Til hovedinnhold

Månedens anbefalte Android-spill

Disse spillene bør du ikke gå glipp av.

Side 1

[Gamer.no]: Det går mot slutten av april, og Google Play fylles stadig opp med nye, gode spill. Denne måneden kan vi by på alt fra romveseninvasjon i maisåkeren til fruktallergiske ninjaer. Med andre ord er det mer enn nok å ta seg til, dersom du har en Android-telefon.

Jazz: Trump's Journey

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Bulkypix
Last ned spillet her

Tematikken i plattformspill varierer mer og mer. I gamle dager var vi som oftest ute etter å redde prinsesser, kjempe oss ut av fangehuler, eller begge deler samtidig. I Trump’s Journey er formålet å bli en kjent jazzmusiker. Veiledet av Trumps bestemor setter vi derfor ut i det tidlige 1900-tallets New Orleans’ gater, for å finne andre musikere å spille sammen med.

Jeg ble fort sjarmert av Trump’s Journey. Spillet er meget godt gjennomført, både med tanke på grafisk uttrykk og gameplay. Siden dette ikke akkurat er en krigersk historie, er spillet først og fremst sentrert rundt å komme seg frem. I tillegg er det skjulte gjenstander rundt om kring, som seg hør og bør i denne sjangeren. Utvikleren har inkludert flere utradisjonelle mekanismer. For eksempel kan du stoppe tiden ved å spille på trompeten din. Dette åpner for morsomme teknikker for å komme seg frem, selv om det til tider blir litt vel enkelt å treffe bevegelige plattformer og lignende.

Selv om jeg har lite å utsette på Trumps karrieresprang, lot jeg meg, ironisk nok, irritere over musikk- og lydbildet. Jeg har lite å utsette på jazz, snarere tvert imot. Problemet oppstår når musikken blandes med alskens lydeffekter. Når trompeten til hovedpersonen slår inn, høres det til tider ut som en stor kakofoni. Dette er slitsomt, men heldigvis kan lyden skrus ned når det blir for ille. Totalt sett er spillet en flott opplevelse, særlig hvis man liker rolige plattformspill hvor man må tenke før man hopper.

Jazz: Trump’s Journey: 7/10 Godt

Treemaker

Sjanger: Plattform/hjernetrim
Pris: Gratis
Type: Android(testet), iPhone, iPad
Utvikler: Mikrotie
Last ned spillet her

Spill av denne typen bugner det av på smarttelefoner, men Treemaker er likevel verdt å prøve. Du spiller en lodden fyr med lange og fleksible armer, men tilsynelatende ikke-fungerende ben. Oppdraget er å plante trær, noe han gjør ved å slenge seg rundt etter armene, og lande på frøene som skal plantes. Utfordringen er derfor å komme seg frem til riktig plattform, uten å falle ned eller treffe farlige gjenstander.

Det hele er preget av et særegent, estetisk vakkert uttrykk, og god nivåutforming. Det blir mange komiske situasjoner underveis, dessverre til dels på grunn av unøyaktige kontroller. Jeg er tilbøyelig til å tilgi dette, siden utfallet stort sett gir god underholdning.

Bortsett fra litt kontrollproblemer, er dette gjennomført god underholdning, reaksjonstrening og hjernetrim i en pakke. Jeg har aldri ansett meg selv for å være en typisk treplanter, men denne gangen gjør jeg et unntak.

Treemaker: 7/10 Godt

Shane Reaction: Zombie Land

Sjanger: Tårnforsvar
Pris: 11,31 kr
Type: Android (testet)
Utvikler: ArtBit Games
Kan kjøpes her

Zombie-baseforsvar er heller ikke mangelvare på smarttelefoner, men fra tid til annen lar jeg meg begeistre av nye varianter. Shane Reaction finner egentlig ikke på så mye nytt, og bruker de samme gamle klisjeene. Til gjengjeld er det godt gjennomført og fullt av sjarm.

Shane er en nokså vanlig fyr, som en dag våknet opp til en zombie-infisert verden. Han har forskanset seg bak et gjerde, og gjort det til en livsstil å overleve daglige bølger med angrep. Til forskjell fra mange andre spill i samme sjanger, må vi her styre hovedpersonen bak gjerdet, i tillegg til å skyte. I tillegg kan vi reparere gjerdet, hvis vi rekker det imellom bølgene av fiender.

Ut over dette er det ikke mange nye påfunn, men denne gangen er det like greit. Dette spillet viser at hjulet ikke alltid må finnes opp på nytt for å fungere. Alt i alt leverer Shane Reaction akkurat det det lover, nemlig enkel og velprøvd underholdning.

Shane Reaction: Zombie Land: 7/10 Godt

Fill the Gap

Sjanger: Hjernetrim
Pris: Gratis
Type: Android (testet)
Utvikler: Tournesol
Last ned spillet her

Jeg må innrømme at jeg alltid har vært en stor Tetris-fan, og at det antageligvis rangerer på andreplass i listen over tidsbruk på enkeltspill. Jeg har derimot aldri hatt sansen for Tetris-kloner. Den ene halvparten av dem prøver å skape hjulet på nytt, og ender opp som en røre av liksom-oppfinnsomt gameplay. Den andre halvparten er nettopp kloner, og gir meg ingen grunn til å spille dem. Fill the Gap klarer å unngå begge deler.

Som i Tetris-kloner flest, er målet å lage rekker av brikker. I stedet for at enkeltbrikker faller nedover og treffer et tårn av mer eller mindre velplasserte brikker, er det tårnet som faller nedover. Din oppgave er å sende ut enkeltbrikker i riktig posisjon. Når du har fylt ut en full rekke, forsvinner den. Spillet er over når tårnet treffer bunnen av skjermen.

Til å begynne med var jeg nokså skeptisk, særlig siden vanskelighetsnivået var lavt. Likevel ble jeg mer og mer begeistret. Som lett og kjapp pauseunderholdning fungerer dette veldig godt. Skulle du ønske det, er det også mulig å spille mot venner på delt skjerm.

Fill the Gap: 7/10 Godt

Farm Invasion USA

Sjanger: Arkade
Pris: Gratis
Type: Android (testet)
Utvikler: HandyGames
Last ned spillet her

Selv om jeg er oppvokst delvis på landet, har jeg aldri hatt gleden av å kjøre en diger innhøstingsmaskin. Langt mindre i en åker full av romvesener. Men på amerikanske maismarker har man mye rart, og i Farm Invasion har du muligheten til å meie ned romvesener og maiskolber på samme tid. Naturligvis er du også godt bevæpnet, som seg hør og bør for en real «redneck».

Spillet fungerer til dels som mange av «løpespillene» vi har sett den siste tiden. I tillegg til mais som skal høstes, og romvesener som skal drepes, er det plassert en mengde hindre i banene. I stedet for å hoppe for å unngå disse, som i vanlige løpespill, skifter du mellom to spor. I tillegg må du bruke våpen for å skyte de romvesenene du ikke meier ned. Dette blir temmelig hektisk til tider, men veldig vanskelig blir det aldri.

Dessverre blir banene litt ensformige i perioder, men til gjengjeld er det mye å velge i av våpen og kjøretøy. I tillegg preges spillet av gjennomgående god humor. Hvis du ønsker deg en hyggelig og absurd tur på landet, bør du ta en titt på Farm Invasion.

Farm Invasion USA: 7/10 Godt

Side 2

Cafeteria Nipponica

Sjanger: Forretningsstrategi
Pris: Gratis prøveversjon, 26,99 kr for fullversjon
Type: Android (testet)
Utvikler: Kairosoft
Last ned prøveversjonen her

Kairosoft har vært aktive i det siste. Forrige måned slapp de den glimrende bysimulatoren Dungeon Village, og nå er de tilbake med en ny forretningssimulator. Prinsippene er mer eller mindre de samme, men som vanlig er spillet svært godt. Denne gangen er det restaurantbransjen vi skal prøve oss på, og minnene går på mange måter tilbake til gode, gamle Pizza Tycoon.

I tillegg til de vanlige forretningsoppgavene, som innredning, ansettelser og så videre, består mye av spillet i å lage nye oppskrifter. Du begynner med noen få oppskrifter på menyen, enten av japansk, kinesisk eller vestlig type. Eventuelt kan du velge å fokusere på småretter. I tillegg oppdager du oppskrifter mer eller mindre tilfeldig underveis. Alle oppskriftene kan oppgraderes med ingredienser du selv velger, og suksessen din avhenger av hvorvidt oppgraderingene faller i smak. I tillegg får du muligheten til å holde forskjellige arrangementer, eller å sende dine ansatte ut på ekspedisjon for å finne nye ingredienser og oppskrifter.

Cafeteria Nipponica bruker den samme, sjarmerende grafikken som tidligere Kairosoft-spill, og denne fungerer fremdeles bra. Spillet flyter bra, med akkurat nok aktivitet til at det er umulig å kjede seg underveis. Likevel skjer det aldri for mye samtidig. Dette er mildt sagt vanedannende, og står igjen som det mobilspillet jeg har brukt mest tid på denne måneden.

Cafeteria Nipponica: 8/10 Svært godt

Bean's Quest

Sjanger: Plattform
Pris: 17,99 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Mumobius
Kan kjøpes her

Innen mobile plattformspill har «løpesjangeren» vært populær den siste tiden. Jeg har aldri hatt helt sansen for disse, med enkelte hederlige unntak. Bean’s Quest gjør det motsatte av løpespillene — det er nemlig et hoppespill.

I stedet for å styre en figur som alltid løper rett frem, styrer du her en liten bønne som alltid hopper. Det eneste du påvirker, er retningen den hopper i. Målet er, logisk nok, å komme seg til toppen av brettet. Siden du effektivt kan ta en «pause» ved å sørge for at figuren hopper rett opp og ned, er spillet ikke først og fremst basert på reflekser, men på planlegging og beregning.

Det kan til tider være frustrerende vanskelig å treffe riktig sted, siden du ikke «setter i gang» hoppet selv. Personlig foretrekker jeg denne typen utfordring over løpespillenes ensidige fokus på reaksjonstid. Jeg kunne kanskje ha ønsket meg litt mer variasjon i nivåutformingen, men totalt sett er Bean’s Quest en morsom, godt designet plattformhopper.

Bean's Quest: 7/10 Godt

iSlash

Sjanger: Hjernetrim
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Bulkypix
Last ned spillet her

iSlash er en variasjon av «kuttesjangeren», men denne gangen er det ikke om å gjøre å lage like biter eller andre mønstre. Til gjengjeld flyter det ninjastjerner rundt i figurene, og disse skal ikke skilles fra hverandre. Hvis dette skjer, eller hvis du treffer en av dem mens du kutter, er spillet slutt. Utover dette er målet bare å kutte bort en viss andel av figuren.

På den ene siden blir iSlash noe ensformig over tid. På den andre siden blir brettene etter hvert så vanskelige at man glemmer å legge merke til det. Selv brett som ser enkle ut kan vise seg å være problematiske. Til og med en figur som har store deler hvor ninjastjernene som regel ikke vil rote seg inn, vil som regel bli tilnærmet sirkulær før eller siden. Å kutte bort store deler fra en kvasi-sirkel samtidig som man prøver å ligge unna stjernene, er lettere sagt enn gjort.

Dette er nok ikke det spillet som holdt oppmerksomheten min lengst denne måneden, men du får like fullt mye god hjernetrim og tidtrøyte helt gratis. Det kreves både lav reaksjonstid og planlegging for å få kappet bort de største bitene når ninjastjernene er et annet sted. iSlash er absolutt et verdig lunchpausealternativ for hjernetrimelskere.

iSlash: 6/10 Nokså godt

8bit Ninja

Sjanger: Arkade
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: DogByte Games
Last ned spillet her

8bit Ninja er, som navnet antyder, et ninjaspill med retrografikk. Vel å merke ser vi pent lite til snikmord og andre typiske ninja-aktiviteter. Vår ninja er under angrep av forskjellige frukter, som prøver å treffe ham i hodet. Alt vi trenger å gjøre er å styre ham frem og tilbake, mens han prøver å ikke bli truffet.

Dette er naturligvis vanskeligere enn det ser ut til. Fruktene kommer fortere og fortere, og fra flere og flere retninger. Den eneste hjelpen vi får er diverse midlertidige oppgraderinger. Dette kan være roterende sverd som kutter frukten i stykker, magiske skjold og lignende. De varer likevel så kort tid at det ikke er særlig trygt å satse på dem. Jeg opplevde mer enn en gang at skjoldet forsvant et tidels sekund før frukten traff.

Til å begynne med ble jeg nesten skuffet over at spillet var såpass «primitivt». Det tok likevel ikke lang tid før det gikk opp for meg at dette er veldig morsomt. Vanskelighetsgraden stiger brått, og «sjongleringen» blir bare mer og mer kaotisk etter hvert som tiden går. Sammen med den flotte retrografikken gjorde dette det vanskelig å trykke på «hjem»-knappen etter at jeg startet spillet. Jeg kunne kanskje ha ønsket meg litt mer variasjon, men samtidig ville dette også ha gjort spillet mer komplisert, og fratatt det deler av sitt særpreg.

8bit Ninja: 7/10 Godt

Radiant Defense

Sjanger: Tårnforsvar
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Hexage
Last ned spillet her

I de fleste tårnforsvarsspill har du en viss tid på deg før portene åpnes, fiendene strømmer ut, og tårnene dine må ta dem ut før de når din base. Radiant Defense er veldig likt, men her har du mulighet til å bruke god tid på å planlegge i pausemodus. Romvesenene som invaderer har nemlig ikke kontroll over portalene de bruker, så det er opp til deg å slippe dem inn når det passer.

Ellers er spillet nokså sjangertypisk. Legg hindre i veien for ruten til fiendene, slik at de tar en omvei. Sett opp forsvarstårn, for å forhindre at de tar din base. Og tenk ikke minst igjennom hva du bygger, siden det er lite ressurser. Heldigvis kan du selge bygninger tilbake dersom du ønsker det, siden fiendene kan forandre seg radikalt fra gang til gang. Du vil derfor ofte måtte bytte ut deler av forsvarssystemet, for å forberede deg til neste bølge.

Utvalget av tårn og andre muligheter er nokså normalt for sjangeren. Dessverre er mange av de beste bygningene del av såkalte «bonuspakker», som du må kjøpe som mikrobetalinger. Heldigvis kan man klare seg greit uten dem. Dette er et spill det er lett å la seg hekte på, kanskje særlig på grunn av manglende tidspress og dermed større fokus på taktikk. Radiant Defense er i tillegg et av de peneste spillene denne måneden, og gir et solid helhetsinntrykk.

Radiant Defense: 8/10 Svært godt

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (mars)
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (april)

annonse