Tek.no

Samletest Beste multiromshøyttalere

Dette er den beste multiromshøyttaleren

Åtte systemer har vært til test.

De rimeligste multiromshøyttalerne fra åtte ulike produsenter har vært inne til test. Vi står igjen med en ganske klar vinner.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
2 Aug 2020 06:00

Tiden hvor man kun hadde et stereoanlegg i stua er på mange måter over, til fordel for wifi-tilkoblede høyttalere sirlig plassert der det passer rundt om i boligen. Så kan man strømme musikk i akkurat de rommene det er nødvendig, siden høyttalerne snakker med hverandre og sørger for å synkronisere lyden.

Slik multiromsteknologi har lenge vært nærmest ensbetydende med Sonos, men utvikling av plattformer som Googles Cast og Apples Airplay 2 har etter hvert gjort det enkelt for produsenter uten egen multiromsteknologi å kaste seg på bølgen.

Det har også hatt den positive konsekvensen for forbrukeren at det har blitt relativt enkelt å blande høyttalere fra ulike produsenter: Via Airplay 2 kan du for eksempel ha en Bose på badet, en B&O på kjøkkenet og en Sonos i stua og spille samtidig på alle sammen, i alle fall gitt at du har Apple-produkter som kan brukes til å styre det hele. Apples hage er som kjent fortsatt relativt godt innmurt, og akkurat det kommer neppe til å endre seg med det første.

Fordelene med wi-fi-basert strømming versus bluetooth er mange: Først og fremst slipper du at musikkstrømmingen okkuperer lydutgangen på mobilen eller laptopen din, så du slipper at alle varslinger spilles av i høyttalerne, for eksempel. For det andre har vanligvis wi-fi hakket bedre rekkevidde, og ikke minst slipper du å forholde deg til bluetooth-standardens begrensninger hva gjelder båndbredde. Moderne taleassistenter som krever nettilgang spiller naturligvis også bedre på lag med høyttalere som har tilgang til wi-fi.

I denne testen har vi tatt for oss det som stort sett er de minste og mest grunnleggende høyttalerne til hver produsent - Sonos One og så mange vi fikk hendene på av aktuelle konkurrenter, om du vil. En del av disse har vi hatt inne til test før, en del er nye, og uansett er det første gang vi har hatt anledning til å stille dem opp på rekke og rad og sammenlikne lyden direkte.

Dette er modellene vi har hatt til test:

(PS: Et merke som mangler, men som vi har planer om å ta inn snart, er Audio Pro.)

Slik har vi vurdert

Som vi ser varierer prisene fra rundt 2.000 kroner til 3.500 kroner. I tillegg kommer Ikeas Symfonisk-høyttaler til under tusenlappen.

I testen har vi i hovedsak fokusert på lydkvalitet. Høyttalere av denne størrelsen er åpenbart ikke lagd for de største hifi-opplevelsene, men spesielt derfor har det vært veldig nyttig å kunne stille dem opp og sammenlikne høyttaler for høyttaler.

Vi har dessuten tatt hensyn til hvilke muligheter som ligger i de ulike økosystemene, hvorvidt høyttalerne har mulighet for stemmestyring og ikke minst enkelhet i bruk. De ulike app-løsningene varierer til dels kraftig i brukervennlighet, men samtidig er gjerne de minst brukervennlige også de som har flest muligheter, så det er gjerne et litt tveegget sverd.

Før vi kommer til den endelige vurderingen må vi presisere at det ikke er noen av høyttalerne vi har testet som er spesielt svake. De låter alle rimelig godt, og det blir dermed en totalvurdering når vi skal kåre en vinner. Det vises også i karakterene, som jevnt over er ganske høye.

Sonos One: De gamle er fortsatt eldst - og best

At Sonos skulle stikke av med topplasseringen var nesten litt overraskende for oss. Vi så kanskje for oss at suksessen hadde ført til at Sonos hadde blitt late og at en eller flere av konkurrentene leverte bedre valuta for pengene. Den gang ei.

Sonos One er først og fremst den best-låtende høyttaleren i utvalget vårt, med en kombinasjon av ganske dyp og fyldig bass og veloppløst diskant, samtidig som det er levnet plass til litt luft i lydbildet. Sonos One låter betydelig større enn den er, og det er ingen av konkurrentene som helt klarer å matche balansen og klarheten i lydbildet.

Sonos er dessuten godt hjulpet av den såkalte TruePlay-funksjonen sin, som innebærer at du vandrer rundt med iPhonen din (støtter kun iOS, ikke Android) og veiver den i takt med noen underlige lyder fra høyttaleren. På den måten «måles» akustikken i rommet ditt, og lyden tilpasses deretter. Det er som kjent stor forskjell på en luftig stue og et lite, fliskledt bad, for eksempel. Vi skulle kanskje ønsket oss at også One kunne gjøre dette automatisk, slik Sonos’ nye lydplanke Arc kan, men kalibreringen tar heller ikke mer enn et drøyt minutts tid når vi må gjøre det manuelt.

Appen til Sonos er dessuten brukervennlig og god - det er enkelt å gruppere høyttalere sammen, og Sonos er dessuten en av få som har tilgang til Spotify-innholdet direkte i egen app. Har du flere identiske høyttalere kan du sette dem opp i en stereoløsning, og to One kan dessuten brukes som bakhøyttalere i et surroundoppsett med en Sonos-lydplanke.

Både Google Assistant og Amazon Alexa kan brukes til stemmestyring, og det er enkelt å skru av mikrofonen om du helst vil være den foruten (og om du ikke vil ha den der i det hele tatt, eventuelt spare et par hundrelapper, finnes det en versjon kalt Sonos One SL som ikke har mikrofon eller stemmestyring).

Et touchpanel på toppen gir blant annet volumjustering og mulighet til å «koble på» en høyttaler om du allerede har innhold spillende i et annet rom. Kanskje kunne vi ønsket oss et par hurtigtaster til å sette i gang favorittspillelista eller radiokanaler, slik enkelte av konkurrentene har.

Sonos er også de eneste som ikke har bluetooth-støtte, men til hjemmebruk ser vi ikke helt nytten. Det kan kanskje være verdt å ta med i betraktningen om du skal bruke denne på et sted hvor du ikke har wifi, men da ville du kanskje ikke ha sett på et multiromsoppsett likevel. Noen vil nok også savne minijack-inngang, og vi synes iblant at Sonos-systemet kan være litt ustabilt når du vil spille på mange høyttalere av gangen - enten det er direkte eller via Airplay 2. Sistnevnte kan iblant også gi lyd som er ute av «synk» mellom de ulike høyttalerne.

Sonos-økosystemet er blant de aller best utbygde, med lydplanker i flere størrelser, flere høyttalermodeller og egne produkter som gjør at du kan koble til «vanlig» hifi-utstyr, som Sonos Port og Sonos Amp. Støtte for mer høyoppløst lyd kom med den nylige S2-oppdateringen, og da inntil 24-bit, 48 kHz FLAC/ALAC. For Tidal gjør det for eksempel at du kan sende lyd i Tidals «Hifi»-kvalitet til Sonos-høyttalerne, men ikke den absolutt øverste «Masters»-kvaliteten.

Totalt konkluderer vi med at Sonos One akkurat nå er det beste valget i denne klassen. Ingen av høyttalerne vi har testet klarer å matche lyden den leverer, og det er ingenting i resten av opplevelsen som klarer å rive Sonos ned fra tronen. Prisen er heller ikke avskrekkende.

Sonos One (Gen 2)
9
Imponerende
Best i test

Sonos One (Gen 2)

annonse
Prisjakt
2290 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
2290 NOK
Kjøp nå
sitat"Sonos er fortsatt kongen av multiromshøyttalere"

Fordeler

 • Krysse av
  Naturlig, velbalansert lyd. TruePlay-kalibrering tilpasser lyden til hvert rom.
 • Krysse av
  Google Assistant og Amazon Alexa er begge støttet
 • Krysse av
  God app. Støtter Spotify Connect og Airplay 2
 • Krysse av
  Enkel å sette opp
 • Krysse av
  Sonos-økosystemet har mange muligheter

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen Bluetooth eller aux-inngang
 • Bytt
  TruePlay fungerer kun med iOS-enheter
 • Bytt
  Støtter ikke MQA-filer
 • Bytt
  Kunne gjerne hatt hurtigtaster på høyttaleren
 • Bytt
  Airplay 2 kan være ustabilt

Denon Home 150: Fyldig og god

Denons nye multiromsserie under Home-vignetten består foreløpig av tre høyttalere (hvorav 150 er den minste), men serien er kompatibel med resten av Denons Heos-system og har dessuten Airplay 2 under panseret. Lydmessig er nok Denon litt fyldigere i fremtoningen enn Sonos er, men Sonos har til gjengjeld et lite overtak på detaljnivå og dynamikk. Begge låter flott til størrelsen, men TruePlay-kalibreringen gjør nok Sonos et lite hakk enklere å plassere enn hva Denon er.

Home 150 har mye bass størrelsen tatt i betraktning, og vi kunne nok gjerne ha sett at den var litt strammere og tørrere i gjengivelsen. Dette er likevel både fyldig, varmt og engasjerende.

Designmessig er Home 150 like interessant eller kjedelig som de fleste av konkurrentene - en firkantig klump med tøy utvendig. Et touchpanel på toppen gir imidlertid tilgang til hurtigaktivering av favorittspillelister eller -radiostasjoner, og lyser opp når du beveger hånda i nærheten. Vi skulle gjerne sett at knappene forble aktive litt lenger enn at de forsvinner umiddelbart når du fjerner hånda, men det er selvfølgelig for en bagatell å regne.

Til forskjell fra Sonos har Denon dessuten både bluetooth og minijack-inngang, så sånn sett er den litt mer fleksibel hva gjelder tilkoblinger. Økosystemet til Denon er dessuten også rimelig stort, med lydplanker og surroundreceivere som alle støtter Heos-systemet. Med Airplay 2 kan du som nevnt tidligere også kombinere med høyttalere fra andre produsenter.

Stemmestyring er foreløpig ikke på plass, men Home 150 har mikrofonene klare og både Google Assistant og Amazon Alexa er lovet via en fastvareoppdatering i løpet av året. Denons app må også sies å være noe bak appene til enkelte av de andre produsentene. Den føles rett og slett litt gammeldags og som om grensesnittet hadde hatt godt av en liten overhaling. Stereopar er for øvrig også støttet, og du kan bruke høyttalerne som bakhøyttalere i et surroundsystem om du har en Heos-lydplanke fra Denon.

Vi foretrekker nok akkurat såvidt lyden fra Sonos One, og Sonos-høyttaleren er dessuten noen hundrelapper billigere enn modellen fra Denon. Trumfkortet for Denons del må derfor være muligheten for bluetooth og kablede tilkoblinger, skulle du trenge det.

Denon Home 150
8.5
Meget bra
Anbefalt

Denon Home 150

sitat"En solid multiromshøyttalermed fyldig og god lyd"

Fordeler

 • Krysse av
  Fyldig, varm og engasjerende lyd
 • Krysse av
  Bluetooth og AUX. USB-port for ekstern lagring
 • Krysse av
  Hurtigtaster på høyttaleren
 • Krysse av
  Svært enkelt oppsett, kjapp i bruk

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt «løssluppen» bass
 • Bytt
  Foreløpig ingen stemmestyring
 • Bytt
  Denons app fremstår noe umoderne
 • Bytt
  Litt dyrere enn enkelte av konkurrentene

Et røverkjøp - Ikea Symfonisk bokhyllehøyttaler

Jammen blir det ikke et Sonos-affiliert produkt på andreplass også, og da i hovedsak på grunn av prisen. Symfonisk-høyttaleren koster under 1.000 kroner, og er lite annet enn ett av de beste gadget-kjøpene du gjør i dag.

Lydmessig står den ikke noe særlig tilbake for noen av konkurrentene, kanskje med unntak av storebror Sonos One. Symfonisk har verken like stram bass eller like veloppløst diskant som One, men ellers er dette solid, og spesielt med tanke på prisen.

Testhøyttaleren vår har imidlertid en litt underlig oppførsel ved at den er fullstendig uten grep om bassen de første par minuttene etter at vi tar den i bruk - nesten som om den har behov for å bli «varm» før den låter slik den skal.

Symfonisk-høyttaleren er også noe større og hakket mindre plasseringsvennlig enn konkurrentene, men den kan i det minste plasseres både stående og liggende, eventuelt henges opp om du vil. Ikea selger flere ulike festebraketter til høyttaleren.

Den har heller ikke stemmestyring, og tre små knapper i front er det du får av kontrollmuligheter, men ellers kan Symfonisk alt det Sonos One kan - inkludert muligheten til å sette dem opp i stereo (fungerer kun med identiske høyttalerpar) eller bruke dem som bakhøyttalere i et surroundoppsett. TruePlay støttes også, og du kan styre avspilling på Symfonisk-høyttalerne med stemmen om du har andre produkter med Google Assistant eller Alexa.

Om du bare vil ha lyd i mange rom, ikke bryr deg om at høyttalerne er litt større enn mange av konkurrentene og ikke trenger stemmestyring direkte på høyttaleren er det rett og slett ingenting i veien for å anskaffe en Symfonisk-høyttaler - eventuelt to, for prisen er som nevnt halvparten eller mindre av hva resten av høyttalerne i testen koster. Hadde undertegnede vært i markedet for multiromshøyttalere i dag, hadde jeg nok gått for et antall av disse.

De er selvfølgelig også kompatible med resten av Sonos-universet og andre Airplay 2-høyttalere.

I stereo låter de dessuten flott, selv om vi opplevde at vi også her ønsket å roe ned bassen og dra opp diskanten litt - selv etter TruePlay-kalibrering.

Ikea Symfonisk trådløs bokhyllehøyttaler
8.5
Meget bra
Godt kjøp

Ikea Symfonisk trådløs bokhyllehøyttaler

sitat"Lite annet enn et veldig godt kjøp"

Fordeler

 • Krysse av
  Fyldig og engasjerende lyd
 • Krysse av
  TruePlay-kalibrering tilpasser lyden til rommet
 • Krysse av
  Kan settes opp i stereo og brukes som bakhøyttalere i surroundoppsett
 • Krysse av
  Kan henges på vegg eller monteres på stenger
 • Krysse av
  Lav pris

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen mikrofon for stemmestyring
 • Bytt
  TruePlay kun tilgjengelig for iOS
 • Bytt
  Ikke like stram bass eller skarp diskant som i Sonos One

Bluesound Pulse Flex 2i: Avansert, men dyr

Bluesound er et søsterselskap av hifi-produsenten NAD, og deres multiromssystem BluOS støttes også av en rekke av NADs forsterkere. Prismessig er dette den dyreste høyttaleren i testen, med en pris på knappe 3.500 kroner. Designmessig minner denne om en slags liten studiomonitor, og reaksjonene på den har vært ganske delte.

Undertegnede synes kanskje det er andre i testfeltet som gjør seg bedre i et moderne interiør enn akkurat denne. De fleste av de andre har også et design hvor lyden kastes i alle retninger, mens Bluesound-høyttaleren i mer tradisjonell forstand spiller rett frem.

Flex 2i settes i praksis opp ved å koble til høyttalerens wifi og konfigurere den om til å koble til wifi-nettverket hjemme, som er en hakket mer omfattende prosess enn at appen benytter for eksempel bluetooth for å finne tak i den. Deretter overtar BluOS-appen, inkludert å laste ned eventuelle oppdateringer. Dette hadde vi store problemer med, med gjentatte «Update Error» før vi søkte oss frem til at løsningen var å restarte ruteren hjemme. Det burde strengt tatt ikke være nødvendig.

Volumkrigen i testfeltet vinner nok Bluesound, som spiller nesten latterlig høyt for en såpass liten høyttaler, selv om vi nok ikke ville anbefalt å spille i nærheten av maks volum. Diskant og øvre mellomtone blir slitsom og påtrengende lenge før du kommer dit.

Flex 2i låter stort sett ganske fint - stort og kraftfullt, og den går dypere i bassen enn for eksempel Sonos One gjør. Iblant blir det rett og slett bare for mye av det gode. I låter med mye bass tar bassen overhånd - høyttaleren mister grepet, bassen blør over i resten av lydbildet og det hele låter flatt og udynamisk. Equalizeren i BluOS-appen gjør det imidlertid enkelt å justere ned den litt overveldende bassgjengivelsen, om enn på bekostning av noe volum (men det manglet det altså ikke fra før).

Sonos One låter generelt åpnere og mer naturlig enn Flex 2i gjør, og lydmessig ser vi ikke helt grunnen til å skulle bruke så mye penger på Bluesound-høyttaleren.

Den har imidlertid noen tekniske ess i ermet. Først og fremst har den både USB-port for ekstern lagring, en kombinert minijack- og optisk port og ikke minst støtte for lyd i MQA-format, som blant annet gjør at du kan spille lyd i Masters-kvalitet fra Tidal. Flex 2i har dessuten støtte for å koble til en ekstern batteripakke (vanligvis cirka 1.000 kroner) som gjør at den kan taes med ut og brukes som en bluetooth-høyttaler i parken eller hvor det nå måtte være.

Likevel: Flex 2i er litt for dyr og klarer ikke helt å forsvare prisen, synes vi.

Bluesound Pulse Flex 2i
7.5
Bra

Bluesound Pulse Flex 2i

sitat"En teknologipakke, men lyden er ikke den aller beste"

Fordeler

 • Krysse av
  Mangler i praksis nesten ingenting på teknologisiden
 • Krysse av
  Fyldig og hardtslående lyd, spiller veldig høyt
 • Krysse av
  Kan kobles til batteripakke
 • Krysse av
  Stort økosystem
 • Krysse av
  Kjekt med hurtigknapper på høyttaleren
 • Krysse av
  Støtte for MQA-filer og høyoppløst lyd (eks. Tidal Masters)

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt løssluppen bass, diskanten blir påtrengende ved litt høyt volum
 • Bytt
  Dyrere enn konkurrentene
 • Bytt
  Ingen taleassistent

Yamaha MusicCast 20: Helt streit

Med en pris på 1.990 kroner plasserer Yamaha seg midt i Sonos-landskapet med sin MusicCast 20. Den er litt større enn mange av konkurrentene, men har et ganske nøkternt design som bør være enkelt å plassere.

Også her må vi koble til høyttalerens eget wifi-nettverk for å få satt den opp, og det er ikke minst irriterende at den insisterer på å kunne hente lokasjonsdata fra telefonen for å kunne gjennomføre oppsettsprosessen. Det burde være høyst unødvendig.

I første omgang nektet vi dette, og da vi forsøkte å gjennomføre fastvareoppdatering ble vi bare stående på en skjerm hvor det het at vi skulle holde oss der til oppdateringen var ferdig, uten noen form for statusindikasjon. Det skjedde følgelig ingenting, og det var ikke før vi godtok å bruke stedstjenester at vi fikk opp en linje her som indikerte fremgang. Igjen: Det burde være høyst unødvendig, og oppsettsprosessen får oss også til å lure på om Yamaha bare har Google-oversatt norsken sin. Den er rett og slett ikke veldig god.

Appen ser generelt ikke ut som moderne apper gjør i 2020, men den støtter i alle fall avspilling fra mange ulike kilder. Navigasjonen er ikke spesielt intuitiv, og vi må lete mye for å finne frem til ulike funksjoner.

Yamaha ser dessuten ikke ut til å ha oppdaget at Google Assistant har blitt tilgjengelig på norsk, for vi er plent nødt til å sette systemspråket til engelsk eller fransk for å få ta den i bruk. Norge er heller ikke blant landene hvor assistenten er oppgitt som tilgjengelig, så vil du bruke assistentene på disse må du belage deg på å gjøre det på engelsk.

Lyden er helt streit, men vi vil kanskje betegne den som litt kjedelig. Den har verken basstrykket eller skarpheten i diskanten som et par av de andre høyttalerne har, og resultatet er rett og slett litt flatt, lukket og udynamisk - om enn ganske behagelig å høre på.

Litt mer interessant blir det med litt equalizer-justering, men resultatet blir likevel et lite stykke unna de beste. Yamaha støtter for øvrig å sette opp to høyttalere i stereo, som gir et langt åpnere inntrykk, og de kan brukes som bakhøyttalere i et surroundsystem med enkelte receivere og lydplanker fra Yamaha. Også Yamaha støtter høyoppløst lyd inntil 24-bit/192 kHz, men ikke MQA.

Alt i alt synes vi Yamahaen er helt grei. Dens største problem er at Sonos-høyttaleren til omtrent samme pris låter bedre og ikke minst har en betydelig bedre app.

Yamaha MusicCast 20
7.5
Bra

Yamaha MusicCast 20

sitat"En helt kurant multiromshøyttaler"

Fordeler

 • Krysse av
  Behagelig, uprovoserende lyd
 • Krysse av
  Airplay 2 og Spotify Connect. Bluetooth
 • Krysse av
  Kan settes opp i stereo eller brukes som bakhøyttalere i et surroundoppsett
 • Krysse av
  Kurant pris

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke den beste appen, irriterende at den krever lokasjonsdata for oppsett
 • Bytt
  Ingen Google Assistant på norsk
 • Bytt
  Ingen AUX

Bang & Olufsen Beoplay M3: God, men krever litt jobb

Etter den fantastiske Beosound Balance hadde vi visse forventninger til Bang & Olufsens minste multiromshøyttaler, men disse ble vel bare delvis møtt.

Appen finner høyttaleren lynraskt og det er fort gjort både å koble til nett og laste ned eventuelle oppdateringer. Appen ber deg dessuten definere hvor høyttaleren er plassert - frittstående, foran en vegg eller i et hjørne. Designmessig er M3 en nøktern liten sak - faktisk den minste i testen, og det bør være uproblematisk å finne et sted hvor denne passer inn i interiøret. Den har også skrufeste i bunn, i tilfelle du har lyst til å henge den opp, og inngangene er gjemt under en liten flapp i bunnen.

M3 bruker Google Cast eller Airplay 2 til selve strømmingen, men har ikke Spotify Connect, som er et visst minus. Den støtter heller ikke stereoparing, men kan inngå i et multiromsoppsett enten via Airplay eller ved å lage grupper av rom i Google Home-appen. Noen form for taleassistent har den heller ikke.

M3 produserer i utgangspunktet helt grei lyd, men ut av eska er den veldig bassfokusert, noe som gjør lydbildet litt lukket og i overkant mørkt og varmt. Heldigvis har B&O-appen sin sedvanlige grafiske equalizer hvor du drar en prikk rundt for å justere på lyden. Endelig har danskene også skjønt at de må forklare brukerne hva de ulike kvadrantene gjør, og vi endte med å dra ned bassen betraktelig og samtidig justere opp diskanten noe.

Da ble også resultatet rimelig bra. M3 har fortsatt litt løs og «boomy» bass, men det låter mye renere og åpnere enn det gjorde i utgangspunktet, med et ganske stort og imponerende lydbilde, mye bass og en ganske skarp og fin diskant. B&O-høyttaleren hadde nok hatt veldig godt av en romkorrigering ala Sonos’ TruePlay, men vi kan i alle fall justere oss frem til et godt resultat på egen hånd.

Lydmessig står nok M3 til en hakket bedre rangering enn den får, men når vi likevel plasserer den såpass lavt skyldes det at den rett og slett er litt tynn på teknologi. Ingen taleassistent, Spotify Connect eller stereomulighet gjør det rett og slett litt vanskelig å anbefale å bruke 3.000 kroner på denne.

Bang & Olufsen Beoplay M3
7
Bra

Bang & Olufsen Beoplay M3

sitat"B&Os enkleste krever litt jobb, men blir ikke så verst"

Fordeler

 • Krysse av
  Pen lyd etter equalizer-justering
 • Krysse av
  Pen og lettfattelig app
 • Krysse av
  Airplay 2
 • Krysse av
  Kompakt og plasseringsvennlig

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen taleassistent
 • Bytt
  Ingen Spotify Connect
 • Bytt
  Ingen mulighet for stereo
 • Bytt
  Ingen aux
 • Bytt
  Låter veldig basstung ut av esken
 • Bytt
  Høy pris for hva du får

Bose Home Speaker 300: God, men ikke god nok

Boses minste multiromshøyttaler låter stort og fyldig, men også denne trenger en viss oppjustering av diskanten før den kommer ut av skallet sitt. Samtidig har den mindre veloppløst diskant enn både Sonos og B&O, og den låter ikke like dynamisk som de beste, spesielt i låter med mye bass, hvor det blir litt for travelt og lukket i Bose-høyttaleren.

HS 300 har en typisk Bose-varm klang som kler akustisk, klassisk og annen rolig musikk meget godt, men den er altså ikke like godt egnet til låter med pumpende bass og høyt tempo. Vokaler låter også litt hulere her enn de bør.

Oppsettet gjøres gjennom Bose Music-appen, og er omtrent så beint frem som det er mulig å få det. Appen leder deg gjennom tilkobling til wi-fi, ber deg gi høyttaleren et navn og laster ned eventuelle oppdateringer automatisk.

Til sist blir du bedt om å koble til Google Assistant-appen og å koble Bose Music-kontoen din til Google-kontoen, noe du må gjennom om du ønsker å bruke taleassistenten på høyttaleren. Høyttaleren støtter både Airplay 2 og Spotify Connect, og Bose har dessuten laget en litt finurlig funksjon som kan synkronisere avspillingen med Boses bluetooth-høyttalere i SoundLink-serien, slik at du kan lage et multiromssystem med høyttalere du måtte ha fra før.

Bose har også Spotify-integrasjon direkte i egen app, sammen med TuneIn og mulighet for å aktivere aux-inngangen bak. Den har også knapper på toppen av selve høyttaleren som raskt lar deg sette i gang forhåndsdefinerte spillelister eller radiokanaler. Det er kjekt å ha, og noe vi skulle ønske flere innførte. Vi irriterer oss imidlertid litt over at strømkabelen som følger med er så kort.

Prismessig har denne kommet ned med 500 kroner siden vi først testet den, men vi synes fortsatt ikke den gjør noe som ikke Sonos og til dels Denon gjør bedre.

Bose Home Speaker 300
7
Bra

Bose Home Speaker 300

annonse
Prisjakt
2490 NOK
Sjekk nå
NetonNet
2490 NOK
Kjøp nå
sitat"Helt streit, men når ikke helt opp på lydkvalitet"

Fordeler

 • Krysse av
  Varm og behagelig lyd
 • Krysse av
  Knapper på toppen gir enkel tilgang til favorittspillelister eller radiokanaler
 • Krysse av
  Både AUX-inngang og Bluetooth-støtte.
 • Krysse av
  Airplay 2 og Spotify Connect
 • Krysse av
  God mikrofon

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyden fremstår litt rotete og ukontrollert
 • Bytt
  Ingen mulighet for stereo
 • Bytt
  Ingen romkorrigering
 • Bytt
  Noe begrenset økosystem

Harman Kardon Citation One M2: Bassmonsteret

Obs: Modellen vi har testet er egentlig førsteutgaven av Citation One, men det eneste som er ulikt med M2-versjonen er støtte for Airplay 2.

Jumboplassen i denne omgang går til Harman Kardon, av den enkle grunn at den har en så overdøvende bassgjengivelse at det ødelegger for resten av lydbildet med en gang volumet beveger seg over middels. Bassen er i tillegg av den «boomy» typen som vibrerer mer enn den slår, og resultatet er ikke spesielt godt.

Det er synd, for Citation One har åpenbart kvaliteter utenom bassen som er verdt å lytte til, med en varm og behagelig diskantgjengivelse som er godt egnet til lange lytteøkter.

Harman Kardon bruker dessuten kun Google Home-appen til oppsett, og har følgelig ingen equalizer som kan brukes til å tone ned bassen og redde inn inntrykket. Den har heller ingen romkorrigering.

Taleassistenten er Google Assistant, som Citation One var relativt alene om å ha da den først kom på markedet. Siden har det kommet en rekke små og store alternativer med Googles stemmestyring, og det er langt fra en like stor nyhet nå. Da vi først testet Citation One opplevde vi dessuten at vi iblant måtte si «Hey Google» fire-fem ganger før den reagerte, men det virker å være rettet opp i fastvareversjonen vi nå tester. Nå oppfører assistenten seg nemlig som den skal.

Du kan velge mellom Google Cast og Airplay 2 til å overføre lyden, men får ikke Spotify Connect, som etter vår erfaring opererer litt kjappere enn både Google Cast og Airplay- Stereoparing skal skje automatisk om du setter opp to identiske høyttalere i samme rom i appen, men du kan ikke bruke Citation One som surroundhøyttalere i et oppsett med Harman Kardon-lydplanke, for eksempel. Til det har de et eget sett kalt Citation Surround.

Totalt sett er det lite som er galt med Citation One, med unntak av de overdrevne bassgjengivelsen. Det er dermed synd at den ødelegger for et ellers godt produkt.

Harman Kardon Citation ONE MK2
6.5
Helt greit

Harman Kardon Citation ONE MK2

sitat"Bassgjengivelsen holder denne tilbake"

Fordeler

 • Krysse av
  Enkel å sette opp
 • Krysse av
  Google Assistant fungerer stort sett godt
 • Krysse av
  Kan settes opp i stereo
 • Krysse av
  Bluetooth og Airplay 2

Ting å tenke på

 • Bytt
  Altfor mye og løssluppen bass som fort blir overveldende
 • Bytt
  Ingen egen app. Google Home har ingen equalizer-mulighet
 • Bytt
  Ingen AUX eller ethernet
annonse

Les også