Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestSpill-PC under 15 000 kroner

Denne spill-PC-en må de da tape penger på?

Butikkene strekker seg svært langt for å gi deg mest ytelse i vår kåring.

De forrige sakene om «Beste Spill-PC» gikk som hakka møkk hos da vi kåret dem tidligere i år. Men, som noen har bemerket, er det lenge siden sist.

Det skyldes at vi ventet på en ny generasjon grafikkort, og nå som den har kommet har vi ingen unnskyldning lenger. Så, for et par uker siden gikk det brev ut til alle databutikker i vårt langstrakte land:

Klarer dere levere Norges beste spill-pc under 15 000 kroner, spurte vi.

Som dere vet fra saken hvor vi presenterte deltakerne var det fire butikker som svarte med selvsikre «Ja!».

Butikkene som konkurrerer om å gi deg mulighet til å handle inn en billig råtass-PC til jul, og om å få pryde nettopp sin maskin med vår «Beste spill-PC»-logo, er Digital Impuls, Komplett og NetOnNet.

PS: Også Multicom stilte med en PC til denne testen, men vi måtte dessverre diske den ettersom maskinen krasjet allerede ved første oppstart og vi ikke fikk den på bena igjen.

Mens Digital Impuls og Komplett stiller med maskiner de selv har skrudd sammen for hånd, sender NetOnNet en masseprodusert maskin fra Asus. Det høres kanskje litt «kjipt» ut, men som vi husker var det nettopp en ferdigbygget Asus-maskin som stakk av med seieren forrige gang.

Nå har vi hatt de råsterke spillmaskinene i hus noen dager, og etter flere runder med målinger på testlabben vår er vi klare til å kåre en knallsterk vinner. Bli med oss videre!

Råsterke maskiner i denne runden

Allerede av spesifikasjonene ser vi at enkelte av butikkene har strukket seg svært langt for å vinne testen vår. Det er bra for deg som har lyst på ny spill-PC til jul, for i denne testen kårer vi et vanvittig godt PC-tilbud.

Nedenfor tar vi et blikk på de viktigste egenskapene til maskinene, og om du lurer på mer om enkelte av komponentene finner du detaljert info i nominasjonssaken vår.

Kompletts Gamer Premium a175.

Dette er grafikkortet som bestemmer mest når det kommer til spillytelsen PC-en har. Kompletts spill-PC har allerede skaffet seg en soleklar fordel med sitt kraftige Nvidia RTX 2080-grafikkort som støtter både de nye strålesporing- og DLSS-teknologiene til Nvidia. Kortet utgjør 50 prosent av kostnaden for PC-pakken deres, noe som virkelig bør gi utslag i spilltestene våre!

Digital Impuls leverer også en grafikktung pakke med et nytt RTX 2070-kort, mens NetOnNets Asus-maskin leveres med forrige generasjons GTX 1070-grafikk.

Digital Impuls' PC.

Også prosessoren kan imidlertid påvirke spillytelsen. Folka i Digital Impuls har valgt seg ut en «trygg» sekskjernet i5-9600K-prosessor fra Intel som er kjent for å levere godt i spill. Denne har de også overklokket til 5 GHz før levering (...men mer om hvor lurt dette var litt senere!)

Komplett satser på at AMDs omtrent 700 kroner rimeligere Ryzen 5 2600X med seks kjerner skal gjøre susen.

Asus-maskinen til NetOnNet leveres med forrige generasjons Intel i5-8400. Denne har også seks kjerner, men lavere frekvenser enn den vi finner i Komplett-maskinen og kan ikke overklokkes.

NetOnNets Asus ROG-maskin.

Den ferdigbygde NetOnNet-maskinen kommer med en helt standard kjøleløsning for prosessoren. Komplett har en grei AMD-kjøler, mens Digital Impuls har spandert på seg en massiv kjøler – helt klart for å takle overklokking.

Alle maskinene leveres med 16 GB minne fordelt på to moduler. Det gir to tomme spor på hovedkortene, slik at det er lett å fylle på med mer minne ved senere behov.

Brikkene holder 2666 MHz, noe som er akseptabel hastighet selv om raskere brikker nok kunne påvirket ytelsen positivt.

Alle maskinene kommer med m.2-basert SSD-lagring. Det betyr at SSD-en er montert direkte på hovedkortet og ikke tar opp plass i kabinettet eller krever kabler. NetOnNets Asus-maskin har dessverre kun 128 GB SSD-lagring. Den er også av m.2 SATA-typen, slik også disken fra Digital Impuls er. Det gjør dem tregere enn den PCIe-baserte SSD-en i Komplett-maskinen, som for øvrig er på hele 512 GB. NetOnNet-maskinen er likevel alene om å ha en 1000 GB stor tradisjonell lagringsdisk.

Strømforsyningen til NetOnNet-maskinen fant vi aldri ut av kapasiteten til. Denne er nemlig innkapslet i et metallbur, og demontering av halve maskinen er nødvendig for å få den ut. Vi får bare anta at den ligger i 350–400 watt-segmentet, noe som i så fall er akkurat nok til å drive GTX 1070-grafikkortet dens.

De to andre maskinene kommer greit unna med sine strømforsyninger, selv om de ikke oppfyller Nvidias vel strenge anbefalinger om henholdsvis 550 watt og 650 watt for hele systemet når du har et RTX 2070 eller et RTX 2080 om bord. Her mener vi imidlertid det fortsatt er rom for å «gå opp» en klasse på grafikkfronten om det er noe du ønsker i fremtiden.

NetOnNet-maskinen fra Asus er et såkalt mATX-bygg, som sparer plass på pulten uten å gå på akkord med ytelsen. Men, det er jo selvsagt noe mindre plass både til fremtidige oppgraderinger, de virkelig store grafikkortene og kjøling.

Slik testet vi (Klikk for å åpne)

Ettersom kun fire av de spurte databutikkene hadde anledning til å stille med spillmaskiner til denne runden av «Beste Spill-PC», tok vi like godt med oss alle sammen inn på testlabben for en grundig sjekk.

Spillene vi tester i er det tunge «AAA»-spillet FarCry 5, samt den populære esport-titlen Overwatch. Vi tester ytelsen i 1440p-oppløsning med detaljnivået satt til «Ultra».

Ved siden av ytelse har vi undersøkt hvor mye maskinene støyer, hvor effektiv kjølingen deres er og hvor rask systemdisken er.

Vi vurderer hver maskin med særlig tanke på spillytelse, men også mulighet for fremtidig oppgradering og kvalitetsfølelse spiller inn.

Mye av poenget med å spille på en PC fremfor en konsoll er jo nettopp muligheten til å oppgradere enkeltkomponenter som grafikkort og prosessor eller legge til mer minne og lagring når behovet melder seg. Slik kan datamaskinen kontinuerlig holdes oppdatert i stedet for å kjøpe alt nytt hvert femte år eller så.

Konklusjon

Under oppsummerer vi de viktigste resultatene og konkluderer.
Rull lenger ned eller klikk her for å se alle ytelsesmålingene »

Best i test!

Komplett Gamer Premium a175

Komplett leverer testens desidert beste spill-PC under 15 000 kroner. I teorien kunne den vunnet kåringen på spesifikasjonene alene, men heldigvis viser målingene våre at også byggekvaliteten holder høy standard.

Joda, maskinen skiller seg fra de andre i testen ved at den egentlig koster 20 000 kroner, og altså bare er på tilbud ut året, men det endrer ikke det faktum at den gir usannsynlig mye maskinvare for pengene.

I forhold til annenplassen, som også er veldig god, får du her et bedre grafikkort, en dobbelt så stor SSD, samt en maskin som støyer minst i testen.

Det viktigste er selvsagt RTX 2080-grafikkortet, som sørger for hele 60 prosent høyere spillytelse enn grafikkortet i NetOnNet-maskinen og mellom 5 og 20 prosent bedre ytelse enn Digital Impuls-maskinen. Her er det dessuten en gjennomført Gainward-modell med tre vifter som står ved roret, og disse holder kortet imponerende kjølig og stille når du spiller.

Komplett har spart inn noen hundrelapper på å velge en AMD-prosessor heller enn en Intel-prosessor. Dette går noe utover spillytelsen, men dette vil variere fra spill til spill og vi er glade for at de har prioritert grafikkortet høyere enn prosessoren når de først måtte gjøre et valg. Prosessorkjøleren er en av AMDs mer solide (Wraith Spire), som er helt OK, men gir lite rom for overklokking.

Som levert til oss er maskinen mest stillegående av alle i testen. Prosessor-, grafikk- og kabinettviftene «støyer» ikke, de bare suser med en jevn fart når du spiller slik at denne er lett å overse.

Hovedkortet og kabinettet gir massevis av oppgraderingsmuligheter. Det er også riktig så flott å se inn i maskinen gjennom det store sidevinduet av glass. Via programvare fra Asus, som snakker direkte med hovedkortet, kan du styre RGB-belysningen til alle kabinettviftene for ganske stilige effekter, og at frontpanelet er av plast er ikke noe vi tenker på.

Kabelføringen er stort sett god, og mange av dem skjules bak hovedkortet eller dekselet til strømforsyningen, men kablene som forsyner grafikkortet med strøm kan enkelt rutes om og skjules bedre, da disse er ganske dominerende.

Totalt sett slår Komplett-maskinen og dens kraftigere grafikkort «knockout» på de øvrige deltakerne i testen. Det er likevel viktig å understreke at de får til dette uten å kompromisse på andre områder, og selv om prosessoren er en flaskehals her og der er vi enige med Komplett i at de gir best mulig spillytelse for pengene når de prioriterer som her.

Til prisen er Kompletts pakke så god at vi tviler på at de tjener noe på å selge den, men det trenger jo ikke du som nå har mulighet til å kjøpe den å tenke på. For, skal du ha en ny spill-PC til 15 000 kroner kan du simpelthen ikke gjøre et bedre kjøp for øyeblikket.

Komplett Gamer Premium a175
9.5
Imponerende

Komplett Gamer Premium a175

sitat"Leverer uslåelig ytelse til prisen."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært mye for pengene
 • Krysse av
  Svært kraftig og støysvakt grafikkort
 • Krysse av
  Masse, rask, SSD-lagring
 • Krysse av
  Oppgraderingsvennlig pakke
 • Krysse av
  Solid og stilig kabinett
 • Krysse av
  Kan overklokkes
 • Krysse av
  Støysvak

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tidsbegrenset tilbud
 • Bytt
  Noe svak enkeltkjerneytelse fra prosessor

Blåskjerm-alarm!

Digital Impuls PC - 9600K 5GHz

Digital Impuls leverer testens nest beste spill-PC under 15 000 kroner, kun slått av Kompletts tilbudsmaskin som til prisen egentlig var en umulig konkurrent fra start.

Men der Digital Impuls ikke alltid kan være med på de store guttas ville priskrig kan de ofte sjarmere oss med godt gjennomtenkte maskiner likevel. Denne gangen satset de på å gi oss en personlig touch ved å overklokke både prosessoren og grafikkortet for oss. Ja, og ved å dekorere innsiden av maskinen med julekuler og bruke røde jule-kabelstrømper da(!).

Lite er bedre enn om kundene kan få levert en ferdig overklokket maskin, hvor komponentene yter så godt de kan, uten at det koster noe mer. Særlig med tanke på at vanlige PC-spillere sjelden tør eller har kunnskap om å gjøre dette selv.

Men, som alle som har drevet med overklokking vet, er ikke dette helt risikofritt. Ikke minst fikk vi erfare dette da testingen vår ble avbrutt av blåskjerm etter blåskjerm, som skyldtes at både prosessoren og grafikkortet var overklokket for mye.

Vi så sammenhengen og hadde kunnskapen til å stabilisere maskinen, men for en vanlig kunde vil nok det å få servert blåskjermer fra sin nye spill-PC oppleves veldig kjipt. Vi forstår egentlig ikke at Digital Impuls tar sjansen på å overklokke komponentene så mye som de gjorde, for selv om ytelsen blir bedre stiger også sjansen for å få maskiner i retur fra fortvilte kunder. På grunn av at overklokkingen ikke var stabil måler vi ytelsen på fabrikkinnstillingene i denne testen.

Selv på fabrikkinnstillinger er det klart at en Intel-prosessor er bedre egnet for spill enn Komplett-maskinens AMD-prosessor, noe man ikke minst ser i Far Cry 5-målingen under. i5-9600K-prosessoren er mer enn kraftig nok og bør kunne holde koken selv gjennom neste oppgradering av grafikkort om noen år. Den holder seg også svært kjølig, takket være en veldig god kjøler (som selvsagt er litt overdimensjonert om prosessoren ikke er overklokket!).

RTX 2070-kortet leverer høy spillytelse og gjør vei i vellinga i 1440p-oppløsning med høye grafikkinnstillinger. Kortet er betydelig kraftigere enn GTX 1070-kortet som vi finner i NetOnNet-maskinen og er noe av det bedre du kan få tak i i en spill-PC til 15 000 kroner når den ikke er på tilbud.

Digital Impuls har bygget maskinen i et Fractal Design Meshify C-kabinett. Dette er ganske kompakt og minimalistisk, og kommer uten LED-lys. Det lar deg likevel se inn på komponentene gjennom en heldekkende glassdør, og da er det godt kabelarbeidet er perfekt utført. Kabinettet har også svært god luftgjennomstrømming takket være et mesh-materiale i front og topp. Det gir lave temperaturer, men der vi ikke kan si at maskinen bråker reagerer vi likevel på at viftene er ganske aktive. De girer opp og ned ofte og oppleves som mer forstyrrende enn det jevne suset fra Komplett-maskinen.

Selv om den i denne runden overskygges av Kompletts tilbud leverer Digital Impuls alt i alt en god spill-PC med masser av rom for fremtidige forbedringer og oppgraderinger. Den overambisiøse overklokkingen av prosessor og grafikkort, som kan skape mer sorg enn glede for kundene, ødelegger imidlertid for de aller høyeste poengene denne gangen.

Digital Impuls PC - 9600K 5GHz
7.5
Bra

Digital Impuls PC - 9600K 5GHz

sitat"Vel ambisiøs overklokking kan gi problemer for en ellers gjennomtenkt maskin."

Fordeler

 • Krysse av
  Kraftig grafikkort
 • Krysse av
  Rask SSD-lagring
 • Krysse av
  Oppgraderingsvennlig
 • Krysse av
  Rask spillprosessor
 • Krysse av
  Kan overklokkes
 • Krysse av
  Minimalistisk og effektivt kabinett
 • Krysse av
  Kraftig prosessorkjøler

Ting å tenke på

 • Bytt
  Du trenger raskt mer lagring
 • Bytt
  Noe ujevnt viftesus
 • Bytt
  Overklokkingen til Digital Impuls ga blåskjermer
 • Bytt
  Grafikkortet har «Blower style» kjøler

Fjorårets innmat

Asus ROG Strix GL12CP-NR010T

Forrige gang vi kåret den beste spill-PC-en vant en masseprodusert maskin fra HP. Den vant på ren spillytelse, og til tross for ganske middels oppgraderingsmuligheter. Når NetOnNet denne gangen prøver seg med en ferdigbygget Asus-maskin kommer den likevel ikke engang i nærheten av de håndbygde kandidatene fra Komplett og Digital Impuls.

Hovedproblemet dens er grafikkortet, prosessoren, lagringsløsningen, kabinettet, støyen og strømforsyningen. Ja, intet mindre enn seks punkter, altså.

Viktigst er selvsagt grafikkortet, som er et GTX 1070. Dette tilhører nå forrige generasjon grafikkort fra Nvidia og yter langt svakere enn den nye generasjonen som vi finner i begge rivalenes PC-pakker. Faktisk skiller det vanvittige 60 prosent på spillytelsen i forhold til Komplett-maskinen, og da hjelper det ikke at du sparer en tusenlapp.

Også prosessoren er fra forrige generasjon, og selv om dette ikke er krise i seg selv er det med på å tegne et bilde av at NetOnNet ikke følger helt med i timen.

Når det kommer til lagringsløsning er det helt greit at ytelsen ikke er heseblesende, men desto verre at kapasiteten dens er på kun 128 GB. Dette gir deg knapt rom for Windows-installasjonen og ett til to spill. Det er fint og flott med ekstra harddisk-lagring på 1000 gigabyte, men for prisen av maskinen burde Asus ha disket (he-he) opp med en dobbelt så stor SSD.

Resten av kritikken vår går på designvalgene Asus har gjort. Kabinettet er nemlig ikke laget med fokus på oppgraderingsvennlighet, men å se «kult» ut fra utsiden. Det har også flere moduler som virker å være satt inn bare for å gjøre det vanskelig å skifte ut komponenter. Som for eksempel modulen som omslutter strømforsyningen og harddiskene. Sistnevnte førte til at vi ga opp å finne ut hvor stor strømforsyning maskinen kommer med, og stakkars den som skal bytte strømforsyningen i fremtiden, for her er det mye metall i veien.

Det siste punktet er blant de mest frustrerende, i alle fall når du først har maskinen oppe og går ved siden av deg. For der støymålingene våre viser at NetOnNets Asus-maskin støyer en del mer enn de andre, viser ikke grafen hvor irriterende høyfrekvent den er. Støyen gnager og borrer seg gjennom ørene dine og gir ikke slipp selv med hodetelefoner på. Og dette gjelder selv på tomgang.

I avslutningen vår har vi faktisk ikke noe å trekke frem som er udelt positivt om denne maskinen, og bruker i stedet anledningen til å anbefale deg å stekt vurdere en annen maskin.

Asus ROG Strix GL12CP-NR010T
4.5
Svakt

Asus ROG Strix GL12CP-NR010T

sitat"Fylt av utdaterte deler. "

Fordeler

 • Krysse av
  Masse intern lagringsplass

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak spillytelse fra forrige generasjons grafikkort
 • Bytt
  Forrige generasjons prosessor
 • Bytt
  Lite SSD-lagring
 • Bytt
  Uviss kapasitet for strømforsyning
 • Bytt
  Ikke oppgraderingsvennlig
 • Bytt
  Høyfrekvent støy

Målinger og resultater

OBS: I spill er enkeltkjerneytelsen, som Intel-prosessorer er best på, viktigere enn flerkjerneytelsen, som AMD-prosessorer er best på. Dette får vi godt demonstrert i Far Cry 5-målinger over, hvor RTX 2080-kortet i Komplett-maskinen tydelig holdes tilbake av AMD-prosessoren selv om den vinner flerkjernetesten vår. Med likt grafikkort vil derfor ofte en Intel-prosessor være å foretrekke for spill.

Gode tilbud eller ei. Spillmaskiner koster mye penger:
Biligere gaver finner du blant våre 50 julegavetips »

Les også
At ingen har gjort dette før er kriminelt
Les også
Dette er de beste spill-tilbudene i julen
Les også
På tide å sjekke hvem som har månedens beste PC-tilbud: Dette er kandidatene
Les også
Nvidias RTX-kort åpner en ny æra for 3D-grafikk
Les også
Har du egentlig noe å tjene på å velge raskere minne til spill?
Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner: Stor test: De beste studentbærbare under 10 000 kroner

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse