Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste kullsyremaskin (2023)

Den beste kullsyremaskinen: Sodastream er ikke det eneste alternativet

Vi har testet ti modeller. Med vinneren kan du karbonere alt.

David Johansen Auby, Tek.no

Oppdatert mars 2023 med fire nye modeller: Sodastream Art, Sodastream E-Duo, Nordic Sense Carbonating og Aarke Carbonator Pro.

Vann med eller uten kullsyre. Man skulle ikke tro forskjellen var all verden, men det er det faktisk. Mange sverger til vann med bobler og starter gjerne dagen med å karbonere en flaske eller to i sin Sodastream. Jo, fordi det er nettopp Sodastream folk flest forbinder med kullsyremaskiner, og det med god grunn. Det Israelsk-baserte selskapet er utbredt verden over, og i Norge er de også en kjent merkevare.

I denne testen har vi derfor tatt med hele fire Sodastream-modeller: Sodastream Jet, Sodastream Duo, Sodastream Art og splitter nye Sodastream E-Duo. Mens Jet er den billigste Sodastream-modellen på markedet, er E-Duo en helt ny og noe dyrere modell. I tillegg til dette har vi testet modeller fra MySoda, Aarke, Nordic Sense, Skare og danske Bubliq.

Prisen på de ulike modellene spenner fra skarve 350 kr opp mot nesten 3000 kr. Et viktig moment har derfor vært om de billige maskinene kunne hamle opp med modeller som koster opptil fem ganger så mye. Smaker billige bobler like godt som dyre? Eller er det kun design og materialvalg det kommer an på?

Bobler er godt, uansett hvilken prisklasse de kommer i.
David Johansen Auby, Tek.no

Kullsyremaskiner byr på relativt enkel teknologi. Alle maskinene fungerer omtrent på samme måte. Man installerer en kullsyrepatron som inneholder karbondioksid under trykk. Maskinen frakter så denne gassen fra patronen over til vannet via et kullsyrerør. Gassen blir så presset ned i vannet som dermed blir til boblevann. Voilà!

Nedenfor finner du en oversikt over hvilke maskiner som er med i denne testen.

ProductMySoda RubySodaStream JetSodaStream DuoSodaStream ArtSodaStream E-DuoSkareAarke Carbonator IIIAarke Carbonator ProBubliq Drink KullsyremaskinNordic Sense Carbonating
annonsePris1000499129311992368-155129891107899
Pris ved testingCa. 1500 krCa. 350 krCa. 1250 krCa. 1000 krCa. 1900 krCa. 1800 krCa. 1500 krCa. 2800 krCa. 900 krCa. 900 kr
Farge/materialeKobber, sølv, rosa, sort, grå, hvitGråHvit, Rustfritt/krom, Sort, Grå/Antrasitt, TitanSortSortSølvHvit, Rustfritt/krom, Sort, Aluminium, Grå/Antrasitt, GulStål, sort, sandSort, Sølv, kopperHvit og sort
Antall flasker1 stk1 stk2 stk1 stk2 stk1 stk1 stk1 stk1 stk1 stk
Følger det med kullsyrepatron?ByttByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttByttByttBytt
Vekt uten kullsyrepatron2041 gram1235 gram2848 gram1690 gram2935 gram1492 gram1739 gram3729 gram710 gram835 gram
Høyde41 cm42 cm43,5 cm42,5 cm43,5 cm44 cm41,5 cm47,5 cm42 cm43 cm
El-drevet eller manuellManuellManuellManuellManuellElektriskManuellManuellManuellManuellManuell
Feste av kullsyrepatronSkrus på plassSkrus på plassQuick Connect. Klikk på plass.Quick Connect. Klikk på plass.Quick Connect. Klikk på plass.Skru på plassSkrus på plass.Skrus på plass.Skrus på plassSkrus på plass
Kullsyrepatron størrelse/vekt425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)425 gram (60 liter)

Slik har vi testet

Først noen ord om hva vi ikke har testet. Vi har ikke testet smakstilsetninger siden vi i denne omgang har ønsket å fokusere på det viktigste: nemlig vann. Dessuten kan man bruke smakstilsetninger på tvers av produsenter og man står derfor fritt til å kjøpe den smaken man selv liker uavhengig av hvilken maskin man eier.

Vi har heller ikke testet sikkerheten på maskinene. Der vi har vært usikre har vi hørt med produsentene, og alle maskinene i denne testen har sikkerhetssystemer i maskinene sine som slår inn hvis det skulle være feil på selve kullsyrepatronen. I tillegg har kullsyrepatroner som selges i Norge godt kontrollerte sikkerhetsventiler som sørger for at flasken ikke står i fare for å eksplodere eller lekke.

Vi har ikke dobbeltsjekket om sikkerhetssystemene til de ulike produsentene fungerer som tilsiktet. Når det er sagt så er det viktig å lese bruksanvisningen og å behandle maskinene og kullsyrepatronene med varsomhet. Opplevelsen vår i løpet av denne testen at alle disse maskinene var trygge å bruke.

Dette har vi vurdert

Ellers har brukervennlighet, design og pris vært viktig i vurderingen. Med design mener vi ikke bare om maskinen ser bra ut, men også hvor godt de ulike designløsningene fungerer. Er materialene robuste? Hvor kraftig er kullsyre-sprayen? Har maskinen dryppfanger og hvor godt fungerer denne? I tillegg har vi oppgitt om maskinen er manuell eller eldrevet, vekt, høyde, og om det følger med kullsyrepatron eller ikke ved kjøp.

Det var store forskjeller i størrelse blant denne testens kullsyremaskiner. Her Sodastream Duo til venstre og Bubliq Drink Kullsyremaskin til høyre.
David Johansen Auby, Tek.no

Et annet viktig moment har gått på bruken av kullsyrepatroner. Noen produsenter, for eksempel Sodastream, anbefaler at man kun bruker patroner fra dem. Hvis det oppstår feil på maskinen som følge av at man har brukt en annen patron, vil garantien bortfalle. På andre modeller kan man fint bruke alle typer patroner, såfremt de er av riktig størrelse. Dette har innvirkning på både pris og tilgjengelighet. At maskinen tar alle typer patroner gjør at man kan finne den billigste, og dermed blir maskinen billigere i drift. Det gjør det også lettere å finne patroner, eller fylle på ny gass.

8
MySoda Ruby
Bytt
7.5
SodaStream Jet
Bytt
8
SodaStream Duo
Bytt
8.5
SodaStream Art
Bytt
8
SodaStream E-Duo
Bytt
7
Skare
Bytt
8.5
Aarke Carbonator III
Bytt
7.5
Aarke Carbonator Pro
Bytt
9
Bubliq Drink Kullsyremaskin
Bytt
9
Nordic Sense Carbonating
Bytt

Best i test: Nordic Sense Carbonating

Den aller beste kullsyremaskinen vi har testet er Nordic Sense Carbonating.

Men vent, har vi ikke sett denne før? Nordic Sense Carbonating er nesten prikk lik danske Bubliqs kullsyremaskin som stakk av med best i test forrige runde.

Vi sier nesten, for det er noen små forskjeller mellom de to modellene. Nordic Sense har blant annet en slags hette på toppen som skjuler åpningen, og noe bredere føtter. En kul funksjon på Bubliq som ikke er med her er føttene som kan vippes ut. Det gjør at Bubliq er enda smalere i fasongen uten at den oppleves som mindre stødig av den grunn. Men det er små forskjeller det er snakk om.

Små forskjeller mellom Nordic Sense og Bubliq
David Johansen Auby, Tek.no

Utover dette er det aller meste likt. Og når vi sier at det meste er likt, så betyr det også at vi synes det aller meste fungerer veldig bra: for vi elsker denne modellen og modellen fra Bubliq omtrent like høyt. Installeringen av kullsyrepatronen er enkel og modellen er i likhet med Bubliq kompatibel med alle standard kullsyrepatroner på 425 gram (60 liter). Men viktigst, også denne modellen kan karbonere all slags drikke: fra juice og saft til vin. Vi forsøkte med tropisk juice, noe vi synes var overraskende godt. Men husk: dette er Tek.no og ikke Godt.no, så akkurat det siste utsagnet får du ta med en klype salt.

Nam nam. Med Nordic Sense kan du karbonere for eksempel tropisk juice.
David Johansen Auby, Tek.no

Modellen kan fås i både sort og hvit farge. Vi sjekket ut begge, selv om selve testingen foregikk på den sorte. Den hvite og sorte modellen fungerer helt likt, men en fordel med den hvite modellen er at det ikke er like synlig med fingermerker og fettflekker.

Nordic Senses modell er i det hele tatt en veldig enkel og nedstrippet modell. Her kan man ikke karbonere i en fancy glasskaraffel som kan settes på bordet for å imponere gjestene. Men det man får er en velfungerende og rimelig kullsyremaskin som kan karbonere alt. Men hvis du er veldig opptatt av design, og ikke har planer om å karbonere annet enn vann, vil heller anbefale Aarke Carbonator 3. Og hvis du absolutt må ha glassflaske, så finnes det greie alternativer, men husk at disse modellene tar vesentlig mer plass på kjøkkenbenken.

Nordic Sense Carbonating Kullsyremaskin
9
Imponerende
Best i test

Nordic Sense Carbonating Kullsyremaskin

9
Imponerende
sitatEn utrolig god kullsyremaskin som kan karbonere alt.

Fordeler

 • +
  Slankt og stilrent design
 • +
  Responsiv knapp
 • +
  Enkel installasjon av kullsyrepatron
 • +
  Enkel og behagelig i bruk
 • +
  Kan karbonere alt, ikke bare vann
 • +
  Kan bruke alle standard kullsyrepatroner

Ting å tenke på

 • Høyden på flasken kan være et problem med tanke på oppbevaring i kjøleskap

Anbefalt og nesten best i test: Bubliq Drink Kullsyremaskin

«Viktig, ikke karboner annet enn vann!» var en gjentagende strofe i bruksanvisningene på denne testens kullsyremaskiner. Det eneste unntaket var på kullsyremaskinen fra danske Bubliq. Her fikk vi motsatt beskjed: «karboner alt du ønsker!» Og det gjorde vi selvfølgelig.

Grunnen til at de ulike produsentene er så nøye med å understreke at man kun skal tilsette kullsyre i kaldt og rent vann er for å unngå at systemet blir tilstoppet av sukker og andre uhumskheter.

Slik er det ikke med Bubliq. Hovedårsaken til det er at selve kullsyrerøret (altså der kullsyren transporteres fra patronen over til væsken) er plassert på korken av flasken og ikke på selve maskinen. Det gjør at røret kan vaskes etter bruk. Fiffig! Vi karbonerte derfor alt vi fant i kjøleskapet, inkludert vanlig vann, saft, tropisk juice og – hvorfor ikke? – melk.

Med Bubliq kan man oppnå melkebart på et helt nytt nivå.
David Johansen Auby, Tek.no

Smaken av karbonert melk var både spennende og kvalmende – i den rekkefølgen. Vi tviler nok på at melk med bobler vil sette i gang en ny mattrend (det er visstnok en utbredt drikk i Øst-Asia), men det er heller ikke poenget her. Det er uansett et pluss at Bubliq lar deg tilsette bobler til alt du måtte ønske, og de som liker å eksperimentere på kjøkkenet vil garantert sette pris på denne funksjonen. Her kan man piffe opp brus som har stått for lenge i kjøleskapet, brygge te for karbonering, lage sprudlevin eller komponere egne drinker.

Når det er sagt, så er Bubliq også en strålende maskin til å karbonere vanlig vann med. Knappen som brukes for karbonering er responsiv og kullsyre-sprayen er kraftig og god. Installasjonen av selve kullsyrepatronen er dessuten ukomplisert – den fester man i lokket som igjen skrus på maskinen. Designet på Bubliq sin kullsyremaskin er i det hele tatt veldig gjennomtenkt og utviklet med tanke på plassbesparing. Sammen med Nordic Sense var dette testens slankeste og letteste modell.

Bubliq har et smart design der kullsyrerøret er plassert i lokket istedenfor maskinen. Det gjør at man kan karbonere alle typer drikke.
David Johansen Auby, Tek.no

Maskinen kommer uten kullsyrepatron, men den er til gjengjeld svært enkel å få tak i. Bubliq er nemlig kompatibel med alle standard kullsyrepatroner på 425 gram (60 liter). Så her kan man blant annet bruke sylindere fra AGA eller Sodastream (med unntak av Sodastream Quick Connect). Fordelen med denne universale tilkoblingen er at man ikke er låst til én kullsyre-produsent og derfor kan handle etter pris.

Bubliq leverer en kullsyremaskin som er allsidig, pen å se på og veldig behagelig i bruk. Det slanke designet skiller seg ut i mengden. Den eneste utfordringen vi støtte på underveis var for øvrig også knyttet til designet. Siden vannflasken er såpass høy og slank var det utfordrende å få plass til den i kjøleskapet. Samtidig er dette del av designet og det ser unektelig flott ut, så får det heller være at man må rydde litt unna i kjøleskapet for å få plass.

Maskinen vi hadde inne til test var i sort hardplast, men Bubliq kommer også i kopperfarge og sølv.

Denne er så og si identisk med testvinneren, så skulle du tilfeldigvis finne denne på supertilbud, kan du trygt slå til.

Bubliq drink carbonator (matt svart)
9
Imponerende
Anbefalt

Bubliq drink carbonator (matt svart)

9
Imponerende
sitatEn slank og fantastisk god kullsyremaskin man kan karbonere alle typer drikke med

Fordeler

 • +
  Slank og stilrent design
 • +
  Responsiv knapp
 • +
  Enkel installasjon av kullsyrepatron
 • +
  Enkel og behagelig i bruk
 • +
  Kan karbonere alt man ønsker, ikke bare vann
 • +
  Kan bruke alle standard kullsyrepatroner (blant annet AGA, Sodastream))

Ting å tenke på

 • Høyden på flasken kan være en utfordring

Anbefalt: Aarke Carbonator 3

Man sier at utseende er «in the eye of the beholder», altså avhengig av den som betrakter. Derfor kan det være utfordrende å vurdere hvor «pent» et produkt er. Likevel må vi få kunne si at i denne testen var det enkelt å kåre en design-vinner. Med sin Carbonator 3 har Aarke designet en kullsyremaskin som virkelig skiller seg ut i mengden. Maskinen er laget av metall med et belegg av rustfritt stål. Av utseende ser den ganske tung ut, men i realiteten viste den seg å være overraskende lett med en vekt på kun litt over 1,5 kg.

Det mest iøynefallende – og i vår bok kuleste – med Carbonator 3 er at har en spak for å tilsette kullsyre. Ikke bare er det mer tilfredsstillende enn å trykke på en knapp, men det gir også bedre kontroll. I bruksanvisningen presiseres det også at man kan spare noe kullsyre ved å ikke slippe opp spaken for hver gang – og på den måten ikke slippe ut overtrykket før helt til slutt. Trykket på tilførselen av kullsyre er også sterkt og godt.

På Aarkes kullsyremaskin bruker man spak fremfor knapp for å tilføre kullsyre.
David Johansen Auby, Tek.no

I bruk er altså Carbonator 3 en drøm å bruke. Det må likevel presiseres at modellen kun kan brukes til å karbonere vann, og det er en av grunnene til at den så vidt ikke når opp til testvinneren fra Bubliq. Den andre grunnen er at det var ganske så kronglete å få satt inn kullsyrepatronen. I bruksanvisningen blir man bedt om å legge maskinen over på siden for så å skyve patronen inn sidelengs. Problemet er at patronen ikke fester seg i sporet som den skal. Vi fikk det til slutt til ved å snu maskinen på hodet så flasken lirket seg ned i sporet. Vi forsøkte med patroner fra både Sodastream og AGA (maskinen tar for øvrig de fleste kullsyrepatroner med standard størrelse på 425 gram). Det følger ikke med kullsyrepatron i pakken.

På Aarke skyves patronen inn nedenfra. Vi slet med å skrudd den riktig inn i sporet.
David Johansen Auby, Tek.no

Aarke Carbonator 3 er en veldig stilig, robust og – ikke minst – god, kullsyremaskin. Vi hadde noe utfordringer med å sette inn kullsyrepatronen, men utover det var brukervennligheten mer enn god. Derfor får den også et «Anbefalt»-stempel av oss. Modellen vi hadde inne til test var matt sort, men Carbonator 3 fås også i andre farger som kobber, gull, grå og stål.

Aarke Carbonator III
8.5
Meget bra
Anbefalt

Aarke Carbonator III

8.5
Meget bra
sitatEn utrolig flott kullsyremaskin med spak for å tilsette kullsyre

Fordeler

 • +
  Flott design. Bruker spak istedenfor knapp for tilsetting av kullsyre
 • +
  Kraftig kullsyre-spray
 • +
  Enkel og behagelig i bruk
 • +
  Kan bruke alle standard kullsyrepatroner (blant annet AGA, Sodastream)

Ting å tenke på

 • Utfordrende å sette inn patron

Anbefalt: Sodastream Art

Sodastream Art er den andre modellen vi tester der man bruker spak istedenfor knapp til å tilsette kullsyre. Og det må sies at det er mye mer gøy å bruke spak enn knapp! Kall oss barnslige, men sånn er det faktisk. Den praktiske forskjellen er riktignok ikke så stor. Man får kanskje litt bedre kontroll på hvor mye kullsyre som tilsettes, men ikke mye.

Vi liker Art. Brukervennligheten er det ingenting å utsette på. Spaken, som vi har nevnt, er enkel og behagelig i bruk. Flasken er også enkel å bruke. Man vipper den bare ut og den slipper taket av seg selv. Det gjør at man slipper å skru den og og på. Det er en smart løsning vil gjerne skulle sett på flere modeller.

Sodastream Art har et smart system for å sette inn flaske.
David Johansen Auby, Tek.no

Installasjon av kullsyrepatron er heller ingen sak. Her installerer man den på baksiden slik som er vanlig på de fleste Sodastream-modeller. Modellen bruker såkalt “Quick Connect”-flaske, noe som vil si at man kan skyve patronen på plass istedenfor å skru. Det er hakket enklere, men vi vil faktisk påstå at ulempen er større enn fordelen. Med “Quick Connect” blir man nemlig låst til Sodastream sitt eget merke og man fratas dermed muligheten til å handle kullsyrepatron etter pris.

Art er den Sodastream-modellen vi opplever som mest vellykket så langt. Med spak og et ganske kult design føles den som en litt eksklusiv variant, og den tar seg fint ut på kjøkkenbenken. Samtidig er modellen lett i vekt og derfor lett å stue bort. Må du ha Sodastream og ikke bryr deg om å være låst til Sodastreams “Quick Connect”-patroner, kan vi trygt anbefale denne.

SodaStream Art
8.5
Meget bra
Anbefalt

SodaStream Art

8.5
Meget bra
sitatEn vellykket og stilren modell med spak fra SodaStream

Fordeler

 • +
  Slankt og stilrent design
 • +
  Bruker spak
 • +
  Enkel installasjon av kullsyrepatron
 • +
  Enkel og behagelig i bruk
 • +
  Enkelt å sette inn plastflaske

Ting å tenke på

 • Kun mulig å bruke SodaStreams "Quick Connect"-patroner

Sodastream Duo

Sodastream Duo er den første Sodastreamen som lar deg fylle karbondioksid direkte på en flaske laget i glass, i stedet for plast. Det er også den eneste modellen der dette er mulig i denne testen.

«Men er det en viktig funksjon?», tenker du kanskje. Svaret på det er både ja og nei. Nei, fordi det ikke smaker noe annerledes eller fordi det ikke gjør prosessen med å tilsette kullsyre noe enklere. Ja, fordi det ser bedre ut.

Problemet er bare at glassflasken er ganske lik av utseende som plastflasken. Den har i tillegg vanlig skrukork av plast med Sodastream-logo på seg. Når man først utvikler et system som lar deg tilsette kullsyre på en glassflaske, synes vi at Sodastream fint kunne ha jobbet mer med designet. Likevel er glassflasken – eller karaffelen som Sodastream har kalt den – bedre enn å sette en plastflaske på bordet under middagsbesøket.

For å kombinere bobler med glass har Sodastream nemlig utviklet en maskin der flasken plasseres i en slags beholder. På den måten slipper man å skru den relativt tunge glassflasken på plass. Man er i tillegg beskyttet hvis man skulle være så uheldig at glassflasken skulle sprekke opp eller knuse. Stort trykk i kombinasjon med glass skal man være forsiktig med. Så det er et smart design Sodastream har kommet opp med her. Men hva med å tilføre farger eller former? Sodastream Duo er en grå blokk som tar opp unødvendig mye plass på kjøkkenbenken.

Når det er sagt så fungerer maskinen akkurat slik den skal. Installasjonen av kullsyrepatronen er enda enklere enn før siden modellen bruker såkalt «Quick Connect», noe som vil si at man klikker patronen på plass istedenfor å skru. Det vil nok ikke være store forskjellen for de fleste, men for noen vil det kanskje oppleves enda enklere og tryggere. Ulempen er at man kun kan bruke Sodastreams «Quick Connect»-patroner (rosa type), og ikke standard blå patron. Heldigvis selges de nye patronene de fleste steder og i pakken følger det også med en patron som kan brukes med en gang.

På sine nye kullsyremaskiner bruker Sodastream såkalt «Quick connect».
David Johansen Auby, Tek.no

Sodastream Duo oppleves ellers som en ganske gjennomsnittlig kullsyremaskin. Den er enkel i bruk og kullsyretilførselen er god, med en sterkere spray enn på den langt rimeligere Jet-varianten som også er med i denne testen. Glasskaraffelen gjør at modellen oppleves noe mer eksklusiv, så må man nesten vurdere selv om det er verdt å betale 1250 kr for å imponere gjestene dine med bobler på glass.

SodaStream Duo
8
Meget bra

SodaStream Duo

8
Meget bra
sitatEnkel i bruk og mulighet for å karbonere vann i glasskaraffel

Fordeler

 • +
  Enkel og behagelig i bruk
 • +
  Quick connect installasjon av kullsyrepatron
 • +
  Kommer med to flasker, en i plast og en glasskaraffel
 • +
  Kraftig kullsyre-spray

Ting å tenke på

 • Ganske stor og tung
 • Kun mulig å bruke Sodastream sine patroner

Sodastream E-Duo

Det finnes to typer kullsyremaskiner: de manuelle som fungerer uten strøm, og de elektriske som man må plugge i stikkontakten. Sodastream E-Duo er av sistnevnte sorten. Men hvorfor i all verden skulle det være nødvendig å gjøre en kullsyremaskin elektrisk, tenker du kanskje. Hovedgrunnen er simpelthen en mer forutsigbar disponering av kullsyre. Her blir resultatet det samme hver gang og er derfor ikke avhengig av personen som opererer maskinen. Absolutt en fordel, men er det verdt bryet med å ha maskinen koblet til strømuttaket? Det er vi mindre sikker på.

Vi kunne ønske det var en mulighet for å skjule ledningen når maskinen ikke var i bruk.
David Johansen Auby, Tek.no

Maskinen har tre kullsyrenivåer: lav, medium og høy. Vi synes nivåene er godt justert. Lavt er litt som det lavest karbonerte vannet man får kjøpt (tenk “Bris”), medium oppleves ganske normalt, og høyt er virkelig høyt. For de fleste vil dette fungere fint tror vi, men for noen som er vant til å finjustere mengden kullsyre de skal ha i vannet, kan det by på frustrasjon. Samtidig, her kan man la hvem som helst i familien lage boblevannet, og resultatet vil bli det samme hver gang.

Sodastream E-Duo har tre nivåer for karbonering av vann.
David Johansen Auby, Tek.no

Rent designmessig er Sodastream E-Duo mer eller mindre lik Sodastream Duo. Forskjellen er som nevnt at E-Duo går på strøm. Også her kan man variere mellom glassflaske og plastflaske. Bruken av glassflaske gjør - og dette er på på ingen måte unikt for E-Duo - at maskinen tar mer plass siden glassflasken beskyttes inne i en beholder under karbonering i tilfelle den skulle knuse. Designet ellers oppleves ganske nøytralt. Den store ulempen her er at maskinen må være tilkoblet strøm og vi kunne ønsket at det var mulig å skjule ledningen i selve maskinen når den ikke er i bruk.

Utover dette er brukervennligheten god. Det er enkelt å installere kullsyrepatronen og selve karboneringen er umulig å gjøre feil. E-Duo bruker såkalt “Quick Connect”-flasker. Disse er enda enklere å installere enn vanlige patroner. Ulempen er at man er låst til Sodastream sine egne flasker og man har derfor ikke mulighet til å handle på pris. Det er synd og utjevner fordelen med enkel installering synes vi.

Sodastream E-Duo er alt i alt en god kullsyremaskin med noen fordeler og noen ulemper. Det ser flott ut å karbonere i glassflaske, men det gjør at maskinen tar mye plass. Det er praktisk å kunne få samme mengde kullsyre fra gang til gang helt automatisk, ulempen er at maskinen må stå koblet til strømuttaket. Her må man med andre ord inngå en del kompromisser på veien.

SodaStream E-Duo
8
Meget bra

SodaStream E-Duo

8
Meget bra
sitatEn elektrisk modell som gir forutsigbar mengde kullsyre hver gang

Fordeler

 • +
  Går på strøm og gir forutsigbar mengde kullsyre
 • +
  Mulighet for å karbonere i glassflaske
 • +
  Enkel i bruk - alle i familien kan bruke den

Ting å tenke på

 • Går på strøm og må være tilkoblet strømuttaket
 • Kun mulig å bruke SodaStreams "Quick Connect"-patroner
 • Skulle vært mulig å skjule ledning

MySoda Ruby

Finske MySoda er opptatt av å være miljøvennlige og lager derfor sine kullsyremaskiner av bærekraftige materialer. Ruby, som vi har hatt inne til test er laget av aluminium (det «grønne» metallet), mens MySodas to andre modeller på markedet – Woody og Toby – er sammensatt av 60 % ikke-fossil basert plast og 40 % trefiber. Så hvis du er opptatt av miljø kan det hende MySoda har en modell som passer for deg. Også MySodas gass er av det miljøvennlige slaget. Nå er ikke denne tilgjengelig på det norske markedet, men heldigvis fungerer maskinen med alle standard 425 grams kullsyrepatroner fra for eksempel Sodastream eller AGA. Det følger ikke med kullsyrepatron ved kjøp.

Men så klart, det hjelper ikke om maskinen er miljøvennlig hvis den ikke fungerer som den skal. Det gjør den heldigvis. MySoda Ruby er en stabil og god kullsyremaskin. Den har et pent og rent design og en relativt høy vekt på litt over 2 kg. Modellen er robust og tåler en støyt. Å sette inn kullsyrepatronen er enkelt. På samme måte som på Bubliq drink carbonator skrur man patronen inn i lokket som man igjen skrur på maskinens hoveddel. Det er enkelt og man har hele tiden god oversikt over det man gjør. I bruk fungerer maskinen utmerket. Knappen for kullsyretilførselen var responsiv og behagelig i bruk.

Noe av det som skiller MySoda Ruby fra de andre modellene i testen er at den kommer med to flasker: en standard flaske på 1 liter og en mindre flaske på 0,5 liter. Det høres kanskje uviktig ut, men en liten flaske gjorde stor forskjell. Den lille flasken var perfekt størrelse til å ta med ut på tur. Nå er det fullt mulig å kjøpe små flasker til andre kullsyremaskiner også – deriblant Sodastream – men MySoda var eneste modell der dette fulgte med i esken.

MySoda Ruby kommer med en stor og en liten flaske. Vi endte med å ta med oss den lille flasken mye ut på tur.
David Johansen Auby, Tek.no

MySoda Ruby er en veldig god kullsyremaskin med flott design. Med en pris på rundt 1500 kr er den ikke billig, men til den prisen får man en robust og god maskin.

8
Meget bra
sitatEn flott kullsyremaskin laget av miljøvennlige materialer

Fordeler

 • +
  Flott design. Miljøvennlige materialer.
 • +
  Enkel installasjon av kullsyrepatron
 • +
  Enkel og behagelig i bruk
 • +
  Kan bruke alle standard kullsyrepatroner (blant annet AGA, Sodastream))

Ting å tenke på

 • Noe svak kullsyre-spray
 • Ikke best på noe

Aarke Carbonator Pro

Svenske Aarke har to kullsyremaskiner med i vår test: denne pro-modellen og Aarke Carbonator 3. Hovedforskjellen på de to modellene er at man med Pro lager kullsyrevannet i en glassflaske istedenfor en plastflaske. Det er også noen forskjeller i design og måten man tilsetter kullsyre. Istedenfor å dra i en spak som man gjør på Aarkes standard-modell trykker man her på en knapp som er plassert på toppen av maskinen. Det fungerer for så vidt helt greit, men vi foretrekker løsningen med spak.

På Aarke Carbonator Pro tilsetter man kullsyre ved hjelp av en knapp på toppen av maskinen.
David Johansen Auby, Tek.no

Installasjonen av kullsyrepatronen er den samme på de to modellene. Også her må man legge maskinen over på siden og installere flasken fra undersiden. På Carbonator 3 slet vi litt med å skru til patronen. Nå virker det som om Aarke har fikset problemet og vi hadde ingen problemer denne gangen.

Det som gjorde Carbonator 3 så god er kombinasjonen av et slankt design og spaken for å karbonere. Modellen ser og oppleves eksklusiv uten å være for stor i størrelsen eller tung og uhåndterlig. Denne Pro-modellen derimot har hverken et slankt design eller spak for karbonering. Allikevel synes vi designet er flott, men vi tror den vil være i største laget for mange. Den er dessuten veldig tung og derfor vanskelig å flytte rundt på eller stue bort. Dette er en modell som blir stående på kjøkkenbenken. Størrelsen er mye på grunn av beskyttelsen som beholderen gir under karbonering i glassflaske. Så selv om det unektelig ser flott ut med glassflaske, har det sin pris.

Alt i alt må vi si at vi foretrekker Carbonator 3. Den er mindre i størrelse og vekt og den er mer behagelig i bruk. Den eneste fordelen med Pro-modellen er at man kan karbonere i glassflaske fremfor vanlig plastflaske. Pro-modellen koster også rundt 1000 kr mer, og det er vi usikker på om den er verdt. Men hvis du har et stort kjøkken, elsker designet og synes at det å karbonere i glassflaske er det beste på jord, så kan dette være et fornuftig kjøp.

Vi har testet modellen i “Sand”, men Aarke Carbonator Pro kommer også i sort og stål.

Aarke Carbonator Pro
7.5
Bra

Aarke Carbonator Pro

7.5
Bra
sitatFlott design, men tar mye plass på kjøkkenbenken

Fordeler

 • +
  Flott design og gode bruksmaterialer
 • +
  Enkel installasjon av kullsyrepatron
 • +
  Karbonering i glassflaske

Ting å tenke på

 • Foretrekker spak som man finner på Aarke Carbonator 3
 • Stor og tung
 • Ganske dyr

Godt kjøp: Sodastream Jet

Sodastream Jet både ser og føles billig ut i bruk. Med en pris på rundt 350 kr er den også billig. Ja, faktisk så er den Sodastreams aller billigste modell. Maskinen er laget i hard, grålig plast og oppleves egentlig bare som et skall for å beskytte kullsyrepatronen.

I bruk fungerer Sodastream Jet som den skal. Kullsyrepatronen er enkel å installere og lokket er enkelt å sette på plass. Knappen man bruker for å tilsette kullsyre er hverken spesielt responsiv eller behagelig å bruke, men gjør likevel nytten. Trykket på kullsyresprayen er ganske svak, så her må man trykke mellom 3–5 ganger for å oppnå tilfredsstillende mengde kullsyre. Men smaken på boblene er like gode som på de andre maskinene. En modell som Aarke Carbonator 3 (som også er med i denne testen) både ser bedre ut og er mer tilfredsstillende å bruke, men koster til gjengjeld fire ganger så mye.

Sodastream Jet kommer uten kullsyrepatron, så denne må kjøpes separat. Etter førstegangskjøp kan man pante patronen og få en ny, og på den måten kun betale for selve gassen. Sodastream anbefaler at man ikke bruker andre patroner enn sine egne. Heldigvis er Sodastream-patroner bredt tilgjengelig. Ulempen er likevel at man er låst til Sodastream, og at man derfor ikke kan kjøpe alternative patroner om man skulle finne disse billigere.

For mange vil Sodastream Jet være mer enn bra nok, spesielt om man ikke er spesielt opptatt av design. Til en pris på rundt 350 er det ganske så bra. Derfor får modellen “Godt kjøp”-stempel av oss.

SodaStream Jet 1012101776
7.5
Bra
Godt kjøp

SodaStream Jet 1012101776

7.5
Bra
sitatSer og føles billig ut, men fungerer fint til det den skal

Fordeler

 • +
  Fungerer fint til det den skal
 • +
  Billig
 • +
  Enkel installasjon av kullsyrepatron

Ting å tenke på

 • Stor, grå og ikke den peneste i testen.
 • Noe svak kullsyre-spray
 • Kun mulig å bruke Sodastream sine patroner
 • Billig materialbruk

Skare

Med sin sølv-finish er Skare den eneste maskinen i testen som ikke har sort eller grå som primærfarge. Dette er unektelig en flott kullsyremaskin, og de som er opptatt av design vil nok kanskje falle for denne, men likevel må vi si at vi stusser litt over noen av de konstruksjonsmessige valgene på modellen. De fleste kullsyremaskiner har såkalt dryppfanger for å fange vannsøl ved karbonering. På Skare er dryppfangeren plassert helt inn mot maskinens hoveddel. Det er plassbesparende, men langt fra ideelt da hensikten er å fange eventuelle vanndråper. Nå skal det sies at vi ikke har hatt noe særlig problemer med vannsøl i denne testen, så noe stort praktisk problem er det strengt talt ikke. Selve dryppfangeren er for øvrig flott designet med et lite magnetisk lokk som kan løftes ut ved behov.

En annen liten innvending er måten man fester plastflasken på. Her er det meningen at man skal skyve flasken opp for så å feste den ved å skru en halv omdreining. Det fungerer, men i starten var det knotete og litt tilvenning måtte til. Den siste lille innvendingen går på trykket på kullsyre-sprayen. Den var ganske svak sammenlignet med andre toppmodeller som Aarke og Bubliq. Boblene blir like gode, men det tar noe mer tid og noen flere trykk. Til sammen er det altså flere småting som til sammen trekker noe ned når det kommer til brukervennlighet.

Dryppfangeren på Skare var plassert helt inntil maskinkroppen.
David Johansen Auby, Tek.no

Skare kommer med én kullsyrepatron inkludert. I vår pakke lå det en klimakompensert patron fra AGA. Flott, det liker vi! Både Bubliq og MySoda fremhever sin miljøvennlige gass, men den er ikke til salgs i Norge så vidt vi vet. Da sitter man igjen med gass fra Sodastream. Sånn sett er det fint med dette alternativet fra AGA. Likevel er det problematisk at denne modellen kun fungerer med patroner fra nettopp AGA, siden man da blir låst til en produsent og at man da ikke så lett kan handle på pris. Påfyll (også på norsk ofte kalt «refill») av AGA-flasker er dessuten tilgjengelig på færre utsalgssteder enn Sodastream (Traktøren er et av stedene der man kan fylle på sine AGA-patroner).

Skare er absolutt en pen kullsyremaskin, men skiller seg dessverre ikke nok ut hverken når det kommer til anvendelighet eller design. Til en pris på rundt 1800 kr hadde vi kanskje forventet noe mer.

Skare
7
Bra

Skare

7
Bra
sitatEn god kullsyremaskin med noen utfordringer knyttet til brukervennlighet

Fordeler

 • +
  Enkel installasjon av kullsyrepatron
 • +
  Slank og stilrent design

Ting å tenke på

 • Noe svak kullsyre-spray
 • Noe kronglete å sette inn plastflaske
 • Ikke ideell plassering av spillkopp

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

Nordic Sense Carbonating Kullsyremaskin
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Nordic Sense Carbonating Kullsyremaskin
Bubliq drink carbonator (matt svart)
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Bubliq drink carbonator (matt svart)
Aarke Carbonator III
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Aarke Carbonator III
SodaStream Art
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
SodaStream Art
SodaStream Duo
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
SodaStream Duo
SodaStream E-Duo
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
SodaStream E-Duo
MySoda Ruby
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
MySoda Ruby
Aarke Carbonator Pro
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Aarke Carbonator Pro
SodaStream Jet 1012101776
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
SodaStream Jet 1012101776
Skare
StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
Skare
annonse