Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Kindle er de største, men er de også de beste?

Oppdatert med en ny anbefaling.

David Johansen Auby, Tek.no

Oppdatert 11.08.22 med Pocketbook Era.

På samme måte som Google har blitt synonymt for nett-søk, har Kindle for mange blitt synonymt for lesing av bøker på skjerm. Amazons lesebrett Kindle er utvilsomt det mest kjente for folk flest. Men hvilke andre alternativer finnes det og hvor gode er de?

For å finne ut av dette har vi hentet inn ni av de mest kjente lesebrett-modellene på markedet: Tre fra Kindle, fire fra Pocketbook, to fra Kobo og en modell fra Onyx.

Diskusjonen om det er best å lese på papir eller skjerm har pågått helt siden de første lesebrettene traff markedet. Det er egentlig en litt meningsløs diskusjon, siden man tross alt ikke er nødt til å låse seg til et format. På enkelte områder vil papir alltid trumfe det digitale. Vi tenker på den taktile, ru følelsen av papir eller den karakteristiske lukten av papir og trykksverte. Vi krysser selvfølgelig fingrene for at det i fremtiden vil komme lesebrett med bok-lukt, men vi tviler.

Dette er syv av de ni lesebrettene vi har testet: Fra venstre: Kindle Oasis 3, Kindle Paperwhite 3, Kobo Nia, Pocketbook Inkpad Color, Onyx Boox Poke 3, Pocketbook Touch HD3 og Kobo Libra H20
David Johansen Auby, Tek.no

På andre områder vil lesing på skjerm være det foretrukne alternativet. På de fleste lesebrett er det for eksempel fint mulig å endre både font og fontstørrelse. Det gjør det enklere for de med synsvansker. Mange lesebrett kommer også med ferdig installert font for dyslektikere (OpenDyslectic). Alle lesebrettene i denne testen har dessuten integrerte LED-lys i skjermen, noe som definitivt er en fordel om man ønsker å lese i mørke omgivelser. Skjermene på lesebrett er også utviklet på en måte som gjør deg mindre sliten i øynene enn ved bruk av smarttelefoner eller nettbrett.

Nedenfor har du oversikten over hvilke modeller vi har testet:

Endringer til det bedre i bokmarkedet

Du har kanskje hørt skrekkhistoriene om hvor vanskelig det kan være å få lest norske bøker på Kindle. Og det er riktig: Grunnen var at Kindle og den norske bokbransjen bestemte seg for å bruke ulike filformater. Norske e-bøker skulle komme i det såkalte epub-formatet, mens Kindle brukte mobi-formatet. Kjøpte du dermed en norsk e-bok måtte den konverteres fra epub- til mobi-format.

Slik er det heldigvis ikke lenger. Nå kan de aller fleste norske e-bøker sendes direkte fra den digitale bokbutikken direkte til Kindle-lesebrettet, og på veien blir boken automatisk konvertert til riktig format. De norske bøkene er DRM-beskyttet, men siden den norske bokbransjen har godkjent Kindle til norsk bruk, kan bøkene altså sendes til din Amazon-e-postadresse som opprettes når du registrerer lesebrettet. Vi har sjekket dette konkret og denne ordningen gjelder blant annet for Tanum.no, Norli.no og Ebok.no

Problemet har nå nesten fått omvendt fortegn, siden man nærmest kan få tak alle mulig bøker - både norske og engelske - på “Kindle-format” (altså mobi), men det er noe mer begrenset utvalg av epub-bøker. Kobo har sin egen nettbutikk kalt Kobo-store, som også har et utrolig godt utvalg. Men her er det noen begrensinger på fagbøker. Er du student anbefaler vi å sjekke utvalget på henholdsvis Kobo-store og Amazon hva gjelder ditt fagområde før du bestemmer deg.

Tips til lesebrett-hesten

Lesebrettene hadde litt forskjell på tykkelse, men ikke nok til at det hadde stort utslag på testresultatene.
David Johansen Auby, Tek.no
 • Er du interessert i klassisk litteratur kan vi sterkt anbefale nettsiden Gutenberg.org der man gratis kan laste ned bøker med utgått opphavsrett.
 • Vi anbefaler også programmet Calibre som lar deg konvertere filformat og fjerne eventuell DRM-beskyttelse. Programmet har også en rekke annen nyttig funksjonalitet.
 • De to viktigste ebok-formatene er epub og mobi. Sett deg inn i hvilken som passer deg best før du bestemmer deg for lesebrett.
 • Mange lesebrett reklamerer med «weeks of battery time». Dette kommer helt an på bruken og hvor sterkt lys man foretrekker. Vi anbefaler eksternt lys fra en lampe for å skåne både øyne og batteritid.
 • Det kan være lurt å kjøpe etui. Skjermene er mykere enn på nettbrett.
 • Dysleksi-font på Kindle. Mulighet for å justere størrelse og font på alle lesebrettene i denne testen. Både Kobo, Kindle og Pocketbook kommer med ferdiginnstallert “OpenDyslexic”-font og muligheten for å øke skriftstørrelse.
 • Man kan fint kjøpe et lesebrett med lite lagringsplass. Også de lesebrettene med minst lagringskapasitet har plass til tusenvis av bøker.

Oppsummert (eller epilog, om du vil)

Dette er kanskje ikke en særlig spennende konklusjon, men Kindle stikker samlet sett av med seieren i denne testen. Vi var spesielt imponert over Kindle Oasis 3, som med suveren ergonomi og brukervennlighet må sies å være det foretrukne lesebrettet - om man ikke tenker på pris.

Oasis 3 er, sammen med PocketBook Inkpad Color, det dyreste i denne testen med en pris på rundt 2500-3000 kroner. Modellen kommer med både 8 og 32 GB lagringspasitet. Hvis du kun har tenkt til å lese med lesebrettet, vil vi absolutt anbefale modellen med minst lagring siden e-bøker generelt sett tar liten plass.

Nye Kindle Paperwhite 5 som kom i 2021 imponerer også i denne testen. Paperwhite 5 er en solid oppdatering fra Paperwhite 4 fra 2018. Litt bedre batteritid, litt større skjerm og bedre lys gjør dette lesebrettet til et kjempegodt kjøp. Kindle Oasis er bedre å holde i og oppleves i det hele som et mer solid lesebrett, men koster samtidig en del mer.

Vi har også lyst til å trekke frem den nyeste modellen fra Pocketbook - nemlig Pocketbook Era kobber 64 GB. Det er det absolutt beste lesebrettet vi har sett fra Pocketbook. Endelig er knappene plassert på siden av lesebrettet, og designet er rett og slett kjempeflott.

Flere av modellene hadde innstillinger for både hvitt, varmt og adaptivt lys. Dette er fra menyen til Kindle Oasis 3.
David Johansen Auby, Tek.no

Vi var også imponert over Kobo Libra H20. Den har mange av de samme gode egenskapene til Kindle Oasis 3 til en litt lavere pris. Både Libra og de tre Kindle-modellene er i tillegg vanntette, noe som gjør dem utmerket til lesing i badekaret eller på stranden. Vi var også imponert over lyskvaliteten på Oasis og Libra som begge hadde to typer lys (hvitt og varmt), samt adaptivt lys som endrer seg med omgivelsene. Godt for øynene og batteriet.

Generelt sett må vi si at Kindle har de mest gjennomtenkte løsningene. Det er tydelig at de har vært lenge «i gamet» med mange generasjoner lesebrett bak seg. Kindle er blant annet det eneste lesebrettet med integrert oversetting. Det gjør stor forskjell når man leser bøker på andre språk.

Også når det kommer til utvalg av bøker imponerer Kindle. Her har det tidligere vært utfordringer å få lest norske e-bøker. Disse problemene er nå løst. Man kan godt si at Amazon har vært sta når det gjelder å holde seg til mobi-formatet. Men Kindle har blitt såpass stort at andre aktører har blitt nødt til å innrette seg.

Best i test: Kindle Oasis 3

David Johansen Auby, Tek.no

Navnet «Kindle Oasis» henger igjen fra en tid der Oasis var den første modellen fra Kindle som var vanntett (eller såkalt vannbestandig). Nå er det mange lesebrett som er vanntette, og også Kindle Paperwhite 4 som er med i denne testen har IPX8-sertifisering (noe som vil si at lesebrettet skal tåle varig nedsenkning i vann på 1 meters dyp). Enkelt forklart: Både Oasis og Paperwhite kan fint brukes både i badekaret eller på stranden.

Det er med andre ord ingen grunn til å kjøpe Kindle Oasis 3 kun fordi den er vanntett. Men det finnes allikevel andre gode grunner til å gå for denne fremfor Paperwhite. La det være sagt med en gang: dette er begge svært gode modeller. Men, det er også en ganske vesentlig prisforskjell mellom dem. Derfor er det greit å være bevisst forskjellene mellom de to modellene.

De tre hovedgrunnene til å eventuelt kjøpe Oasis fremfor Paperwhite er skjermstørrelse, lyskvalitet (hvitt, varmt og adaptivt lys) og fysiske knapper. Noen vil også sette pris på den svært så solide konstruksjonen til Oasis. Her er det aluminium og glass for alle pengene. Oasis er for øvrig det eneste lesebrettet i denne testen - sammen med Kobo Libra H20 - med fysiske knapper for å bla plassert på siden av brettet. Snur man brettet opp ned vil skjermen også snus, og på den måten fungerer knappene like godt for høyre- og venstrehendte. Når det kommer til ergonomi ellers så har Oasis et veldig godt grep, selv om det er glatt på baksiden.

Kindle Oasis 3 har en forhøyning bak, noe som gir et godt grep.
David Johansen Auby, Tek.no

På Kindle Oasis 3 brukes det imidlertid en del plass på de fysiske knappene, men vi synes det er verdt det. Spesielt på lengre leseøkter er det komfortabelt. Samtidig, rammene er mindre på Oasis enn på Paperwhite, så forskjellen er allikevel ikke så stor. Lesebrettene vi testet fra Pocketbook har også fysiske knapper, men disse er plassert på undersiden, noe vi ikke synes var like komfortabelt.

Hva gjelder skjermstørrelse vil vi tro at mange vil oppleve at seks tommer er litt lite. Sju tommer, som man får på Oasis 3 oppleves vesentlige større, til tross for et det bare er én tomme mer, og litt mer som en «normal» sidestørrelse på en bok.

Det eneste som virkelig trekker ned på Kindle Oasis 3 er batteritiden. Den oppgitte batterikapasiteten på 1130 mAh er testens nest laveste. Ellers er Oasis 3 alt i alt et kjempegodt lesebrett laget i gode materialer. Det er også det beste lesebrettet å lese med, og den modellen vi endte med å bruke mest etter arbeidstid når vi bare hadde lyst til å hygge oss med en god bok.

Vi testet modellen med 8 GB lagringskapasitet, men Kindle Oasis 3 kommer også med 32 GB, med en pris på rundt 700 kr mer.

Amazon Kindle Oasis 3 8GB
9
Imponerende
Best i test

Amazon Kindle Oasis 3 8GB

9
Imponerende
sitatEt kjempegodt lesebrett med ett større minus, nemlig batteritid.

Fordeler

 • +
  Suveren ergonomi
 • +
  Svært godt bokutvalg
 • +
  Behagelig lys (hvit, varmt og adaptivt lys)
 • +
  Svært god brukervennlighet
 • +
  Har "håndtak" for bedre grep
 • +
  Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
 • +
  Ingen forsinkelse når man blar
 • +
  Svært god tilgang på ordbøker, nettsøk og oversettelse
 • +
  Smarte løsninger for trådløs overføring

Ting å tenke på

 • Ikke så god batteritid
 • Litt dyr
 • Støtter ikke epub

Anbefalt: Kindle Paperwhite 5 (2021)

Amazon Kindle Paperwhite 4, som også er med i denne testen, ble sluppet i 2018. I fjor høst kom det endelig en ny og oppdatert modell - Paperwhite 5 (11.generasjon Kindle). Vi har nå tatt en titt på den nye modellen for å se nærmere på de endringene som er gjort - og om det eventuelt er verdt å gjøre en oppgradering.

Den kanskje viktigste oppgaven til et lesebrett er å gi følelsen av å faktisk lese en bok, ikke at man sitter med en teknologisk dings i hånden. Ikke misforstå, vi elsker dingser, men noen ganger kan teknologien komme i veien for selve opplevelsen. Et lesebrett skal simulere en leseopplevelse så nært som mulig, og akkurat her er Kindle de aller beste i gamet.

Med Paperwhite 5 har Amazon gjort endringer på et godt produkt og med det gjort det enda bedre. Med andre ord, Amazon har ikke bare forbedret produktet, de har gjort de riktige forbedringene. På Paperwhite 5 kan man nå lade raskere med USB-C, skjermstørrelsen har økt fra 6 tommer til 6,8 tommer, og denne nye modellen kommer med både hvitt og varmt lys.

Det er behagelig med det nye varme lyset, men ulempen er at man fort kan bli sliten i øynene. Det beste er å heller sette lysstyrken noe lavere, og så bruke mer eksternt lys. Når det er sagt, så er det unektelig deilig å kunne lese i mørket - enten det er i senga eller ute på balkongen. Amazon har dessuten økt antallet LED-lys under «panseret».

Paperwhite 5 (til høyre) kommer med både hvit og varmt lys.
David Johansen Auby, Tek.no

En økning på 0,8 tommer høres kanskje ikke mye ut, men vi synes nå at skjermstørrelsen har fått en helt perfekt bokstørrelse. Til sammenligning har for eksempel testvinner Kindle Oasis 3 en skjerm på 7 tommer. Med de oppgraderingene som er gjort på Paperwhite 5 er det i det hele tatt lite som skiller Paperwhite og Oasis, med unntak av at Oasis har fysiske knapper, et litt bedre grep og at det kommer i et finere og mer robust materiale.

Til gjengjeld har Paperwhite USB-C lading, noe Oasis ikke har. Oasis koster også rundt 1000 kroner mer. Vi synes fremdeles at Oasis 3 alt i alt er et bedre lesebrett, men avstanden mellom de to modellene har utvilsomt krympet.

Funksjonene som fungerte så godt på forrige modell er også videreført her. Både ordbok, oversettelse og Wikipedia-forklaring er integrert uten at man må forlate boksiden. Dessuten går det enda raskere enn før med både markering av ord og det å bla fra side til side. Her er ikke responstiden noe irritasjonsmoment, men tvert imot med på å bevare leseflyten.

Når det gjelder bokutvalget på Kindle har vi skrevet en del om det innledningsvis i denne saken. En utfordring tidligere har vært at norske e-bøker kommer i et annet format (epub-format) enn det Kindle støtter (mobi-format). Det problemet er for lengst løst ved at norske bøker som kjøpes automatisk blir konvertert til riktig format når de sendes over til Kindle.

Kindle Paperwhite 5 er en riktig så god oppdatering av det populære lesebrettet fra Amazon. Hvis vi skal trekke for noe kunne vi kanskje ønsket oss noe mer tekstur på baksiden av brettet og at byggekvaliteten og materialbruken kunne hatt en enda høyere kvalitet.

Samtidig, for rundt 2000 kroner er dette det aller beste lesebrettet man får på markedet. Paperwhite 5 har litt større og lysere skjerm enn forgjengeren, i tillegg til raskere lading og noe økt batterikapasitet. Så er du en person som bruker lesebrettet ditt flittig og som kanskje synes at Paperwhite 4 er litt i minste laget, vil vi faktisk anbefale å oppgradere. Forskjellen merkes.

Ps: Kindle Paperwhite 5 kommer også i en egen «signaturutgave» med adaptivt lys, 32 GB lagringskapasitet og støtte for Qi trådløs lading.

Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)

8.5
Meget bra
sitatEn ikke revolusjonerende, men svært god oppdatering av Kindle Paperwhite.

Fordeler

 • +
  Svært godt bokutvalg
 • +
  Behagelig lys (hvit og varmt lys)
 • +
  Svært god brukervennlighet
 • +
  Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
 • +
  Ingen forsinkelse når man blar
 • +
  Svært god tilgang på ordbøker, nettsøk og oversettelse
 • +
  Lading med USB-C
 • +
  Smarte løsninger for trådløs overføring
 • +
  God skjermstørrelse

Ting å tenke på

 • Ikke det beste grepet - litt lite tekstur bakpå brettet
 • Materialbruken kunne vært bedre
 • Støtter ikke epub

Også anbefalt: PocketBook Era kobber 64 GB

Det er få ting som er så tilfredsstillende som å få en ny teknologisk dings i hendene og tenke at “ja, her har det skjedd forbedringer siden sist!”. Pocketbook Era er et slikt produkt, og vi må si at det er den beste Pocketbook-modellen vi noensinne har hatt inne til test. Når det er sagt, så er det fremdeles en del ting som fortsatt irriterer.

Med sine 7 tommer er Era nøyaktig like stor som Kindle Oasis, og bittelitt større enn nyeste generasjon Kindle Paperwhite som også er representert i denne testen. Etter å ha testet en del lesebrett har vi nesten lyst til å konkludere med at 7 tommer er den perfekte skjermstørrelsen. Det er ikke så smått at man blir nødt til å bla i ett sett, men heller ikke så stort at brettet blir tungt å holde i eller brysom å ta med ut på reise. I motsetning til de andre modellene fra Pocketbook har dessuten Era et glassbelegg over skjermen som beskytter mot riper. Lesebrettet kommer i hardplast, men oppleves som mer robust enn tidligere. Brettet kommer i to farger - sort og kobber - og med enten 16 eller 64 GB lagringskapasitet. Vi testet kobberutgaven med 64 GB. Det er fint med ekstra lagringskapasitet, men leser man stort sett e-bøker og ikke bruker den til musikkavspilling eller lydbøker, så har det ikke så mye å si.

Også i motsetning til de andre lesebrettene fra Pocketbook har Era de fysiske knappene plassert på siden. Det er en endring til det bedre. Det føles mer naturlig og man kan enkelt lese med en hånd. Snur man lesebrettet på hodet vil skjermen også snu, noe som er fint hvis man er venstrehendt. Lesebrettet kommer også med USB-C som både gjør det raskere å lade og å overføre filer.

Så et par ord om det vi opplever at ikke fungerer så godt. Menyene er fremdeles for trege og skjermen er ikke responsiv nok. Her tar vi oss selv i å trykke flere ganger på et ikon eller ord før det gir effekt. Det er frustrerende. Så selv om designet, grepet og knappene har blitt bedre har Pocketbook fremdeles et stykke å gå når det kommer til brukervennlighet. Samtidig har de på andre områder gjort brukervennligheten bedre. Det viktigste bidraget her er den nye tekst-til-tale-funksjonen som ble lagt til i 2021. Her kan man velge å få all tekst lest opp høyt på en rekke språk - deriblant norsk. Vi lastet ned den norske kvinnestemmen “Lykke”, og ble positivt overrasket. Stemmen er riktignok litt mekanisk og intonasjonen er ikke alltid like god, men dette er allikevel et godt supplement til de som av ulike grunner ikke kan eller ønsker å lese.

Når det kommer til bokutvalg så er også denne modellen koblet til Norlis nettbokhandel og Era støtter i likhet med andre Pocketbook-modeller både mobi- og epub-format. Ulempen er at bøker fra Amazon er DRM-beskyttet. Den er mulig å fjerne, men det krever noe egeninnsats.

Era er flere steg i riktig retning for Pocketbook. Lesebrettet er flott å se på og ergonomien er flere hakk bedre enn på andre modeller fra samme produsent. Samtidig ble vi til tider frustrerte over svak brukervennlighet, og da spesielt den lite responsive skjermen. Allikevel har vi lyst til å gi den en anbefaling - men med noen forbehold.

PocketBook Era kobber 64GB
8
Meget bra
Anbefalt

PocketBook Era kobber 64GB

8
Meget bra
sitatDet beste vi har sett fra Pocketbook

Fordeler

 • +
  Flott design
 • +
  Veldig god batterikapasitet
 • +
  God å holde i
 • +
  Godt lys (hvit, varmt og adaptivt)
 • +
  Lading med USB-C
 • +
  Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
 • +
  Ganske god tekst til tale-funksjon

Ting å tenke på

 • Ikke den beste brukervennligheten
 • Ikke alltid like responsiv
 • Krever litt egeninnsats på Amazon-bøker

Et godt alternativ: Kobo Libra H20

David Johansen Auby, Tek.no

Kobo Libra H20 ligner til forveksling på testvinner Kindle Oasis 3. De er begge på sju tommer og har fysiske knapper på siden. De har også begge to lysinnstillinger - hvitt og varmt lys, samt adaptivt lys. Begge lesebrett har også automatisk skjermrotasjon, noe som gjør det like behagelig å lese med venstre som med høyre hånd. Vi elsker leseopplevelsen på Libra H20. Den er helt på høyde med Oasis 3. Spesielt lyset og bla-hastigheten gjør at dette er et lesebrett som er veldig behagelig i bruk. Libra H20 er dessuten, som Oasis 3 (og flere andre i denne testen), vanntett. Det gjør at den passer både til lesing på stranda og i badekaret.

Kobo Libra H20 har både fysiske knapper på siden og en forhøyning som gir godt grep.
David Johansen Auby, Tek.no

Så hvorfor får ikke Kobo Libra H20 samme karakteren som Kindle Oasis i denne testen? Det er to hovedgrunner til det. Det første gjelder overføring av filer. Her har dessverre Kobo sakket litt bakpå og hverken Libra H20 eller Kobo Nia, som begge er med i denne testen, støtter trådløs overføring - i hvert fall rett ut av esken. Her finnes det tredjepartsløsninger, uten at vi har fått testet dette. Det andre er tilgang på ordbøker, nettsøk og oversettelse. Det fungerer godt nok på Kobo, men ikke like optimalt og sømløst som på Kindle. Så er det også dette med tilgangen på bøker. Kobo-store har absolutt et godt utvalg, men Amazon har nok et enda bredere sortiment.

Det må også sies at Oasis 3 har en bedre byggekvalitet enn Libra H20. Mens Oasis 3 kommer i aluminium med glassfront er Libra H20 laget av hardplast. Modellen har dessuten en opphøyet kant rundt skjermen. Kindle Oasis 3 føles i det hele tatt mer solid og mer eksklusiv. Når det er sagt så er Kobo Libra også veldig god å holde i, ergonomisk sett. I likhet med Oasis 3 har den en forhøyning på den ene siden som sørger for et godt grep.

Har du ikke lyst på en Kindle eller ikke tar deg råd til en, vil Kobo Libra H20 være et veldig godt budsjett-alternativ.

Kobo Libra H20 N873
8
Meget bra
Godt kjøp

Kobo Libra H20 N873

8
Meget bra
sitatKobo Libra H20 er et lesebrett med en relativt høy pris, men der man får mye for pengene.

Fordeler

 • +
  Suveren ergonomi
 • +
  Godt bokutvalg
 • +
  Behagelig lys (hvit, varmt og adaptivt lys)
 • +
  Svært god brukervennlighet
 • +
  Har "håndtak" for bedre grep
 • +
  Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
 • +
  Ingen forsinkelse når man blar

Ting å tenke på

 • Ikke støtte for trådløs overføring
 • Ikke den beste tilgangen på ordbok, nettsøk og oversettelse
 • Oppøyet ramme rundt skjerm

Kindle Paperwhite 4

David Johansen Auby, Tek.no

Kindle Paperwhite 4 ble sluppet i 2018 og er 10. generasjon Kindle. Det begynner å bli noen år siden 2018, men utviklingen går ikke like raskt på lesebrettfronten som med smarttelefoner eller nettbrett. Til første publisering av denne testen var dette siste generasjon Paperwhite, til tross for at den begynner å bli noen år gammel og vi nå også har testet oppfølgeren Paperwhite 5- Vi opplever allikevel ikke at tiden har løpt helt fra modellen.

Kindle Paperwhite 4 er jevnt bra på det aller meste. Den har et kurant batteri på 1500 mAh og svært god tilgang på bøker både gjennom Amazon og norske e-bokbutikker. Også på mange gratissider (som gutenberg.org) finnes bøkene i såkalt mobi-format, som er det som brukes på Kindle.

Det vi imidlertid savner er fysiske knapper for å bla og bedre lysfunksjonalitet. Det hadde spesielt vært fint med eget varmt lys slik man får på testvinner Oasis 3 og Paperwhite 5. Men da ville nok lesebrettet blitt både dyrere og dessuten hatt en annen fasong. Dette er allikevel det beste lesebrettet vi har testet i denne størrelsen - altså 6 tommer.

Det vi kanskje setter aller størst pris på er brukervennligheten. Her er det enkelt å endre fonter og størrelser. Også tilgang på ordbøker, nettsøk (Wikipedia) og oversettelse via Google Translate er lett tilgjengelig. Kindle er perfekt hvis man skal lære seg et nytt språk eller bare vil forbedre engelsken. Bla-hastigheten er hakket tregere enn på Oasis 3, men absolutt god nok. Paperwhite har også støtte for Dropbox og sending av filer over e-post.

Det er også verdt å nevne at Kindle Paperwhite 4 er vanntett med IPX8-sertifisering. Ingen grunn til å gå for Oasis om man ønsker et vanntett lesebrett, altså. Utrolig nok har før øvrig Paperwhite bedre oppgitt batterikapasitet enn Oasis 3, så dette er muligens lesebrettet å gå for om man ofte er i situasjoner der det er langt mellom lademulighetene. Alt i alt et godt lesebrett til en overkommelig pris. Et trygt valg på alle måter - men oppfølgeren er altså enda bedre.

Amazon Kindle Paperwhite 4 32GB (2018)
7.5
Bra

Amazon Kindle Paperwhite 4 32GB (2018)

7.5
Bra
sitatKindle Paperwhite 4 er et godt og trygt valg som vil passe mange.

Fordeler

 • +
  Svært godt bokutvalg
 • +
  Svært god brukervennlighet
 • +
  Vanntett med IPX8-godkjenning (trykkvanntett)
 • +
  Svært godt bokutvalg
 • +
  Svært god tilgang på ordbøker, nettsøk og oversettelse
 • +
  Smarte løsninger for trådløs overføring

Ting å tenke på

 • Kun hvitt lys
 • Ergonomisk kunne den vært bedre
 • Støtter ikke epub

Pocketbook Inkpad X

Med en skjermstørrelse på hele 10,3 tommer er Pocketbook Inkpad X det desidert største lesebrettet med i denne testen. Allikevel må vi si at brettet føles overraskende lett i forhold til størrelsen, og det er ikke noe problem å bruke det med én hånd, skulle man ønske det. Baksiden har dessuten en del struktur som gjør at brettet er behagelig å holde i.

Den største fordelen med Inkpad X er - du gjettet riktig - nettopp størrelsen. Det er deilig å kunne lese på en stor skjerm, og ønsker man å øke skriftstørrelsen får man allikevel plass til mye tekst på en side. For lesere som liker eller har behov for stor skrift er Inkpad X et veldig godt alternativ. Vi har ikke funnet andre lesebrett med større skjerm enn dette.

Stor skjerm gjør at man kan øke skriftstørrelsen betraktelig uten at det går ut over leseopplevelsen.
David Johansen Auby, Tek.no

Dessverre er det kun den fysiske størrelsen som er økt. Under panseret er Inkpad X ganske så lik den betydelig mindre og billigere Pocketbook Touch HD3. Inkpad X oppleves derfor hverken spesielt rask eller responsiv.

Sveiper man for å bla eller holder inne for å markere et ord oppstår det en litt for lang forsinkelse, noe som er med på å bryte leserytmen. Inkpad X har riktignok noe bedre batteritid og skjermoppløsning enn HD3, men vi synes ikke det er nok til å rettferdiggjøre prisen som ligger i overkant av 4000 kroner.

Inkpad X har dessuten en rekke redigeringsmuligheter i menyene sine som ikke kan utnyttes til det fulle siden lesebrettet er for tregt. Her er det teknisk sett mulig å notere i boksidene, understreke tekst og lage notater, men lesebrettet er ikke responsivt nok til å håndtere dette på en tilfredsstillende måte.

Brukervennligheten er i det hele tatt ikke på topp. Markerer man et ord for å gjøre et Google-søk for eksempel er det vanskelig å komme seg tilbake igjen til boken uten å lukke nettleseren. Vi savner bedre integrerte løsninger uten at man behøver å forlate boksiden. Nå skal det sies at både oversettelse og ordbok fungerer bra, så helt ille er det ikke.

Bokutvalg og økosystem fungerer på samme måte på Inkpad X som på andre Pocketbook-modeller. Også denne modellen er koblet til Norlis nettbokhandel og Inkpad X støtter i likhet med andre Pocketbook-modeller både mobi- og epub-format. Allikevel er det viktig å presisere at bøker som er kjøpt på Amazon er DRM-beskyttet. Det finnes løsninger rundt dette, men det krever egeninnsats fra brukeren av lesebrettet.

Inkpad X er et lesebrett med stor skjerm og både hvitt, varmt og adaptivt lys. Det er perfekt for lesere med nedsatt syn eller andre som ønsker stor skrift. Men, hvis man ikke trenger å lese på stor skjerm, finnes det mye bedre alternativer til en langt lavere pris.

PocketBook InkPad X
7
Bra

PocketBook InkPad X

7
Bra
sitatEt stort lesebrett med middels brukervennlighet og hastighet.

Fordeler

 • +
  Veldig stor skjerm
 • +
  Godt lys (hvit, varmt og adaptivt)
 • +
  God å holde i
 • +
  Lading med USB-C

Ting å tenke på

 • Ikke responsivt nok
 • Noe utdatert design
 • Ikke den beste brukervennligheten
 • Høy pris

Pocketbook Touch HD3

David Johansen Auby, Tek.no

Touch HD3 er den andre av to modeller fra PocketBook i denne testen. Her er mye likt som på PocketBook Inkpad Color, men forskjellen ligger i at Touch HD3 kommer med en betraktelig mindre skjerm, bedre lys, og mindre batteri. Batteristørrelsen er oppgitt til rundt halvparten av Inkpad Color, men denne modellen trekker nok allikevel mindre batteri på grunn av størrelsen. Alt i alt må vi si at dette lesebrettet, i hvert fall hvis man skal gjøre en vurdering hvor pris er med, er ganske mye bedre enn PocketBook Inkpad Color.

Vi stusser imidlertid over mange av de samme valgene på designsiden som vi gjør på Inkpad Color. Også på Touch HD3 er bla-knappene merkelig nok plassert under skjermen, sammen med meny-knapp og knapp for innstillinger. Det oppleves lite ergonomisk. Denne modellen har også - i likhet med Inkpad Color - opphøyet ramme rundt skjermen. Dette er ikke i seg selv et stort problem, men byr på litt knoting når man skal skrive på skjermtastaturet siden tastene er plassert så nær kanten.

Som alle andre modeller fra PocketBook er også denne integrert med Norlis e-bokbutikk. Modellen støtter de vanligste ebok-formatene som epub og mobi, men vær klar over at bøker kjøpt på Amazon og en del andre steder er DRM-beskyttet. Ebok-butikken til PocketBook er dessverre ikke mye å skryte av.

Touch HD3 minner om Kindle Paperwhite og Kobo Nia på mange områder. Utvalget av bøker er imidlertid noe dårligere på Pocketbook enn på Kindle og Kobo. Touch HD3 er dessuten tregere i menyene og har ikke like godt integrert ordbok, nettsøk og oversettelse. Ordboken fungerer for så vidt bra, men nettsøket er tungvint og oversettelses-funksjonen er fraværende. På den andre siden, Touch HD3 har et bedre og mer behagelig lys enn Kindle Paperwhite. Den har også noe smallere ramme.

Sammenligner man med storebror Inkpad Color er Touch HD3 alt i alt bedre på tre områder: pris, bedre lys og følelsen av bedre oppløsning. Vi skriver «følelsen av» siden de to nettbrettene teknisk sett har samme pikseltetthet: nemlig 300 ppi. Forskjellen kan ligge i at Inkpad Color bruker to lag e-blekk som legges oppe på hverandre: et sort-hvitt og et med farger. Uansett, skjermen på Inkpad Color ser mer «skitten» ut enn Touch HD3. Touch HD3 har i tillegg to lysinnstillinger (hvitt og varmt lys), noe som gjør den mer som mer behagelig å lese på, spesielt i mørket (testvinner Kindle Oasis, Onyx, samt Kobo Libra H20 har også dette).

PocketBook Touch HD 3 632
6.5
Helt greit

PocketBook Touch HD 3 632

6.5
Helt greit
sitatEt greit alternativ fra Pocketbook med god skjerm og godt lys.

Fordeler

 • +
  Godt lys (hvit, varmt og adaptivt)
 • +
  En del lavere pris enn Inkpad Color
 • +
  God skjerm

Ting å tenke på

 • Ikke det beste utvalget av bøker
 • Bla-knapper plassert under skjermen
 • Oppøyet ramme rundt skjerm
 • Ikke den beste tilgangen på ordbok, nettsøk og oversettelse

Kobo Nia

David Johansen Auby, Tek.no

Kobo Nia er med en pris rundt tusenlappen testens rimeligste modell. Lesebrettet er behagelig å holde i og vi liker at den har litt tekstur på baksiden, noe som gir et godt grep. Materialet er av hard plast, og vi må få lov til å si at det kanskje føles litt «billig» ut. Dette er i det hele tatt en veldig enkel og nedstrippet modell.

IPX-graden (kapslingsgrad) er ikke oppgitt, men lesebrettet er visstnok ikke vanntett. Modellen har også testens laveste pikseltetthet, med 221 ppi. Teksten oppleves imidlertid ikke av markant svakere kvalitet enn på testens andre lesebrett på 6 tommer, så vi synes ikke dette har så mye å si for leseopplevelsen. Teksten er klar og fin, men det er en del etterheng på e-blekket. Vi opplever også lesebrettet som ganske tregt i menyene. Når man blar i bøkene går det imidlertid raskere, men ikke så umiddelbart som på Kobo Libra H20. Nettbrett fungerer også godt i mørket og oppleves relativt lyssterk. Modellen har kun hvitt, men ikke varmt lys.

Tilgang på ordbøker og nettsøk er på det jevne. Vi synes det er synd at Kobo ikke har integrert nettsøk i selve leseprogrammet. Her blir man sendt over til en utrolig treg nettleser, og da vil det å søke på smarttelefonen fremstå som et mye bedre alternativ. Nettbrettene fra Kindle kommer for eksempel med integrert Wikipedia-søk direkte i leseprogrammet.

Tilgangen på e-bøker er god på Kobo. Kobo-store, som er Kobos svar på Amazon, er en nettbutikk med et rikt utvalg av engelske titler. Vi opplever utvalget som kanskje noe begrenset sammenlignet med Amazon, og da spesielt på fagbøker. Norske e-bøker kan enkelt lastes ned etter kjøp og så overføres til lesebrettet. Her er det dessverre ikke støtte for trådløs overføring hverken via e-post eller Dropbox, så dette må gjøres med kabel (Micro-USB). Her vet vi at det finnes uavhengig utviklede løsninger for trådløs overføring, uten at vi har fått testet dette.

Noe som er unikt med Kobo sammenlignet med Pocketbook, Kindle eller Onyx er at Kobo har støtte for noe som heter Overdrive. Dette er en tjeneste som lar deg låne e-bøker fra biblioteket. Hittil er det kun Deichmanske i Oslo som tilbyr denne tjenesten. Det er en god tjeneste med masse potensial, men vår erfaring er at man må stå i kø på de fleste populære bøker. Her er det allikevel gode muligheter for å låne bøker på utenlandske språk som fransk, tysk, russisk med flere hvis man skulle ønske det. Man kan ikke låne norske e-bøker over Overdrive.

Kobo Nia er et greit alternativ til en overkommelig pris. Utvalget av bøker er godt. Modellen er imidlertid ikke vanntett og den har testens svakeste oppgitte batteritid på 1000 mAh. Allikevel vil vi si at dette er et godt budsjettalternativ.

Kobo Nia
6.5
Helt greit

Kobo Nia

6.5
Helt greit
sitatEn enkel og billig modell med godt bokutvalg

Fordeler

 • +
  En enkel, men billig modell
 • +
  Fungerer greit til å lese med
 • +
  Godt utvalg av bøker

Ting å tenke på

 • Ikke vanntett
 • Lav pikseltetthet
 • En del forsinkelse på e-blekk
 • Ikke støtte for trådløs overføring
 • Testens svakeste oppgitte batteritid

Onyx Boox Poke 3

David Johansen Auby, Tek.no

Blant lesebrettene vi har med i denne samletesten skiller Onyx Boox Poke 3 seg ut på mange måter. Lesebrettet er helt klart den modellen som minner mest om et nettbrett, både hva gjelder innmat og funksjonalitet. For å ta det tekniske først: Poke 3 bruker Android 10.0-operativsystem, har en åtte-kjerners (!) prosessor og 2 GB RAM. Om akkurat det er noe du har behov for når du skal lese boka di er vel mer tvilsomt. Samtidig mistenker vi at Onyx ikke kun forsøker å appellere til lesehestene der ute.

Siden Onyx kjører Android 10.0 er det også mulig å laste ned apper fra Google Play Store på dette lesebrettet. Og siden det finnes en egen Kindle-app kan man teknisk sett bruke Onyx som en Kindle. Vi forsøkte så klart, og det fungerer helt greit. Problemet er imidlertid at det går ganske tregt og Kindle-appen fungerer for eksempel mye bedre på en smarttelefon. Men det er fint mulig, og valgfriheten her trekker opp.

Det er mulig å laste ned Android-apper til Onyx. Om du bør gjøre det er en annen sak. Vi anbefaler ikke å bruke Onyx til spill eller surfing på nett.
David Johansen Auby, Tek.no

Det innebygde, ferdiginstallerte leseprogrammet fungerer greit. Det er ikke det kjappeste i testen og ordboken (som må installeres separat) er ikke den beste. Leseprogrammet bruker Microsofts Bing-oversetter, men vi finner ikke noe alternativ for engelsk til norsk oversettelse, selv om dette er tilgjengelig på nettsiden til Bing. Det er heller ikke noe integrert nettsøk her, noe vi synes er rart med tanke på at lesebrettet er så teknisk godt ellers.

Det var i det hele tatt ganske komplisert å få det tekniske til å fungere. Onyx er en type produkt der man kan få opp meldinger som: «Du kan hente Android ID ved å bruke ADB shell-kommandoen…»

Det er ikke for alle, og brukervennligheten må sies å være rimelig lav. Nettbrettet er dessuten bemerkelsesverdig tregt til å ha såpass gode spesifikasjoner. Spille kan man i hvert fall ikke på denne (tro oss, vi forsøkte …). Onyx kom også med flere irriterende «toolbarer», blant annet en «navigation-ball»-toolbar, som vi fikk avinstallert etter litt googling. Her er det i det hele tatt mange hinder frem til en behagelig leseopplevelse.

Oppdatert tekst 16/8: Vi lastet ned og testet også Allbok-appen og OverDrive på Onyx. Opplevelsen er den samme som på Kindle-appen. Det går tregt og appene fungerer ikke som tiltenkt. Teknisk sett går det an å bruke, men brukeropplevelsen er ikke god. I Allbok-appen forsvinner menyen (font, fontstørrelse, bokmerker osv.). Menyen går riktignok an å bruke, selv om teksten forsvinner. I OverDrive forsvinner også teksten på flere menyvalg (blant annet den som henviser deg til nedlastning i epub). Ideen om et lesebrett som takler alt er god. Men dessverre er det et stykke igjen før dette er en faktisk realitet.

I Allbok forsvinner menyene når man bruker Onyx.
David Johansen Auby, Tek.no

Som et vanlig lesebrett fungerer Onyx Boox Poke 3 allikevel godt. Det støtter en rekke ulike formater (deriblant mobi og epub), den har en veldig behagelig skjerm og godt lys (både hvitt og varmt). Lesebrettet har dessuten kjempeflott design - sannsynligvis testens aller flotteste. Med en vekt på kun 146 gram og tykkelse på 6,8 millimeter er det også testens letteste og tynneste.

Oppsummert får vi si at Onyx Boox Poke 3 er et artig lesebrett-konsept som dessverre ikke fungerer helt optimalt. Vi er også usikker på hvem målgruppen er. En veldig leseglad teknologiinteressert som ikke liker nettbrett, kanskje? Fordelen med Poke 3 over et nettbrett er naturligvis at den er mye mer behagelig å lese på. Onyx kan nesten formes til hva som helst, men vi kunne ønske at enheten var raskere og mer responsiv. Batterikapasiteten på 1500 mAh er heller ikke all verden, spesielt hvis man skal bruke den mer som et nettbrett enn som et lesebrett.

Onyx BOOX Poke 3 32GB
6
Helt greit

Onyx BOOX Poke 3 32GB

6
Helt greit
sitatEt lesebrett som på mange måter minner om et nettbrett, bare ganske mye tregere.

Fordeler

 • +
  Tilpasningsvennlig
 • +
  Kan installere apper via Google Play
 • +
  Kjempeflott design
 • +
  Smarte løsninger for trådløs overføring

Ting å tenke på

 • Lav brukervennlighet
 • Litt dyr
 • Faller mellom to stoler
 • Ikke den beste tilgangen på ordbok, nettsøk og oversettelse
 • Ikke så god batteritid
 • Treg

Pocketbook Inkpad Color

PocketBook Inkpad Color er med sine 7,8 tommer det lesebrettet med størst skjerm i testen. Det er også det eneste med farger - 4096 ulike varianter av dem. De som har fulgt noe med på den teknologiske utviklingen de siste 20 årene vet at det ikke er særlig mange, og for å sette det litt i perspektiv må man tilbake til midten av 00-tallet for å finne kameramobiler med fargeskjerm på dette nivået.

Modellen markedsføres som et lesebrett man - i tillegg til å lese vanlige bøker - også kan lese tegneserier på. Det er teknisk sett sant, men med store forbehold. Lesebrettet støtter riktignok de vanligste tegneserieformatene CBR og CBZ, men fargene er for blasse og bildene for pikselerte til at opplevelsen blir noe å skrive hjem om. Vi ser i det hele tatt liten grunn til å gå for Pocketbook Inkpad Color hvis man er tegneserieinteressert. Da er det mye bedre å lese på vanlig papir eller bruke et nettbrett der fargegjengivelsene og oppløsningen vil være betraktelig bedre.

Med det forsvinner også noe av poenget med Pocketbook Inkpad Color. Allikevel må det sies at dette ellers er et helt ok lesebrett. Det viktigste trekkplasteret her er den relativt store skjermen, samt best oppgitt batterikapasitet i testen på 2900 mAh. Lesebrettet kommer med 16 GB lagringsplass, men støtter SD-minnekort opptil 32 GB. På mange lesebrett vil ikke dette ha så mye å si siden de vanligste bokformatene (mobi og epub) tar såpass liten plass, men siden tegneserier tar opp betraktelig mer plass enn bøker vil man ha behov for mer lagring. Modellen har også USB Type-C utgang slik at overføring av større filer tar kortere tid. Lesebrettet kommer for øvrig også med USB Type-C til 3,5 mm adapter, samt støtte for Bluetooth.

Så, hvordan er selve leseopplevelsen på Pocketbook Inkpad Color? Den må sies å være helt på det jevne. Lesebrettet har i likhet med testvinner Kindle Oasis (og for øvrig også lillebror Pocketbook Touch HD3) en tokjerners 1 GHz-prosessor, men føles langt fra like umiddelbar i responsen som Oasis. Her er det også en del forsinkelse på e-blekket, og skjermen føles i det hele tatt ganske pikselert og «skitten». Pocketbook Inkpad Color har også, i likhet med Pocketbook Touch HD3, opphøyet kant rundt skjermen, noe som er litt irriterende når man bruker tastaturet.

Vi stusser også over at knappene for å bla er plassert nederst under skjermen sammen med blant annet meny-knapp. Det føles lite ergonomisk og gjør det mer tungvint å lese med én hånd hvis man skulle ønske det. Her må det bemerkes at man selvfølgelig ikke er nødt til å bruke de fysiske knappene. Man kan også bla ved å sveipe/trykke på skjermen. Det trekker også ned at lesebrettet kun kommer med hvitt lys. Til denne prisen burde det vært flere typer lys og bedre kvalitet på lyset.

David Johansen Auby, Tek.no

Brukervennligheten på Inkpad Color er på det jevne. Trykker man på et ord får man opp valg om å gjøre et notat, søke på nett eller slå opp ordet i en ordbok. Ordboken fungerer fint, men velger man å gjøre et nettsøk, blir man sendt videre til en nettleser. Herfra er det dessverre vanskelig igjen å komme seg tilbake til boken, siden det ikke ser ut til å finnes noen tilbake-knapp. Dermed må man helt ut i menyen og så derfra inn i boken. Det er tungvint og forstyrrer leseflyten betraktelig.

Ellers er det et pluss at man kan lage notater for hånd. Her vil vi anbefale å bruke en egen stylus-penn for dette (ikke inkludert), siden det fort blir mye kluss med en finger. Også på en del av de andre nettbrettene i testen kan man lage notater, men det er gjerne begrenset til understrekninger. Vi kan se for oss at studenter kan ha nytte av funksjonaliteten på Inkpad Color.

Når det gjelder tilgang til bøker er PocketBooks egen bokbutikk ikke så mye å skryte av, og må sies å ha et veldig begrenset utvalg. Et stort pluss sett med norske øyne er at Pocketbook er integrert med Norlis e-bokbutikk, som har et ganske godt utvalg av både norske og engelske titler. Også e-bøker kjøpt andre steder kan lastes ned og så overføres til PocketBook. Her vil det være begrensninger siden bøker kjøpt på for eksempel Amazon (Kindle) eller Kobo-store ofte har DRM-beskyttelse. Det er allikevel veier rundt dette, men det krever noe teknisk innsikt.

Alt i alt er PocketBook Inkpad Color et helt greit lesebrett for å lese vanlige bøker, men dessverre ikke for å lese tegneserier. Modellen har et stort batteri og noe funksjonalitet som kan appellere til for eksempel studenter. Tilgang på bøker er imidlertid mer begrenset enn på Kindle eller Kobo.

Knapper nederst og opphøyet skjerm gir ikke den beste ergonomien.
David Johansen Auby, Tek.no
PocketBook Inkpad Color PB741
5.5
Middelmådig

PocketBook Inkpad Color PB741

5.5
Middelmådig
sitatInkpad Color er et greit lesebrett, men klarer ikke å levere på det den er tiltenkt som.

Fordeler

 • +
  Svært god batteritid
 • +
  Overføring med USB type-C
 • +
  Stor skjermstørrelse
 • +
  God notat-funksjonalitet

Ting å tenke på

 • Blass og pikselert fargeskjerm
 • Ikke god på tegneserier (som skal være dens hovedfunksjon)
 • Ikke det beste utvalget av bøker
 • Ikke spesielt godt lys
 • Bla-knapper plassert under skjermen
 • Opphøyet ramme rundt skjerm
 • Ikke den beste tilgangen på ordbok, nettsøk og oversettelse
 • En del forsinkelse på e-blekk

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Amazon Kindle Oasis 3 8GB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Amazon Kindle Oasis 3 8GB
Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Kindle Paperwhite 5, 11th Gen (2021)
PocketBook Era kobber 64GB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
PocketBook Era kobber 64GB
Kobo Libra H20 N873
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Kobo Libra H20 N873
Amazon Kindle Paperwhite 4 32GB (2018)
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Amazon Kindle Paperwhite 4 32GB (2018)
PocketBook InkPad X
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
PocketBook InkPad X
PocketBook Touch HD 3 632
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
PocketBook Touch HD 3 632
Kobo Nia
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Kobo Nia
Onyx BOOX Poke 3 32GB
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Onyx BOOX Poke 3 32GB
PocketBook Inkpad Color PB741
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
PocketBook Inkpad Color PB741
annonse