Tek.no

Samletest Billige 15-tommere (2020)

Vi testet butikkenes aller billigste bærbare

Én modell er så dårlig at vi ikke unner noen å eie den.

Vi har testet fire 15-tommere.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Med mange på hjemmekontor eller mer fokus på skolejobbing hjemmefra vil nok mange oppdage at behovet for en bærbar PC melder seg for en selv eller familien. Det florerer av tilbud for rimelige bærbare, men er det lurt å velge den aller billigste maskinen du finner i butikken?

I et forsøk på å finne svaret på det for deg har vi hentet inn den aller rimeligste Windows-maskinen med 15-tommers skjerm som selges av henholdsvis Elkjøp, Komplett, Multicom og Power til test.

Der Komplett selger en maskin for så lite som 4000 kroner, skal Elkjøp og Power ha 5000 kroner for sine billigste maskiner, mens Multicom ikke tilbyr noe for mindre enn 6500 kroner.

Betyr det at du kan gjøre et skikkelig varp hos Komplett og blir «lurt» til å handle dyrere enn strengt nødvendig hos de andre butikkene? Eller kanskje gjør du lurest i å legge litt mer i potten når du først skal handle deg en bærbar?

Vi har sett på hvor godt maskinene fungerer for typiske hjemmekontor-oppgaver og lett underholdning. Spesielt opptatt har vi vært av at skjermen skal være behagelig å se på, samt at tastaturet er godt å skrive på og pekeplaten presis. I tillegg har vi som alltid sjekket ytelse, støynivå, batteridriftstid, byggekvalitet og hvor fremtidsrettet maskinene er.

Dette er maskinene i testen

Dette synes vi om maskinene

Før vi tar for oss hver av maskinene i detalj kan du få oversikt over hvordan vi har bedømt de viktigste egenskapene deres her. Merk at du kan skrolle tabellen til høyre for å se alle produktene.

Multicoms Xishan NL50GU - Best i test

Nettbutikken Multicom selger bærbare under sitt eget merkenavn, skreddersydd etter ders spesifikasjoner direkte fra den kinesiske produsenten. Til denne testen leverer de den desidert dyreste maskinen, Xishan NL50GU, til omtrent 6500 kroner. Det er over 60 prosent høyere pris enn testens rimeligste maskin levert av Komplett, men vi forstår raskt hvorfor. Ikke ved å lese spesifikasjonstabellen, men ved å sette oss ned med maskinen og faktisk bruke den.

Dette er nemlig maskinen i testen som gir deg det beste fra to verdener. Nei, prosessoren er ingen racer og du kan glemme å spille noe som helst på denne, men den er god nok til at du kommer igjennom alle vanlige kontoroppgaver, kan strømme video i Full HD og ha flere faner oppe i nettleseren eller redigere noen bilder uten at den får problemer.

Det finnes mye raskere maskiner i testen som også er rimeligere, men her slipper du å velge en maskin med enten ytelsen, lagringsplassen og minnet du ønsker deg, eller god interaksjon og skjerm. Når du betaler litt mer får du en langt mer komplett pakke som føles bra å bruke.

Skjermen er blant testens beste, der den har et IPS-panel som sikrer god innsynsvinkel, flotte klare farger og grei lysstyrke. Kabinettet fremstår som minimalistisk og er forsterket med metall i topplokket og bunnen, og har moderne tynne skjermrammer.

Tastaturet er tastens desiderte favoritt. Det har helnorsk oppsett med dedikerte «ÆØÅ»-taster og «Enter»-tasten er støpt slik vi er vant til. Tastene er veldig stille og har god demping, lang vandring og gjør det komfortabelt å skrive mye.

Pekeplaten er stor og god, med full støtte for flerfingerbevegelser og god nøyaktighet – i alle fall sammenlignet med andre maskiner i samme priskategori. Den lager litt lyd ved «tapping», men det er ikke noe stort problem.

Prosessoren trekker ekstremt lite strøm, så maskinen er passivt kjølt. Det betyr ingen vifter, og null støy.

Både lagringsplass og minne finner du nok av her, noe som gjør maskinen mer fremtidssikker. Paret opp med lang batteritid velger du alltid selv hvor du vil sitte å jobbe.

Fra en testvinner savner vi et bedre kamera, og spesielt i disse tider, men det er like fullt blant de beste i testen og ikke så langt fra kvaliteten du får fra maskiner til fire ganger prisen. Det sier dog mer om hva bransjen har og ikke har satset på til nå enn maskinen fra Multicom. Vi savner også moderne funksjoner som fingerpålogging.

Likevel, setter du opplevelse som interaksjon og skjerm like høyt som ytelse, og er villig til å betale det som skal til for en maskin som tåler de neste årene, er dette den du skal ha.

Multicom Xishan NL50GU
8
Meget bra

Multicom Xishan NL50GU

sitat"Rask nok til det meste, men viktigere: supergod å bruke."

Fordeler

 • Krysse av
  Skjerm med flotte farger, god innsynsvinkel og grei lysstyrke
 • Krysse av
  Solid konstruksjon og nedtonet design med slanke skjermrammer
 • Krysse av
  Helt støyfri
 • Krysse av
  Testens beste tastatur med helnorsk oppsett
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Mye lagringsplass og minne
 • Krysse av
  Slank og lett
 • Krysse av
  Pekeplate med "alle" funksjoner
 • Krysse av
  Godt portutvalg

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyrest i testen
 • Bytt
  Svakt kamera
 • Bytt
  Helt ubrukelig til selv lette spill
 • Bytt
  Ingen ytelseskonge
 • Bytt
  Pekeplaten lager noe lyd ved "tapping"

Elkjøps HP 15

«Elkjøps» HP 15 er ingen perfekt maskin, men til prisen har vi lite å ta den på og for mange kan den være akkurat det de trenger til hjemmekontoret, skole eller underholdning. Styrken ligger i at HP har prioritert interaksjon og presentasjon over ren ytelse som ville sett bedre ut på papiret. Ytelsen i denne maskinen er akkurat så «god» at den aldri kommer i veien for oppgavene du vil gjøre.

Skjermen har et IPS-panel som er relativt lyssterkt, leverer et klart bilde med flotte farger og god innsynsvinkel. Alt du ser på, være seg videoer eller nettsider, blir mye mer spennende her enn på de billige TN-panelene som maskinene under er utstyrt med.

En finesse har også HP fått plass til i sin budsjettmaskin, for her kan du faktisk logge på Windows med fingeren din. Du har også alle tenkelige porter tilgjengelig. Videre er batteritiden best i testen, og vi kan love nær heldags batteri ved forsiktig bruk.

Kabinettet er pent å se på og føles greit konstruert. Tastaturet er veldig godt, selv om mellomromtasten av en eller annen grunn lager litt mer lyd enn de andre stille tastene. Pekeplaten kunne med fordel vært litt høyere, men fungerer ellers strålende.

Lagringen på HP 15 kan være nok for mange, men 4GB minne er veldig lite. Windows bruker allerede vel 40 prosent. Det skal dermed ikke veldig mange nettleserfaner eller kontorprogrammer til før minnet er fullt, og derfor blir dette også maskinens store akilleshæl.

Men vet du at du ikke skal tyne maskinen med mange faner samtidig og stort sett bruke den til lett jobbing får du ikke en mer behagelig hjelper til prisen enn HP 15.

sitat"Et godt kjøp for lette arbeidsoppgaver og underholdning."

Fordeler

 • Krysse av
  Pent design
 • Krysse av
  Flere nyttige tilkoblingsporter
 • Krysse av
  Lyssterk skjerm med flotte farger og god innsynsvinkel
 • Krysse av
  Gode og stille taster
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Lite støy
 • Krysse av
  Slank og lett
 • Krysse av
  Grei ytelse
 • Krysse av
  Fingerpålogging

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe smal pekeplate som lager lyd ved "tapping"
 • Bytt
  Lite lagringsplass
 • Bytt
  Svært lite minne
 • Bytt
  Dårlig kamera
Se forskjellen på Asus- og Lenovo-maskinenes billige TN-paneler vs. HP- og Multicom-maskinens dyrere IPS-paneler. Sistnevnte byr på langt bedre bilde, og ikke minst innsynsvinkel.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Powers Asus VivoBook 15

Powers billigste 15-tommer med Windows er Asus VivoBook 15 til omtrent 5000 kroner. Med en helt ny Core i3-prosessor fra Intel er denne svært rask og takler alle vanlige oppgaver samt de litt tyngre uten å svette.

SSD-en er også lynrask, og maskinen starter opp på omtrent fem sekunder.

Det er imidlertid litt uklart hvem som faktisk bør velge denne. Vel er den rask, men svært lite minne (dog som igjen er veldig raskt!) gjør den tilnærmet ubrukelig for deg som skal behandle bilder eller video, eller bruke maskinen aktivt med flere nettleserfaner og lignende. Vi kunne anbefalt den for den som vil ha mest mulig ytelse for pengene og var såpass hendige at de kunne oppgradere minne selv, men da vi forsøkte å åpne maskinen for å se om forholdene lå til rette for slikt trakk vi oss. Kabinettet i hardplast holdt på å sprekke i prosessen, og vi ville ikke sende en ødelagt maskin i retur. På nettsidene kommer det ikke frem om minnet kan oppgraderes heller.

Når den jobber hardt støyer den mest i testen, uten at det gir oss rett til å klage. Et større problem enn litt viftesus er nemlig at viften virker å subbe borti noe og lager mer høyfrekvente lyder også.

Så fartsvidunder eller ei, denne er ikke noen klar «match» for deg som stiller krav til ytelsen. Men hva med alle dere andre, som setter brukervennligheten og interaksjonen først? Vel, for at vi virkelig skulle kunne anbefale maskinen for kontorister, seriejunker, studenter eller nettsurfere måtte flere andre elementer vært hakket bedre.

Skjermen er veldig viktig, og den som sitter i denne maskinen har svak innsynsvinkel slik at du må posisjonere den akkurat riktig for å se hva du holder på med. Panelet har god skarphet og ok farger når det først er i posisjon, men det er også testens minst lyssterke, og selv å bruke maskinen ved store vinduer kan by på en utfordring.

Tastaturet er ganske «hardt» og ikke spesielt behagelig å skrive på. Det støyer generelt veldig lite, men «mellomrom»-tasten har en lyd man legger merke til og den føles dessuten helt annerledes og enda mer plastaktig enn de andre tastene. Pekeplaten støtter på sin side alle moderne funksjoner og flerfingerbevegelser på en god måte, men den er dessverre ikke spesielt presis.

Batteritiden er også bare «ok». Omtrent fire og en halv til fem timer kan du tyne ut av den ved forsiktig bruk. Dermed må du ofte ha med laderen på skole og jobb eller mens du reiser. For videomøter stiller dessuten kameraet helt i jumboklassen, med 480p-oppløsning, elendig skarphet og svak kontrast.

Powers Asus-maskin legger vel mye prestisje i hastighet, og glemmer at det skal sitte folk å interagere og se på den også.

Asus VivoBook 15
6
Helt greit

Asus VivoBook 15

sitat"Fokuserer for mye på fart og for lite på interaksjon og presentasjon."

Fordeler

 • Krysse av
  Høy prosessorytelse
 • Krysse av
  Pekeplaten er spekket med funksjoner
 • Krysse av
  God SSD gir lynrask oppstart av Windows og programmer
 • Krysse av
  Godt portutvalg

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyssvakt panel med dårlig innsynsvinkel
 • Bytt
  Ulyder fra viften under last
 • Bytt
  Pekeplaten er også upresis
 • Bytt
  Kameraet er svært dårlig
 • Bytt
  Minnemengden står ikke i stil til prosessoren
 • Bytt
  Noe harde taster og støyende mellomromtast

Kompletts Lenovo V145

Det hjelper ikke med testens laveste pris, mye minne og god med lagringsplass når det kjennes som et lite helvete å bruke Lenovo V145, «Kompletts» rimeligste Windows-baserte 15-tommer.

Den kommer nemlig med en antikk AMD-prosessor som puster tungt bare du starter nettleseren eller ruller nedover en nettside, og som nærmest svimer av dersom du skulle finne på å starte et gammelt og ekstremt lettdrevet spill. Selv kontrollpanelet krever den en tenkepause for å åpne. Da er det provoserende å lese om en «Kraftig AMD-prosessor og robuste grafikkort som får opp produktiviteten og effektiviteten» på Lenovos nettsider. Det er et «dråg» dere selger. Vær såpass ærlige om prosessoren som er baserte på teknologi fra midten av 2015.

Prosessoren er dessuten veldig lite energieffektiv, noe som kommer til syne ved at batteriet tømmes raskt. Vi halte det ut til tre timer, men det var med en lavt opplyst skjerm og den ekstremt enkle oppgaven å snurre en animasjonsfilm om og om igjen. Skal du strømme videoer fra nettet og samtidig ha noen nettleserfaner i bakgrunnen kan du trekke fra minst en time på batteritiden. Da skriker den altså etter strøm før det nærmer seg to timer.

Kanskje planlegger du ikke særlig eskapader med maskinen, og skal bruke den mest hjemme til å føre regnskap, skrive brev eller se på bilder og slags. Vel, da må du fremdeles ikke tro du har gjort et varp her. For sparekniven er ikke bare brukt når prosessoren ble handlet inn. Også skjermen, som du skal se på hele tiden, er virkelig forferdelig. Den har et blåstikk fra en annen dimensjon, ekstremt svak kontrast med medfølgende dølle farger, og en innsynsvinkel som gjør det vanskelig selv for deg som sitter direkte fremfor skjermen å se hva du driver med.

Pekeplaten er som hentet fra en 15 år gammel bærbar, der den har en ekstremt primitiv støtte for flerfingerbevegelser og krever at du fysisk trykker ned i høyre hjørne for høyreklikk. Både trykk og lett «tapping» lager dessuten sjenerende lyd, og både rulling og zooming hakker veldig. Som ikke det er nok «lagger» pekeren når prosessoren jobber hard, noe den gjør hver gang du gir den noe nytt å gjøre.

Kameraet er dårligst i testen, med svært lav oppløsning og dynamikk.

For å holde alle de kjipe komponentene sammen er det valgt et kabinett som står i stil. Kroppen i ruglete hardplast kunne en mistenke var 3D-printet hjemme hos noen som også hadde designet maskinen på si.

Komplett smykket seg tidligere med slagordet «Trusted by Geeks». Vi noterer oss at dette ikke er i fokus lenger og her forstår vi hvorfor. Ingen «Geeks» ville nemlig finne på å nærme seg denne maskinen, og vi vil gå så langt som å anbefale at Komplett slutter å selge den. Slik vil ingen med lite kunnskap om datamaskiner gå på smellen det er å få denne hjem i postkassa.

Å selge denne, selv til 4000 kroner, blir å gjøre uvitende folk en bjørnetjeneste.

Lenovo V145
2.5
Elendig

Lenovo V145

sitat"Omtrent så uraffinert som det går an i 2020. "

Fordeler

 • Krysse av
  Svært billig
 • Krysse av
  Godt og raskt tastatur
 • Krysse av
  Mye minne og lagringsplass

Ting å tenke på

 • Bytt
  Bruker lang tid på selv de enkleste oppgaver
 • Bytt
  Panelet gjengir farger ekstremt dårlig
 • Bytt
  Svært dårlig innsynsvinkel på panelet
 • Bytt
  Kjedelig og svakt kabinett med store fete skjermrammer
 • Bytt
  Ekstremt primitiv styreflate
 • Bytt
  Svak batteritid
 • Bytt
  Ikke støtte for USB-C-tilbehør
 • Bytt
  Svært lavoppløst og udetaljert kamera
 • Bytt
  Tyngst og størst i testen
 • Bytt
  Diskdrev integrert(!)
Det er stor forskjell på kameraene. To er helt forferdelige, og ingen kan sies å være «gode». Heller ikke det til MacBook Pro 16, en maskin til over 30.000 kroner som vi brukte som referanse.
Montasje, Tek.no

Målingene våre

Les også
Huawei MateBook D14 (2020): Huawei er tilbake med et storslagent budsjettfrieri
annonse

Les også