Til hovedinnhold

Vi har satt de tre råeste trådløse ruterne opp mot hverandre

Se hvilken du bør kjøpe hvis du vil ha et dønn stabilt og lynkjapt trådløst nett hjemme.

Kurt Lekanger, Tek.no

Introduksjon

Ustabilt og tregt trådløst nett er noe mange sliter med, og problemet er gjerne større jo flere trådløse duppeditter du har i huset. Mens man tidligere hadde bare noen få trådløse enheter, er det i dag vanlig at både mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, skrivere, spillkonsoller og andre enheter alle er koblet til det samme trådløse nettet.

De gamle trådløse ruterne er ikke like gode på å håndtere dette som de nye ruterne som har kommet i det siste.

Mens de fleste rutere inntil nylig hadde kun to bånd – 2,4 GHz og 5 GHz, er enkelte av de nyeste toppmodellene utstyrt med tre bånd. I tillegg til det vanlige 2,4 GHz-båndet er det her to bånd som opererer i området rundt 5 GHz.

Vi har testet tre av de mest aktuelle trebåndsruterne på markedet, og i denne samletesten skal vi finne ut hvilken som er best.

Trebåndsrutere er foreløpig forholdsvis kostbare – så har du ikke veldig høye krav kan det hende du kan klare deg fint med en tobåndsruter.

Dette er de tre modellene vi har med i denne samletesten:

Asus RT-AC3200Netgear Nighthawk X6 (R8000)D-Link DIR-890L
ProsessorBroadcom BCM4709, tokjerne 1GHzBroadcom BCM4709, tokjerne 1GHz + 3 avlastningsprosessorerBroadcom BCM4709, tokjerne 1GHz
RAM 256 MB256 MB512 MB
Frekvensbånd1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz (Smart Connect på alle)1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz (Smart Connect på 5 GHz-båndene)1x2,4 GHz, 2x5,0 GHz (Smart Connect på alle)
Trådløs teknologi802.11a/b/g/n/ac802.11a/b/g/n/ac802.11a/b/g/n/ac
Overføringshastighet1x600 Mbps (802.11n) + 2x1300 Mbps (802.11ac)1x600 Mbps (802.11n) + 2x1300 Mbps (802.11ac)1x600 Mbps (802.11n) + 2x1300 Mbps (802.11ac)
Antenner666
Porter 4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.4 x gigabit Ethernet, 1 x gigabit WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0.
Størrelse29,0 x 18,8 x 5,8 cm29,6 x 22,7 x 5,5 cm37,3 x 24,1 x 15,7 cm
Vekt1 kg1,1 kilo1 kilo
Ca. pris3000 kroner2 150 kroner2 900 kroner

På neste side skal vi gå gjennom de ulike modellene »

Kort om hver modell

Hvorfor en trebåndsruter?

En trebåndsruter er som nevnt en ruter som i tillegg til å sende på 2,4 GHz også sender på to andre frekvenser i området rundt 5 GHz. De ulike frekvensbåndene dukker opp som tre ulike wifi-nettverk, men du kan la begge 5 GHz-båndene ha samme navn – da vil ruteren automatisk koble seg til det som gir best ytelse til enhver tid (teknologien kalles «Smart Connect»).

De høyeste hastighetene får du på 5 GHz, men det er ikke alle enheter som uten videre kan koble seg til et hvilket som helst av frekvensbåndene. Noen støtter bare 2,4 GHz, andre støtter ett av 5 GHz-båndene, mens mange av de nyeste enhetene støtter alle tre frekvensbåndene.

Slik forklarer Netgear fordelen med tre bånd. Prinsippet er det samme også på de to ruterne fra D-Link og Asus.

Nye trebåndsrutere er bedre enn gamle rutere på å takle mange ulike enheter som kommer og går i nettet ditt, og med Smart Connect vil ruteren automatisk passe på at enhetene dine kommuniserer på den raskeste og beste måten. De nye ruterne er også ofte gode på å prioritere trafikken i nettet, slik at for eksempel jevn strømming av Netflix-video prioriteres foran nettsurfing og synkronisering av Dropbox-mappene dine.

Fordelen med 5 GHz er at det er mindre «støy» i dette området, og du får også høyere overføringshastigheter når det brukes høyere frekvenser. Til gjengjeld blir rekkevidden kortere. Derfor vil du normalt ønske å være tilkoblet 5 GHz når du er nær ruteren, mens 2,4 GHz kan fungere best i de rommene i huset som ligger et stykke fra ruteren.

Sender mange datastrømmer samtidig

En annen grunn til at de nye trådløse ruterne bedre håndterer mange enheter, er at de støtter det som kalles MU-MIMO – Multiuser Multiple Input/Multiple Output. Det betyr at ruteren kan sende separate datastrømmer til flere enheter samtidig, omtrent som om hver enhet hadde sin egen dedikerte wifi-ruter. Dermed deles den totale tilgjengelige båndbredden bedre mellom enhetene i huset ditt.

Nye rutere støtter også det som kalles beamforming, som er en teknologi som sørger for at radiosignalene fra ruteren ikke går i hytt og pine i alle retninger samtidig, men automatisk fokuserer signalet mot enheter som støtter teknologien.

Her er en kort gjennomgang av de tre ruterne vi har sammenlignet, før vi konkluderer på neste side.

Asus RT-AC3200

Dette er den dyreste ruteren i testen, men også den mest velutstyrte.

Ruteren har støtte for beamforming, som fokuserer signalet mot de tilkoblede enhetene, og med Smart Connect-funksjonen trenger du ikke å tenke på hvilket av de tre frekvensbåndene du skal koble deg til – ruteren fikser det automatisk.

Til tross for at Asus RT-AC3200 er en svært avansert ruter, har den et veldig oversiktlig og lettfattelig brukergrensesnitt.

Ruteren er den eneste i testen som har dobbel WAN-støtte, det vil si at du kan være tilkoblet to Internett-leverandører samtidig. Så kan trafikken deles over de to linjene, eller den ene linjen kan ta over hvis den andre går ned. Dette er kanskje ikke en funksjon som veldig mange har bruk for, men er bare et eksempel på hvilket overflødighetshorn av funksjoner dette produktet er. Vil du sette opp en VPN-server hjemme, er det også støtte for det direkte i ruteren. På den måten kan du koble deg til enheter i hjemmenettverket utenfra på en sikker måte.

Med innebygget støtte for DDNS kan du koble deg til ruteren utenfra selv om du har en offentlig IP-adresse som endres dynamisk. Funksjonen AiCloud 2.0 lar deg nå enheter i hjemmenettverket ditt utenfra via en nettleser, eller via apper til Android eller iOS. Du kan for eksempel ha musikk eller filmer lagret på en USB-disk tilkoblet ruteren, eller på en PC hjemme, og så få tilgang til dette fra mobiltelefonen din når du er på farten.

RT-AC3200 har en funksjon som kalles «Tilpasset QoS», hvor du får en grafisk oversikt over hvor mye båndbredde de ulike enhetene i nettverket ditt bruker. Du kan enkelt tilpasse hvilke enheter som skal ha prioritet i nettverket.

Alt i alt er Asus RT-AC3200 en svært rask ruter med et hav av funksjoner, samtidig som ruteren er enkel å bruke.

Lest testen av Asus RT-AC3200 »
Finn laveste pris på Asus RT-AC3200 hos Prisguide » (kommersiell partner)

Netgear Nighthawk X6. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Netgear Nighthawk X6 (R8000)

Nighthawk X6 er ingen liten ruter. Den måler 29,6 x 22,7 x 5,5 cm og veier 1,1 kilo – og med sine seks store antenner som stikker ut til alle kanter ser den ut som et digert insekt fra en eller annen science fiction-skrekkfilm. Antennene kan felles helt inn slik at de ligger flatt på ruteren, men da må du regne med litt dårligere rekkevidde.

Brukergrensesnittet virker kanskje litt mer gammeldags enn på de to andre ruterne i denne testen, men oppsettet er enkelt og greit – og delt inn i en grunnleggende og en avansert del. Ruteren har alt du forventer å finne i en avansert ruter.

I likhet med de to andre ruterne har også denne støtte for Smart Connect, slik at enhetene dine automatisk kobler seg til det beste frekvensbåndet. Men her er det kun de to 5 GHz-båndene som kan kobles sammen og bruke samme SSID (nettverksnavn), mens de to andre ruterne i denne testen har Smart Connect for alle tre frekvensbånd.

Nighthawk X6 har for øvrig en veldig kjekk app og et program til Windows og OS X, som kalles Netgear Genie. Via denne kan du gjøre mye av det samme som du kan i web-grensesnittet, og mobilappen har også noen kjekke tilleggsfunksjoner – som for eksempel måling av signalstyrke og oversikt over hvilke nettverkskanaler som er i bruk i området du befinner deg. Appen kan analysere alle tilgjengelige kanaler, og gi deg anbefalinger om hvilke du bør bruke.

Det er funksjoner for å dele tilkoblede USB-enheter i nettet, og du har også en smart funksjon som gjør om en hvilken som helst skriver i nettet til en Apple AirPrint-kompatibel skriver.

Funksjonen for trafikkprioritering (Quality of Service) er god, og lar deg velge hvilke enheter i nettet som skal ha høy eller lav prioritet. Men det å endre prioritering for enheter i nettverket er ikke like intuitivt som på D-Link- og Asus-ruterne.

Les testen av Netgear Nighthawk X6 »
Finn laveste pris på Netgear Nighthawk X6 hos Prisguide » (kommersiell partner)

D-Link DIR-890L. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det første vi merket oss ved D-Links DIR-890L var selvsagt det karakteristiske utseendet. Den ser rett og slett ut som et romskip, med sitt knallrøde design.

Denne trebåndsruteren støtter selvfølgelig også Smart Connect, og i likhet med Asus-ruteren fungerer det slik at den slår sammen både 2,4 GHz- og de to 5 GHz-båndene slik at du får én SSID (nettverksnavn) å forholde deg til.

Ruteren er enkel å sette opp, og brukergrensesnittet er enkelt og lettfattelig. Du har ikke like mange avanserte muligheter som du har på Asus-ruteren, men likevel støtter den alle de funksjonene de fleste av oss trenger. Den har en veldig enkel og grei måte å sette opp trafikkprioritering på – hvor du definerer én enhet som kan få høyest prioritet, to som får høy og andre som får middels prioritet. I motsetning til på de to andre ruterne, kan du ikke ha mer enn én enhet med høy prioritet.

Også denne ruteren har en kjekk mobilapp som lar deg gjøre mye av oppsettet fra mobilen. Men vi savner en funksjon for å måle signalstyrke, noe Netgear har i sin app.

Ellers har ruteren selvfølgelig også USB-porter, slik som de to andre, slik at du kan dele innhold på for eksempel en USB-harddisk med andre enheter i nettverket.

Les testen av D-Link DIR-890L »
Finn laveste pris på D-Lilnk DIR-890L hos Prisguide » (kommersiell partner)

Alle tre er gode rutere – men hvilken er aller best? Gå til konklusjonen »

Den beste

Alle de tre trebåndsruterne vi har testet er uten tvil svært gode produkter, men de har alle sine fordeler og ulemper – og én av dem gjør det gjennomgående litt bedre enn de to andre på de fleste punkter.

Best grensesnitt

Den ruteren som har det beste brukergrensesnittet er uten tvil Asus RT-AC3200. Her har konkurrentene virkelig mye å lære. Til tross for at ruteren er ekstremt velutstyrt og har alt av funksjoner selv de mest kravstore av oss forventer, er menyene svært oversiktlige.

Også D-Link DIR-890L har et god brukergrensesnitt, men vi tror avanserte brukere nok vil foretrekke de litt mer utvidede mulighetene du finner i Asus RT-AC3200 eller Netgear Nighthawk X6.

Hvilken er kjappest?

I en sammenligningstest av rutere kommer vi selvfølgelig ikke utenom hastighetsmålinger. Det viktigste med en trådløs ruter er jo at du får god hastighet, og at rekkevidden er så god som mulig – slik at du forhåpentligvis ikke trenger mer enn én trådløs ruter for å dekke hele huset.

Her er noen ytelsesmålinger:

På kort avstand var det Asus og Netgear som gjorde det desidert best. Men så snart vi målte litt lenger unna – på middels lange avstander, var forskjellene mindre.

Når vi målte på lange avstander, på soverommet i andre etasje i huset, var det imidlertid én ruter som utklasset begge de to andre. Asus RT-AC3200 var den eneste som klarte å oppnå en stabil 5 GHz-forbindelse på denne avstanden. Vi oppnådde hele 134 Mbps i snitt, mens D-Link-ruteren klarte bare 13 Mbps på en svært ustabil forbindelse. Netgear-ruteren klarte ikke å opprettholde forbindelsen i det hele tatt. Også på 2,4 GHz leverte Asus-ruteren vesentlig høyere hastigheter enn de to andre ruterne.

Konklusjon og alternativer

Foto: Asus

Du blir antagelig fornøyd uansett hvilken av disse ruterne du velger. Men skal du ha det beste av det beste, er det ingen tvil om at det er Asus RT-AC3200 du bør velge. Dette er uten tvil den beste ruteren vi har hatt på testbenken. Det er den som har gitt oss best rekkevidde og høyest hastigheter, og den har det beste brukergrensesnittet og de smarteste funksjonene.

Best i test går derfor til Asus RT-AC3200.

Men prislappen på rundt 3000-3400 kroner er ganske heftig, og i skrivende stund får du kjøpt Netgear Nighthawk X6 til under 2200 kroner – og da får du en nesten like god ruter til en vesentlig lavere pris. Uavhengig av pris mener vi også at Netgear-ruteren er den nest beste ruteren i denne testen, mens D-Link havner på sisteplass – hovedsakelig på grunn av ytelsesmålingene.

Er ikke en trebåndsruter kjempeviktig for deg, kan du også vurdere en av fjorårets beste tobåndsmodeller, Asus RT-AC87U. Dette er en knallbra ruter med gode spesifikasjoner og svært høy ytelse, som nå koster rundt 2000 kroner.

Fortsatt usikker? Les de komplette testene av trebåndsruterne her:

annonse