SamletestBillige droner

For under 500 kroner kan du få en kameradrone

Vi testet 6 billige droner og kåret en vinner.

Introduksjon og test av de små dronene

Dronebølgen er i ferd med å sveipe over landet vårt, og man finner stadig nye bruksområder for dem. Entusiaster utstyrer dronene med kameraer og lager spektakulære videoer, eiendomsmeglere bruker dem til å ta bilder av hus og eiendommer og nettbutikker drømmer om å bruke dem for å levere varer til folk.

Men droner kan rett og slett også være masse moro, og du trenger slettes ikke være rakettforsker for å fly en drone. Og kanskje viktigst av alt: det trenger ikke å koste masse heller.

Kontrollerne til dronene. Øverst fra venstre: UDI Mini Drone, 2Fast2Fun Focus Drone. Nederst fra venstre: Hábrók Nano Quadcopter, Zoopa Q Zepto 55, 2Fast2Fun Color Quad XS, Hubsan X4 HD. Foto: Erik Røseid, Tek.no

Derfor har vi valgt ut seks forskjellige droner du kan kjøpe i norske butikker i dag, og som ikke koster mer enn et par hundrelapper. I denne testen skal vi finne ut hvilke droner som gir deg mest for pengene, og hvilke du burde holde deg unna. Dette er de konkurrerende dronene:

De tre første dronene er nokså små, og passer nok kanskje best til innebruk. De tre siste er større droner, og klarer seg i større grad ute. De to dyreste av disse tre skiller seg imidlertid ut ved at de er utstyrt med små kameraer, og dermed har svært interessant ekstrafunksjonalitet.

Dette betyr også at testen ikke først og fremst blir en sammenligning mellom de forskjellige dronene, men heller en test av hvilken drone som gir deg mest moro for pengene.

Bli med videre, så kan du se hvordan testen gikk! Hvis du bare vil lese konklusjonen eller se videoen av dronene i aksjon, kan du også klikke deg til siste side i menyen på toppen.

2Fast2Fun Color Quad XS – definisjonen av liten

Ingen stueplanter ble skadet under testingen av denne dronen. Det er den for lett til. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Utenpå pakken til 2Fast2Fun Color Quad XS, står det et spørsmål: Er dette verdens minste drone? Spørsmålet kunne nesten ikke vært mer passende, for med sine 3 x 3 centimeter har dronen et fotavtrykk knapt større enn en 20-kroning.

Dette har flere positive sider, og det kanskje aller beste er at 2Fast2Fun har integrert en egen kapsel på kontrolleren som du kan putte dronen i når du ikke bruker den. Kapselen er svært hendig, og etter undertegnedes mening kunne flere av de andre produsentene med fordel gjort det samme på sine kontrollere – forutsatt at dronen er i samme størrelsesklasse, altså.

Men for å ta det helt grunnleggende først, dette er det som kommer inkludert i pakken:

 • Color Quad XS
 • Kontroller m/ kapsel (bruker 2 x AAA-batterier)
 • Ladekabel
 • Bruksanvisning
 • Ekstra propeller (4x)

At det er lagt ved ekstra propeller er bra, for disse går ofte i stykker. Men det er heller ikke noe vi er spesielt imponerte over, for dette er standard hos nær sagt alle droneprodusenter.

Vanskelig å styre

Color Quad XS er liten. Veldig liten. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så, over til det aller viktigste: hvordan er Color Quad XS å fly? Vel, «velkontrollert» er kanskje ikke det mest beskrivende ordet. Under testingen av dronene har vi nemlig innsett et av fysikkens nokså innlysende faktum: dess mindre overflate, dess mindre oppdrift. Dette gjelder i aller høyeste grad Color Quad XS, ettersom den har såpass kompakt formfaktor.

I praksis betyr det at det er vanskelig å holde dronen stabil i luften, fordi bare litt for mye fart sender den rett i taket, mens litt for lite gjør at den faller som en kule.

Ellers er styringen fram og tilbake helt ok, og lys på alle fire sider av dronen gjør at du lett ser hvilken side som er frem og hvilken som er bak. Retningsledende farge på propellene er det imidlertid ikke. Når vi først er inne på propeller, så er det verdt å nevne at disse svært lett samler opp hårstrå og annet rusk. Dette er Color Quad XS grunnet den svært kompakte formen også svært utsatt for, i større grad enn alle de andre dronene i testen.

Å fly denne dronen noe som helst annet sted enn inne i stua er for øvrig ren og skjær galskap. For det første vil den kjapt bli ødelagt, og for det andre er den svært lett å miste.

Kort flyvetid og mystisk knapp

Denne lille kapselen er den vesle dronens hjem. Smart! Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dersom dronen skjener til den ene eller den andre siden, kan du enkelt kalibrere den med den lille, runde knappen nede til høyre på kontrolleren. På andre siden sitter for øvrig en annen, identisk knapp, som tilsynelatende ikke har noen funksjon overhodet. Det står heller ikke nevnt med et ord i manualen hva knappen skal være godt for, så dette forblir et mysterium.

Kontrolleren er grei å bruke, størrelsen tatt i betraktning, men styrespaken lager en gnisselyd og «henger» litt. Denne spaken brukes ganske mye, og styrer dessuten flip-funksjonen, så dette problemet skulle vi gjerne vært foruten.

Color Quad XS lades via denne lille, grønne chipen. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Batteritiden kunne med fordel ha vært et knepp mer prioritert, for det skal ikke lange økten til før Color Quad XS blinker faretruende og må ligge lenket til veggen igjen. Mer nøyaktig 4 minutter flyvetid oppgir 2Fast2Fun selv, og deretter 20 minutter ladetid. Det er litt for dårlig til at det virkelig rekker å bli gøy før det tar slutt.

For øvrig har dronen en bitteliten, dedikert på-knapp, og på venstre side er det en utvekst som ser ut som et knøttlite kretskort. Det er her du skal plugge på laderen, men det både føles og er litt knotete. Det er heller ingen av de andre dronene i testen som har en slik løsning, og vi er litt bekymret for at utveksten kan komme til skade under en kollisjon eller et fall.

Når vi først er inne på skade, så må vi nesten nevne at vårt eksemplar av Color Quad XS ble skadet i løpet av testperioden. Etter et litt hardt fall ble det ene rotorfestet bøyd, noe som gjør at dronen ikke lenger flyr oppover, men bortover. Den er altså ganske sårbar.

ACME Zoopa Q Zepto 55 – kvalitet tvers igjennom

Zoopa Q Zepto 55 og kontrolleren skiller seg ut fra den gemene hop – på en svært positiv måte. Foto: Thea Solli Sagbakken, Tek.no

Zoopa Q Zepto 55 er kanskje ingen stor drone, men med knøttlille Quad Color XS friskt i minne virker den ganske mye mer velproposjonert. Den virker dessuten betydelig mer velbygget, noe som understrekes når vi også pakker opp kontrolleren. Her er det ikke snakk om billig, knirkete plast, men solide, gummierte overflater og godt design.

Selskapet bak den lille dronen, tyske ACME, har tydeligvis ikke hadde ufaglærte til å designe dette produktet. Spesielt kontrolleren utmerker seg, og har en dynamisk, elegant og rett og slett ganske tøff utforming.

At alt er gummiert hever inntrykket, og det gjør også det minimalistiske, stilrene utseendet. Knappene gir god respons, og er kanskje testens mest behagelige i bruk.

Uansett, dette er det som følger med i pakken:

 • Zoopa Q Zepto 55
 • Kontroller (bruker 3 x AAA-batterier)
 • Ladekabel (passer også til Hábrók Nano Quadcopter)
 • Bruksanvisning
 • Ekstra propeller (4x)
 • Skrujern

Presis styring og gode retningsmarkører

Med en gang du starter opp Zoopa Q Zepto 55, merker du at dette er en relativt lettstyrt sak. Responsen er kjapp og kontant, og styringen føles nokså presis og «riktig». Dronen lider heller ikke av det samme oppdriftsproblemet som Color Quad XS, og det er dessuten langt lettere å finne et slags balansepunkt der den bare svever mer eller mindre stille omkring i lufta.

I tillegg til de nærmest obligatoriske lysdiodene på hver arm, har Zoopa Q Zepto 55 en liten, grønn diode foran. Det hjelper på orienteringen, og gjør også dronen hakket raffere. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Zoopa Q Zepto 55 har lysdioder på alle sider og oransje signalpropeller foran, som gjør fronten lett å skille fra baksiden. Men i tillegg til disse markørene, har det også blitt viet plass til en frontmontert, grønn lysdiode. Dette hjelper med retningsorienteringen.

Vi kan vel egentlig forklare hvorfor nettopp dette er så elementært i nær sagt alle droner. Framover er nemlig ikke alltid framover, og det gjelder egentlig alle retninger. Dette er fordi dronen alltid har én fast retning, så om du bruker fartsspaken til å dreie selve dronen blir plutselig styringen snudd fullstendig på hodet.

Visse droner har en såkalt «headless-mode», som sørger for at dronen orienterer seg etter kontrolleren – og dermed ikke endrer styremønster. Dette har imidlertid ikke Zoopa Q Zepto 55, uten at vi kan si at vi savner det spesielt.

Alt i alt oppleves styringen som god.

Knotete kalibrering – men tilfredsstillende flyvetid

Det minimalistiske uttrykket på Zoopa Q Zepto 55 sin kontroller er veldig stilig, men vi måtte klø oss litt i hodet for å finne ut av hvordan vi skulle kalibrere dronen. På baksiden av kontrolleren er det en liten, oransje knapp, hvis eneste funksjon er nettopp kalibrering. Etter litt om og men og lesing i bruksanvisningen skjønte vi at tanken var at knappen skulle trykkes inn, hvorpå man brukte styrespaken for å fininnstille dronen. Dette opplevdes som litt uelegant og lite intuitivt.

Vi fikk aldri helt greip på kalibreringen, men den fungerte nokså greit uten også. Nuvel. Utover kalibreringsknappen, er det to andre funksjoner du kan ta i bruk på kontrolleren.

Kontrolleren til Zoopa Q Zepto 55 ser rett og slett tøff ut. Den er også testens beste i bruk. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den første av disse to funksjonene er flip-funksjonen, som kan brukes ved å trykke inn styrespaken på venstre side av kontrolleren og dra den til en valgfri side. Dronen vil da gjøre en salto i den retningen du drar mot. Den andre funksjonen finner du på av/på-knappen, ved å dra denne ett hakk lenger til høyre – der det står S/F.

Da setter du Zoopa Q Zepto 55 i ekspertmodus, som egentlig bare betyr raskere respons, mer ytelse og mer presis styring. Forskjellen oppleves ikke som dramatisk.

Når det kommer til utholdenhet, så oppgir ACME selv 6 minutter flyvetid mellom hver ladeøkt. Oppladingen er ikke oppgitt i tid, men erfaringsmessig vil vi gjette på ca. 25 minutter. Det oppleves som tilfredsstillende, men ikke imponerende. Ladeporten sitter bak på dronen, rett under den lille av/på-knappen, og er enkel å betjene.

Helt til sist kan vi nevne at det fulgte med et lite skrujern, som brukes til å åpne lokket bakpå kontrolleren. Dette er nødvendig for å stappe inn de tre AAA-batteriene kontrolleren trenger for å fungere.

Hábrók Nano Quadcopter – billig og sikker

Hábrók Nano Quadcopter har en svært god, beskyttelsesring, som ikke bare dekker rundt, men også under. Med mindre du tråkker på den, er Nano Quadcopter nærmest umulig å ødelegge. Foto: Erik Røseid, Tek.no

Dette er den største av de små dronene i testen, med en oppgitt størrelse på 7 x 7 centimeter. Størrelsesmessig er imidlertid selve Hábrók Nano Quadcopter mer eller mindre identisk med Zoopa Q Zepto 55, som på sin side er oppgitt til 5 x 5 centimeter. Så hvorfor er den da oppgitt til å være større?

Jo, på grunn av noe veldig smart: en beskyttelsesring som omkranser alle propellene og undersiden av dronen. Dette er mer omfattende beskyttelse enn fra andre slike ringer vi har sett, og gir Nano Quadcopter store fordeler – spesielt sammenlignet med de to andre dronene vi tidligere har testet.

Vi skal komme tilbake til denne ringen, men la oss første titte på innholdet i esken:

 • Hábrók Nano Quadcopter
 • Kontroller (bruker 2 x AAA-batterier)
 • Ladekabel (passer også til Zoopa Q Zepto 55)
 • Bruksanvisning
 • Ekstra propeller (4x)
 • Skrujern
 • Beskyttelsesring

Støtsikker ring og «headless-mode»

Å fly Nano Quadcopter er svært enkelt, og ikke minst svært sikkert – mye takket være beskyttelsesringen. Ringen frir deg fra det som er den kanskje største frykten når man flyr slike små droner: frykten for å krasje inn i møblement, intetanende katter og familiens øvrige medlemmer.

Beskyttelsesringen til Nano Quadcopter gir svært god beskyttelse av dronen. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette har to sider. På den ene siden sørger den effektivt for å holde dronens propeller på trygg avstand fra sarte fingre. På den andre siden sørger den også for at propellene ikke blir ødelagt av ublide møter med husets øvrige objekter. Uansett et stort pluss, spesielt med tanke på at dette er en drone som først og fremst skal flys innendørs.

Styringen oppleves som presis og kontrollert, om enn kanskje ikke helt på høyde med den hos Zoopa Q Zepto 55. Den økte størrelsen ser heller ikke ut til å gjøre noe særlig for luftmotstanden, og kombinert med mindre presis styring av kraften fra rotorene er det noe vanskeligere å holde dronen stille i lufta. Altså blir det fort litt mye ukontrollert flyvning opp og ned, før man finner en slags balanse.

Retningsmarkører er naturligvis tilstede, med blå lys foran og røde lys bak. De blå lysene er paret med hvite propeller, mens de røde sitter på samme side som de svarte propellene. En pil på toppen av dronen angir også retningen, skulle man være i tvil.

På denne dronen har du for øvrig tre forskjellige moduser, som aktiveres ved å trykke inn kraft-spaken på kontrolleren. Første modus er en slags standard-innstilling, mens andre modus gjør dronen mer kontant i styringen og skarpere i styringen motoreffekten. En slags modus for viderekomne, altså. Den tredje modusen er «headless-mode», som vi nevnte tidligere. Alle tre fungerer utmerket, og akkompagneres av henholdsvis ett, to og tre pip fra kontrolleren når de aktiveres.

Forferdelig kontroller – men god utholdenhet

Den bittelille kontrolleren er det kanskje største ankepunktet til Hábrók Nano Quadcopter. Den er direkte vond å holde i. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Nano Quadcopters store styrker er altså gode flyveegenskaper og den beskyttende plastringen rundt. På den motsatte enden av skalaen finner vi kontrolleren, som overhodet ikke lever opp til forventningene. Det kanskje største minuset, er den fysiske størrelsen. Kontrolleren er knapt større enn selve dronen, og føles knotete å bruke.

Sammenlignet med kontrolleren til Zoopa Q Zepto 55 er den rett og slett helt forferdelig, og det gjelder ikke bare størrelsen. Byggekvaliteten er ikke spesielt imponerende, og spakene oppleves som seige og lite tilfredsstillende i bruk. Faktisk er de ganske harde å dreie rundt på, en effekt som også forsterkes av den relativt anstrengte håndstillingen man fort inntar på grunn av størrelsen.

Et barn vil nok fint greie å gripe behagelig rundt kontrolleren, men selv for undertegnede – med relativt små mannshender – er det anstrengende å bruke den over lengre tid.

Ladeinngang og av/på-knapp. Zoopa Q Zepto 55 følger for øvrig samme ladestandard. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Når det kommer til kalibrering, er det nokså tydelige, dedikerte knapper på forsiden av kontrolleren, og de fungerer utmerket. Det er også en innebygd flip-funksjon, som fungerer på samme måte som på de to andre dronene. Altså ved å presse inn styrespaken, og dra den til den siden du vil flippe. Dette gjelder imidlertid bare til høyre og venstre. For å foreta en salto fremover eller bakover, må du først presse inn styrespaken, og deretter dra kraftspaken bakover eller fremover. Det oppleves som upraktisk, og kunne vært løst mye enklere og mer naturlig.

For øvrig er flytiden oppgitt til hele 7 minutter, med en ladetid på ca. 25 minutter. Dette stemmer ganske godt, selv om det i praksis ikke er stor forskjell på flytiden til Nano Quadcopter og Zoopa Q Zepto 55 – som har 6 minutter oppgitt. Her er det også inkludert et skrujern for å kunne bytte batteriene i kontrolleren.