Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestPanelovn med wifi-styring 2022

Vi har funnet den beste panelovnen med smartstyring

Panelovner med wifi-styring kan være et bidrag til å redusere strømforbruket hjemme. Vi har testet seks ulike løsninger.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
mer

Den siste tidens strømpriser - i alle fall i regionene sør for Trondheim - har gjort det høyst aktuelt å gå gjennom eget forbruk og redusere der man kan. Men utover å bruke mindre varmtvann, effektivisere der man kan og fyre mindre - går det også an å fyre smartere?

Vi har testet panelovner fra seks ulike tilbydere av nett-tilkoblet oppvarming. Fire bruker wifi, én bruker zigbee og én bruker en proprietær standard med egen hub.

Dette er produktene vi har testet:

  • Adax Neo og Clea (wifi)
  • Dimplex Alta (wifi)
  • Duux Edge og Threesixty (wifi)
  • Mill Invisible (wifi)
  • Namron Panelovn Zigbee (zigbee)
  • Nobø Front + NCU kontrollenheter + Nobø Eco Hub (egen løsning)

Det vi har testet er i hovedsak hvor enkelt det er å koble produktene til sin tilhørende app, hvor brukervennlig og funksjonelt det er å sette opp ukesprogrammer. I tillegg har vi sett på hvilke tredjepartsløsninger som er støttet og ellers hvilke funksjoner som ligger inne i økosystemene til de ulike produsentene.

Design og pris er selvfølgelig også tatt med i betraktningen. Vi har ikke testet effektivitet eller oppvarmingseffekten direkte, da enkel teknologi som dette stort sett innebærer at tusen watt inn er tilnærmet tusen watt i varmeeffekt.

Unntaket er muligens Mill, som har såkalt «PID-kontroll» i sine tredjegenerasjons ovner. Det innebærer at ovnene justerer ned wattstyrken til et passende nivå for å holde temperaturen noenlunde konstant - i stedet for at ovnen skrur seg av til temperaturen har falt under en viss terskel, og så skrur seg på fullt igjen, slik som er vanlig. Det skal gi mer stabil temperatur og potensielt også lavere strømforbruk over tid.

Å sette opp ukeprogram er for øvrig noe alle nye ovner i dag støtter, selv ovner som ikke har nettilkobling og tilhørende app. Det er nemlig et krav i det såkalte økodesigndirektivet til EU, men å sette opp ukeprogrammer direkte på ovnenes bittesmå «skjermer» kan være ganske komplisert og noe man må sitte limt til bruksanvisningen for å få til.

Kortfattet sammenlikning

Slik vurderer vi de ulike systemene:

8
Mill Invisible 1000W Wifi Gen3
Bytt
8
Adax Neo H10
Bytt
7.5
Namron Panelovn Zigbee 1000W
Bytt
7
Nobø NFK2N 500W
Bytt
6.5
Dimplex Alta 1000 W
Bytt
5
Duux Edge Smart 1500 W
Bytt

Før vi kommer til produktene har vi en liten høne å plukke med alle ovnsprodusentene i denne testen, og det er at ukeplanene deres konsekvent bare har tre moduser å velge blant - gjerne sove/øko, komfort og borte. Det er lite fleksibelt, og gjør det vanskelig å skreddersy ukeplanene for enkelte rom og scenarier.

Ta for eksempel en situasjon som hjemme hos undertegnede, hvor jeg har et rom som fungerer som hjemmekontor på dagen, men hvor ovnen bidrar til å varme opp gangen utenfor og dels resten av leiligheten resten av dagen. Her vil jeg gjerne ha ordentlig nattesenking, komforttemperatur mens jeg faktisk sitter hjemme og jobber, en slags senket komforttemperatur (for eksempel 19–20 grader) etter arbeidstid og samtidig muligheten til å velge bortemodus når jeg ikke er hjemme. Det er i praksis ikke mulig med noen av løsningene i testen.

Kluss blir det fort også om du liker å ha det varmere på soverommet på natten enn på dagen, som jeg heller ikke tror er en helt uvanlig situasjon. Én av løsningene gjør det umulig å sette opp en sovetemperatur som er høyere enn komforttemperaturen, og generelt skaper slike scenarier problemer for såkalt global overstyring, altså at du vil justere temperaturen for alle rom samtidig - for eksempel om du kommer tidligere hjem fra jobb enn det som ligger inne i systemet.

En enkel løsning ville vært å gi oss en fjerde modus i ukeplanene. Et lite gratis forslag fra oss der, altså, men nok om det. Videre til testvinneren:

Best i test: Mill Invisible Steel: Stort sett alt vi kan ønske oss

Norske Mill er nok blant produsentene som har gjort de største fremskrittene siden sist gang vi testet panelovner i 2018. Deres siste generasjon wifi-ovner har fått bluetooth for tilkobling, problemer med rutere som sender 2,4 og 5 GHz på samme nettverksnavn er blitt rettet opp i og ovnene har som nevnt fått såkalt PID-kontroll (proportional-integrated-derivative).

Du må ha konto hos Mill for å bruke systemet, men i motsetning til sist hadde vi få problemer med å koble til ovnene i denne omgang. De dukker automatisk opp i appen (riktignok på andre forsøk for den ene ovnen) og er lagt til i systemet på få minutter. Startskjermen i Mill-appen er hakket mer overveldende enn den ekstreme enkelheten til Adax, men det er knapt en funksjon Mill-systemet ikke har.

Ukeprogram lager du raskt og enkelt i et visuelt og lettfattelig skjermbilde. Det kan være litt knotete å justere eksakte tidspunkt med dra-og-slipp-funksjonaliteten, men heldigvis kan du trykke på de ulike tidsbolkene og legge inn tidspunkter manuelt - og det er kjempeenkelt å kopiere en tidsplan fra en dag til en annen.

Du kan overstyre per sone eller globalt ved å velge en annen modus og angi hvor lenge den skal være aktiv, og du kan unnta enkelte ovner fra den globale overstyringen om du ønsker. En funksjon vi kanskje kunne ønsket oss var at det gikk an å bare justere en grad eller to i et rom uten å endre temperaturen til den aktuelle modusen «permanent».

Ellers får du både åpent vindu-funksjon og tastelås (både i app eller på ovn), du kan kalibrere termostaten selv eller legge til en Mill Sense-sensor som både gir deg luftkvalitets- og mer nøyaktige temperaturmålinger i en sone. Mill har også wifi-plugger, luftavfuktere og aircondition i utvalget sitt, og i tillegg støtte for både Tibber, Homey, Futurehome og et eget åpent API.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Fra Mill får vi også opplyst at de jobber med støtte for den nye smarthusstandarden Matter, som skal la smarthusutstyr fra ulike produsenter snakke sammen uten en egen hub. Foreløpig er imidlertid mangelen på Google Home- og Assistant-støtte et lite minus, og optimalt sett burde det også gått an å integrere gulvvarmetermostater i Mill-systemet.

Ellers er det lett å dele huset ditt med andre brukere (må ha Mill-konto) og du kan gi tillatelser på ganske finkornet nivå når du inviterer inn en ny bruker - eventuelt bare gi mulighet til å styre enkelte rom. Responstiden fra du gir en kommando i appen til det skjer noe på ovnen er i de fleste tilfeller umiddelbar, og du får fin statistikk i appen som gir deg bedre oversikt over strømforbruket til oppvarming.

Alt i alt synes vi Mill er systemet vi vil anbefale til flest. De huker stort sett av i alle boksene hva gjelder funksjoner, har en pent designet og velfungerende app og relativt pent design på ovnene. De viktigste tredjepartene er støttet, og åpent API gjør det også mulig for de mer avanserte brukerne å programmere sin egen løsning.

Om du vil ha det enklest mulig ville vi nok likevel vurdert systemet fra Adax.

PS: Denne testen kom i praksis på verst tenkelige tidspunkt for Mill, som hadde et ganske stygt serverutfall midt i testperioden som førte til at mange Mill-kunder måtte koble til ovnene sine helt på nytt. Heldigvis for Mill hadde vi ikke rukket å koble til testovnene på det tidspunktet, så vi ble ikke omfattet, men mange Mill-kunder opplevde nok utfallet som rimelig irriterende. Mill sier for øvrig at de skal over på et nytt system til våren, som skal mer eller mindre eliminere risikoen for slike utfall.

Mill har varianter i mange wattstyrker, samt alternativer med glassfront. Her er et par av de andre modellene (annonselenker):

Mill Invisible 1000 W Wifi 3
8
Meget bra
Best i test

Mill Invisible 1000 W Wifi 3

8
Meget bra
sitatMed unntak av Google-integrasjon er det lite Mill-systemet mangler

Fordeler

  • +
    Pene ovner, både stål- og glassfronter tilgjengelig
  • +
    Enkle å sette opp, lett å lage ukeplaner, pen app
  • +
    PID-oppvarming skal i teorien gi jevnere oppvarming
  • +
    Stort sett umiddelbar respons mellom app og ovn
  • +
    Kalibrering, statistikk, åpent vindu-funksjon og barnesikring
  • +
    Støtter Tibber, Futurehome, Homey og har åpent API
  • +
    Lett å dele med flere brukere, finkornet tilgangskontroll

Ting å tenke på

  • Ingen Google Home-støtte
  • Touchknappene på ovnen kan være litt knotete å operere

Adax Neo og Clea: Toppen av enkelhet - og tredjeparter

Adax imponerer bokstavelig talt rett ut av esken. Lokket på esken har nemlig stanset inn hull du kan bruke for å markere på veggen hvor skruene til ovnen skal inn. Du setter esken på gulvet, vipper opp lokket, og så har du et veldig godt utgangspunkt for å få ovnen i vater.

Ovnene har både wifi og bluetooth, så de dukker opp automatisk i Adax-appen - men du må lage en konto med Apple- eller Google-innlogging for å komme dit. For Adax som for de fleste av de andre må du også oppgi wattstyrken på hver ovn manuelt i appen, som nok er et tegn på at de produseres på «samlebånd» og alle har samme kontrollenhet.

Adax-appen er kanskje ikke den mest moderne i utseende, men den er så enkel å bruke at vi er villige til ikke bare å tilgi, men også rose dem for valget. Hovedskjermen gir deg veldig raskt oversikt over både nåværende temperatur og måltemperatur i de ulike sonene, og dette er også løsningen som aller raskest lar deg overstyre nåværende innstilling i ukeplanen allerede på hjemskjermen.

Dette var faktisk den første løsningen vi monterte opp og testet (delvis fordi Adax var forutseende nok til å sende med gulvstativer til ovnene sine), og akkurat denne funksjonen var noe vi savnet på samtlige av de andre løsningene. En overstyring varer til neste gang planen endrer modus, og om vi skal pirke kunne man kanskje ønske seg at det var mulig å velge en annen varighet - slik man kan hos andre. Det er også lett å endre temperatur rett på ovnen, og du kan velge å låse tastene om du vil at det ikke skal være mulig - enten på ovnen eller enklere i appen.

Selve ukeplanen settes opp med et litt mer pedagogisk system enn hos en del av konkurrentene, med spørsmål som «Når sover du vanligvis?» og «Når er du ikke hjemme?» og en enkel visuell fremstilling av planen. Det er veldig lettforståelig og fungerer godt - temperaturer for de ulike modusene settes per rom, og så ligger ukeplanen på toppen og styrer når de ulike modusene skal aktiveres, som gjør det lett å bytte til en annen plan om du vil. Som nevnt kan du også se nåværende temperatur i de ulike sonene i appen, en luksus om krever ekstrautstyr hos noen av de andre.

Adax-appen er kanskje ikke den visuelt peneste, men den er veldig enkel å bruke.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

En liten mangel er at det ikke finnes noen mulighet for å overstyre ukeplanen på alle ovnene i huset samtidig utover å sette huset i feriemodus. Samtidig kan feriemodusen fungere som global overstyring om du bare ønsker å sette alle ovnene i huset på samme temperatur - du kan velge at den skal være aktiv til du deaktiverer den manuelt eller sette en start- og stopptid.

Adax er også det systemet som støtter flest tredjeparter på nåværende tidspunkt. Først og fremst får du ekte Google Home-integrasjon, som også gjør at du kan bruke Google-assistenten på ordentlig vis og si «Skru opp temperaturen på soverommet med to grader», for eksempel. Ellers fungerer Adax både med Tibber, med Homey og Futurehome, i tillegg til at de tilbyr et åpent API for selvprogrammerte løsninger, så det er mange muligheter til å «oppgradere» fra Adax-appen om du vil det.

Responstiden fra app til ovn er litt seigere hos Adax enn hos de fleste av de andre, men et par-tre sekunder er likevel innenfor akseptable rammer. Appen bruker imidlertid ganske lang tid på å vise at ovnene er uten wifi-tilkobling, som potensielt kan være problematisk i forbindelse med et utfall. Gjør du endringer blir de heller ikke kommunisert til ovnene før nettet er tilbake - uten at du egentlig får beskjed om det. Her er det forbedringspotensial.

Det er imidlertid enkelt å legge til ekstra brukere via epost, og du kan velge mellom full eller begrenset tilgang. Termostaten kan også kalibreres manuelt.

Oppsummert: Adax-systemet er et meget godt alternativ for deg som vil sette opp systemet ditt i Google Home eller som bare vil ha ting enklest mulig.

PS: Adax Neo er ovnene med stålfront, mens glassovnene heter Clea. Neo Basic er stålovner uten wifi.

Adax har varianter i mange wattstyrker, samt alternativer med glassfront. Her er et par av de andre modellene (annonselenker):

Adax Neo 1000 W
8
Meget bra
Anbefalt

Adax Neo 1000 W

8
Meget bra
sitat"Det enkle er ofte det beste" vises tydelig av Adax

Fordeler

  • +
    Enkle å sette opp, veldig enkel og brukervennlig app
  • +
    Støtte for "alt" av tredjeparter og åpent API
  • +
    Veldig lett å justere temperatur i appen
  • +
    Lett å lage ukeplaner
  • +
    Eneste ovn i testen som har ekte Google Assistent-styring
  • +
    Åpent vindu-funksjon, statistikk, kalibrering og tastelås.

Ting å tenke på

  • Litt lenger responstid enn en del av de andre
  • Økosystemet til Adax er ganske begrenset
  • Ingen global overstyring utover feriemodus
  • Appen bruker lang tid på å vise at ovnene mangler wifi

Namron Panelovn Zigbee: For de litt mer avanserte, men stort potensial

Elektroimportørens husmerke Namron er en liten joker i denne testen. Smartovnene deres bruker nemlig den såkalte zigbee-standarden til å kommunisere med, og krever dermed en smarthushub som Homey eller Futurehome for å kunne kobles til nett. Det blir dermed en løsning for litt mer avanserte brukere enn en del av de andre, men samtidig får du også en type fleksibilitet som mange vil sette pris på.

En smarthushub gjør eksempelvis at du kan bruke ovner og annet utstyr fra flere ulike produsenter sammen, og du kan sette opp helt spesifikke kommandoer som at ovnen skal skrus av om ikke bevegelsessensoren registrerer bevegelse i et rom på x antall timer.

I forbindelse med denne testen har vi koblet Namron-ovnene til en hub fra Homey, som er den hubben som gir størst funksjonalitet. Panelovnen dukker opp i Homey-appen automatisk så fort vi har koblet til strøm og aktivert paringsmodus - om enn i fire ulike varianter med ulike wattstyrker.

Å sette opp ukesprogram er litt i overkant komplisert om du bruker ovnens egen «Weekly Schedule Settings», så du kan alternativt velge å bruke såkalte «Flows» i Homey eller en tredjeparts-utviklet app som Homey Heating Schedule. Den gir deg full kontroll over hele ukeplanen, med fire moduser å velge blant (Economy, Night, Comfort og Comfort Plus, som riktignok alle har predefinerte temperaturer) og i tillegg mulighet til å sette egendefinerte temperaturer utenfor modusene.

Å vurdere funksjonaliteten i Namron-ovnene blir i praksis å vurdere funksjonaliteten i Homey-systemet. For mer eller mindre avanserte brukere gir det imidlertid mange muligheter.
Niklas Plikk, Tek.no

Du kan også overstyre nåværende modus direkte på ovnen, og overstyringen vil da vare frem til neste bytte-kommando i ukeplanen, eventuelt kan du justere per ovn/sone eller globalt i Homey-appen. Åpent vindu-funksjon er aktivert som standard når du setter opp i Homey, og du kan kalibrere termostaten selv.

Jeg er også relativt svak for designspråket til Namron. Til å være hvite rektangler er disse av den penere typen, og den matthvite (eller -sorte) finishen vil passe inn i de fleste interiører. De blir imidlertid rimelig varme foran, som er greit å være klar over. Det er mange av de andre ovnene i testen som leder varmen mer opp og har kaldere fronter enn hva Namron-ovnene har. Lysstyrken på panelet er også relativt kraftig for bruk på soverom, men det kan heldigvis også justeres i Homey-løsningen.

Alt i alt blir dermed Namron-ovnene avhengig av at du enten har eller har planer om å sette opp en smarthushub, men om det er tilfelle gir denne løsningen nok den mest finkornede kontrollen over ovnene dine - og du kan bruke dem sammen med utstyr fra «alle» andre produsenter.

PS: Akkurat som for de andre ovnene kan du også bruke disse uten å koble til noen hub. Men da kan du like godt kjøpe modellen uten zigbee, som koster rundt en tredel mindre.

Namron har zigbee-varianter i flere wattstyrker, samt i hvit og svart. Her er et par av de andre modellene (annonselenker):

Namron Panelovn Zigbee 1000 watt
7.5
Bra

Namron Panelovn Zigbee 1000 watt

7.5
Bra
sitatViser at en zigbee-ovn kan være et utmerket alternativ for et smartere hjem

Fordeler

  • +
    Homey-støtte gir mulighet for veldig finkornet kontroll
  • +
    Enkel å koble til
  • +
    Veldig kort responstid fra app til ovn
  • +
    Kan brukes sammen med ovner og sensorer også fra andre merker
  • +
    Åpent vindu-funksjon, tastelås og kalibrering

Ting å tenke på

  • Krever smarthushub; kan være ganske kostbar i innkjøp
  • Rimelig varm front
  • Ovnens egen ukeprogram-løsning er ikke veldig god

Nobø Front NFK2N: Fleksibelt, men appen er et oldtidsrelikvie

Vi har vært litt i tvil om hvordan vi skal vurdere ovnene fra Nobø i denne omgang. På overordnet plan er dette sannsynligvis det enkeltsystemet som kan gi deg best styring over oppvarmingen av eget hjem, takket være at du kan utvide det til også å inkludere gulvvarme-termostater.

Samtidig fremstår Nobø-systemet som ganske sidrumpa, ikke minst takket være at den tilhørende appen ser ut som den ble designet i 2010 - med de mangler det gir for moderne brukergrensesnitt og intuitiv navigasjon.

Nobø-systemet er ett av to som leveres av Glen Dimplex, og skiller seg fra «forbrukermerket» Dimplex ved at det bruker en egen kommunikasjonsprotokoll og krever Nobøs såkalte Energy Control Hub for å fungere. Den koster rundt 2000 kroner.

På oppsettet fungerte ikke autosøk på noen av ovnene, så vi måtte legge dem til manuelt i Nobø Energy-appen ved hjelp av et nummer på baksiden av selve kontrollenheten. Det var imidlertid problemfritt. Nobø-systemet krever for øvrig ingen brukerkonto, og baserer seg ifølge Nobø på at du ikke lar uvedkommende få tilgang til wifi-nettverket ditt.

Om noen kobler seg til wifien din og legger til Nobø-hubben i appen får de nemlig full tilgang til systemet både når de er innenfor wifi-rekkevidden og utenfor huset. Det er selvfølgelig kjekt å slippe nok en brukerkonto, men akkurat her hadde nok bedre tilgangskontroll vært en fordel - og du bør definitivt sørge for å ha et gjestenettverk å tilby gjester om du har et Nobø-system i hus. Til Nobøs forsvar krever det å legge til systemet i appen fysisk tilgang til hubben, for du må oppgi de tre siste sifrene i ID-nummeret - og du kan kaste ut alle andre brukere ved å deaktivere internett-tilgang og aktivere den igjen.

Nobø-appen ser også ut som et relikvie fra gammelt av. Den har bildeformat som nok stammer fra iPhone 4-generasjonen, med store svarte hull over og under grensesnittet på moderne telefoner. Hele grensesnittet skriker også aldrende smarthus-grensesnitt, og det er ganske mye her som vi rett og slett må konsultere bruksanvisningen for å forstå.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Når det er sagt, så er det mye fin funksjonalitet i Nobø-systemet. Produktene legges til i ulike soner (les: rom), og det er lett å sette opp ukeprogram med visuelt lettfattelig oversikt (selv om vi gjerne skulle sett en mulighet for å se alle dagene i samme skjermbilde). Du kan ha flere ulike programmer og velger ett program per sone.

Bare for å understreke hvor utdatert Nobø-appen er: Den tvinger deg over i landskapsmodus for å lage ukeprogram.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Også her savner vi imidlertid en fjerde modus, og en liten finurlighet er at det ikke er mulig å sette økotemperaturen under komforttemperaturen. Om du vil ha det varmere på soverommet om natten enn om dagen må du dermed sette komforttemperaturen til å være aktiv om natten - som potensielt kan skape trøbbel når du vil overstyre ukeprogrammet.

Heldigvis kan du velge å unnta soner fra den globale overstyringen, og du har mange valg for lengden av overstyringen. Du kan også overstyre på sonenivå, og eventuelt på ovnen om du har en kontrollenhet som støtter det. Nobø tilbyr nemlig ulike kontrollenheter med ulik funksjonalitet - og også noen helt uten knapper og kun med fjernstyring fra appen.

Det må også sies at en del grunnleggende funksjonalitet fra konkurrentene mangler. Du kan ikke se termostatens avlesning av temperaturen i et rom uten et eksternt bryterpanel, du kan ikke kalibrere termostaten selv, ovnene har ikke åpent vindu-funksjon uten en ekstern sensor, appen har ingen statistikkfunksjoner og det finnes ingen tredjepartsintegrasjoner utover at Nobø tilbyr et åpent API.

Styrken i Nobø-systemet ligger naturligvis i at du kan bruke det til også å styre gulvvarmen i de rom du måtte ha det. Men kombinasjonen av ovn, kontrollenhet og hub blir fort ganske dyr, og funksjonaliteten i systemet klarer ikke helt å forsvare akkurat dét.

Nobø har varianter i mange wattstyrker, samt både front- og topputslipp. Her er et par av de andre modellene (annonselenker):

Nobø Front 500 W
7
Bra

Nobø Front 500 W

7
Bra
sitatNobø-systemet er avansert, men appen er et skremmende syn

Fordeler

  • +
    Systemet lar deg styre gulvvarme i tillegg til panelovner
  • +
    Enkelt å sette opp ukeprogram
  • +
    Gode muligheter for overstyring
  • +
    Fysisk bryterpanel og vindussensorer kan kjøpes til
  • +
    Ulike kontrollenheter dekker ulike behov

Ting å tenke på

  • Appen ser ut som om den var designet i 2010.
  • Mangler åpent vindu-funksjon, kalibrering og appstyrt barnesikring
  • Krever egen Nobø-hub
  • Ovn + kontrollenhet blir relativt kostbart
  • Noe tvilsom løsning for tilgangskontroll
  • Ingen tredjepartsintegrasjoner utover åpent API

Dimplex Alta: Enkel å bruke, men litt funksjonsfattig

Dimplex og Nobø er del av samme selskap (Glen Dimplex), men der Nobø-ovnene bruker egen protokoll og krever hub, er Dimplex wifi-baserte og kommuniserer direkte med ruteren din. I praksis er nok likevel selve ovnene fra Nobø og Dimplex de samme, bare at de kommer med ulik kontrollenhet og dermed kommuniserer med hvert sitt system. Om du vil sette en kontrollenhet fra Nobø på en Dimplex-ovn kan du dermed gjøre det - og motsatt.

Oppsettet krever Dimplex-konto og er litt mer knot enn hos enkelte av de andre fordi det i praksis krever at du scanner en QR-kode bakpå ovnen med kameraet i appen. Det finnes ikke noe autosøk, og er noe som kan være greit å være klar over før du skrur ovnen på veggen. Oppsettet kompliseres også av at du må taste inn en sekssifret kode som vises to og to siffer av gangen på ovnens lille skjerm - om du ikke har fått den med deg i skjermbildet før. I tillegg kan du kun velge blant predefinerte sonenavn på engelsk, etter sigende fordi det er det eneste som vil fungere med stemmestyring. Det hele virker litt unødig kronglete sammenliknet med konkurrentene.

Når du vel har kommet gjennom oppsettet er imidlertid Dimplex Capa-appen ganske grei å ha med å gjøre. Du setter opp ulike soner/rom, og så legger du til produktene dine i de ulike sonene. Ukeplan-oppsettet er også veldig lettfattelig: Du velger en modus (øko, komfort, borte eller av) og en starttid, og så er modusen aktiv frem til neste modus er lagt inn. Det er lett å kopiere et dagsoppsett til andre dager, en egen knapp gir deg full oversikt over hele ukeplanen og du kan lage flere ulike ukeplaner som du så velger for hver sone. Også her skulle vi gjerne hatt en fjerde modus å velge blant.

Å overstyre ukeplanen er også enkelt - du kan enten velge en annen modus for hele huset, eller du kan velge per sone - men du kan ikke som hos Nobø velge at enkelte soner skal unntas den globale overstyringen. Du kan også justere direkte på ovn - men det er litt lite intuitivt at du må stille temperaturen for modusene individuelt for hver sone.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ellers mangler Dimplex rett og slett en del funksjoner som konkurrentene har. Det er ingen mulighet til å se nåværende temperatur i en sone i appen, det finnes ingen bruksstatistikk, du kan ikke kalibrere termostaten på ovnene manuelt og åpent vindu-funksjon finnes ikke. I motsetning til hos søstermerket Nobø finnes heller ikke noe særlig tilbehør å legge til - du kan få glassfronter og gulvstativ med hjul, men det er omtrent det, og systemet kan ikke integreres hos Tibber, Homey eller andre via noe åpent API.

Dimplex er også glade i å markedsføre seg med at ovnene deres støtter stemmestyring, og det er i og for seg riktig, men i motsetning til Adax, som har direkte integrasjon med Google Home, må du gjennom en langt mer innviklet oppsett for å sette opp Dimplex Capa som en «tjeneste» i Google Home. Den er kompleks til å få til å fungere, og støtter kun engelsk - med kommandoer som «Ask Dimplex Capa to increase temperature in Kitchen by 2 degrees». Vi mistenker nok at de aller færreste vil bry seg med dette.

Om du bare har et par-tre rom du vil sette opp og la ukeplanen ta seg av styringen, er Dimplex et helt kurant valg. Men her har det skjedd minimalt siden vi sist testet panelovner i 2018.

PS: Dimplex har to produktserier: Alta har utslipp på toppen, mens Pria har utslipp foran, men de er ellers identiske. Kun Alta støtter glassfrontene du kan klipse på.

Dimplex har varianter i mange wattstyrker, samt både front- og topputslipp. Her er et par av de andre modellene (annonselenker):

Dimplex Alta 1000 W
6.5
Helt greit

Dimplex Alta 1000 W

6.5
Helt greit
sitatEn ålreit løsning for deg som bare har et par-tre rom å styre

Fordeler

  • +
    Ganske pen og brukervennlig app
  • +
    Egne glassfronter du kan sette på
  • +
    Enkelt å lage ukeplaner, lett å overstyre
  • +
    Kan gå inn i Nobø-systemet ved å bytte kontrollenhet
  • +
    Kjapp respons mellom app og ovn

Ting å tenke på

  • Litt mer knotete å sette opp enn konkurrentene
  • Ingen åpent vindu-funksjon, ingen statistikk
  • Ingen mulighet for å kalibrere termostaten
  • Ingen støtte for tredjeparts-systemer
  • Stemmestyring kun på engelsk
  • Lite tilbehør å finne

Duux Edge (og Threesixty): Pene, men uferdige

Duux er et nederlandsk selskap som lager alle mulige slags inneklima-, oppvarmings- og kjøleprodukter, og vi rakk akkurat å få med deres nye Edge-ovner i testen, i tillegg til at vi har prøvd vifteovnene Threesixty 2. Duux-ovnene skiller seg fra de fleste konkurrentene ved at de kommer med både gulvstativ og veggbrakett i esken, i tillegg til at det følger med en egen fysisk fjernkontroll til hver ovn.

Ovnene er imidlertid ganske store og tykke, og du får dem kun i 1000, 1500 og 2000 watt, så det finnes ingen liten og kompakt variant for små rom - i alle fall ikke foreløpig. Vi liker likevel designet, med en matt hvit eller grå front og linjer som forsøker å skjule det faktum at volumet på ovnene er ganske stort.

Oppsettet er svært enkelt - ovnene dukker opp automatisk i Duux-appen med forespørsel om å legge dem til, takket være at de har både bluetooth og wifi. Duux er også en av veldig få som lar deg bruke appen uten å lage en konto, men da får du til gjengjeld ikke tilgang til fjernstyring utenfor eget wifi-nett, ukeplaner eller liknende.

Med konto på plass har du imidlertid full tilgang, men det å sette opp en ukeplan er likevel en ganske frustrerende affære. Du må sette opp hver enkelt tidsbolk manuelt, og det finnes ingen moduser du kan lagre eller mulighet til å lage flere ukeplaner som du kan bytte mellom. Vi opplevde også gjentatte ganger at forsøk på å lagre tidsbolker i ukeplanen ga feilmeldinger, så i praksis var det umulig å få satt opp en fullstendig plan. Det gjaldt begge ovnene vi har testet.

Duux-appen er fresh og moderne, og det å legge til nye enheter er enkelt og automatisk. Men spesielt ukeplan-løsningen er mangelfull.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

I bruksanvisningen heter det for øvrig også at en «schedule» bare gjelder i 30 dager, hvorpå ovnen vil gå tilbake til en konstant standardtemperatur på 18 grader. Det er nærmest uforståelig, og det finnes heller ingen mulighet til å overstyre alle ovnene samtidig eller sette systemet i feriemodus.

Statistikken forteller deg også kun om historisk temperatur, og ingenting eksempelvis om strømforbruk. Kort fortalt: Duux-appen mangler på nåværende tidspunkt grunnleggende funksjonalitet som slike «smarte» ovner bør ha. Det er helt sikkert noe de etter hvert kan løse, men akkurat nå er det vanskelig å anbefale disse om du vil ha en wifi-oppkoblet ovnsløsning.

Små irritasjonsmomenter er det også flere av, som at ovnen piper hver gang den bytter fra en tidsbolk til en annen. Du kan aktivere en nattmodus som demper pipingen og halverer lysstyrken på ovnens lille skjerm, men denne resettes hver dag og krever at du aktiverer den på nytt og på nytt. Åpent vindu-funksjonen skrur også av ovnene fullstendig, i stedet for å aktivere dem igjen når vinduet lukkes, og det må sies at vi ikke fikk funksjonen til å fungere i det hele tatt da vi prøvde.

Helt mørkt er det naturligvis ikke: Responstiden er konsekvent umiddelbar, og ovnene hadde ingen problemer med å koble seg til igjen etter et wifi-utfall - og det er lett å legge til flere brukere i appen - om enn uten mulighet til å kontrollere hvilke tilganger de skal ha. Appen er dessuten pen og ganske enkel å bruke, så grunnlaget for Duux er godt.

Utviklerne deres må bare kaste seg rundt og få på plass ordentlige systemer som fungerer slik de skal.

Duux har også ovner i 1000 og 2000 watt (annonselenker):

Duux Edge Smart 1500 W
5
Middelmådig

Duux Edge Smart 1500 W

5
Middelmådig
sitatPene og fleksible ovner, men spesielt smarte er de foreløpig ikke.

Fordeler

  • +
    Ganske pent design på ovnene
  • +
    Enkle å koble til appen; kan i teorien brukes uten konto
  • +
    Både bein og veggbrakett medfølger i esken
  • +
    Appen er intuitiv og lett å navigere i
  • +
    Svært kjapp respons mellom app og ovn

Ting å tenke på

  • Ukeplan-oppsettet er fullstendig manuelt - og preget av bugs
  • Piper hver gang den bytter fra en tidsbolk til en annen
  • Ingen mulighet til å overstyre alle ovner samtidig
  • Ingen små ovner i utvalget (minste er 1000 watt)
  • Ingen støtte for tredjepartssystemer (selv om Google Home skal være på vei)

Under finner du vurderingene av åtte smarte panelovner vi testet i 2018. Vi har justert testkriteriene og testmetodikk siden den gang, og resultatene er dermed ikke direkte sammenlignbare med testene fra 2022.

Tidligere modeller

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8 / 10Mill Invisible 1000 W Wifi 3
Mill Invisible 1000 W Wifi 3
8 / 10Adax Neo 1000 W
Adax Neo 1000 W
7.5 / 10Namron Panelovn Zigbee 1000 watt
Namron Panelovn Zigbee 1000 watt
7 / 10Nobø Front 500 W
Nobø Front 500 W
6.5 / 10Dimplex Alta 1000 W
Dimplex Alta 1000 W
5 / 10Duux Edge Smart 1500 W
Duux Edge Smart 1500 W
annonse