Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

SamletestDe beste gamingstolene

Vi har funnet den beste gamingstolen

Aldri har Tek-redaksjonen sittet dårligere enn de siste ukene, men noen lyspunkter finner vi blant klamt kunstskinn og plast.

Spillstoler i både budsjett- og den litt mer påkostede klassen har vært til test hos oss i flere måneder. Nå er dommen klar.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Tiden da du kunne plassere poden på pinnestolen du hentet ut fra bestefars gamle kjøkken, eller si deg fornøyd med å hvile stumpen din på en lyseblå kontorstol fra Ikea, er over. Populariteten hos prissammenligningstjenestene og bildene fra datatreff og esport-turneringer lyver ikke, og de store elektronikkbutikkene kjører også fullt trøkk. Såkalte «gamingstoler» er overalt hvor du ser i 2020.

Før jul måtte også vi i Tek stilne nysgjerrigheten vår overfor fenomenet. Om det var de kreative salgspitchene, fargene, «racing»-designet, (så vi kunne spille raskere?) de «fluffy» støtteputene, spesifikasjoner som «4D»-armlener eller overfloden av klamt kunstskinn-trekk som overtalte oss er vi usikre på.

Siden november har uansett våre faste og trauste kontorstoler måtte vike for seks mildt sagt mer iøynefallende gamingstoler. Alle i redaksjonen har fått prøvesitte alle stolene, både for seg selv og som en erstatter ved kontorpulten en periode.

De seks gamingstolene vi har testet er lånt oss av Elkjøp, Komplett og Power, og skal reflektere henholdsvis egenskapene til det beste i kategorien, og hvilke kvaliteter budsjettstolene leverer. Tre stoler fra øverste hylle, og tre budsjettstoler, altså. Spennvidden er fra 1300 kroner opp til 3600 kroner.

– Hva er greia med den her, da!?

Etter at stolene ble bestilt inn var stemningen høy. Vi gledet oss til nye stoler og enkelte kretset som hauker rundt eskene da de like etter begynte å ankomme kontoret.

Der var dermed klart for oppdagelse nummer én: stolene må (selvsagt!) monteres. For flere av dem var dette noe skuffende en tomannsjobb «deluxe». Men etter slit skal man belønnes, tenkte vi arbeidere.

Men oppdagelse nummer to, som kom etter at min kollega dumpet ned i den første ferdigmonterte stolen, lovet ikke godt.

– Wow! Hva er greia med den her, da!?

Rynkene i panna konkurrerte bare om oppmerksomheten med et snyteskaft som strammet seg maksimalt. Dessverre satte denne første opplevelsen standarden for flere av de gjenværende stolene. Den i starten oppriktige nysgjerrigheten vår ble forvandlet til forundring. Stort sett i løpet av minutter, men i alle fall etter hvert som flere av redaksjonsmedlemmene ble tvunget til å tilbringe hele dager i stolene.

For å gjøre erfaringene fra en lang testperiode kort: de fleste av stolene vi mottok har skuffet oss. Vi kan ikke forstå at de vil gjøre oss bedre i noe som helst, være seg spill eller kontorarbeid, enn en alminnelig kontorstol. Vi er også oppriktig bekymret for ergonomien og sittestillingen flere av dem inviterer til. Så gjør deg klar for en test med flere lave karakterer enn vanlig.

Heldigvis finnes også glimt av håp om du er på jakt etter noe annet enn en standard pinnestol, være seg for utseendet eller komforten. Spesielt én av stolene fortjener nemlig honnør, og denne går vi i detalj på like etter at vi har presentert testdeltagerne:

Arozzi VernazzaCepter RogueSvive Lynx Tier 3 (L/XL)Svive Fornax Tier 2Arozzi EnzoDacota 200
Pris3600,-3300,-3000,-2000,-1300,-1300,-
Maksvekt145 kg150 kg150 kg150 kg95 kg150 kg
MaterialeStoffImitert skinnImitert skinnImitert skinnImitert skinnImitert skinn
Høydejustering11 cm (Fra 46 til 57 cm)8,5 cm (Fra 51 til 59,5 cm)10,5 cm (Fra 47 til 57,5 cm)8,5 cm (Fra 48,5 til 57 cm)10 cm (Fra 43,5 til 53,5 cm)6,5 cm (Fra 48 til 54,5 cm)
Lenefunksjon23 grader25 grader20 grader22 graderBytt16 grader
ArmlenejusteringHøyde, rotasjon, frem/tilbakeHøyde, rotasjonHøyde, rotasjon, frem/tilbake, sidelengsHøyde, rotasjon, frem/tilbakeByttHøyde, rotasjon, frem/tilbake
VippefunksjonJa (kan låses)Ja (kan låses)Ja (kan låses)Ja (kan låses)Ja (kan låses)Ja (kan låses)
HodestøtteKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse av
RyggstøtteKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse av
Arozzi Vernazza
Bytt
Cepter Rogue
Bytt
Svive Lynx Tier 3
Bytt
Arozzi Enzo
Bytt
Svive Fornax Tier 2
Bytt
Dacota 200
Bytt

Arozzi Vernazza – best i test!

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Arozzi Vernazza er testens eneste med slitesterkt møbelstoff. Dette puster og blir aldri klam i stumpen etter en halvtime, slik stolene i kunstskinn har en tendens til.

Hodeputen er akkurat passe tykk og myk, og gir deg mulighet til å falle godt tilbake, spesielt når du spiller med håndkontroller. Like så er ryggstøtten testens beste ved at den heller ikke føles så massiv og hard som konkurrentenes alternativer. Begge kan justeres opp eller ned, samt enkelt fjernes eller settes på igjen selv etter montering.

Stolen utmerker seg ved at du ikke må krumme ryggen(!) om du vil sitte i den uten ryggstøtten, noe mange nok vil ønske å gjøre. Ryggen får rett og slett best støtte både med og uten puten, og her har vi utvilsomt testens mest komfortable og mest ergonomiske stol. Ryggen kan lenes godt bakover og stolen har en vippefunksjon som du kan justere motstanden til og låse helt på et bestemt nivå om ønskelig.

Stolen er bred nok for en slank og normalvektig voksen, og heller ikke de litt mer voksne karene i redaksjonen har noe problem med å sitte godt, til tross for markante polstrede støtter som pakker dem enda bedre inn både ved setet og i ryggen.

Niklas Plikk, Tek.no

Byggekvaliteten er minst to knepp over nærmeste konkurrent. Det merker du på de solide armlenene, de tydelige spakene og den jevne og presise løftemekanismen som for øvrig byr på størst fleksibilitet i testen. Hele basen er også av metall, der enkelte rimeligere stoler kun har et plastfundament.

Vi liker dessuten utseendet veldig godt. Her er ingen glorete fartsstriper i kontrastrike farger, og stoffet stolen er kledd i lar den gli inn i de fleste miljøer, være seg dedikert spillbule eller oppholdsrom.

De tynne og «sprø» plastdekslene på hver side av stolen, som kapsler inn skjøten mellom setet og ryggen, trekker imidlertid ned. Disse føles svært billige, og kan fort bli stygge om de skraper borti noe eller sprekke.

Ellers er dette testen ubestridte vinner og en av få kandidater verdt å vurdere om du bryr deg om komfort og ergonomi. Prisen er høyest, men reflekterer også den kvaliteten du får.

Arozzi Vernazza er soleklart best i test.

8.5
Meget bra
sitatDen definitive testvinneren med god ergonomi og byggekvalitet.

Fordeler

 • +
  Best komfort
 • +
  Pustende og slitesterkt stoffmateriale
 • +
  Gode justeringsmuligheter
 • +
  Solid konstruksjon
 • +
  Pent og elegant design
 • +
  God hodepute

Ting å tenke på

 • Enkle sidedeksler i plast
 • Armlener kan ikke justeres sidelengs

Svive Lynx Tier 3 – med mer plass

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

XL-versjonen av Svive Lynx Tier 3 sikrer deg god plass omtrent uansett hvordan du er bygget. Takket være en litt bredere rygg og sete kan den brukes av både slanke og kraftigere personer, faktisk uten at stolen oppleves som spesielt stor.

Når det kommer til det viktigste, altså komforten, er stolen blant de bedre i testen. Kunstskinnet er jo der på godt og vondt, men dette er relativt fast og du kan dermed unngå de verste tilfellene av klamhet. Kunstskinn betyr også enkelt vedlikehold og god slitestyrke.

I oppreist posisjon får korsryggen greit med støtte så lenge du benytter deg av den avtagbare ryggputen som følger med. Denne er litt flatere og høyere enn puten enkelte av de rimeligere konkurrentene har slengt med sine stoler, og presser dermed ikke korsryggen frem i en like spiss og unaturlig posisjon. Uten puten blir du imidlertid nesten «spist» av stolen, sittende i en konkav stilling som umulig kan være heldig for ryggen og i hvert fall ikke er spesielt behagelig.

Flere av stolene kan lenes langt tilbake. Her Svive Lynx Tier 3 XL.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Straks du lener deg litt bakover, kanskje for å slappe av med å spille med en kontroller, trenger du imidlertid ikke støtteputen lenger. Da er det litt kjedelig at denne ikke er så lett å tre raskt av og på. Vi synes den avtagbare hodeputen er behagelig og foretrakk at denne var på. Den kan selvsagt høydereguleres for å treffe akkurat der du har nakken og hodet.

Armlenene er de eneste i testen som kan kalles såkalt «4D». Det betyr at de i tillegg til å kunne justeres opp og ned, frem og tilbake samt roteres, også kan trekkes innover eller ut til siden fra deg for å gi deg mer plass. For sistnevnte er det snakk om et par-tre centimeter, men ganget med to gir det eieren inntil seks centimeter mer boltreplass.

Vi liker også at du må være veldig tydelig i bevegelsen eller holde inne egne knapper for å justere armlenene. Justeringene er imidlertid mindre raffinerte enn hos testvinneren, særlig grunnet subbelydene som kommer.

Stolen kan lenes godt bakover, vippes og låses i ønsket posisjon. Basen er også i metall og er bred og tung nok til at stolen ikke blir ustabil. Det store spennet i høydereguleringen gjør det også mulig for personer av alle høyder å sitte godt uten at beina dingler.

Svive Lynx Tier 3 XL er stolen for deg som trenger litt mer plass og foretrekker skinndesignet over stofftrekket til testvinneren.

Svive Lynx Tier 3
7
Bra

Svive Lynx Tier 3

7
Bra
sitatEn grei kandidat for deg som trenger ekstra plass.

Fordeler

 • +
  God komfort
 • +
  God ergonomi med korsryggstøtte
 • +
  Bedre plass enn øvrige stoler
 • +
  Testens mest allsidige armlener
 • +
  Enkelt, men enhetlig og røft design
 • +
  God plass

Ting å tenke på

 • Setet kan være for fast for enkelte
 • Kunstskinn kan bli varmt og klamt
 • Korsryggstøtten oppleves i veien lent bakover
 • Subbelyder og plastfølelse fra armlenene

Cepter Rogue – en tilbudskandidat

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Testens nest dyreste stol gjør ikke så mye ut av seg hverken den ene eller den andre veien. Men, med tanke på at den ligger så nær i pris til testvinneren er det denne vi måler kvalitetene dens mot, og skal sant sies kommer ikke Cepter Rogue i nærheten av å hevde seg mot denne.

Først av alt er det likevel verdt å gjøre oppmerksom på at selv om designet ligner på det til budsjettstolene Svive Fornax Tier 2 og Dacota 200, er Cepter Rogue ikke sammenlignbar med disse. Cepter Rogue har mye bedre ergonomi, der det faktisk er behagelig å sitte i stolen – spesielt uten den medfølgende korsryggstøtten som vi ikke ser poenget med her. Stolryggen følger lengden av ryggen din på en naturlig måte, enten du sitter oppreist eller legger stolen bakover.

Kunstskinn er fortsatt gjeldende, men her har produsenten gjort seg flid med detaljene i designet. Rutemønster, kontrastsømmer og områder med karbonfiber-«look» løfter uttrykket. I tillegg er det mange små ventilasjonshull i skinnet. Hvor effektive disse er kan nok diskuteres, men alt er bedre enn det helt tette skinnet mange av de andre stolene byr på.

Stolen kan lenes bakover, vippes og høydereguleres. Vær imidlertid obs på at den ikke kan senkes spesielt langt ned. Det gir deg som er 175 centimeter eller lavere problemer med å holde beina i bakken. Et merkelig designvalg som effektivt fjerner store deler av kundegruppen.

Det vi heller ikke liker med stolen er at armlenene oppleves som løse og er plassert langt fra deg. De kan ikke justeres fremover eller bakover, noe som gjør det vanskelig å hvile albuene på dem. I tillegg er spakene for høydejustering og låsing av vippefunksjon harde og vrange. Vi opplever for eksempel å måtte gå ut av stolen for å heise den.

Cepter Rogue er en stol vi kunne plukket opp på tilbud. Til fullpris er testvinneren et mye bedre valg.

Cepter Rogue
6
Helt greit

Cepter Rogue

6
Helt greit
sitatKan plukkes opp på tilbud, om du er høy nok.

Fordeler

 • +
  God ergonomi uten korsryggputen
 • +
  God nakkestøtte
 • +
  Stilig og gjennomført design
 • +
  Ventilasjonshull i kunstskinnet
 • +
  Behagelig å sitte i

Ting å tenke på

 • Slerkete armlener med mangelfulle justeringsmuligheter
 • Stolen er for høy for mange voksne
 • Spakene er harde og «vrange»
 • Subbelyd ved gynging

Dacota 200 – best av budsjettstolene

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dacota 200 slår oss som den ukjente tvillingen til Svive Fornax Tier 2. De ser nemlig tilnærmet like ut, men førstnevnte er likevel et bedre valg i budsjettsegmentet.

For det første fordi den er langt rimeligere. For det andre er ikke setet like langt her, noe som gjør det mulig for flere å sitte greit i den, selv om de ikke har «superlange» lår eller rager minst 175 centimeter i været. Bare ikke forvent noen superkomfort.

Den viktigste forskjellen er imidlertid at stolryggen følger din rygg bedre enn hos Fornax Tier 2, og ikke er avhengige av støtteputen som eiere av Dacota 200 like godt kan kaste først som sist. Den er bare fæl å ha pressende inn i korsryggen.

Designet synes vi er kjedelig, men kunstskinnet oppleves i alle fall som av litt bedre kvalitet enn det hos Fornax Tier 2, med kraftigere sømmer. Vippe- og lenefunksjonen fungerer som forventet, og nakkeputen gir støtte der du trenger den.

Armlenene er heller ikke så frustrerende som hos Fornax Tier 2, ettersom disse er mer solide og krever mer kraft for å justeres. Dermed kan du for eksempel dra stolen etter armlenene uten at disse løser seg ut av posisjonen sin. Dog, armlenene er også her litt for langt fra deg, slik at du må strekke armene frem for å finne støtte for albuene mens du sitter.

Om du ikke har over 3000 kroner å gi for en gamingstol er Dacota 200 testens beste budsjettalternativ.

Dacota 200
5
Middelmådig

Dacota 200

5
Middelmådig
sitatBest av budsjettstolene, men ingen «høydare» i seg selv.

Fordeler

 • +
  Grei ergonomi uten korsryggputen
 • +
  God nakkestøtte
 • +
  God komfort
 • +
  Rimelig

Ting å tenke på

 • Vond pute i ryggen
 • Albuene får ikke hvilt på armlenene
 • Lite spenn i høydejusteringen
 • Kjedelig design

Arozzi Enzo – mangler justeringsmuligheter

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Arozzi Enzo skiller seg ut fra samtlige av testens øvrige stoler. Denne har ikke det typiske «racing»-utseendet, ingen støtteputer for korsrygg eller nakke, og armlenene kan ikke justeres. Det har sine fordeler og ulemper.

Ettersom armlenene er kledd i kunstskinn og fôret er disse langt mer behagelige å hvile armene på enn samtlige andre armlener i testen. Problemet er at mange dermed ikke vil ha plass nok til å skyve stolen under pulten de sitter ved, som må være minst 70 centimeter over gulvet. Armlenenes statiske natur stiller også krav til at du skal være en helt gjennomsnittlig person for at stolen skal oppleves som god for deg. Er du litt høyere, har kortere armer eller bredere skuldre enn stolens designer kan du bli frustrert av manglende tilpasningsmuligheter.

Stolen er i seg selv behagelig å hvile i, men for undertegnede på 183 centimeter opplevdes ryggen som kort. Den sluttet der nakken begynte og ga ikke hodet mulighet til å hvile noe sted.

Stolen kan låses i en ønsket vippeposisjon, men ryggen i seg selv kan ikke lenes bakover. Vi likte ikke å bruke vippefunksjonen når vi spilte eller jobbet ved pulten, og valgte å låse stolen i helt stående posisjon. Alt annet ga for stor avstand og vi følte vi måtte motarbeide stolens naturlige form. Dette oppleves dermed ikke som et godt valg for deg som spiller mye med tastatur og mus. Spesielt fordi stolen selv i stående posisjon har en mer bakoverlent rygg enn de andre i testen. Vippefunksjonen ser vi kun som aktuell ved bruk av spillkontroller eller mens du ser film eller lignende.

Foten er testens eneste som er bygget i plast, og utseendet er jo veldig enkelt. Legg godviljen til og det kan imidlertid passere som enhetlig eller minimalistisk. Vi lurer imidlertid på hvordan kunstskinnet vil oppføre seg på varme dager, med null ventilasjon i setet som du synker godt ned i.

For prisen får du en enkel stol som er behagelig å sitte i. Særlig for en mer «laidback» type. Men fraværet av tilpasningsmuligheter gjør at den ikke vil passe til like mange kontoroppsett og situasjoner som de andre kandidatene i testen.

5
Middelmådig
sitatTestens minst tilpasningsdyktige stol.

Fordeler

 • +
  Mykt sete
 • +
  Komfortabel for bruk med gamepad
 • +
  Myke armlener
 • +
  Rimelig

Ting å tenke på

 • Kort rygg og ingen nakkestøtte
 • Ikke komfortabel for bruk til arbeid/spilling med tastatur og mus
 • Enkel byggekvalitet
 • Kunstskinnet kan bli varmt og klamt
 • Maks 95 kilo vekt
 • Armlenene kan ikke senkes/heves

Svive Fornax Tier 2 – testens skuffelse

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Svive Fornax Tier 2 er en av testens budsjettstoler, men også den de aller fleste i redaksjonen har pekt på som den dårligste. Faktisk har de fleste som har sittet i den kommet med rett ut negativ bemerkning, eller uttrykt forundring over hvordan den er designet.

For oss har stolen, som var den første vi monterte og prøvesatt, blitt selve symbolet på hvor viktig det er å ikke kjøpe noe kun ut fra en produktbeskrivelse. Kontrasten mellom beskrivelsen og opplevd kvalitet er nemlig enorm.

Skuffelsen starter i det sekundet du setter deg ned i stolen. Polstringen i setet er nemlig for dårlig, og når man setter seg ned høres et «fft!», før du synker ned som på en luftmadrass til du omtrent kjenner metallrammen med stumpen.

Selve setet er også merkverdig langt. Mange personer – med helt normalt høyde – har opplevd å måtte ake seg inn på det, bare for å finne ut at knærne ikke får plass til å bøye seg. Du bør rett og slett være minst 175 centimeter lang for å temme denne stolen.

Om du er av typen som foretrekker å sitte litt lent bakover kan stolen fungere som nødløsning – uten korsryggstøtten – men i en mer oppreist arbeidsposisjon hvor du strekker deg etter musen og tastaturet mangler den helt støtte i korsryggen. Man føler nærmest at man blir spist av stolen, der ryggen buer seg forover.

De som laget stolen har forsøkt å designe seg rundt dette med en avtagbar korsryggpute, men denne er for tykk, slik at den presser ryggen utover i en unaturlig spiss posisjon. Ingen som prøvesatt stolen syntes ryggputen var behagelig og forsøkte febrilsk å posisjonere den bedre uten resultat. Nakkestøtten er bedre, i alle fall for deg som har en viss høyde, men ergonomisk sett kan uansett ikke denne stolen reddes.

Det blir heller ikke bedre at Svive Fornax Tier 2 har testens desidert dårligste armlener. Med unntak av høydejusteringen kan de ikke låses på plass og er svært lette å komme borti slik at de sklir ut av posisjon. Gjerne i det du griper tak i dem for å trekke stolen inn under deg. Da lager de også en ekkel ulyd. I tillegg er de korte armlenene posisjonert så langt fra deg at mange som har prøvesittet ikke har sjanse til å hvile albuene sine på dem, som heller faller mellom armlenene og stolryggen.

Stolen ser billig ut, med null detaljer og stusslige sømmer, men spikeren i kista er at stolen føles ustabil når du lener ryggen bakover og vi er redde for at den skal vippe helt over.

Det er absolutt ingen grunn til å kjøpe Svive Fornax Tier 2, heller ikke av budsjettgrunner, ettersom Dacota 200 er nesten identisk og mye billigere.

Svive Fornax Tier 2
3
Dårlig

Svive Fornax Tier 2

3
Dårlig
sitatEnkel og overpriset. Styr unna denne testtaperen.

Fordeler

 • +
  God nakkestøtte

Ting å tenke på

 • Svak polstring av setet
 • Ubehagelig korsryggpute
 • Stolen «spiser» deg uten korsryggputen
 • Stolen er smal
 • Ingen støtte for albuene dine
 • Veldig løse armlener
 • Enkelt kunstskinn og design
 • Kunstskinn blir varmt og klamt
 • Overpriset mot øvrige budsjettstoler

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Arozzi Vernazza
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Arozzi Vernazza
Svive Lynx Tier 3
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Svive Lynx Tier 3
Cepter Rogue
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Cepter Rogue
Dacota 200
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Dacota 200
Arozzi Enzo
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Arozzi Enzo
Svive Fornax Tier 2
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Svive Fornax Tier 2
annonse