at du kan sikre deg en maskin som både er liten og nett, veldig god å bruke, byr på passordløs pålogging og holder leeenge på batteriet uten å ta beslag på hele lønna?

I denne testen, hvor vi stiller Multicom Talisa U831 til 7500 kroner (uten operativsystem) og Acer Swift 5 til 10 000 kroner (som kostet 8000 kroner da vi begynte testingen) opp mot hverandre kommer nemlig spesielt sistnevnte svært godt ut.

Best på brukeropplevelse

Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)

Acers Swift 5 er en skikkelig godbit. Takket være designdetaljer i lokket og basen, som børstet anodisert aluminium rundt tastaturet, diamantslipte sølvkanter og en svært smal skjermramme ser den veldig moderne ut. Aluminiumen sørger også for at byggekvaliteten får godkjent-karakter.

Tynne skjermrammer lar Acer presse et 14-tommers Full HD-panel inn i en 13-tommer formfaktor, og panelet viser dynamiske og livlige farger samtidig som det har et godt sortnivå.

Tastene sitter som et skudd, og oppleves som raske og støysvake. Pekeplaten av glass er glatt og jevn, noe som gjør det enkelt å plassere musepekeren der du vil ha den. Også flerfingerbevegelser som zooming og rullig går silkemykt for seg.

Videre har Acers Swift støtte for pålogging med fingeravtrykk. Det sparer deg for å både skrive inn og huske lange Windows-passord i tide og utide. En kjekk funksjon du begynner å savne samme sekund som du mister den igjen.

Ytelsen er god for all typisk bruk som nettsurfing, strømming av video og enkel bildebehandling, og selv når den jobber hardt blir maskinen verken støyende eller varm. Det er nok takket være den gode kjøleløsningen Swift kan vise til hakket høyere prosessorytelse enn Multicoms Talisa.

Batteridriftstiden er på omtrent 10 timer under videovisning, og vi tipper den akkurat holder det gående en arbeidsdag hvor oppgavene er litt mer varierte.

Vi savner egentlig bare to ting hos Swift 5. Det er støtte for Thunderbolt 3-grensesnittet over USB Type-C-kontakten for overføring av alt fra strøm video og bilde over samme kabel. Det er også et panel som er noe mindre utsatt for refleksjoner, som kan være et problem i lokaler med mye lavthengende lys.

Det kan også legges til at maskinen er vanskelig å åpne selv, så for eventuell oppgradering av lagringskapasitet bør du vurdere å skaffe spesialverktøy eller søke proffhjelp.

OBS: Testen er delvis skrevet før prisen på maskinen ut av det blå ble satt opp fra 8000 kroner til 10 000 kroner etter å ha holdt seg stabil siden lanseringen i januar. Totalkarakteren bærer noe preg av prisoppgangen, men vi vil til tross for denne fortsatt anbefale Acer Swift 5 på det varmeste.

Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)
8.5
Meget bra
Best i test

Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)

sitat"Best på brukeropplevelse"
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Godt tastatur
 • Krysse av
  Presis pekeplate
 • Krysse av
  Tynn skjermramme
 • Krysse av
  Biometrisk pålogging
 • Krysse av
  Tynn og lett
 • Krysse av
  God batteridriftstid
 • Krysse av
  Svært stillegående
 • Bytt
  Refleksjoner i skjermen
 • Bytt
  Vanskelig å åpne for å oppgradere komponenter
 • Bytt
  Savner Thunderbolt 3-støtte

Kommer til kort på design og brukeropplevelse

Multicom Talisa U831 13.3" (U831-CFB2)

Multicoms Talisa U831 skal være det virkelige budsjettalternativet i testen. Men, etter å ha sett hva maskinen har å vise til, er vi ikke solgt. Prisen på 7500 kroner er attraktiv, men med Windows 10 installert er vi plutselig oppe i 8500 kroner. Da er veien videre opp til Acers Swift 5 ikke veldig lang, noe som gjør det lett for oss å anbefale deg å legge til side noen hundrelapper mer for Acers alternativ.

Selv om Talisa byr på mye god maskinvare til prisen skorter det nemlig på både design og brukeropplevelse.

Designet virker gammeldags og uinspirert, og mens aluminiumkabinettet styrker byggekvaliteten bærer maskinen preg av å ha sprunget ut av et byggesett uten en helhetlig plan.

Pekeplaten føles veldig billig og gir en dårligere følelse og presisjon enn Acer Swifts glasspekeplate – spesielt ved flerfingerbevegelser. Tastaturet er godt, og gir deg et helnorsk tastaturoppsett, men Swift gir deg likevel også her en overlegen og mer støysvak opplevelse.

Den matte 13,3 tommer store Full HD-skjermen er svært lyssterk, men mangler liv i fargene og sliter med et dårlig sortnivå.

Ytelsen er noe svakere enn Acer Swift 5 kan vise til, til tross for lik prosessor og raskere minne. Vi tror kjøleløsningen holder igjen ytelsen, ettersom maskinen blir litt varmere og er mer støyende enn Acers Swift 5.

Den svakere ytelsen skyldes i alle fall ikke mer fokus på energieffektivitet, for batteridriftstiden måler vi til svake 6,5 timer under videoavspilling. Under blandet bruk kan du nok ikke basere deg på mer enn toppen seks timer bruk før batteriet er utladet.

Det vi liker veldig godt med Talisa er støtten for Thunderbolt 3 over USB Type-C-kontakten og det faktum at maskinen er superenkel å åpne for oppgradering av komponenter og vedlikehold. Dessverre holder ikke dette i 2017, hvor kvalitetsfølelse, batteridriftstid, brukeropplevelse og intuitive funksjoner som passordløs pålogging blir stadig viktigere.

Multicom Talisa U831 13.3" (U831-CFB2)
6.5
Helt greit

Multicom Talisa U831 13.3" (U831-CFB2)

sitat"Kommer til kort på design og brukeropplevelse."
 • Krysse av
  Superlett å åpne for oppgradering og vedlikehold
 • Krysse av
  Thunderbolt 3-støtte
 • Krysse av
  Lyssterk og matt skjerm
 • Krysse av
  Godt portutvalg
 • Bytt
  Kjedelig design
 • Bytt
  Ytelse ikke på topp
 • Bytt
  Viftestøy
 • Bytt
  Byggekvalitet
 • Bytt
  Svak pekeplate
 • Bytt
  Skjermen mangler «liv»
 • Bytt
  Ingen Windows Hello-støtte

Les mer om både Acer Swift 5 og Multicom Talisa U831 på neste side »

Et godt alternativ til Acer- og Multicom-maskinene:

På jakt etter noe raskere, eller kanskje en hybrid? Les våre tester her:
Kraft-duell: MacBook Pro møter Dell XPS »
Hybrid-duell: HP Spectre x360 møter Asus UX360 »

Les også