Tek.no

Samletest Kompaktkameraer

Vi har funnet det aller beste kompaktkameraet du kan kjøpe

Alle er gode, men hvilket er best?

Kristoffer Møllevik
Kristoffer Møllevik
18 Juni 2016 06:00

Samletest, entusiastkompakt

Entusiastkompakt, premiumkompakt, ekspertkompakt – et kjært barn har fått mange navn. Ingen er feil eller mer riktig enn de andre, men vi liker entusiastkompakt best. Premiumkompakt høres litt ut som et begrep som utelukkende er forbeholdt toppmodeller (eventuelt gullforgylte utgaver av toppmodeller), og ekspertkompakt får det til å høres ut som du må ha vært aktiv fotograf i et tosifret antall år for å bruke kameraene. Entusiastkompakt er bedre, det forteller oss at dette er et kamera for deg som er mer interessert i fotografering enn bare «knipsing», og som enten vet hvordan man tar gode bilder, eller interessert i og villig til å lære deg det. Tenker nå vi. Er du uenig i den definisjonen, så har du lov til det.

Testens beste kamera

Sony Cyber-shot RX100 IV

Sony Cyber-shot RX100 IV

Uansett hva du velger å kalle det, så er dette en kategori kompakte digitalkameraer med langt mer avanserte funksjoner og bedre spesifikasjoner enn hva som har vært vanlig i kompaktkameraklassen. Det største fortrinnet er nok den forholdsvis store bildebrikken, som kan være fra fire ganger til over ti ganger større enn den i et «vanlig» kompaktkamera. I kombinasjon med mer lyssterk optikk gjør dette at disse kameraene tar bilder med lite bildestøy, og når mange av dem i tillegg er utstyrt med gode bildestabiliseringsfunksjoner, egner de seg mye bedre under vanskelige lysforhold enn sine noe billigere småsøsken. Generelt sett kan dette samles under fanen «Mye bedre bildekvalitet».

Dette kameraet gir deg mest for pengene

Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Når undertegnede blir spurt av venner og kjente om hvilket kamera de bør kjøpe, er svaret mitt som regel alltid, etter en kort samtale om hvilket behov og ambisjoner de har, et entusiastkompaktkamera. Mye av grunnen til det står i avsnittet over. De tilbyr ikke samme fleksibiliteten som et systemkamera der du kan skifte optikk etter ønske, men de fleste av dem kommer med en allsidig brennvidde som tilsvarer en normalzoom, som nok dekker de flestes behov i de fleste tilfellene. De mer avanserte funksjonene gir deg profesjonell kontroll over bildene dine, noe som er veldig fint for deg som er såpass interessert i fotografering at du er klar for å ta steget ut av «auto». Og sist, men ikke minst (eller jo, på en måte) så gjør den kompakte størrelsen at de er mye lettere å ta med seg enn de fleste systemkameraene, slik at det blir mer sannsynlig at kameraet faktisk blir brukt.

OK, nok mas, her er kameraene

«Å, entusiastkompaktkameraer er så fantastiske og fotografering er så gøy og bla bla bla bla - hold nå munn og kom i gang med samletesten for...» sier kanskje du nå. Jesssør, sier vi da. La oss presentere markedets mest interessante modeller:

Sortert fra størst til minst, fra venstre: Canon G9 X, Sony RX100 IV, Canon G7 X Mark II, Canon G5 X, Panasonic Lumix LX100 og Fujifilm X100T.
Kristoffer Møllevik

Best bildekvalitet

Fujifilm X100T

Fujifilm X100T

Som du kan se i tabellen under har hvert kamera ulike styrker og svakheter. Fujifilms X100T har for eksempel den største bildebrikken, men det er også det største kameraet i testen, og det har ikke zoom.

I motsatt ende av størrelsesskalaen finner vi Canon G9 X, som er testens mest kompakte og lommevennlige kamera, men som ikke har like lyssterk optikk som de andre.

Noen har elektronisk søker, andre har ikke det. Noen har berøringsskjerm, andre igjen har ikke det.

Hvilket kamera har best kvalitet på stillbilder og video, hvordan er skuddtakt, betjening og funksjoner? Det skal vi begynne å finne ut av på neste side »

Les også