Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBrettmobiler

Vi kårer kongen av gigantmobilene

Kan noen hamle opp med Samsung Galaxy Note 3?

Salgstallene som med jevne mellomrom legges frem av blant andre operatørene viser at nordmenn i stadig større grad har fått øynene opp for mobiltelefoner med store skjermer. For eksempel suste Samsung Galaxy Note 3 opp på en femte plass på NetComs liste over de mest solgte mobiltelefonene i oktober.

Etter hvert som mobiltelefoner har tatt over stadig flere av de oppgavene som vi tidligere gjorde på PC-en, virker det som om brukerne ønsker stadig større skjermer på mobiltelefonene. Noen telefoner er imidlertid så store at man har valgt å gi dem et nytt navn: «Phablet» – som er en sammenstilling av ordene «phone» og «tablet». Altså en mellomting mellom mobiltelefon og nettbrett. Vi har valgt å kalle disse produktene for «brettmobiler».

Det er ingen fast grense for hvor stor en mobiltelefon må være før den kan kalles en brettmobil, men i denne testen har vi valgt å si at alle telefoner som har en skjermstørrelse på 5,7 tommer eller mer faller inn under denne paraplyen.

Ytelsen til de fem brettmobilene, målt i AnTuTu.
Ytelse målt i Geekbench 3.

Når er mobilen for stor?

De største brettmobilene har skjermstørrelser på rundt 6,4 tommer. Blir det særlig større enn dette, er vel de fleste enige om at vi snakker om et nettbrett – og ikke en mobil. Selv om du riktignok kan ringe med enkelte nettbrett – som 7-tommeren Asus FonePad.

Er en mobiltelefon altfor stor er den upraktisk å ringe med, og det er vanskelig å få plass til den i vanlige lommer. Men har du en stor mobiltelefon kan det hende du ikke lenger har behov for å ta med deg både et nettbrett og en mobiltelefon når du er på farten. Her må du selv avgjøre hva som er mest praktisk for deg og ditt bruksmønster.

I denne samletesten har vi tatt med de viktigste brettmobil-produktene fra Samsung, Huawei, Sony og HTC.

Nokia har for øvrig også nylig lansert telefoner i «brettmobil»-kategorien, men disse er foreløpig ikke kommet i salg – og er dermed ikke med i vår samletest. Lumia 1520 er navnet på Nokias nye toppmodell, og får en Full HD-skjerm på 6 tommer og en kraftig firekjerners Snapdragon 800-prosessor. I tillegg har selskapet lansert en rimeligere 6-tommer, Lumia 1320, med enklere prosessor og lavere oppløsning på skjermen.

Les mer om de nye Nokia Lumia-modellene her »

Her er de beste brettmobilene – med de beste til slutt:

4. Huawei Ascend Mate

  • Skjermstørrelse: 6,1 tommer
  • Pris: Ca. 2 800 kroner

Dette er en av de rimeligste mobiltelefonene i denne størrelsen, og koster i skrivende stund rundt 2 800 kroner i nettbutikkene. En sjekk i Prisguide viser imidlertid at Komplett.no har satt ned prisen til under 2000 kroner, og da er dette et godt kjøp – selv om telefonen havner på siste plass i vår samletest.

Ascend Mate har en stor skjerm med 720p HD-oppløsning. Skjermen er ganske skarp og har god bildekvalitet, men vi kunne ønsket oss litt høyere lysstyrke. Med en systembrikke fra Huawei med fire 1,5 GHz prosessorkjerner er dette ingen teknobombe, og i vår test oppførte telefonen seg ofte tregt. Mangel på 4G-støtte trekker også ned.

Les testen av Huawei Ascend Mate »

3. HTC One Max

  • Skjermstørrelse: 5,9 tommer
  • Pris: Ca. 6 200 kroner

I motsetning til Ascend Mate, har HTC One Max både langt bedre ytelse og den kommer med 4G-støtte. En firekjerners Snapdragon 600-brikke på 1,7 GHz, støtte for minnekort, og en design som ligner HTC One burde love godt også for HTC One Max.

Dessverre er One Max langt fra like god som One. Det er det mange årsaker til, men en av årsakene handler om designen. Designen gjør at den store telefonen ikke ligger godt i hånden, og knapper og menyer på skjermen er veldig dårlig tilpasset den store og høyoppløste skjermen i One Max. Telefonen har ellers en fingeravtrykksleser på baksiden, men den fungerer veldig dårlig. Vi konkluderte derfor i vår test med at selv den svakere Samsung Galaxy Mega (nedenfor) er et bedre og mer gjennomtenkt produkt enn One Max.

Les testen av HTC One Max »

2. Samsung Galaxy Mega i9205

  • Skjermstørrelse: 6,3 tommer
  • Pris: Ca. 3 000 kroner

4G-brettmobilen Galaxy Mega kommer med en Snapdragon 400-systembrikke, og er dermed svakere enn vinnerne av denne testen. Men det er likevel en godt utstyrt telefon i forhold til prisen, selv om vi anbefaler at du kjøper et minnekort for å utvide lagringsplassen litt. Den gigantiske 6,3 tommer store skjermen har lavere oppløsning og er ikke fullt så bra som skjermen i Galaxy Note 3 – men dette er en langt rimeligere telefon. Prisen er nå tusen kroner lavere enn da vi testet telefon i juli, og dermed er Samsung Galaxy Mega et veldig bra kjøp nå.

Les testen av Samsung Galaxy Mega »

Vinnerne:

1. Sony Xperia Z Ultra

  • Skjermstørrelse: 6,4 tommer
  • Pris: Ca. 5 000 kroner

I denne testen har vi valgt å gi Sony Xperia Z Ultra og Samsung Galaxy Note en delt førsteplass. Disse to mobiltelefonene er ikke bare de to desidert raskeste og mest velutstyrte brettmobilene i testen, de skiller seg også ut på programvaresiden. Begge har selvfølgelig 4G-støtte.

Xperia Z Ultra har større skjerm enn Galaxy Note 3, og for mange vil skjermen på 6,4 tommer rett og slett bli litt i største laget – og Galaxy Note 3 vil passe bedre.

I likhet med Galaxy Note 3 har Xperia Z Ultra den kraftigste systembrikken på markedet, en Snapdragon 800-brikke med fire prosessorkjerner på 2,2 GHz hver. Skjermen er rett og slett fantastisk, og som vi skrev i testen – antagelig bedre enn flatskjermen du har hjemme i stua.

Les testen av Sony Xperia Z Ultra »

1. Samsung Galaxy Note 3

  • Skjermstørrelse: 5,7 tommer
  • Pris: Ca. 5 500 kroner

Samsung Galaxy Note 3 er mobilen som er smartere enn en smartmobil og kraftigere enn et nettbrett. Med en skjerm på 5,7 tommer vil antagelig de fleste synes denne telefonen har en litt mer praktisk størrelse enn Xperia Z Ultra. Skjermen har for øvrig Full HD-oppløsning, og bildekvaliteten er intet mindre enn fantastisk.

Her snakker vi om et nisjeprodukt med ekstremt høy ytelse, vanvittig bra skjerm og funksjoner ingen konkurrenter kan vise maken til. Da sikter vi først og fremst til alt du kan gjøre med den spesielle pennen som følger med. Men telefonen kan også styres med gester i luften, talekommandoer, og i noen tilfeller sågar med blikket ditt.

Les testen av Galaxy Note 3 »

På Prisguide.no finner du laveste priser på testproduktene,
og kan sette opp prisvarsling »

annonse